Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VECERNI BUSENI SRDCE

OBSAH

Rizikové faktory tuku

Strava významně ovlivňuje, zda kardiovaskulární systém běží hladce, a to i ve stáří. Obsah soli v rychlém občerstvení zvyšuje krevní tlak. Tuky z potravin živočišného původu zaplaví tělo cholesterolem, který se ukládá v tepnách. Srdce pak musí zvýšit tlak, aby krevní oběh fungoval, vyvíjí tedy mimořádné úsilí. Je-li zvýšena tělesná hmotnost, vede to k nadváze, která je způsobena nedostatkem pohybu, což srdce opět oslabuje. Nebezpečný kolotoč je tak uveden do pohybu a následkem může být infarkt.

Zdroj: Vitamíny pro zdravé srdce a cévy

Diskuze

V diskuzi MRAVENČENÍ V KONČETINÁCH,BUŠENÍ SRDCE, ZTUHLÉ KONČETINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.

Ještě dodatek:na srdeční arytmii beru lék,ten nesmím vynechat a ten mě nedělá problémy.Jestli berete na bušení srdce,nebo cokoliv na srdce a tlak,tak to brát!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Lidé zlatí,
jak to tady čtu, napadá mě jediné, věřím, že pro mnohé z Vás správné řešení. S velkou pravděpodobností tyto problémy pramení z parazitární zátěže organizmu! Kdo jste blíž Praze nebo Hradci Králové, kontaktujte paní Ivetu Polly Belušovou, je to vynikající terapeutka alternativní medicíny a jsem si jistá, že mnohým z Vás dokáže pomoci.Kdo jste blíž Brnu, kontaktujte paní ing. Hanu Bláhovou.
Obě jsou republikové špičky v oboru a mají i klienty ze zahraničí. Paní Belušová dokáže pomoci navíc i s psychickými problémy.
Já v žádném případě nezatracuji klasickou medicínu, ale v těchto případech, co zde čtu, by alternativa mohla být velmi platná. Upozorňuji ale, že je potřeba makat na sobě, dodržovat doporučení, být trpělivý a pozitivně smýšlející člověk.
Tak to pošlete dál, ať se může pomoct hodně lidem.
Moc Vám všem držím palce, teda vlastně pěsti :-) . Eva
( www.bioara.cz - Iveta Polly Belušová, www.medicelo.cz - Ing. Hana Bláhová)

Zdroj: diskuze Mravenčení v končetinách,bušení srdce, ztuhlé končetiny

Pohyb a srdce

Sedavé činnosti a nedostatek pohybu vedou ke zpomalení mnoha funkcí v těle. Stejně jako každý jiný sval i srdce ztrácí na výkonu, když není pravidelně zatěžováno. Fyzicky aktivní jedinci nejen že trénují své svaly, ale také srdce a cévy. Pohyb přidá na rychlosti tělesných funkcí a orgánům a svalům je dodávána čerstvá energie. Znečišťující látky jsou odstraněny a rychle vyloučeny. Pravidelné cvičení posiluje srdeční sval a snižuje krevní tlak. Zvýšení energetického výdeje inhibuje škodlivý cholesterol v krvi a dochází k jeho snížení, díky čemuž jsou cévy chráněny proti ateroskleróze. Lze tedy shrnout, že pozitivní účinky sportu snižují riziko srdečního infarktu. Když ale srdce musí pracovat plnou rychlostí a nedochází k trvalé relaxaci napětí, působí nadměrná zátěž (stres) na srdce negativně a neumožňuje delší životnost srdce. Redukce stresu a pravidelná relaxace jsou tedy cennými pomocníky v ochraně proti srdečním onemocněním.

Zdroj: Vitamíny pro zdravé srdce a cévy

Diskuze

V diskuzi BIOLOGICKÉ HODINY VNITŘNÍCH ORGÁNŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kaňková Šárka.

Dobrý den,
prosím vysvětlit pojem "obal srdce" a krev, není to srdce jako takové, co je to ten obal. Tělo by mělo mít od 19 hod do 21.hod večer aktivní právě obal srdce a krev, co se děje v našem těle. Od 21. hodiny jsou v provozu tzv. ohřívače těla. Co to znamená. Mám přítele, kterému se po 9 hodině večerní začlo ozývat srdce, zvýší se mu tlak na 170/91 /a zvýší se mu hodně tep. Už byl u kardiologa a srdce má prý v pořádku. Děkuji Š.Kaňková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Biologické hodiny vnitřních orgánů

Srdeční obtíže – bušení srdce, zrychlený tep

Srdeční obtíže, bušení srdce, zrychlený tep a výskyt cévních a srdečních onemocnění u žen v menopauze, zejména pak ischemické srdeční choroby, stoupají. Ženské pohlavní hormony působí roli jakéhosi ochránce cév v produktivním věku ženy. Proto je do padesáti let věku výskyt srdečních a cévních onemocnění vyšší u mužů. V menopauze, po snížení hladiny ženských pohlavních hormonů, se však situace mění a riziko srdečního infarktu či mozkové příhody u žen prudce stoupá.

Zdroj: Menopauzální index

Diskuze

V diskuzi KREVNÍ TLAK PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka.

Dobrý den, jaký mám mít tlak ve věku 72 a také tep. 72 mi bude 30.12.2021. Měla jsem arytmii v nemocnici mi jí vyléčili ale zase se vrátila. Piju víno na srdce podle Marie Treben a arytmie se mi zase ztratila, proč toto píšu ? Neustále i v noci když se vzbudím mě buší srdce mám tlak 137/95 a tep 96 někdy i vyšší jak tlak tak tep. Tep třeba i 122. Mám úzkostné stavy deprese panické stavy úzkosti ale antidepresiva jsem přestala brát beru L-Tryptofan. Léky na tlak také neberu mám od Dr Popova kapky srdce a tlak ty beru. pravidelně beru vitamin C D a omegu. Když mám úzkost beru diazepam nebo kapky rivotril a každé ráno pilu na lačno šťávu z řapíkatého celeru. Mám chronickou bronchitidu na tu mám COMBAIR který si občas stříknu do pusy. Také mívám záněty tlustého střeva, ale ten už jsem neměla rok a půl. Hlavně mě trápí to bušení srdce a to piju víno na srdce dál a denně. Prosím o radu jaká bylinka by mi mohla pomoci a upravit mi to bušení? K lékaři chodím 29.12. jdu na psychiatrii a 9.12. na echo srdce a 10.12. mi budou dělat asi ultrazvuk srdce. Děkuji Vám s pozdravem a přáním hezkého dne Zdeňka.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krevní tlak podle věku

Vliv zavodnění organismu na srdce

Zadržování vody v organismu může být projevem srdečního selhání, což je život ohrožující stav. Nejčastějšími příznaky jsou dušnost (v široké škále intenzity – od dušnosti pozorované při větší námaze až po těžkou dušnost v klidu při plicním edému), nevýkonnost, zvýšená únavnost, celková slabost či točení hlavy, častější noční močení v důsledku zvýšeného prokrvení ledvin vleže (nykturie), chladné končetiny při jejich sníženém prokrvení. Pravostranné selhání se projeví vzestupem hmotnosti, otoky dolních končetin, bolestmi v pravém podžebří (tlak zvětšených překrvených jater), nechutenstvím (překrvení zažívacího traktu), zvýšenou náplní krčních žil, cyanózou, v těžkém případě až otokem podkoží na většině těla. Častým doprovodným projevem srdečního selhání jsou srdeční arytmie, proto nemocný může pociťovat bušení srdce (palpitace) nebo mít epizody náhlé ztráty vědomí (synkopy). Závažná arytmie může být příčinou úmrtí. Mohou se také vyskytovat projevy základní nemoci (například bolesti na hrudi při námaze u nemocného s ischemickou chorobou srdeční).

Zdroj: Příčiny zavodnění těla

Diskuze

V diskuzi LEXAURIN A LET LETADLEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Richterová.

Mohu použít Lexaurin na zklidnění před letem? Při nástupu do letadla se u mě projeví bušení srdce,třesot,pocení,dýchavičnost. Po chvíly vše odezní ale vyvolává to ve mě paniku a bojím se aby tento stav netrval dlouho.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milada.

Já jsem měla podobné problémy se strachem z letadla, než jsem objevila lexaurin. Vždycky si vezmu tabletku dvě hodiny před odletem a jsem úplně v klidu.

Zdroj: diskuze Lexaurin

Co je to za index

Pro hodnocení závažnosti klimakterických potíží byl stanoven takzvaný menopauzální index, který hodnotí 10 příznaků syndromu: návaly horka, návaly potu, předrážděnost, poruchy spánku, závratě, poruchy soustředění, depresivní stavy, bolesti kloubů, bolesti hlavy, bušení srdce.

  • Lehký syndrom – do 20 bodů
  • Střední syndrom – do 35 bodů
  • Těžký syndrom – více než 35 bodů

Mějte na paměti, že klimakterium a menopauza není totéž. Menopauza je poslední menstruační krvácení, které je řízeno vaječníky. Průměrný věk ženy v menopauze je 51 let. U žen před 45. rokem mluvíme o časné menopauze. Klimakterium je celé období, kterým žena prochází. Pokud žena začne menstruovat v pozdějším věku, klimakterium nastane dříve. Je to proto, že u této ženy je hormonální genetická výbava oslabena – projeví se později, ale skončí dříve.

Zdroj: Menopauzální index

Diskuze

V diskuzi MUŽE SELHAT SRDCE Z NÁDORU VARLETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika duždova.

dobri den muj manžel je po operaci srdce má defibrilator fukčnost srdce má na 30°°procent tet je po operaci nádoru varlete je možné aby ten nádor bránil k zlepšeni funkčnosti srdce jestli nějak muže škodit tomu srdíčku děkuji za odpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Muže selhat srdce z nádoru varlete

Vzájemný vliv srdce a ledvin

Ledviny vykonávají v těle více funkcí než jen filtrování odpadních látek a odstranění nadbytečné vody z krve. Pomáhají udržovat kosti ve zdravém stavu. Produkují hormon zvaný erytropoetin, který reguluje tvorbu červených krvinek. Tvoří enzym renin, který se podílí na kontrole krevního tlaku. A udržují v těle v rovnováze hladiny fosforu a vápníku, což je nezbytné pro správnou funkci srdce.

Při chronickém onemocnění ledvin se netvoří dostatek erytropoetinu, takže pacienti trpí nedostatkem červených krvinek (anémií). Ledviny naopak produkují příliš mnoho reninu, což způsobuje zvyšování krevního tlaku. Celý nežádoucí proces může být navíc podpořen narušením rovnováhy hladin fosforu a vápníku.

Abychom si zachovali zdravé ledviny, je nutné udržet si i zdravé srdce a cévy.

A naopak: Onemocnění ledvin doprovázené ledvinnou nedostatečností mnohonásobně zvyšuje riziko onemocnění srdce a cév (změny přeměny látkové při ledvinné nedostatečnosti vedou k vysokému krevnímu tlaku a urychlenému kornatění tepen).

Zdroj: Onemocnění ledvin a srdce

Diskuze

V diskuzi MRAVENČENÍ V KONČETINÁCH,BUŠENÍ SRDCE, ZTUHLÉ KONČETINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.

Jarmilo,úplně vám rozumím,mám to stejné.Lékaři si nevědí rady.Také je podezření,že by to mohly dělat ledviny,to ještě nemám vyšetřeno.Je mě 70 let a jsem úplně vyřízená,kdyby aspoň nebyly ty hrozné bolesti.Do nemocnice na vyšetření mě nikdo nevzal,nevím co budu dělat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila.

Věruško, cítím s Vámi. Je to hrozný stav. Moje lékařka mě sdělila, že se jedná o neuropatii, která se těžko léčí, také by mě měli poslat na MR. Objednala jsem se na neurologii, snad mě lékař na tu magnetickou rezonanci doporučí. Chodím k psychiatričce, ale je to nepříjemná osoba, celou skoro hodinu mě spílala,ale nezeptala se na příčinu, proč jsem léky brala. Jdu tam zítra, jsem zvědavá na její reakci, že k ní už nechci chodit. Po psychické stránce jsem v pořádku, ale po té fyzické ne. Tobě Věruško přeji, aby se ten tvůj stav vyšetřil, co je příčinou tvých bolestí, které mám rovněž.

Zdroj: diskuze Mravenčení v končetinách,bušení srdce, ztuhlé končetiny

Zrychlený tep srdce, hodnoty

Pro dospělého člověka může být normální rychlost tepu jakákoli hodnota mezi 60 až 100 údery za minutu. Obvykle platí, že čím je člověk zdravější a v lepší fyzické kondici, tím je jeho tep pomalejší. U špičkových atletů se dokonce klidový tep může pohybovat okolo 40 úderů za minutu, například světoznámý cyklista Lance Armstrong měl normální klidový tep 32 úderů za minutu. U kojenců a malých dětí je naproti tomu normální tep vyšší. Srdce zdravého novorozence tluče rychlostí až 160 úderů za minutu a u předškolních dětí je normální klidový tep i 120 úderů za minutu.

Zdroj: Zrychlený tep v klidovém režimu

Diskuze

V diskuzi AKTIVNÍ UHLÍ NA DETOXIKACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobry den prosim kolik je jeden gram uhli a jeste kdy ho mam uzivat kdyz jim vecerní leky dekuju

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Aktivní uhlí na detoxikaci

Zavodnění organismu a srdce

Otok je vždy signál těla, že v něm něco není v pořádku. Některé nemoci se projevují tím, že se v těle zadržuje voda. Může se jednat o srdeční choroby, onemocnění ledvin nebo cirhózu jater. Ty musí léčit lékař a domácí rady na odvodnění nepomohou. Jestliže se otoky drží striktně jen kolem kotníků, jedná se pravděpodobně o chorobu srdce. Pokud je organismus dlouhodobě zavodněn, dochází ke zvýšené námaze srdečního svalu, která může vyústit až do srdečního selhání.

Zdroj: Zavodnění organismu

Poradna

V naší poradně s názvem ANEMIE U NEDONOSENYCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kocourkova Lucie.

Dobry den chtela jsem se zeptat jako dite jsem se narodila nedonosena ve 32tt. Mam v papirech napsano az do utleho detstvi Anemia u nedonoseneho ditete. Je mpzne ze.jsem i v dospelosti chudokrevna? Trpim nizkym tlakem a buseni srdce ryvhleho dychani kdy mi lekari sdelili ze je to hyperventilacni tetanie. Myslim si ze je to spis tou chudokrevnosti nez li psychyckeho puvodu. Mam lupenku a kazi se mi zuby. Prosim jake odběry se delaji aby se zjistilo zda mam chudokrevnost anemii i nadale? Dekuji je mi 28let. Popripade odpovedi a rady na email: LUCKAKOCOURKOVA19@SEZNAM.CZ DEKUJI MOC
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Anémie se vyšetřuje z krve, zároveň i další ukazatele, které by mohly objasnit i ty další problémy, které zmiňujete. Žádanku na laboratorní vyšetření krve vám poskytne praktický lékař, popřípadě lékař internista. Anémie se pak léčí potravinovými doplňky s obsahem železa. Zároveň se zkoumá, zdali nedochází k únikům krve (silná menstruace, žaludeční vředy, GERD).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Anemie u nedonosenych

Tipy pro srdce a krevní oběh

  • Pravidelné cvičení, sport způsobuje zefektivnění funkce srdce a oběhového systému.
  • Chronický stres a vysoký krevní tlak nutí srdce a krevní oběh k nadměrnému výkonu, čímž dochází k rychlejšímu opotřebení. Dejte sobě a svému tělu dostatek času na regeneraci.
  • Snižte sůl v potravinách, tím zabráníte vysokému krevnímu tlaku a ochráníte cévy.
  • Živočišné potraviny, zvláště tuky, jsou pro tělo škodlivé. Cholesterol podporuje rozvoj aterosklerózy (kornatění tepen). Konzumujte jídla se spoustou zeleniny a držte se dál od potravin s vysokým obsahem tuku, zejména živočišných potravin (klobásy).
  • Kouření zaplavuje tělo tvrdými toxiny, snižuje obsah kyslíku v krvi, oslabuje sílu srdeční svalu a vede k vysokému krevnímu tlaku a ateroskleróze.

Nejdůležitějšími živinami jsou kyselina listová, vitamín B12, vitamín E, vitamín K, vápník, draslík, železo, měď, selen, flavonoidy, omega-3 mastné kyseliny.

Zdroj: Vitamíny pro zdravé srdce a cévy

Diskuze

V diskuzi PUPÍNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Dobrý den dva dny us mám pupínky v puse na dásní bolesti hlavy a zubů taky hodně nad váhy bušení srdce

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pupínky

Léčba arytmie srdce

Pacientům, u nichž byla diagnostikována některá forma srdeční arytmie, se předepisují antiarytmika, což jsou léky, které upravují srdeční rytmus. Je jich velké množství a výběr proto vždy záleží na ošetřujícím lékaři. U bradyarytmií (zpomalená srdeční činnost) může být pacientům pod kůži voperován kardiostimulátor (takzvaný „budík“), který hlídá srdeční rytmus a v případě potřeby upravuje činnost srdce pomocí elektrických výbojek. Další možností úpravy srdečního rytmu je defibrilace (v případě fibrilace komor) či kardioverze (v případě arytmií lokalizovaných jinde, než v komorách). Princip obou zákroků je stejný, pomocí speciálního přístroje se za krátkodobé anestezie pacienta provede elektrický výboj, který vyruší veškerou chaotickou činnost srdce a dá tak srdečnímu rytmu šanci se „vzpamatovat“ a naběhnout na normální frekvenci.

Zdroj: Arytmie

Diskuze

V diskuzi LÉK GYLENIA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila fischer.

Prosím o radu,zda začít brát lék Gilenya.RS mám 16 let,užívala jsem Interferon,dále 5 let Thysabri.Lékaři mi začátkem minulého roku navrhli Gilenyu.Nebrala jsem ji a rok jsem bez veškerých léků na RS.Zdravotní stav se mi nezhoršil,ale většinou sedím na vozíku,chodím s chodítkem pouze na krátké vzdálenosti.Třeba by mi lék pomohl,nebo jsem naivní?Pomozte mi radou. Kamila

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hedvika.

Ahoj já přešla po 14 letech s Tysabri na Gilenyi . Ted je to týden co zobu tyto tabletky,ale první tři dny jsem myslela,že jsou moje hodiny spočítané. Hrozné bušení srdce bolesti hlavy dýchala jsem jak kdybych běžela maraton. :D. Ted se mi zdá že mě zase bolí ruce nohy záda no prostě celý člověk. Já byt tebou zkusila bych to. Jsi ještě mladá ....;)

Zdroj: diskuze Typy příznaků roztroušené sklerózy

Příčiny hromadění vody v těle

Zavodnění je stav, kdy se v tkáních, dutinách nebo v oběhovém systému nahromadí voda. Je to poměrně běžná situace například během těhotenství, kdy dochází k otokům dolních končetin, kotníků a také rukou. Zadržování vody ale zažívají častěji i málo aktivní lidé, lidé se sedavým způsobem života nebo lidé, kteří se dlouhodobě nestravují zdravě a vyváženě.

Retence (zadržování) vody obvykle není nebezpečný stav, ale z dlouhodobého hlediska se může podílet na selhání srdce nebo onemocnění ledvin. Ve většině případů se ale zavodnění dá pohodlně omezit, čímž se otok zmenší.

Zdroj: Zavodnění těla od srdce

Onemocnění ledvin způsobující nemoci srdce

Onemocnění ledvin výrazně zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, jako je infarkt či mozková mrtvice. Onemocnění nemusí pacient sám zpozorovat, proto je důležitá prevence. Včasná diagnostika může ledviny vyléčit anebo průběh nemoci zmírnit. Vyšetření ledvin je rychlý a bezbolestný proces. Jestliže vaše ledviny nepracují správně, může to způsobit významné zdravotní komplikace postihující srdce. Pro ochranu srdce při chronickém onemocnění ledvin je důležité:

  • Mít pod kontrolou krevní tlak – vysoký krevní tlak představuje zvýšenou zátěž pro srdce, která může vést až k srdečnímu selhání. Pro udržení zdravých hodnot krevního tlaku je důležité jeho pravidelné měření, dieta s nízkým příjmem sodíku, omezit konzumaci alkoholu, skončit s kouřením, udržovat hmotnost v doporučeném rozmezí a pravidelně cvičit.
  • Absolvovat vyšetření na anémii a léčit ji – při anémii nejsou srdce a další orgány dostatečně okysličovány. Jelikož anémie může být jedním z faktorů přispívajících k srdečnímu selhání, je třeba jí věnovat dostatečnou pozornost a dodržovat pokyny lékaře ohledně léčby.
  • Kontrolovat hladiny minerálních látek – narušení rovnováhy hladin fosforu a vápníku v krvi může vést ke vzniku onemocnění srdce. Při vysoké hladině fosforu omezujte stravu s vysokým obsahem fosforu, případně užívejte vazače fosfátů. Při nízké hladině vápníku je možné užívat doplňky stravy s obsahem vápníku.

Zdroj: Onemocnění ledvin a srdce

Nepřímá srdeční masáž

Nepřímou masáž srdce provádějte, jen pokud jste se opravdu přesvědčili, že srdce postiženého skutečně nepracuje. Je-li pulz hmatný, není srdeční masáž nutná a aplikujte pouze umělé dýchání.

Postup

  1. Klekněte si vedle postiženého, položte ruce na hrudní kost tak, abyste měli ramena přímo nad jeho hrudníkem.
  2. Ukazovákem a prostředníkem nahmatejte tlakové místo – bod, kde se žebra připojují k hrudní kosti. Dva prsty nad tímto místem položte zápěstní hranu dlaně rovnoběžně s hrudní kostí. Přiložte na ni druhou ruku a prsty obou rukou spojte a nadzdvihněte tak, aby se tlakového místa dotýkalo jen zápěstí spodní ruky. Ruce udržujte napjaté, neohýbejte je v loktech.
  3. Stlačte hrudník tak, aby hrudní kost klesla asi o 4–5 centimetrů.
  4. Uvolněte tlak, aby se hrudník zdvihl, ruce ale nechte na místě.
  5. Stlačení opakujte 15x (počítejte jedna a dva a tři a čtyři atd.).
  6. Masáž srdce střídejte s umělým dýcháním (30x stlačit hrudník, pak následují dva vdechy). Opakujte 4x, pak zkontrolujte pulz. Jakmile nahmatáte pulz, přerušte srdeční masáž a pokračujte pouze v umělém dýchání tak dlouho, dokud se neobnoví spontánní dýchání postiženého.

Zdroj: První pomoc – masáž srdce

Arytmie v klidu

Činnost srdce je řízena tzv. převodním systémem srdečním. Jedná se o specializované buňky myokardu, které mají autonomní schopnost vytvářet elektrické vzruchy a vést je po celém srdci. Tyto vzruchy slouží jako signály, které říkají, kdy a jak se má srdce stahovat. Při správné funkci převodního systému se srdce kontrahuje přibližně 70krát do minuty, při zvýšené tělesné námaze stoupá srdeční akce až nad 100 tepů za minutu. Poškození tohoto automatického systému vede k chybné tvorbě vzruchů nebo k poruše jejich šíření po srdečním svalu – vznikají poruchy srdečního rytmu neboli srdeční arytmie. Arytmie často vzniká při poškození srdeční svaloviny hypoxií (nedostatek kyslíku) a ischémií (odumírání buněk v důsledku hypoxie). Příčinou může být i zánět srdečního svalu a jeho následné zjizvení. Poruchy rytmu nejsou vzácné ani u vrozených anatomických vad srdce. Kromě poškození samotné srdeční svaloviny může arytmie vyvolat i požití některých léků, alkoholu a dalších návykových látek a změny hladin hormonů či pokles obsahu důležitých iontů v krvi (například nedostatek draslíku).

Arytmie se projevuje bušením srdce nebo silnými údery, chvěním v hrudi nebo v krku, únavou, pocity na omdlení, dušností, bolestí na hrudi, záchvatem mdloby.

Zdroj: Arytmie


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP