Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ANTIBIOTIKUM

Upozorňujeme čtenáře na to, že všechny léčivé přípravky s obsahem antibiotik jsou v České republice k dostání pouze na lékařský předpis. Děkujeme za pochopení.

OBSAH

Léčba

Případy mírné folikulitidy se obejdou bez léčby. Pokud se infekce nelepší a často se opakuje, nebo dochází k šíření infekce na jiná místa, je důležité navštívit dermatologa nebo praktického lékaře. Je možné, že budete potřebovat fungicidní léky nebo antibiotika, která pomáhají vyléčit tuto infekci. Antibiotikum, které se běžně používá pro tento druh infekce, je orální ciprofloxacin. Toto antibiotikum se obvykle používá pouze v případech, které jsou závažné.

Zdroj: Vyrážka z vířivky

Diskuze

V diskuzi JAK KOUPIM ANTIBIOTIKUM KLACID se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Moravova.

Kde Koupim antibiotikum Klacid bez receptu?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak koupim antibiotikum klacid

Co je to minocyklin

Minocyclin je antibiotikum, které má speciální vlastnosti, mimo jiné působí optimálně vnitrobuněčně, je lipofilní (rozpustný v tucích), má dobrý průnik do tkání, ničí velký počet bakteriálních patogenů (speciálně například ty, které přenášejí klíšťata) a překonává hematolikvorovou bariéru tak dobře jako snad žádné jiné antibiotikum, a to již při nízkém dávkování. To ho dělá velice potentním, ale bohužel má kvůli tomu také některé nepříjemné účinky. Některé problémy, označované jako „vedlejší účinky“, jimi v podstatě nejsou, nýbrž jsou znakem mocného účinku, poněvadž toto antibiotikum na rozdíl od mnoha jiných „uklízí“ nejprve uvnitř buněk, v tukové tkáni a v mozku. Aby se nepřehnal masivní rozpad bakterií v citlivých oblastech, který může způsobovat silné potíže, doporučují někteří lékaři pozvolnou „náběhovou křivku“ dávek minocyklinu, to platí i pro jiná ATB. S minocyklinem se tedy musí zacházet opatrně a neustále upravovat dávky, což je v rukou lékaře.

Zdroj: Zkušenosti s minocyklinem

Diskuze

V diskuzi PES KAŠLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nevrlý ota.

pes má dávivý kašel ,hlavně večer a v noci.je jí 8let.dvakrát antibiotika a moc se to nezměnilo.děkuji za každou radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bohumil.

Na virová onemocnění není antibiotikum.

Zdroj: diskuze Pes kašle

Co léčí lék Framykoin

Framykoin obsahuje kombinaci antibiotik se širokým spektrem účinku, která působí na většinu původců kožních onemocnění způsobených bakteriemi.

Zdroj: Antibiotikum Framykoin

Poradna

V naší poradně s názvem FOLIKULITIDA NA GENITÁLIÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikol.

Děkuji mnohokrát,
a je možné to mazat něčím, co není antibiotikum?
Nechci je užívat, ale když nebude zbytí...
Něco přírodního, nebo třeba višněvského balzám?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Višněvského balzám bude účinkovat jen na folikulitidu. Na močové cesty zaberou ty brusinky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Folikulitida na genitáliích

Framykoin v těhotenství

Framykoin lze podávat i v období těhotenství a kojení. Není však vhodné aplikovat Framykoin na popraskané bradavky u kojící ženy.

Zdroj: Antibiotikum Framykoin

Poradna

V naší poradně s názvem BULKA NA ZADKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Niki.

Dobrý den,

Udělala se mi Bulka na zadku. Teď už to mám 3 den. Byla mi dána mast fucidin. Jenže tato mast mi tu bulku praskla a vytekl mi hnis a teď tam mám díru. Můžete mi prosím poradit co s tím? Na chirurgii se mi moc nechce.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokračujte v natírání mastí Fucidin. Fucidin je antibiotikum, takže vám pomůže udržet hojící se ránu bez mikrobů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bulka na zadku

Varianty Framykoinu

  • Framykoin DRM PLV ADS 1 X 20 GM
  • Framykoin DRM PLV ADS 1 X 5 GM
  • Framykoin DRM UNG 10 GM

Zdroj: Antibiotikum Framykoin

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den ,mám jenom takový malý dotaz .Za jak dlouho by měl furolin asi zabrat?Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotikum Furolin začne účinkovat rychle. Již za 30 minut po první dávce. Rozšíří se do krevního řečiště a do měkkých tkání, kde začne ničit nežádoucí bakterie. Tento proces je pomalý a k subjektivnímu pocitu úlevy dochází zpravidla po třetí dávce. V tu dobu je zničena většina bakterií a antibiotikum pak po zbytek lécby působí jako obrana proti odolnějším mutacím, aby došlo k úplnému vymýcení nežádoucích patogenů. Proto je nesmírně důležité užívat antibiotika po celou dobu stanovenou lékařem a nezkracovat ji.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Antibiotika Furolin

Cena a prodej

Cefalexin se nedá koupit v lékárně, jedná se o antibiotikum, které je pouze na lékařský předpis. Podává se ve formě tablet nebo jako injekce. Cena za balení tabletové formy se pohybuje okolo 400 korun za 12 tablet.

Zdroj: Cefalexin v ČR

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKUM FRAMYKOIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karol.

Nevíte prosím, pod jakým názvem se dá objednat Framykoin na zahraničních internetových obchodech?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Framykoin obsahuje v 10 gramech masti dvě účinné látky:
- bacitracinum zincicum 2500 m. j.
- neomycini sulfas 52 mg (což odpovídá neomycinum 1000 m. j./33 mg).
Obě účinné látky jsou antibiotika. S Framykoinem byly v poslední době problémy s jeho dostupností v lékárnách. Pro udržení dostupnosti tohoto léčiva lékárníci umožnili přípravu masti přímo v lékárně smícháním těchto dvou antibiotik, ale musí to být na receptu napsáno - rozpis magistraliter. Takže pokud chcete dostat Framykoin nebo jeho ekvivalent, dohodněte se svým lékařem na předpisu. Je to nejjednodušší způsob k získání tohoto léčiva. Další řešení je objednat si podobnou mast ze zahraničí. Ve Spojených státech je volně prodejná mast Neosporin, která obsahuje také tato dvě antibiotika, jako Framykoin, a navíc ještě třetí antibiotikum s názvem Polymyxin B. Je možné ji objednat na internetu na této adrese:
www.amazon.com/s?k=n… Zásilka půjde z USA, takže musíte počítat s vyšší cenou za poštovné a platbou předem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Antibiotikum Framykoin

Alkohol a účinky antibiotika

Alkohol obvykle neovlivňuje, jak dobře antibiotikum funguje v boji proti infekci, ale tato kombinace může vést k nepříjemným vedlejším účinkům. Za určitých okolností se však hladiny léku ve vašem krevním řečišti mohou změnit, což by mohlo změnit účinnost.

Alkohol je extenzivně metabolizován (rozkládán) v játrech pomocí enzymů. Některé léky jsou také metabolizovány stejnými nebo podobnými enzymy. V závislosti na tom, jak často a kolik alkoholu konzumujete, mohou změny těchto enzymů změnit způsob odbourávání léků ve vašem těle. Například, při požití velkého množství alkoholu během krátké doby, některé enzymy nefungují tak dobře, aby rozložily antibiotikum pro metabolismus. Hladiny antibiotika v těle se tím mohou zvýšit, protože není plně metabolizováno a vylučováno, což by mohlo vést k větší toxicitě léku a zesílení jeho vedlejších účinků.

Alternativně, když je alkohol užíván na denní bázi (chronicky), mohou být hladiny enzymů indukovány. To znamená, že lék se v těle rychleji rozkládá a hladiny antibiotik v krvi mohou být nízké. Díky nízké koncentraci antibiotik nemusí být infekce zcela vyléčena a může se objevit i rezistence na antibiotika.

Zdroj: Klacid a alkohol

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTYKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emilie.

Prosim chtěla bych radu mam předepsane antibyotika furolin na zanět močovych cest
po třeti tabletce hrozně zle točeni hlavy a krevni tlak mocklesal na 60na40 což už při otevřenem okně bylo tak zle že jsem jen čekala ztratu vědomi ležela tak dlouho dokud tlak nezačne zvedat.Druhy den jsem konzultovala s moji lekařkou a bylo me řečeno že z těchto antibyotik to nemuže byt,takže jsem znovu nasadila lečbu a znovu došlo k tomuto stavu.lečim se s cevy a tlakem ale vysokym,prosim mužete poradit jesli by nebyl jiny lek mam velke problemy řezani štipani tekutiny piji vše z brusinek snažim vyplavovat co se da a žadna uleva, asi jsem měla napsat muj věk je mi 69
roku ,moc se omlouvam ale kdyby byl k dispozici jiny lek byla bych moc rada
děkuji za odpověd s pozdravem Kratochvilova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Psice.

Dobrý večer, zkuste šalvěj, tedy udělejte si čaj. Je to přírodní antibiotikum. Také můžete zkusit kapky lichořeřišnice. Ty jsou také antibiotika přírodní. Volné ke koupi v lékárně.

Zdroj: diskuze Antibiotyka furolin

Tobrex kapky do uší

Kapky Tobrex v určitých případech používají neodborně maminky u svých ratolestí někdy i bez doporučení lékařů. Bohužel tento přípravek nemá schválenou indikaci pro léčbu zánětu uší a neměl by se v žádném případě dostat do středouší. Proto Tobrex do ucha případně užívejte pouze na doporučení lékaře.

Tobrex se používá k léčbě zevních bakteriálních infekcí očí (oka) a přilehlých tkání u dospělých a dětí od 1 roku. Tobrex obsahuje aminoglykosidové antibiotikum tobramycin, což je léčivá látka proti celé řadě mikroorganismů, které mohly vyvolat oční infekci. Přípravek Tobrex oční kapky nebo oční mast používejte pouze na oči.

Zdroj: Tobrex

Diskuze

V diskuzi JAK KOUPIM ANTIBIOTIKUM KLACID BEZ RECEPTU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Moravova.

Mám zápal plic, ale blbi doktoři me nechají chcipnout bez pomoci. Přidejte mi Klacid bez receptu, prosím.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak koupim antibiotikum klacid bez receptu?

Gentamicin do nosu

Gentamicinový výplach dutin, známý také jako Wilsonův roztok, je speciální výplach, který se používá jako léčba sinusitidy. Obsahuje antibiotikum zvané Gentamicin a přimíchává se do normálního fyziologického roztoku. Gentamicin na výplach dutin je složený lék speciálně vyrobený lékárnou. To znamená, že se vyrábí pouze na objednávku a pouze v některých lékárnách. Většina specializovaných lékáren požaduje, abyste po předložení receptu počkali na přípravu alespoň 24 hodin. Dodržujte pokyny, které vám lékárna poskytne pro skladování léku a kontrolu dat expirace. Obvykle je tento výplach použitelný po dobu 14 dnů a je třeba jej uchovávat v chladničce.

Zdroj: Gentamicin do nosu

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKUM FRAMYKOIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Borovková.

Dobrý den, jaký je doplatek na Framykoin mast ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na antibiotickou mast Framykoin 10 g se v lékárně doplácí v rozmezí 35 až 42 korun. Jde o antibiotika, takže výdej masti je vždy vázán na lékařský předpis, který může vystavit kterýkoli lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Koupit framykoin

Jak dlouho působí Urifos

V lékařském kontextu se doba působení určuje biologickým poločasem, který vyjadřuje dobu, za kterou se koncentrace látky v krevní plazmě sníží na polovinu (poločas plazmy) jejího ustáleného stavu, když cirkuluje v plné krvi organismu. Lék Urifos má eliminační poločas 5,7 hodiny.

Lék Urifos je jednodávkové antibiotikum, které se užívá ústy v dávce 3g. Pro přípravu léku se používá vodný roztok granulí ze sáčku o hmotnosti 8 g. 5 gramů jsou pomocné látky, které se neúčastní léčby.

Lék Urifos je detekovatelný v moči ještě 72 hodin po první dávce. Terapeutické účinky Urifosu působí 48 hodin.

Zdroj: Jak dlouho působí antibiotika Urifos 3g

Účinky Framykoinu

Framykoin je baktericidní antibiotikum pro lokální užití se širokým antibakteriálním spektrem. Bacitracin a neomycin působí na mikroby a koky včetně stafylokoků. Přípravek obsahuje kombinaci dvou antibiotik se širokým antibakteriálním účinkem. Působí na většinu mikroorganismů, které mohou být příčinou infekce u povrchových poranění kůže.

Framykoin je určený k ošetření drobných poranění především v místech, kde hrozí vyšší riziko vzniku infekce, a k ošetření po dermatologických a drobných chirurgických zákrocích. Je vhodný i při infikovaných nálezech výše popsanými mikroorganismy, a to díky své formě zásypu. Neměl by se však používat přímo na městnavá místa hemoroidů.

Zdroj: Framykoin na hemoroidy

Framykoin bez receptu

Zaregistrované formy Framykoinu jsou v naší republice na předpis. Možnou alternativou může být Betadine, který ránu dezinfikuje. Jedná se o jodovou mast, opatrnosti je třeba v těhotenství. Širší použití má HemaGel. Další možností je La Roche-Posay Cicaplast 40 ml. Jedná se o hydratační a zklidňující hojivou péči, vhodnou na podrážděnou a popraskanou kůži, lišeje, kůži po dermatologických zákrocích, drobných poraněních, urychluje hojení epidermis díky unikátní formuli, která spojuje komplex minerálních látek (měď, zinek, mangan), stimulující tvorbu nových buněk. Medacassoside pak podporuje optimální organizaci buněk. Cena léku je cca 279 Kč.

Zdroj: Antibiotikum Framykoin

Neosporin

Neomycin, polymyxin B a bacitracin jsou účinné látky prodávané pod obchodní značkou Neosporin. Neosporin je antibiotický krém, který se používá jako prevence infekcí. Neosporin je volbou pro každého, kdo potřebuje ošetřit škrábance, řezné rány či jiná drobná poranění. Mnozí uživatelé tuto antibiotickou mastičku používají již léta.

Neosporin je určen pouze pro vnější použití a nesmí být použit na sliznice, do očí nebo do úst. Neosporin se nedoporučuje pro děti mladší dvou let věku. Uživatelé by měli okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, pokud se u nich objeví kopřivka, vyrážka či svědění. I podráždění kůže, jako je bolest, pálení nebo popraskaní pokožky, které nebylo přítomno před použitím masti, musí být pod kontrolou lékaře. Je možné, že použití Neosporinu přispívá ke vzniku rezistencí na antibiotika.

Tři hlavní aktivní složky v Neosporinu jsou neomycin sulfát, polymyxin B sulfát a zinečnatá sůl bacitracinu. Neomycin sulfát je antibiotikum objevené v roce 1949 mikrobiologem Selmanem Waksmanem. Toto aminoglykosidové antibiotikum bojuje proti grampozitivním a gramnegativním bakteriím. Používá se často k zabránění rizika bakteriálních infekcí, zabíjí bakterie v důsledku nepravidelné produkce proteinu v bakteriální buňce. Když už buňka nemůže produkovat správné bílkoviny, dojde k poškození její membrány. Polymyxin B je antibiotikum měnící buněčnou stěnu bakterie, což vede k její buněčné smrti. Toto antibiotikum také interferuje s produkcí kyseliny tetrahydrolistové. Bez kyseliny tetrahydrolistové bakterie již neprodukují proteiny nezbytné pro své přežití. Pramoxin se používá k dočasnému snížení bolesti při vzniku defektu. Pracuje v podstatě jako anestetikum, a to tak, že sníží propustnost neuronových membrán. Tím se blokuje schopnost bolesti neuronů v postižené oblasti a jsou vysílány signály, které vedou k znecitlivění. V některých zemích je sůl bacitracinu nahrazena gramicidinem.

Všechny výše uvedené účinné látky jsou smíchány ve vazelíně. I Neosporin může mít nežádoucí účinky, jako například alergické reakce, cukání ve svalech, křeče, ztráta sluchu, poškození nenarozeného plodu, vyrážka, kopřivka, tlak na hrudi.

Neosporin je obchodní název pro produkt vyrobený firmou Johnson & Johnson. Neexistuje žádné přesné datum, kdy byla antibakteriální mast vymyšlena, ale používána byla již v roce 1950. Tato antibiotická mast byla patentována ve Spojených státech 27. srpna 1951.

Cena a prodej

Zde můžete koupit Neosporin.

Zdroj: Antibiotická mast bez předpisu

Dostupnost Framykoinu

Hojně kupovanou antibiotickou mast Framykoin v současnosti Češi v lékárnách nekoupí. Za přerušením dodávek stojí výrobní důvody. Předpokládaný termín obnovení je 30. dubna 2019. Zentiva čeká na schválení provozu nové výrobní linky. Důvodem výpadku je tedy pořízení nové moderní výrobní linky v ceně přes dva miliony eur (51,5 milionu korun), která musela nejdříve projít auditem SÚKL.

Framykoin je nahraditelný lék, a to léčivými mastmi Bactroban nebo také Fucidin. Lék v lékárnách docházel postupně, jak se vyprazdňovaly sklady distributorů. Podle informací o dodávkách na webu SÚKL bylo v listopadu loňského roku dodáno do lékáren 71 700 různě velkých balení Framykoinu, v prosinci už jen 55 500 balení.

Framykoin má široké využití jako antibiotikum zejména u drobných poranění kůže, odřenin, popálenin nebo škrábanců. Užívat mast mohou dospělí i děti. Prodává se pouze na lékařský předpis.

Zdroj: Framykoin na hemeroidy

Cefalosporiny

Cefalexin patří do skupiny cefalosporinů, které tvoří třídu beta-laktamových antibiotik spolu s rodinou penicilinů. Je jedním z první generace cefalosporinů a byl vyvinut v 70. letech minulého století pro použití v humánní medicíně. Cefalexin je polosyntetické antibiotikum derivované z přírodního antibiotika izolovaného v roce 1948 a produkovaného plísní Cephalosporinum acremonium, která byla objevena v roce 1945.

Ve srovnání s prvními používanými antibiotiky (peniciliny) má cefalexin širší spektrum účinnosti, má velmi vysoký efekt proti G+ bakteriím (mnohem vyšší než nové generace cefalosporinů) a je rezistentní vůči penicilináze produkované bakteriemi. Baktericidní účinek cefalexinu spočívá v inhibici syntézy bakteriální stěny.

Toto antibiotikum, účinné vůči celé řadě bakterií, se začalo ve veterinární medicíně používat před více než dvaceti lety. Navzdory tak dlouhé době používání a paradoxně oproti tomu, co se stalo s jinými antimikrobiálními agens, cefalexin o mnoho méně podlehl vzrůstu bakteriální rezistence. Dnešní in vitro účinnost cefalexinu je stále stejně vysoká, jako tomu bylo v začátcích jeho používání. Všechny zmíněné vlastnosti dělají z tohoto antibiotika tu nejlepší první volbu při mnoha onemocněních v praxi malých zvířat.

Většina cefalosporinů není absorbována nebo jen velmi málo v gastrointestinálním traktu díky malé liposolubilitě, proto mají velmi malou účinnost po perorálním podání. Pouze dva cefalosporiny byly vyvinuty pro veterinární praxi k perorálnímu podání – cefalexin a cefadroxil. Cefalosporiny druhé a třetí generace jsou k perorální užití vyvinuty, ale pouze pro humánní praxi.

Studie v humánní medicíně ukázaly, že cefalexin je po perorálním užití velmi dobře absorbován a že jeho hladina v krvi dosahovala MIC. První studie u psů tato data potvrzují. Bylo dokázáno, že se cefalexin u psů nejvíce absorboval v duodenu a jeho koncentrace v plazmě stoupala velmi rychle (dvě hodiny). Výše uvedené činí z cefalexinu antibiotikum první volby pro systémovou perorální ATB léčbu.

Studie na různých živočišných druzích neprokázaly toxicitu na reprodukci – absence teratogenního efektu. Cefalexin může být použit v případě gravidity a rovněž pro mladá zvířata ve veterinární medicíně.

Zdroj: Cefalexin v ČR

Framykoin mast

Framykoin mast obsahuje bacitracinum zincicum 2 500 m.j., neomycini sulfas 52 mg (= neomycinum 1 000 m.j./mg 33 mg) v 10 g masti. Pomocnými látkami jsou bílá vazelína, cetylalkohol, bílý vosk, tuk z ovčí vlny (lanolin), tvrdý parafin.

Framykoinová mast se používá u dospělých i dětí od novorozeneckého věku k místní léčbě kožních infekcí způsobených bakteriemi, jako je impetigo (hnisavé puchýřky, zejména na obličeji u dětí), hnisavý zánět vlasových a vousových míšků, nežity, infikované vředy, různá menší infikovaná poranění (škrábnutí, odření kůže, drobné rány a spáleniny), infikované ekzémy a proleženiny. Framykoin se nesmí používat při známé přecitlivělosti na některou složku přípravku a při kožních onemocněních způsobených plísněmi a kvasinkami. Framykoin se nemá nanášet na rozsáhlé mokvající plochy, do míst ohrožených vznikem bércového vředu a do bércových vředů. Framykoin se nanáší dospělým i dětem od novorozeneckého věku v malém množství 1–3krát denně na postižená místa do vyhojení.

Framykoin DRM UNG 10 GM: maximální cena v lékárně je 53,69 Kč, průměrný doplatek v lékárně činí 5,66 Kč.

Zdroj: Antibiotikum Framykoin


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP