Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

33 TÝDEN TĚHOTENSTVÍ POROD

OBSAH

Miminku se stále nechce ven

Pokud se i přesto, že jste vyzkoušela bezpečné rady, vašemu miminku na svět pořád nechce a vy už přenášíte více než týden od stanoveného termínu porodu, je nutné porod vyvolat pod lékařským dohledem v nemocnici. Personál vám vždycky vysvětlí, jak všechno bude probíhat, a vy se jen těšte na nový přírůstek do rodiny.

Indikace vyvolávaného porodu:

  • potermínové těhotenství, tedy 14 dní po termínu porodu
  • diabetes mellitus a nekompenzovaná těhotenská cukrovka
  • předčasný odtok plodové vody bez nástupu kontrakcí do určité doby
  • Rh-izoimunizace u stoupajícího titru protilátek
  • vysoký krevní tlak matky (například preeklampsie)
  • onemocnění ledvin a jater matky a jiné její choroby
  • nitroděložní růstová retardace plodu a některé vývojové vady plodu
  • oligohydramnion (nízké množství plodové vody)
  • dvojčata v 39. týdnu těhotenství, pokud je možný vaginální porod dvojčat
  • plod v poloze koncem pánevním (úplné nebo řitní) – pokud si žena přeje přirozený porod koncem pánevním, indukce je nevhodná
  • zánět plodových obalů
  • mrtvý plod

Zdroj: Jak vyvolat porod

Poradna

V naší poradně s názvem VIDUT NA CEVE V MOZKU A TEHOTENSTVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

Dobry den, v osmnacti jsem mela mozkovou prihodu, vidut na ceve, 3 tydny v koma, vedeny sunt. Jak je to s tehotenstvim, doporucujete i normalni prirozeny porod. Dekuji za odpovet. Krivankova.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pavlo, tady je spousta faktorů, které hovoří spíše pro porod císařským řezem. Jde zejména o aktuální stav vašeho cévního systému, o to v jakém stavu je prasklá výduť. Dále také záleží na velikosti plodu, velký plod vyšší riziko nové příhody. Já bych tuto situaci nejdříve zkonzultoval s vaším neurologem a podle toho bych se pak dohodl s gynekologem na vhodné volbě porodu. Samozřejmě, přírodní porod je pro plod prospěšnější, než porod v anestezii, ale potřebujete ho přežít oba, že.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vidut na ceve v mozku a tehotenstvi

Masáž hráze

Jde o techniku, kterou může těhotná maminka, popřípadě její partner, provádět od 35. týdne těhotenství, což je 6 až 8 týdnů před porodem. Masáž uvolňuje a prokrvuje svalstvo a může vyvolat porod. Masáž se provádí pupalkovým nebo olivovým olejem. Také se doporučuje použití oleje s obsahem levandule, šalvěje muškátové a růže. Olej působí antisepticky a zabraňuje infekci.

Zdroj: Jak vyvolat porod

Diskuze

V diskuzi VETERINA PRAHA 2 ALBERTOV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monikatereza.

mam feneckujezevcika ktera ceka stenatka je to asi 4 tyden .Co mam delat aby porod pro 8letou fenecku probel vporadku

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Veterina Praha 2 albertov

Průběh porodu na videu

Zdroj: Porod

Vliv na porod

Při těhotenské žloutence se těhotenství ukončuje do termínu porodu, případně se porod vyvolává pomocí léků stimulujících děložní kontrakce. Při neléčené cukrovce hrozí hypoglykemický šok, při vážnějším průběhu i kóma, případně riziko úmrtí plodu v děloze.

Zdroj: Jak se léčí těhotenská cukrovka

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT MOČÁKU V TĚHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

Dobrý den, já bych ráda přidala svoji zkušenost s touto nepříjemnou záležitostí v těhotenství, jsem už v posledním trimestu a za měsíc mám rodit. Před 14 dny jsem si úšpěšně přeléčila zánět močáku a to pomocí tela na lůžku brusinkového juice a taky urovalu akut s manosou, která je právě velice učinná při zánětech a je to prokázené!!! Jsem sťastná, že jsem nemusela brát antibiotika a tak jsem nijak neohrozila mimčo. Vím že v posledním trimestru už by to nebyla taková hrůza, ale přece jen jsem celé těhotenství dělala vše tak, aby dítě mělo přirozené živiny a stejně tak se budu snažit i o připozený porod!!!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět močáku v těhu

Jak vyvolat porod

Porod u kočky vám odborně vyvolá veterinární lékař. Využití „babských“ rad je velmi rizikové vůči kočce i koťatům.

Veterinární lékař podá kočce medikament, který porod vyvolá. K tomuto se přistupuje pouze tehdy, pokud je k tomu zdravotní komplikace.

Zdroj: Jak vyvolat porod u kočky

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marki.

Dobře napsaný článek. Osobní zkušenost a příznaky těhotenství si můžete přečíst na této stránce zdravotniradce.cz/pr…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karolína.

Zdravím, já měla problémy spíše po porodu. Hlavně co se týče intimních partií. Moc jsem nevěděla co s tím, ale pak jsem narazila na kliniku: www.labioplastika-pr… kam jsem teda nakonec i zašla a byla jsem šťastná jak blecha, když jsem viděla výsledky po pár týdnech od plastiky. Opravdu je nejlepší něco s tím dělat, když nejste spokojené s tím, jak to tam dole vypadá, nebo vás to trápí i zdravotně.

Zdroj: diskuze Příznaky těhotenství

Kdy vyvolat porod dříve

Impulz k porodu nedává maminka, nýbrž miminko. Pokud není připravené, ze svého pohodlného domečku se nehne. A někdy se mu na svět prostě jen nechce. Už několik dní přenášíte, a tak přemýšlíte, jak by se sled událostí dal popostrčit? Kladete si tedy otázku „Jak vyvolat porod?“. Níže najdete několik bezpečných tipů.

Zdroj: Jak vyvolat porod

Diskuze

V diskuzi RYMOVNIK V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Lze užívat Rýmovník i v těhotenství? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindřiška.

Nesmíte,jenom inhalovat!!

Zdroj: diskuze Rymovnik v těhotenství

34. týden těhotenství

Ve 34. týdnu těhotenství měří plod od temene k zadečku asi 32 cm a váží asi 2 200 g. Dítě nyní rychle přibývá na váze a toto tempo si udrží až do narození. Kůže již není zvrásněná, ale naopak se s přibývajícím podkožním tukem napíná. Pokračuje vývoj plic a nervové soustavy. Duhovka dítěte je zabarvená do modra a její dobarvení bude dokončeno až několik týdnů po porodu, kdy budou očička dítěte vystavena světlu. V mozkové části miminka se nachází takzvané fontanely, kterých je celkem 6. Fontanely jsou vazivové lupínky, které jsou typické právě a pouze pro novorozence a spojují jednotlivé lebeční kosti, mezi kterými jsou dost široké mezery. Když jsou lebeční kosti blízko sebe, vznikají mezi nimi naopak lebeční švy. Fontanely se u dítěte postupně vytrácejí, zacelují a do dvou let jsou zcela zavřeny. Do konce těhotenství zbývá necelých 7 týdnů a u ženy se může objevit častější únava, výkyvy nálad doprovázené náhlým smutkem, pláčem, lítostí, horší spánek nebo tvrdnutí bříška a časté močení. S tvrdnutím břicha se také mohou objevit mírné kontrakce, kterým se říká poslíčci. Tělo se jimi připravuje na porod. Děti narozené mezi 34. a 37. týdnem těhotenství jsou sice považovány za nedonošené, ale po porodu se obvykle dobře adaptují a v delším období je jejich vývoj stejný jako u dětí narozených v termínu.

Zdroj: 33. týden těhotenství

Poradna

V naší poradně s názvem TĚHOTENSTVÍ A BLEŠÍ KOUNUTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohmova.

Jak může být kousnutí blechou nebezpečné v polovině těhotenství.?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kousnutí od blechy během těhotenství může znamenat riziko vzniku alergické reakce. V oblastech s výskytem malárie může blecha těhotnou ženu nakazit malárií.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Těhotenství a bleší kounuti

Masáž bradavek

Masírování bradavek považují za velmi prospěšné a vřele je doporučují zejména porodní asistentky, a to od 39. týdne těhotenství, mimo jiné také jako vhodnou přípravu na kojení. Stimulace bradavek může spustit kontrakce, protože při ní dochází k vyplavování oxytocinu, který stimuluje děložní sliznici. Při masáži bradavku uchopíte mezi palec a ukazováček a jemně ji mnete, což můžete v posledních čtyřech týdnech těhotenství provádět denně – masírujte každou bradavku asi 4 minuty.

Zdroj: Jak vyvolat porod

Diskuze

V diskuzi OMEGAMARINE FORTE + V TĚHOTENSTVÍ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den, v článku jsou uvedeny informace o prospěšnosti pro lidské tělo, ale nikde jsem se nedočetla jak je to s užíváním v těhotenství. Zdali se má dávkování snížit, zvýšit, či po dobu těhotenství neužívat.

Děkuji za odpověď.
Lenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Tak teď koukám, že v diskuzi již informace na toto téma jsou. :)

Zdroj: diskuze OmegaMarine Forte + v těhotenství?

Horká lázeň

Lékaři tvrdí, že horkou lázní je možné bezpečně vyvolat porod a že jde o jedinou metodu, která je bezpečná a má smysl ji zkoušet. Voda může mít až 40 °C. Zvláště prý pomáhá kroužení nad bříškem sprchou s teplou vodou.

Zdroj: Jak vyvolat porod

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍT OMEGA MARINE FORTE V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat zda smím v těhotenství užívat omega forte?
Jsem ve 21tt
děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V těhotenství můžete omega marine užívat bez obav. Podle výrobce obsahuje jen rybí tuk a ten je prospěšný během těhotenství i po něm.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užít omega marine forte v těhotenství

Odkdy lze provádět

Fyziologické těhotenství trvá 40 týdnů s tolerancí dva týdny na obě strany, vyvolání porodu nese jistá rizika. Hamiltonův hmat je lékařská metoda, která se provádí na konci těhotenství, zpravidla po 1. termínu porodu ve snaze vyvolat porod. Vyvolávání porodu před termínem a nástupem porodní činnosti často vede k dalším zásahům do porodu (například dirupci vaku blan, aplikaci umělého oxytocinu, častějšímu elektronickému monitorování plodu), které v konečném důsledku mohou vyústit až k operativnímu ukončení porodu (kleštěmi nebo sekcí). Někdy lékaři, v závislosti na stavu pacientky, mohou hmatem zkusit zralost porodních cest a případný blížící se porod. Lékař taktéž může zkusit provést hmat vícekrát, samozřejmě ne v jeden den, ale s odstupem času v rámci dnů.

Zdroj: Hamiltonův hmat

Poradna

V naší poradně s názvem KOPRIVKA V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den muzu použít kalciovou mast i na koprivku během těhotenství a je účinná děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Kalciovou mast je možné použít na kopřivku i během těhotenství.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Koprivka v těhotenství

Příznaky týden po oplodnění

I 5. den po oplodnění stejně jako celý 1. týden po oplodnění se stále jedná o ranné těhotenství, které se nemusí vůbec nijak projevovat. Absolutní většina žen v tu dobu ještě ani netuší, že je těhotná. Pokud v tuto dobu očekává menstruaci, může se domnívat, že došlo k jejímu zpoždění, ale nepřikládá tomu význam. Právě vynechání menstruace bývá prvním příznakem těhotenství, postupně se mohou (ale nemusí, je to velmi individuální) objevit i další, jako zvýšená teplota, bolesti prsou, pocit napětí, zvýšená únava a spavost, změna chuti, pocity nevolnosti, změny nálad, časté močení a další.

Zdroj: První známky těhotenství po oplodnění

Porod video

Video, na kterém je vidět průběh celého porodu, je zde.

Zdroj: Umělé oplodnění a následný porod

Váha

Váha miminka se v tomto období pohybuje zhruba okolo dvou kilogramů.

Zdroj: 33. týden těhotenství

Fyzická námaha

Jako indukce porodu bývá doporučována snad odjakživa. V případě, že je těhotenství bezproblémové, nic nebrání tomu, aby se maminka po termínu pokusila miminku pomoci fyzickou námahou. Zde platí: všeho s mírou, a pokud už se v pokročilém stadiu gravidity rozhodnete vysmýčit domácnost, tak se hlavně vyhněte „výškovým pracím“ (tedy věšení záclon či utírání prachu na vysokých skříních a podobně)!

Zdroj: Jak vyvolat porod

Porod ve 33. týdnu těhotenství

Porod ve 33. týdnu těhotenství se bere jako předčasný porod a narodí se při něm dítě s hmotností nižší než 2 500 g. Výskyt předčasných porodů se trvale pohybuje mezi 7–10,6 %. I přesto, že se diagnostické a terapeutické možnosti zlepšují, předčasný porod se u nastávajících maminek stále více objevuje a jejich počet se nijak nesnižuje. Narůstá počet dětí narozených po umělém oplodnění, počet dětí z vícečetných porodů a zvyšuje se průměrný věk matek nad 35 let. Děti narozené předčasně mají méně času na vývoj v děloze, proto často trpí závažnějšími zdravotními komplikacemi. Zralost dítěte se určuje podle dosaženého gestačního týdne; o střední nezralosti hovoříme v období 31.–33. týdne těhotenství. V 50 % předčasných porodů se nedá určit jejich přesná příčina.

Předčasný porod a jeho projevy: 4 a více kontrakcí dělohy během jedné hodiny, výraznější vaginální výtok, špinění nebo krvácení z pochvy, bolesti břicha, tlak v pánevní oblasti, bolesti zad, otevírání děložního hrdla, předčasný odtok plodové vody, v některých případech těhotná žena nemusí při otevírání děložního hrdla pociťovat žádnou bolest.

Čím dříve se dítě narodí, tím vyšší je riziko komplikací. Významnou roli hraje také porodní hmotnost. Některé problémy jsou patrné hned po narození, zatímco jiné se mohou objevit několik měsíců po narození. Kůže nezralého novorozence je jemná, citlivá na tlak, chlad a teplo. Snadno dojde k jejímu popraskání. U jakkoli nezralého novorozence kůže po 14 dnech nabude struktury donošeného novorozence.

Projevy předčasného porodu se léčí v nemocnici, kde se zaměřují na odstranění vyvolávající příčiny a potlačení projevů porodu. Ke snížení děložní činnosti se již více než 30 let používají tokolytika. Základním principem léčby je zastavit předčasný porod, docílit dozrání plic pomocí glukokortikoidů a léčit infekce antibiotiky. Uvolnění stahů dělohy je úspěšné, pokud se zabrání předčasnému porodu alespoň na 48 hodin – je to období nutné k dozrání plic pomocí kortikosteroidů. Pokud se nedaří zastavit předčasný porod, gynekolog rozhodne, jakým způsobem bude porod veden. Porod může probíhat přirozenou cestou nebo císařským řezem. Maminka po porodu by měla počítat s tím, že v nemocnici stráví přibližně stejný čas, jako je doba, kterou mělo miminko zůstat ještě v bříšku. Obecně platí, že předčasný porod musí být veden šetrně. Nedonošenci jsou náchylnější k porodním poraněním a citlivější na nedostatek kyslíku.

Zdroj: 33. týden těhotenství

Nechráněný pohlavní styk

Mužské sperma obsahuje prostaglandiny – hormony, které napomáhají zrání děložního hrdla, stejné látky jsou obsaženy v tabletách, které podávají lékaři při vyvolávání porodu. Ovšem ne vždy lze milostné radovánky jako cestu ke kýženému cíli (tedy v tomto případě porodu) v těhotenství doporučit, a to platí také pro závěrečnou fázi gravidity. Poraďte se proto raději s ošetřujícím lékařem.

Zdroj: Jak vyvolat porod


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP