Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ANALGETIKA

OBSAH

Ibuprofen

V případě, že vám výše poskytnuté rady nepomohly, je na místě vyzkoušet některé z léků na bolest. Nejlepší je užití těchto medikamentů konzultovat s lékařem či lékárníkem. Ne všechna analgetika pomohou na tak velkou bolest, jako je bolest zubu. Obyčejné látky většinou uleví jen na chvíli, v horším případě vůbec. Doporučuje se například Ibuprofen.

Zdroj: Co pomáhá na otok tváře od zubů

Poradna

V naší poradně s názvem CO SE NESMÍ JÍST A PÍT NA ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Sirotková.

Prosím o sdělení, která analgetika lze používat při léčbě přípravkem Eliquis 2,5 mg? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Výčet volně prodejných analgetik, která můžete bezpečně užívat s lékem Eliquis je krátký. S Eliquisem můžete proti bolesti užívat pouze paracetamol (Paralen). Všechny ostatní volně prodejné léky proti bolesti zesilují účinky Eliquisu a může pak docházet k nebezpečnému krvácení například do zažìvacího traktu, o kterém nemusíte vědět, protože není zpočátku vidět.
Paracetamol je na tlumení bolesti velice účiný a není tedy žádný handicap, že je společně s Eliquisem jediným volně prodejným lékem proti bolesti.
Paracetamol nijak neovlivňuje Eliquis při jakýchkoliv dávkách. Přesto je třeba dávat pozor na jeho bezpečné dávkování. Při velmi vysokých dávkách může zcela a nevratně poškodit játra.
Bezpečné dávkování paracetamolu je 325 mg až 1000 mg každé 4 až 6 hodin, podle míry bolesti. Minimální dávkovací interval, při silné bolesti, jsou každé 4 hodiny s maximální jednotlivou dávkou 1000 mg, ale ne více, než 4000 mg za 24 hodin.
Z léků proti bolesti na předpis je možné společně s Eliquisem užívat tramadol, jenž patří mezi velmi silné opiáty. Tramadol je návykový, postupně ztrácí účinky a pro dosažení stejného terapeutického výskedku se musí zvyšovat jeho dávky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co se nesmí jíst a pít na eliquis

Analgetika

Lékař vám může předepsat léky proti bolesti, jako je phenazopyridine, který rychle pomůže k úlevě od příznaků spojených s uretritidou (bolest močových cest, pálení, nepříjemné pocity). Je důležité poznamenat, že tyto léky neléčí infekci, ale pouze poskytují úlevu od symptomů. Phenazopyridine je k dispozici ve formě tablet, obvykle se užívá třikrát denně. Mezi časté nežádoucí účinky patří bolesti hlavy, závratě a žaludeční nevolnosti.

Zdroj: Možnosti léčby zánětu močové trubice

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA NEBO WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gutlébetová Lubomíra.

Je mi 81 let, kardiolog mi vyměnil Warfarin za PRADAXU 110 mg. Mám artrozu obou kyčlí a kolen. Prosím Vás o Vaše doporučení, která analgetika mohu při užívání
PRADAXY brát. Předem Vám děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léčba Pradaxou je v podstatě za odměnu, protože oproti Warfarinu nemusíte držet žádnou dietu, ale jeden háček to má, a tím je velmi omezená možnost léčby bolesti volně prodejnými léky. Při Pradaxe můžete na bolest použít pouze paracetamol (Paralen). Maximální dávka paracetamolu může být 4 gramy za den, což je 8 tablet. Ale nezoufejte, protože na bolest existují další silnější léky vázané na předpis. Dohodněte se s lékařem, od kterého máte Pradaxu, aby vám předepsal vhodný lék na bolest.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa nebo warfarin

Cena kastrace psa

Cena kastrace psa se u jednotlivých veterinářů liší.

Příklad ceníku veterinární ordinace v Praze:

  • kastrace psa do 15 kg: 2 500 až 4 000 Kč
  • kastrace psa nad 15 kg: 4 000 až 5 000 Kč
  • příplatek za agresivní zvíře: 0–20 %
  • předoperační vyšetření (krevní testy): 500 až 1 000 Kč
  • pooperační kontrola (antibiotika, analgetika): 200 až 300 Kč
  • hospitalizace – den (monitoring): 0 až 500 Kč

Zdroj: Kastrace psa

Diskuze

V diskuzi GABAOX 300 ML. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Vesela.

beru ji na bolest trojklanného nervů.musim ale k tomu brát ještě různá analgetika jinak to na bolest nezabírá.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bohumila Chudárková.

Lék Gabanox již užívám více neý 2 roky a bohužel pomáhá pouze v době,kdy nemám velmi bolestivé ataky,jinak jsem již vyzkoušela všechny volně prodejné léky na bolest.Zabírají pár dnů,pak se účinost snižuje.Když jsou bolesti nesnesitelné,skončím nakonec u lékaře pro recept na lék na předpis,v současné době Malbron.Ataka velmi silné bolesti trvá více než dva měsíce.

Zdroj: diskuze Gabaox 300 ml.

Jak dlouho trvá uzdravení

Pokud jsou bolesti opravdu velké, lékař použije obstřik, případně vám může předepsat analgetika, která uleví od bolesti. Zranění kostrče se léčí individuálně dlouho, a to přibližně od dvou týdnů do pěti týdnů.

Zdroj: Naražená kostrč

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI NOHOU A YERSINIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala.

Dobrý den byla mi před časem zjištěna recivida yerinie a niní mám velké bolesti nohou a které jsou jako by stuhlé až to i jekoby pálí běžné analgetika nezabírají zkoušela jsem již i nimesil a revmatolog jen doporučil probiotika ale bolesti se stále zhoršují neměl by pro mě někdo nějakou radu co s tím v případě nějaký kontakt. Děkuji Michala

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Doporučuji zajít na neurologii a nechat si tam nohy vyšetřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolesti nohou a yersinie

Látky chránící cévní stěnu - venofarmaka

Rostlinné látky

  • rutin,
  • hesperidin,
  • aescin (z jírovce),
  • ženšen,
  • vilín, extrakt z listů vinné révy.

Polosyntetické látky

  • oxerutin,
  • troxerutin,
  • diosmin (modif. hesperidin).

Syntetické látky

  • dobesilan vápenatý,
  • tribenosid,
  • analgetika a antiflogistika.

Zdroj: Venofarmaka volně prodejná

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI DROBNÝCH KLOUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Dobrý den,chci se zeptat,byla jsem na revmatologii,test na revma negativní,artrititu ve věku 34let nemohu mít,pí doktorka mi říkala,že bolest někdy sama vymizí,předepsala analgetika.Trpím bolestí na obou hřbetů rukou,i zespod jsou tam nárustky dříve měkké,nyní jsou tvrdší,menší,při přitlačení bolí,občas svědí,oba prostředníčky bolí v kloubech bolest ostrá,"jde" to jakoby dopředu,nejhorší je chlad,studená voda,bolí všechny prsty,horší hybnost.Na pohled nejde nic poznat,jen při doteku.Dále viz.foto,mám na ruce bouličku 3cm ,nebolí,je měkká.A ještě obdobné problémy na prstou u nohou,bolí v zimě,když stojím na nerovném povchu,rohožka ve sprše,kamínky,...A od dětství mě bolí klouby při změně počasí,přesně vím 2h dopředu,že bude pršet,někdy to je nesnesitelná bolest. Děkuji mnohokrát za odpověd´.Nevím si sama rady,pí revmatoložka se na mě dívá,že jsem si to vymyslela
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Boulička vypadá jako zbytnělý uzlík na šlaše. Bylo by možné jeho chirurgické odstranění. Podle příznaků zřejmě máte revmatoidní artritidu. Budete potřebovat péči do konce života, takže bude potřeba najít lékaře, který má o vaše problémy zájem a bude je chtít léčit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolesti drobných kloubů

Koxartróza léčba

V prvních stadiích je vhodné upravit režim, kdy je pro pacienta vhodná změna pohybu, jako výhodné se jeví omezení přetěžování, ze sportů se doporučuje jízda na kole či plavání. U obézních pacientů je nutná redukce váhy. Příznivý vliv může mít i rehabilitace, jejímž cílem je udržet rozsah pohybů, pokud to ještě jde. Při bolestech se podávají analgetika či nesteroidní antirevmatika k tlumení bolesti a zánětlivé reakce. Dobrý efekt má i obstřik kloubu kortikoidy. Nejúčinnější léčbou, zejména v pozdějších stadiích, je náhrada kloubu totální endoprotézou (TEP). Význam má i rehabilitace. Z farmakoterapie se podávají antiflogistika-analgetika, eventuálně preparáty obsahující mukopolysacharidy chrupavky (hyaluronovou kyselinu, chondroitinsulfát). V poslední době se stále více osvědčuje léčba rázovou vlnou, která má rychlý efekt. Jsou důležité i ortopedické pomůcky, a to bandáže a ortézy, hole a berle.

Zdroj: Koxartróza

Diskuze

V diskuzi BOLEST 6 MĚSÍCŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soňa.

Hezký den, děkuji za reakci. Fyzioterapeuty jsem zkusila 4, z toho rehabilitace denně (celý srpen). Za poslední 2 týdny mě 2x odvezla záchranka, mám za sebou již 10 kapaček. Na neurologii mě neřeší, prý nohu zvednu, není ochrnutá, na jiné řešení nemám věk. Vydupala jsem si MR. Prý koncem února. Konečně mi odebrali krev, hned první věc byla zvýšené CRP a hraniční hodnoty boreliozy. Obvodní lékař mi řekl, ať to řeším na neurologii, ti s tím nic nechtěli mít a poslali mě na infekční, kde mi odebrali krev, aby se udělaly podrobné testy jestli je to borelioza a vzhledem k tomu, že bez berlí už nikam nedojdu, mi dali ATB Doxybene. Před 3dny mě odvážela záchranka, kde řekli, to co spousta známých, že by se mohlo jednat o následek autonehody 08/2016 a že to budou ploténky. Bohužel jediná kontrola po autonehodě proběhla lékařkou od stolu, řekla sundejte si triko, ohněte se, to je ok. Ze dvou metrů. Na bolest páteře si vezměte brufen. Na neurologii dokonce záznam o autonehodě vynechali. Není to tam vůbec zapsané. Minulý týden mi udělali rentgen kyčlí a beder a prý nechápou, co mě může bolet, prý je vše v pořádku. Záchranka řekla, že mě musí okamžitě hospitalizovat, aby se udělaly všechny testy, vyšetřili mě, řekli, že je to psychické, dali mi kapačku a pak mi řekli, jestli se postavím, postavila, tak prý můžu jít. Plazila jsem se před nemocnici skoro po čtyřech!!! Psychicky jsem ok, jen se obávám, jestli tento přístup bude i nadále pokračovat, tak na tom opravdu začnu být psychicky špatně. Za 2 dny končím kapačky. Beru analgetika, která mi nezabírají (Ketonal, Zaldiar). Ostatní léky mi nedělaly dobře. Beru spoustu přírodních preparátů, vitamínů, bylinkové tinktury, předpokládám, že mi to neuškodí. Chodím na akupunkturu, jsem k těmto věcem skeptická, ale už 2x jsem odtud odešla bez berlí. Bolest byla, ale snesitelná. Za 2 hodiny se bolest vrátila. Nyní mám takto fungovat (nefungovat) a na kontrolu přijít v lednu. A čekat na MR. Jiné řešení pro mě nemají. Kdo mi tedy zjistí, zda jsou plotýnky v pořádku? Když neurologie to neřeší? Nebo to se uvidí až na té MR. Jak zjistím, čeho MR mi budou dělat. Neřekli mi to, nedali mi ani žádanku, zařizují si to v HK sami přímo ve FN HK. Je tam MT Lsp. Doufám, že to nebude jako u rentgenu, kde mě bolí i za krkem od té autonehody a oni to nezrentgenovali. Že když už mě budou projíždět, tak se kouknou na celá záda i celou nohu. Nebo si to mám na neurologii ověřit? Nevím, co dál. Pracuji z domů, ale to nepůjde pořád. Nemůžu chodit, sedět, jen chůze mi pomáhá. Ale jsem tak strašně unavená, že daleko nedojdu. Jsem zoufalá. Co je tohle za zdravotnictví.... Sestřička mi u kapačky řekla, šeptem, že prostě mají nařízení, dokud se hýbu a nějak se doplazím, nejsem případ k řešení :( to je jako smutné. Až budu mít zase nějaké novinky, ozvu se. A budu se snažit dostat k nějakému dalšímu fyzioterapeutovi a zkusím nějak zjistit, co ty plotýnky. Děkuji moc za rady zatím

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdena.

Dobrý den.
P. Soňo,čtu si ten váš komentář k vašim problémům a pokud je to opravdu tak jak píšete,obraťte se na lékařskou komoru,zda je postup léčby a vůbec přístup lékařů k vašemu zdrav. stavu v pořádku.
A nebo napiš te na Ministrs.zdrav. Nesmíme si nechat všechno líbit.A to stále křičí jak mají málo peněz.
Až kvůli problémům budete v inv. duchodě a s bolestima,kdo vám co dá?
Za těch pár korun co pak budete brát si toho fyzioterapeuta nebudete moci ani dovolit.
Vše je na vás,je to vaše zdraví.Ale vím o čem píšu.Tak přeji hodně sil.

Zdroj: diskuze Sekvestrace meziobratlového disku

Léčba otoku pravého kotníku

Otok jednoho kotníku může mít různé příčiny. Vždy je tedy důležité zjistit tuto příčinu a dle ní zacílit léčbu.

Pomoc: Lze lokálně použít analgetika (gely Ibalgin, Dolgit a podobně), studené obklady, klid (neznamená to celodenní ležení na lůžku, ale obecně nepřetěžovat končetinu, nenosit těžká břemena, nechodit na dlouhé vzdálenosti). Přes noc se otok většinou vstřebá a přes den se opět objevuje. Na léčbu otoků je vhodný i Reparil gel (3x denně), který velmi dobře snižuje otoky a regeneruje cévní systém.

Zdroj: Jak odstranit otok kotníku

Jak si poradit s bolestí

Pokud budete chtít celkovou regeneraci podpořit, můžete si postiženou část hrudníku mazat gely a mastičkami na pohmožděniny (mast z kostivalu, prhy), případně užívat doplňky stravy sloužící jako výživa pro kosti a klouby (například tablety s kolagenem, vápníkem či fosforem a další).

Naraženiny žeber bolí dlouho. Pokud by se bolest zhoršovala, a nereagovala na analgetika nebo se dostavily nějaké stavy motání, slabosti, bledost a podobně, volejte RZP.

Při silných bolestech je možné užívat prášky proti bolesti. Ale lepší je se těmto lékům vyhnout a snažit se to vydržet.

Zdroj: Naražená žebra

Léčba

Základní zásadou úspěšné léčby je pečlivé dodržování klidového režimu. Doporučuje se také obvázat hrudník, aby došlo k jeho částečnému znehybnění, což pomůže zmírnit bolest i urychlit hojení. Před samotným obvázáním se pořádně nadechněte a v pomalém výdechu proveďte opatrnou fixaci obvazem. Dejte pozor, abyste ho příliš neutáhli, bylo by to nepříjemné. Ideální je, pokud vydržíte alespoň 5 dní, než fixaci povolíte, sundáte a případně vyměníte. Naražená žebra jsou velmi bolestivý úraz. Obvykle se také podávají analgetika, zvláště na noc, abyste se mohli v rámci možností vyspat. Sami vyzkoušejte, jaká poloha je pro vás nejsnesitelnější, nejbolestivější bývá klasické ležení, doporučuje se polosed. Ačkoliv je vyléčení individuální záležitostí, zpravidla je nutné mít klid alespoň 5–6 týdnů a spát v polosedě. Největší bolest ustoupí zhruba po měsíci, výjimkou však nejsou ani posttraumatické bolesti, kdy naražená žebra při určitých pohybech pocítíte i po několika měsících od úrazu.

Zdroj: Naražená žebra

Babské rady na zánět zubu

Zánět zubu je velmi bolestivé onemocnění, které do ordinací zubních lékařů přivede i ty, kteří se jim jinak vyhýbají. Zánět bývá způsoben zubním kazem. Jediné, co v tomto případě můžete udělat, je navštívit stomatologa. I v případě samotných příznaků zubního kazu (lokální zvýšená citlivost na některé druhy potravin a nápojů, například na teplé či studené, sladké nebo kyselé), byste se měli co nejdříve objednat do stomatologické ambulance, aby vám mohl být zubní kaz co nejdříve ošetřen, a tak se předešlo riziku rozvoje bakteriálního zánětu a vzniku zubního váčku. Důležitou součástí prevence je rovněž dentální hygiena, stejně jako vyvarování se nadměrné konzumace pochutin s vysokým obsahem cukru, což platí jak pro pokrmy, tak pro nápoje.

Při ostré bolesti pomohou analgetika, studené obklady, výplachy chladným výluhem heřmánku. Ale toto je jen dočasná pomoc, návštěva u stomatologa bude nezbytná.

Zdroj: Babské rady na zánět dásní

Volně prodejné léky na bolest hlavy:

Analgetika:

Jsou to léky tlumící náhlou bolest a mnoho z nich je možné zakoupit v lékárnách bez lékařského předpisu. Jejich užívání se doporučuje také u prvních varovných příznaků signalizujících migrénu – včasné podání dokáže migrénu zastavit. Analgetika však nejsou vhodné k dlouhodobému užívání, protože se jejich účinek snižuje a dávky je potřeba neustále zvyšovat. Navíc při určité dávce těchto látek se jejich účinek pak už nezvyšuje.

Další účinné látky:

Mezi hojně rozšířené patří preparáty na bázi látek jako je ibuprofen (Brufen, Ibalgin, Nurofen) a naproxen (Nalgesin). Účinkem jsou velmi podobné kyselině acetylsalicylové, uvádí se však, že jsou méně dráždivé na žaludek. Naopak kyselina acetylsalicylová je účinná látka proti bolesti obsažena v různých lécích, avšak obvykle působí dráždivě na žaludek. Patří sem např. Acylpyrin, Anopyrin 400, Aspirin atd. Další skupina léků obsahuje paracetamol, který nepůsobí dráždivě na žaludek, avšak při předávkovaní poškozuje játra. Patří sem např. Medipyrin, Panadol, Paralen, Ataralgin, Valetol a další. Některé z uvedených léků obsahují i jinou přidanou účinnou složku, jejíž úkolem je zajistit rychlejší účinek. Mnoho z preparátů obsahuje také kofein, ten však brání spánku. Obecně se právě spánek považuje za výborný prostředek proti bolesti.

Přírodní alternativa přípravků proti bolesti:

Existují dokonce přípravky ulevující od bolesti založené na bázi účinných složek, které jsou organismu zcela přirozené.

  1. Za zmínku stojí např. HERBAACTIVE - gel na bolest hlavy a migrénu je čistý přírodní produkt s kombinovaným účinkem léčivých bylin, mentolu a eukalyptu je určen k tlumení bolestí hlavy při migréně, únavě, stresu.nebo neurotických potížích (Cena: 41 Kč)

Zdroj: Bolesti hlavy a účinná léčba

Lexaurin a jiná psychofarmaka

Lék Xanax obsahuje účinnou látku Alprazolam, zaujímá zvláštní místo mezi benzodiazepiny, protože kromě spolehlivého anxiolytického účinku při generalizované úzkosti, působí i na obsese a fobie, ve vysokých dávkách i na deprese. Je návykový, ale dá se dobře užívat i půl až tři čtvrtě roku 3×1 mg s následným pohodlným postupným vysazením.

Rozdíl mezi Xanaxem a Lexaurinem je v účinné látce a v indikacích. Nejedná se o totožné přípravky.

Informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte nebo jste užívali v nedávné době, a to i o lécích, které jsou dostupné bez lékařského předpisu. Účinky přípravku Lexaurin a účinky jiných současně užívaných léků se mohou navzájem ovlivňovat. Než začnete současně s přípravkem Lexaurin užívat nějaký volně prodejný lék, poraďte se s lékařem. Léky účinkující na centrální nervový systém (neuroleptika, antidepresiva, ostatní anxiolytika, hypnotika, analgetika, anestetika, sedativní antihistaminika) mohou zvyšovat zklidňující účinek přípravku Lexaurin, proto při současném užívání těchto léků je třeba opatrnosti.

Zdroj: Lexaurinem proti depresi

Analgetika u psa

Jako analgetika se u psů používá celá řada preparátů z různých skupin, v různých formách (tablety, emulze, injekce). Na tomto místě je důležité poznamenat, že jsou doporučitelné pouze veterinární preparáty vhodné pro psy, či v určitých případech i humánní, podle dávkování veterinárního lékaře. Na domácí experimentování s acylpyrinem, paralenem nebo ibuprofenem už doplatilo mnoho zvířat, především mláďat!

Analgetika využívaná ve veterinární medicíně dělíme na:

  1. Nesteroidní protizánětlivé látky: tato skupina tvoří asi nejpoužívanější část analgetik. Kromě schopnosti tlumit bolest mají i protizánětlivý a protiotokový účinek. Některá z nich se hodí i k dlouhodobé aplikaci. Jejich nevýhodou může být negativní vliv na zažívací aparát (zvracení, krvácení až tvorba vředů) a ledviny (postižení cév). U moderních typů je v běžných dávkách a při aplikaci po žrádle tento výskyt problémů málo častý. Řadíme sem Ketofen, Rimadyl, Metacam, Tomanol, Finadyne, Aulin.
  2. Místní a celková anestetika: používají se většinou při operacích. Jsou to látky schopné velmi významně tlumit bolest. Délka účinku závisí na typu a způsobu podání. Většinou působí krátkodobě. Některé preparáty ale účinkují i určitou dobu po probuzení zvířete (především místní anestetika podaná některou technikou lokálního znecitlivění, například epidurálně). Na tomto místě je důležité varování před neuváženým podáním anestetika do kloubů bez důkladné diagnostiky!! Odbornou chybou je taktéž „opich páteře“ anestetikem při bolestech spojených s meziobratlovým diskem – hrozí nekontrolovaný pohyb s rizikem ochrnutí!!! Do této skupiny řadíme Procain, Lidocain, Marcain.
  3. Opioidy: jsou deriváty opiátů, látky odvozené od morfia. Bolest tlumí velmi silně po rozdílnou dobu. Jejich použití je ale omezeno vzhledem k jejich problematičtějšímu získávání, poněkud vyšší ceně, některým nežádoucím vlivům (především určitá deprese dechu) a vzhledem ke způsobu aplikace některých z nich (pouze nitrožilně). Preparáty, které jsou použitelné v našich podmínkách (kromě některých speciálních případů), jsou ale poměrně bezpečné, cenově přijatelné a mohou se aplikovat i do svalu či podkoží. Hodí se především k premedikaci před operativními zákroky, kdy snižují svým účinkem spotřebu celkových anestetik a tlumí i bolest pooperační. Velmi vhodné je podání nižší epidurální dávky, která má stejný účinek jako podání celkové anestezie, ale výrazně menší vedlejší vliv. Patří sem Torbugesic, Temgesic.

Zdroj: Bolest u psa

Léčba

V první řadě je třeba nemocného izolovat, aby nákazu nešířil dál. Cílená léčba zarděnek neexistuje, takže je terapie zaměřena hlavně na potlačení příznaků. Na zvýšenou teplotu se používají antipyretika, tedy léky snižující horečku, například paralen. Mohou se podávat ve formě léků, čípků nebo pro děti v asi nejpřijatelnější podobě jako sirup. Při bolestech je nutné přidat také léky tlumící bolest neboli analgetika. Pokud jsou přidruženy také bolesti kloubů, je vhodné podat analgetika s protizánětlivým účinkem, jako například ibuprofen. Jestliže je součástí kašel a nachlazení, existuje celá řada léků a sirupů na tlumení kašle a odkašlávání a uvolnění ucpaného nosu a dutin. Jako u každé horečky je nutné hlídat pitný režim. Za normálního stavu bychom měli vypít dva až tři litry tekutin za den, u vysoké teploty a pocení bychom měli samozřejmě vypít více. Pokud se onemocnění objeví u těhotné ženy, je vždy užívání jakéhokoliv léku nutné zkonzultovat s lékárníkem nebo lékařem. U závažnějších komplikací, jako je zánět mozkových blan, hrozí riziko otoku mozku, který může být smrtelný, proto je nutné podávat nitrožilně kortikoidy a látky, které odvádějí vodu a tím otok zmenšují, nejčastěji to bývá manitol.

Nejúčinnější prevencí je určitě očkování proti zarděnkám. Nejprve bylo zavedeno u dívek od roku 1982, v roce 1986 se začalo plošně očkovat u obou pohlaví. Očkovací vakcína zároveň působí také proti spalničkám a příušnicím. Očkování je u nás povinné a nemělo by se provádět před 15. měsícem věku dítěte. Nutné jsou dvě dávky, druhá se podává za šest až patnáct měsíců po první. Jde o oslabenou živou vakcínu, to znamená, že se do těla dostane virus, ale oslabený, takže nezpůsobí onemocnění, ale pouze dojde k vytvoření protilátek, které by měly být doživotní, a tak chrání proti pozdější nákaze. Většinou se injekce aplikuje na předloktí.

Zdroj: Zarděnky

Léčba

Lékem volby cervikální dystonie je botulotoxin A, který se aplikuje lokálně do svalů trpících dyskinezí, a to na základě klinického a palpačního vyšetření nebo pod EMG kontrolou. Efekt léčby trvá většinou 3 měsíce, potom je nezbytné aplikaci opakovat. Léčba může být komplikována změnou svalového vzorce dystonie nebo tvorbou neutralizačních protilátek proti botulotoxinu A, potom je nutno opakovat celý elektrodiagnostický vyšetřovací protokol a k léčbě použít jiný sérotyp botulotoxinu. Dále se provádí cvičení a rehabilitace. Pomoci může i holistický lékař, jako je homeopat či lékař tradiční čínské medicíny. Tito odborníci posuzují děje v těle komplexněji.

V průběhu léčby botulotoxinem je dobré se vyhnout podávání jiných medikamentů, aby bylo možno ohodnotit efekt léčby botulotoxinem a stanovit prognózu této terapie. Je však možno podávat analgetika a běžná antiflogistika/antirevmatika proti bolestem, které většinu pacientů s cervikální dystonií trvale obtěžují. Samostatným problémem je vznik sekundární rezistence na léčbu botulotoxinem A, většinou z důvodu tvorby neutralizačních protilátek právě proti botulotoxinu A. Tato svízelná situace je obtížně řešitelná, nejčastěji je zvolen přechod na jiný sérotyp, a to botulotoxin B. Nese to však s sebou opakovaně potvrzené riziko závažných nežádoucích účinků, jako je například generalizovaná slabost, dysfagie a generalizovaná dysautonomie.

Zdroj: Co znamená pálení jazyka a bolest zad

Rychlá pomoc při bolesti zubů

Nejdůležitější prevencí je pravidelná návštěva zubního lékaře. Ani ta ovšem nemusí zcela zabránit občasným bolestem chrupu, které mohou být někdy až nesnesitelné. Jejich příčin existuje více. Jedná se například o zubní kaz, zánět nervu či dásní, případně o obnažené zubní krčky. Doprovodným jevem navíc může být i otok. Při velkých bolestech zubů byste samozřejmě měli co nejdříve vyrazit k zubaři. Obvykle na ně totiž nezabírají ani různá analgetika. Pokud ještě potíže nejsou tak nesnesitelné, můžete vyzkoušet i různé tradiční postupy. Ve světě bylinek se kupříkladu nacházejí pomocníci, kteří vám mohou výrazně ulevit.

Hřebíček: Pokud vás začne bolet zub a nemůžete okamžitě navštívit lékaře, vypláchněte si ústa hřebíčkovou tinkturou, potřete postiženou oblast olejem, případně rozžvýkejte jeden až dva hřebíčky. Přítomná silice poměrně efektivně snižuje bolest zubního nervu.

Dubové kapky: Na záněty dásní, na bolesti zubů nebo parodontózu pomohou dubové kapky. Vypláchnutí ústní dutiny vám může výrazně ulevit od uvedených potíží.

Pepř a sůl: Tyto dvě ingredience stačí smíchat a spojit několika kapkami vody. Následně stačí vytvořenou pastu aplikovat na bolavé místo a postup pokud možno několikrát zopakovat. Bolest by měla po čase povolit, a když ne, máte i další možnosti. Třeba propláchnutí úst teplou slanou vodou.

Šalvěj neboli babské ucho: Odvar ze šalvěje nechte vychladnout a následně se během kloktání snažte, aby se dostal k postiženému místu.

Zdroj: Co pomáhá na bolest zubů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP