Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

RAKYTNÍKOVÝ VÝROBKY Z LISTÍ

OBSAH

Rakytníkový čaj

2 polévkové lžíce usušených rakytníkových plodů (nebo 2 g řezaných listů) povařte ve vodě po dobu 5 minut a poté sceďte. Můžete dosladit medem. Čaj se pije vlažný a připravuje se vždy čerstvý. Denně užívejte maximálně 2 šálky.

Zdroj: Rakytník řešetlákový

Diskuze

V diskuzi RAKYTNÍKOVÝ OLEJ POUŽITÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Potřeboval bych poradit ohledně rakytníku,před domem mi roste rakytník vysoký cca 4m je samostaný zřejmě samičí protože nemá bobulky jako samčí,chtěl bych vědět jestli má ty samé účinky. děkuji všem kdo mi odpoví a poradí Josef

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarda.

Dobrý den, pane Josef, nevím sice, co myslíte těmi bobulkami, ale faktem je, že větvičky samičí jsou hladké po opadu listí oproti samčím, které mají pupeny. No a rakytník je léčivý CELÝ, jenom nemá obsažené látky v takovém množství jako plody. Takže si můžete dělat čaj z listů, sušených i syrových a to samé i s kůrou a dřevem mladých větviček, ale tady bych to viděl, jako lepší variantu, luhovat v lihu.
Snad jsem Vám trochu pomohl. Jarda

Zdroj: diskuze Rakytníkový olej použití

Rakytníkový džem

Na 1 kg plodů budete potřebovat jedno balení želírovacího cukru. Očištěné a omyté plody dejte do nerezového hrnce, podlijte trochou vody a krátce poduste a smíchejte s želírovacím cukrem. Po zhoustnutí nalijte ještě horké do vyvařených skleniček, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru až do vychladnutí.

Zdroj: Rakytník řešetlákový

Poradna

V naší poradně s názvem AMOKSIKLAV A MLÉČNÉ VYROBKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Suchanková.

Prosím, amoksiklav a mléčné výrobky- někde se uvádí výrobky vynechat, někde jen nezapíjet lék např mlékem. Uškodí mi jeden jogurt ráno? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Amoksiklav je složené širokospektré antibiotikum, které je vhodné užívat společně s trouchou jídla. Je pravda, že mléko může narušit absorpci některých antibiotik. To se ale týká jen antibiotik ciprofloxacin, doxycyklin, norfloxacin a tetracyklin, které se vážou na vápník, jenž se nachází v mléčných výrobcích, jako je mléko, sýr a jogurt. U Amoksiklavu se nemusíte v mléce a v mléčných výrobcích omezovat. Nejlepší je užít lék na začátku běžného jídla. Jogurty a ostatní fermentované mléčné výrobky jsou při léčbě tímto antibiotikem prospěšné, protože doplňují střevní mikroflóru o užitečné acidofilní bakterie, které Amoksiklav může decimovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Amoksiklav a mléčné vyrobky

Rakytníkový olej na vlasy

Rakytníkový olej posiluje vlasy a zpomaluje proces jejich vypadávání. V těchto případech se doporučuje pít olej každodenně a také si jím potírat vlasy. Dále se rakytníkový olej s úspěchem používá na suché vlasy. Smíchají se stejné díly rakytníkového a ricinového oleje a směs se nanese na pokožku hlavy a vlasy asi 30 minut před mytím, následně se vlasy umyjí a opláchnou vodou s příměsí heřmánku nebo amoniaku (1 lžička na 1 litr vody dodá vlasům lesk). Také je možné nanést směs rakytníkového a ricinového oleje na 30 minut na vlasy po umytí a následně je znovu umýt. Při problému s mastnými vlasy je dobré rakytníkový olej vetřít do kůže na hlavě a do vlasů 30 minut před mytím a po umytí opláchnout odvarem z kopřiv (100 g kopřivového listí zalít 2 sklenicemi vody a vařit 30 minut na mírném ohni, přecedit a použít k opláchnutí). Obecně platí, že se mají pro všechny typy vlasů smíchat stejné díly rakytníkového, ricinového a řepkového oleje (nejlépe lisovaného za studena), lze přidat trochu eukalyptového oleje. Směs zahřát, nanést na pokožku hlavy a vlasy a ovinout na 2 hodiny ručníkem. Poté důkladně omýt.

Zdroj: Léčivé účinky rakytníku

Diskuze

V diskuzi BEZ ČERNÝ- LÉČIVÉ LISTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ADAMCOVÁ JINDŘIŠKA.

mám velký problém z bolesti zad a o účinku přikládáním rozdrcených listů mám dobré zkušenosti s kolenama. potřebuji radu na páteř přikládání.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Naše babička naklepala jemně list zelí a přikládala na bolavá záda.

Zdroj: diskuze Bez černý- léčivé listí

Rakytníkový olej účinky

Rakytníkový olej je ze všech obsažených látek v rakytníku nejcennější. Má tmavě oranžovou barvu s vysokým obsahem biologicky aktivních látek, určených nejen k vnitřnímu užívání. Rakytníkový olej obsahuje přírodní vitamíny A, B1, B2, B6, C, D, E, F, K, P, dále obsahuje beta-karoten, kyselinu listovou, organické kyseliny, třísloviny a minerální soli, důležité esenciální mastné kyseliny omega-3, 6, 9. Rakytníkový olej je rovněž zdrojem vzácné omega-7 mastné kyseliny, která se v přírodě vyskytuje jen zřídka, přičemž v rakytníkovém oleji je zastoupena až ze 40 %. Tato látka působí jako antioxidant ochraňující buňky před poškozením volnými radikály.

Zdroj: Léčivé účinky rakytníku

Rakytníkový olej cena

Zde můžete vidět ceny rakytníkového oleje.

Zdroj: Léčivé účinky rakytníku

Poradna

V naší poradně s názvem NEROSTOU MI VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Někdy se může skutečně stát, že vlasy přestanou růst. Bývá to způsobeno stresem, léky například při chemoterapii, po přestěhování a přivykání si na jinou vodu a podobně. Ovšem ani jeden z těchto důvodů se nebude týkat Tebe, Hanko. Tvoje příčina ve zdánlivém přerušení růstu vlasů bude spíše spočívat v tom, že nemáš geneticky dáno, abys měla dlouhé vlasy. V takovém případě totiž ať se snažíš, jak se snažíš, tak vlasy delší nebudou, protože buď samovolně vypadnou, než mohou narůst do delší délky a nebo se zlomí a tím se samy přirozeně zkrátí. Je třeba poslouchat své tělo a chtít od něho jen to, co Ti dokáže dát. Přizpůsob svůj účes pro polodlouhé vlasy a smiř se s tím. Jen tak budeš moci být šťastná se zdravými vlasy.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Ja doporučuji toto mýdlo www.fler.cz/zbozi/ko… Vlasy jsou po něm zpevněné. A pak mi moooc voní. Rychleji rostou také po Rakytníkový olej 100% v kapkách 30ml lecimselevne.cz/shop…

Zdroj: diskuze Nerostou mi vlasy

Co se dělá z rakytníku

Rakytník má 10x více vitamínu C než pomeranč a mnoho dalších léčivých látek. Vědci uvádějí, že denní doporučenou dávku vitamínu C pokryje jedna jediná bobulka. Oproti jiným rostlinám se dají použít všechny části rostliny, tedy kořen, kůra, listy, květy, plody, semena i dřevo. Recepty jsou předávány z generace na generaci. Nejznámější je sirup a olej. Rakytníkový olej působí baktericidně a buď ničí, nebo omezuje bakterii Helicobacter pylori, která je při stresové zátěži, původcem vředového onemocnění žaludeční sliznice a možného nádorového onemocnění. V lidovém léčitelství se uvádí 3x denně čajová lžička na lačno a nemoc ustoupí. Jen pro zajímavost, rakytníkový olej byl používán ruskými kosmonauty jako vitamínový doplněk a ochrana před zářením.

Zdroj: Rakytník naložený v medu

Poradna

V naší poradně s názvem GODASAL NA ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli při užívání léků Godasal, Egilok, Pragiola a sortis po CMP, je možné užívat rakytníkový sirup nebo olej. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při skladbě léků, které užíváte, určitě chodíte na pravidelné kontroly k lékaři. Pokud by právě u vás rakytník něco způsobil, tak to lékař pozná. Informujte lékaře o tom, že budete rakytník užívat. Konkrétní případy interakce rakytníku s vašimi léky nejsou známy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Godasal na ředění krve

Rakytníkový sirup

Na výrobu rakytníkového sirupu si připravte: rakytníkové plody a stejné množství cukru.

Vlastní výroba: Bobule propereme studenou vodou a necháme na cedníku okapat. Poté je rozmixujeme, přelejeme do jemného cedníku a třeme tak dlouho, až zbudou jenom slupky a semínka. Slupky se mohou dále sušit pro přípravu rakytníkového oleje nebo ovocného čaje. Získanou šťávu s dužninou zahřejeme (maximálně na 80 °C) a smícháme se stejným množstvím cukru. Hotový sirup plníme do sterilních tmavých sklenic a uložíme na temné chladné místo. Sirup obsahuje až 20x více vitamínu C než například pomeranče, dále provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamíny D, F, K a P, železo a až 10 % oleje. Rakytníkový sirup používáme při žaludečních potížích, při chřipce, infekčních onemocněních, při nedostatku vitamínů, v rekonvalescenci a proti jarní únavě. Rakytník posiluje imunitní systém, zvyšuje odolnost proti stresu, podporuje detoxikaci a působí i proti bakteriím a virům.

Zdroj: Léčivé účinky rakytníku

Poradna

V naší poradně s názvem KDY SE TRHÁ GINKGO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel RNDr.Miroslav Studený.

Nevám, kdy se trhá listí ginka aby mělo největší účinky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kdy se sklízí Ginkgo Biloba (Jinan)? Lístky stromu Ginkgo Biloba se sklízí v době, kdy právě začínají žloutnout, což odpovídá období začátku podzimu. Lístky se pak ihned suší v sušičce a nebo ve stinné místnosti s kontrolovanou teplotou do 30*C a s minimální relativní vlhkostí vzduchu. To je tak v kostce o domácím zpracování gingo biloby

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kdy se trhá ginkgo

Rakytníkový likér

Suroviny:

  • 1 kg plodů rakytníku
  • 1 litr vodky
  • hnědý cukr

Postup:

Očištěné a omyté plody rakytníku rozmačkejte a zalijte 1 litrem vodky. V pokojové teplotě nechte 10 dní louhovat. Poté přeceďte přes plátno a smíchejte s vychladlým cukerným nálevem (ten připravíte tak, že svaříte půl litru vody s 1 kg cukru, nejlépe hnědého). Nalijte do čistých lahví, zašpuntujte a uskladněte v chladu. Konzumujte nejlépe teprve po dvou až třech měsících.

Zdroj: Rakytník řešetlákový

Diskuze

V diskuzi PŘÍRODNÍ KOSMETIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenča.

A přímo jaká přírodní kosmetika je dobrá? Která se vám osvědčila?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaruska89.

mě se osvědčil rakytníkový olej na léčbu pokožky, arganový a makadamový na vlasy. probírala jsem to se svojí kadeřnicí (chodím v Praze do salonu Esmina - www.esmina.cz/), doporučovala buď přímo přírodní extrakty nebo najít obchod v Praze, kde se to dá sehnat.

Zdroj: diskuze Nejlepší přírodní kosmetika diskuze

Cena Alverde

Zde můžete vidět všechny výrobky ze sortimentu kosmetiky Alverde: Alverde - všechny výrobky.

Zdroj: Alverde

Diskuze

V diskuzi DOKONALÉ PROČIŠTĚNÍ ORGANISMU -COLONIX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Boženka.

Jsou levnější produkty na vyčištění organismu. Výrobky jsou také na bylinné bázi, dokonce v BIO kvalitě. Jsou to české výrobky v té nejlepší kvalitě. Colonix stojí 1300,- Kč, InPure stojí 490,- Kč a jde sehnat ještě levněji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel E..

Dobrý den,

musím souhlasit s paní Boženkou, mám téže vynikající zkušenosti s In Pure od firmy Sunkins, stojí podstatně méně, vše je v bio kvalitě, jde o český výrobek, navíc je vynikající i pro alergiky:-).

Máte-li zájem napište email pošlu Vám zkušenosti ...

Zdroj: diskuze Re: Dokonalé pročištění organismu -COLONIX

Rakytníkový sirup

Suroviny:

  • 1,5 l opláchnutých plodů
  • 10 gramů kyseliny citronové
  • krystalový cukr (dle množství získané šťávy)
  • Petol (jen v případě potřeby)

Postup:

Plody rakytníku opláchněte a umelte nebo nasekejte v robotu, poté zalijte litrem vody, ve které jste rozpustili 10 gramů kyseliny citronové, a nechte 24 hodin stát. Přeceďte přes plátno, vymačkejte, nalijte do hrnce, přidejte cukr v poměru 1 kg krystalového cukru na 1 litr šťávy a pomalu zahřívejte jen do rozpuštění cukru (nevařte!). Ještě teplé plňte do čistých lahví, pro delší trvanlivost můžete přidat špetku Petolu, jestli spotřebujete rychle, nemusí být.

Zdroj: Rakytník řešetlákový

Poradna

V naší poradně s názvem SLIZNICE JÍCNU OBNOVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Chemoterapie může poškodit buňky ve sliznici, čímž dochází k zánětu (mukositida). Chemoterapie může způsobit bolestivé vředy, krvácení a infekce v jícnu. Mukositida je obvykle dočasná a zmizí do několika týdnů po ošetření chemoterapií.
Obtížné nebo bolestivé polykání, pálení žáhy nebo bolest v horní části břicha (v nadbřišku) by měly být oznámeny lékaři. Bolest způsobená zánětem jícnu (ezofagitida), může vadit při jídle. Někteří lidé proto musí dočasně změnit své stravovací návyky nebo užívat léky proti bolesti, pokud mají potíže s polykáním nebo polykání je pro ně bolestivé. Zůstaňte proto v péči svého lékaře a snažte se společně toto období překonat, než se sliznice jícnu zahojí.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bohacek.

Bohužel tohle víme, navíc nás trápí dráždivý kašel. Problém je v tom, že nejde jen o jednu bioléčbu, ale o doživotní sérii. Byly jsme i na endoskopii , jícen je spálen. Doporučen panthenol, rakytníkový a měsíčkový olej. Nakonec manželka musela bioléčbu vysadit .

Zdroj: diskuze Sliznice jícnu obnova

Mléčné výrobky

Výzkum zjistil, že mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku mohou zlepšit vylučování kyseliny močové z těla. V dřívější studii měli lidé, kteří denně konzumovali mléko nebo jogurt s nízkým obsahem tuku, v krvi méně kyseliny močové než ti, kteří nekonzumovali žádné mléčné výrobky. Vysoký obsah bílkovin a nízký obsah purinů v mléce tedy může mít ochranný účinek.

Zdroj: Paprika a obsah purinů

Recepty

Oprané bobule lze rozmixovat a přecedit. Slupky je možné sušit pro přípravu rakytníkového oleje nebo ovocného čaje. Šťáva s dužninou se po zahřátí (maximálně na 80 °C) smíchá s cukrem. Vznikne sirup, který obsahuje vitamín C, provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamíny D, F, K a P, železo a až 10 % oleje. Je používán při žaludečních potížích, chřipce, infekčních onemocněních, při nedostatku vitamínů, v rekonvalescenci a proti jarní únavě. Rakytník podle některých zdrojů posiluje imunitní systém, zvyšuje odolnost proti stresu a působí proti bakteriím a virům.

Elixír z rakytníku

Ingredience: 1-2 lžíce čerstvého rakytníku (pokud máte zmražený, nechte ho rozmrznout), 1/2 šálku vody

Postup: Rakytník rozdrťte v hmoždíři, aby všechny plody pustily šťávu. Přes husté sítko propasírujte lžící rozdrcenou směs do skleničky, promíchejte s vodou a vypijte.

Rakytníkový sirup

Ingredience: 3 l omytých plodů rakytníku, 2 l vlažné vody, 2 dkg kyseliny citronové, 1 kg cukru na 1 l šťávy

Postup: Plody rozemeleme na masovém strojku, zalijeme vodou a přidáme kyselinu citronovou. Promícháme a necháme stát 24 hodin. Poté vše přecedíme, vymačkáme co nejvíce šťávy, pomocí odměrky odměříme, kolik šťávy dohromady máme, a podle toho osladíme. Mezitím nahřejeme plotýnku, vypneme a na jejím okraji bez vaření necháme vše rozpustit. Teplou šťávu plníme do lahví.

Recept na rakytníkový likér

Ingredience: 1 kg bobulí rakytníku, 1 l vodky, 1 kg cukru

Postup: Umeleme 1 kg bobulí rakytníku, smícháme s 1 l vodky (nebo jiné silné lihoviny nebo s čistým lihem ředěným vodou) a necháme v teple stát asi 8 dní. Potom svaříme 1 kg cukru s menším množstvím vody, rakytník přecedíme přes plátýnko a smícháme s vychladlým cukrem. Opět přecedíme, slijeme do láhví a necháme 3 měsíce uležet. (Na likéru i sirupu se vytvoří vrstva rozemleté slupky, nevypadá to hezky, ale na chuti to nic nemění.)

Rakytníkový džem

Ingredience: 1 kg bobulí rakytníku, 720 g cukru, 100 g tekuté pektózy

Postup: Bobule rakytníku očistíme, omyjeme a dáme do nerezového hrnce. Přidáme trochu vody, aby se nám to nepřipalovalo, a na mírném ohni necháme povařit, dokud rakytník nezměkne. Postupně přidáváme cukr s pektózou a vaříme do zhoustnutí. Teplé plníme do čistých sklenic, uzavřeme je víčkem, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Zdroj: Rakytník naložený v medu

Babské rady jak na blechy u koček

Jak odstranit kočičí blechy a co na blechy u kočky zabere? Zde je několik babských rad (babská rada).

Zkuste listí z vlašských ořechů. Tento zákrok však blechy nezabije, pouze je vypudí.

Také můžete do stravy kočky přidat pivovarské kvasnice. Tato metoda ničí pouze blechy na kočce, ale nikoliv v jejím okolí.

I obyčejná voda s citronem může pomoci. Citrusy blechy odpuzují. Citrony zalijte vroucí vodou a nechte přes noc louhovat. Roztok na kočku nastříkejte rozprašovačem.

A jaké jsou vaše rady proti blechám u koček?

Zdroj: Co dělat když má kočka blechy

Klacid 500 a mléčné výrobky

Při léčbě antibiotiky Klacid 500 se můžete stravovat zcela normálně. Pokud se při léčbě Klacidem 500 u vás vyskytl průjem, omezte příjem mléčných výroků a nahraďte je probiotiky.

Zdroj: Antibiotika Klacid 500

Domácí výroba rakytníkového oleje

Abyste si sami mohli vyrobit rakytníkový olej, budete potřebovat: zbytky po odšťavnění plodů rakytníku, sklenice s víčky, kvalitní, za studena lisovaný rostlinný olej, plátno a cedník.

Vlastní výroba: V odšťavňovači důkladně vymačkáme slupky a semínka plodů rakytníku. Takto připravené ingredience rozdělíme do čistých uzavíratelných skleniček. Zbytky rakytníku zalijeme kvalitním olejem, například slunečnicovým, olivovým nebo mandlovým, a 5 dní necháme louhovat na tmavém chladném místě. Denně protřepeme. Poslední den scedíme přes plátno a sítko a uložíme nejlépe v tmavé skleněné, dobře utěsněné nádobě na chladné místo.

Olej z rakytníku má vysoce regenerační schopnosti, jedná se o biogenní stimulátor, který především ovlivňuje růst tkání při poškození kůže a sliznic. Má také značné baktericidní účinky. Obsahuje vitamín A, E a K. Dále v něm najdeme flavonoidy, karotenoidy, karoteny, kyselinu listovou, provitamín D, fytoncidy, třísloviny, minerální soli (železo, bor, mangan), organické kyseliny a nenasycené mastné kyseliny. Užívání je možné vnitřní i vnější.

Zdroj: Léčivé účinky rakytníku

Dásně a tabákové výrobky

Kouření cigaret nebo jiných tabákových výrobků je velmi škodlivé pro vaše dásně. Lidé, kteří kouří, mají větší pravděpodobnost vzniku onemocnění dásní. Kouření zvyšuje citlivosti dásní, které pak často krvácejí a vedou k bolestivým vředům.

Zdroj: Bolest, otok a krvácení dásní


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP