Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DIETA ZVÝŠENÝ CHOLESTEROL A CUKR

OBSAH

Dieta na vysoký kreatinin

Dieta na vysoký kreatinin je založena na zvýšeném příjmu tekutin, které pomáhají vyplavit kreatinin z ledvin. Doporučuje se konzumace brusinkového džusu, který je užitečný při léčbě infekcí močových cest. Do jídelníčku je nutné zařadit okurky, hlávkový salát, květák a mrkev. Tato zelenina pomáhá zvládnout ledvinové poruchy. Při zvýšené hladině kreatinu se okamžitě zdržte nadměrné konzumace alkoholu. Vyhněte se konzumaci červeného masa a potravinám bohatým na mouku a cukr, protože je pravděpodobné, že komplikují funkci ledvin. Používejte ve své stravě ženšen, který je účinný při snižování kreatininu v krvi a pijte šťávu z aloe vera, která zlepšuje funkci ledvin a pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi a krevní tlak. A na závěr: pravidelně cvičte, protože tím spalujete kalorie a vyplavujete kreatinin.

Zdroj: Kreatinin

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana S..

Je mi 64 let a jsem důchodkyně.Beru warfarin 2 mg cca půl roku (dříve anopyrin) z důvodu arytmie a dělá mi velký problém strava.Jsem po infarktu (již 20 let),mám zvýšený cukr a cholesterol(beru na to prášky).Mám moc ráda zeleninové saláty,které mi byly doporučeny,ale nemohu je v dostatečné míře jíst,takže cholesterol a cukr jsou vyšší než bylo dřív.Už jsem z toho na nervy.Připlatila bych si klidně 1000 kč měsíčně na jiné léky (Pradaxa,Eliquis nebo Xarelto),ale 2000 kč mi už přijde moc,když si platím ještě další léky.To už bych pak na tu zeleninu a ovoce neměla.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není třeba si připlácet za drahé léky. I levný Warfarin vám umožní jíst vaše oblíbené zeleninové saláty. Saláty sice obsahují vyšší hladinu vitamínu K, který přímo ovlivňuje účinky Warfarinu, ale dávka Warfarinu je nastavená tak, abyste mohla tato jídla normálně jíst. Za den máte přijmout potraviny s celkovým množstvím 90 mikrogramů vitamínu K a to jsou dva zeleninové saláty denně, to vám přece k uspokojení vaší chuti bohatě stačí. Ostatní jídla (maso, omáčka a knedlík nebo rýže) mají jen málo vitamínu K, takže vám již Warfarin nerozhází. Hlavu vzhůru a dobrou chuť.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cena léku eliquis hrazená pacientem

Hodnoty cholesterolu

Za ideální hodnoty se považuje množství cholesterolu do 5 mmol/l (maximálně do 5,2 mmol/l). Z toho by měl být LDL cholesterol do 3 mmol/l a HDL cholesterol do 1  mmol/l a hodnoty triglyceridů, které jsou v cholesterolu obsažené, by neměly přesáhnout 1,7 mmol/l. Hodnoty od 5 do 6 mmol/l se považují za zvýšený cholesterol v krvi a hodnoty nad 6 mmol/l jsou již typické pro vysoký cholesterol. Hladina cholesterolu v krvi je ale individuální a má na ni vliv i pohlaví a věk člověka. Vesměs platí, že po 20. roce života se hladina cholesterolu zvyšuje, a to rychleji u mužů než u žen, ale ženy muže v období přechodu doženou.

Zdroj: Dieta při vysokém cholesterolu

Diskuze

V diskuzi DIETA NA VYSOKÉ TUKY V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Paula .

Prosím ....máte někdo jídelníček na dietu vysokého cholesterolu .....a tuku v krvi .....vyzkoušený ???

děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stanislav Weidenthaler.

Nepoužívejte žádnou dietu na cholesterol ale použijte lék Sortis.Ten vám napíše vaše obvodní lékařka a nic se nedoplácí.Je to Sortis 4émg a berte dvě pilulky večer.Měl jsem cholesterol 7,3 a nyní mám 4,1.Tak vám mohu jedině pomoci.

Zdroj: diskuze Dieta na vysoké tuky v krvi

Jak cholesterol funguje?

Cholesterol se v těle vždy naváže na protein a společně tak vytvoří lipoproteiny, u kterých se rozlišují tři typy, ale cholesterol je jen jeden!

Lékaři obvykle zkoumají nejen hodnoty celkového cholesterolu, ale i hodnoty HDL a LDL. HDL je high density lipoprotein, který je považován za „hodný“ cholesterol. LDL tedy low density lipoprotein je považován naopak za „zlý“ cholesterol.

Je třeba si uvědomit, že oba cholesteroly lidské tělo samo vytváří a zároveň je i přijímá prostřednictvím potravy. Také je nesmysl, že by některé potraviny obsahovaly jen HDL, nebo LDL. Cholesterol je v podstatě jen jeden. O tom jestli bude pro lidské tělo dobrým služebníkem, anebo jeho ničitelem, rozhoduje nosič (lipoprotein), který se cholesterolu ujme. Tukové nosiče (LDL) nosí cholesterol do tkání, naopak nosič HDL, který obsahuje více proteinů než tuků, odnáší cholesterol z cév do jater.

Cholesterol se dá rozlišovat také na vnější (exogenní), tedy ten, který člověk přijme z potravy a vnitřní (endogenní), tedy ten který si jeho tělo samo vyrobí.

Zdroj: Dieta při vysokém cholesterolu

Diskuze

V diskuzi CHOLESTEROL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den, mám 7 výsoký cholesterol oba dva, je mi 47let. Mám hodně pohybu, jsem štíhlá vážím 43kg a měřím 158. Nehci brát prášky, ráda bych zkusila nějaké vitamíny, ale nevím které. Děkuji .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Ahoj Lenko,mám tentýž problém. Cholesterol 7,je mi 45let,vážím 47-48kg a měřím jako Vy. Našla jste něco,co by Vám ten cholesterol snížilo?

Zdroj: diskuze Problémy s prášky na snížení hladiny cholesterolu

Alkohol při dietě na cholesterol

Odborníci neustále diskutují (a neshodují se) o vlivu alkoholu na cholesterolovou dietu. Jasné je jen to, že nadměrná konzumace alkoholu rozhodně zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi, protože alkohol poškozuje játra, a to pak ovlivňuje množství cholesterolu v krvi. Rozhodně se nedoporučuje žádný tvrdý alkohol (ani v malém množství). Je možné ale pít pivo (maximálně ale jeden půllitr denně). Někteří odborníci doporučují pít červené víno, ale maximálně 3 deci denně. Červené víno by mělo zvyšovat hladinu HDL cholesterolu. Pokud je ale hladina cholesterolu velmi vysoká, doporučuje se nejprve alkohol zcela vyřadit, dokud se cholesterol nedostane pod kontrolu, až pak si třeba občas dopřát skleničku vína.

Zdroj: Dieta při vysokém cholesterolu

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÝ CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše.

Piju dvakrát denně neslazenou překapávanou kávu - ráno a po obědě. Nevadí to?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Některé studie naznačují, že pití kávy – ať už kofeinové nebo bezkofeinové – může ve skutečnosti snížit riziko vzniku diabetu 2.
Pokud ale již cukrovku máte, vliv kofeinu na působení inzulínu může být spojen s vyšší nebo nižší hladinou cukru v krvi. U některých lidí s cukrovkou může tento účinek způsobit asi 200 miligramů kofeinu – nebo ekvivalent jednoho až dvou čtvrtlitrových hrnků čisté uvařené kávy.
Kofein působí na každého člověka jinak. Pokud máte cukrovku nebo se vám nedaří kontrolovat hladinu cukru v krvi, může být přínosem omezení množství kofeinu ve vaší stravě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvýšený cukr v krvi

Dieta

Jak na vysoký cholesterol

Už dvě hrsti ovesných vloček mohou snížit hladinu LDL cholesterolu o 5,3 % za pouhých šest týdnů. Může za to betaglukan, což je látka obsažená v ovsu, která pohlcuje špatný cholesterol a tělo jej pak vyplaví.

Omega-3 mastné kyseliny jsou jedním z divů světa zdravého stravování. Bylo prokázáno, že působí preventivně proti srdečním chorobám, demenci a mnoha dalším nemocem. Navíc tyto nenasycené tuky mohou mít ještě další zdravotní přínos, a to snižování hladiny cholesterolu tím, že se zvyšuje ten „dobrý“ cholesterol.

40 gramů vlašských ořechů po dobu jednoho měsíce sníží celkový cholesterol o 9,3 %. Podobné výsledky byly zaznamenány i v případě kešu oříšků a mandlí. Jestli si tedy jako přírodní podpůrnou medicínu zvolíte chroupání oříšků, mějte na paměti, že mají zároveň vysoký obsah kalorií, proto jich nejezte více, než je doporučováno. Praženým slaným oříškům se vyhněte.

Zdroj: Hodnoty cholesterolu

Poradna

V naší poradně s názvem PSYLLIUM A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Prelovska.

dobrý deň,beriem lieky na vysoký krvný tlak a cholesterol,mám mierne zvýšený cukor ale lieky zatiaľ neberiem ,stravujem sa síce zdravo ale asi nie dostatočne zdravo,čítala som článok o psylliume,vraj zvyšuje cholesterol,prosím poraďte,ďakujem pekne za odpoveď,prajem pekný deň,Anna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Psyllium může naopak snížit škodlivý lipoproteinový cholesterol (LDL) o 5% až 10%. Pokud se léčíte s cholesterolem, mohlo by psyllium být užitečné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Psyllium a jeho nežádoucí účinky

Co je cholesterol?

Nejprve si je dobré uvědomit, co to vlastně cholesterol je.

Cholesterol je látka, která se v lidském těle podílí na zpracování tuků, na tvorbě buněk i žlučové kyseliny, a také i na produkci hormonů. To znamená, že lidské tělo nezbytně potřebuje cholesterol pro své fungování. Problémem ale je, že se cholesterol ukládá do cévních stěn (aterosklerotické pláty = tukové pláty v cévách), a tím se céva zužuje a zároveň se snižuje i její pružnost. Pokud je céva zúžená, hrozí u ní, že se nakonec ucpe a nebude tudy moci protékat krev, čímž dojde k nedostatku kyslíku v místech, kam céva krev s kyslíkem dodávala. Lékaři nesledují tedy jen hodnoty cholesterolu, ale sledují i stav těchto cholesterolových plátů v cévách, jak jsou velké, kolik jich je, jestli hrozí jejich prasknutí atd. Cholesterol je tedy pro lidské tělo důležitý, ale stejně tak je důležité jeho množství v lidském těle, aby nedocházelo k příliš velkému zúžení cév, a tím se také zabránilo různým kardiovaskulárním onemocněním, cévním onemocněním a mozkové mrtvici, které by mohlo vyšší množství cholesterolu (a tím i zvýšené množství ucpaných cév) způsobit. Vysoký cholesterol v České republice postihuje až 70 % dospělých.

Zdroj: Dieta při vysokém cholesterolu

Diskuze

V diskuzi NEMOCI JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den, ráda bych se zeptala na můj problém s jazykem.ráno je to nejhorší, strašně mě bolí ,pálí i brní, na okrajích. špičky bíločervene fleky. Vím, beru hodně prášku, na cukr, vysoký tlak, cholesterol, štítnou žlázu + doplňky vitaminové. Moc děkuji za odpověď Zdražilová mám 70 let

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemoci jazyka

Příčiny vysokého cholesterolu

Příčin vzniku tohoto nenápadného onemocnění, které se často projeví, až když jsou cévy ucpány, je podle odborníků mnoho.

Vliv na vysoký cholesterol může mít například jiné onemocnění, které pak vysoký cholesterol provází, například cukrovka, snížená funkce štítné žlázy, onemocnění jater, ledvin a slinivky. V některých případech mohou mít na zvýšení cholesterolu vliv i léky na tato onemocnění.

Vliv může mít také genetika, je známo mnoho případů, kdy dítě „zdědí“ alespoň po jednom z rodičů „nemocné“ geny.

Samozřejmě svůj vliv má i životní styl člověka, jeho fyzická aktivita, váha, stravování a další návyky jako kouření a popíjení alkoholu a dlouhodobý stres.

Zdroj: Dieta při vysokém cholesterolu

Diskuze

V diskuzi DIETA PO OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dekuju moc za recepty .Ja mam i zvyseny cholesterol,tak se ptam jestli ta strava ,a vhodne potraviny plati take nebo je to jinak. Dekuju za odpoved.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dieta po operaci žlučníku

Hodnoty cholesterolu

Jestliže hovoříme o zvýšených hodnotách cholesterolu, jedná se o hodnoty vyšší než 5 mmol/l krve. Zvýšená hladina cholesterolu nebolí ani se nijak neprojevuje, dá se zjistit pouze vyšetřením krve. Cholesterol sám o sobě není příčinou zanesených cév a potažmo infarktu, viníkem je nesprávný způsob našeho stravování a špatný životní styl.

Celkový cholesterol je všechen cholesterol v krvi (nerozlišuje se LDL a HDL, viz níže).

Správná hodnota cholesterolu: pod 5,16 mmol/l krve.

Hraniční hodnoty cholesterolu: 5,16–6,18 mmol/l krve.

Vysoký cholesterol: více než 6,18 mmol/l krve.

LDL cholesterol se někdy označuje jako zlý cholesterol. Jeho nadbytečné množství v krvi způsobuje usazování cholesterolu v cévách, kde se pak tvoří sklerotické pláty.

Správná hodnota LDL cholesterolu: pod 3,4 mmol/l krve.

HDL cholesterol se někdy označuje jako hodný cholesterol. Má příznivý vliv na náš organismus, neboť zbavuje krev nadbytečného cholesterolu. Působí proti tvorbě sklerotických plátů.

Správná hodnota HDL cholesterolu: nad 1,4 mmol/l krve (dá se říci, že čím více tím lépe).

Zdroj: Přírodní léčba cholesterolu

Diskuze

V diskuzi JAKE HODNOTY MA BYT DLOUHODOBY CUKR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

mam dotaz-jakou ma mit hodnotu dlouhodoby cukr 40 nebo kolik dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra Skalnikova.

Prosím jak si hlídat dlouhý cukr měřím si cukr ale dlouhý tam není dekuju

Zdroj: diskuze Jake hodnoty ma byt dlouhodoby cukr

Dieta na cholesterol

Při dietě, jež má pomoci snížit množství cholesterolu v krvi, se omezují potraviny, které zvyšují LDL cholesterol. Jedná se zejména o potraviny živočišného původu.

Potraviny nevhodné při dietě: smetana, máslo, sýry, tučné mléčné výrobky, sádlo, slanina, uzeniny, tučné maso, vnitřnosti, žloutky, měkkýši a korýši, smažené pokrmy, sůl (solíme omezeně), alkohol.

Potraviny vhodné při dietě: ovoce a zelenina, luštěniny, celozrnné výrobky, kuřecí maso, ryby, mléčné výrobky (jogurty do 3 % tuku, sýry do 20 % tuku), olivový olej a rostlinné oleje.

Pokrmy nepřipravujeme smažením, ale upřednostňujeme dušení, pečení a grilování. Správnou stravu bychom měli doplnit dostatkem spánku a pravidelným pohybem. Dále je důležité dostatečně pít, vyhýbat se alkoholu a nekouřit. Pakliže máte vyšší váhu, měli byste zhubnout a poté si váhu hlídat.

Zdroj: Přírodní léčba cholesterolu

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ LÉKY NA VYSOKÝ KREVNÍ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Buchtová.

Dobrý den. Jaký lék na vysoký tlak a zvýšený cholesterol?P.doktorka mi předepsala lék Euvascor. užívám ho 2 měsíce ale při mírném rozrušení mám tlak stále vysoký.děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vítek.

Já užívám Cosyrel - 1 tabletu ráno a večer 1 tabletu Orcal Neo. Jsem spokojený, žádné nežádoucí obtíže.
Za několik týdnů využiju Cosyrel k opačnému užití, kdy požiju cca 15 tablet a tím se 100% odtlakuju a zastavím srdce. 46-let mi v tomto státě stačilo, ale to je osobní.

Zdroj: diskuze Nejlepší léky na vysoký krevní tlak

Co znamená hladina cukru v krvi 20

Při glykemii nad 17 mmol/l se nedoporučuje pohyb – cvičení, běhání. Je důležité zvýšit pitný režim a upravit inzulinový režim. Není dobré nechávat hodnoty glykemie dlouhodobě vyšší, neboť mají nepříznivý vliv na organismus.

Zdroj: Zvýšený cukr v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem JATERNÍ TESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Normální hodnoty u dospělých:
ALT: 5–13 U/I;
AST: 0,05–0,72 µkat/l;
APTT se netýká jaterních testů, nýbrž srážlivosti krve a normální hodnoty jsou při srovnání s parametrem standardní plazmy v rozmezí 0,83–1,3.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olga.

Pa ne Cempírek dnes jsem byla na předoperačním vyšetření, všechno všechny odběry OK.
Cukr 5,6 asi hraniční že
Dále mi ale sestra řekla že mám zvýšený jeden z jaterních testů ALT -- v pořádku
AST-- v pořádku,
Další mi řekla nějak GP. .....no a rozmezí je od
0,......až 1,15 no a já měla 1,30 operaci to prý neohrozí

Zdroj: diskuze Jaterní testy

Jak stabilizovat hladinu cukru v krvi

Nemoc je možné úspěšně léčit, lépe řečeno, držet pod kontrolou. Léčbu cukrovky vždy provází především dieta a pohybové aktivity. Diabetik se musí naučit vyrovnávat výkyvy hladiny cukru v krvi a minimalizovat je. Měl by si sestavit vyvážený jídelníček potravin s nízkým glykemickým indexem, případně sníženým počtem kalorií (diabetici s nadváhou). Kvalita života diabetika je výrazně ovlivněna schopností dodržovat dietu a také najít rovnováhu mezi jídelníčkem, fyzickou aktivitou a příjmem inzulinu. Pohyb, stejně jako přísun inzulinu, snižuje hladinu cukru v krvi. Příjem potravy naopak glykemii zvyšuje.

Jak snížit hladinu cukru v krvi? Jednoduše. Při podezření na počínající inzulinovou rezistenci požádejte o důkladné lékařské vyšetření. A dodržujte 4 kroky k ozdravení, a to:

  1. krok: přestaňte jíst a pít přeslazené pokrmy a nápoje – pijte pitnou vodu z kohoutku
  2. krok: doplňte hořčík – většina populace trpí jeho chronickým nedostatkem – užívejte hořčík v dávkách 300–400 mg denně
  3. krok: spánek – nedostatek spánku zvyšuje hladinu hormonu ghrelinu, který podporuje chuť k jídlu a vyvolává pocit hladu, spěte tedy 7–8 hodin denně
  4. krok: zvýšený pohyb a pěstování svalů – čím větší je hmotnost svalů, tím větší je citlivost na inzulin – cvičte alespoň 1 hodinu denně

Zdroj: Zvýšený cukr v krvi

Hodnoty cholesterolu v krvi

U člověka je celková hladina cholesterolu v plazmě asi 180–200 mg ve 100 ml a vzrůstá s věkem, i když existují značné individuální rozdíly. Celkový obsah cholesterolu v krvi je nejnižší v pubertálním věku, kdy dosahuje hodnot přibližně 4 800 mg u chlapců a 4 350 mg u dívek. U mužů po šedesátce dosahuje hodnot až 7 200 mg, optimum je však kolem hodnoty 6 200 mg. U žen se zaznamenává maximum až po sedmdesátce, a to přibližně 6 500 mg, optimum je kolem hodnoty 5 600 mg. Hodnota 200 mg ve 100 ml plazmy (tedy asi 5,2 mmol/l plazmy) by neměla být překračována. U národů východní Asie jsou uváděny hodnoty 120–130 mg ve 100 ml a tímto nízkým obsahem je vysvětlováno i nízké procento srdečních a cévních onemocnění u těchto lidí. Zjednodušeně lze říct, že se denně „vymění“ přibližně 1/3 celkového obsahu cholesterolu v krvi za nový, stejné množství se pak také vyloučí z těla ven.

V krvi se určují tři hodnoty – celkový cholesterol, LDL-cholesterol a HDL-cholesterol.

Celkový cholesterol by neměl přesáhnout hodnotu 5,2 mmol/l.

LDL-cholesterol je někdy označován jako zlý cholesterol. Jeho zvýšenou hodnotou se rozumí hladina vyšší než 3 mmol/l. Právě LDL-cholesterol je zodpovědný za rozvoj aterosklerózy.

HDL-cholesterol je naopak označovaný jako hodný cholesterol. Čím je jeho hodnota vyšší, tím lépe. U mužů by norma měla dosáhnout alespoň 1,2 mmol/l, u žen pak 1,0 mmol/l.

Zdroj: Jak snížit cholesterol

Co znamená vysoký tuk v krvi

Zvýšený cholesterol je jedním z významných rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění (tato onemocnění způsobují více než 50 % všech úmrtí v ČR). Problém zvýšené hladiny cholesterolu se přitom týká téměř 70 % dospělé české populace. Onemocnění charakteristické zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi se nazývá hyperlipidemie neboli hyperlipoprotenie (HLP). Jednou z dalších život ohrožujících onemocnění je familiární hypercholesterolémie, která je charakteristická částečnou nebo úplnou absencí receptorů pro LDL částice.

Hypercholesterolémie může být: primární (familiární, čili geneticky podmíněná) nebo sekundární (získaná, lze ji tedy odstranit).

Zdroj: Tuky v krvi

Jak snížit hladinu cukru v krvi před odběrem

Na diabetologii se průběžně sleduje takzvaný dlouhý cukr – správně glykovaný hemoglobin, který říká, jak na tom cukrovka byla celkově za poslední 3 měsíce. Tento stav není ovlivněn tím, co pacient jedl nebo dělal v posledních dnech před vyšetřením, dokonce se ani nemusí odebírat nalačno. Takže pacienti, kteří léčebný režim dodržují jen den před vyšetřením, jsou snadno odhaleni. A tak jsou tyto rychle fungující tipy opravdu k ničemu.

Zdroj: Zvýšený cukr v krvi

Příznaky vysokého cholesterolu

Vysoký cholesterol nijak nebolí ani se neprojevuje, o to je nebezpečnější. Zjistí ho až lékař z krve.

Příznaky pocítí pacient teprve ve chvíli, kdy dojde k rozvoji aterosklerózy a je omezena průchodnost tepny. Záleží na tom, kde se postižená tepna vyskytuje a k jakému orgánu vede. V důsledku aterosklerózy tak dochází například k infarktu myokardu (část srdce vyživovaná ucpanou cévou odumírá), cévní mozkové příhodě, ucpání cév dolních končetin a podobně.

Zdroj: Cholesterol a diabetes


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP