Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

5 NEMOC U DĚTÍ

OBSAH

Šestá nemoc kojenci

Šestá nemoc je virové onemocnění, které se nejčastěji objevuje u kojenců a batolat. Výskyt u starších dětí je méně častý. Nemoc se snadno šíří kapénkami z dýchacích cest a inkubační doba nemoci je 7 až 14 dní. Dítě je nejvíce infekční v průběhu inkubační doby a při horečce typické pro začátek tohoto onemocnění. V době po výsevu vyrážky již nákaza nehrozí.

Zdroj: Šestá nemoc

Diskuze

V diskuzi KROIZ JAKOBOVA NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloš.

Můj otec ji měl a zemřel na ní.Jaká je šance že bych mohl i já onemocnět.Mé dvě děti mají RS.Může to mít souvislost?Díky za odpovědˇ.mk

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kroiz jakobova nemoc

Šestá nemoc

Podle některých údajů se s ní setká většina dětí mladších než dva roky.

Příznaky

Jako první přijde vysoká horečka, která trvá asi tři dny. Teprve když se snižuje, se na zádech a tělíčku začne šířit vyrážka. Je růžová, může být dokonce až fialová. Inkubační doba může být i 2 týdny. Šestá nemoc bude tedy vaše dítě trápit několik dní.

Co s tím dělat

Dopřejte dítěti klid na lůžku. Nezbytná je izolace, při teplotě paralen, při vysoké horečce můžete zkusit zábaly. O tom, co dál, se domluvte s pediatrem. Nezbytná je izolace.

Obrázky

Takto vypadá šestá nemoc u dětí.

Zdroj: Dětské pupínky

Poradna

V naší poradně s názvem ŠEDIVÉ VLASY U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lubomír.

Dobrý den,zjistili jsme u syna,má 9let,šedé plochy vlasů,průměr asi 2 x 5cm,od sebe vzdálené cca.10cm,má to už delší dobu.Teď se nás začal na to ptát, proč to má,nevíme mu co na to odpovědět.Kamarádi se ho na to ptají.Začína častěji nosit kšiltovku.Může nám někdo poradit,jak to léčit?Co je to za nemoc?Děkuji všem za radu Lukášoví rodiče.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Parciální albinismus se léčit ničím nedá. Buď zmizí spontánně nebo zůstává po celý život. Světlé fleky ve vlasech je potřeba vnímat pozitivně a vysvětlit si je například jako znamení vlastnosti, ve které vaše dítě exceluje a podobně. Když to budete v rodině prezentovat takto pozitivně, tak to přijme i vaše dítko a lépe bude moci reagovat na ataky ze svého okolí - sebejistě a s jasným vysvětlením, proč to má. Zkuste se na internetu inspirovat nějakými moderními účesy pro děti a některý mu nechte udělat. Tím vaše dítě zaujme a světlá místa zůstanou druhořadá. Dbejte o jeho zdravý duševní rozvoj a mírně posilujete jeho sebevědomí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Šedivé vlasy u dětí

Co je to šestá nemoc

Šestá dětská nemoc je virové infekční onemocnění způsobené lidským herpetickým virem 6 (HHV6), odtud tedy její název. Šesté nemoci se také někdy říká „spalničky nemluvňat“, protože ji obvykle dostávají děti ve věku od šesti měsíců až do dvou let. Virus se přenáší slinami od dalších členů rodiny nebo se může šířit dokonce i vzduchem. Šestá nemoc je běžné virové onemocnění, které naštěstí nepředstavuje velké nebezpečí. Průměrná inkubační doba je deset dnů. Po uzdravení z této nemoci nastává u dítěte trvalá imunita, v dalším průběhu života se tedy již nezopakuje.

Zdroj: Šestá nemoc

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMOVNÍK PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak staré děti mohou využívat sirup z rýmovníku? Všude uvádíte, že je pro děti vhodný, ale nedočetla jsem se od kolika let popř. měsíců.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rýmovník můžete podávat dětem starších 12 měsíců. Pro malé děti ve věku rok a více se rýmovník dává žvýkat jako celý list přímo do úst. Také se s úspěchem aplikuje jako čaj z rýmovníku, kdy se do vroucí vody o objemu 2 hrnků dají 4 lístky rýmovníku a vše se vaří do doby, než se vyvaří polovina vody. Pak se nechá trochu vychladnout, osladí se medem a nechá se dítěti popíjet.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýmovník pro děti

Pátá nemoc

Nemoc nepodceňujte, raději zajděte k lékaři, ten vám doporučí něco na svědění (antihistaminika), případně další léky. Důležitý je klid na lůžku. Dítě držte stranou od ostatních. Ani na krok by se k němu neměla přiblížit nastávající maminka (hrozí vážné poškození plodu).

Příznaky

Vyrážka se nejprve objeví v obličeji a poté se šíří na ruce i nohy. Je rudá (s centrálním vyblednutím), slévá se do velkých ploch ve tvaru prstenců či girland. Některé děti svědí, jiné ne. Trvá 10–12 dní, horečka je spíš vzácná. Inkubační doba je jeden až čtyři týdny.

Co s tím dělat

Léčí se klidem na lůžku.

Obrázky

Takto vypadá pátá nemoc u dětí.

Zdroj: Dětské pupínky

Diskuze

V diskuzi FORMIL PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milka.

Používáte někdo Formil pro malé děti. CHci mít jistotu, že s tím má někdo dobré zkušenosti, že se nevyskytuje alergie u dětí na tento prací prášek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Formil pro děti

Nemoc růže na noze – obrázek

Kožních projevů je celá řada, a tak se zde můžete podívat na fotky, jak nemoc růže na noze vypadá.

Zdroj: Růže je nakažlivá nemoc

Poradna

V naší poradně s názvem PÁTÁ NEMOC FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janků Ivanka.

Musím hlídat vnoučata a chlapec má diagnostikovanou pátou nemoc,hrozí mi jako dospělákovi také tato nemoc?Myslím ,že jsem ji neměla v mládí.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, pátá nemoc je přenosná v každém věku. Podobně jako neštovice postihují některé dospělé lidi, tak i pátou nemoc může chytit dospělý. Obvykle ale platí, že když jste doposud pátou nemoc neprodělala, tak zřejmě máte přirozené vlastní protilátky a můžete být díky tomu imunní.

Zdroj: diskuze Pátá nemoc foto

Dětské onemocnění pátá nemoc

Dětské onemocnění pátá nemoc je běžnou dětskou infekcí. Není to žádné závažné onemocnění, ale mezi dětmi je silně nakažlivé, protože se jako většina takovýchto nemocí šíří kapénkově, to je vzduchem. Takže ve školkách a školách to jde opravdu snadno. Většinou se tímto onemocněním nakazí děti v předškolním a školním věku, ale nejsou výjimkou ani děti o něco mladší.

Onemocnění začíná obvykle podobně jako třeba chřipka, může se vyskytnout rýma a kašel, ale nejčastějším příznakem je vysoká teplota až horečka. Ta netrvá dlouho. Typická je vyrážka, červené až nafialovělé fleky po těle. Že jde opravdu o 5. dětskou nemoc, poznáte snadno podle motýlovité, nafialovělé skvrny na obličeji, která je pro tuto chorobu specifická. Skvrny vypadají, jako by dítě někdo uhodil.

Zdroj: Koho může postihnout pátá nemoc

Diskuze

V diskuzi MOHOU RÝMOVNÍK UŽÍVAT DĚTI? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Dobrý den, našla jsem, že děti mohou pít čaj z rýmovníku. Tak snad jsem vám pomohla. ;)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hudec.

a mohl bych se zeptat od kolika let ho děti mohou pít

Zdroj: diskuze Mohou rýmovník užívat děti?

Šestá nemoc u dospělých

Šestá nemoc se u dospělých vyskytuje ojediněle. Je-li jí postižen dospělý, pak se projevuje hlavně zažívacími problémy, jako je průjem a zvracení, a rýmou.

Zdroj: Šestá nemoc

Diskuze

V diskuzi NOVÉ LÉKY NA PARKINSONOVU NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena Danková.

Dobrý den já užívám na parkinsonovu nemoc tyto léky medipexol izikom a vyregit k velice by mě zajímalo zda jsou nějaké nové léky aby se nemoc nezhoršovala děkui

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miroslav Tanzmann.

mam jiz dva roky parkinsonovu nemoc,uzivam denne 12mg rolpryna vzdy rano a pak isicom 100mg 1/2 tablety 3x denne,zajimalo by mne zda jak dlouho vydrzi tato medikace,zatim vse zvladam az na boleni nohou a zad,dle vysetreni u neurologa jsem pomalejsi,mentalne normalni,spoluprace dobra,alternujici pohyby vlevo vaznou

Zdroj: diskuze Nové léky na parkinsonovu nemoc

Šestá nemoc foto

Zde můžete vidět, jak vypadá onemocnění šestou nemocí.

Zdroj: Šestá nemoc

Poradna

V naší poradně s názvem PÁTÁ NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Roučková.

Vnučce je 3 půl roku, teď se jí narodila sestřička, jsou jí 4 dny,
může jít z porodnice domů, nehrozí jí pátá nemoc ? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

4 dny starému novorozenci přirozeně hrozí všechny infekční onemocnění, i pátá nemoc. Ale nestrachujte se zbytečně. Vaše vnučka bude pod dohledem pediatra a pokud se nemoc začne léčit včas, tak dítěti neublíží. Jsou-li matka i novorozeně v pořádku, tak není důvod k prodlužování hospitalizace. Těšte se na ně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pátá nemoc

Pátá nemoc obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadají příznaky páté nemoci.

Zdroj: Koho může postihnout pátá nemoc

Krupičková vyrážka u dětí

Krupičková vyrážka u dětí je široký pojem a může signalizovat více onemocnění.

Příznaky

Příznaky jsou individuální dle druhu onemocnění a nedají se zobecnit.

Co s tím dělat

Každá nemoc se léčí svým určitým způsobem. Zevšeobecnit lze snad jen to, že se nejprve volí jiná léčba než léčba kortikoidy, která je vyhrazená až pro případy, kdy nic jiného nezabírá. Na zánětlivé vyrážky jsou vhodné studené obklady. Teplé vysýchavé obklady působí překrvení kůže, tlumí svědění a zmenšují mokvání. Rozlišovat musíme i jednotlivé lékové formy – masti, krémy, pudry, roztoky, emulze a podobně. Na každou nemoc se hodí něco jiného, poraďte se proto raději se svým praktickým nebo kožním lékařem. Pokud jde o podezřele mokvající vyrážku, s návštěvou lékaře neváhejte.

Obrázky

Takto vypadá krupičková vyrážka u dětí.

Zdroj: Dětské pupínky

Diskuze

V diskuzi DIETA PŘI LÉČBĚ MONONUKLEOZY U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Kameník.

Prosím, zda může někdo ze zkušených uživatelů doporučit knihu o dietě při léčbě mononukleozy u dětí. Budu velmi vděčen za pomoc.Zdravím a děkuji. Fr. Kameník

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dieta při léčbě mononukleozy u dětí

Pátá nemoc foto

Tady je několik fotografií, na kterých je vidět pátá nemoc.

Zdroj: Pátá nemoc

Šestá nemoc nakažlivost

Toto onemocnění je jen mírně nakažlivé a mívá ve většině případů lehký průběh. Inkubační doba je 5–15 dnů. Nejčastěji se objevuje na jaře a na podzim. Po prodělané nákaze člověku zůstává doživotní imunita.

Zdroj: Šestá nemoc

Šestá nemoc příznaky

Hlavním příznakem nemoci je náhle se objevující vysoká horečka (nad 39 °C), která trvá obvykle tři dny a pak stejně náhle mizí. Typické pro toto onemocnění je, že děti i při takto vysoké horečce vypadají zdravě, hrají si běžným způsobem a mají chuť k jídlu. U některých dětí je ale horečka doprovázena dalšími příznaky nachlazení (lehkou rýmou, kašlem), lehkým průjmem, ospalostí nebo neklidem. Objevit se může také zduření uzlin na krku a otoky víček, po náhlém poklesu teploty k normálu se během několika hodin objevuje na trupu dítěte vyrážka, která se postupně šíří na krk a ramena. Vyrážka má podobu větších nebo menších růžových skvrn s neostrým ohraničením. Vyrážka může být vystouplá, ale nemusí. Při zmáčknutí postižená kůže zbledne. Vyrážka dítě nesvědí a obvykle zmizí do 24 hodin, u některých dětí může nemoc proběhnout i zcela bez příznaků, popřípadě jen s horečkami, bez výsevu vyrážky, nebo naopak jen s vyrážkou bez horečky. I když jde obvykle o lehké onemocnění, je vhodné při výskytu vysoké horečky vždy kontaktovat lékaře, který vyloučí případná závažnější onemocnění.

Zdroj: Šestá nemoc

Délka dožití

Nemoc motýlích křídel je nemoc zasahující téměř celý organismus. Jedná se o komplexní postižení, které může končit smrtí pacienta ve velmi mladém věku. Nemoc motýlích křídel nepostihuje intelekt. Lidé s touto nemocí jsou často nadprůměrně inteligentní, velmi vnímaví a bystří. Onemocnění se dá léčit jen symptomaticky, má velice náročnou péči. Než namažete a ošetříte všechny puchýře, může se péče protáhnout až na 3–4 hodiny denně. U těžších forem trvá péče i 3 hodiny na jedné končetině. Největším strašákem je infekce, proto je velice důležité sterilně krýt všechny puchýře. Nezbytná je správná výživa, a to nejlépe mixovaná dobře stravitelná strava, dostatek pohybu a rehabilitace. Účinná prevence vzniku této nemoci zatím neexistuje, pokud máte podezření, že by se ve vaší rodině mohla tato nemoc vyskytnout, můžete se nechat otestovat ještě předtím, než počnete takto nemocné dítě.

Děti s nemocí motýlích křídel potřebují téměř nepřetržitou péči.

Zdroj: Nemoc motýlích křídel

Inkubační doba

Nemoc růže má krátkou inkubační dobu a příznaky se rozvíjejí jen několik hodin poté, co streptokok pronikne do těla.

Zdroj: Růže je nakažlivá nemoc

Šestá nemoc v těhotenství

Je známé nebezpečí hrozící plodu při páté nemoci, kdy může dojít k potratu či poškození plodu. U šesté nemoci tato nebezpečí nejsou uváděna.

Zdroj: Šestá nemoc


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP