Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KDY MÁ PACIENT NÁROK NA UMĚLÝ CHRUP

OBSAH

Lepení zubních náhrad

Fixační krém se nanáší na očištěnou a suchou zubní náhradu, respektive na tu její plochu, která je v kontaktu s dásněmi a patrem. Vyplňuje prostor a zahlazuje případné spáry mezi sliznicí a umělým chrupem. Je nutné zdůraznit, že fixační krém se nehodí na korekci značně opotřebených nebo špatně doléhajících zubních náhrad. Závažné nedostatky vašeho umělého chrupu odstraní jen stomatolog nebo zubní technik. Naproti tomu však může fixační krém výrazně zlepšit doléhavost a sílu skusu i u vysoce kvalitních a dobře přiléhavých protéz. Při užívání fixačního krému se vždy řiďte návodem výrobce.

Funkce a vlastnosti fixačních krémů:

  • napomáhají rychlejšímu návyku na umělý chrup;
  • zvyšují stabilitu zubní náhrady a tím také možnost silněji kousat;
  • chrání sliznice před mechanickým poraněním zubní náhradou;
  • zabraňují pronikání zbytků jídla pod zubní náhradu;
  • po fyzické i psychické stránce navozují větší komfort při užívání zubní náhrady.

Zdroj: Zubní protézy

Poradna

V naší poradně s názvem JEDLÁ SODA ŠKODÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julie .

Můžu domácí bělení zubů používat i na umělý chrup - můstek?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Sodu můžete použít i na zubní protézu. Lepšího vysledku ale dosáhnete, když si necháte chrup vyčistit zubní hygienistkou pomocí ultrazvuku. Stojí to asi 500 Kč a zuby se tím krásně projasní.

Zdroj: diskuze Jedlá soda škodí

Zubní implantáty

Zubní implantát je umělá náhražka vlastního zubu, která je vpravena do ústní dutiny na místo původního zubu a plní jeho funkci. Dříve se používaly takzvané čepelkové implantáty, dnes se dává přednost válcovým titanovým implantátům se závitem. Jedná se o titanový šroubovitý pilíř nahrazující kořen zubu, který se během chirurgického zákroku zavede do čelisti. Titan je zpravidla bez komplikací přijímán lidským tělem, alergie na něj se téměř nevyskytují. Tento „umělý kořen“ tvoří stabilní základ pro dlouhodobé upevnění protetické nástavby a zároveň vyplňuje mezeru po chybějícím zubu, která by v budoucnu mohla v důsledku stažení kosti vyústit až v úbytek kostní hmoty. V zásadě se implantáty používají k náhradě jednotlivých zubů, jako pilíře pod fixní nebo snímací zubní náhradu, nebo pro ortodontické účely. Implantáty se užívají při náhradě jednoho, více nebo všech zubů.

Zdroj: Zubní protézy

Diskuze

V diskuzi LÁZNĚ PO OPERACI TŘÍSELNÉ KÝLY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den,
mám rotaz, jestli po operaci tříselné kýly je může pacient požádat o lázně.
Děkuji za odpověd. Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra.

Dobrý den, má pacient po operaci tříselné kýly nárok na lázně? Děkuji za odpověď, Marvanová

Zdroj: diskuze Lázně po operaci tříselné kýly

Jídlo pro bezzubé

Většina lidí ve vyšším věku má umělý chrup a slizniční onemocnění dutiny ústní, což způsobuje snížení chuti k jídlu a potřeby se najíst. Vhodnou alternativou se pak stává jídlo, které se nemusí kousat (co jíst když nemůžu kousat), například domácí rozmixovaná strava. Je ovšem třeba včas zjistit, zda je příjem živin přirozenou stravou, i když mixovanou, dostačující, a pokud ne, je nutné zajistit přísun potřebné energie, bílkovin a vitaminů. Na prvním místě by se vždy mělo nejdříve uvažovat o úpravě jídelníčku. Pro člověka bez odborných znalostí však není jednoduché přesně zhodnotit, jestli je příjem živin v upraveném jídelníčku dostačující.

Zdroj: Tekutá strava jídelníček

Poradna

V naší poradně s názvem KDY MÁ PACIENT PO OPERACI NÁROK NA LÁZNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Jsem od 25.6. 2016 po operaci plotýnky u levé lopatky. Mám nárok na lázně ? A od kdy a kolik mě to bude stát peněz.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Přesně na tyto otázky je třeba se dotázat u své zdravotní pojišťovny. Každá zdravotní pojišťovna má jinou politiku prevence a tím pádem i odlišný přístup k úhradám lázeňské péče.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kdy má pacient po operaci nárok na lázně

Kdy vzniká nárok na lázně po operaci žlučníku

Hrazená lázeňská péče je jen v tom případě, když pacienti absolvují skutečně náročnou a komplikovanou operaci, jejíž následky se hůře hojí. Poté jim náleží jednadvacetidenní pobyt, na který musejí nastoupit maximálně rok po operaci.

Dříve platilo, že jednadvacetidenní pobyt bylo možné vcelku lehce o týden prodloužit, nyní je podobná nástavba tvrdě vykoupená. Musí s ní souhlasit revizní lékař, který bude mít jasný důvod, proč tak činí. Jako změna k lepšímu se naopak jeví zkrácení příspěvkové léčby ze tří na dva týdny. Lidé to uvítají především z časových důvodů. Na příspěvkovou léčbu si totiž museli brát dovolenou, a přijít rázem o tři týdny z celkových čtyř či pěti se jim mnohdy nechtělo.

Zdroj: Nárok na lázně po operaci žlučníku

Poradna

V naší poradně s názvem ZUBNÍ PROTÉZY JSOU NEJLEPŠÍ A CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka kaňoková.

CHTĚLA BYCH SE ZEPTAT KOLIK STOJÍ CELKOVÁ SNÍMATELNÁ NÁHRADA DOLNÍ ČELISTI?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Cena se může lišit a každá ordinace si může účtovat trochu jinou cenu. Záleží i na laboratoři, která protézu zhotovuje. Taky záleží jestli má pacient nárok od pojišťovny na novou protézu, a pokud má nárok, tak doplácí jen pár stovek. Na přesnou cenu se tedy zeptejte v ordinaci svého zubního lékaře.

Zdroj: diskuze Zubní protézy jsou nejlepší a cena

Jaké lázně po operaci žlučníku

Zde je seznam lázní nabízejících zotavení po operaci žlučníku:

  • FRANTIŠKOVY LÁZNĚ AQUAFORUM, A.S.
  • VOJENSKÁ LÁZEŇSKÁ LÉČEBNA FRANTIŠKOVY LÁZNĚ
  • BOHEMIA-LÁZNĚ A.S., SANATORIUM KRIVÁŇ – SLOVAN – Karlovy Vary
  • LÉČEBNÉ LÁZNĚ LUHAČOVICE – SANATORIUM MIRAMARE, S.R.O.
  • LÉČEBNÉ LÁZNĚ MARIÁNSKÉ LÁZNĚ A.S.
  • LÉČEBNÉ LÁZNĚ KYNŽVART

Zdroj: Nárok na lázně po operaci žlučníku

Režim po operaci žlučníku

Po operaci žlučníku jsou naprosto nutná dietní opatření, která se podobají dietě při onemocnění žaludku a žlučníku, tedy bez nadýmajících potravin, bez přepalovaných tuků, přičemž platí základní pravidla:

  • Jídla konzumujte spíše častěji a v menších dávkách.
  • Dbejte na dostatečné prožvýkání potravy, jezte pomalu a vždy v klidu.
  • Myslete na dostatek tekutin.
  • Postupně během měsíce se pomalu navracejte k normální stravě – ale vždy se tím myslí racionální, odlehčená, zdravá strava bez přepálených tuků s dostatkem ovoce a zeleniny.
  • Doporučuje se pět denních porcí ovoce a zeleniny.
  • Součástí teplých jídel by měla být vždy zelenina, ovoce konzumujte zvlášť, v podstatě jako samostatné jídlo.

Dieta po operaci má být dodržována 4–8 týdnů. Po laparoskopickém výkonu je zpravidla kratší, a to 2–3 týdny. Častým problémem po operaci bývá nadýmání. Nadýmání po jídle vyřeší kapky i přírodní léčba. Pooperační stavy také mnohdy provází citlivost v oblasti operační rány nebo průjmy.

Zdroj: Nárok na lázně po operaci žlučníku

Poradna

V naší poradně s názvem XARELTO CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Najman.

Internista mi předepsal Xarelto 20 mg.Je mi 78 let , mám vysoký tlak a cukrovku 2.typu.Na recept uvedl , že si lék hradí pacient.Cena léku je vysoká , mám nárok na úhradu léku ze zdravotního pojištění ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U léku Xarelto je pro pacienty s diabetem a starší 75 let připravena úhrada z veřejného zdravotního pojištění, ale rozhodnutí o ní ještě nenabylo právní moci. Můžete se ale zkusit dohodnout se svou zdravotní pojišťovnou, jestli by mohla přispívat na tento lék ještě před tímto nabytím právní moci.
Zde je přesné znění ustanovení s podmínkami pro úhradu ze zdravotního pojištění pro lék Xarelto 20 mg:

Právní základ úhrady ze zdravotního pojištění: Úhrada byla stanovena dle zákona. Rozhodnutí dosud nenabylo právní moci, je však předběžně vykonatelné.

Indikační omezení úhrady:
1. Přípravek předepisuje internista, neurolog, kardiolog, angiolog, hematolog a geriatr v prevenci cévní mozkové příhody a systémové embolie u dospělých pacientů s nevalvulární fibrilací síní indikovaných k antikoagulační léčbě při kontraindikaci warfarinu, tj.: - nemožnost pravidelných kontrol INR - nežádoucí účinky při léčbě warfarinem - nemožnost udržet INR v terapeutickém rozmezí 2,0 - 3,0; tzn. 2 ze 6 měření nejsou v uvedeném terapeutickém rozmezí - rezistence na warfarin, tj. nutnost podávat denní dávku více než 10 mg a to
a) v sekundární prevenci (tj. po cévní mozkové příhodě, tranzitorní ischemické atace nebo systémové embolii)
b) v primární prevenci za předpokladu přítomnosti jednoho nebo více z následujících rizikových faktorů: symptomatické srdeční selhání třídy II či vyšší podle klasifikace NYHA, věk vyšší nebo rovný 75 let, diabetes mellitus, hypertenze.

2. Přípravek předepisuje internista, neurolog, kardiolog, angiolog, hematolog, ortoped, chirurg a geriatr v indikaci léčby a sekundární prevence hluboké žilní trombózy nebo plicní embolie:
a) po dobu tří měsíců pokud rizikový faktor vzniku trombózy pominul - v případě "sekundární trombózy", např. po operaci, po úrazu, po porodu,
b) po dobu šesti měsíců pokud nebyl vyvolávající faktor vzniku zjištěn, tj. jedná se o idiopatickou trombózu,
c) po dobu dvanácti měsíců u nemocných s významnou trombofilií, zejména vrozenou (deficience antikoagulačně působících proteinů nebo kombinace heterozygocie mutací faktoru V a II, případně jejich samostatná homozygotní forma, pozitivita lupus antikoagulans), případně jde-li o recidivu proximální flebotrombózy nebo symptomatické plicní embolie a při zvýšeném riziku recidivy na podkladě získaného, trvajícího trombofilního stavu (hormonální léčba, kterou nelze ukončit nebo přerušit, nefrotický syndrom, chronické autoimunitní onemocnění, nespecifický střevní zánět, pokročilé stavy srdeční nebo respirační insuficience - NYHA III a IV).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Xarelto cena

Mám nárok na lázně po infarktu?

Pacienti po infarktu dle indikací a stavu mohou využívat léčebné účinky lázní Poděbrad i za prostředky svých zdravotních pojišťoven, jako tak zvané lázně na křížek. Neexistuje však nárok na lázně, jako že když jste po infarktu, tak že automaticky dostanete lázně. Tak to nefunguje.

Zdravotní pojišťovny jsou komerční instituce a zvažují každý návrh na lázeňskou léčbu u každého zvlášť, protože je to jejich výdaj. Každá zdravotní pojišťovna má svůj tým revizních lékařů, kteří prověří přínosy lázeňské péče. Důležitým aspektem je pocit revizního, že navrhovaná lázeňská péče bude mít pozitivní vliv na budoucí vývoj zdravotního stavu, což povede k úspoře nákladů na léčbu jinak zhoršujícího zdravotního stavu.

Pokud chcete lázně na pojišťovnu, tak musíte nejdříve mít návrh na lázeňskou léčbu. Tento dokument Vám může zpracovat Váš praktický lékař nebo odborný lékař kardiolog. Pokud to zpracovává praktický lékař, bude k tomu potřebovat doporučení od odborného lékaře. Je to trochu jako v pohádce o slepičce a kohoutkovi, ale dá se to.

Za odborným lékařem musíte jít vždy, pokud chcete podpořit své odhodlání mít lázně hrazené pojišťovnou, tak zvané křížkové. Dnes Vám již může návrh na lázně zpracovat rovnou tento odborný lékař, což nepochybně podpoří Vaši snahu přesvědčit revizního lékaře, že lázně jsou pro Vás to pravé. Lékař dokument sestaví a rovnou ho i zašle na pojišťovnu. Nemusíte se v tomto ohledu o nic starat.

Pokud se bude zdráhat a Vy ani svým osobním kouzlem ho nepřimějete k sestavení návrhu na lázně, tak si alespoň pohlídejte, aby v jeho doporučení, které napíše pro praktika bylo, že lázně povedou ke dlouhodobému zlepšení zdravotního stavu. S tímto doporučením požádejte svého praktického lékaře, aby Vám napsal návrh na lázně a poslal na pojišťovnu.

V návrhu můžete uvést lázně, do kterých chcete jet. Uvést je možné až 3 lokality. Pokud chcete do lázní opakovaně, tak je velmi účinné do návrhu zmínit vlastní zdravotní pocity z předchozích pobytů.

Po odeslání návrhu na má zdravotní pojišťovna 30 dní na to, aby se k návrhu vyjádřila. Když vše proběhne hladce, tak Vás pojišťovna vyrozumí dopisem. S tímto dopisem si zavoláte do lázní, které Vám pojišťovna určila a dohodnete si termín nástupu a vhodné ubytování.

Zdroj: Lázně Poděbrady hrazené pojišťovnou

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO OPERACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka kouklová.

Dobrý den,jsem onkologický pacient a čeká mě operace slinivky, bude mi zřejmě odebrána hlava slinivky, dvanáctník, žlučník se žlučovody atd., budu mít nárok na pojišťovnou hrazenou lázeňskou péči? Kde jsou ty nejlepší lázně,na můj případ? Velmi děkuji za odpověď. Jitka Kouklová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V této chvíli je předčasné zabývat se lázněmi, protože nevíte, jak dopadne operace. Pokud se během zákroku nic nestane a pooperační rekonvalescence bude probíhat normálně, tak není třeba absolvovat doléčení v lázních. Lázně byste mohla dostat až na případné komplikace plynoucí z oslabeného trávicího traktu a slinivky. Nejlepší lázně na tuto kombinaci jsou Mariánské Lázně, Františkovy Lázně, Karlovy Vary, Luhačovice a Karlova Studánka. Pro získání lázní musíte zajít za svým praktickým lékařem a společně zpracovat návrh na lázně a ten doručit vaší zdravotní pojišťovně. Ze zdravotní pojišťovny dostanete vyrozumění o možnostech místa a financování.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mariánské lázně po rakovine


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP