Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DOSTUPNÉ LÉKY PROTI SRÁŽLIVOSTI KRVE

OBSAH

Dělení léků na ředění krve

Léky ředící krev mají tlumivý efekt zejména na funkci destiček a na koagulační kaskádu, při speciálních příležitostech se používají léky, které sraženinu rozkládají na principu aktivace plazminu. Jejich užití musí být ovšem dobře indikováno, protože mohou být pro pacienta velmi nebezpečné. Léky na ředění krve se používají v profylaxi a také jako léky na ředění krve po operaci. Podle účinku na krevní složky odborníci dělí přípravky na ředění krve na:

  • Protidestičkové léky – to jsou léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou, mimo jiné se aplikují i jako první pomoc při infarktu myokardu.
  • Léky působící proti koagulačním faktorům – mezi ně patří mimo jiné i heparin.
  • Trombolytika – rozpouštějí již vzniklé sraženiny, podávají se nitrožilně, účinkují velmi rychle.

Zdroj: Seznam léků na ředění krve

Diskuze

V diskuzi LÉČENÍ BÉRCOVÝCH VŘEDŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Světlana.

Citlivost v oblasti vředu je dlouhodobou záležitostí a vy jste vyléčení zvládl perfektně, určitě vám lékař předepsal léky proti bolesti. Končetinu je dobré během dne odlehčovat a to tak, aby byla nad rovinou hrudníku. Pokud dlouhodobě sedíte a nebo máte nevyhnutelné cestování, pokuste se s nohami pohybovat, aby se napomohlo žilnímu návratu krve zpět do srdce. Denně provádějte cévní gymnastiku nejméně třikrát denně po dobu asi 3 minut - kružte nohami v kotnících, přitahujte špičky, krčte a natahujte prsty u nohou. Dobré je pohybovat nohami při každé příležitosti. Pomáhá i masáž v okolí rány. Na ráně během masáže nechte vlhký čtverec – namočený ve vodě. Do okolí rány naneste mastný krém a jemnými pohyby masírujte celé okolí rány, můžete pokračovat cca 5 cm do okolí rány a také celý zbytek končetiny ke kolenu. Vždy postupujte od spodu nahoru k srdci. Tím pomůžete i lymfatickému systému. Masáž by měla trvat alespoň 5 minut. Hlavně nezapomínejte si odpočinout a to nejméně na 2 hodiny po obědě s podloženými končetinami. Toto onemocnění vyžaduje trpělivost a pevné nervy :). Výborný je Ok balsám na masáže, ale je dražší. Držím palce, Světlana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Špor Karel.

Děkuji za rady,které využiji v další léčbě,ještě ale dotaz jaké léky klidní bolest,doktorka mně nic nenapsala a běžně dostupné léky nefungují ibalgin,apd.

Zdroj: diskuze Léčení bércových vředů

Léky na ředění krve bez předpisu

Antikoagulantyléky proti srážení krve společně s přírodními zdroji antikoagulantů (ovoce, zelenina) úspěšně zabraňují výskytu rizikových faktorů, jako je mrtvice, vysoký krevní tlak, obezita a cukrovka.

Protisrážlivé (antikoagulační) léky – mají rozsáhlé využití, zabraňují zbytečnému srážení krve, patří sem například Warfarin a Heparin.

Heparin – patří k základním lékům, který blokuje srážlivý proces. Aplikuje se v akutní fázi, a to pouze injekčně, je schopný rozředit tepenné uzávěry. Nevýhodou je bolestivost při aplikaci a vznik modřin.

Warfarin – léčba Warfarinem obvykle přichází až po Heparinu, je pomalejší. Narušuje normální funkci vitaminu K, který je nezbytný pro tvorbu účinných koagulačních faktorů. Účinek nastupuje s několikadenním zpožděním. U tohoto léku je proto zákaz konzumace zeleniny s vysokým obsahem vitaminu K (kapusta, brokolice, rajčata), neboť snižuje účinek léku. Hladinu warfarinu v krvi je nutné pravidelně kontrolovat.

Nejmodernějšími léky proti srážení krve jsou Pradaxa a Xarelto.

Pradaxa – tabletová forma, má podobný účinek jako Warfarin. Používá se v rámci prevence vzniku sraženin po operacích a také proti vzniku krevních sraženin.

Xarelto – funguje na principu blokování srážecího faktoru Xa, používá se v rámci prevence po operacích.

U každého ředění krve je důležité pravidelně kontrolovat srážlivost krve. Léky se nastavují podle srážlivosti tak, aby byla optimální.

Antitrombotika léky na ředění krve (proti nadměrnému srážení krve), které brání vzniku krevních sraženin (trombů) v krevním řečišti. Patří sem například kyselina acetylsalicylová (acylpyrin, anopyrin, aspirin). Jde o nesteroidní protizánětlivé léky, doporučuje se užívat 100 mg denně. Slouží jako prevence vzniku krevních sraženin u lidí s vysokým krevním tlakem a aterosklerózou.

Pouze antitrombotika jsou léky na ředění krve bez předpisu.

Zdroj: Přírodní prostředky na ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem MODŘINY BEZ PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Dobrý den,
již rok užívám Cyclo 3Fort 2krát denně a Anopyrin 100 jedenkrát denně. V posledních dvou měsících se mně začaly objevovat po těle modřiny(hlavně na stehnech), bez zjevné příčiny. Prosím, mohlo by to být užíváním těchto dvou léků dohromady? Děkuji za odpověď. S pozdravem
Věra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cyclo 3 Forte i Anopyrin 100 obsahují kyselinu acetylsalicylovou, což je léčivá látka užívaná ke zpomalení srážlivosti krve. Přílišné zpomalení srážlivosti krve, například předávkováním, způsobí výrony krve do podkoží po sebemenším tlaku. Výron krve je pak vidět na kůži jako modřina. Určitě kontaktujte svého lékaře, který dohlíží na srážlivost vaší krve a ukažte mu to.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Modřiny bez příčiny

Ředění krve a menstruace

Léky na ředění krve způsobují prodloužení srážlivosti, což může při menstruaci způsobit delší a silnější krvácení.

Zdroj: Nové léky na ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN S JINÝMI LÉKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Olahova.

Dobrý den, prosím vás poradili by stě mi beru warfarin půl roku na trmbo nohou pod stehnem můžu brát omega Marine děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak určite chodíte na pravidelné kontroly srážlivosti krve (kvik). Domluvte se s ošetřujícím lékařem, že chcete začít užívat tuky omega. Lékař k tomu přizpůsobí kontroly srážlivosti. Potravinové doplňky s obsahem omega u některých pacientů zesilují účinky Warfarinu. Proto je nezbytné tento doplněk užívat pod lékařským dohledem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliques a omega 3

Co obnáší léčba warfarinem?

  • Častější krevní testy, kdy dojde ke zkontrolování rychlosti srážlivosti krve.
  • Měl by se užívat každodenně ve stejnou dobu.
  • Neužívat jiné léky, protože by mohlo dojít k jejich interakci. Pokud musíte užívat jiné léky, je nutné to konzultovat s lékařem.
  • Změnit stravu, a to tak, aby byly sníženy dávky vitamínu K, který omezuje účinek warfarinu.
  • Warfarin by neměly používat ženy, které jsou těhotné.

Zdroj: Antikoagulanty, léky proti srážení krve

Diskuze

V diskuzi PLISEN POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla Strháňová.

Tak s plísní pod nehtem bojuji již několik let. Vyzkoušela jsem už všechny přípravky, , Myfungal lak, Loceryl. Dost dobrý je Loceryl, používám ho, ale docela se plísně zbavit nemohu, před měsícem jsem si tuto plíseň nehtů přenesla i na ruce. Momentálně zkouším nový přípravek, o kterém kožní lékař asi neví????? Zatím jsem ho použila dvakrát, takže ještě nejásám, ale zmizela narudlá barva pod nehterm a kolem, zmizel pocit bolesti. Bojím se být příliš nadšená, ale doufám, že jsem našla to pravé. Momentálně mám plíseň na 12 prstech. Do léčby jsem investovala už asi 10000,- Kč. Farmaceutickému průmyslu přestávám věřit. Pavla S.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milime.

Můžete prosím uvést, jaký nový přípravek jste zkoušela na léčbu nehtů a zda Vám s odstupem času pomohl? Já se trápím stejným problémem. Lékaři už vyzkoušeli všechny dostupné léky,masti a vodičky, ale bohužel výsledek žádný. Snad jenom ten, že mě léky poškodily játra. Po 15 letech žádné zlepšení nehtů.

Zdroj: diskuze Plisen pod nehtem

Rozdíl mezi warfarinem a novějšími antikoagulanty

Existuje několik rozdílů. Hlavním rozdílem je nutnost častých krevních testů zaměřených na měření rychlosti srážení krve při užívání warfarinu. Warfarin interaguje s mnoha jinými léky a potravinami. To znamená, že může docházet k rychlejší srážlivosti krve, nebo v opačném případě k příliš pomalé srážlivosti krve. Na rozdíl od warfarinu nedochází u novějších antikoagulantů ke změně dávkování v průběhu léčby, není potřeba měnit dávky. Výhodou starších typů antikoagulantů je to, že se používají několik desetiletí a fungují dobře. Zároveň je známa většina vedlejších účinků. Novější typy antikoagulantů se předepisují méně, protože se používají méně let a stále nejsou známy možné vedlejší účinky.

Zdroj: Antikoagulanty, léky proti srážení krve

Diskuze

V diskuzi CHELÁTORY ŽELEZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Hynkova.

Dobry den, žiji trvale v Norsku, kde neni podle me zrdavotnictvi vyvynuto na takove urovni jako v CR. V nasi rodine se vyskytlo velice ojedinele onemocneni zvysene koncentrace zeleza v krvi (hemochromatoza) - doktori si tu nevedi moc rady, po nekolika letech zahajili lecbu odberu krve (venepunkci)- jedna se ovsem o starsi pani (pres 70 let) , ktera na tuto lecbu reaguje velice spatne - cetla jsem nekolik clanku o Chelatorech zeleza, ktere se vyskytuji v ovoci a zelenine,ale zajimalo by me ,jestli existuji nejake specificke leky, ktere jsou dostupne v CR? jsou volne dostupne nebo jen na predpis?
Predem dekuji za odpoved
S pozdravem Hynkova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MUDr. Martin Beránek.

Dobrý den,

k léčbě hemochromatózy v ČR se na prvním místě používá také venepunkce. Pro pacienty kteří jí netolerují (nejčastěji z kardiovaskulárních příčin), je dostupný chelatační lék deferoxamin, který je ale pouze pro injekční podání. Pokud je z nějakého důvodu kontraindikován injekční přípravek, je k dispozici deferasirox v tabletových formách. Oba tyto léky jsou však vázány na lékařský předpis a nelze je volně koupit v lékárně.

Zdroj: diskuze Chelátory železa

Vedlejší účinky antikoagulantů

Existuje celá řada možných nežádoucích účinků. Hlavním vedlejším účinkem všech antikoagulantů je krvácení. Antikoagulanty často interagují s jinými léky. Proto byste se měli ujistit, že váš lékař ví o všech lécích, které užíváte.

Zdroj: Antikoagulanty, léky proti srážení krve

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ ELIGUIESU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Hrachovinova.

Dobrý den mohu při užívání eliguiesu jíst zeleninu špenát, brokolicí atd.dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Eliquis patří mezi nové léky na ředění krve a jeho hlavní výhodou je, že nevyžaduje žádnou dietu a ani nejsou třeba pravidelné kontroly srážlivosti krve. Můžete tedy jíst co chcete, i zeleninu, brokolici i špenát. Jen při bolestech si pamatujte, že z volně prodejných léků na bolest, můžete použít jen paracetamol (Paralen).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Použití antikoagulantů

Antikoagulanty se předepisují na prevenci krevních sraženin nebo jejich léčbu, aby se tak zabránilo větším krevním sraženinám.

Prevence antikoagulantů:

  • fibrilace komor;
  • srdeční chlopně;
  • endokarditida (infekce vně srdce);
  • mitrální stenóza;
  • poruchy krve;
  • endoprotézy.

Zdroj: Antikoagulanty, léky proti srážení krve

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE A OČKOVÁNÍ NA COVID se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Je vhodné očkování proti covidu 19 když beru léky na ředění krve?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Očkování proti nemoci COVID-19 je možné podstoupit i v případě, kdy užíváte léky na ředění krve. Musíte o této skutečnosti informovat zdravotnický personál očkovacího centra.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve a očkování na COVID

Funkce antikoagulantů

Antikoagulanty působí proti koagulačním faktorům a chemickým látkám v těle, které podporují vznik sraženin. Warfarin a ostatní léky blokují účinek vitamínu K. Blokování funkce vitamínu K zabraňuje snadné tvorbě krevních sraženin. Účinek těchto léků trvá několik dní.

Zdroj: Antikoagulanty, léky proti srážení krve

Výhody a rizika očkování na COVID vakcínou AstraZeneca

Společný výbor pro vakcinaci a imunizaci (JCVI) [2] posoudil přínosy očkování proti COVID-19 pomocí vakcíny AstraZeneca oproti riziku infekce tímto virem. Uvádějí, že v současné době existuje vysoká míra nejistoty v odhadech výskytu tohoto extrémně vzácného nežádoucího účinku. Dostupné údaje však naznačují, že může existovat trend zvyšující se incidence tohoto nežádoucího účinku s klesajícím věkem. Proto lidé mladší 40 let by měli dostat alternativní vakcínu pro obě dávky.

Poměr přínosů a rizik je velmi příznivý pro starší lidi, ale již méně pro mladší lidi, a doporučuje se, aby se tento vyvíjející se důkaz vzal v úvahu při zvažování použití vakcíny u lidí mladších 40 let.

Zdroj: Léky na ředění krve a očkování na COVID

Poradna

V naší poradně s názvem CO JE TO KVIK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Valenta.

Ideální stav je INR 1
Cílový stav INR 2-3
Zda se mně že je to nelogické.
Proč není cílový stav také INR 1 ???
Děkuji za informaci i odpověď !
JVA

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

INR 1 je hodnota srážlivosti krve u zdravého člověka, který není na antikoagulační léčbě.
INR 2-3 je rozmezí u některých pacientů na antikoagulační léčbě.
Krev se srážlivostí INR 1 může znamenat vysoké riziko tvorby sraženin u lidí s těmito dispozicemi a proto se udržuje jejich krev v opožděné srážlivosti INR 2-3.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co je to kvik

Léky na ředění krve bez předpisu

Mezi léky na ředění krve bez předpisu patří Anopyrin, ten patří mezi sloučeniny, které tlumí schopnost krevních destiček se shlukovat (takzvaná agregace destiček). Z účinných látek je to zejména kyselina acetylsalicylová (ASA), která náleží do skupiny nesteroidních protizánětlivých léků. ASA užívaná v malé dávce 100 miligramů denně uspokojivě působí na snížení krevní srážlivosti, aniž by se ve velké míře vyskytovaly nežádoucí účinky. Efekt léku přetrvává několik dnů, a proto se musí vysadit s předstihem před plánovanou operací. Nejpoužívanějšími léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou jsou Anopyrin a Godasal. K dispozici je ovšem i varianta injekční (Kardegic, Aspegic), která se obvykle jednorázově aplikuje v rámci odborné první pomoci při infarktu.

Zdroj: Seznam léků na ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Pikusova.

Dobrý deň prajem,chcem sa spýtať či môžem užívať hlohovy olej pri warfarine ďakujem za odpoveď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hloh a Warfarin? Možné by to bylo, protože je známo, že hloh interaguje jen s těmito léky:
- Betablokátory, jako je atenolol, nadolol nebo propranolol.
- Blokátory kalciových kanálků, jako je diltiazem, nifedipin a verapamil.
- Dusičnany, jako je nitroglycerin a isosorbid.
- Digoxin
U Warfarinu nebyla doposud prokázána interakce. Ovšem je důležité vědět, že Warfarin je pro vás lékem na prodloužení života a je tedy velmi důležité, aby fungoval správně. Kvůli tomu chodíte na pravidelná měření srážlivosti krve. Informuje proto svého lékaře, aby u vás provedl častější sledování srážlivosti krve v prvních týdnech užívání hlohu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Anopyrin a Aspirin na ředění krve

Léky na ředění krve bez předpisu jsou protidestičkové (antiagregační) léky. Do této skupiny patří sloučeniny, které tlumí schopnost krevních destiček se shlukovat (takzvaná agregace destiček). Patří sem zejména kyselina acetylsalicylová (ASA), která náleží do skupiny nesteroidních protizánětlivých léků. ASA užívaná v malé dávce 100 miligramů denně má uspokojivý efekt ve snížení krevní srážlivosti, aniž by se ve velké míře vyskytovaly nežádoucí účinky. Efekt léku přetrvává několik dnů, a proto se musí vysadit s předstihem před plánovanou operací. Nejpoužívanějšími léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou jsou Anopyrin, Aspirin a Godasal. Najdeme je v medikaci většiny pacientů léčících se se srdcem. K dispozici je ovšem i varianta injekční (Kardegic, Aspegic), která se obvykle jednorázově aplikuje v rámci odborné první pomoci při infarktu.

Zdroj: Nové léky na ředění krve

Kdo nemůže užívat antikoagulanty?

  • těhotné ženy;
  • pacienti trpící žaludečními vředy;
  • pacienti s cévní mozkovou příhodou (kde bylo krvácení do mozku);
  • lidé užívající určité léky, které mohou interagovat s warfarinem a zvýšit tak riziko krvácení;
  • lidé s častým krvácením;
  • pacienti s velmi vysokým krevním tlakem;
  • lidé se sníženou funkcí ledvin.

Zdroj: Antikoagulanty, léky proti srážení krve

Jaká je obvyklá délka léčby?

Obvyklá délka léčby závisí na druhu užívaných antikoagulačních léků. Někdy stačí jen krátká doba po rekonvalescenci, ale někdy je zapotřebí celoživotní užívání těchto léků.

Zdroj: Antikoagulanty, léky proti srážení krve

Xarelto a alkohol

Obecně se nedoporučuje pít alkohol při užívání léků na ředění krve, jako je Xarelto. Mezi další léky, které působí jako ředidla krve, patří Warfarin a Aspirin. Míchání alkoholu s léky na ředění krve může zvýšit riziko krvácení a je třeba se mu ve většině případů vyhnout.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Ředění krve Godasalem

Kyselina acetylsalicylová obsažená v léku Godasal tlumí funkci některých enzymů. V malých dávkách narušuje funkci krevních destiček vytvářet krevní sraženinu a tím působí proti srážení krve. Ve vyšších dávkách může snižovat horečku a působit proti bolesti.

Obecně se podává dlouhodobě jedna tableta o síle 100 miligramů denně na ředění krve a nárazově tableta o síle 500 miligramů 3–4x denně při horečce či bolestech.

Zdroj: Godasal na ředění krve

Jak ředit krev přírodně

Příroda nabízí účinné a bezpečné látky s účinkem proti srážení krve. Dvě vynikající přírodní látky na ředění krve jsou kajenský pepř a vitamin C. Obě tyto látky jsou též prospěšné pro cévy, mají pozitivní vliv na srdečně-cévní systém a patří mezi antioxidanty.

Přehled přírodních látek, které účinkují proti srážení krve:

  • kajenský pepř (zejména kapsaicin v něm)
  • vitamin C
  • kurkuma
  • česnek
  • cibule
  • oregano
  • bromelain
  • voda
  • skořice
  • kopr
  • sušené ovoce a bobule jako hrozinky, brusinky, sušené švestky a třešně
  • vitamin B6
  • vitamin E
  • Gingko biloba – jinan dvoulaločný

Dbejte na přísun tekutin, nejvhodnější je pitná voda nebo neperlivé minerálky s obsahem vápníku a hořčíku. Zahuštění krve může být způsobeno nedostatkem tekutin, ale i vysokými dávkami proteinů a kreatinu a podobných dusíkatých látek ve stravě. Také stres přispívá k zahuštění krve, společně s konzumací kávy a alkoholu.

Zdroj: Léky na ředění krve - seznam


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP