Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ALERGIE NA MANDLE

OBSAH

Krční mandle latinsky

Mandle se latinsky nazývají tonsilla. Mandle hltanová se latinsky označuje jako tonsilla pharyngea.

Zdroj: Anatomie krčních mandlí

Diskuze

V diskuzi ALERGIE NA MANDLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka.

Dobry den chci se zeptat zda je možné mit alergii jen Mandle! Dříve me po nich svedeli dlaně a nedavno jsem si dal prazene mandle a mel jsem asi 5hodinovou koprivku! Dekuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Alergie na mandle

Dorůstají?

Jak již bylo výše uvedeno, krční mandle rostou zároveň s tím, jak roste dítě. Největší velikosti dosahují mandle kolem 7. roku věku dítěte. Zhruba do 10 let věku dítěte se pak postupně zmenšují. Pokud se mandle zvětší, je to známka zánětu nebo onemocnění, neznamená to, že by mandle dorůstaly.

Zdroj: Anatomie krčních mandlí

Diskuze

V diskuzi ALERGIE NA TRÁVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Kinter.

Dobrý den,
syn (5,5roku) má alergii na trávy. Vždy, pokud jsou alergeny aktivní či po posekání trávníku mu otečou víčka, má kruhy pod očima ale hlavně se mu zvětší nosní mandle až ucpe celý nos.Syn se poté v noci budí, nevyspí se, chrápe.
Po odeznění alergie(léčen Momoxem a Aeriusem) je vše včetně mandle OK.
Můžete mi prosím poradit jaký alternativní způsob léčby by jste doporučoval?
Děkuji
Kinter Tomáš

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Alergie na trávy

Co to je alergie na ořechy?

Arašídy a ořechy (například vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle, kešu, pekanové ořechy nebo pistácie) mohou působit jako alergeny a vyvolají alergickou reakci organismu. Pokud přijdete do kontaktu s něčím, na co jste alergičtí, buňky ve vašem těle uvolňují látku zvanou histamin. Histamin způsobuje rozšíření cév v tkáních, což má za následek například zúžení průdušek (astma), kopřivku a podobně.

Arašídy (podzemnice olejná) nejsou ořechy, ale luštěniny – rostou pod zemí, zatímco ostatní ořechy rostou na stromech. I přesto je řadíme v souvislosti s alergií mezi ořechy.

Alergie na ořechy se začíná projevovat už u malých dětí. První alergickou reakci je možné pozorovat již ve věku od 14 měsíců až do dvou let. Na rozdíl od jiných potravinových alergií, jako je alergie na mléko, je málo pravděpodobné, že se v dospělosti této alergie zbavíme. Statistiky uvádějí, že jen asi jeden z pěti lidí se zbaví alergie na ořechy v dospělosti.

Zdroj: Život s alergií na ořechy

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A MANDLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel karel.

Mohu jíst mandle, když užívám WARFARIN?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin je citlivý na příjem vitamínu K a každý pacient, který užívá Warfarin musí dodržovat stále stejný příjem vitamínu K ve výši 90 mikrogramů za den pokud jde o ženu a 120 mikrogramů pokud se jedná o muže. Mandle neobsahují ŽÁDNÝ vitamín K, takže nijak neovlivňují účinky Warfarinu. Jinými slovy, když užíváte Warfarin, můžete jíst mandle a výrobky z nich bez jakéhokoliv omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a mandle

Psí alergie na roztoče

Alergie na roztoče, prach a plísně se projevují u psa stejně jako u člověka celoročně. Alergie na plísně se projevuje při pobytu ve vlhčím prostředí, s vlhkostí souvisí i alergie na roztoče, protože čím je větší vlhkost, tím se alergie zhoršuje. Pokud má tedy pes příznaky této alergie je třeba vlhkost vzduchu v bytě udržovat zhruba na 50 %. Zároveň by pes trpící alergií na prach a roztoče neměl trávit moc času v místnostech, kde se nachází polštáře, deky, povlečení a podobně, majitel by měl navíc tyto látkové předměty prát co nejčastěji.

Zdroj: Psí alergie

Alergie na pach česneku

Je-li vám nepříjemný zápach česneku, ale nemáte příznaky alergie po jeho požití, můžete užívat výtažek z česneku ve formě kapslí nebo zkusit použít sušený česnek, který nemá tak pronikavé aroma.

Zdroj: Alergie na česnek

Diskuze

V diskuzi KOUPÁNÍ A DRBÁNÍ PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ShibaInu.

Dobrý den,

je možné, že za častým drbáním u psa je zapříčiněné častým koupáním viz. psiusmev.cz/media/p-… . My ho koupeme, protože hodně smrdí, tak nevím, co dělat... :( Vet na nic nepřišel :-o

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin Bláha.

Na vinně může být také alergie. Pokud svědění stále přetrvává, raději zajděte na alergologický test - www.genomia.cz/cz/al…

Zdroj: diskuze Koupání a drbání psa

Projevy alergie

Projevy alergie na ořechy jsou podobné jako symptomy na jiné potravinové alergie. Jde tedy zejména o dýchací potíže, kožní projevy a také projevy v oblasti trávení. U ořechů se rovněž setkáváme s asi nejhorším projevem potravinové alergie – anafylaktickým šokem. Reakce alergického organismu na ořechy je velmi rychlá a projevuje se mezi 2–4 minutami. Křížení alergie na jeden druh ořechu s jiným druhem ořechu nebývá častá. Při zkřížených alergiích jde nejčastěji o kombinaci alergie na jeden typ ořechu a alergie na arašídy (podzemnici olejnou, burské oříšky). Sdružené nebo zkřížené alergie na ořech a na pyl se objevují nejčastěji u alergie na lískové oříšky a alergie na pyl břízy.

Zdroj: Život s alergií na ořechy

Poradna

V naší poradně s názvem ASLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ana Albina.

Dobry den moje dcera 9let má vysoké aslo 2023,bojům 4 rok. Krční a nosní mandle nemá.čem léčit lékaři doporučuji sledovat.prosim o pomoc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pozorovat a podle výsledků přeléčit vhodnými antibiotiky. Z domácí medicíny se nabízí tinktura z lichořeřišnice. Ale spíše důvěřujte svému lékaři a vyčkejte na účinný lék.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Aslo

Alergie u psů na pyl

Alergie na pyl není u psů tak běžná, pokud se ale příznaky objeví, je třeba co nejvíce omezit vycházky venku na nejnutnější venčení. Dobré je také vypozorovat, kdy se alergie projevuje, protože stromy, trávy a plevele produkují pyly v různou roční dobu. Stromy například na jaře, trávy v létě a plevele na podzim. Tak se dá vypozorovat, na který typ pylu je pes alergický.

Zdroj: Psí alergie

Diskuze

V diskuzi UŠI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jif.

Mám to samé, u mě je to alergie na nějakou potravinu, která se projevuje svěděním v uších, teprve půjdu na podrobnější testy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kristyna.

alergie .Mám taky .... alergie na vše krom psa hnus velebnosti ....svědí mně pravé .

Zdroj: diskuze Uši

Obrázek

Zde můžete vidět, jak vypadají krční mandle.

Zdroj: Anatomie krčních mandlí

Diskuze

V diskuzi ALERGIE?? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana H..

Dobrý den, již od srpna mě pravidelně např. jednou za týden oteče nějáká část těla.. paže, stehno pod zadkem, břicho, prso.. vždy se jedná o malý červený flíček, který se za pár hodin rozlije do gigantických rozměrů třeba 10-15cm jakoby oteklá mapa, je to většinou dost teplé a svědí to. 2x se mi již stalo že mi otekla i pulka obličeje se rtem a to většinou přes noc.
Na Alergologii jsem objednaná až na leden..ale ta nejistota je šílená.. z čeho to je? proč to je? Na jídlo na které jsem měla podezření jsem si dávala pozor,ale zrovna dneska jsem zase otekla na vnitřní straně paže.
posílám i foto, kdybyste náhodou věděli z čeho takový otoky můžou být.. děkuji s pozdravem
Hana H.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Slavka.

Neviem ci som spravne reagovala,ale malo to byt na Alergie??(tie iste priznaky

(Hana H. 9.11.2015 15:34)

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Alergie??

Kožní alergie fotky

Fotografie, na kterých jsou vidět typické příznaky kožní alergické reakce, jsou zde: kožní alergie foto.

Zdroj: Alergie na kupované potraviny

Diskuze

V diskuzi PRYČ S ANGÍNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ondra.

Angínu jsem měl během roku 3x. Bylo to dost nepříjemné. Pak mi kdosi poradil Bactoral. Je to prý i jako prevence. Zkusila jsem ho a s angínou je konec. Už se nevrátila.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Turečková Kateřina.

dobrý den,zabírá bactoral i na hnisavou angínu?Už ji mam po druhé a na ORL mi lékař doporučil,že už po druhé abscensi se operují mandle,a to já nechci a nechci už ani řezat krk =( tak bych vyzkoušela bactoral,nemáte někdo zkušenosti? děkuji

Zdroj: diskuze Pryč s angínou

Nemoci krčních mandlí

Nejčastějším onemocněním, které postihuje krční mandle, jsou opakované infekce krku nebo uší s následným významným zvětšením tkáně mandlí, které může způsobovat dýchací a polykací obtíže. Z dalších onemocnění přicházejí v úvahu abscesy kolem krčních mandlí, chronický zánět mandlí a chronické čepy v mandlích. Nádory jsou v mandlích řídké.

Zdroj: Krční mandle

Diskuze

V diskuzi ALERGIE NA ČESNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den, prosím o názor, zda je možné, aby se alergie na česnek - jinak nezjevná, projevila zvýšeným tepem a bušením srdce? Děkuji za informaci

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze ALERGIE na česnek

Pylová alergie

Pylová alergie se projevuje především alergickou rýmou a alergickým zánětem spojivek. Nejčastější je sezónní alergická rýma označovaná jako „senná rýma“.

Pylovou alergií mohou být postiženy i ostatní sliznice horních cest dýchacích. Projevy jsou kašel a svědění patra. Pokud alergie postihne i průdušky, rozvine se astma. K nejtypičtějším příznakům patří kašel, stavy hvízdavé dušnosti, noční kašel, ponámahová dušnost a hvízdání.

Zdroj: Alergie na pyl trav

Léčba alergie na med

Používaným lékem na příznaky alergie na med je antihistamin. Mohou být použity i léky, které přinášejí úlevu od nepohodlí. Aby se zabránilo alergii na med, je důležitá léčba této alergie. Potraviny nebo nápoje s obsahem medu, by měly být vyloučeny z každodenního jídelníčku. Díky tomu se dá zabránit alergické reakci. U anafylaktické reakce může dojít k závratím, dušnosti, ztrátě vědomí nebo nízkému krevnímu tlaku. Anafylaktická reakce je často životu nebezpečná, proto je důležité okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Zdroj: Alergie na med

Vznik alergie

Alergie může vzniknout několika způsoby. Tím prvním je přímý kontakt s alergenem – nanesení krému na tvář, nebo třeba i stínů na oční víčko. Alergii si můžete způsobit i v případě, že použijete kosmetický výrobek jinak a jinam, než se má. Alergen se může na kůži dostat i tak, že si neumyjete ruce a pak si sáhnete na obličej, některé alergeny se přenášejí i vzduchem (například rozprašování záchodové vůně).

Zdroj: Alergie na make-up

Psí alergie na štípnutí blechy

U velké části psů se projevuje alergie na kousnutí blechy.

Příznaky

Mezi příznaky patří svědění způsobené těžkým zánětem kůže.

Léčba

Při této alergii se k léčbě zánětu kůže využívají antibiotika. Pokud je jasné, že pes touto alergií trpí, je třeba mu podávat celý rok různé preparáty proti blechám. Prevence je totiž v případě alergií nejlepším lékem.

Zdroj: Psí alergie

Projevy alergie

  • kožní – ekzém, atopická dermatitida
  • dýchací – astma, alergická rýma, časté angíny, prochladnutí, kašel
  • žaludeční – bolesti břicha, průjem, zácpa, celkové neprospívání dítěte

Zdroj: Alergie na laktózu u dětí

Pravidelná výměna povlaků

Jak již bylo zmíněno, alergie není způsobena samotným peřím. Takže místo toho, abyste se vzdali používání měkkých přikrývek a polštářů, pravidelně měňte povlak na přikrývku. Můžete to udělat každých 14 dní nebo častěji, v závislosti na vašich potřebách.

Zdroj: Alergie na peří


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP