Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ANTIVIROTIKA

OBSAH

Léčba planých neštovic

Většině dětí a dospělých stačí na plané neštovice jen domácí léčba, což znamená dostatek odpočinku a užívání léků na snížení horečky a svědění. Doporučuje se ovesná koupel, která pomáhá na příznaky svědění. Lidé dlouhodobě nemocní nebo mající jiné zdravotní problémy mohou potřebovat speciální léčbu (imunoglobulinovou léčbu nebo antivirotika).

Zdroj: Plané neštovice

Poradna

V naší poradně s názvem PÁSOVÝ OPAR V NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Elena paterová.

Dobrý den dcera prodělala před měsícem zápal plic pak se jí objevil pásový opar v obličeji k lékařce šla až za 14 dní dala jí pouze tekutý pudr. ASI ZA TÝDEN SE PÁSOVÝ OPAR OBJEVIL V NOSE A NA DRUHÉ STRANĚ OBLIČEJE! pOMOHOU ATIVIROTIKA??pATEROVÁ

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud jde o pásový opar, tak pomůžou antivirotika. Můžete vyzkoušet mazat mastí Zovirax. Určitě doporučuji konzultaci s kožním lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pásový opar v nose

Zánět spojivek

Zánět spojivek je zánět spojivkového vaku způsobený alergeny, bakteriemi nebo viry. Projevuje se pálením očí, svěděním, slzením, ale i hnisavým výtokem, zarudlým bělmem i pocitem cizího předmětu v oku.

Léčba

Jestliže je příčinou zánětu alergie, měly by vám pomoci volně prodejné kapky, například Ophtalmo-Septonex, Allergodil, Ophtalmo-Evercil. Pokud vám do dvou dnů nezaberou, jde zřejmě o infekci, a tak je nutné navštívit lékaře, který vám předepíše antivirotika nebo antibiotika, spolu se zklidňujícími očními kapkami.

Zde můžete vidět, jak vypadá zánět spojivek.

Zdroj: Oteklé horní víčko

Poradna

V naší poradně s názvem DIAGNOSTIKA VNITRNIHO PASOVEHO OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Blahová.

Jak poznam,ze mam vnitrni pasovy opar.Jsem na neschopence z duvodu neurologickych.Mam pochroumanou krcni i bederni pater,tak rehabilituji a tak.Pred par dny se mi udelal pasovy opar na cele,dostala jsem antivirotika.Mam ale strach protoze me stale boli krk,v krku,hlava,brni ruce ,abych jeste nemela vnitrni opar.Proto bych chtela vedet,jak ho diagnostikovat.Dekuji Iveta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antivirotika vyléčí i vnitřní pásový opar. Pokračujte v lékařem stanovené léčbě a při příští kontrole se zmiňte o vnitřním pásovém oparu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Diagnostika vnitrniho pasoveho opar

Léčba

Opary na rtech se léčí podáváním přípravků s protivirovým účinkem. Tyto přípravky se nazývají antivirotika a dostupné jsou ve formě masti či gelu. Je zcela nezbytné zahájit jimi léčbu co nejdříve, nejlépe při prvním příznaku či nepříjemném pocitu na rtu. Dalším možností jsou antivirotika v tabletách, která jsou vhodná především pro lidi dlouhodobě a opakovaně trpící opary rtu. Podávají se především u pacientů s komplikovaným průběhem, s defekty imunitního systému, nebo jako prevence možného vzplanutí infekce. Všeobecně je nejlepší při podezření vzniku oparu zahájit léčbu protivirovou mastí, která se okamžitě dostává do přímého kontaktu s postiženým místem.

Zdroj: Opar na rtech

Poradna

V naší poradně s názvem PÁSOVÝ OPAR JE POKRAČOVÁNÍ NEŠTOVIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marketa Zemanova.

Dobrý den mám již 3 roky bolesti pod zuby, napínání a praskání v čelisti až do páteře, také jsem brala antivirotika ale bolesti jsou pořád pouze v noci ne, už nevím na koho se obrátit, chodím k zubaři, neurologie, ORL, měla jsem i resonanci mozku vše negativní

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když nic nezabírá, tak zkuste MUDr. Hnízdila. Zabývá se celostní medicínou, což znamená, že se zabývá komplexně stavem celého těla. Je dobrý, takže má plno, na konzultaci budete muset čekat, ale vyplatí se to. Jana Hnízdila najdete v jeho zdravotním centru Hnízdo zdraví, kontakt je uveden tady hnizdozdravi.cz/

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vnitřní pásový opar

Léčba

Herpetická angína se léčí pouze symptomaticky, tedy její typické příznaky a projevy se potlačují místní léčbou. Dále se doporučuje klid na lůžku, symptomatická léčba zmírňující příznaky – léky na tlumení bolesti, léky snižující teplotu atd. Dále je vhodné používat kloktadla, která uleví od bolesti krku a pomohou rychleji zhojit a zregenerovat postižené sliznice. Ke zhojení dochází do cca 14 dní. U těžších, nelepšících se případů se nasazují antivirotika, např. acyklovir (Zovirax). Při bakteriální superinfekci je nutné podávat antibiotika. Nemoc trvá asi 5 až 7 dní. Používají se také antipyretika (léky na snížení horečky). Je rovněž podstatné, aby nemocná osoba měla dostatečný příjem tekutin, což ostatně platí pro většinu onemocnění, a herpetická angína zde není výjimkou.

Zdroj: Herpetická angína

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍRODNÍ LÉČENÍ VYRÁŽKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal Dobrý.

Dobrý den,
Již druhý rok mám na stehnech, lýtkách a kotnících vyrážku která se objevila loni v červenci a zmizela cca v říjnu byť po ni zůstaly jizvy. Letos se objevila znovu, téměř ve stejnou dobu. Jedná se o pupínky které hnisaji a když se zmačknou prasknou a někdy krvácí. Z principu volim přírodní léčiva ale zatím bez významných pokroků. Zkusil jsem třeba konopný olej ale ten nepomohl. Pokud má někdo podobnou zkušenost prosím o radu.

Děkuji, hezké dny.

Michal Dobrý.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Taková vyrážka, u které se dělají hnisající pupínky a zůstávají po nich jizvy, nepůjde vyléčit jen tak obyčejnými přírodními prostředky. Na to bude potřeba použít antibiotika nebo antivirotika, podle druhu příčiny, vše na lékařský předpis. Neriskujete komplikace nebo další jizvy a zastavte se s tím na kožním. Dostanete předpis na lék, který vás toho rychle zbaví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Přírodní léčení vyrážky

Léčba

Léčba je symptomatická a spočívá v tlumení příznaků, přičemž všechny účinné léky jsou dostupné bez lékařského předpisu a dají se nakoupit online s doručením až domů.

  • Na snížení teploty, omezení zánětu a proti bolesti se používá Paracetamol (například v přípravku Paralen) v rovnoměrně rozdělené dávce max 4 gramy denně.
  • Na zprůchodnění nosu a omezení rýmy se používají kapky nebo sprej do nosu (například Olynth HA).
  • Proti kašli se používají antitusika (například kapky Stoptussin)

Zatím nemáme žádný lék, který by účinkoval přímo proti onemocnění CoVid-19 (stav k 6.3.2020). Doposud známá antivirotika jsou vůči onemocnění CoVid-19 neúčinná.

V případě, že vám není v souvislosti s koronavirem něco jasné, tak využijte naši diskuzi pod tímto článkem a zeptejte se na to.

Zdroj: Karanténa po dovolené

Diskuze

V diskuzi VNITŘNÍ PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Gold.

Dobrý den, už několik týdnů mě bolí záda v místech pod lopatkami a bolest přechází kolem těla do žeber. Měla jsem na podzim zánět průdušek a nyní chřipku, při nemoci se bolest ozývá intenzívněji. Lékařka mi sdělila, že by to mohl být vnitřní pásový opar, ale nemám žádné vyšetření, tak ani nevím....jestli je to, nebo ne. Kdyby ano, nemohu někoho zdravotně ohrozit? Máme v rodině malé děti, včetně novorozence. Mohu s nimi přijít do styku? Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radilka.

Když vím, tak poradím. Chronické opary i vnitřní se léčí na infekčním odd. nemocnic. Antivirotika se berou v udrzovaci davce dlouhodobě. Hodně kolegu lékařů o této speciální léčbě ani neví, tak Vám asi odpověděli dle svého nejlepšího přesvědčení mylně. Jenže s kovidem není moc velká šance na takové odd. proniknout. Zkuste imunologii, jelikož možná máte poruchu imunity. Radilka

Zdroj: diskuze Vnitřní pásový opar

Indikace

Molnupiravir (Lagevrio) se používá k léčbě koronavirového onemocnění 2019 (infekce COVID-19) způsobené virem SARS-CoV-2 u dospělých, kteří mají mírné až středně závažné příznaky a jsou ohroženi závažným onemocněním, které by mohlo způsobit hospitalizaci nebo smrt, pokud jiná léčba není dostupná nebo nelze použít. Molnupiravir patří do třídy léků nazývaných antivirotika. Jeho působením je zastavit virus, který šířením v těle způsobuje onemocnění COVID-19.

Podmínky použití molnupiraviru:

  • Indikační kritéria (kritéria vysokého rizika progrese) jsou zcela shodná jako u monoklonálních protilátek.
  • Lék lze použít od 18 let věku.
  • U pacientů s onemocněním COVID-19 prokázaným PCR nebo antigenním testem.
  • Do 7 dnů od počátku příznaků.
  • Pacient není hospitalizován pro COVID-19 a nepotřebuje oxygenoterapii pro COVID-19.
  • Absolutní kontraindikací je těhotenství a kojení, u fertilních žen účinná zábrana početí po dobu užívání +4 dny poté.

Zdroj: Recenze na lék Lagevrio

Diskuze

V diskuzi VNUTORNY PASOVY OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viera.

Beriem antivirotika - valtrex, injekčne komplex B vitaminov - thiamin, milgamma N, lieky od neurológa na tlmenie neuropatickej bolesti - lyrica, prípadne v kombinácii s inými analgetikami, podstupujem imunologickú liečbu. Všetko je to beh na dlhé trate, v dôsledku tejto diagnózy som bola nútená zanechať zamestnanie, nemôžem sa venovať bežným aktivitám, úplne mi to zničilo život.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miroslava.

Dobrý den paní Viero, mohu poprosit o Vaší emailovou adresu, ráda bych se Vás na něco zeptala, děkuji M.

Zdroj: diskuze Vnitřní pásový opar

Jak rychle vysušit opar?

Potření alkoholem a peroxidem vodíku může pomoci vysušit bolák a urychlit hojení oparu. Pokud však způsobuje větší bolest nebo podráždění, musíte jej přestat používat. S nepohodlím mohou pomoci lokální nebo perorální anestetické léky, které lze zakoupit v obchodech.

Nejúčinnější terapie na opar na rtu je včasná aplikace antivirové masti na postižené místo. Včasnou aplikací se myslí v řádech hodin po prvních příznacích, i těch pocitových. Čím dříve se antivirotikum aplikuje, tím je efektivnější. Pozdější začátek léčby zapříčiní, že léčba již není příliš účinná a opar proběhne ve všech fázích v obvyklém čase.

Podobně to platí i pro pásový opar, kde je vhodnější použít systémová antivirotika ve formě tablet. Acyclovir, valacyclovir a famciclovir jsou dostupné pro počáteční léčbu pásového oparu a jsou preferovanými antivirotiky pro infekci pásovým oparem. Léčba je nejúčinnější do 72 hodin od nástupu příznaků.

Zdroj: Může se s oparem do sauny?

Příčina nemoci

Herpetická angína je způsobena virem HSV-1 – herpes simplex virus 1. DNA obalený virus patřící do čeledi herpetických virů se schopností přivodit latentní – skrytou, celoživotní infekci, nejčastěji v nervových gangliích. V případě oslabení organismu, imunitního systému, se reaktivuje. Infekce se nejčastěji šíří slinami. Primoinfekce u dětí vyvolává gingivostomatitidu, u dospělých pak akutní herpetickou faryngotonzilitidu. U malých dětí, kojenců a batolat se první kontakt s HSV-1 může projevit jako gingivostomatitida.

Gingivostomatitida je horečnaté onemocnění provázené zduřením a zarudnutím sliznice ústní dutiny – onemocnění jazyka, dásní a patra. Ta je poseta drobnými běložlutavými afty, které jsou červeně lemovány. I tato infekce je velmi bolestivá, dítě odmítá polykat, sliny mu vytékají z úst. Stejně jako u dospělých bývají i u dětí zvětšené lymfatické uzliny. Léčba je, rovněž stejně jako u dospělých, převážně symptomatická, léčí příznaky. Pokud se jedná o těžký případ, podávají se antivirotika a v případě nasednutí bakteriální infekce jsou podávána antibiotika.

Zdroj: Herpetická angína

Poradna

V naší poradně s názvem ZJIŠTĚNO ZVÝŠENÉ PSA CO DÁL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dtto.

Jenže před 17 dny po sono břicha mě v nemocnici doktor sdělil že mé PSA 7,3 není tak závažné a po nových testech obvodní co kontrolovala diagnostikovano počáteční cukrovku tak PSA je nyní 9,37, odmítl jem biopsii 3x neb nemám žádné potíže, nedá se to řešit chemoterapií ať se zjistí kde ten karcinom je ? Mám 74let a už 96kg, kvůli páteři nemohu cvičit a ani běhat. Co dál ? a taky mám alergii na jód a antibiotika a antivirotika

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšené PSA nemusí vždy znamenat zhoubný nádor prostaty. Někdy dochází ke zvýšení PSA vlivem zánětu prostaty a nebo vlivem nezhoubného nádoru - tak zvané benigní hyperplazii prostaty. Právě biopsie by jasně ukázala, co se s vaší prostatou děje a mohl by se pak určit nejlepší postup léčby. Ve věku nad 70 let již nemáte čas na to, nechat to takzvaně vyhnít a spoléhat, že se to samo jen tak vyřeší. Zkuste uposlechnout návrhy lékaře a nechte si udělat tu biopsii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kotvičník nežádoucí učinky

Jak poznat a léčit obrnu lícního nervu u dětí

Obrnu lícního nervu poznáte pohledem. Obrna lícního nervu u dětí je provázena poklesem koutku úst a neschopností zavřít oko, nebo pouze poklesem koutku a snížením hybnosti dolní části obličeje. Léčba obrny lícního nervu se odvíjí podle příčiny, která je zodpovědná za jeho vznik. Pokud je obrna infekčního původu, předepíše lékař antivirotika. Dalším užívaným lékem jsou kortikoidy. Doporučený je také zvýšený příjem vitamínů, především vitamínu B 12. Pokud je příčinou vzniku nádor, je nezbytné přistoupit k chirurgickému zákroku. Velkou roli hraje rehabilitace, při které se fyzioterapeut pomocí speciálních cviků v obličejové části snaží navrátit původní funkce nervu. K nápravě u dětí dochází při pravidelném cvičení do 1 až 2 měsíců. U postižení oka, kdy nedochází k uzavření očního víčka v důsledku obrny, je důležité krytí oka zvlhčeným polštářkem, aby se zabránilo vysychání rohovky. Doporučuje se také omezit mluvení na nezbytné minimum a při mluvení si přidržovat zdravou stranu tváře tak, aby ochrnutá nebyla na zdravou stranu přetahována. Jsou i případy, kdy zůstane koutek nebo víčko ochrnuté. V případě oka je možno uvažovat o chirurgické úpravě.

Zdroj: Obrna lícního nervu

Příznaky

Pro pásový opar je typické, že se nejdříve projeví palčivými bolestmi v oblasti krku, ramen a trupu. Po několika dnech se na části těla objeví puchýřky naplněné tekutinou, seskupené do tvaru pásku. Napadená místa červenají, bobtnají a stanou se citlivými na dotek. Po jednom až dvou týdnech puchýřky pomalu splasknou a vytvoří se na nich strupy. Puchýřky by se neměly rozškrabávat, protože by potom po nich zůstaly jizvy. Bolesti většinou zmizí spolu s vyrážkou na pokožce nebo krátce poté. Ve výjimečných případech a především u starších lidí mohou ale bolesti trvat další měsíce a roky a mohou být trýznivé. Včasná léčba onemocnění může předejít bolestem. Užívají se antivirotika, analgetika, antibakteriální masti a často i antidepresiva.

U nakažených pacientů probíhá onemocnění zpravidla sice nepříjemně, ale neškodně. Někdy se vytvoří pásový opar na obličeji, což je označováno za takzvanou obličejovou růži, a může vést k ochrnutí obličejových nervů. V případě, že jsou postiženy také oči, vzniká riziko, že budou zasaženy spojivky a rohovky očí a může dojít až k úplnému oslepnutí. Pásový opar se může vyskytnout také na krku, na zádech nebo i jako vnitřní pásový opar. Průběh onemocnění se různí dle lokalizace onemocnění.

Pásový opar se nejčastěji objevuje po 50. roce věku. U dětí se vyskytuje častěji při prodělání planých neštovic do 1 roku věku. Opakované pásové opary svědčí o pravděpodobném oslabení obranyschopnosti organismu, například HIV infekcí.

Fotografie

Tento obrázek ukazuje popsané příznaky pásového oparu.

Zdroj: Pásový opar a jeho léčení

Léčba

V současné době neexistuje žádná ověřená a bezpečná léčba infekce virem opičích neštovic. Pro účely lepšího zvládnutí propuknutí opičích neštovic lze použít vakcínu proti neštovicím, antivirotika a imunoglobulin proti vakcinii (VIG).

Vakcína proti opičím neštovicím a neštovicím

Jedna vakcína, JYNNEOS TM (také známá jako Imvamune nebo Imvanex), byla licencována ve Spojených státech k prevenci opičích neštovic a neštovic. Protože virus opičích neštovic je úzce spjat s virem, který způsobuje neštovice, vakcína proti neštovicím může také chránit lidi před onemocněním opičími neštovicemi. Minulé údaje z Afriky naznačují, že vakcína proti neštovicím je nejméně v 85% účinná v prevenci opičích neštovic. Účinnost přípravku JYNNEOS TM proti opičím neštovicím byla vyvozena z klinické studie imunogenicity přípravku JYNNEOS a údajů o účinnosti ze studií na zvířatech. Odborníci se také domnívají, že očkování po expozici opičím neštovicím může pomoci předcházet nemoci nebo ji zmírnit.

ACAM2000, který obsahuje živý virus vakcínie, je licencován pro imunizaci osob ve věku alespoň 18 let a s vysokým rizikem infekce neštovic. Může být použit u lidí vystavených opičím neštovicím, pokud se používá v rámci rozšířeného přístupu k výzkumnému novému lékovému protokolu.

Vakcína proti pravým neštovicím není v současné době dostupná široké veřejnosti. V případě dalšího propuknutí opičích neštovic v budou zveřejněny pokyny vysvětlující, kdo by měl být očkován.

Cidofovir a Brincidofovir (CMX001)

Cidofovir a Brincidofovir jsou antivirotika. Údaje o jejich účinnosti při léčbě lidských případů opičích neštovic nejsou k dispozici. Oba však prokázaly aktivitu proti poxvirům ve  studiích in vitro a na zvířatech.

Není známo, zda osoba s těžkou infekcí opičími neštovicemi bude mít prospěch z léčby kterýmkoli antivirotikem, i když v takových případech lze jejich použití zvážit. Brincidofovir může mít oproti cidofoviru lepší bezpečnostní profil. Závažná renální toxicita nebo jiné nežádoucí účinky nebyly pozorovány během léčby cytomegalovirových infekcí brincidofovirem ve srovnání s léčbou cidofovirem.

Tecovirimat (ST-246)

Údaje o účinnosti ST-246 při léčbě lidských případů opičích neštovic nejsou k dispozici.

Studie využívající různé druhy zvířat ukázaly, že ST-246 je účinný při léčbě onemocnění vyvolaného orthopoxviry. Klinické studie na lidech ukázaly, že lék je bezpečný a snášenlivý s pouze malými vedlejšími účinky.

Imunitní globulin vakcínie (VIG)

Údaje o účinnosti VIG při léčbě komplikací opičích neštovic nejsou k dispozici. Použití VIG se podává pod IND a nemá žádný prokázaný přínos v léčbě komplikací neštovic. Není známo, zda osoba s těžkou infekcí opičími neštovicemi bude mít prospěch z léčby VIG, nicméně v takových případech lze její použití zvážit.

VIG lze také zvážit pro profylaktické použití u exponované osoby s těžkou imunodeficiencí funkce T-buněk, pro kterou je očkování proti neštovicím po expozici opičím neštovicím kontraindikováno.

Zdroj: Opičí neštovice

Původ pásového oparu

Herpes zoster (tedy pásový opar) je vyvolán reaktivací viru Varicella zoster. Virus Varicella zoster zůstává ukryt v těle po vyléčení planých neštovic v některém senzitivním gangliu. Příčinou aktivace viru bývá především snížení imunity organismu, způsobené podáváním kortikosteroidů či imunosupresiv, námahou, nedostatečnou výživou a podobně. Onemocnění postihuje nejčastěji osoby nad 50 let věku a častěji ženy. Projevuje se výsevem puchýřků v oblasti kůže, která je inervována daným senzitivním nervem. Vyrážku často provází bolest (neuralgie). Pásový opar se objevuje nejčastěji v oblasti břicha, hrudníku, zad, ale může se nacházet i na jiných místech těla.

Pro pásový opar je typické, že se nejdříve projeví palčivými bolestmi v oblasti krku, ramen a trupu. Po několika dnech se na určité části těla objeví puchýřky ve formě pásu, které jsou naplněné tekutinou. Napadená místa červenají, bobtnají a stávají se citlivými na dotek. Po jednom až dvou týdnech puchýřky pomalu splasknou a vytvoří se na nich strupy. Puchýřky by se neměly rozškrabávat, protože by po nich mohly zůstat jizvy. Bolesti většinou zmizí spolu s vyrážkou nebo krátce poté. Ve výjimečných případech a především u starších lidí mohou však bolesti trvat měsíce a roky a mohou být trýznivé. Lidé, kteří onemocněli pásovým oparem, jsou infekční pro své okolí v době výsevu puchýřků. Doporučuje se proto časté mytí a dezinfekce rukou, postižená místa neškrábat a překrýt. Včasnou léčbou onemocnění se může předejít bolestem. Při onemocnění se užívají antivirotika, analgetika, antibakteriální masti a často i antidepresiva.

Zdroj: Pásový opar

Interakce s léky

Ostropestřec by neměl být užíván s antipsychotiky, jako je Flufenazin, Promethazine, Haloperidol nebo Chlorpromazin, dále s antihistaminiky, jako je Fexofenadinu nebo Dilantin, což je lék používaný proti křečím v důsledku epilepsie nebo jiného onemocnění. Ostropestřec rovněž nepoužívejte, pokud užíváte antikoagulancia Warfarin, Heparin, Plavix, Coumadin a anxiolytika Ativan, Xanax, Valium a Statiny Mevacor a Altocor.

Ostropestřec by se neměl současně užívat s léky, které jsou metabolizovány cytochromem P450 2C9 (CYP2C9). Měli byste být obezřetní v případě, že užíváte léky na pleť, srdce, žaludek, střeva, protizánětlivé léky, léky účinné proti rakovině, antiretrovirotika, antivirotika, léky snižující cholesterol, léky na plodnost, potenci, irinotecan, losartan, penicilin, P-glykoprotein modulátory, rapamycin, a talinolol. To vše také může zvyšovat plazmatické koncentrace v séru.

Další léky s možnou interakcí jsou: amitriptylin (elavil), diazepam (Valium), zileutonu (Zyflo), celecoxib (Celebrex), diklofenak (Voltaren), fluvastatinem (Lescol), glipizidu (Glucotrol), ibuprofen (Advil, Motrin), irbesartan (Avapro), losartan (Cozaar), fenytoin (Dilantin), piroxicam (Feldene), tamoxifen (Nolvadex), tolbutamid (Tolinase), torsemide (Demadex), warfarin (Coumadin), paracetamol, atorvastatin (Lipitor), digoxinem, entakapon (Comtan), estrogen, irinotecan (Camptosar), lamotrigin (Lamictal), lorazepam (Ativan), lovastatin (Mevacor), meprobamát, morfin, oxazepam (Serax), a další.

Ostropestřec mariánský, ať už ve formě čaje, nebo pilulek, může také způsobovat nežádoucí účinky při současném použití s bylinami, které působí proti úzkosti, mají protizánětlivé či protinádorové účinky, působí jako antioxidanty či snižují cholesterol.

Vždy tedy informujte svého lékaře o všech doplňcích stravy, které užíváte.

Zdroj: Ostropestřec a jeho nežádoucí účinky

Léčba pásového oparu

Pásový opar se léčí pomocí léků, zejména antivirotiky nebo přípravky proti bolesti. Antivirotika mají velmi rychlý účinek. Průběh onemocnění má několik stadií, podle nichž se řídí i léčba.

  • První fáze – únava, teplota, svědění a výsev puchýřků za přítomnosti bolesti. V tomto období je nutné lékařské vyšetření, které vyloučí, či potvrdí diagnózu. Lékař předepíše antivirové léky (například aciklovir, valaciklovir), obvykle se podávají v tabletách, při silně oslabené imunitě nebo těžkém průběhu i formou infuzí, které jsou mnohem účinnější. Na kůži posetou puchýřky se aplikuje tekutý pudr nebo zinkový olej. Ten pomáhá zasychání puchýřků, omezuje jejich svědění a také ničí viry obsažené v jejich tekutině. Vhodné je překrýt postižené místo suchým obvazem, aby nedošlo k přenosu infekce na druhé osoby. Léčba musí být zahájena do 72 hodin od prvotních příznaků, aby byla co nejúspěšnější a nedošlo ke komplikacím. První fáze trvá zhruba týden.
  • Druhá fáze – zasychání puchýřků a vytváření strupů. Pokud je léčba zahájena včas, puchýřky asi po týdnu začínají zasychat a vytvářet stroupky. V tomto stadiu se přechází od pudrů a tinktur k aplikaci protizánětlivých mastí, aby se stroupky dobře hojily, kůže byla vláčná a po odloupnutí nezůstaly jizvy. V této fázi se už místo s výskytem zasychajících puchýřků nemusí překrývat, ba naopak, je lépe nechat je na vzduchu. Stroupky se odlupují přibližně v rozmezí dvou týdnů.
  • Fáze rekonvalescence – nastává po odloupnutí stroupků. V této době je vhodné kůži zvláčňovat, promazávat a hydratovat, aby se vrátila k normálu. Nikdo jistě nestojí o nehezké jizvy. Nejde jen o estetický problém, jizvy mohou být i nadále bolestivé. Vhodné je užívat i nějaký doplněk stravy k posílení imunity nebo vitamín C.

Zdroj: Co je to pásový opar

Co na oteklý ret od oparu

Jestli jednou chytnete opar, vir z těla už nikdy nevypudíte, jen jej budete potlačovat. Kdykoliv přijde oslabení imunitního systému, vyskočí nepozorovaně ven, aby vám opět znepříjemňoval život. Opar rtu je infekční onemocnění způsobené virem Herpes simplex typu I. Prvotní infekce virem probíhá u většiny pacientů bez příznaků, následně se virus usídlí doživotně v nervových strukturách hlavy. Někteří lidé mají proti viru přirozené protilátky, u infikovaných jedinců vir zůstává většinou v klidové fázi, ale může kdykoliv dojít k opakované recidivě. Frekvence opakování je značně individuální, potíže se mohou opakovat každý měsíc, jednou za rok nebo až za 5 let. Tato infekce se pak projevuje právě jako opar rtu, tedy nepříjemné bolestivé puchýřky naplněné tekutinou. Spouštěči infekce jsou různí, většinou ale souvisí se snížením odolnosti a imunity organismu, například horečkové onemocnění, nachlazení, stresové vypětí, fyzická zátěž, ale také emocionální vzrušení nebo menstruace. Léčba oparu je ve většině případů nekomplikovaná a dá se zvládnout svépomocí prostřednictvím volně prodejných přípravků, buď registrovaných léků na opary, nebo doplňkových přípravků a doplňků stravy. Z registrovaných léčiv jsou nejpoužívanější krémy nebo gely s obsahem antivirotika. Všechny jsou nejúčinnější v první fázi oparu, kdy zabraňují dalšímu výsevu a tvorbě puchýřků a tím zkracují dobu následné léčby. Pomoci mohou i vybrané vitaminy.

Vyzkoušejte například i HerpeNorm, původní recepturu známého belgického profesora Guy Van Elsackera, která podporuje správnou funkci imunitního systému. Nepříznivé vnější faktory při oslabené imunitě způsobují nevzhledné puchýřky na rtech. Správně fungující imunitní systém viry likviduje. HerpeNorm je kombinace zinku a L-lysinu pro intenzivní péči o rty, když se dostaví první projevy svědění. Aminokyselina L-lysin obsažená v doplňku stravy HerpeNorm inhibuje aminokyselinu arginin, která podněcuje růst nepříznivě působících vnějších činitelů. Zinek podporuje správnou funkci imunitního systému.

Pokud HerpeNorm nasadíte už při prvních příznacích, puchýřek se ve většině případů ani neukáže, a pokud přece jenom ano, tak v daleko slabší intenzitě a rychle zmizí. HerpeNorm se užívá orálně a zákazníci jsou s ním opravdu spokojeni. Jestliže na puchýřky trpíte, měli byste se vyhýbat potravinám bohatým na arginin (například ořechy).

Zdroj: Oteklý spodní ret

Jak dlouho se pásový opar léčí

Nákaza virem planých neštovic proběhne často před dlouhou dobou. Pásový opar pak vznikne následkem oslabení imunity vnějšími (stres, slunce, fyzická námaha) nebo vnitřními faktory (léčba oslabující imunitní systém, nemoc). V ČR je ročně hlášeno přibližně 6 500 případů. Jiná herpetická onemocnění (opar na rtech, genitáliích) jsou způsobena odlišným původcem (Herpes simplex). Průběh je takový, že před objevením puchýřků je 1–5 dní kůže napnutá, zarudlá, svědí a může i bolet. Výsev puchýřků se objevuje nejčastěji na jedné straně těla v průběhu nervů na hrudníku, bedrech a v obličeji a může být i v očích a uchu, ústní dutině a podobně. Puchýřky brzy prasknou a jejich obsah je velmi infekční. Po zaschnutí se pod krustou obnovuje kůže. Onemocnění může být doprovázeno zimnicí, zažívacími potížemi a někdy zvýšenou teplotou, svěděním, především však velkou bolestivostí na celé ploše výsevu. Výsev puchýřků bývá jednostranný, po jejich vyléčení (obvykle 2–4 týdny) zůstává někdy krutá bolest podél nervů po dobu týdnů až měsíců. Výsev na obličeji pak může vést k slepotě. Intenzivní bolest může přetrvávat i několik měsíců až let po odeznění vyrážky, často vede k intoleranci oblečení nebo nemožnosti se sprchovat.

Včasná léčba onemocnění může předejít krutým bolestem v místě výsevu oparu po odeznění onemocnění. Užívají se antivirotika, analgetika, antibakteriální masti a často i antidepresiva. Chronická bolest (bývá popisována jako elektrické šoky), kterou pásový opar zanechává, snižuje významným způsobem kvalitu života postižené osoby, která pod vlivem utrpení ztrácí radost ze života, přichází o koníčky. V současnosti existuje možnost očkování proti onemocnění pásovým oparem. Očkování se doporučuje jednou dávkou zejména osobám nad 50 let věku, které prodělaly onemocnění planými neštovicemi. Pokud daná osoba plané neštovice v minulosti neprodělala nebo si tím není jistá, aplikace vakcíny Zostavax poskytne imunitu proti planým neštovicím i proti pásovému oparu současně. Od poslední epizody herpes zoster do očkování musí uplynout nejméně 6 měsíců a nesmí být přítomna porucha imunity. Rozhodnutí ohledně vhodného očkování patří plně do kompetence odborníků. Vakcína Zostavax sice funguje jako prevence neuralgie, tedy silných postherpetickcýh bolestí, nemá ale terapeutický účinek, a proto již proti bolesti nepomůže. Je nutné užívat silná analgetika.

Správná chvíle, kdy začít s účinnou léčbou pásového oparu, je poměrně krátká, proto se ihned poraďte s lékařem!

Zdroj: Pásový opar a jeho léčení


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP