Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ALERGIE NA MRKEV

OBSAH

Alergie na mrkev

Mrkev bývá obsažena téměř ve všech salátech. Obsahuje mnoho základních živin, které jsou důležité a potřebné pro lidské tělo. Mrkev obsahuje velmi vysoké množství beta-karotenu. Nevýhodu mají lidé, kteří trpí alergií na mrkev. Předchůdcem alergie na mrkev je alergie na pyl. Proto by měli být lidé alergičtí na pyl opatrní i při konzumaci mrkve. U pacientů s alergií na mrkev se objevují příznaky zahrnující svědění, otoky rtů a dutiny ústní. V lékařské terminologii je tento stav znám jako orální alergický syndrom. Alergie na mrkev je způsobena proteiny, které jsou přítomny v pylu – tyto proteiny jsou téměř shodné s proteiny obsaženými v mrkvi.

Zdroj: Alergie na mrkev

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN - A MRKEV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.

Wafarin a mrkvove salaty

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mrkev můžete jíst, i když užíváte Warfarin. Jedna středně velká mrkev má v sobě 8 mikrogramů vitamínu K. Během jednoho dne byste měla sníst potraviny, které v souhrnu budou mít 90 mikrogramů.

Například, když sníte jedenáct středních mrkví pokapaných olivovým olejem, tak jste splnila limit pro příjem vitamínu K a v tom dni byste již neměla konzumovat žádné potraviny s vyšším a vysokým obsahem vitamínu K.

Vybírat si pak můžete jen z potravin s nízkým vitamínem K. Patří sem výrobky z mouky (knedlíky, chléb, zákusky), rýže, libové maso s omáčkou. Z ovoce mají nízký obsah vitamínu K jahody, jablka, broskve, vodní meloun, ananas a banány. Při léčbě Warfarinem můžete tyto potraviny konzumovat bez omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin - a mrkev

Alergie na mrkev – léčba

S alergií na mrkev musí být zacházeno stejným způsobem jako s jakoukoli jinou potravinovou alergií. U mírných až těžkých forem alergie se užívají perorální antihistaminika. Při velmi těžkých formách mohou být předepsány injekce nebo steroidy. Nicméně prevence je nejlepší způsobem, jak se vypořádat s alergií. Je důležité, aby se pacient s alergií na mrkev vyhýbal její konzumaci. Zároveň by se měl vyhnout i různým odrůdám mrkve, protože mohou mít podobné strukturální složení. Na alergii lze využít domácí léky, zejména santalové pasty, které se používají na kožní podráždění.

Zdroj: Alergie na mrkev

Poradna

V naší poradně s názvem ZAKRSLÝ KRÁLÍK - STRAVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Podšerová.

Včera jsem si koupila ve zverimexu zakrslého králíčka a zapoměla jsem se zeptat kolik mu je…. Ale nejspíš miminko asi něco přes 2 měsíce jinak by byl ještě u mámi…..na internetu jsem četla co vše od 2 měsíců může ale v prodejně mi řekli ať ho teď ještě nekrmím ovocem a zeleninou že by si s tím jeho tělíčko neporadilo….. ať ještě tak 2 měsíce počkám
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Králíček je krásnej. Krmte ho normálně to je: seno, ovesné vločky, kukuřičný šrot, mrkev, voda.

Zdroj: diskuze Zakrslý králík - strava

Alergie na mrkev – příznaky

Příznaky této alergie se objevují náhle a okamžitě po konzumaci mrkve. Alergická reakce může být těžká nebo mírná. Vše závisí na reakci imunitního systému. Příznaky alergie na mrkev zahrnují následující:

  • Zarudnutí a svědění, které se objeví náhle po konzumaci mrkve. U postiženého jedince dochází ke svědění a zarudnutí ústní dutiny. Tento stav je velmi nepříjemný. Alergická reakce na mrkev může odeznít po chvíli nebo může trvat několik hodin.
  • Otok v dutině ústní způsobuje otok rtů, patra a jazyka. K otoku dochází po jakékoli konzumaci mrkve. Ve vzácných případech může dojít k otoku krku. Tento stav je velice vzácný, ale je život ohrožující, protože zabraňuje průchodu vzduchu a člověk se může udusit.
  • Uvolnění histaminu vede k tvorbě vyrážky na kůži. Tato vyrážka může svědit nebo pálit.
  • Respirační symptomy: kašel, bolest v krku, dušnost a astma.
  • Alergie na mrkev způsobuje rýmu, pálení a zarudnutí očí. Zarudnutí očí se vyskytuje zejména v případech, kdy je člověk vystaven úpravě nebo zpracování mrkve.
  • Otok dásní se objevuje po konzumaci mrkve. Dochází k otoku dásní nebo jejich zánětu. Ve vzácných případech bývá jediným příznakem alergie na mrkev.
  • Nevolnost, zvracení, průjem.
  • Anafylaktická reakce je nejnebezpečnější a život ohrožující situace při alergické reakci na mrkev. Pokud nedojde k časné léčbě, může dojít k úmrtí. Dochází ke zhroucení člověka, jeho krevní tlak značně klesne, puls je nenahmatatelný a dýchání se stává obtížným, zároveň se objevuje nadměrné (těžké) pocení. Takovéto případy vyžadují lékařskou péči. Jedná se o vzácnou formu alergie.

Zdroj: Alergie na mrkev

Diskuze

V diskuzi KOUPÁNÍ A DRBÁNÍ PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ShibaInu.

Dobrý den,

je možné, že za častým drbáním u psa je zapříčiněné častým koupáním viz. psiusmev.cz/media/p-… . My ho koupeme, protože hodně smrdí, tak nevím, co dělat... :( Vet na nic nepřišel :-o

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin Bláha.

Na vinně může být také alergie. Pokud svědění stále přetrvává, raději zajděte na alergologický test - www.genomia.cz/cz/al…

Zdroj: diskuze Koupání a drbání psa

Psí alergie na roztoče

Alergie na roztoče, prach a plísně se projevují u psa stejně jako u člověka celoročně. Alergie na plísně se projevuje při pobytu ve vlhčím prostředí, s vlhkostí souvisí i alergie na roztoče, protože čím je větší vlhkost, tím se alergie zhoršuje. Pokud má tedy pes příznaky této alergie je třeba vlhkost vzduchu v bytě udržovat zhruba na 50 %. Zároveň by pes trpící alergií na prach a roztoče neměl trávit moc času v místnostech, kde se nachází polštáře, deky, povlečení a podobně, majitel by měl navíc tyto látkové předměty prát co nejčastěji.

Zdroj: Psí alergie

Alergie na pach česneku

Je-li vám nepříjemný zápach česneku, ale nemáte příznaky alergie po jeho požití, můžete užívat výtažek z česneku ve formě kapslí nebo zkusit použít sušený česnek, který nemá tak pronikavé aroma.

Zdroj: Alergie na česnek

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Otto.

Diky moc. Tzn kdyz si dam denne jedni repu + mrkev jako stavu, tak by o mohlo byt bezpecne a prospesne. Pokud tomspravne chapu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jedna červená řepa denně je teoreticky v pořádku. Praxe pak ukáže, jak moc to bude prospěšné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček při dně

Projevy alergie

Projevy alergie na ořechy jsou podobné jako symptomy na jiné potravinové alergie. Jde tedy zejména o dýchací potíže, kožní projevy a také projevy v oblasti trávení. U ořechů se rovněž setkáváme s asi nejhorším projevem potravinové alergie – anafylaktickým šokem. Reakce alergického organismu na ořechy je velmi rychlá a projevuje se mezi 2–4 minutami. Křížení alergie na jeden druh ořechu s jiným druhem ořechu nebývá častá. Při zkřížených alergiích jde nejčastěji o kombinaci alergie na jeden typ ořechu a alergie na arašídy (podzemnici olejnou, burské oříšky). Sdružené nebo zkřížené alergie na ořech a na pyl se objevují nejčastěji u alergie na lískové oříšky a alergie na pyl břízy.

Zdroj: Život s alergií na ořechy

Diskuze

V diskuzi UŠI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jif.

Mám to samé, u mě je to alergie na nějakou potravinu, která se projevuje svěděním v uších, teprve půjdu na podrobnější testy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kristyna.

alergie .Mám taky .... alergie na vše krom psa hnus velebnosti ....svědí mně pravé .

Zdroj: diskuze Uši

Alergie u psů na pyl

Alergie na pyl není u psů tak běžná, pokud se ale příznaky objeví, je třeba co nejvíce omezit vycházky venku na nejnutnější venčení. Dobré je také vypozorovat, kdy se alergie projevuje, protože stromy, trávy a plevele produkují pyly v různou roční dobu. Stromy například na jaře, trávy v létě a plevele na podzim. Tak se dá vypozorovat, na který typ pylu je pes alergický.

Zdroj: Psí alergie

Diskuze

V diskuzi ALERGIE?? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana H..

Dobrý den, již od srpna mě pravidelně např. jednou za týden oteče nějáká část těla.. paže, stehno pod zadkem, břicho, prso.. vždy se jedná o malý červený flíček, který se za pár hodin rozlije do gigantických rozměrů třeba 10-15cm jakoby oteklá mapa, je to většinou dost teplé a svědí to. 2x se mi již stalo že mi otekla i pulka obličeje se rtem a to většinou přes noc.
Na Alergologii jsem objednaná až na leden..ale ta nejistota je šílená.. z čeho to je? proč to je? Na jídlo na které jsem měla podezření jsem si dávala pozor,ale zrovna dneska jsem zase otekla na vnitřní straně paže.
posílám i foto, kdybyste náhodou věděli z čeho takový otoky můžou být.. děkuji s pozdravem
Hana H.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Slavka.

Neviem ci som spravne reagovala,ale malo to byt na Alergie??(tie iste priznaky

(Hana H. 9.11.2015 15:34)

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Alergie??

Indická mrkev

Suroviny:

  • 200 g strouhané mrkve
  • olej
  • 2 lžičky kari
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • sůl
  • pepř

Postup:

Očištěnou a nastrouhanou mrkev poduste na oleji, přidejte kari, pepř a sůl, podlijte trochou vody a duste doměkka. Nakonec vmíchejte smetanu a prohřejte. Takto připravená dušená mrkev se skvěle hodí jako omáčka na špagety.

Zdroj: Dušená mrkev

Diskuze

V diskuzi ALERGIE NA ČESNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den, prosím o názor, zda je možné, aby se alergie na česnek - jinak nezjevná, projevila zvýšeným tepem a bušením srdce? Děkuji za informaci

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze ALERGIE na česnek

Kožní alergie fotky

Fotografie, na kterých jsou vidět typické příznaky kožní alergické reakce, jsou zde: kožní alergie foto.

Zdroj: Alergie na kupované potraviny

Diskuze

V diskuzi SLINIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Vážení,dočetla jsem se,že mrkvové štávy nejsou moc dobré na slinivku a někde zase jako zeleninu na slinivku ano.Tak nevím,jestli mrkev ano nebo neChtěla bych se ještě zeptat,na červenou řepu steriizovanou jestli ano nebo ne.děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Slinivka

Dušená mrkev s kuřecím masem

Suroviny:

  • 750 g mrkve
  • 200 g kuřecího masa
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • mletý kmín
  • sůl

Postup:

Na oleji osmahneme pokrájenou cibuli a na nudličky pokrájené maso, osolíme, okořeníme a podusíme. Přidáme očištěnou, na kostičky nakrájenou (nebo nahrubo nastrouhanou) mrkev, podlijeme a dusíme doměkka. Podáváme s vařeným bramborem.

Zdroj: Recepty na dušenou mrkev

Diskuze

V diskuzi TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Kos.

Dobrý den paní magistro Vinšová. Předem Vám chci moc poděkovat za vaše články o purinech a dně. Moc mně nyní pomáhají při vaření dietní stravy.
Prosím o vysvětlení. Pro sledování množství purinů při dně chci současně sledovat i vliv purinové diety na nutriční vyváženost. Do tabulky sledovaných purinů chci např. současně zapsat i základní nutriční údaje pro mrkev v polévce. Ta je vařená. Zapíši-li tam nutriční údaje pro váhu syrové mrkve, to není správně. Chci-li tam zapsat nutriční údaje udávané pro vařenou mrkev. Pak ale nevím, jestli jsou míněny tak, že uvařená mrkev byla vyjmuta, zvážena a teprve pak k této váze byly připsány naměřené hodnoty. Nebo byla pro údaj „ vařená mrkev“ jednoduše použita váha syrové mrkve k ní připsány naměřené údaje až z uvařené mrkve. Váhy jsou jistě odlišné.
Váhu rozkrájené a uvařené mrkve nemohu po uvaření snadno zjistit . Tento problém je i u údajů pro jiné vařené potraviny. A mohu počítat s počtem purinů stejně u uvařené nebo syrové potraviny? Děkuji vám za vysvětlení.
S pozdravem Vladimír Kos (přestárlý).

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tabulka potravin podle obsahu purinů

Dušená mrkev s vepřovým masem

Suroviny:

  • vepřová kýta nebo kotleta
  • 2 plátky másla
  • cibule
  • sůl
  • kmín
  • 1 střední mrkev
  • zásmažka z másla a hladké mouky

Postup:

Do kastrolku dáme kousek másla, drobně nakrájenou cibulku, zpěníme, vložíme na malé kostičky nakrájené vepřové maso, osolíme a dusíme, až je maso poloměkké. Potom přidáme na hrubo nastrouhanou mrkev, podlijeme vodou a dusíme. Když jsou maso i mrkev měkké, zahustíme šťávu troškou zásmažky. Podáváme s dušenou rýží, vařeným bramborem či bramborovou kaší, nebo s těstovinami.

Zdroj: Recepty na dušenou mrkev

Pylová alergie

Pylová alergie se projevuje především alergickou rýmou a alergickým zánětem spojivek. Nejčastější je sezónní alergická rýma označovaná jako „senná rýma“.

Pylovou alergií mohou být postiženy i ostatní sliznice horních cest dýchacích. Projevy jsou kašel a svědění patra. Pokud alergie postihne i průdušky, rozvine se astma. K nejtypičtějším příznakům patří kašel, stavy hvízdavé dušnosti, noční kašel, ponámahová dušnost a hvízdání.

Zdroj: Alergie na pyl trav

Dušená mrkev a apetit

Dušená mrkev patří mezi jídla, která znají snad všichni ze svého dětství. Bohužel pro mnohé z nás nepředstavuje oblíbenou pochoutku, což je určitě škoda. Přitom dobře a zajímavě připravená dušená mrkev se ničím nepodobá námi neoblíbenému „zdravému obědu“ ze školních jídelen. Vyzkoušejte tedy některý z našich receptů a zařaďte dušenou mrkev do svého jídelníčku. Pokud je například podávána s masem, představuje pokrm, který obstojí před všemi nároky nutričních odborníků – obsahuje vlákninu, bílkoviny, vitamíny, sacharidy i minerální látky v dobré kombinaci.

Zdroj: Dušená mrkev

Léčba alergie na med

Používaným lékem na příznaky alergie na med je antihistamin. Mohou být použity i léky, které přinášejí úlevu od nepohodlí. Aby se zabránilo alergii na med, je důležitá léčba této alergie. Potraviny nebo nápoje s obsahem medu, by měly být vyloučeny z každodenního jídelníčku. Díky tomu se dá zabránit alergické reakci. U anafylaktické reakce může dojít k závratím, dušnosti, ztrátě vědomí nebo nízkému krevnímu tlaku. Anafylaktická reakce je často životu nebezpečná, proto je důležité okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Zdroj: Alergie na med

Vznik alergie

Alergie může vzniknout několika způsoby. Tím prvním je přímý kontakt s alergenem – nanesení krému na tvář, nebo třeba i stínů na oční víčko. Alergii si můžete způsobit i v případě, že použijete kosmetický výrobek jinak a jinam, než se má. Alergen se může na kůži dostat i tak, že si neumyjete ruce a pak si sáhnete na obličej, některé alergeny se přenášejí i vzduchem (například rozprašování záchodové vůně).

Zdroj: Alergie na make-up

Ingredience na dušenou mrkev

  • 1 kg mrkve;
  • 500 g zmrazeného hrášku (volitelně, Kluci ho tam nedávají)
  • 1 cibule;
  • 100 g másla;
  • 1 lžíce hladké mouky;
  • zeleninový nebo masový vývar na podlití;
  • muškátový květ;
  • sůl.

Zdroj: Dušená mrkev s hráškem podle pořadu Kluci v akci


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP