Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ANÉMIE

OBSAH

Příznaky nedostatku vitamínu B5

Nedostatek vitamínu B5 se vyskytuje jen vzácně, protože je kyselina pantothenová obsažena téměř v každé potravině. Někdy může k nedostatku dojít u lidí, kteří trpí střevním onemocněním. Anémie, oslabený imunitní systém, pálení nohou a chodidel je typickým projevem nedostatku tohoto vitamínu.

Zdroj: Vitamín B5

Poradna

V naší poradně s názvem ANEMIE U NEDONOSENYCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kocourkova Lucie.

Dobry den chtela jsem se zeptat jako dite jsem se narodila nedonosena ve 32tt. Mam v papirech napsano az do utleho detstvi Anemia u nedonoseneho ditete. Je mpzne ze.jsem i v dospelosti chudokrevna? Trpim nizkym tlakem a buseni srdce ryvhleho dychani kdy mi lekari sdelili ze je to hyperventilacni tetanie. Myslim si ze je to spis tou chudokrevnosti nez li psychyckeho puvodu. Mam lupenku a kazi se mi zuby. Prosim jake odběry se delaji aby se zjistilo zda mam chudokrevnost anemii i nadale? Dekuji je mi 28let. Popripade odpovedi a rady na email: LUCKAKOCOURKOVA19@SEZNAM.CZ DEKUJI MOC
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Anémie se vyšetřuje z krve, zároveň i další ukazatele, které by mohly objasnit i ty další problémy, které zmiňujete. Žádanku na laboratorní vyšetření krve vám poskytne praktický lékař, popřípadě lékař internista. Anémie se pak léčí potravinovými doplňky s obsahem železa. Zároveň se zkoumá, zdali nedochází k únikům krve (silná menstruace, žaludeční vředy, GERD).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Anemie u nedonosenych

Perniciózní anemie

Perniciózní anemii jako takovou nemůžeme moc ovlivnit, protože je to porucha vstřebávání vitamínu B12 a její příčina sídlí v žaludeční sliznici. U perniciózní chudokrevnosti se používá poměrně jednoduchá léčba ve formě injekcí vitamínu B12. Tak jako u každé anémie, tak i perniciózní anémie je ze začátku léčby i nedostatek železa, takže dieta by měla být bohatá na železo.

Zdroj: Anémie

Poradna

V naší poradně s názvem ANEMIE U NEDONOSENYCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Anémie se vyšetřuje z krve, zároveň i další ukazatele, které by mohly objasnit i ty další problémy, které zmiňujete. Žádanku na laboratorní vyšetření krve vám poskytne praktický lékař, popřípadě lékař internista. Anémie se pak léčí potravinovými doplňky s obsahem železa. Zároveň se zkoumá, zdali nedochází k únikům krve (silná menstruace, žaludeční vředy, GERD).

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Dekuji pekne za informaci.

Zdroj: diskuze Anemie u nedonosenych

Anémie a únava

Únava může být zapříčiněna mnoha anomáliemi a jedna z nich je i anemie. Chudokrevnost tedy skutečně může způsobovat únavu.

Zdroj: Anémie

Diskuze

V diskuzi CIRHOZA JJATER F4 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Housarova.

Mám cukrovku na dietě .Měla jsem trochu zvýšené jaterní testy jelikož jsem od mmalička užívala antiepileptika.Najednou. jsem při testech byla zjištěna anémie.Kolonoskopie byla negativní ale při gastroskopii se objevily 3 velke varixy aprpři fibroskenu pod játra na f4. Je mě 66 let mám strach co bude dal Jeden varix mamosetreny na další jdu za měsíc .Nyní mám červené okraje dlaní .zřejmě to souvisí.Psosim o řádu co může následovat. Nikdy jsem nepila a nekourim. Mám nadváhou .Děkuji A Housarova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cirhoza jjater f4

Anémie a alkohol

Alkohol je spojen s chudokrevností díky mnoha mechanismům, které působí negativně na celkový zdravotní stav. Při léčbě anémie je zapotřebí začít abstinovat.

Zdroj: Anémie

Poradna

V naší poradně s názvem ŠTÍTNÁ ŽLÁZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona.

Bylo mi naměřeno 14.10. 2019 : FT4- 12,1 a TSH 4,82. Beru letrox 75. Od pondělí do pátku. Mám sníženou funkci štítné žlázy ?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, máte tak zvanou hypothyreózu, což je snížená funkce štítné žlázy. To, zda-li jsou naměřené hodnoty ve vašem případě v pořádku, se musíte dotázat svého endokrinologa. Protože jen on ví jaký je vývoj funkce vaší štítné žlázy a reakce na léčbu. Níže jsou uvedeny stavy, které přicházejí v souvislosti se sníženou funkcí štítné žlázy. Ty byste měla sledovat a v případě jejich zhoršení ihned informovat svého lékaře.
Únava, spavost, zimomřivost, sklon k depresím, zpomalené myšlení, suchá kůže na předloktí, otoky bérce, obličej bez výrazu, změna hlasu na hluboký hlas, nadváha (ale nikoli obezita), zácpa, anémie, poruchy menstruačního cyklu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hodnoty jsou TSH 4.89 T4.5

Anémie v české populaci

Chudokrevnost se vyskytuje u 30% adolescentů – dospívajících mladých lidí, u kterých je nedostatek železa z jejich rychlého růstu. Anémie také bývá až u 60% těhotných žen. A také 30% mladých žen, které mají pravidelné menstruační cykly a zároveň mají i nedostatek železa, trápí anémie.

Zdroj: Anémie

Diskuze

V diskuzi WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katra Novackova.

Warfarin je jed a hodně škodí, najednou mám anémii nedostatek červených krvinek a cevy vápenatí a najednou mám aji a to je moc vážné angínu pectoris.Lékaři vám neřeknou pravdu až na vyjímky anémie je z warfarinu a cevý vápenatí zakazují vám zeleninu vítamín K je důležitý pro život .Warfarin po 10 letech Vám zničí orgány .Mám nemocné játra a to se zhoršuje ,nepiji a držím dietu,prostě lékaři vám to zapřou že pani MUDr Vanková-Cenková internistka ze Znojma.Oni Vám vyléčí chlopen a zároveň Váa otráví jedem na krysy te vas pomalu rozleptá a jistě Přesto se našel lékař,že mi předepíše něco jiného,ale musím si to zaplatit a podepsat ,že na následky toho léku ponesu následky. doktoři všichni co mě to psali.A kdo ponese za následky Warfarinu Brnáci oni mě ho napsali po operaci chlopně a na nic se mě neptali.Jeden lékař v Třebičí mi napsal Pradaxu pan pimař Carda na poliklinice Vltavinské starší pán moc hodný lidský přístup.A dozvěděl se to jeho Syn MUDr Jiří Carda a ten byl tak zlý a hlavně hladový ono mu to šlo do nákladů no darebák musela jsem odejít no hovado.Jana N

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Nováčková.

At jdou všichni k čertu a jen se bavte i na Vás dojde lumpové JN

Zdroj: diskuze Warfarin

Anémie a srážlivost krve

Anemie nemívá vliv na srážlivost krve, je pravda, že to může být obráceně, při nízké srážlivosti krve může dotyčná osoba více krvácet a z toho důvodu může dojít k anémii.

Zdroj: Anémie

Poradna

V naší poradně s názvem ALGIFEN NEO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Píchová Anna.

má algifen neo vedlejší účinky? je návykový ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Algifen Neo obsahuje dvě účinné látky:
- metamizolum natricum monohydricum;
- pitofenoni hydrochloridum.
Obě látky jsou účinné při tlumení bolesti v oblasti břicha.
Algifen není návykový, ale má řadu nežádoucích účinků a některé z nich jsou vážné.

Metamizol může způsobit otravu krve, tak zvanou krevní dyskrasii (onemocnění krve zaviněné přítomností neobvyklého materiálu v krvi). Metamizol je také toxický pro ledviny, kardiovaskulární a gastrointestinální systém, ale méně než nesteroidní protizánětlivá léčiva (NSAID), kam patří třeba Ibuprofen. Stejně jako NSAID může i Metamizol vyvolat, zejména u pacientů s astmatem, bronchospasmus (zúžení průdušek bronchů) nebo anafylaxi (alergická reakce).
Mezi další závažné nežádoucí účinky Metamizolu patří:
- agranulocytóza (onemocnění krve, které je důsledkem kritického poklesu granulocytů, což je druh bílých krvinek);
- aplastická anémie (autoimunitní onemocnění, při kterém tělo nedokáže produkovat krvinky všech typů v dostatečném počtu);
- toxická epidermální nekrolýza (typ těžké kožní reakce);
- ataky porfyrie (skupina nemocí, při nichž se hromadí látky zvané porfyriny, které negativně ovlivňují kůži nebo nervový systém);
- krvácení do horní části gastrointestinálního traktu.

Pitofenon (druhá účinná látka Algifenu Neo) již tak zásadní nežádoucí účinky nemá. Může způsobit závratě a bolesti hlavy, vyrážky na kůži a svědění a také může vyvolat sucho v ústech.

Algifen Neo je skvělý jako rychlý pomocník proti náhlé bolesti, ale nehodí se pro dlouhodobé soustavné používání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Algifen neo

Léčba anémie

Obecně můžeme říci, že se léčba anémie soustředí na průvodní příčiny určitého druhů anémie. Není vyloučeno, že se může prolínat více druhů anémií. Před léčbou se pomocí krevních testů zjišťují hladiny hemoglobinu, železa, kyseliny listové, vitaminu B12, červených krvinek nebo náznaky jiného onemocnění ostatními vyšetřovacími metodami. Poté se může teprve léčba zaměřit na podávání jednotlivých chybějících složek v těle či na léčbu jiné choroby vyvolávající anémii.

Zdroj: Druhy anémie

Krvácení z nosu a chudokrevnost

Krvácení z nosu je většinou způsobeno anomáliemi v žilách, které zásobují sliznici nosu. Krvácení z nosu jako takové není příznakem anemie, ale může ji způsobit, pokud bude časté. Krev totiž obsahuje mnoho železa a krvácením z nosu se ztrácí z těla velké množství železa a z tohoto důvodu může vzniknout anémie z nedostatku železa.

Zdroj: Anémie

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.

Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Borůvkový čaj se vyrábí macerací sušených listů a plodů borůvkového keře. Použít se může jak borůvčí české, tak i kanadské odrůdy.

Pití borůvkového čaje je moudrá volba pro každého, koho trápí příznaky šedého zákalu nebo má nízkou imunitu. Rovněž pomáhá tam kde je demence, Alzheimerova nemoc, diabetes, infekce ledvin, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, osteoporóza, špatný metabolismus, nedostatek živin a anémie. Pomáhá i lidem s vysokým rizikem různých druhů rakoviny.

Účinky na srdce: Čaj z borůvek může poskytnout podporu kardiovaskulárnímu systému mnoha způsoby. Za prvé, díky obsahu draslíku může mít vazodilatační efekt, což znamená snížení krevního tlaku a snížení rizika vzniku aterosklerózy, mrtvice a infarktu. Za druhé, bylo prokázáno, že vysoká koncentrace proanthocyanidinů (to jsou oligomerní flavonoidy) v borůvkovém čaji snižuje riziko srdečních onemocnění.

Účinky na kognitivní funkce: Antioxidanty obsažené v tomto ovocném čaji mohou výrazně ovlivnit kognitivní funkce tím, že brání oxidativnímu stresu a ukládání plaků v mozku. Toto zanášení plakem vede ke zpomalování nervových spojení a je příčinou Alzheimerovy choroby, demence a dalších neurodegenerativních onemocnění.

Účinky na trávení: Kyselina gallová je přirozeně se vyskytující antioxidant v borůvkách, který může mírnit zánět v těle, včetně žaludku. Účinkuje tak, že pomáhá vyvážit bakteriální hladiny ve střevě, může optimalizovat trávení, snižuje nepohodlí, křeče a nadýmání, a zmírňuje příznaky zácpy a průjmu.

Účinky na imunitní systém: Imunitní systém může být posílen jednak přítomností vitamínu C a antokyanem v borůvkovém čaji. Vitamín C stimuluje produkci bílých krvinek a působí jako antioxidant, zatímco antokyan bude vyhledávat volné radikály, aby je zneutralizoval ještě před tím, než mohou přimět buňky mutovat nebo podstoupit apoptózu.

Účinky na oči: Přítomnost vitamínu A v borůvkovém čaji znamená, že tento bylinný nápoj může pomoci ochránit a posílit i oči. Je známo, že vitamín A působí jako antioxidant , zejména v obraně proti makulární degeneraci sítnice a zpomaluje nástup šedého zákalu.

Účinky na ledviny: V tomto čaji se nalézá kyselina ellagová, což je polyfenolický antioxidant, který pomáhá detoxikovat močový měchýř, tedy jeho stěny, tím, že zvyšuje kyselost moči. Kromě toho, tato aktivní složka borůvkového čaje může snížit hladinu oxalátů v těle, což může omezit vznik ledvinových kamenů.

Účinky na diabetes: O čaji z borůvky je známo, že snižuje úrovně krevního cukru optimalizací funkce slinivky břišní. Zvyšuje sekreci inzulinu a zlepšuje inzulínovou rezistenci v těle. Pro ty, kteří trpí cukrovkou nebo mají vysoké riziko vzniku tohoto stavu, tento lahodný čaj funguje zároveň jako preventivní opatření.

Účinky na kosti: Borůvkový čaj zvyšuje hustotu kostí a snižuje riziko vzniku osteoporózy. Přestože obsah minerálů v borůvkovém listí není velký, postačuje k tomu, aby lidské tělo dosáhlo zdravého zvýšení příjmu minerálních látek.

Účinky na krevní oběh: Čaj z borůvky obsahuje železo a vápník, který může zlepšit vychytávání železa z trávicího systému. Železo je klíčovou součástí červených krvinek a jeho dostatek znamená lepší okysličení tkání, které potřebují obnovu nebo opětovný růst. Zlepšená cirkulace může také zvýšit hladinu energie a zabránit příznakům chudokrevnosti - anémie.

Rakovina: Borůvky se staly známé jako super-potravina kvůli jejich účinku na rakovinu. Z velké části je to kvůli antokyanům nacházejících se v těchto bobulích a listech borůvčí, ze kterých se dělá tento čaj. Pravidelné pití borůvkového čaje může znatelně snížit riziko rakoviny tlustého střeva, prostaty, prsu, plic a rakoviny děložního čípku, a to díky kyselině gallové a dalším antioxidantům obsaženým v tomto čaji.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz na čaj z borůvek

Léčba anémie

Nejdříve je nezbytné zjistit, zda je anémie způsobena nějakou jinou závažnou chorobou, jejíž léčení by odstranilo i anémii. Pokud jsou vyloučena tato jiná závažná onemocnění, tak se většinou přijde na to, že anémii způsobuje nedostatek železa nebo vitamínu B12, čili kyseliny listové. V takovém případě se anémie léčí jednoduše podáváním těchto látek buď ve formě tabletek, anebo v injekční formě při poruše vstřebávání přes zažívací trakt.

Při léčbě anémie pomocí železa a vitamínu B12 není třeba po dobu léčby nějak zvlášť upravit životní rytmus, například denní aktivity, protože ty se upraví samy podle tíže anémie, které nemocného donutí k tomu, aby byl více v klidu. Co je ale důležité, je upravit dietní návyky a zařadit více zdrojů bohatých na železo, kyselinu listovou a vitamín C. Dostatečný přívod vitamínu C je nesmírně důležitý pro správný metabolizmus.

Zdroj: Anémie

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÉ SKVRNY NA OBLIČEJINA CELE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Liana Gernertova.

Byla jsem nakoznim dr.mi rekla,ze se asi jedna o Vitaligo,ze se mam pozorovat.Uzivat vitamin E. Nevim,jestli mam chodit na slunce.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vitiligo - bílé skvrny na kůži. Příčina je neznámá, ale nejspíše půjde o autoimunitní příčinu. Lidé s vitiligem mají výrazně vyšší pravděpodobnost, že budou trpět také jinými autoimunitními chorobami. U vitiliga se očekává trvalá nebo dočasná autoimunitní blokáda nebo destrukce melanocytů, čímž vznikají bílé skvrny na kůži. Příklady vážných autoimunitních onemocnění jsou Hashimotova tyreoiditida, diabetes mellitus 1. typu nebo perniciózní anémie.

Pacienti často připisují nástup vitiliga různým spouštěcím událostem, jako jsou úrazy, spálení sluncem, stres, těhotenství nebo jiná onemocnění. Neexistuje však žádná vědecká studie, která by dokázala, že některý z těchto spouštěčů může za vznik vitiliga.

Ze zdravotní praxe se zdá, že příjemci, kterým byly transplantovány krvetvorné buňky, mají zvýšené riziko rozvoje vitiliga.

Vitiligo se může objevit v jakémkoli věku a také ve zjevně geneticky nepostižených rodinách. Dědičnost se pohybuje kolem 33 %. Statisticky jsou nejčastěji postiženými oblastmi předloktí, zápěstí, ruce, prsty, lokty, chodidla a genitálie. Zpravidla jsou postiženy natažené oblasti kůže, například vnější lokty. Nepigmentované oblasti se mohou dále zvětšit nebo zůstat s konstantní velikostí, ale dochází také ke spontánní repigmentaci - návratu původní barvy.

Pacienti trpící vitiligem jsou často stigmatizováni z nevědomosti, protože si obyvatelstvo neuvědomuje, že vitiligo není nakažlivé ani není příznakem nějakého ošklivého onemocnění nebo rakoviny. Je to nemoc, která je částečně psychologická, a tudíž přístupná charismatickému léčení a ohleduplnosti okolí.

Jednoduchá léčba není možná. Přestože fyzická výkonnost a délka života nejsou přímo tímto onemocněním ovlivněny, tak zde existuje riziko zkrácení délky života a to díky tomu, že kůže postižená vitiligem je zvláště citlivá na sluneční záření kvůli chybějící pigmentové ochraně. Často dochází ke změnám kůže vyvolaným slunečním svitem až po rakovinu kůže. Jako významný krok se doporučuje ochrana před sluncem s vysokým ochranným faktorem. Je však třeba vzít v úvahu, že v důsledku toho je omezena přirozená tvorba vitaminu D a že je třeba užívat léky, které to budou kompenzovat, aby se předešlo následkům nedostatku vitaminu D.

Pokud se chcete dozvědět jaké jsou nové metody léčby vitiliga, přečtěte si tento náš článek, který se tím podrobně zabývá: www.ceskaordinace.cz…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bílé skvrny na obličejina cele

Příznaky anémie a zdravotní rizika

Chudokrevnost jako taková může mít mnoho příznaků, nejčastějšími příznaky jsou únava, v některých pokročilejších případech točení hlavy, pobledlost jen v některých případech. Pokud se zaměříme na zdravotní rizika chudokrevnosti, tak anémie je především signálem nějakého jiného onemocnění nebo výživového nedostatku, jako například banální nedostatek železa nebo některých vitamínů, což lze většinou lehce nahradit. Někdy ale anémie může ukazovat na jiné onemocnění, které není hned zřejmé a tady je pak potřeba po příčinách anémie pátrat. Může to být například i onkologické onemocnění, ale většinou v české populaci je chudokrevnost spojena s nedostatkem železa.

Anémie může také vést k dalším procesům, které sama vyvolává. Například u osob, které mají zúžení některých cév, například koronárních cév na srdci nebo na dolních končetinách, tak u nich se mohou projevit nedostatky prokrvení těchto kritických orgánů. Zde tedy anémie může přímo způsobovat angínu pectoris nebo bolesti nohou při delších chůzích.

Zdroj: Anémie

Vznik anémie

Jen ve vzácných případech je anémie genetická choroba. Nejčastěji anémie vzniká jako onemocnění vyvolané nedostatkem látek, které jsou důležité pro krvetvorbu. V některých případech bývá anémie způsobena předčasným rozpadáním krvinek anebo tím, že se krvinky v kostní dřeni netvoří z důvodu jiných onemocnění. Kteří lidé mají větší předpoklady pro vznik anemie? Nejčastěji u nás je to především dospívající mládež, která velice rychle roste, u které je prokázán častý nedostatek železa. Další skupinou lidí s předpokladem k anémii jsou ženy, které mohou mít děti (jsou plodné), a které mají pravidelné menstruační cykly. Anémie se týká i některých vegetariánů, u kterých se může za nějaký čas projevit nedostatek železa, ale ne u všech. Další významnou skupinou jsou osoby, které trpí chronickými onemocněními jiného druhu. Bylo také výzkumem dokázáno, že u lidí, kteří dlouho pijí černý čaj, se hůře vstřebává železo a pak u nich vzniká častěji anémie z nedostatku železa. Také houbaři by měli zpozornět, protože houba čechratka podvinutá může způsobovat chudokrevnost a to už při prvním snědení.

Zdroj: Anémie

Anémie a červené krvinky

Chudokrevnost je nedostatek červených krvinek anebo červeného krevního barviva. Jen velice vzácně se chudokrevnost objevuje s nedostatkem červeného krevního barviva a zároveň s normálním počtem červených krvinek. Obvykle to jde ruku v ruce, a při anémii bývá jak nedostatek červeného krevního barviva, tak i červených krvinek.

Zdroj: Anémie

Příznaky a projevy anémie

Anémie má ve většině případů pozvolný nástup. Hlavními symptomy, vedoucími ke správné diagnóze, jsou příznaky nápadné bledosti a snížená výkonnost. Objevuje se spavost (letargie), mdloby, dušnost, zvýšená srdeční frekvence (tachykardie), bledost kůže a sliznic. Může dojít k vyvolání anginy pectoris (palčivá, svíravá bolest za hrudní kostí), hlavně pokud pacient zároveň trpí aterosklerózou (zúžení cév) srdečních (koronárních) tepen. U starších osob se projevuje zmatenost. U lidí trpících srdečním onemocněním a starších pacientů může dojít až k srdečnímu selhání. Anémii můžeme rozdělit do osmi skupin dle příčiny jejího vzniku. Každá skupina má své specifické příznaky, příčiny a léčbu. Hlavní dělení je podle velikosti krvinek na makrocytární (velké krvinky), mikrocytární (malé krvinky) a normocytární (krvinky běžné velikosti).

Zdroj: Druhy anémie

Příčiny anémie

První příčinou je porucha samotné tvorby červených krvinek. K té může dojít, nemá-li vyvíjející se krvinka dostatek železa, vitaminu B12 či kyseliny listové. Červené krvinky vznikají v kostní dřeni. Proto může být jejich vývoj narušen útlakem kostní dřeně nádorovými buňkami, například při leukémii. Anémie také vznikne, jestliže je více červených krvinek zničeno než vytvořeno. Můžeme sem zařadit také nemoci krevního barviva – hemoglobinu. Krvinka, která v sobě nese špatné krevní barvivo, bývá zničena dříve než krvinka zdravá. Tímto způsobem se lidské tělo zbavuje buněk, které mu nepřináší žádný užitek. Nesmíme zapomenout ani na krvácení. Člověk může ze svého 5–6litrového objemu krve ztratit náhle 1,5 litru. Při pomalém krvácení až 2,5 litru krve. Menší ztráty krve se vyrovnávají přesunem z krevních zásobáren (játra, slezina) a převedením tkáňového moku do krve. Tím se však krev naředí a výsledkem je opět anémie. V určitém rozsahu probíhá neustálá obnova krevních buněk tím, že krvinky i plazma se jednak plynule nově vytvářejí, jednak zanikají. Denně se takto obnovuje asi 50 ml krve. Znamená to, že za rok se objem krve u člověka vymění 3–3,5krát.

Zdroj: Druhy anémie

Strava proti anémii

Základem předcházení vzniku chudokrevnosti je správné složení jídelníčku. Nemělo by v něm chybět maso, které je základním zdrojem železa pro naše tělo. Alternativou masa mohou být vajíčka, ale s nimi se to nesmí přehánět, máte-li v krvi vysokou hladinu cholesterolu. Pro vstřebávání železa je důležitý dostatečný přísun vitaminů, hlavně vitaminu C, B12 a E.

Zdroj: Druhy anémie


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP