Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MIGRÉNA A VYSOKÉ TEPLOTY

OBSAH

Migréna

Migréna je obvykle středně silná nebo silná bolest hlavy pociťovaná jako pulzující bolest na jedné straně hlavy. Mnoho lidí má také příznaky, jako je zvýšená citlivost na světlo nebo zvuk, nevolnost, zvracení, které může mít barvu čirou, zelenou, žlutou a nebo oranžovou.

Migréna je běžný zdravotní stav, který postihuje přibližně 1 z 5 žen a přibližně 1 z 15 mužů. Obvykle začínají v rané dospělosti. Neexistuje žádný lék na migrénu, ale existuje řada léčebných postupů, které pomáhají zmírnit příznaky.

Zdroj: Zvracení zelené vody

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÉ TEČKY V KOUTKU OKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Petře, tohle vypadá na nějaké polypy. Doporučuji zajít v Kroměříži na oční, aby se ti na to mrkli. Obvykle to spraví antibiotické kapky - nejčastěji Maxitrol. Recept na Maxitrol dostaneš od očního.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

o Velikonocích jsem měl chřipku a dost vysoké teploty, tak jsem se domníval, že to bude nějaká reakce na to, uvidím.Děkuji za radu.

Zdroj: diskuze Bílé tečky v koutku oka

Závěrem

Domácí repelenty fungují, některé však fungují lépe než jiné. Jak je popsáno výše, některé štěnice zahubí, jiné je pouze donutí nalézt si jiné místo.

Vysoké teploty jsou asi tím nejspolehlivějším řešením, jak se zbavit vajíček. To znamená umývat ty materiály, u nichž je to možné, v horké vodě a důkladně je sušit při vysoké teplotě. U předmětů, u nichž nelze uplatnit tento druh ošetření, zkuste použít horkou páru či fén.

Zdroj: Co odpuzuje štěnice

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

V případě teploty nebo nastuzení- co je možno brát na srážení teploty při užívání ELAQUISu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě lékem Eliquis můžete na snížení teploty bez obav použít paracetamol (Paralen). Pokud ale trpíte na hypertenzi, poruchy funkce jater, ischemickou chorobu srdeční či zadržujete moč, tak byste si sám neměl žádný další lék ordinovat, ale kontaktovat svého ošetřujícího lékaře a poradit se s ním o léčbě zvýšené teploty.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis a alkohol

Komplikace migrény

Jednou z komplikací může být chronická migréna neboli transformovaná migréna. V tomto případě se bolest hlavy vyskytuje více než 15 dní v měsíci a postupně se zvyšuje frekvence záchvatů a klesá intenzita bolesti. Nevolnost, citlivost na ostré světlo a hlasitý zvuk se může a nemusí objevit. Další obvyklou komplikací je status migrenosus. O tomto stavu mluvíme v případě, že migrenózní záchvat trvá déle než 3 dny a splňuje všechna kritéria migrény bez aury. Může se také stát, že příznaky aury přetrvávají déle než jeden týden, anebo dojde až k migrenóznímu infarktu, kdy nastane ischemie v mozku. Je také popisováno, že migréna může spustit i epileptický záchvat. Většinou se jedná o migrénu s aurou a epileptický záchvat se objeví v průběhu migrény nebo těsně po ní.

Zdroj: Domácí rady na migrénu

Diskuze

V diskuzi NEŠTOVICE V OČÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Čekal.

Dobrý den,
vnučka má dnes pátý den neštovice po celém těle a na sliznicích , vysoké teploty .Dnes se přidaly ještě v očích a pod víčky .
Nemáte někdo radu , jak zmírnit svědění a bolest v očích ?

Děkuji
Čekal.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Neštovice v očích

Zvracení zelené šťávy

Barva zvratků se často mění, jak tělo postupuje každou fází základního onemocnění. Například zvracení v důsledku žaludeční chřipky může začít jako zelené nebo žluté a přejít do oranžové.

Zelené zvratky se objevují u těchto onemocnění:

  • reflux žluči;
  • otrava jídlem;
  • gastroenteritida;
  • chřipka;
  • selhání jater;
  • migréna;
  • ranní nevolnost.

Zdroj: Zvracení zelené vody

Diskuze

V diskuzi BOLEST NAŠE KAŽDODENNÍ...MIGRÉNA, STRES, PODRÁŽDĚNOST, ÚNAVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fru Fru.

Mám dobrou zkušenost s QMax, bolest se mi objevuje, když jsem unavená a na to zabírá dobře.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Bolest naše každodenní...migréna, stres, podrážděnost, únava

Tabulka pro záznam teploty ke stažení

Zde je k vytisknutí tabulka pro záznam teploty.

Zdroj: Bazální teplota

Poradna

V naší poradně s názvem INFRASAUNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Pakostová.

Dobrý den ,chtěla jsem se zeptat ,zda infrasauna pomůže na svrab,děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sauna svrab nevyléčí. Svrab sice vysoké teploty nad 60°C nepřežije, ale tím že žije uvnitř v kůži, tak se nemůže ohřát na víc než 40°C. Lidská pokožka má totiž výbornou termoregulaci, kdy díky pocení dochází k jejímu neustálému ochlazování, ikdyž je vystavena teplotě třeba 90°C. Pokud se pokožka prohřeje na 40°C, tak vyšle do mozku signál, který zajistí odchod ze sauny. Svrab lze vyléčit pouze mastí ze síry a nebo krémem Infectoscab, který je na lékařský předpis, protože obsahuje účinný jed, který svrab bezpečně usmrtí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Infrasauna

Prevence migrény

Úspěšná prevence migrény prozatím neexistuje. Vědci se shodli na tom, že migréna, podobně jako mnoho jiných problémů, je také dědičným onemocněním. Pokud jí trpí jeden z rodičů, existuje 50% možnost, že se u potomka bude vyskytovat také. Jestliže jí trpí oba rodiče, je tato možnost až 85%. Ke zlepšení kvality života je nutné vedení migrénového kalendáře. Do něj si migrenici zaznamenávají všechny stresující události po dobu 24 hodin před vznikem migrény a všechny potraviny, které po tu dobu jedli.

Zdroj: Domácí rady na migrénu

Diskuze

V diskuzi JAK SNÍŽIT GGT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Dušková.

Dobrý den, mám vysoké ggt 5,22.Pokládá se již za hodně vysoké nebo mírně vysoké.Alkohol vůbec nepiju.Uzivam triptany na migrenu,mohou mít na ggt vliv?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak snížit GGT

Proč mám mžitky před očima a rozmazané vidění

Mžitky před očima a rozmazané vidění mohou souviset s počátečními projevy migrény. Migréna je nepříjemné onemocnění, které se projevuje nejen prudkými záchvaty bolesti hlavy, nevolností a zvracením, ale mohou se při ní objevovat také mžitky před očima a rozmazané vidění. V takovém případě není nutné propadat panice, protože mžitky před očima jsou důsledkem právě probíhající migrény.

Zdroj: Mžitky před očima

Diskuze

V diskuzi ZRYCHLENÉ DÝCHÁNÍ U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Karbowiaková.

Dobrý den, prosím o radu ohledně necelé tři měsíce starého štěněte německého ovcaka. Zda se mi, že ve spánku velmi rychle dýchá. A velkou část dne prospí. Víme, že i současné vysoké teploty můžou být problémem. Přesto prosím o radu.

Bohužel nám před půl rokem zemřel čtyři roky starý pes stejné rasy. Od stěneciho věku často rychle dýchal a příliš pozdě jsme zjistili, že má vrozenou srdeční vadu.
O nové štěňátko tak máme obavu, aby nemělo stejnou nemoc.předem děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel David.

Zrychlené dýchání během spánku může jednoduše naznačovat snění, rychlé, ale může být známkou vážného základního problému, který vyžaduje okamžitou pozornost. Celkově vzato, rychlé dýchání během spánku, pokud nesouvisí se sněním, jednoduše znamená, že váš pes má obtížnější přístup k vzduchu. Vrozená srdeční vada může také zhoršit využití vdechovaného vzduchu. Na jejím odhalení budete ale muset spolupracovat se svým veterinářem, neboť budou zapotřebí různě nákladné zobrazovací metody. Pokud je pejsek šťastný, tak ho nechte svému osudu a radujte se z jeho štěstí a netrapte ho zbytečnými rentgeny.

Zdroj: diskuze Zrychlené dýchání u psa

ASLO léčba

Pokud je hodnota ASLO zvýšená (fyziologická norma je do 200), někde v organismu se nachází pravděpodobně streptokoky ve vysoké koncentraci a je nutné skutečnost řešit s praktickým lékařem nebo jiným specialistou, který zajistí adekvátní přeléčení antibiotiky.

Zdroj: Vysoké hodnoty ASLO

Poradna

V naší poradně s názvem ZANET NA RTU OTOK RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leona Gluchova.

Dobry den,syn minuly tyden byl nemocny,vysoke teploty,mel streptokoka,dostal antibiotika Azitromicin Sandoz 500mg,je to antibiotika na 3dny,snedl dva prasky po 24hodinach jak urcil lekar a na treti den citil ze ho boli horni ret,byl to patek a pres vikend se to zhorsovalo az mu natekl horni ret a boli ho.Byl u lekare ale nic moc mu neporadili ani nedali,ze ma jeste zkusit zubare,muzete mi prosim poradit jsem uz zneho zoufala,nemuze spat jak ho to boli.dekuji za odpoved Leona

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Otok rtu může být reakce na Azitromicin. Zkuste přikládat ledové obklady. Zůstaňte v péči lékaře a konzultujte s ním další postup.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zanet na rtu otok rtu

Migréna

Osobní strážcové: Ryby bohaté na tuky: sardinky, makrela, sleď, tuňák atd. Vykrmené rybky mají vysoký obsah omega-3-nenasycených mastných kyselin, které snižují produkci látek prostaglandinů – látek velice podobných hormonům. Tyto látky ovlivňují prokrvení, mohou být příčinou zánětů a bolestí hlavy. Minimální denní dávka rybího tuku je podle lékařů až 1,25 g denně. Tuto dávku lze jednoduše získat konzumací ryb alespoň 2 krát týdně. Pokud vám nechutnají, sáhněte třeba po nějakém přípravku s obsahem rybího oleje.

Nepřátelé: Vyvarujte se umělým sladidlům, červenému vínu, čokoládě, tvrdým sýrům, citrusovým plodům či předem zpracovanému masu.

Zdroj: Co ovlivňuje naší psychiku

Plodné dny podle bazální teploty

Před ovulací se tělesná teplota pohybuje v rozmezí 36,2–36,5 °C. Během dvou dnů po ovulaci dochází k hormonálním změnám, které způsobují nárůst o 0,4–1 stupeň. Tato zvýšená teplota zůstává po dobu další ovulace. Díky tomuto si můžete povšimnout zvýšené tělesné teploty. Pokud zjistíte, že jste otěhotněla, bazální teplota se nemění a zůstává zvýšená po celou dobu těhotenství.

Dalo by se říci, že podle zapisování bazální teploty se dá zjistit ovulace, ale v prvním měsíci užívání a nahrávání bazální teploty nemusí dojít ke zjištění plodných dnů. Je důležité, aby došlo k dlouhodobému měření bazální teploty. Při dlouhodobém měření dochází ke zjištění a předpovědění ovulace. Zároveň díky tomu dochází ke zjištění nejlepších dnů, které jsou vhodné pro pohlavní styk a pro otěhotnění.

Je důležité si zapamatovat, že pokud nejste nemocní nebo pokud si nezměříte teplotu hned po probuzení, může být každý měřený vzorek nepřesný. Bazální teplota napomáhá nejen ke zjišťování plodných dnů, ale také napomáhá ke zjištění neplodnosti. Pokud jsou některé fáze cyklu krátké, může dojít k hormonální nerovnováze.

Zdroj: Bazální teplota

Poradna

V naší poradně s názvem MYRTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julir90.

Takže venku by zimu nepřežila v našich podmínkách? Hledám něco na zahradu co by vydrželo celo ročně zelené.. Jinak super článek je vidět že paní co to psala tak super. Taky se teď snažím věnovat takovému www.seoprofy.cz/ marketingu tak doufám že jednou budu psát takové super články.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Myrta je mrazuvzdorná do -12°C. Nižší teploty ji zničí.

Zdroj: diskuze Myrta

Hodnoty a norma

  • Obecná norma: 0,05–0,72 μkat/l
  • Muži: 0,14–0,84 μkat/l
  • Ženy: 0,14–0,68 μkat/l

Zdroj: Co znamená vysoké GGT

Test štítné žlázy podle bazální teploty

Evidence bazální teploty nemusí ukazovat jen na ovulaci. Je lékařsky známo, že hormony štítné žlázy také mají přímý vliv na bazální teplotu. Podchlazení nebo snížení tělesné teploty je zase známým příznakem hypotyreózy nemoci štítné žlázy. Tělesná teplota je neomylný diagnostický nástroj. Bazální teplota je také diagnostickým nástrojem pro zjištění hypotyreózy. Jedná se o osvědčenou diagnostickou a monitorovací metodu.

Chcete-li měřit bazální teplotu kvůli štítné žláze, je důležité používat starý rtuťový teploměr. Rtuťový teploměr by se měl před použitím důkladně protřepat a být po ruce k rannímu použití. Jakmile se ráno probudíte, s minimálním pohybem vložte teploměr do podpaží a nechejte jej tam po dobu 10 minut. Je důležité, aby došlo k zaznamenání tří až pěti po sobě jdoucích dnů. Ženy, které mají menstruaci, by neměly měřit bazální teplotu v prvních pěti dnech menstruace, ale až po pátém dnu.

Pokud je průměrná bazální teplota nižší než 36,5 °C, lze diagnostikovat onemocnění štítné žlázy, nebo nedostatečné množství hormonů štítné žlázy. Průměrná bazální teplota mezi 36,5 a 36,7 °C je považována za normální. Teploty mezi 36,4 a 36,6 °C jsou považovány za důkaz možné hypotyreózy.

Zdroj: Bazální teplota

Štěnic se zbavíte praním veškerého oblečení a povlečení na vyšší teploty

Zkontrolujte štítky a ujistěte se, že textilie snášejí horkou vodu a sušení v bubnu. Pak vyperte vše, co bylo těmto tvorům vystaveno. Kombinace horké vody a tepla při vysoušení pomůže zabít doslova kolonie štěnic.

Zdroj: Co odpuzuje štěnice

Co je migréna?

Migréna je pravidelná porucha regulace napětí cévních stěn v hlavě, a to jak nitrolebečních, tak i mimolebečních. Hlavním příznakem je bolest hlavy, zpravidla jen na jedné straně. U dalšího záchvatu může být bolest vnímána na druhé straně. U klasické migrény je záchvat nejčastější ráno, krátce po probuzení. Může k němu ovšem dojít i kdykoli během dne. U většiny postižených se před záchvatem objevují různé příznaky – mžitky před očima, výpadky vidění ve zrakovém poli a podobně. Po těchto příznacích, které jsou projevem zúžení cév, následuje záchvat vyvolaný následným roztažením cév. Na začátku záchvatu pociťuje pacient trhavou bolest, jejíž intenzita může být velmi rozdílná. Bolesti hlavy vnímané jakoby hluboko v hlavě mohou být doprovázeny pocitem „vyschlých úst“, nucením na zvracení až zvracením, průjmem, jindy zácpou. Po záchvatu se objevuje časté močení. Mezi záchvaty může být úplný klid. Migrénou trpí 10–20 % populace, přičemž asi polovina nekonzultuje své problémy s lékařem. Migrénou jsou postiženi lidé všech věkových skupin, ovšem ženy dvakrát až třikrát častěji než muži. Během těhotenství se migrénové záchvaty zpravidla zmírní, jindy vymizí, a po přestávce v menstruačním krvácení se opět zvýrazní. Příčina, vznik a reakce organismu nejsou v podstatě objasněny, ale předpokládá se účast hlavně těchto šesti faktorů:

  • alergie na potraviny
  • hypoglykémie
  • stres
  • deprese
  • hromadění vody v organismu
  • hormonální změny v závislosti na gynekologickém stavu

Prvním léčebným krokem při záchvatu je odpočinek v tmavé tiché místnosti s ledem na hlavě. Rovněž horká koupel nohou pomáhá odkrvit roztažené cévy v hlavě a snížit tak bolest. (Nohy ponořte až po kotníky do horké vody a přidáváním nové horké vody udržujte stálou teplotu lázně.)

Zdroj: Domácí rady na migrénu


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP