Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ALERGIE NA POTRAVINU VYRÁŽKY

OBSAH

Dieta

Alergie není jednoduše léčitelná, naštěstí existuje jednoduchý způsob, jak se vyhnout jejím projevům – nejíst problematické potraviny. Jak tvrdí server bez-alergie.cz.: „Dieta je lék.“ Dietu je třeba držet dlouhodobě a nikdy se nepokoušet ji obejít. Stává se, že časem alergické projevy ustoupí, a alergik tak může postupně zkoušet danou potravinu opět zařazovat do svého jídelníčku. To platí především u alergií v dětském věku, u dospělých je to obvykle „navždy“.

Zdroj: Potravinová alergie

Diskuze

V diskuzi UŠI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jif.

Mám to samé, u mě je to alergie na nějakou potravinu, která se projevuje svěděním v uších, teprve půjdu na podrobnější testy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kristyna.

alergie .Mám taky .... alergie na vše krom psa hnus velebnosti ....svědí mně pravé .

Zdroj: diskuze Uši

Potravinová alergie a potravinová intolerance

Potravinová alergie a potravinová intolerance jsou dva různé termíny, které se někdy zaměňují, a někteří alergii a intoleranci na potraviny považují za synonyma. Vše je podpořeno i tím, že alergická i intolerantní reakce na určitou potravinu mohou mít u pacientů stejné nebo velmi podobné symptomy a reakce organismu. Klasickým příkladem potravinové alergie a intolerance je alergie na bílkovinu kravského mléka a intolerance laktózy.

Potravinová alergie

Potravinové alergie patří do stejné kategorie jako například alergie na pyly. Pozření alergizující stravy způsobí aktivaci imunitního systému organismu. Imunitní systém alergika začne proti potravině, respektive proti určité složce potraviny, vyrábět protilátky. Jde o obrannou reakci, kdy tělo produkuje histamin a další chemické látky, které spouštějí alergické symptomy. Tyto příznaky se většinou objevují okamžitě nebo do jedné hodiny po požití potraviny, na kterou má tělo negativní reakci. Nejčastější alergické reakce na potraviny se projevují na kůži (vyrážky, pupínky), otokem jazyka nebo jícnu, také se mohou objevit respirační problémy včetně astmatu, dávení a zvracení, průjmy, bolesti v oblasti břišní dutiny a křeče. Bouřlivé reakce se mohou projevit poklesem krevního tlaku, ztrátou vědomí a v nejhorším případě i smrtí.

Intolerance na potraviny

Potravinová intolerance, na rozdíl od potravinové alergie, nezahrnuje imunitní reakci. Potravinová intolerance je způsobena nedostatkem nebo absencí látky nebo látek, které se v organismu podílejí na zpracování stravy. V případě pozření intolerantní složky potravin není tělo schopno zpracovat danou potravinovou složku a dostavuje se netypická reakce organismu (zvracení, dávení, průjmy, kožní projevy, plynatost, bolesti břicha, křeče). Látkou, která tělu chybí nebo které má tělo nedostatek, většinou bývá enzym (nebo více enzymů) štěpící intolerantní složky. Nejběžnějším typem intolerance na potraviny je právě intolerance laktózy (intolerance na mléčný cukr) způsobená nedostatkem laktázy (enzym štěpící mléčný cukr).

Zdroj: Potravinová alergie

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB NEBO ALERGIE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Chloupková.

Dobrý den,asi před měsícem a půl jsem začala mít problém s vysokým krevním tlakem.Proto mi lékař předepsal lék "Prestarium
Neo",který však měl vedlejší ůčinky jako vyrážky a svědení,proto mi předepsali jiný lék "APO - AMLO 5 "Vyrážky a svědení nepřestali, proto jsem byla u kožní lékařky,která konstatovala,že mám Svrab.Předepsala mi sírovou mast a pak jinou bílou na promazávání pokožky.Potíže nepřestávaji,právě naopak.V jednu chvíli to vypadalo už dobře a ted se mi to vrátilo a na celé tělo.Nevim kde bych to chytla a i když je to přes měsíc,tak nikdo jiný z rodiny nemá ani příznak mých potíží a přítom s manželem celou dobu spíme v jedné posteli,jak to že nic nechytil ?je to svrab,nebo alergie na léky.?Děkuji za rady a odpověd,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ne, tohle svrab není. Takhle masivně po celém těle a tak dlouho i po léčbě sírovou mastí je nepravděpodobné, že jde o svrab. Určitě by se od vás nakazil i váš manžel prostřednictvím sdíleného lůžka. Tyhle příznaky ukazují spíše než na svrab tak na nějaký rozsáhlý ekzém -dermatitidu. To může mít mnoho příčin, od zevní alergie například na prášek na praní až po vnitřní chemickou nerovnováhu. Doporučuji návštěvu kožního lékaře, aby se zjistila pravá příčina, která se pak dá efektivně vyléčit. Když nebudete spokojená s jedním doktorem, tak navštivte jiného - máte na to nárok a je to i vhodné, protože určit příčinu ekzémů bývá někdy těžké a jak se říká: více hlav více ví. 

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab nebo alergie?

Domácí léčba alergie na med

Quercetin je bylina (flavonoid), která způsobuje zastavení uvolňování histaminu z těla v průběhu imunitní reakce na alergen. Snižuje překrvení nosní sliznice a kýchaní. Pokud je tato bylina v kombinaci s pomerančem nebo extraktem z hroznových semen, může způsobit snížení alergie na med. Velmi užitečné je užívání nosních sprejů, které jsou účinné i při kontrole příznaků alergie, zejména při rýmě. Na bolesti hlavy se používají jemné pasty ze skořice, které jsou smíchané s vodou a aplikují se na čelo. Na kožní vyrážky a kopřivku se používá studená voda, která účinně pomáhá se zmírněním příznaků.

Zdroj: Alergie na med

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ CELÉHO TĚLA BEZ VYRÁŽKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka chvátalová.

ahojik chtěla bych se vás na něco zeptat ohledně mého svědění

už asi přes půl roku mě pořád svědí celé tělo a byla jsem u paní doktorky,kde mě dala prášky a ale to nepomáhá a je to čindál horší a v noci nespím a koukám do zdi svědí mě úplně všechno a nejhorší to je v noci a ráno přes den to je lepší a svědí mě to docela dost a fakt už nevím co s tím mám dělat prášky beru dvoje,ale moc nezabírají aji mě svědí tam dole aji zadek aji nohy úplně všechno také jsem zkoušela na koupel vločkovou kaši do koupele a mám aji olejíček ale pořád nic potřebuji poradit co s tím mám dělat je to fakt k nevydržení každý den se sprchuji a pořád nic.poradíte mi prosím co s tím mám dělat nebo co na to zabírá děkuji moc a bojím se škrabat aby to nebylo pak horší ještě

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Může to být svrab, přemnožené kvasinky na kůži, alergie a nebo příznak jiného onemocnění, například cukrovky. Jak vidíte, tak babské rady v tomto případě moc neúčinkují, takže pomoc hledejte v ordinaci kožního lékaře, popřípadě u internisty - imunologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění celého těla bez vyrážky

Rizikové faktory

Mezi rizikové faktory potravinové alergie patří:

  • rodinná anamnéza;
  • historie potravinové alergie;
  • jiné druhy alergie;
  • věk;
  • respirační potíže (astma).

Faktory zvyšující riziko rozvoje anafylaktické reakce jsou:

  • historie astmatu;
  • věk (dítě, mladiství nebo dospělí);
  • léčba alergie pomocí adrenalinu;
  • alergie bez příznaků (bez kopřivky nebo jiných kožních problémů).

Zdroj: Potravinová alergie

Diskuze

V diskuzi KOUPÁNÍ A DRBÁNÍ PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ShibaInu.

Dobrý den,

je možné, že za častým drbáním u psa je zapříčiněné častým koupáním viz. psiusmev.cz/media/p-… . My ho koupeme, protože hodně smrdí, tak nevím, co dělat... :( Vet na nic nepřišel :-o

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin Bláha.

Na vinně může být také alergie. Pokud svědění stále přetrvává, raději zajděte na alergologický test - www.genomia.cz/cz/al…

Zdroj: diskuze Koupání a drbání psa

Co je to potravinová alergie

Potravinová alergie je reakce imunitního systému, která se vyskytuje brzy po požití určité potraviny. Dokonce i malé množství způsobuje vyvolání příznaků alergie, které zahrnují zažívací potíže, kopřivku nebo otok dýchacích cest. U některých lidí může způsobit potravinová alergie život ohrožující reakce, známé jako anafylaxe.

Zdroj: Potravinová alergie

Poradna

V naší poradně s názvem MAM NEMOCNA JATRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Při ztukovatění jater (steatoza) jste určitě v péči nějakého hepatologa. S ním byste měl probrat svůj jídelníček. Obecně se v těchto případech používá žlučníková dieta, která je popsána tady: www.ceskenemoci.cz/p…
Někdy ovšem bývá problém se zadržováním vody a je nutné výrazně omezit pití a solení. Pro správné stanovení diety je potřeba vyšetření. Jen správně stanovená dieta může v těchto případech prodloužit život. Proto doporučuji obrátit se na svého hepatologa.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bledá Tvář.

No, stačí vynechat fruktózu, která se metabolizuje v játrech na tuk. Zhruba ze 120 gramů fruktózy se v játrech vytvoří cca 40 gramů tuku !!!! A to přesto, že EU doporučuje fruktózu jako zdravou potravinu, tělo vám tento EU-nesmysl vyvrátí !!!

Zdroj: diskuze Mam nemocna jatra

Psí alergie na roztoče

Alergie na roztoče, prach a plísně se projevují u psa stejně jako u člověka celoročně. Alergie na plísně se projevuje při pobytu ve vlhčím prostředí, s vlhkostí souvisí i alergie na roztoče, protože čím je větší vlhkost, tím se alergie zhoršuje. Pokud má tedy pes příznaky této alergie je třeba vlhkost vzduchu v bytě udržovat zhruba na 50 %. Zároveň by pes trpící alergií na prach a roztoče neměl trávit moc času v místnostech, kde se nachází polštáře, deky, povlečení a podobně, majitel by měl navíc tyto látkové předměty prát co nejčastěji.

Zdroj: Psí alergie

Alergie na pach česneku

Je-li vám nepříjemný zápach česneku, ale nemáte příznaky alergie po jeho požití, můžete užívat výtažek z česneku ve formě kapslí nebo zkusit použít sušený česnek, který nemá tak pronikavé aroma.

Zdroj: Alergie na česnek

Diskuze

V diskuzi ALERGIE?? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana H..

Dobrý den, již od srpna mě pravidelně např. jednou za týden oteče nějáká část těla.. paže, stehno pod zadkem, břicho, prso.. vždy se jedná o malý červený flíček, který se za pár hodin rozlije do gigantických rozměrů třeba 10-15cm jakoby oteklá mapa, je to většinou dost teplé a svědí to. 2x se mi již stalo že mi otekla i pulka obličeje se rtem a to většinou přes noc.
Na Alergologii jsem objednaná až na leden..ale ta nejistota je šílená.. z čeho to je? proč to je? Na jídlo na které jsem měla podezření jsem si dávala pozor,ale zrovna dneska jsem zase otekla na vnitřní straně paže.
posílám i foto, kdybyste náhodou věděli z čeho takový otoky můžou být.. děkuji s pozdravem
Hana H.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Slavka.

Neviem ci som spravne reagovala,ale malo to byt na Alergie??(tie iste priznaky

(Hana H. 9.11.2015 15:34)

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Alergie??

Projevy alergie

Projevy alergie na ořechy jsou podobné jako symptomy na jiné potravinové alergie. Jde tedy zejména o dýchací potíže, kožní projevy a také projevy v oblasti trávení. U ořechů se rovněž setkáváme s asi nejhorším projevem potravinové alergie – anafylaktickým šokem. Reakce alergického organismu na ořechy je velmi rychlá a projevuje se mezi 2–4 minutami. Křížení alergie na jeden druh ořechu s jiným druhem ořechu nebývá častá. Při zkřížených alergiích jde nejčastěji o kombinaci alergie na jeden typ ořechu a alergie na arašídy (podzemnici olejnou, burské oříšky). Sdružené nebo zkřížené alergie na ořech a na pyl se objevují nejčastěji u alergie na lískové oříšky a alergie na pyl břízy.

Zdroj: Život s alergií na ořechy

Poradna

V naší poradně s názvem PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Šťastný.

Dobrý den,stále jsem se nedozvěděl jaká je doporučená denní dávka purinů a jak je
možné,že uvádíte výše brokolici jako potravinu s nízkým obsahem purinů,ale v přehledu dole je naopak s nejvyšším obsahem purinů.
Děkuji,
Martin Šťastný

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U dny nejde o dodržování doporučeného množství purinů, jako spíš o to, vyladit jídelníček tak, abyste udržel hodnoty kyseliny močové ve snesitelné míře. Proto je potřeba znát seznam nevhodných potravin, které byste neměl jíst vůbec a nebo jen svátečně. Pravidelně a často choďte na měření kyseliny močové, abyste se stačil rozpamatovat, který z vašich stravovacích prohřešků má největší vliv a ten pak omezte.
Když zmiňujete brokolici, tak ta je, co se purinů týče, bezpečná. Její riziko je jen v případě užívání Warfarinu, protože obsahuhe vitamín K a rázové zařazení nebo naopak vyškrtnutí z jídelníčku může rozkolísat srážlivost krve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Puriny

Alergie u psů na pyl

Alergie na pyl není u psů tak běžná, pokud se ale příznaky objeví, je třeba co nejvíce omezit vycházky venku na nejnutnější venčení. Dobré je také vypozorovat, kdy se alergie projevuje, protože stromy, trávy a plevele produkují pyly v různou roční dobu. Stromy například na jaře, trávy v létě a plevele na podzim. Tak se dá vypozorovat, na který typ pylu je pes alergický.

Zdroj: Psí alergie

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

Rajčata v jakém množství?
Chia semínka z warfarinu - lze?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když jste na Warfarinu, tak na rajčata i chia semínka si musíte dávat pozor. Určitě je oboje nejezte nárazově v jeden den. Když máte chuť na rajčata, tak si je dejte, ale v ten den omezte jinou zelenou potravinu, například papriky, salát a nebo i ořechy či brambory. Když máte chuť na chia semínka, tak postupujte obdobně, zase v ten den omezte nějakou jinou potravinu, která zvyšuje účinky Warfarinu. Když se rozhodnete, že chcete jíst chia semínka nebo rajčata trvale každý den, tak po dvou dnech od začátku jejich pravidelné konzumace si nechte u lékaře změřit srážlivost krve a po ukončení pravidelné konzumace znovu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chia semínka účinky

Kožní alergie fotky

Fotografie, na kterých jsou vidět typické příznaky kožní alergické reakce, jsou zde: kožní alergie foto.

Zdroj: Alergie na kupované potraviny

Diskuze

V diskuzi ALERGIE NA ČESNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den, prosím o názor, zda je možné, aby se alergie na česnek - jinak nezjevná, projevila zvýšeným tepem a bušením srdce? Děkuji za informaci

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze ALERGIE na česnek

Diagnostika potravinové alergie

Neexistuje žádný standardní test k potvrzení nebo vyloučení potravinové alergie. Lékař musí posoudit řadu faktorů, než je schopen stanovit diagnózu. K určení alergie na potraviny nebo vysledování jejích příznaků se používá:

  • popis příznaků
  • fyzikální vyšetření
  • tvorba jídelního deníku
  • kožní testy
  • eliminační dieta
  • krevní testy
  • orální testy

Zdroj: Potravinová alergie

Jak se projevuje

Příznaky alergie na citron jsou snadno rozpoznatelné. Vzhledem k tomu, že jsou omezeny na relativně málo členů citrusové rodiny, mohou být alergie často snadno diagnostikovány, a aby se zabránilo budoucím reakcím, je možné se „spouštěcímu ovoci“ jednoduše vyhnout.

Většina příznaků alergie na citron souvisí s problémy vyskytujícími se v zažívacím traktu, jako je nevolnost, zvracení, průjem a bolesti břicha, ale objevují se i takové potíže jako svědění, dušnost, kopřivka a snížení krevního tlaku. Příznaky alergie na citrusy jsou podobné jako u jiných potravinových alergií, takže je často nutné, aby citrony byly odstraněny ze stravy úplně. Mezi běžné příznaky alergie na citrony tak patří astma, ekzémy, kopřivka a výskyt aft. Pokud se objeví příznaky anafylaxe, které zahrnují nevolnost, zvracení, slabý či rychlý tep, dýchací potíže, zmatek a ztrátu vědomí, je nezbytné vyhledat okamžitou lékařskou pomoc, protože následky mohou být fatální.

Přecitlivělost na citrony se může projevit i příznaky, které nepatří mezi tak známé projevy alergie jako kýchání či senná rýma. Je dobré o nich vědět, protože pokud nějaké potíže máte, může jít právě o alergii na některou potravinu.

Další příznaky potravinové alergie:

  • bolesti hlavy;
  • hyperkinetický syndrom – předrážděnost, nesoustředěnost, poruchy chování u dětí – často je vyvolán požitím většího množství salicylátů v potravě;
  • nespavost;
  • srdeční arytmie (nepravidelná práce srdce);
  • pomočování se;
  • bolesti v oblasti pohlavních orgánů.

Příznaky citrusové alergie se mohou objevit i po krátkodobém styku s alergenem (citrusem). Někomu stačí, když se dotkne kůry či vdechne vzdušné části ovoce. Citrusy obsahují i džusy a další ovocné nápoje, včetně sirupů. Symptomy alergie na citrusy se mohou objevit hned nebo i za několik hodin po kontaktu.

Zdroj: Alergie na citron

Příznaky alergie na česnek

Příznaky alergie na česnek se projevují reakcí imunitního systému. Imunitní systém reaguje na proteiny přítomné v česneku. Zároveň může dojít k uvolnění histaminu a jiných látek, které chrání lidské tělo. Obvykle se alergie na česnek projevuje nevolností a bolestmi břicha a výsevem svědivé vyrážky. Česnek může způsobit rovněž průjem a zvracení. Mohou se také objevit příznaky dráždění dýchacích cest, jako je vodnatá rýma nebo astmatický záchvat, zejména pokud by osoba alergická na česnek vdechla prach z česneku nebo sušený česnek. Ačkoli je česnek v různých textech uváděn mimo jiné jako prostředek na zmírnění bolestí hlavy včetně migrény, a to nejspíše díky svému vlivu na prokrvení organismu, alergie na tuto poživatinu se může právě bolestí hlavy projevit. Bolest hlavy také může být jediným, zato velmi nepříjemným příznakem alergie na česnek. Alergie na česnek však může způsobit i další příznaky:

  • kožní vyrážku;
  • kopřivku, svědění kůže;
  • bolesti hlavy;
  • rýmu;
  • kýchání;
  • střevní potíže;
  • nevolnost;
  • zvracení;
  • nadýmání.

Zdroj: Alergie na česnek

Léčba potravinové alergie

Diagnostika potravinové alergie je poměrně složitá a měla by být výhradně v rukou specialistů – alergologů-imunologů. Léčbou je pak naprosté vyloučení nevhodné potraviny z jídelníčku. Při menších alergických reakcích se používají volně prodejné léky. Naopak antihistaminika jsou pouze na lékařský předpis (kromě volně prodejného Claritinu).

Zdroj: Potravinová alergie

Pylová alergie

Pylová alergie se projevuje především alergickou rýmou a alergickým zánětem spojivek. Nejčastější je sezónní alergická rýma označovaná jako „senná rýma“.

Pylovou alergií mohou být postiženy i ostatní sliznice horních cest dýchacích. Projevy jsou kašel a svědění patra. Pokud alergie postihne i průdušky, rozvine se astma. K nejtypičtějším příznakům patří kašel, stavy hvízdavé dušnosti, noční kašel, ponámahová dušnost a hvízdání.

Zdroj: Alergie na pyl trav

Léčba alergie na med

Používaným lékem na příznaky alergie na med je antihistamin. Mohou být použity i léky, které přinášejí úlevu od nepohodlí. Aby se zabránilo alergii na med, je důležitá léčba této alergie. Potraviny nebo nápoje s obsahem medu, by měly být vyloučeny z každodenního jídelníčku. Díky tomu se dá zabránit alergické reakci. U anafylaktické reakce může dojít k závratím, dušnosti, ztrátě vědomí nebo nízkému krevnímu tlaku. Anafylaktická reakce je často životu nebezpečná, proto je důležité okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Zdroj: Alergie na med


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP