Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK NEJLÉPE UPÉCT KRKOVICI

OBSAH

Potraviny, které potlačují chuť k jídlu, mohou být dobrým pomocníkem při hubnutí. Pokud se jedná právě o hubnutí, tak všichni již víme, že jsou potraviny, kterým bychom se měli vyhnout. Zejména se jedná o potraviny, které mají vysoký obsahu tuku, nebo jsou plné cukrů. Jenže někteří lidé si myslí, že jakékoliv množství sacharidů může být špatné a proto vyloučí mnoho potravin, které by jim jinak pomohly udržet hlad déle na uzdě.

Zdroj: Potraviny, které snižují chuť k jídlu

Poradna

V naší poradně s názvem MAČINGOVÁ ( ČERVENÁ ŘEPA) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Mohla, ale změní se tím výživové hodnoty v neprospěch celé kůry. Zavařovaná řepa bývá často slazena a okyselena. Také sterilace zbaví řepu části vitamínů a bioflavonoidů, prospěšných pro organismus. Pokud můžete, použijte červenou řepu čerstvou nebo mraženou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Barbora Vlachova.

Dobrý den, můžu řepu upéct? Moc nemusím vařenou, ale pečená mi nevadí.

Díky za radu

Zdroj: diskuze Mačingová ( červená řepa)

Italská marináda na krkovici

Ingredience na 8 steaků

  • 20 g zelené feferonky;
  • 3 stroužky česneku;
  • 150 ml řepkového oleje;
  • 1 lžička sladké papriky;
  • 1 lžička černého pepře;
  • 1/2 citronu bez chemického ošetření;
  • 1 lžíce bazalky;
  • 1/2 lžičky rozmarýnu;
  • 1/2 lžičky tymiánu;
  • 1 lžíce oregana;

Postup

Papriku zbavte stopky, podélně rozpulte, odstraňte semínka a blány a dužinu najemno nakrájejte. Česnek oloupejte a velmi jemně nasekejte. Bylinky omyjte, osušte a nadrobno nasekejte. Půlku citronu oloupejte a kůru nastrouhejte.

V misce smíchejte řepkový olej s mletou paprikou a pepřem. Do oleje přidejte papriku, česnek, citronovou kůru a bylinky a vše promíchejte.

Marináda je ideální na steaky z vepřové krkovice, vepřové řízky a řízky z kuřecích prsou.

Zdroj: Marináda na krkovici

Marinované steaky z vepřové krkovice

Ingredience na 6 porcí

  • 1½ kg vepřové krkovice, v jednom kuse, bez kostí;
  • 200 ml řepkového oleje;
  • 3 stroužky drceného česneku;
  • 1 cibule nakrájená na kroužky;
  • 1 polévková lžíce hrubé mořské soli;
  • 2 čajové lžičky tymiánu;
  • 2 polévkové lžíce směsi grilovací koření;
  • 1 lžička rozmarýnu;
  • 1 polévková lžíce sladké papriky;
  • 2 lžíce rajčatového protlaku;
  • 10 střiků worcestrové omáčky;
  • 2 střiky Tabasca;
  • lžička citronové šťávy;
  • ¼ litru vody;
  • pepř, mletý, množství podle chuti.

Postup

Maso nejprve omyjte, osušte a nakrájejte na plátky silné asi 2 cm. Všechny ingredience smíchejte dohromady a steaky nechte v lednici minimálně 24, nejlépe 48 hodin.

Grilujte asi 7 minut z každé strany.

Podávejte se salátem, rýží a fazolemi.

Zdroj: Marináda na krkovici

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÁ TVÁŘ, ALE ZUB NEBOLÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Hrabová.

Dobrý den, mám nějakou dobu mírně oteklou levou tvář. Spím na levém boku a levé tváři. Nevím co s tím.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S déle trvajícím otokem na jedné tváři byste se měla obrátit na svého praktického lékaře. On nejlépe zná vývoj vašeho zdravotního stavu a může tak nejlépe určit další postup, který povede k rychlému návratu do normálu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oteklá tvář, ale zub nebolí

Recept na vepřovou krkovici bez kosti

Ingredience: 4 vejce, olej na smažení, 60 g strouhanky, 150 g anglické slaniny, 4 plátky vepřové krkovice bez kosti, mletý kmín, sůl

Ingredience zálivka: 120 g másla,1 kostka masoxu, 500 ml vody

Postup: Krkovici omyjeme, osušíme a naklepeme. Potom ji osolíme, okmínujeme a důkladně obalíme ve strouhance. Co nejvíce strouhanky vtlačíme do masa. Vejce rozšleháme v míse, na pánvi rozehřejeme olej. Troubu předehřejeme na 200 °C. V hrnci svaříme vodu, masox a máslo. Plátky masa obalené ve strouhance dobře namočíme v rozšlehaných vejcích a ihned dáváme do rozpáleného tuku a z obou stran opečeme. Osmažené řízky naskládáme do zapékací misky, obložíme anglickou slaninou, zalijeme připraveným vývarem a dáme do trouby. Pečeme přibližně půl hodiny. Zapékané plátky ihned servírujeme. Vhodnou přílohou jsou hranolky.

Zdroj: Nejlepší recepty z krkovice

Poradna

V naší poradně s názvem SPÁLENÁ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola.

Dobrý den, prosím Vás, co si mám dát na spálenou kůži? tak aby mi to co nejdříve zhnědlo, nejlépe zítra? :-) Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Čau Nikolo, spálená kůže od sluníčka do zítra hnědá - to nepůjde s ničím, ale do týdne ano. Teď si co nejdříve na to nastříkej Panthenol spray - koupíš ho v lekárně. Dělej to vždy, když můžeš! Kup si také tablety betakaroten a užívej je podle návodu a chraň si spálenou kůži před dalším sluněním. Tak nejrychleji zmírníš následky spálené kůže od sluníčka a do týdne se to spraví. Příště si na kůži namaž krém DayLong 16 a budeš bez spálení postupně pěkně hnědá od začátku slunění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Spálená kůže

Nejlepší marináda na krkovičku

Ingredience: 150 ml oleje, 3 lžičky sójové omáčky, 2 lžíce hořčice, 150 ml piva, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička bílého mletého pepře, 3 lístky bazalky

Postup: Nejdříve dobře rozmícháme hořčici, sójovou omáčku a olej. Listy bazalky omyjeme, oklepeme a jemně nasekáme. Bazalku přidáme do směsi společně s čerstvě rozdrceným kmínem a pepřem. Vše zalijeme pivem. Plátky krkovice dobře omyjeme a osušíme. Maso nenaklepáváme. Na dno nádoby nalijeme polovinu marinády a krkovici do ní vložíme. Druhou polovinu marinády nalijeme na krkovici seshora. Nádobu dobře uzavřeme a dáme do lednice rozležet. Maso necháme naložené alespoň 3 hodiny, ideální čas je 12 hodin. Marinované plátky krkovice pokládáme na dobře rozpálený gril. Marinovanou vepřovou krkovici grilujeme z každé strany přibližně 4 minuty, záleží na tloušťce masa. Pokud je maso tenké, stačí 3 minuty z každé strany, pokud jsou plátky silnější, grilujeme 5 minut po obou stranách. Marinovaná krkovice na grilu chutná výborně s čerstvým chlebem nebo pečeným bramborem. Můžeme k ní podávat i různé dresinky a omáčky, avšak s touto marinádou nejsou potřeba.

Zdroj: Marináda na maso

Diskuze

V diskuzi DEKONTAMINACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Kral.

No, z osobní zkušenosti musím říct, že nejlépe pomůže dekontaminační sprej.. www.tegus.cz/dekonta…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dekontaminace

Jak dělají krkovici Kluci v akci

Ingredience krkovice: 4 plátky vepřové krkovice bez kosti, plnotučná hořčice, sůl, pepř, olej

Ingredience gulášová šťáva: 3 střední cibule, 2 lžíce mleté sladké papriky, 400 ml vody, 3 stroužky česneku, 1 hrst majoránky, kmín, chlebová střídka na zahuštění, olej, sůl, pepř

Ingredience šťouchané brambory: 400 g brambor, 50 g másla, petrželová nať nebo pažitka, sůl

Ingredience vídeňská cibulka: 3 velké cibule, hladká mouka na obalení, olej na osmažení

Postup: Krkovici osolíme, opepříme a potřeme hořčicí, lehce zakápneme olejem. Necháme v lednici odležet nejlépe přes noc. Krkovici opečeme zprudka na oleji z obou stran tak, aby byla hotová, a z pánve vyjmeme. Později ji budeme vkládat do gulášové šťávy.

Postup gulášová šťáva: Cibuli a česnek nakrájíme najemno, orestujeme na oleji společně s kmínem, přidáme sladkou papriku, krátce zpěníme a zalijeme vodou, přivedeme k varu, krátce povaříme, cca 15 minut, dochutíme česnekem, solí, pepřem a majoránkou. Podle potřeby zahustíme najemno nadrobenou chlebovou střídkou nebo naopak zředíme vodou na požadovanou konzistenci hustší šťávy.

Do omáčky přidáme opečené maso a vše společně ještě 10–15 minut zvolna provaříme.

Postup šťouchané brambory: Oloupané a pokrájené brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, vodu scedíme, přidáme máslo, sekanou petrželku nebo pažitku a rozšťoucháme, podle potřeby dosolíme.

Postup vídeňská cibulka: Cibuli nakrájíme na jemné plátky, obalíme v hladké mouce a v oleji usmažíme dozlatova. Po vyjmutí z pánve klademe cibuli na papírový ubrousek, aby přebytečný olej okapal.

Tip: Vyplatí se věnovat čas a péči naložení masa, které by alespoň přes noc mělo odpočívat v ledničce.

Zdroj: Nejlepší recepty z krkovice

Diskuze

V diskuzi JADRA Z MERUNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Raulová.

Mohu jíst merunková jádra v těhotenství?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Křetínský.

Jak nejlépe sloupnout hnědou slupku z jádra meruňky

Zdroj: diskuze Jadra z merunek

Vhodný olej na marinádu

I když rádi vaříte s olivovým olejem, není to ideální olej na marinádu. Alespoň ne, když marinované maso přistane na grilu spolu s marinádou, protože olivový olej se při vysokých teplotách přepaluje. Na smažení jsou vhodnější žáruvzdorné rostlinné oleje, jako je řepkový olej, arašídový olej nebo kukuřičný olej. Pokud se ale marináda před grilováním setře nebo se použije místo grilu pánev, tedy maso či zelenina se připravují na grilovací pánvi, můžete na marinádu použít i olivový olej.

Zdroj: Marináda na krkovici

Diskuze

V diskuzi PROSTATA UPEVNĚNÍ SBĚRNÉHO SÁČKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karas Josef.

jak nejlépe upevnit sběrný sáček na moč

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Prostata upevnění sběrného sáčku

Steak z krkovice s paprikou

S naším receptem na steak z krkovičky vám ukážeme, že se vyplatí maso před grilováním naložit. Ať už jemné nebo pikantní – díky marinádě jsou steaky obzvláště jemné a aromatické.

Ingredience na 4 porce

  • 1 lžíce citronové šťávy;
  • 2 lžíce sladké papriky;
  • 5 lžic řepkového oleje;
  • 2 stroužky česneku;
  • 1 snítka rozmarýnu;
  • pepř;
  • 4 steaky z vepřové krkovice.

Postup

V misce smíchejte citronovou šťávu, paprikový prášek a olej do hladka. Přidejte česnek, který nejdříve oloupejte a prolisujte lisem na česnek. Rozmarýn omyjte, osušte a otrhejte z větvičky jehličí. Přidejte ho do misky společně s pepřem a vše důkladně promíchejte.

Steaky z krkovičky potřete marinádou, dejte na talíř, přikryjte fólií a dejte na cca 3 hodiny marinovat do lednice.

Steaky vložte na rozehřátý gril a grilujte z každé strany asi 6 minut.

Zdroj: Marináda na krkovici

Diskuze

V diskuzi OLEANDR PŘESAZENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Růžena vítová.

PROSÍM KDY JE NEJLÉPE PŘESAZOVAT OLEANDR?MŮŽU TED V PROSINCI?DĚKUJI VÍTOVÁ

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena Kalakajová.

Dobrý den, prosím o sdělení, zda mohu nyní přesazovat oleandr, trochu ořezat kořeny a dát do nového substrátu, hlíny.Oleandr mi dřevnatí od spodu, má dlouhé pruty bez listů, pouze u koruny. Je možno zkrátit? Děkuji. Kalakajová

Zdroj: diskuze Oleandr přesazení

Sněhové pusinky v troubě

Když už jste bílky s cukrem vyšlehali do tuhé pěny, čeká vás další důležitý krok – jak správně pusinky upéct, nebo spíše usušit. Plech s pečicím papírem, na který jste zdobičkou nastříkali malé pusinky (spirálka do špičky), vložte do trouby předem vyhřáté na 100 °C, jen krátce je pečte, po chvíli zmírněte teplotu na 50 °C a sušte. Nelze přesně říct, jak dlouho musíte pusinky sušit, ale určitě to nebude méně než hodinka. Většinou jde o dobu kolem 1,5 hodiny a více. Dvířka trouby by měla být při pečení mírně pootevřená (záleží však na typu vaší trouby), pomožte si třeba vařečkou. Hotové pusinky poznáte podle toho, že budou krásně bílé, půjdou lehce sundat z plechu a při rozlomení krásně křupnou.

Zdroj: Sněhové pusinky z bílků

Diskuze

V diskuzi UNAVENÉ OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dara.

Ahojte, máte někdo problémy s podrážděnýma, unavenýma, červenýma očima? Co na to nejlépe pomůže?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Unavené oči

Steak z vepřové krkovice

Ingredience na 4 porce

Na maso:

  • 4 steaky z vepřové krkovice;
  • sůl;
  • pepř.
Na marinádu:

  • 2 stroužky česneku;
  • 150 gramů cibule;
  • 3 snítky tymiánu;
  • 1 snítka rozmarýnu;
  • 1 lžička sladké papriky;
  • 1 lžíce rajčatového protlaku;
  • 5 střiků worcesterské omáčky;
  • 3 střiky Tabasca;
  • 2 lžičky limetkové šťávy;
  • 80 ml řepkového oleje.

Postup

Nejdříve si připravte marinádu. Oloupejte česnek a cibuli, česnek nasekejte nadrobno a cibuli nakrájejte na tenké kroužky. Z větviček otrhejte lístky tymiánu a jehličí rozmarýnu. V mělké misce smíchejte papriku, rajčatový protlak, worcesterskou omáčku, tabasco, limetkovou šťávu a řepkový olej. Umístěte steaky a otočte je v marinádě, navrch rozložte česnek, cibuli a bylinky, přikryjte a nechte přes noc marinovat. Pokud je na vás omáčka moc pikantní, vyzkoušejte náš recept na steak z vepřové krkovice s lehce ovocnou marinádou, který je uveden dále.

Druhý den steaky vyjměte z marinády, sceďte, dochuťte solí a pepřem. Vložte na předehřátý gril a grilujte asi 5 až 6 minut z každé strany, občas potřete marinádou.

Naaranžujte s ohnivými bramborovými špízy a cherry rajčátky a podávejte tyto vynikající steaky z vepřové krkovice.

Zdroj: Marináda na krkovici

Diskuze

V diskuzi DUŠNOST U KONÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Chochol.

Jak do koně nejlépe dostat nějaká broncholytika(sirupy) nebo granulované bylinky, když téměř něžere. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dušnost u koní

Pečení

Připravte si troubu. Rošt umístěte do střední polohy a troubu předehřejte na 200 °C.

Hospodyňky často udělají velkou chybu, když nechají koláč péct bez ochrany. Chcete-li okraje koláče chránit před přílišným zhnědnutím, použijte dlouhý pruh alobalu asi 95 cm, který podélně přehnete napůl a poté znovu podélně přehnete na polovinu. Omotejte jej kolem okrajů koláčového talíře, aby chránil okraje těsta. Proužek alobalu kolem okrajů koláče zabraňuje jejich nadměrnému zhnědnutí při pečení.

Koláč pečte při teplotě 200 °C po dobu 25 minut. Odstraňte koláčový štít, snižte teplotu trouby na 190 °C a pečte dalších 30 až 35 minut.

Jablečný koláč je hotový, když je kůrka krásně zlatavě hnědá a šťáva bublá po stranách talíře.

Koláč lze připravit až 2 dny předem a skladovat ho lze volně zakrytý při pokojové teplotě nebo zakrytý v lednici až 5 dní.

Zdroj: Jak si upéct hrnkový koláč s jablky a pudinkem bez toho, aniž byste

Babské rady

Necháme li česnek při běžné pokojové teplotě, tak uděláme nejlépe, to vydrží spolehlivě dva měsíce. Když jej necháme volně v lednici, tak nejspíše do měsíce začne zeleně rašit nebo zplesniví a tím se také znehodnotí. Nejlépe je si česneku kupovat jen tolik, kolik ho spotřebujete v následujících dvou týdnech nebo ho skladujte jak je výše uvedeno.

Zdroj: Návod jak uchovat česnek přes zimu?

Výtečná marináda na maso podle Pohlreicha

Ingredience: 60 ml jablečného moštu, 60 ml sójové omáčky, 2 lžíce hnědého cukru, trochu černého pepře, 1 malá cibule

Postup: Cibuli nakrájejte najemno. Všechny ingredience smíchejte a do směsi naložte plátky masa. Tato marináda se nejlépe hodí na vepřové maso, protože jablka a vepřové jdou k sobě velmi dobře. Maso marinujte nejlépe přes noc, minimálně však 1 hodinu.

Zdroj: Marináda na maso

Steak z vepřové krkovice s lehce ovocnou marinádou

Šťavnatý steak z krkovičky z grilu s domácím chutney a bramborami opékanými na grilu: S naším receptem bude váš grilovací večer kulinářský úspěch!

Ingredience na 2 porce

Na grilované brambory:

  • 500 gramů brambor;
  • 1/2 lžíce řepkového oleje;
  • 1 lžíce listů čerstvé majoránky.

Na rajčatové chutney:

  • 300 g cherry rajčat;
  • 1/2 červené papriky;
  • 1/2 žluté feferonky;
  • 1 1/2 jarní cibulky;
  • 1/2 stroužku česneku;
  • 1/2 stonku citronové trávy;
  • 1/2 lžíce řepkového oleje;
  • 20 ml červeného vína;
  • 1/2 zarovnané lžičky plodů rohovníku obecného zvané karob nebo svatojánský chléb;
  • sůl;
  • pepř;
  • trochu medu.

Na steaky:

  • 2 steaky z vepřové krkovice.

Na marinádu:

  • 1 lžíce sirupu z granátového jablka;
  • 1 1/2 lžíce řepkového oleje;
  • 2 lžíce rajčatové šťávy;
  • 1/2 stroužku česneku, jemně nasekaný;
  • 1/2 lžičky čerstvých listů oregana.

Postup

Ingredience na marinádu smícháme, steaky z vepřové krkovice v ní marinujeme alespoň 2 hodiny nebo přes noc.

Na čatní nakrájíme rajčata a papriky na 1 cm kostičky, papriky zbavíme semínek a spolu s jarní cibulkou a stroužkem česneku nakrájíme nadrobno. Citronovou trávu nařízněte ostrým nožem.

V hrnci rozehřejte řepkový olej a opečte v něm zeleninu po dobu 2 minut, potom zalijte červeným vínem a vařte 2 minuty. Pomocí sítka přisypte karob a promíchejte. Dochuťte solí, pepřem a medem a horké plňte do sterilních sklenic nebo sklenic se šroubovacím uzávěrem.

Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka, poté je rozpulte a smíchejte s olejem a lístky majoránky. Grilujte společně se steaky z vepřové krkovice na středním plameni asi 8 - 10 minut.

Zdroj: Marináda na krkovici

Sanitas SBM 30

Tlakoměr Sanitas SBM 30 je nejlevnější kompaktní přístroj na paži.

Zápor tohoto přístroje je v tom, že především při vyšším tlaku udává nižší naměřené hodnoty, než je skutečnost. Návod k použití je navíc vytištěn drobným písmem.

Zde se můžete podívat, jaká je cena tlakoměru Sanitas SBM 30.

Zdroj: Čím nejlépe doma změřit krevní tlak


Autoři obsahu

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Válková

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP