Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLÁKY U PUSY

OBSAH

Příčiny zranění nosu

Častými příčinami zranění v nose jsou hluboké trhliny, řezy a bodné rány, které zasahují do podkožních tukových tkání. Také do těchto příčin patří i kousnutí od zvířete a proniknutí cizího předmětu. Velmi častá poranění jsou i z dopravních a průmyslových nehod, školní, sportovní a bojová poranění nebo po pádech na tvář. Chronická nebo akutní onemocnění mohou vyvolat kožní boláky v nose, jako je bazální buněčný karcinom.

Zdroj: Zranění v nose

Poradna

V naší poradně s názvem BOLÁKY V NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislac.

Mužu nahradit místo framykoinu mastičku Fucicort? na boláky v nose?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotickou mast Framykoin lze nahradit mastí Bactroban nebo Fucidin. Mast Fucicort obsahuje krom antibiotik také kortikosteroid a ten může mít výrazné nežádoucí účinky. Fucicort by něměl být bez předchozí porady s lékařem vůbec používán.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Léčba spáleného jazyka

Mnohé lidi to asi překvapí, ale spálený jazyk může uklidnit sůl. Samozřejmě si ji nesypeme přímo do pusy, ale vezmeme si čtvrt lžičky, rozmícháme ji v teplé (ne horké) vodě, kterou pak po malých hltech nabíráme do úst a snažíme se ji tam co nejdéle udržet. Dojde tím k zmírnění nepříjemného pocitu, a navíc se tak dezinfikuje spálené místo.

Se spáleným jazykem pomůže také led. Stačí pouze cucat kousek kostky a přesouvat ji v puse. Nemusíme ji tlačit přímo na spálené místo. Pokud nejsme doma, není problém si koupit nějaký chlazený nápoj s ledem. A pokud jsme doma, ale nemáme led, můžeme efekt částečně nahradit vyplachováním pusy pod tekoucí a pokud možno co nejstudenější vodou.

Pomoci může i lžička medu, kterou dáme do pusy a snažíme se med co nejdelší dobu nepolknout. Medem bychom měli obalit spálené místo na jazyku. Měl by být pokud možno kvalitní domácí, med ze supermarketů má většinou jen minimum, nebo dokonce vůbec žádné léčivé účinky.

Potíže s opařeným jazykem mohou zmírnit i různé léky a vodičky, které se používají na léčbu aft.

Pokud sníme něco pikantního, tak bychom to měli zapít mlékem. Stačí pomalu pít hodně studené mléko a úleva by se měla dostavit. Pokud nám v této proceduře brání alergie, můžeme mlékem jen ústa proplachovat anebo jej v puse pouze převalovat, dokud nezačne teplat, a pak jej vyměnit znovu za studené. Nakonec ještě ústa vypláchnout vodou.

Na spálený jazyk pomáhá kupodivu i cukr. Stačí na spálené místo nasypat trochu cukru, bolest okamžitě začne ustupovat.

Olej z vitamínu E vám zklidní jazyk a urychlí hojení poškozené tkáně. Rozlomte si kapsli s vitamínem E a nalejte si olej na jazyk.

Zdroj: Spálený jazyk

Poradna

V naší poradně s názvem BOLAKY NA RTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

dobry den dela se mi na spodnim rtu bolak ktery mokva a praska a tece s toho krev a hnis. dr me leci pednisonem ale ted se mi ten bolak udelal po 5 denni pauze znova. da se to lecit i necim jinym nez temi leky??? moc dekuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Boláky na rtech jdou léčit i jinak, než jen prednisolem. Lék prednizol totiž pomáhá jen tím, že tlumí alergickou reakci. A pokud berete prednisol nepřetržitě a boláky se i tak vyskytují, tak je jasné, že u vás asi nepůjde o alergii. Proto by bylo vhodné dojít na kožní a ukázat jim to i s medikací. Vaše příznaky spíše ukazují na bouřlivý průběh oparu na rtu - herpes simplex.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolaky na rtech

Hnisavé boláky ve vlasech

Příčiny

Hnisavými boláky ve vlasech mohou být nežity (furunkly), ty jsou bakteriálního původu. Opět se jedná o různé bulky různé velikosti a hnisavé boláky jak ve vlasech, tak i jinde na těle.

Léčba

Léčba probíhá jednoduše odstraněním hnisu, poté následuje dezinfikování a překrytí sterilními obvazy.

Zdroj: Boláky ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem BOLAKY NA ZADKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniel.

Dobrý den objevují se mi a po delší době mizí takového tvrde necitlive červene bolaky na zadku a nevím co to je .chtěl bych Vás poprosit o radu .
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na fotografii je vidět bakteriální infekce kůže. Zhorší se se zvýšenou vlhkostí, například v těsných kalhotech nebo při nevhodném spodním prádle při náhlém spocení. Co s tím? Důsledně dbát na hygienu a pravidelně každý den omýt pokožku antibakterálním mýdlem a osušit čistým ručníkem. Zároveň je třeba používat každý den čisté spodní prádlo. Na akutní projevy, které jsou vidět na fotografii, bude nejvhodnější mast BELOGENT aplikovaná 2 krát denně 7 dní. Mast obsahuje antibiotikum s kortikoidem a je k dostání na lékařský předpis, který může vystavit praktický lékař i po telefonu. Pokud chcete mít jistotu v léčbě, a vědět co za bakterii vás trápí, tak bude potřeba odebrat vzorek výpotku, což je obvykle nažloutlá hustá tekutina vzniklá uprostřed boláku a nechat ji laboratorně vyšetřit. K tomu budete potřebovat součinnost kožního lékaře, který vám poskytne nástroj na odběr vzorku a dá vám žádanku do laboratoře, kam odnesete odebraný vzorek. Do týdne pak budete znát výsledek i název účinného antibiotika, které bakterie zničí a zbaví vás tohoto nepříjemného stavu natrvalo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolaky na zadku

Mokvavé boláky ve vlasech

Příčiny

Mokvavé boláky mohou signalizovat podezření na ateromy. Tyto útvary mohou mít hned několik centimetrů, dokonce na postiženém místě mohou vypadnout i vlasy (po zhojení dorostou). Tyto hnisavé mokvavé boláky ve vlasech jsou vlastně kožními cystami, které vznikají v důsledku ucpání mazových žláz.

Léčba

Léčba je radikálnější. Aterom se nemusí odstranit chirurgicky.

Zdroj: Boláky ve vlasech

Diskuze

V diskuzi PORADNA LÉKAŘE KOUSNUTÍ OD BLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

dobrý den jsem poštípaná od blech a začala jsem špatně dýchat a pálení v krku může to být reakce k tomu pokousání od blech

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef Hejduk.

Dobry den pokousali mě blechy a na nohách z kousancu semi dělají větší boláky oschlé a svědí boláky se mi zvětšujjí nevím coma dělat děkuji za odpověd.

Zdroj: diskuze Poradna lékaře kousnutí od blech

Boláky v nose – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět vřídky v nose, herpes v nose, folikulitu v nose, vředy v nose, strupy v nose, polypy v nose.

Zdroj: Boláky v nose

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ NEMOCI NOHOU BOLAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala tancosova.

chci se zeptat kozni bolaky na nohou skoro jako by diry chtela bych vice informaci o te nemoci dekuju

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Boláky na nohou, skoro jako by díry, to jsou pravděpodobně bradavice. Na léčbu bradavic použijte roztok Duofilm. Duofilm je modro-bílá krabička a je volně prodejný v lékárně asi za 160 Kč a vydrží hooodně dlouho. Při léčbě Duofilmem postupujte podle příbalového letáku a bradavice by měly do měsíce ustoupit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní nemoci nohou bolaky

Boláky na jazyku

Boláky na jazyku mohou být projevem stomatitidy. Stomatitida je zánět sliznice dutiny ústní. Může se projevovat zarudnutím a zduřením sliznice, bolestivostí, tvorbou puchýřků, aft, vředů a boláků. Příčinou stomatitid jsou nejčastěji infekce virového původu, případně bakterie, popálení, mechanické poškození sliznice. U lidí je nejčastějším typem takzvaná herpetická aftózní stomatitida neboli herpetická gingivostomatitida, způsobená lidským herpesvirem HSV-1. Projevuje se tvorbou bolestivých aft o velikosti do 0,5 cm na dásních, jazyku a lícních částech sliznice ústní dutiny. U nemocných jedinců se může objevit horečka, nechutenství, nadměrné slinění.

Zdroj: Zvětšené papily na jazyku

Diskuze

V diskuzi RÝHY NA JAZYKU, BOLÁKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý den,
synovi se opakovaně tvoří na jazyku různé boláky, eroze a vředy.
Byl i na chirurgickém zákroku, ale nějak nic nepomáhá. Tak nejí a
jen vyplachuje, cumlá léčivé bonbony a různé spreje a masti používá,
ovšem bez výsledku...

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jura.

Dobrý den.vyzkoušej arnikovou tinkturu já ji použil na opary afty a už se neobjevily. Namočit pouze vatu a přiložit ono to sice štípe, ale má to svůj účinek. Ještě jedna připomínka arnikovou tinkturu vyzkoušet někde jinde třeba na ruce jestli na ni není alergie.

Zdroj: diskuze Rýhy na jazyku, boláky

Strupy ve vlasech u dospělých

Příčiny

Strupy ve vlasech mohou signalizovat onemocnění seboreickou dermatitidou či lupénkou, bohužel obě nemoci jsou chronické a mohou se vracet.

Léčba

Doporučuje se používat dlouhodobě řadu Blue cap (sprej, šampon, eventuálně i tablety).

Zdroj: Boláky ve vlasech

Diskuze

V diskuzi NEMOCI BETY BOJOVNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Matěj Navratil.

Má něco bílého kolem pusy a očí.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemoci bety bojovnice

Lupus a vřed v nose

Vředy v ústech a nose jsou jedním z nejčastějších příznaků lupusu (autoimunitní onemocnění). Bolestivé vředy jsou často jedinečným a charakteristickým příznakem lupusu. Tyto léze se často rozvíjejí na stranách a uvnitř nosu.

Zdroj: Boláky v nose

Poradna

V naší poradně s názvem BOLAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta kuntošova.

Dobry den udelali se mi dva takove bolaky jeden na brade a druhy na tvari...nejdriv to bylo červene ted to mam hnede takove...nevite co to je na koznim mi rekli ze to je ekzem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zůstaňte nadále v péči kožního lékaře, který s vámi řeší vaše problémy. Důvěřujte mu a přesně postupujte podle jeho doporučení. Kožní problémy přes internet léčit nejdou, když nejsou vidět.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolaky

Boláky na pokožce hlavy

Boláky na pokožce hlavy mohou signalizovat lichen planus (lišej), což je zánětlivé onemocnění, které způsobuje červenou až fialovou kůži, vytváří se kožní léze nebo vyrážka. Toto onemocnění se zpravidla vyskytuje u žen středního věku, u dětí je toto onemocnění vzácné.

Příčiny

Příčiny lichen planus jsou zatím nejasné, nicméně existují případy, kdy se toto onemocnění objevilo jako alergická reakce na některé léky proti vysokému tlaku, artritidě či srdečním chorobám. Výskyt tohoto onemocnění byl také hlášen jako komplikace při virovém onemocnění hepatitidou C, může být rovněž známkou chronického a velmi závažného kožního onemocnění.

Léčba

V současné době neexistují žádné léky na toto onemocnění. Podávají se jen léky na snížení zánětlivosti, a to ústní či lokální steroidy, imunosupresivní léky nebo hydroxychlorochin, které se zpravidla aplikují v podobě lokálních kortikosteroidů nebo ústních steroidů. Podceňovat toto onemocnění se nevyplatí. Může způsobit zjizvení vlasové pokožky, které následně vede k vypadávání vlasů.

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadají boláky na pokožce hlavy.

Zdroj: Strupy na hlavě u dítěte

Poradna

V naší poradně s názvem BOLAKY V NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lilijana.

A doporuceni nepotrebuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Doporučení není potřeba.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolaky v nose

Léčba

Stafylokok je bakterie, která se běžně vyskytuje na kůži. Pokud si pes kůži rozškrábe, mohou se bakterie pomnožit a vyvolat tak bakteriální zánět. Ten je potřeba léčit stafylokokovými antibiotiky, navštivte tedy co nejdříve veterinárního lékaře, který vám doporučí další postup. Je potřeba zamezit dalšímu rozškrábání kůže a postižená místa oplachovat antibakteriálními roztoky, v případě svědivosti zklidňujícími šampony.

Až se boláky vyhojí, je vhodné sledovat, jestli se pes stále drbe, a pokud ano, zjistit dermatologickým vyšetřením příčinu svědění (parazité, alergie, přecitlivělost na krmivo, popřípadě jeho složku, dráždivé látky v okolí psa, vnitřní onemocnění, přehnaná nebo nedostatečná péče o pokožku psa, neuróza a podobně) a tu se snažit odstranit.

Zdroj: Stafylokok u psa

Vyrážka ve vlasech u dětí

Příčiny

Vyrážka ve vlasech může signalizovat výsev planých neštovic. Nejprve vyrážku zpozorujete ve vlasech, brzy se však rozšíří po celém těle. Puchýřky mohou být i v ústech. Zpočátku jsou viditelné jen růžové flíčky. Ty se však záhy změní na bezbarvé puchýřky a později stroupky.

Léčba

Onemocnění je nakažlivé až do chvíle, než se vyloupne poslední stroupek. Pupínky hrozně svědí, lékař vám zřejmě doporučí mazat je tekutým pudrem a někdy i dezinfekční vodičkou. Děti si pupínky nesmějí škrábat. Když si totiž strhnou stroupky, zůstanou jim po nich jizvy. Proti planým neštovicím je možné nechat dítě očkovat. Dítě by mělo být po celou dobu v klidu, v teple a vyvarovat se přímého slunce.

Zdroj: Boláky ve vlasech

Folikulitida ve vlasech

Příčiny

Folikul je vlasový váček, v jehož blízkosti může vzniknout zánět, tedy folikulitida. Jedná se nejčastěji o infekční zánět, který může vzniknout tam, kde rostou vlasy a chlupy. Může se jednat o slabý zánět, který však může přejít do podoby hnisavé kožní infekce. Vzácněji jsou to pak neinfekční záněty, například eozinofilní folikulitidy.

Léčba

S folikulitidami je nutné dbát na hygienu, aby se infekce nezanesla dále. Je možné využít místní přípravky, které mají dezinfekční a hojivé účinky. V případě závažnější infekce je možné podávat na zanícení folikul antibiotické masti, či dokonce podávat antibiotika celkově. Pokud se jedná a houbovou infekci, nasadí se antimykotika, v případě eozinofilního zánětu je namístě podávání kortikoidních mastí.

Zdroj: Boláky ve vlasech

Komplikace poranění v nose

Dlouhodobé komplikace mohou být způsobeny znečištěním, složitou ránou, věkem a také metabolickými poruchami. Mezi metabolické poruchy patří nedostatek vitamínů a bílkovin. Infekce také může porušit okraje nosu. Boláky v nose jsou kontrolovány lékařem, aby se zabránilo potencionálním komplikacím. Také uživatelé brýlí se při výskytu boláků na nose musí svých brýlí na krátkou dobu vzdát. Fraktura nosu musí být řešena v prvních 8 dnech, jinak po ní může zůstat široké sedlo nosu nebo křivý nos. Závažné krvácení obličeje může být důvodem i pro intubaci. U těchto závažných poranění může být omezeno dýchání nosem. Pokud se u těchto poranění provádí umělé dýchání, tak se může dostat krev do plic. Výsledkem by mohl být zápal plic nebo v nejhorším případě může dojít ke smrti zadušením.

Zdroj: Zranění v nose

Boláky ve vlasech u dětí

Příčiny

Boláky ve vlasech u dětí jsou charakteristické pro seboreickou dermatitidu. Seborea je onemocnění kůže, které není nakažlivé ani infekční a postihuje hlavně pokožku hlavy, obličeje a trupu, protože to jsou oblasti lidského těla, u nichž dochází ke zvýšenému maštění kvůli produkci mazových žlázek. Jedná se o onemocnění typické hlavně v kojeneckém věku a má sklony k recidivě (návratu), může se objevit i v pozdějším věku (puberta nebo dospělost), hlavně tedy u mladých mužů. V kojeneckém věku ve většině případů dochází k jeho samovolnému vymizení, v pozdějším věku je ale potřebná léčba.

Léčba

K léčbě seborey ve vlasech se používají hlavně šampony s účinnými látkami proti tomuto onemocnění, dále salicylový olej nebo různé domácí olejové zábaly. Vhodné je navštívit kožního lékaře, který situaci seborey zhodnotí a určí správnou léčbu. V případě, že je stav středně těžký, může naordinovat i přípravky s obsahem kortikosteroidů. Místa zasažená ložisky seborey se také mohou namazat různými oleji (olivový, kokosový, mandlový). Olej se nechá na místě ložiska působit aspoň 15 minut anebo i přes noc a poté se opět kartáčkem na vlásky šupinky vyčešou. U této metody je zapotřebí vlasy pořádně vymýt šamponem, aby nedošlo k ucpání pórů olejem a ke zhoršení situace. Pokud šupinky i přesto drží a jejich vrstva je silná, mohou si maminky pořídit speciální olejíček obsahující kyselinu salicylovou. Jemnými masírujícími pohyby mohou rodiče změkčit ložiska ve vlasové části dětské hlavičky. Na takto změkčená ložiska se jemně nanese buď šampón proti seboreické dermatitidě (z nabídky lékáren), anebo mastný krém. Za pomocí hustého kartáče na vlasy nebo hřebínku se mohou několikrát denně vlásky se šupinkami vyčesávat. Na odstranění seborey není dobré časté používání šamponů, seborea není výsledkem nedostatečné hygieny.

Zdroj: Boláky ve vlasech

Alergické onemocnění kůže

Alergie na bleší kousnutí je jedním z nejčastějších kožních alergických projevů. Psi postižení touto alergií jeví i při napadení pouze jednou blechou známky extrémní svědivosti kůže. Hlavně v oblasti hřbetu nad ocasem, stehen, ocasu. V těchto místech pak vznikají boláky, vypadává srst.

Atopie – reakce na vzdušné alergeny, jako jsou pyly, domácí prach a roztoči. Psi s atopií si nejčastěji koušou tlapky, škrábou uši a čumák a okolí očí. Stav se většinou zhoršuje během léta.

Potravní alergie – alergie na jednu nebo více složek potravy. Projevuje se svědivostí stejných částí těla jako u atopie.

Alergie na hmyz – lépe řečeno na kousnutí hmyzem. Poměrně málo častá alergie, projevuje se na místech nejčastěji postižených pokousáním – hřbet nosu, uši.

Kontaktní alergie – neboli dotyková. U psů velice vzácná forma alergie, dochází k ní při styku kůže s nevhodným materiálem.

Zdroj: Pes se škrábe a kouše

Léčba boláků v nose

Léčba lézí v nose závisí na příčině jejich vzniku. Nedoporučuje se vřídků dotýkat, protože dotyk přispívá k šíření infekce na další oblasti těla.

Nejlepším způsobem dosažení úlevy od bolesti je pomocí studeného obkladu. Postačí zabalená kostka ledu v hadříku a následné přiložení na oteklou a zarudlou oblast nosu. Po několika hodinách je znatelné zmenšení otoku. Vyhněte se užívání nosních sprejů. Na nosní vředy jsou velmi účinná antibiotika. Kromě toho je důležitá i konzumace výživné a dobře vyvážené stravy, aby došlo k zajištění optimálně silného imunitního systému. Toto je nutné zvláště při opakujících se vředech. Pokud je příčinou vzniku nosních vředů zima, snažte se udržovat nosní sliznici vlhkou. Pijte dostatek tekutin, aby se zabránilo dehydrataci, která se může projevit i ve vysychání nosní sliznice. Můžete také použít slabou vrstvu hydratačního krému, abyste zabránili vysušování. Doporučuje se například kokosový olej, protože se o něm říká, že má schopnost výborně hydratovat.

Zdroj: Boláky v nose


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP