Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VELKA PRUZENINA POD PRSEM

OBSAH

Příliš častá stolice u kojenců

Miminka se vyprazdňují několikrát denně. U kojenců krmených prsem to může být klidně i desetkrát a nejde o něco nepřirozeného, zvláště pokud kojenci přibývají na váze. S postupem času frekvence stolice klesá a kolem třetího měsíce je to přibližně jednou až dvakrát denně, čili podobně jako u dospělých. Barva stolice je převážně žlutá či zlatavá, může připomínat barvu hořčice. Občas jsou v ní malé hrudky, jindy má podobu kašičky. Má nakyslý zápach, který rozhodně nepřipomíná výsledek „práce“ na záchodě, jaký vytvářejí dospělí lidé. „Vůni“ pomáhá vytvářet kyselina mléčná obsažená v mateřském mléku. U kojenců se může objevit i průjem. Poznáte to podle vzhledu stolice, ve které se může vyskytovat trocha krve nebo hnis, ale nejčastěji je tam hlen. V takové situaci byste měli vyhledat dětského lékaře, který určí příčinu, tou může být onemocnění, nevhodný jídelníček, ale také například alergie. Pokud je „poklad“ v pleně jen hodně řídký, bez dalších doprovodných znaků, ještě to nemusí znamenat něco fatálního. Ba naopak, je to dosti přirozené v situaci, kdy je nemluvně kojeno prsem. Má to dvě příčiny. Tou první jsou vlastnosti mateřského mléka, které lépe pročišťuje organismus, druhou je lepší práce střev, které k činnosti povzbuzuje i svalová aktivita nutná k dobrému nakrmení z prsu. Dítě krmené z lahve má stolici trochu pevnější, zdravá barva může být žlutá až jemně nahnědlá. Tady je trošku těžké říci jednoznačnou podobu, někdy je výsledek trávení podobný jako u kojení, vše záleží od druhu umělého mléka, jaké kojenci podáváme a od jeho složení.

Zdroj: Stolice u kojence

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ FLEKY NA KŮŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Udělal se mi červení flek pod prsem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červené fleky na kůži

Propadlá fontanela

Při nedostatečné hydrataci, při průjmu, zvracení nebo nedostatečném příjmu tekutiny je velká fontanela propadlá a na hlavičce můžete nahmatat propadlinu. Naopak při zvýšeném tlaku v hlavičce, který může být způsoben například infekcí CNS, meningitidou, krvácením, zánětem mozkových blan, je fontanela napjatá, vystupuje nad okolí, je tužší a často pulzuje.

Zdroj: Fontanela

Poradna

V naší poradně s názvem CUKROVÁ PASTA NÁVOD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ter.

Kolik je jedna odměrka? Moc prosím odpovězte co nejdřív :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Jak je velká odměrka? Může být velká jak chceš, ale musí být u všech ingrediencí stejně velká! Řekněme například malé štamprle (25 ml) by bylo vhodné jako odměrka. Napiš pak jak se ti to povedlo :-)

Zdroj: diskuze Cukrová pasta návod

Brachyterapie

Kromě zevní radioterapie se při léčbě karcinomu prsu používá také brachyterapie, což je ozařování ze zářičů zavedených přímo do operovaného místa, do ložiska nádoru. Nevýhodou je, že jde vlastně o malý operační výkon, obrovskou výhodou je ale možnost aplikace velmi vysoké dávky záření přímo do oblasti nádoru bez rizika poškození okolí. Brachyterapie se používá po částečné operaci prsu. Záření se do prsu přivádí pomocí dutých jehel, výkon trvá řádově desítky minut a neopakuje se. Kosmetický efekt je lepší než při zevním ozařování.

Kontrola (ne)ozáření srdce je důležitou součástí tvorby ozařovacího plánu. Radioterapie se připravuje pomocí CT vyšetření, na kterém je dobře vidět umístění srdce. Díky němu lze záření zacílit tak, aby procházelo jen prsem a srdce co nejvíce minulo. U většiny žen v případě použití moderních urychlovačů je dávka záření v oblasti srdce tak malá, že nepředstavuje žádné riziko. U menší části je ale srdce blízko u prsu a část záření jím prochází. V takovém případě lze použít ozařování v nádechu, pomocí kterého se srdce opět dostane do bezpečné vzdálenosti. A protože se ozařuje pouze v nádechu, urychlovač se opakovaně vypíná a spouští. Nádech (polohu hrudníku) kontroluje speciální snímací zařízení položené na hrudníku.

Zdroj: Jak probíhá ozařování prsu

Poradna

V naší poradně s názvem JAK NA OPRUZENINY KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Dobrý večer moc bych vás chtěla poprosit o radu, už víc jak měsíc mám opruzeninu v trisle a rostahuje se mi to na pipku moc se omlouvám jak jsem to napsala,koupila jsem si v lékárně sudokrem a nic teď si to mažu framykoinem a také nic, nevím co mám dělat je mi to nepříjemné měla jsem to i pod prsem tam mi to pomohlo moc děkuji za odpověď Zdenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To je normální a potká to každého. Pro odstranění je důležitá každodenní hygiena a jemné ale důkladné vysušení ručníkem nebo lépe fénem. Pokožku vysoušejte jemným přikládáním vždy čistého ručníku, který byl vyvařen během praní alespoň na 60°C. Pokožku ručníkem nedrhněte, ale ručník jen přikládejte. Drhnutí může navodit libý pocit při svědění, ale jinak kůži naruší a umožní prostoupit tomu opruzeneckému neřádu hlouběji do kůže. Za opruzeninu může nejčastěji nějaká mykóza. Mykózy milují vlhko, takže abyste zabránila vzniku vlhkého prostředí při pocení, tak ihned po vysušení aplikujte dětský zásyp. Máte-li trochu nadváhu, tak klidně můžete použít k zásypu i toaletní papír, který složíte a umístíte ho mezi nohy. Jakmile nebude vznikat vlhko, tak opruzenina samovolně zmizí. Dbejte na to, abyste zásyp obnovila vždy, když ucítíte, že již zvlhnul.
Druhá možnost je místo zásypu použít mast Clotrimazol, kterou volně koupíte v lékárně. Použijte ji vždy po umytí dvakrát denně. Do několika dní se to zahojí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zapařeniny v tříslech u dospělých

Činčila velká (oficiální označení: ČV)

Činčila velká má dvě místa původu, a to Anglii a Německo. Vyšlechtěna byla ve 20. století. Dnes se chová hlavně pro maso a typickou kožešinu.

Vzhled

Zbarvení srsti tohoto králíka je šedé (stejně jako u klasických činčil) s modrým nádech a s černými konci pestíků. Barva očí je hnědá. Uši jsou dlouhé asi 14 cm. Ideální váha je kolem 5 kilogramů.

Chov

Toto plemeno se řadí k těm nenáročným a vhodným na chov pro svou plodnost (často je také využíván v laboratořích k různým výzkumům). Využívá se také ke šlechtění jiných plemen.

Obrázky

Odkaz na fotografie králíka činčilu velkou na googlu: činčila velká foto.

Zdroj: Ukázkové druhy středních plemen králíků chovaných na maso i kožešinu

Diskuze

V diskuzi BILE SVEDIVE SUOINKY.. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marika ucnova.

TY TO SVEDIVE SUPINKY MAM V HLAVE A POMALU SE MI ROZLIZAJI PO CELE,OBOCI ,KORENU NOSU A MAM JE I V USICH.TED SE MI DELAJI I NA GENITALII,KDE SVEDI A PRASKAJI.TEZ SE MI UDELAL CERVENY OSUPENY FLEK POD PRSEM A TEZ MI PRASKA PRI NOSENI PODPRSENKY.MUZETE MI NEKDO PORADIT,jak NEBO KDE HLEDAT POMOC?JSEM S TOHO PSYCH:HODNE SPATNA,DEKUJI ZA KAZDOU RADU NEBO KONTAKT...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Magda Suchá.

Dobrý den, hodně mi pomohly přípravky z aloe, je dobré navštívit přímo poradnu s aloe Věra, ne lékárnu. Anebo pokud máte doma ristlinu aloe tak použít tu část která je pod povrchem listu.

Zdroj: diskuze BILE SVEDIVE SUOINKY..

Velká plemena

Označení velká plemena souvisí s váhou těchto králíků, protože někteří z nich váží i přes 10 kilogramů. Tito králíci se někdy chovají na maso a někdy kvůli jejich kožešině, protože kvalita jejich kožek je velmi dobrá. Naopak kvalita masa není tak dobrá jako u středních plemen, protože velká plemena mají vyšší vlákninu. Tato plemena jsou na chov náročnější, a proto nejsou doporučovány pro chovatele, kteří s chovem teprve začínají. Pro velká plemena jsou také velmi důležité jejich kotce, které by měly být minimálně metr dlouhé, skoro metr široké a přes půl metru vysoké, aby to byl pro tyto plemena králíka domácího dostatečný prostor.

Králíci se dají koupit přímo od chovatelů, případně existují různé inzeráty. Cena králíků závisí na plemenu, pohybuje se v rámci několik stovek korun. Záleží také na tom, jestli se jedná o čistokrevné plemeno.

Zdroj: Ukázkové druhy velkých plemen králíků

Diskuze

V diskuzi JAKÝ ŠAMPON PRO PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Linduška.

Hodně k tomu přispívá špatný šampon.my používáme tenhle www.zooo.cz/gottlieb… spokojenost velká.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gabriiella.

Tak pokud má pes nějaké kožní problémy, určitě bych sáhla po přírodních šamponech, třeba s olejem, nebo jsou vyloženě i proti svědění atd. Já kupuju Menforsan a ani nemusí být vyloženě na suchou kůži a nikdy se mi po nich psi nedrbali :) Asi už bych neměnila www.reedog.cz/sampon… :)

Zdroj: diskuze Jaký šampon pro psa

Ingredience

Na medovník budeme potřebovat:

  • 10 dkg másla
  • 2 velké lžíce medu
  • 25 dkg cukru
  • 1 malá lžička octa
  • 1 velká lžíce sody
  • 2 vejce
  • 70 dkg hladké mouky

Na výrobu krému bude zapotřebí:

  • 1 plechovka Salka
  • 250 g másla

Doba přípravy je 70 minut.

Doba pečení je 30 minut.

Doba odležení je 12 hodin.

Zdroj: Medovník

Diskuze

V diskuzi INVALIDITA A LUPUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

stupnují se mi bolesti a psychická zátěž je velká. co invalidita, máte někdo zkušenosti? moc děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Invalidita a lupus

ANGLICKÝ BARVÁŘ

Postava: těžká, velká

Výška (v kohoutku): pes = 68 cm, fena = 62 cm

Zbarvení: černé s tříslovou, játrově hnědé s tříslovou, bledě červené s možnou kombinací

Lov: dosled zvěře

Schopnosti:

  • náročný na péči
  • špatně využitelný v lesním terénu
  • kvalitní práce na stopě
  • málokdy se hlasově projevuje

Povaha: přátelský, neagresivní, inteligentní, svéhlavý

Vztah:

  • k lidem: miluje svoji rodinu, i děti
  • ke zvířatům: dobře vychází s ostatními psy i a jinými zvířaty

Foto

Zdroj: Lovecká plemena – barváři

Diskuze

V diskuzi PÍŠTĚL UVNITŘ BŘICHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den,moji mamce se před rokem po chirurgickém zákroku na břiše,udělal uvnitř břicha píštěl.Lékaři ale nevědí,kde ten píštěl končí.V březnu ji znovu operovali,kůži nešili,aby se to vyhojilo zevnitř,ale pořád ji to místo teče.Je ji 78roků a další operaci už podstoupit nechce.Bylo by možné najít nějakou bylinku,která by ji pomohla? Dozvěděla jsem se o jakési paní,(kamarádka někde četla a neví už kde),která měla také píštěl a vyléčila ho pomocí bylinných čajů.Poradíte mi prosím?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Václav.

Zdravím, kdysi jsem s touto problematiku se potkal. Je potřeba najít znalce v oboru mumiální léčba . tím směrem je velká šance. V

Zdroj: diskuze Píštěl uvnitř břicha

FLAT COATED RETRÍVR

Postava: středně velká a dobře osvalená

Výška (v kohoutku): pes = 51 – 61, 5 cm, fena = 56,5 – 59 cm

Zbarvení: hnědé, černé

Lov: vodní práce, ale i lov malé srstnaté zvěře

Schopnosti:

  • dobře aportuje
  • skvěle plave
  • vyvinuté lovecké pudy

Povaha: optimistický, vlídný, spolehlivý, laskavý, neagresivní, bystrý, inteligentní, není to dobrý hlídač

Vztah:

  • k lidem: výborně vychází s lidmi i s dětmi
  • ke zvířatům: dobře vychází se všemi zvířaty

Foto

Zdroj: Lovecká plemena – retrívři, přinašeči

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ RADÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

dobry den ,chcise zeptat na bolest paty něco,je to velka bolest až pichavá děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Otec pleskač radí

Na těžký výkon v horku trénujte předem

Ten cyklistický výlet byl asi trochu delší, takže asi i ty příznaky byly silnější a můžete mít tedy i déle zvýšenou teplotu. Na zvýšenou teplotu se doporučuje dávat Paralen, nebo jakékoliv léky na snížení teploty. Určitě můžete celý týden regenerovat po tom stavu, který nastal po tom vašem náročném cyklistickém výkonu, protože tam se u něj kombinovala velká fyzická zátěž a navíc ještě vlastně přehřátí. Váš organismus na to asi nebyl trénovaný, jako u sportovců profesionálů.
 

Zdroj: Úpal při jízdě na kole

Diskuze

V diskuzi APAURIN DEXAMET METANOL - INFUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumila Fořtová.

Po 10 infuzích , veliká únava , nevím co s tím ,tlak 111/76 prosím o radu. Únava trvá již pět dní .předem děkuji Fořtová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel BOHUMILA.

Velká únava , nechutenstvi , přetrvávající bolesti bederní páteři a nohou ,slabost .

Zdroj: diskuze Apaurin dexamet metanol - infuze

Pomazánky z vajec

Tradiční vajíčková pomazánka

Suroviny:

  • 4 až 5 vajec natvrdo
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • několik lžic másla – dle požadovaného množství a konzistence
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 středně velká cibule
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá nasekaná pažitka

Postup:

Uvařená vejce oloupeme, nastrouháme nebo protlačíme přes takzvané kolečko, přidáme najemno nakrájenou cibuli, trochu másla a majonézu. Vše smícháme a dochutíme solí, pepřem a troškou hořčice. Nasekanou pažitku necháme na zdobení, nebo ji můžeme přimíchat přímo do pomazánky.

Vajíčková pomazánka s jogurtem

Suroviny:

  • 5 až 6 vajec natvrdo
  • kelímek bílého jogurtu
  • 1 středně velká cibule
  • několik lžic másla – dle požadovaného množství a konzistence
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá nasekaná pažitka

Postup:

Vajíčka si rozdělíme na žloutek a bílek. Žloutky smícháme dohladka společně s máslem, jogurtem a hořčicí. Nadrobno pokrájíme bílky, cibuli, pažitku a zapracujeme do připravené směsi ze žloutků. Dochutíme solí a pepřem. Necháme ztuhnout v lednici asi půl hodiny a můžeme podávat.

Vajíčková pomazánka se sýrem

Suroviny:

  • 4 až 5 vajec natvrdo
  • tavený sýr dle chuti a potřeby
  • 2 lžíce másla
  • 1 středně velká cibule
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá nasekaná pažitka

Postup:

Najemno nakrájíme cibuli, pažitku, přidáme tavený sýr, máslo, hořčici a pořádně zamícháme. Potom opatrně přidáme nahrubo nastrouhané vejce a vmícháme do směsi. Dochutíme solí a pepřem.

Vajíčková pomazánka s česnekem

Suroviny:

  • 4 až 5 vajec natvrdo
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • několik lžic másla – dle požadovaného množství
  • 2 lžíce majonézy
  • 3 stroužky česneku
  • 1 středně velká cibule
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá nasekaná pažitka

Postup:

Vajíčka oloupeme, nastrouháme, přidáme postupně máslo, majonézu, hořčici, najemno nakrájenou cibuli, pažitku a prolisované stroužky česneku. Vše promícháme a dochutíme solí a pepřem.

Zdroj: Recepty z vařených vajec

Poradna

V naší poradně s názvem VAGINALNI KVASINKOVA INFEKCE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lil.

Dobry den chtela bych se zeptat je mi 13 let a protoze jsem mela hodne uceni 2 dny jsem se nesprchovala.Od ctvrtka me svedi genitalie,mam slaby vytok,a boli mne kdyz mocim.Pomaha mi kdyz se dlouho sprchuji(potom me moceni skoro neboli).Bojim ze se mam tuto infekci,a u gynekologa jsem jeste nebyla.Co by jste mi poradili?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Úplně nejlepší by bylo, kdybys šla ke gynekologovi. Domácím experimentováním si můžeš ublížit a chceš přeci mít děti až budeš velká nebo ne? Takže šupajdi na gyndu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vaginalni kvasinkova infekce?

Recept na domácí mrkvový zábal

Mrkvový zábal na bolavé klouby

Ingredience: 1 tvaroh, 1 mrkev, struhadlo

Postup: Mrkev nastrouháme a smícháme s tvarohem do jednolité hmoty. Přikládáme jako obklad na bolavý kloub.

Mrkvový zábal na pleť

Ingredience: 1 velká čerstvá mrkev, struhadlo, miska

Postup: Nastrouhanou čerstvou mrkev na 20 minut přiložíme na důkladně omytý obličej a po sejmutí vetřeme do kůže mastný nebo polomastný krém. Mrkev je díky vysokému obsahu vitaminů především oblíbenou a zdravou zeleninou ke konzumaci.

Zdroj: Mrkvový zábal

Jablečný ocet

Dalším způsobem, jak se zbavit podomácku kopřivky, je použít jablečný ocet. Jablečný ocet je vyrobený z jablek a je vytvořen pomocí bakterií a kvasinek. Bakterie a kvasinky rozkládají jablka a tvoří kyselinu octovou. Jablečný ocet ulevuje od svědění, které je spjato s kopřivkou. Domácí výroba léku z jablečného octa se provádí smícháním jednoho dílu octa se dvěma díly vody. Poté si můžete tuto směs natřít na pokožku. Pokud je vyrážka velká, přelijte tekutou směs do spreje s rozprašovačem a aplikujte na pokožku po každé koupeli.

Zdroj: Domácí léky na kopřivku


Autoři obsahu

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Gabriela Štummerová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP