Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ACIDOBAZICKÁ ROVNOVÁHA

OBSAH

Acidobazická rovnováha

Strava je zásadním (ne však jediným) faktorem, který výrazně ovlivňuje stav ABR (acidobazická rovnováha). Zde si musíme uvědomit, že naše tělo si některé kyseliny vytváří samo a mnoho jich přijímá nevhodnou stravou. Avšak zásadité látky je nuceno přijímat pouze v potravě. To je skutečnost, která naznačuje, že převaha kyselin je u člověka pravděpodobnější než převaha zásad. Bohužel také moderní stravou do sebe dostáváme rovněž značné množství látek kyselinotvorných. Je to dáno skladbou stravy, způsobem konzumace a také surovinami a postupy použitými k výrobě potravin. Skladbu stravy a způsob konzumace jsme schopni jednoduše ovlivnit. Horší to bude se surovinami a postupy. To je jiná „hozená rukavice“. Rostlinná i živočišná výroba je v podstatě v troskách. Mechanismy velkovýroby nezaručují obsah životně důležitých zásaditých látek. Dá se spíše říci, že celkem spolehlivě zaručují nedostatek těchto látek. Opět hovoříme o minerálech, které přetížená půda již téměř neobsahuje, a dodáním dvou, tří prvků formou hnojení rostlina sice vyroste, ale většinou neobsahuje to podstatné, co nám zachrání život. Rovněž způsob úpravy surovin nahrává kyselinám. Zrno zbavené slupky a výrobky z něj, přeslazované, chemicky barvené, konzervované či jinak denaturované potraviny nemohou být nejen z hlediska acidobazické rovnováhy harmonickou potravinou. O potravinách typu fastfood, na které si v posledních letech bezmyšlenkovitě zvykáme, ani nemluvě.

Zdroj: Rady na odkyselení organismu

Diskuze

V diskuzi PŮDNÍ FILTRACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Carlos.

Článek jsem si se zájmem přečetl a docela se mi líbí. Jen co se týká půdní fitrace mám opačné zkušenosti a názor (konkrétně ve spojení s ponorným elektromotorkem). Osobně jí s oblibou používám právě v nejvíce zarostlém akváriu. Spíše než o odvádění živin, bych mluvil spíše o vyšší cirkulaci tepla a živin. Určitě je ovšem rozdíl mezi nároky některých rostlin a nechci nic paušalizovat. Stolitrovku mám spoustu let ve stavu, že jsem nemusel klidně půl roku řešit odkalování a čištění řas (neonky a ancitrus neudělaly takový binec). Jednou se mi při předělávání dna stalo že jsem v kalu narazil na klubko živých nitěnek i když jsem s nimi krmil naposledy rok zpět.... Jediné významné riziko u půdního fitru oproti jiným, vidím při třeba jednodenním výpadku proudu. Bakterie na dně které mají odbourávat odpad, bez množství kyslíku na kterém je jejich kolonie závislá umírají a rovnováha je nadlouho ztracená.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Půdní filtrace

Acidobazická rovnováha

Termín acidobazická rovnováha označuje kombinaci mechanismů zabezpečujících, aby tělesné tekutiny (zejména krev) nebyly příliš kyselé ani příliš zásadité. Náš organismus funguje optimálně pouze tehdy, jsou-li tělesné tekutiny chemicky neutrální či příliš neutrální. Organismus má pro udržování acidobazické rovnováhy k dispozici tři mechanismy – nárazníkový, dechový a ledvinový. První z nich, označuje látky v krvi, které usilují o neutralizaci buď kyselých, nebo zásaditých odpadních látek. Dechový mechanismus – rychlejší dýchání zvyšuje odstranění oxidu uhličitého z krve a následkem toho dochází ke snížení kyselosti. Tedy naopak, pokud je dýchání pomalejší, zvyšuje se kyselost krve. Třetí z nich, ledvinový mechanismus, označuje schopnost ledvin udržovat stálou kyselost krve prostřednictvím regulace množství kyselých či zásaditých látek vylučovaných do moči. Poruchy acidobazické rovnováhy se označují jako acidóza (zvýšená kyselost krve) nebo alkalóza (zvýšená alkalita neboli zásaditost krve). Acidóza je vyvolaná nedostatkem zásaditých nebo nadbytkem kyselých látek v krvi.

Náš organismus má naštěstí řadu obranných enzymových systémů, jež tyto škodlivé faktory rozkládají na neškodné nebo alespoň méně škodlivé sloučeniny. Vzniká tak dynamický děj neustálého vzniku a odstraňování škodlivin. My se samozřejmě musíme soustředit na otázku odstraňování škodlivin a na to, jak tento proces podpořit. To lze udělat dvěma způsoby. Jednak zanecháním nebo omezením kouření, jednak příjmem antioxidačních látek, které se na likvidaci škodlivin podílejí stejně jako naše enzymové systémy. Mezi významné antioxidanty patří:

  • Vitamín E: Jedná se o vitamín rozpustný v tucích a zřejmě nejsilnější antioxidant. Vyskytuje se v obilných klíčcích, ovesných vločkách, rostlinných olejích, oříšcích, olivách, špenátu a vaječných žloutcích.
  • Vitamín C: Nachází se v ovoci (citrony, pomeranče, rybíz), rajčatech či bramborech. Detaily si přečtěte v příslušném článku.
  • Selen: Vyskytuje se v rostlinách rostoucích v půdě na selen bohaté, v ořechách a mořských rybách. U selenu bych si dovolila upozornit na toto – jeho snížený příjem údajně vede k častějšímu výskytu rakoviny, stejně tak jeho příliš velký příjem. Pokud chcete užívat selen v potravinových doplňcích, dejte pozor na předávkování.
  • Křemík: Stopový prvek, který má kromě boje s oxidačním stresem vliv na funkci pojivové tkáně.
  • Beta-karoten: Sloučenina, z níž v našem těle vzniká vitamín A. Vyskytuje se v ovoci a zelenině (kapusta, špenát, mrkev, mango, broskve, brokolice) nebo vaječném žloutku.

Zdroj: Faktory ovlivňující rychlost stárnutí

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE - SEZNAM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Teraz užívam na riedenie krvy Anopyrin. Na internete som sa dozvedel o potravinách predovšetkým zelenine obsahujúcich vitamin K, nie sú vhodné pre
konzumáciu pri súčasnom užívaní Anopyrinu. Aké vitamíny mám konzumovať, keď nemôžem zeleninu ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Anopyrin obsahuje kyselinu acetylsalicylovou, která vám pomáhá udržet krev bez tvorby krevních sraženin. Jednou z hlavních funkcí vitamínu K je kontrola hustoty krve a umožnění srážení krve v případě zranění. Vitamin K může aktivovat řadu proteinů zapojených do buněčné komunikační cesty zvané koagulační kaskáda. Tato kaskáda podporuje shlukování krevních buněk, nazývaných krevní destičky, což způsobuje tvorbu krevní sraženiny. Máte-li ve stravě příliš málo vitamínu K, tak to může zabránit vašemu tělu v řádné reakci na zranění, což zvyšuje riziko vzniku modřin a jiného třeba i vnitřního krvácení. Vitamin K také interaguje s léčivy, která mají vliv na srážení krve, včetně Warfarinu a Anopyrinu.
Anopyrin a vitamin K mohou pracovat společně, aby pomohly udržet vaši krev na vhodné hustotě. Správná rovnováha Anopyrinu a vitaminu K umožňuje vašemu tělu správně reagovat na poranění a zároveň zabraňuje spontánní tvorbě sraženin. Změny v dávkování vitamínu K nebo Anopyrinu mohou tuto rovnováhu narušit, což zvýhodňuje krvácení nebo tvorbu sraženin. Pokud užíváte Anopyrin, tak byste se měl ve stravě vyvarovat pouze potravin s vysokým obsahem vitamínu K, jako je zelí, kapusta, růžičková kapusta, jarní cibulky, brokolice, chřest, okurky, švestky výrobky ze soji a plnotučné mléčné výrobky. Ostatní zeleninu a potraviny můžete konzumovat rozumně bez omezení. Takže vám zbývá dostatečně pestrá paleta z které můžete čerpat potřebné vitamíny a minerály. Pokud i přesto budete pociťovat, že potřebujete vitamínový doplněk stravy, tak volte ten, který nebude obsahovat vitamín K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve - seznam

Léčba intoxikace

Léčba je pouze podpůrná a spočívá v náhradě tekutin a elektrolytových ztrát. Často musí být kontrolována hladina sérových elektrolytů, acidobazická rovnováha a krevní tlak. Rovněž musí být zajištěna adekvátní drenáž močového měchýře u pacientů s retencí moči u hypertrofie prostaty.

Hemodialýza neurychluje vylučování Furonu. Specifické antidotum k léčbě předávkování Furonem neexistuje.

Zdroj: Jak dlouho užívat lék Furon

Poradna

V naší poradně s názvem ŠKODÍ LECITÍN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli mi může nějak uškodit, když budu brát lecitín?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lecitin je hojně využíván v potravinářství, v lékárensvtí a i v kosmetice. Lecitín je přírodní a bezpečná látka. Do potravin je lecitin přidáván jako emulgátor a umožňuje lépe smísit vodu s tuky, což bez lecitinu jde velmi špatně. Pokud je lecitin takto použitý v potravinách, tak je nejčastěji označen jako sójový lecitin a nebo jako E322. Jako doplněk stravy je používán nejčastěji lecitin sójový a užívá se ve formě velkých gelových kapslí.

Účinky lecitinu jsou:
- Lecitin je se svými nenasycenými kyselinami významným odpůrcem cholesterolu; cca 60% mastných kyselin v lecitinu je tvořeno kyselinou linolovou.
- Lecitin pomáhá stabilizovat rovnovážný poměr mezi LDL a HDL.
- Lecitin podporuje díky svým lipotropním komponentám, jako jsou cholin a inosit, léčbu nemocných jater.
- Harmonická rovnováha lecitinu, kyseliny žlučové a cholesterolu v žluči je nutným předpokladem pro to, aby se zabránilo vzniku žlučových kamenů.
- Díky své schopnosti pročišťovat cévy, snižovat krevní tlak, je důležitý jako prevence proti mozkovým příhodám.
- Poruchy látkové výměny acetylcholinu jsou příčinou řady mentálních nemocí. Lecitin se tak účastní jako pozitivní pomocný prostředek na hojivém procesu.
- Lecitin se s úspěchem ujal v geriatrii. Podporuje dobrý zdravotní stav starších lidí.
- U sportovců účinkuje lecitin jako energetický zdroj pro svaly a mozek. Doba zotavení po tělesné námaze se díky němu zkrátí.
- Fosfatidylcholin je důležitou složkou hlenové vrstvy v tlustém střevu. Tento hlen vytváří ochrannou vrstvu, která chrání stěnu velkého střeva před útokem kolonií komenzálních baktérií. Pacienti trpící ulcerózní kolitidou mají narušenou ochrannou vrstvu a hlen, který ji tvoří, má nižší hladinu fosfatidylcholinu než je tomu u zdravých osob.

Lecitin je tělu velmi prospěšný a doporučuje se ho brát zejména ve starším věku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Škodí lecitín

Odkyselení organismu jídelníček

K tomu, aby ve vašem organismu zůstala zachována acidobazická rovnováha, můžete přispět svým jídelníčkem. Latentnímu překyselení organismu odlehčí cílená strava. Chcete-li se vyhnout acidóze, dbejte především na to, aby váš jídelníček obsahoval dostatek ovoce a zeleniny, to je například salát k jídlu, zeleninovou polévku, sušené ovoce v müsli, chléb s ředkvičkami a pažitkou. Abyste v ovoci a zelenině uchovali vitamíny, minerální látky a bioaktivní rostlinné látky, používejte minimální dobu přípravy a šetrné metody vaření, které uchovají zásadotvornou účinnost zeleniny a ovoce – vaření v páře, dušení ve vlastní šťávě, smažení ve woku za stálého míchání. Vitamíny a minerální látky pomůže zachovat i to, že zeleninu jen krátce omyjete a teprve potom nakrájíte. Kořenovou zeleninu očistěte kartáčem a neloupejte. Čerstvě vymačkané šťávy a saláty snězte hned. Vhodným potravinovým doplňkem proti překyselení je také jedlá soda nebo výluh ze zeleného jílu. Výrazně pomáhá i obyčejná voda s citrónem, která se pije každé ráno.

Zdroj: Jak na překyselený organismus

Poradna

V naší poradně s názvem REVMATICKÁ ARTRITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Taťána.

Dobrý den, manželovi byla diagnostikovaná revmatická artritida. Prosím o radu.
Jak podpořit léčbu bylinkami, popřípadě dietou?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Revmatoidní artritida je dlouhodobá autoimunitní porucha, která primárně postihuje klouby. Revmatoidní artritida se projevuje horkostí, otokem a bolestí kloubů. Bolest a ztuhlost se často zhoršují po odpočinku. Nejčastěji se jedná o zápěstí a ruce, přičemž na obou stranách těla jsou obvykle postiženy stejné klouby. Příčina revmatoidní artritidy není doposud známa, pouze se předpokládá, že ji způsobuje kombinace genetických a environmentálních faktorů. Hlavní roli při revmatoidní artritidě hraje imunitní systém, který z neznámého důvodu napadá klouby. To má za následek zánět a ztluštění kloubního pouzdra. Nemoc dále ovlivňuje přilehlou kost a chrupavku.

Léčba je omezena pouze na zmírnění příznaků, protože skutečná příčina není známa a není tedy možné tuto nemoc léčit ani vyléčit. Cílem léčby je zmírnit bolest, omezit zánět a zlepšit celkové fungování člověka. Tomu může pomoci rovnováha mezi odpočinkem a cvičením, používání dlahy, rovnátek nebo podpůrných ortéz. K léčbě se často používají léky proti bolesti, steroidy a protizánětlivé léky ze skupiny NSAID (mnoho z nich se dá volně koupit v lékárně). Ke zpomalení vývoje revmatoidní artritidy lze použít antirevmatika (označení DMARD), jako je hydroxychlorochin a methotrexát (jen na lékařský předpis). V určitých situacích může pomoci i chirurgické řešení.

Co se týče přírodní léčby a diety, tak zde moc možností není. Dieta, která by zmírňovala postup revmatoidní artritidy, neexistuje žádná. Samozřejmě platí, že zdravá strava a pohyb jsou prospěšné vždy. Jako přírodní léčbu revmatoidní artritidy lze použít přírodní léky na zmírnění bolesti. Sem patří kapsaicin (přírodní výtažek z chilli papriček), alobal na bolest kloubů, akupunktura, masáže a cvičení. U některých pacientů pomohly magnety, které se přikládaly na postižená místa.

Mnoho lékařů ke zmírnění příznaků revmatoidní artritidy doporučuje ošetření teplem a chladem.
Chlad: Omezuje otoky a záněty kloubů. Například během záchvatů bolesti na postižený kloub umístěte balíček s ledem. Jen to nepřehánějte. Studený obklad přiložte jen na 15 minut a mezi ošetřeními si udělejte alespoň 30ti minutovou přestávku.
Teplo: Uvolňuje svaly a urychluje průtok krve. Můžete použít elektrickou vyhřívanou dečku nebo teplý vlhký ručník. Nepoužívejte příliš velké horko. Kůže se nesmí spálit. Tepelnou terapii můžete využít i ve sprše, kde necháte teplou vodu dopadat na bolestivou oblast. To může pomoci uklidnit projevy. Horká vana je dalším dobrým způsobem, jak uvolnit ztuhlé svaly. Nepoužívejte vířivky ani horké vany, pokud máte vysoký krevní tlak nebo srdeční onemocnění.
Vyzkoušejte hřejivou koňskou mast. Ta obsahuje kapsaicin, což je přírodní látka získaná z pálivých chilli papriček. Vědecké studie ukazují, že může pomoci zmírnit bolest.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Revmatická artritida

Následky nerovnováhy vnitřní flóry

Výsledkem snížením počtu probiotických bakterií přirozeně se vyskytujících v zažívacím traktu je narušená střevní rovnováha. Tento jev se nejčastěji projevuje průjmem. Dehydratace, která je nejčastěji s průjmem spojovaná, pak představuje pro organismus oslabený nemocí vážnou komplikaci. Probiotika (laktobacily a bifidobakterie) je zapotřebí užívat minimálně s dvouhodinovým odstupem od užití antibiotik. Tedy dvě hodiny před tím nebo po tom, co pacient snědl antibiotika.

Zdroj: Probiotika po léčbě antibiotiky

Jak na otok kotníku po úrazu

K otékání kotníků, které nesouvisí se zraněním, dochází v případě, že je porušena rovnováha mezi hladinami tekutin v krvi a buňkách těla. To se stává, když vyšší tlak v drobných krevních cévách, kapilárách, vytlačuje tekutinu z krve do okolních tkání.

Pomoc: Užitečná je například masáž místa, kde se nachází otok, ale tato masáž musí být velmi opatrná, aby nedošlo k poranění postižené oblasti.

Zdroj: Jak odstranit otok kotníku

Čím nejlépe odkyselit organismus

Acidobazická rovnováha znamená, že v našem těle jsou kyseliny i zásady ve správném poměru. Míra kyselosti či zásaditosti se vyjadřuje v hodnotách pH a udává se ve stupnici od 0 do 14. Hodnotu pH 7 má čistá voda a další „neutrální“ roztoky. Vše, co má pH vyšší než 7, je zásadité, vše co má hodnotu pH nižší než 7, je kyselé. Celková bilance lidského organismu je mírně zásaditá. Přitom ale jednotlivé orgánové systémy v lidském těle jsou různě kyselé a zásadité. Žaludek má velmi kyselé prostředí, tenké střevo nebo játra mají zásadité prostředí. Krev je s hodnotou v rozmezí od 7,35 do 7,45 lehce zásaditá. Dodržení této hodnoty krve je pro tělo nesmírně důležité. V rámci zachování života si tělo tuto hodnotu udržuje za každou cenu, i za cenu, že by jiným částem těla musel krevní systém odebrat určité látky a tyto části těla by pak začaly trpět nedostatkem a následně onemocnět. To znamená i za cenu, že se naše zdraví nebo zdraví některých orgánů ohrozí.

Většina přípravků určená k udržení acidobazické rovnováhy organismu pomáhá neutralizovat škodlivé kyseliny, odstraňovat z těla usazené odpadní látky a doplnit vhodné minerály. Jak tedy odkyselit organismus?

  • Jedlá soda: Jedná soda na odkyselení organismu je dobrým pomocníkem, s nímž můžete dostat normy pH na optimální úroveň. Bohužel nejde o všelék a navíc může mít pouze jednostranné účinky.
  • Bylinné směsi: Bylinky jsou velice účinným pomocníkem při odkyselování nebo detoxikaci. Vhodnější však je spoléhat se na již namíchané směsi bylin, kde máme jistotu přesného dávkování. Takové čaje nám pak dodají i potřebné minerály.
  • Multivitamíny: Není od věci čas od času doplnit nejdůležitější vitamíny a minerály v potřebných dávkách. Pomůžeme tak organismu rychleji nastolit rovnováhu. Vyváženou kombinaci nabízí například přípravek Rosen Multivitamín.
  • Tablety: Na našem trhu existuje velká spousta tablet podporujících odkyselení organismu, určitě je z čeho vybírat. Obecně ovšem platí, že vhodnější jsou tablety rozpustné, které se snadněji vstřebávají, a tělo je dokáže zužitkovat celé.
  • Koupele: Velmi vhodné je dopřát si občas i odkyselující koupel. Ta pomáhá vyrovnávat pH pokožky, zprůchodnit póry a odplavit kyseliny a toxiny kůží. Účinné jsou koupele solné, bylinné nebo přímo koupel s léčivými účinky hnědé rašeliny RosenSPA, která detoxikaci aktivně podporuje. Zakoupit je můžete například v lékárnách.

Vykazuje-li tělo hodnoty pH nad 7,44, je třeba s odkyselováním rozhodně přestat. I alkalóza může být velice nebezpečná.

Zdroj: Odkyselení těla

Růžové špinění po menstruaci

Průměrný ženský cyklus trvá 28 dní a menstruace průměrně 5 dní. Poruchy v pravidelnosti menstruace se mohou projevovat velmi různě, například růžovým špiněním po menstruaci, špiněním (nepravé menstruační krvácení) před a po periodě, případně během cyklu (často poukazuje na uvolnění vajíčka, které probíhá každý měsíc). Na „obvyklý“ cyklus může mít vliv mnoho věcí: sportovní činnost, změna ve stravování, rozčilení, stres, porušená hormonální rovnováha, problémy se štítnou žlázou a mnoho jiných faktorů. V případě problémů je vhodné psát si deník se všemi aktivitami a událostmi a ten spolu s menstruačním kalendářem při příští návštěvě lékaře prohovořit. Lékařskou diagnózu může s konečnou platností stanovit pouze gynekolog.

Zdroj: Špinění po menstruaci

Příznaky u dospělých

Seboreu není jednoduché diagnostikovat, protože její příznaky se kryjí s jiným kožním onemocněním, způsobeným například alergií, atopickým ekzémem nebo lupénkou. Seboreu však bezpečně pozná zkušený tricholog, který je vyškolený na anomálie vlasů a vlasové pokožky. Seboroická dermatitida často postihuje kojence v prvních měsících života, stejně tak mladé muže. Nejčastěji ji najdete ve vlasech a na obličeji, postihuje nosoretní rýhy, ušní záhyby, obočí a okraje víček i oblast vousů. Vyskytuje se i na hrudi a mezi lopatkami, v záhybech pod prsy a v oblastech pubického ochlupení. Projevem seborey jsou ploché, tečkovité, kruhové nebo oválné hnědorůžové nebo lososově růžové plošky s temnějším středem a zdůrazněným zarudlým okrajem. Ložiska místy a v různém rozsahu mapovitě splývají a často jsou potažená mastnými žlutavými šupinkami a krustami máslovitého vzhledu, které se samovolně olupují, jindy naopak spíše mokvají a úporně ulpívají.

V současné době nejsou konkrétní příčiny vzniku onemocnění známy. Je možné, že roli hraje oslabený imunitní systém, výkyvy počasí, hormonální nerovnováha nebo genetické dispozice. Další možnou příčinou je přemnožení kvasinek rodu Malassezia.

Seborea se léčí přípravky, které jsou fungicidní. Pokožka se může ošetřit rašelinovými zábaly, které odstraní stroupky a lupovitost. V těžkých případech jsou lékařsky předepisovány kortikoidy, které ale při dlouhodobém užívání mají výrazné negativní účinky. Pobyt na slunci nebo na čerstvém vzduchu, nejlépe u moře nebo na horách, může mít velmi pozitivní účinek a výrazně zmírnit příznaky. Seboroická dermatitida se vyskytuje i u zvířat, kde lze zmírnit obtíže používáním šamponů s biotinem.

Seborea má souvislost s životním stylem a stravou. Doporučuje se omezit smažená a tučná jídla (především živočišné tuky), mléko, sýry, dále cukr, bílou mouku, čokoládu, mořské živočichy a burské oříšky. Naopak do jídelníčku zařaďte velké množství syrové zeleniny a dostatek ovoce. Je totiž potřeba zbavit se primárně všech plísní na kůži, které jsou většinou kvasinkového původu a živí se cukrem. S tím souvisí i acidobazická rovnováha v těle, snažte se o odkyselení svého těla. Pomůže užívání doplňků stravy s obsahem vitamínů podporujících regeneraci a výživu kůže. Jde především o beta karoten (provitamín A), který působí proti infekci a snižuje vysušování kůže, vitamín C (na podporu obranyschopnosti) a vitamín E (podpora regenerace, doporučuji silný preparát firmy Generica), dále minerálů zinku (napomáhá při hojení) a selenu (který má silné antioxidační účinky). Dále se doporučují preparáty s obsahem probiotik (zejména lactobacillu acidophilu). Tyto mléčné bakterie brání růstu patogenních a hnilobných bakterií. Zabraňují tak rozvoji plísňových a houbových onemocnění a zvyšují odolnost vůči mikrobiálním a virovým infekcím. B-komplex je potřebný pro zdravou kůži a vlasy.

Takto vypadá seborea.

Zdroj: Seborea v obličeji

Volné radikály

Volné radikály exogenního i endogenního původu v přírodě lidskou činností stále přibývají a v současné době je často porušována rovnováha mezi nimi a antioxidanty. Převaha volných radikálů nad antioxidanty se nazývá oxidační stres. Volné radikály jsou charakterizovány nepárovými elektrony. V přítomnosti kyslíku se na místo nepárového elektronu okamžitě naváže molekula kyslíku a vzniká peroxylový radikál, který se snaží získat z druhé sloučeniny chybějící elektron, čímž vytváří jiný volný radikál. Volné radikály významně přispívají ke vzniku a průběhu diabetu, podporují stárnutí, vznik očních chorob, například šedého zákalu, vznik zánětů, nádorů, řady plicních, kožních, neurodegenerativních chorob (Parkinsonova a Alzheimerova choroba), poruch imunity, podporují virové infekce, mají význam u některých intoxikací, podílí se na revmatickém zánětu kloubů, spolupůsobí u eklampsie, způsobují mužskou neplodnost, vznikají v reperfuzní fázi po ischemii, což má význam například u transplantací nebo infarktu myokardu, po intenzivní námaze u sportovců aj.

Zdroj: Faktory ovlivňující rychlost stárnutí

Špinění mimo menstruaci

Špinění mimo menstruační cyklus může mít mnoho různých příčin a bývá signálem toho, že se v těle děje něco neobvyklého. Často je na vině "rozhozený" menstruační cyklus, za kterým může stát nadměrný stres, vyčerpání nebo i cestování. Nejčastější příčinou je těhotenství či sexuálně přenosná nemoc (chlamydie, kapavka, richomoniáza a lidský papilomavirus HPV), ta může způsobit zánět děložního čípku, který se projeví právě krvácením. Dále některé léky, jako je Warfarin. Neobvyklé krvácení může být také vyvoláno některými doplňky stravy, například Ginkgo bilobou, pokud snižují srážlivost krve. Častým důvodem mimomenstruačního krvácení je rovněž užívání antikoncepce, především gestagenních preparátů. Příčinou mohou být i problémy se štítnou žlázou. Hormony, které vytváří štítná žláza, mají totiž vliv na ženské hormony estrogen a progesteron, které jsou zodpovědné za plodnost. Jestliže nejsou hormony štítné žlázy v rovnováze, může být narušena i rovnováha pohlavních hormonů. Právě to pak může vést k problémům s plodností, problémům s ovulací, k nepravidelné menstruaci nebo potížím s donošením miminka. Špinění se objevuje také po příliš drsném sexu a při rakovině.

Zdroj: Co značí špinění

Sója je přírodní antiandrogen

Sója nesnižuje hladiny testosteronu, ale může postupem času zvýšit hladinu estrogenu, je tedy užitečná pro správnou funkci srdce.

Sója je převážně složena z mastných kyselin a isoflavonů. Fungování estrogenových receptorů v těle není zcela jasné, ale ví se, že se fytoestrogeny vážou na tyto receptory a napodobují účinky zvýšené hladiny estrogenu v těle. Estrogen je přítomen jak u mužů, tak i u žen. Rozhodujícím faktorem stanovujícím účinky těchto hormonů je jejich rovnováha. U mužů estrogen stimuluje růst prsou a prostaty.

Sója na sebe váže fytoestrogeny a receptory estrogenu, protože dochází k napodobení přirozeného estrogenu v lidském těle. Existuje několik studií, které ukazují, že neexistují žádné změny v pohlavních hormonech, testikulárním objemu nebo v kvalitě semene.

Sójové výrobky jsou někdy doporučovány ženám v menopauze, protože jejich schopnost napodobuje estrogen, čímž dochází ke zmírnění příznaků menopauzy. Navíc země s vysokou spotřebou sóji mají mnohem nižší riziko vzniku rakoviny prsu nebo prostaty. Bylo však také prokázáno, že nadměrná konzumace sóji narušuje funkci štítné žlázy, podporuje tvorbu ledvinových kamenů a oslabuje imunitní systém u dětí.

Zdroj: Přírodní antiandrogeny

Co je překyselení organismu?

Proces překyselení organismu, nebo některých jeho částí vychází z toho, že v těle nejsou v rovnováze kyseliny a zásady. Tato nerovnováha se nazývá acidobazická a podle řady lidí může způsobovat řadu zdravotních problémů, případně může doprovázet některá onemocnění. Při správné acidobazické rovnováze je v těle vytvořené správné životní prostředí pro fungování všech orgánů, a tím pádem i pro celkové zdraví lidského organismu. Aby se dalo zjistit, jestli je lidský organismus z hlediska kyselosti a zásaditosti v rovnováze, je potřeba zjistit jaké má pH. pH je zkratkou slov potential of hydrogen, což znamená, množství volných iontů vodíku. Hodnoty pH se mohou v lidském organismu pohybovat na stupnici 0 až 14 s tím, že neutrální je hodnota 7, kterou má například voda a další neutrální roztoky. Pokud jsou hodnoty pH vyšší než 7, tak to znamená, že v těle převažují zásadité látky. Pokud je naopak pH nižší než 7, tak v něm převažují kyselé látky.

Zjistit hladinu pH v těle není nic těžkého, dá se snadno přeměřit i z pohodlí domova. Je k tomu potřeba pořídit si lakmusové papírky, kterými se pak změří hladina pH v ranní moči. U zdravého jedince se správnou acidobazickou rovnováhou by se hodnoty měly pohybovat kolem 5 až 7 bodů u ranní moči. Hladina pH se pozná, podle barevné změny na papírku, která se porovná s přiloženou škálou, a tak se pozná hladina pH. Přes den by ale naměřené hodnoty měly být již těsně nad hodnotou 7. Hladina pH se také měří z krve, kde se ideální hodnoty pohybují kolem 7,35 až 7,45. To znamená, že je lepší mít v těle o něco více zásaditých látek, než těch kyselých. Hladina pH v krvi by se mělo pohybovat maximálně v hodnotách 6,8 – 7,7. U určování pH z moči se dá určit i stav tkání v těle, na rozdíl od pH určené z krve. Rozdíl v určování pH z krve a z moči je i v tom, že hladina pH v moči v průběhu dne velmi kolísá v závislosti na potravinách, které jedinec snědl. Naopak hladina pH v krvi není tak rozkolísaná. Jiné hodnoty by mohly být problematické. Při nižších hodnotách než jsou stanovené ideální hodnoty, se hovoří o acidóze, naopak při vyšších hodnotách než 7,45 se jedná o alkalózu.

Lidský organismus se sám snaží udržet hladinu pH v ideálních hodnotách, ale někdy to pro něj není snadné a znamená to pro něj velmi silné zatížení, až přetížení. Nejčastěji dochází právě k tomu, že pH sklouzne pod spodní hranici, a tím se zvýší hladina kyselosti v těle. V takovém případě se jedná o latentní acidózu (= překyselení). Acidóza je mnohem častější než alkalóza proto, že kyselé látky člověk přijímá v potravě a zároveň je tělo vytváří, na rozdíl od zásaditých látek, které člověk jen přijímá v potravě. Pokud tedy dojde k takovémuto překyselení, tak organismus začne čerpat z důležitých orgánů a případně i z kostí všechny látky, které mu mohou pomoci překyselení neutralizovat. Jedná se o látky jako je draslík, magnesium, sodík a vápník, tedy látky, které tělo ale potřebuje ke správnému vývinu a fungování organismu, a tak si nemůže dovolit s nimi často plýtvat na odkyselování organismu. Pokud ale organismus tyto látky využívá často k odkyselení, tak je pak tělo oslabené a může být vhodným prostředím pro vznik různých onemocnění, nebo může zhoršovat zdravotní stav při jiné vážné chorobě. Například časté odebírání vápníku z kostí může nakonec vyvolat úbytek kostí, který bude způsobovat časté zlomeniny a celkovou lámavost kostí. Samozřejmě je ale lidský organismus na toto překyselení připravený, a trvalo by dlouho, než by v důsledku překyselení organismus onemocněl.

Lidské tělo se tedy dokáže s nadbytkem kyselých látek vyrovnat a jejich množství v těle regulovat, využívá k tomu takzvané pufrační systémy. Ty například mohou zajistit, že pH v těle zůstane na přijatelné hranici i přesto, že tělo přijalo nadbytek kyselých látek. Důsledkem je jen vyšší koncentrace oxidu uhličitého v těle, což ale není problém, protože při správném dýchání člověk toto množství normálně z těla vydechne. Kyselé sloučeniny jsou potom z těla odstraňovány přes ledviny, takže je jasné, že tento orgán musí být zcela v pořádku a správně fungovat. Je tedy důležité dodržovat i pitný režim, který funkci ledvin napomáhá. Přestože může tato acidobazická nerovnováha znít jako děsivé onemocnění, není to nic, co by člověka ohrožovalo na životě.

Nerovnováha mezi zásaditými a kyselými látkami v organismu se může projevit kdykoliv během života. Neznamená to, že když jste s tím neměli prvních třicet let života problém, že se pak acidóza neobjeví. Naopak tato nerovnováha bývá typická až v pozdějším období (právě kolem třiceti let života), souvisí to se stárnutím a se změnami činností jednotlivých orgánů a tkání. Vliv na to má také množství stresových faktorů, které často s věkem stoupá.

Tuto nerovnováhu není vhodné zcela podceňovat, protože se pak podílí na předčasném stárnutí, snížené imunitě, ale může i zhoršovat průběh některých nemocí. Nejedná se ale přímo o onemocnění, spíše je to příznak jiných onemocnění.

Zdroj: Babské rady na odkyselení organismu

Moroznik kavkazský

Je určen pro vnitřní a vnější použití.

Vnější použití

Na omývání hnisajících a pomalu hojících se ran, proti lupům a na podporu růstu vlasů. V tomto případě se připravuje roztok v tomto poměru 1 čajová lžička prášku morozniku na 1 litr převařené vody pokojové teploty. Vlasy se jím opláchnou po umytí.

Dále se používá na léčbu zánětu dutin, přičemž se dutiny výpary z morozniku prohřívají asi 15 minut. Nebo v horké vodě rozpaříme až do ohebného stavu 2 kořínky morozniku dlouhé 4–5 cm a vložíme do nosních dírek na celou noc. Zvenčí je upevníme náplastí. Ráno kořínky vyjmeme a vyhodíme. Celou proceduru opakujeme 5–6krát (vždy s novými kořínky).

Vnitřní použití

Moroznik normalizuje látkovou výměnu a je velmi užitečným prostředkem na hubnutí (úbytek hmotnosti a úbytek tuků), při cukrovce snižuje hladinu cukru. Zvláštností v případech hubnutí za použití morozniku je to, že se při úbytku hmotnosti netvoří převislá kůže a vrásky.

Dále působí jako očišťující prostředek – je močopudný a funguje jako laxativum, čistí sliznice a stimuluje práci střev (proti zácpě), vypuzuje písek a soli z ledvin a z močových cest.

Funguje také jako prostředek na podporu tvorby žluče, má spasmolytické účinky, podporuje hlubokou očistu jater a zabraňuje shromažďování žluče a tvorbě žlučových kamenů ve žlučníku.

Kvůli obsahu srdečních glykosidů se ve farmaceutickém průmyslu z kořenů morozniku vyráběl preparát „Korelborin“, který byl předpisován při problémech krevního oběhu a srdeční nedostatečnosti. Moroznik ulehčuje práci srdce – zvyšuje přítok krve do srdečního svalu. Při hypertenzi stabilizuje arteriální tlak.

Je dokázán i značný vliv na nervovou soustavu – používá se na léčení neuróz, nespavostí, na psoriázu. I když moroznik stabilizuje organismus, má také určitý vliv na psychiku lidí, někteří jedinci se po jeho požití zklidňují, u některých lidí se zvyšuje tonus, ale u všech se zvyšuje klid, sebedůvěra, rovnováha, pracovní schopnost.

Užívá se také proti bolení hlavy po traumatech a po otřesech mozku. Při epilepsii zmenšuje počet záchvatů.

Léčí dýchací orgány (bronchitidy, včetně chronických, bronchiální astma, tuberkulózu), umožňuje vykašlávání hlenu.

Je silným prostředkem při onemocnění kloubů, osteoporóze páteře, revmatismu, rachitismu, polyartritidě. Syndromy bolestí pomíjejí při pravidelném užívání již druhý nebo třetí měsíc. Při delším užívání se snižují záněty, obnovuje se rovnováha vody a solí, v důsledku čehož se uvolňují soli z kloubů.

Užívá se rovněž při adenomu předstojné žlázy, chronickém onemocnění prostaty (také infekčního charakteru). Spolu se saforou japonskou léčí hyperfunkci štítné žlázy, pomáhá rozpouštět uzlíky a cysty ve štítné žláze.

Moroznik je také účinným prostředkem proti otokům (myomy, fibromy, cysty, mastopatie, polypy, rakovina, rakovina mléčných žláz, adenom předstojné žlázy).

Stimuluje imunitní systém organismu, v době podzimu a zimy chrání před nemocemi z prochladnutí a před chřipkou.

Umožňuje očistit organismus od toxinů, radionuklidů, solí těžkých kovů. Díky hluboce očišťujícímu vlivu nabízí celkový omlazující efekt.

V prvních 6 měsících užívání morozniku probíhá prvotní očista organismu. Jestliže se moroznik používá delší dobu, ztrácí své laxativní vlastnosti a normalizuje práci střev, přičemž dále očišťuje organismus.

Moroznik může vyvolat zhoršení chronické nemoci, aby ji následně postupně zcela vyléčil.

Způsob užívání

Suché použití: dávku prášku dát do úst a zapít vodou.

Užívat jednou denně: nejlépe večer před spaním zapít velkým množstvím vody.

Moroznik můžete užívat i společně s jinými bylinkami.

Zdroj: Kde se dá koupit moroznik

Kúra na odkyselení organismu

TOP 10 na odkyselení organismu

TOP 10 na odkyselení organismu je směs 10 přírodních surovin, které napomáhají odkyselení těla a jeho návratu do optimálního zásaditého stavu (pH 7,37). Odkyselením těla se optimalizuje činnost imunitního systému a jednotlivých orgánů.

Složení produktu TOP 10 na odkyselení organismu:

  • Kurkuma – přírodní antibiotikum s antibakteriálními a antivirovými účinky, současně působí jako významný antioxidant.
  • Ginkgo – příznivě ovlivňuje nervový systém a krevní oběh tím, že rozšiřuje cévy.
  • Chlorella a spirulina – patří mezi takzvané „zelené potraviny“, které jsou cenným zdrojem rostlinných bílkovin, minerálních látek a stopových prvků.
  • Kořenová zelenina (mrkev, petržel, pastinák, celer) – patří mezi nejvíce zásaditě působící potraviny.
  • Brokolice a kapusta – jsou prospěšné obsahem antioxidantů a napomáhají upravovat hladinu cholesterolu.

Dávkování: Užívejte 1 tobolku 3x denně, zapijte alespoň 1/4 l vody, nejlépe během jídla.

Balení: 90 tobolek – dávka na 30 dní

pH MINERALS na odkyselení organismu

Jde o doplněk stravy, který byl speciálně vyvinut a vyroben na úpravu acidobazické rovnováhy organismu (odkyselení organismu). Přípravek je také vhodný k doplnění základních organických minerálů a díky přídavku čekankové vlákniny i pro podporu správného fungování trávicího traktu. Vzhledem k jedinečnému složení a vyváženému poměru surovin patří mezi špičku nejen na českém trhu. Je vhodný i pro diabetiky.

Složení v denní dávce (10,9 g): laktát vápenatý (regulátor kyselosti), laktát hořečnatý (regulátor kyselosti), maltodextrin, čekanková vláknina (inulin), citrát tridraselný (regulátor kyselosti), sušená citrónová šťáva, kyselina citrónová (regulátor kyselosti), L-carnitin, uhličitan hořečnatý (protispékavá látka), kukuřičný škrob (protispékavá látka), přírodní citrónové aroma, xanthan (zahušťovadlo), steviol glykosidy (sladidlo, extrakt stevia rebaudiana), kurkumin (barvivo), glukonát manganatý, vitamín B6 (pyridoxin hydrochlorid), vitamín B2 (riboflavin), vitamín D3 (cholekalciferol)

Obsah účinných látek v denní dávce: 600 mg draslík (30 % DDD), 500 mg vápník (62,5 % DDD), 250 mg L-carnitin, 250 mg hořčík (67 % DDD), 2 mg mangan (100 % DDD), 1,4 mg vitamín B2 (100 % DDD), 0,7 mg vitamín B6 (50 % DDD), 0,005 vitamín D3 (100 % DDD). (DDD = doporučená denní dávka)

Dávkování: Užívejte 2x denně 2 čajové lžičky směsi, dobře rozpusťte v 1 dl vody a vypijte.

Denní dávka: 4 lžičky = 10,9 g

Pamatujte, rovnováha vašeho těla je jen ve vašich rukou. Vždyť člověk se narodí s tělem, které je za optimálních podmínek naprogramované přibližně na 130 let života. Na tom, jak se o něj staráme, závisí, zda zestárneme ve zdraví, nebo onemocníme a zemřeme předčasně.

Zdroj: Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP