Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

APOIBUPROFEN 400

OBSAH

Apo-Ibuprofen 400 cena

Zde se můžete podívat na ceny Apo-Ibuprofen 400.

Zdroj: Apo-Ibuprofen 400

Poradna

V naší poradně s názvem ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Šatanová.

Chci se zeptat na lék Lixiana 60mg , na ředění krve které léky se mohou užívat ja uživám apoibuprofen na bolest kloubu.Taky z bylin se chci zeptat na bylinu komonici lékařskou, která má být též na ředění krve, jestli je vhodná? Děkuji za odpovědi.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Lixiana je nový lék proti sražení krve, který je stále ve fázi testování a teprve se vyhodnocují všechny možné interakce. Výhodou Lixiany je, že nevyžaduje žádnou dietu - můžete jíst co chcete. S interakcí s jinými léky je to už trochu horší. Je mnoho léků, které zvyšují i snižují účinky Lixiany, ale jejich dostupnost je vázána na lékařský předpis, takže vždy informujte všechny lékaře, že užíváte Luxianu a oni se k tomu přizpůsobí se svým předpisem. Co se týče bylinek, tak zatím je prokázána interakce s třezalkou tečkovanou, ale pro vaší bezpečnost byste neměla užívat žádné bylinky během léčby Lixianou. Volně prodejné léky proti bolesti, jako je například Ibuprofen, zvyšují riziko krvácení, obzvláště když se užívají dlouhodobě. Požádejte svého ošetřujícího lékaře o předpis na vhodnější lék proti bolesti, který bude možné užívat bez rizika.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Opuncie ředení krve

Na chřipku Apo-Ibuprofen

Chřipka je zánětlivé onemocnění a Apo-Ibuprofen výborně dokáže tlumit projevy zánětu a také efektivně tlumí bolest, která je při chřipce velice nepříjemná. Apo-Ibuprofen se užívá ihned, jak se objeví počáteční příznaky chřipky (schvácenost, bezdůvodná bolest svalů nebo hlavy, zvýšená teplota). Apo-Ibuprofen se na chřipku v prvních dnech užívá v dávce 400 mg každé 4 hodiny. Po zmírnění příznaků chřipky se dávka sníží na tři krát denně 400 mg Apo-Ibuprofenu. Apo-Ibuprofen se užívá jen po dobu nezbytně nutnou, jakmile ucítíte, že již svůj stav zvládnete bez léku, tak již Apo-Ibuprofen dále neužívejte. Apo-Ibuprofen je výborný pomocník na chřipku, ale má také neblahé vedlejší účinky na srdce a zažívání, které se projevípři jeho dlouhodobém a nepřetržitém užívání. Při nárazové léčbě chřipky, která trvá maximálně deset dní, je Apo-Ibuprofen dokonalý pomocník. Společně s Apo-Ibuprofenem je třeba ještě užívat vitamín C s postupným uvolňováním v dávce čtyřikrát denně 500 mg a k tomu tinkturu echinacea v dávce 30 kapek třikrát denně. Samozřejmostí je dostatek tekutin a to až 5 litrů, zejména při pocení.

Zdroj: Osvědčený recept na rýmu a prochlazení

Poradna

V naší poradně s názvem TRHANI ZUBU A BOLEST V KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katerina.

Dobry den, vcera mi vytrhli osmicku a kdyz to prislo k sobe silene to bolelo. Po prasku na bolest to slo snest, nicmene zadny prasek mi nepomaha pri polknuti..vzdy mi na jedne strane krku vystreli tak silena bolest pri kazdem polknuti ze sliny radeji plivu ven..nejde spat ani nic. Mam horecky.. Jsem uz zoufala..nevite proc to je a co stim?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Při polykání sval jazyka přirozeně tlačí na dásně v místě osmiček a tím způsobuje bolest, kterou cítíte. Použijte léky proti bolesti, například Apoibuprofen 400 jednu tabletu po šesti hodinách. Kdyby bolest po dvou dnech neustupovala, tak navštivte svého stomatologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trhani zubu a bolest v krku

Apo-Ibuprofen na bolest ucha

Přípravek Apo-Ibuprofen 400 mg obsahuje účinnou látku ibuprofen (Ibuprofenum), který působí proti zánětu, bolesti a horečce. U náhle vzniklých nebo vleklých zánětlivých chorob užívejte tento lék pouze na doporučení lékaře. V těchto případech se přípravek užívá většinou dlouhodobě a v dávkování, které určí lékař individuálně. Při léčbě mějte vždy na paměti, že se jedná o lék, a proto s ním tak nakládejte.

Doporučené dávkování při bolestech, při horečnatých onemocněních: Dospělí a dospívající nad 12 let užívají obvykle 1 potahovanou tabletu APO-IBUPROFEN 400 mg 3krát denně, a to 1 potahovanou tabletu jednorázově nebo podle potřeby, nejvýše 3 potahované tablety denně. Odstup mezi jednotlivými dávkami je nejméně 4 hodiny. Bez doporučení lékaře nesmí být překročena dávka 1200 mg ibuprofenu za den.

Zdroj: Apo-Ibuprofen 400

Poradna

V naší poradně s názvem CIPRALEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Babka.

Prosím jaký je rozdíl, byl mi napsán citralon 20. JInak užívám lexaurin ale jen tak 3x za týden, většinou na noc, když cítím pálení poo těle. Jsem stará, mám dost nemocí, užívám dost prášků na tlak a srdce. Mám vyoperovanou ŠŽ, tedy autoimunitní onemocnění. Doufám, že mi příležitostné použití lexaurinu /2x,1,5/ neublíží. V té trojce mi vadí to růžové barvivo. Během života jsem si pomáhala ke zklidnění meprobamat apod. nyní mi vyhovuje ten lexaurin, když cítím každý nervík v těle. Beru apoibuprofen na artritidu a půlku stilnoxu na noc, takže někdy vše najednou. Většinou mi vše přepadá před spaním po desáté večer. Snad nějaký drastický návyk nevzbnikne. Ten citralon zatím neberu,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Citalon patří do skupiny antidepresiva a je vhodnou alternativou k léku Lexaurin. Není vhodné brát tyto léky současně! Ve Vašem případě bych dával velký pozor při současném užívání léku Citalon a Apoibuprofen, mohou zde nastat nepříjemné nežádoucí účinky v podobě nevolnosti a nebo zhoršení depresívních stavů. Raději společně Citalon a Apoibuprofen nebrat! Tolik k Vaší otázce.
Nyní bych se ještě rád zaměřil na příčiny Vašich večerních depresí. Pro zmírnění depresí je možné užívat léky - antidepresiva, ale ve Vašem případě tím navyšujete podíl chemie ve svém lékovém koktejlu, který každý den užíváte a to není moc dobré. Navíc u antidepresiv vzniká návyk od prvního dne jejich užívání bez ohledu na výši a četnost dávek. Existují i jiné metody, jak se zbavit depresí. Především je to cílevědomost. Když si ve svém životě určíte nějaký splnitelný a přijemný cíl, tak pak cesta, která k němu povede, Vás dokáže natolik zabavit a unavit, že zapomenete na deprese. Například nový přítel nebo přítelkyně bývají dobrým začátkem v boji proti depresím. Nebo vzdělávání na univerzitách třetího věku a v neposlední řadě i aktivní pohyb, například na nějakém pěkném elektrokole. Něco, co by vás tak zvaně "vytáhlo z domečku". Čím méně budete užívat antidepresiva, a čím více budete aktivně žít, tím se stane Váš život hodnotnější a plnější a to platí v každém věku. Nesmírně důležité je spát v dobře zatemněné místnosti, při ÚPLNÉ tmě. Do postele byste měla ulehat unavená po celodenní cestě za svými cíly a pak nebudete potřebovat ani žádný Stilnox na spaní. Žijte, smějte se, mějte někoho ráda (i sebe), ať má Váš život smysl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cipralex

Apo-Ibuprofen na chřipku

Bez porady s lékařem je možné přípravek Apo-Ibuprofen 400 mg užívat při bolestivých stavech nerevmatického původu, např. při sportovních a jiných poraněních, při bolestech hlavy nebo zubů, při bolestivé menstruaci a ke zmírnění horečky a bolestí při nachlazení. Při léčbě chřipky Apo-Ibuprofenem 400 nikdy nekombinujte s těmito léky: Nurofen x Ibalgin x Brufen x Ibuprofen x Apo-Ibuprofen x Dolgit x Ibumax. Všechny tyto preparáty obsahují stejnou účinnou látku ibuprofenum, která by se potencovala a měla by vliv na výskyt nežádoucích účinků.

Pokud se bolesti nezmírní po 5 dnech, nebo horečka neustupuje po 3 dnech léčby přípravkem APO-IBUPROFEN 400 mg, nebo se obtíže zhorší, poraďte se o dalším postupu s lékařem. Bez porady s lékařem neužívejte přípravek déle než 7 dnů.

Doporučené dávkování při léčbě zánětlivých a degenerativních onemocnění kloubů a páteře nebo mimokloubního revmatismu: Přípravek se u těchto onemocnění užívá na doporučení lékaře, který stanoví i dávkování. Dospělí a dopívající nad 12 let obvykle užívají 1–2 potahované tablety APO IBUPROFEN 400 mg 3krát denně. Odstup mezi jednotlivými dávkami je nejméně 4 hodiny.

Zdroj: Apo-Ibuprofen 400

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Dobrý den a existuje něco nejakej prášek nebo něco na bolest mám doma dva kluky a sem sama nane tak že si nemohu dovolit někam chodit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zkuste nahradit Paralen za Ibalgin 400 popřípadě Apo-ibuprofen 400 a užívejte jednu tabletu po šesti hodinách a zítra navštivte normálního zubního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest zubu

Apo-Ibuprofen 400

Apo-Ibuprofen 400 obsahuje léčivou látku ibuprofen; tato látka patří do skupiny nesteroidních protizánětlivých léčiv. Ibuprofen zmírňuje bolest a zánět různého původu. Lék rovněž tlumí horečku, která provází běžné nemoci z nachlazení. Lék se užívá při bolesti hlavy, zubů, zad, při bolestivé menstruaci, při bolesti svalů a kloubů provázející chřipková onemocnění, při poranění měkkých tkání, jako je pohmoždění a podvrtnutí. Dále se užívá při horečnatých stavech doprovázejících chřipková onemocnění a jako doplňková léčba horečnatých stavů při jiných onemocněních, při zánětlivých onemocnění kloubů a páteře provázených bolestivostí, zarudnutím, otokem a kloubní ztuhlostí. Lék by se měl používat pouze na doporučení lékaře. Apo-Ibuprofen 400 je určen pro dospělé a dospívající nad 12 let.

Podávání tohoto léku může být spojeno s mírným zvýšením rizika srdečních nebo mozkových cévních příhod. Riziko je více pravděpodobné, pokud jsou používány vysoké dávky a dlouhá doba léčby. Proto nepřekračujte doporučenou dávku ani dobu léčby. Velkou obezřetnost byste měli mít, pokud jste prodělali nebo máte vředovou chorobu žaludku nebo dvanácterníku. V průběhu léčení se ojediněle může vyskytnout krvácení ze zažívacího traktu, vřed nebo perforace. Vznik těchto stavů může, ale nemusí být provázen varovnými příznaky. Riziko vzniku krvácení, vředu nebo perforace v zažívacím traktu se zvyšuje se stoupající dávkou léku.

Zdroj: Apo-Ibuprofen 400

Léčba zubního váčku

Zubní nebo apikální váček se léčí pomocí chirurgického zákroku, při kterém se provede apikální resekci. Apikální resekce je kostní kyretáž a znamená to, že se provede resekce (řezání) do zubního kořenového hrotu. Při této resekci se může odstranit maximálně třetina celého kořene. Po výkonu vás pak zubař důkladně seznámí s pooperační péčí, která pomůže situaci výrazně zlepšit, aby se zabránilo další infekci v řezu. V některých případech bývají použita i antibiotika, ale nejsou nezbytná. Také protizánětlivé léky, jako je apoibuprofen, se můžou rovněž vypořádat s urychlením léčby odoperovaného zubního váčku. Týden rekonvalescence pak umožní odstranění stehů, ale zotavení kosti trvá ještě trochu déle. Apikální resekce je nejlepší způsob, jak se zbavit váčku, který by jinak mohl způsobovat další problémy. Jediná další alternativa je pak vytržení zubu a proto se doporučuje, aby byl váček léčen v jeho rané etapě, díky čemuž nemusí dojít k odstranění zubu.

Zdroj: Zubní váček

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST UCHA PO POUZITI SLUCHATEK MP3, SILNÝ OTOK,NEPRUCHODNOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel René Klimeš.

Na dovolené u moře .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S největší pravděpodobností máte zánět zevního zvukovodu. Nejrychlejší a také nejbezpečnější způsob léčby je roztok s antibiotiky. Zkuste zajít do tamní lékárny a požádejte lékárníka o pomoc. Ptejte se na směs - roztok těchto dvou účinných látek: gentamicinum 3 mg/ml a dexamethasoni natrii phosphas 1 mg/ml. Pak to užívejte 3 krát denně tři kapky do bolavého ucha. Při kapání vytáhněte ucho za lalůček, aby se roztok dostal co nejhlouběji do zvukovodu. Když se vám nepodaří sehnat antibiotika, tak si kupte APO-Ibuprofen 400 mg a užívejte jednu tabletu po 5 hodinách. To pomůže zmírnit bolest a zastaví to rozvoj zánětu. Po návratu do ČR si nechte ucho zkontrolovat na oddělení ORL.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest ucha po pouziti sluchatek mp3, silný otok,nepruchodnost

Ibuprofen

Lékem proti bolesti je například Ibalgin/Ibuprofen/Apo-Ibuprofen, u starších lidí známý pod názvem Brufen. Na trhu tyto léky naleznete jako sirup, tablety, gel či takzvaný rapid. Působí proti bolesti a proti zánětům. Vedlejší účinky léčivé látky ibuprofenum nejsou příliš škodlivé, nejsou-li výše uvedené léky užívány dlouhodobě.

Wikipedie uvádí, že ibuprofen (latinsky ibuprofenum) je léčivo ze skupiny nesteroidních antiflogistik, které se používá na tlumení bolestí, zánětů a horeček. Existuje ve formě tablet, sirupů a léků pro lokální podání (krémy, gely). Tablety v síle do 400 mg lze zakoupit v lékárně i bez lékařského předpisu. Síla 600 mg je vázaná na lékařský předpis. Prodává se pod různými komerčními názvy, například Apo-Ibuprofen, Brufen, Dolgit, Ibalgin, Ibumax, Nurofen a další.

Doporučené dávkování závisí na tělesné hmotnosti a indikaci. Standardní denní dávka na léčbu bolesti či horečky je jedna tableta denně. Obecně se dá říci, že doporučená dávka pro perorální podání je pro dospělé a dospívající od 12 let 400 mg až 3krát denně s časovým rozestupem 4–6 hodin (20–35 mg na 1 kg hmotnosti pro děti). Maximální denní dávka by neměla překročit 1 200 mg. V případě revmatických onemocnění může být dávka i vyšší. Přesnou dávku ale musí vždy stanovit lékař. Ani v takovém případě by neměla být překročena maximální denní dávka 2 400 mg!

Zdroj: Lék na bolest zad bez předpisu

Důležité pojmy

  • Anestezie / Anestetikum: je lék, který lékař podává proto, že otupuje vaše tělo tak, abyste necítili bolest během operace.
  • Celková anestezie: je stav kdy je anestetikum vpraveno přímo do krevního oběhu a způsobí velmi hluboký spánek, při kterém není možné cítit žádnou bolest.
  • Močový měchýř: orgán v těle, ve kterém se shromažďuje moč.
  • Dávka: množství léku, který užíváte.
  • Suchá ejakulace: je stav když z penisu nevychází žádná tekutina (ejakulát), když máte vyvrcholení při pohlavním styku.
  • Ejakulát: tekutina, která vychází z penisu při vyvrcholení u pohlavního styku.
  • Erektilní dysfunkce: stav, kdy není možné dosáhnout dostatečného ztopoření penisu a nelze tak provozovat pohlavní styk.
  • Erekce: je stav když penis je dost tvrdý a připravený k pohlavnímu styku.
  • Genitální oblast: část lidského těla, která zahrnuje penis, šourek, hráze a řiť.
  • Ibuprofen: léčivá látka proti bolesti, obsažena například v léku Motrin nebo APOIbuprofen.
  • Řez: otvor v kůži těla, přes který bude lékař provádět operační výkon.
  • Inkontinence: Neschopnost ovládat své močení.
  • Styk: akt sexu.
  • Kegelovo cvičení: cvičení, které posiluje svaly pánevního dna.
  • Lymfatické uzliny: malé žlázy nacházející se po celém těle, které odstraňují bakterie, ale také nádorové buňky z těla ven.
  • Nervy šetřící operace: operace, která chrání nervy, které jsou v okolí prostaty.
  • Svaly pánevního dna: také známé jako pubococcygeus nebo PC svaly. Tyto svaly jsou odpovědné za správnou funkci obou svěračů jak rekta, tak i močové trubice. Svaly pánevního dna se podílejí na správné funkci vyprazdňování.
  • Chirurg: lékař, který provádí operativní zákrok.
  • Močová trubice: trubice, která odvádí moč z těla ven prostřednictvím penisu.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Co na menstruační bolesti

Bolesti při menstruaci můžete zvládnout například pomocí:

  • volně prodejných léků na bolest – analgetika (nejznámější je Ibuprofen, Apo-Ibuprofen, Nurofen);
  • léků s vyšším obsahem železa – pomáhají pří zvýšené ztrátě krve; doporučí vám je gynekolog;
  • speciálních léků na menstruační bolesti – utlumují i silné křeče a stahy dělohy; doporučí vám je rovněž gynekolog;
  • bylinek a čajů – pomáhají například meduňka, kontryhel, sezam a maliník;
  • vitaminů a minerálů – pomáhá hořčík a vápník, ty se někdy prodávají i jako součást multivitaminových přípravků.

Lékaři doporučují, aby se některé léky užívaly před samotným nástupem menstruační bolesti, částečně tak pomohou její průběh zmírnit.

Když léky na menstruační bolesti nemáte, první pomocí bude teplo, masáž, dostatečný přísun vitaminů a minerálů.

Zdroj: Babské rady na bolest břicha při menstruaci

Angína první pomoc

V žádném případě si bílé tečky v krku nepropichujte, ani je nevymačkávejte, nejsou to žádné beďary, akné se v krku nedělá! První pomoc při propuknutí akutní angíny je co nejrychleji pomoci svému tělu v likvidaci nechtěných bakterií.
 

Rychlá léčba angíny  - první pomoc:

  • vzít jednu tabletu Apo-Ibuprofen 400 mg a jednu tabletu vitamínu C 400 mg a zapít je 300 ml vody.
  • pak vycucat antibiotickou pastilku, například Stepsils. 
  • pak po půl hodině použijte spray Jox, kterým postříkejte důkladně bolavá místa v krku. Těsně po aplikaci Joxu se snažte nepolykat. Klidně se nakloňte nad umyvadlo, otevřete pusu a nechte vytékat vznikající sliny. Neděste se, bude jich hodně, budou vazké a budou postupně měnit barvu do zlato-hněda. To vše nastane vlivem Joxu, respektive vlivem jódu, který Jox obsahuje. 
  • pak si obalte krk šálou a udržujte ho v teple a naplánujte si návštěvu lékaře, protože bude nutné nasadit léčbu antibiotiky, které bez lékařského předpisu nepořídíte.

Zdroj: Bílé tečky v krku

Co bychom měli vydržet bez léků:

  1. Horečku trvající 2 - 3 dny. Zvýšená teplota zrychluje krevní oběh, takže látky, které usmrcují viry, kolují v těle rychleji a efektivněji. Tělo se také pokouší usmrtit viry vytvořením teplejšího prostředí, které již virům není příjemné. Pokud užijeme lék na snížení teploty, tento proces se zpomalí nebo zastaví, a proto se z rýmy budeme zotavovat déle.
  2. Kašel, při kterém se vykašlávají hleny, je také lépe netlumit. Vykašlávání je přirozený samočisticí proces našeho organismu. Pokud se užijí léky proti produktivnímu kašli, hleny i s choroboplodnými zárodky zůstanou v organismu.
  3. Ucpání nosu třeba také spíše neléčit nebo léčit jen částečně. Je to proto, že prostředky na uvolnění nosu zužují cévy a omezují prokrvení nosu a hrdla. Zvýšené prokrvení je však často nutné, neboť zvyšuje teplotu zamořené oblasti a pomáhá sekretem vyplavit z těla choroboplodné zárodky.

Mnozí lidé se léčí z rýmy sami a používají léky bez lékařského předpisu. V lécích se orientují na základě reklam nebo kupují to, co je nejlevnější. Při výběru léků by však mělo být rozhodující jiné kritérium, a to, jaké účinné látky a v jakém poměru je dané léky obsahují. Pokud se člověk při rýmě cítí skutečně špatně, je třeba užít léky na snížení horečky a zmírnění bolesti, typicky Apo-ibuprofen.

Zdroj: Kašel a rýma

Léky na žlučník

Léky na žlučník uleví od nepříjemných bolestí v podžebří a pomohou odstranit chronickou zácpu způsobenou nedostatkem žluči ve střevě. Choleretikum také podporuje tvorbu vylučování žluče, čímž uvolňuje bolestivé křeče hladkého svalstva žlučníku. Pokud však pociťujete výrazné obtíže doprovázené nechutenstvím či brzkým pocitem plnosti, doporučuje se užívání choleretik spojit s vhodnou úpravou stravy (vynechání mastného, smaženého, příliš sladkého) a celkovou očistou organismu, která podrážděný žlučník zklidní. Kapky jsou jednou z nejoblíbenějších forem léků na žlučník u lidí, kteří neradi polykají tablety. Vyzkoušejte například Cholagol, který povzbuzuje tvorbu a vylučování žluči a zmírňuje křeče hladkého střeva a žlučových cest, má mírně projímavý účinek. Klasické obalené tablety, které rovněž podporují tvorbu žluči, uvolňují křeče a odstraňují chronickou zácpu. Zástupcem těchto tablet je Isochol. Tobolky se užívají o poznání lépe než tablety, výborný je Essentiale Forte pro prevenci tvorby žlučových kamenů.

Zde je seznam léků na žlučník, které lze volně koupit: léky na žlučník cena. Na tlumení bolesti žlučníku se používají analgetika - léky proti bolesti, například Valetol, Atalargin, APO-Ibuprofen Rapid, atd.

Jako doplněk k těmto lékům se doporučuje pití dostatečného množství žlučníkového čaje, především odvaru ze šalvěje či řepíku lékařského. Uvedené bylinky a čaje na žlučník však slouží spíše jako podpůrný prostředek při lehkých žlučníkových obtížích. V případě, že bolesti neustoupí do 5 dnů, je nutné léčbu konzultovat s lékařem, neboť se může jednat o závažný zánět žlučníku.

Zdroj: Podrážděný žlučník

Mezi analgetika se řadí...

Nesteroidní antiflogistika (NSA), která působí proti bolesti, zánětu, teplotě a horečce a lze je úspěšně použít u většiny bolestivých stavů pohybového ústrojí, u bolestí zubů, poranění a podobně. Už jejich jednorázová aplikace může ulevit od bolesti. Dlouhodobé podávání nižších dávek působí analgeticky, teprve při opakovaných vyšších dávkách se projevuje i antiflogistický účinek (analgetický účinek do desítek minut, antiflogistický účinek do 7 dnů). Kombinovat navzájem nesteroidní antiflogistika se považuje za iracionální. Podle charakteru bolesti je možné zvolit léčivo s vhodnou kinetikou a také vhodnou lékovou formu, například při akutní bolesti tablety s okamžitým uvolňováním nebo šumivé tablety.

Příklady NSA:

  • kyselina acetylsalicylová (Acylpyrin, Anopyrin, Aspirin, Godasal) – analgetický účinek nastupuje do 30 minut po podání, maxima dosahuje do 2 hodin a přetrvává 4–6 hodin. Při přítomnosti horečky se nesmí podávat dětem do 16 let! Je dostupná také v kombinaci s paracetamolem, kofeinem nebo kyselinou askorbovou.
  • ibuprofen (APO-Ibuprofen, Brufen, Ibalgin, IbuMax, Ibuprofen AL, Nurofen) – patří v současné době k nejrozšířenějším analgetikům a lze bez větších výhrad používat i u dětí.
  • naproxen (Nalgesin S) – má delší biologický poločas, jeho účinek nastupuje do 30 minut, ale přetrvává 8–12 hodin. Jeho použití není vhodné u starších pacientů.
  • diklofenak (Myogit, Veral, Voltaren Actigo, Voltaren Rapid) – má odlišnou farmakokinetiku podle toho, o jakou sůl se jedná. Sodná sůl má nástup účinku za 30–45 minut, draselná sůl do 15 minut.
  • paracetamol (Mexalen, Panadol, Paralen, Paramax Rapid) – bývá často poddávkován, je důležité si uvědomit, že jednotlivá analgetická dávka pro 70 kg vážícího dospělého je 1 000 mg. Denní dávka 150 mg/kg už je hepatotoxická, ale u pacientů s horší funkcí jater (alkoholici, malnutrice) nebo užívajících jiná hepatotoxická léčiva může jít i o dávku nižší. Výhodou paracetamolu je nízký výskyt nežádoucích účinků a interakcí s jinými léčivy. Použití u dětí je usnadněno dostupností přípravků v nižších silách (100 mg, 125 mg) a snadněji podávaných lékových formách (čípky, perorální suspenze). Je dostupný také v racionálních kombinacích s propyfenazonem (Saridon, Valetol) nebo anxiolyticky působícím guaifenesinem (Ataralgin). Existují rovněž kombinace s kyselinou acetylsalicylovou, kofeinem nebo kyselinou askorbovou, jejichž základ je spíš tradiční nebo empirický. U akutních infekcí horních cest dýchacích se používají jeho kombinace s celou řadou látek (chlorfenamin, fenylefrin, dextromethorfan, pseudoefedrin).

Zdroj: Bolest po vytržení zubu

Domácí léčba zánětů ucha

  • Úplně nejlepší první pomoc při pálení v uších z důvodů zánětu zevního zvukovodu je aplikovat do zvukovodu višněvského balzám s dehtem. Tence namotanou vatičku na špejli namočíme do dehtového višněvského balzámu a pak ji zasuneme  co nejhlouběji do zvukovodu a stáhneme ze špejle. Necháme ji v uchu působit několik hodin a pak to zopakujeme s čerstvým balzámem.
  • Na zánět zevního zvukovodu také pomáhá česnek, když se malý úzký kousek oloupaného česneku zabalí jemně do vaty nebo do papírového kapesníčku a vloží se do zvukovodu. Výpary z česneku pak usmrtí přemnožené mikroby a zabrání se tak rozvoji zánětu a jeho rychlému zhojení.
  • Proti bolesti ucha pomáhá také černý bez. Čaj připravený z květů černého bezu se pije v průběhu celého dne a také se formou obkladů přikládá na bolavé ucho.
  • Také obklad s nastrouhaným bramborem dokáže trochu pomoci od bolesti při zánětu středního ucha, či při zánětu zevního zvukovodu.
  • Jako podpůrná léčba funguje i žvýkání žvýkaček, ve kterých je obsažen Xylitol, který funguje jako lehké antibiotikum a zabíjí bakterie. Optimální množství je 5 žvýkaček denně, protože při větším množxtví Xylitol způsobuje průjem.
  • Proti bolesti a zároveň i na léčbu zánětu velmi dobře poslouží volně prodejný lék Apo-ibuprofen, který se užívá ráno a večer jedna 400 mg tableta.
  • Z lékárny výborně a vemi rychle zabírají na zánět zevního zvukovodu kapky Garasone, které jsou ale jen na lékařský předpis, protože jde o účinnou kombinaci antibiotik a kortikoidů.

Léčba zánětu středního ucha

Nejlepší variantou v této léčbě je zahájení léčby antibiotiky, k tomu je ovšem třeba navštívit lékaře. Svépomocí můžeme léčbu zánětu středního ucha zahájit pomocí zinku, zázvorového čaje, česneku, selenu, jitrocele, mateřídoušky, špetkou chilli a vitamínu C. Pokud je infekce při zánětu středního ucha hnisavá, tak se do ucha nesmí nic kapat, ani léčivé kapky z česnekové šťávy, protože hrozí prasknutí bubínku.

Domácí léčba zánětu středního ucha:

  • Zinek - během prvních tří dnů se zinek užívá v dávce 10 mg každé 3 hodiny. Od čtvrtého dne se dávka sníží na 50 mg denně a od sedmého dne se užívá již jen 30 mg zinku denně. Zinek se nesmí užívat společně s citrusy, protože jejich šťáva ničí účinky zinku. Nejlepším druhem zinku při těchto vysokých dávkách je pikolinát zinku nebo glukanát zinku.
  • Česnek - při bolestivých příznacích se  třikrát denně užívají najemno roztrouhané dva stroužky česneku, které se zapijí sklenicí vody. Po odeznění bolestí se česnek užívá ještě dva dny. Česnek se nesmí užívat na lačný žaludek, vždy jen po jídle.
  • Zázvorový čaj - pijí se 3 šálky denně. Zázvorový čaj se připraví ze dvou lžic nastrouhaného čerstvého zázvoru, který se přelije horkou vodou a nechá se 8 minut louhovat. Po vypití se zbylý zázvor na dně také sní.
  • Selen - prvních šest dní se užívá 150 μg denně, po šesti dnech se užívá ještě týden dávka 100 μg denně.
  • Vitamín C - 300 mg se užívá třikrát denně.
  • Jitrocelové pastilky s mateřídouškou bez cukru se užívají každé 3 hodiny.
  • Chilli - jednou nebo i dvakrát denně si do jídla přidejte špetku chilli, které zvyšuje prokrvení a hojení sliznic.

Zdroj: Co znamená pálení uší nebo pálení v uchu?

Hojení dásně po vytržení zubu

Pokud jdete na extrakci zubu kvůli parodontóze, tak se extrakce zubu volí jako poslední možnost, kdy již nejde zub jinak zachránit a drží v kosti jen pár vazy. Před vlastním výkonem se podává anestezie, takže to rozhodně nebude bolet. Výkon by neměl trvat déle než dvacet minut, to však záleží na šikovnosti lékaře a možném krvácení, které se pak staví tampony. Poté vám zubař podá všeobecné informace o tom, jak se po zákroku chovat, co dělat a nedělat a doporučí i léky na bolest. Dle zkušeností zabírá Ibalgin a Apo-Ibuprofen. Bolesti se nebojte, maximálně ucítíte tlak, který se v případě parodontózy bude rovnat zhruba tlaku při žvýkání tužší stravy.

Vytažení zubu, odborně extrakce, je obecně nejčastější stomatochirurgický výkon. Provádí se zpravidla v místním znecitlivění a ambulantně. Hospitalizace je nutná většinou pouze u závažně nemocných například těžkým srdečním onemocněním nebo u pacientů užívajících léky na ředění krve. Pokud vás čeká extrakce zubu, je dobré se před návštěvou ordinace dostatečně najíst a vzít si všechny léky, které trvale užíváte.

Před samotným výkonem by se vás lékař měl dotázat na váš zdravotní stav, zejména jaké léky berete, netrpíte-li alergiemi, zda se neléčíte se srdcem, nemáte vysoký krevní tlak, cukrovku a další nemoci. Dále se stomatolog bude zajímat, jestli netrpíte poruchou krevní srážlivosti. Lékaři byste měli sdělit eventuálně i komplikace, které nastaly při předchozích ošetřeních (mdloba, krvácení po výkonu).

Poté lékař aplikuje místní anestezii. Před samotnou injekcí lze místo vpichu ještě znecitlivět povrchovým anestetikem. Při výkonu byste neměli cítit ostrou bolest, ale pouze dotyk, občas i lehce nepříjemný tlak. Během extrakce někdy může dojít k zalomení zubu, který pak nelze vytáhnout klasickou cestou. V tom případě je potřeba kořen zubu vybavit chirurgicky, to znamená, že je nutno obnažit a snést kost nad příslušným zubem. U extrakcí v postranním úseku v horní čelisti zase může dojít k otevření dutiny čelistní kosti, která pak svým přirozeným ústím komunikuje s nosní dutinou. Tato komplikace se řeší „přetažením“ okolních měkkých tkání přes tuto takzvanou oroantrální komunikaci. Aby nedošlo k poruchám hojení, je pacientovi na dobu jednoho týden zakázáno smrkat a zpravidla bývají nasazena antibiotika, aby se předešlo možným zánětlivým komplikacím.

Po ošetření ještě asi 2 hodiny účinkuje místní anestezie, po jejím odeznění někdy může dojít ke krvácení z rány. To je způsobeno tím, že lokální anestetika obsahují takzvané vasokonstrikční přísady, což jsou látky, které způsobí stažení krevních cév v místě aplikace. Tím se zvýší účinek samotné anestezující látky. Po jejich odbourání dochází naopak k vasodilataci, tedy roztažení cév, což může vyvolat i poměrně významné krvácení. To nejlépe zastavíte tak, že použijete čistý přežehlený plátěný kapesník, který stisknete v místě extrakční rány asi na 20–30 minut. Pokud ani pak nedojde k zástavě krvácení, bude nutno kontaktovat zubního lékaře.

Hojení rány probíhá tak, že se nejprve po vytržení zubu vytvoří krevní sraženina, která je následně z okolní kosti nahrazena „hojivou tkání“ (granulační tkáň). Ta se změní na vazivo, které se posléze promění v kost. Ze strany sliznice dochází k přerůstání epitelu přes granulace a vazivo. Poruchy hojení mohou nastat zejména v případě, kdy dojde k rozpadu krevní sraženiny, lůžko poté zůstává prázdné, může se infikovat bakteriemi z dutiny ústní a dochází k zánětu v přilehlé kosti a měkkých tkáních. To je někdy provázeno poměrně silnými bolestmi. Lékaři tento problém nazývají „suché lůžko“. Onemocnění se léčí opakovanými výplachy rány a vkládáním různých tamponád a drénů.

Zdroj: Vytržený zub - jak hojit ránu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP