Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ARTRÓZA KOLENNÍHO KLOUBU PŘÍRODNÍ LÉČBA

OBSAH

Léky na artrózu

Artróza kolene se léčí podobně jako artróza kyčelního kloubu. Důležitá je rehabilitace a speciální cvičení, která pomáhají kloub rozpohybovat. Lékaři mohou předepsat léky na bolest nebo speciální nesteroidní antirevmatika a injekce. Možná je také operativní léčba. Nejlepší lék na artrózu neexistuje. Provádí se výplach kloubu. Když není jiná možnost, je provedena totální náhrada postiženého kloubu. Co se týče prevence, je důležitý pravidelný pohyb a dostatek zdravé stravy.

Zdroj: Artróza kolenního kloubu

Diskuze

V diskuzi KLOUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marika.

Ahoj, poraďte co na bolest kolenního kloubu? Dostanu vždy 1x za 3 měsíce obstřik, ale pomůže to vždycky jen na chvíli. Potřebuju ale normálně fungovat a bolest mě dost omezuje.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Ahoj, mně hodně pomohlo pravidelné užívání Alavis Triple Blend. Taky jsem měla dost problémy, strašili mě i s operací a tohle opravdu zabralo.

Zdroj: diskuze Klouby

Operace

Pokud nepomohou léky, přichází na řadu chirurgická léčba, a to:

  • artroskopie – ošetření odlučující se chrupavky, odstranění volných tělísek, ošetření zánětem změněné kloubní výstelky a podobně;
  • osteotomie – operační úprava osy zatížení kloubu, náhrada kloubu – částečná anebo úplná endoprotéza.

Zdroj: Artróza kolenního kloubu

Poradna

V naší poradně s názvem ARTROZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka Poláková.

Dobrý den pane doktore. Ráda bych se Vás zeptala, zda jde , bez operace, vyléčit artrozu kyčle 4. stupně, a jak? Děkuji moc za Vaši odpověď . Blanka Poláková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Výměna kloubu je nejlepší řešení. Drobné nepohodlí v době operace se vám vrátí mnoholetým obdobím klidu bez bolesti. Čím dříve se rozhodnete podstoupit výměnu kloubu, tím lépe pro vás.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mudr jan šula kontakt

Alternativní léčba

Z alternativních metod léčby artrózy jsou vhodná homeopatika, která mohou zastavit procesy vzniku artrózy, případně potlačit zánět, doporučují se také ájurvédské masážní oleje. Z bylinek se pak k léčbě artrózy doporučuje kostival lékařský v masti nebo gelu, odvar z jehličí borovice nebo lihový extrakt z kaštanu koňského.

Zdroj: Artróza kolenního kloubu

Poradna

V naší poradně s názvem OTOK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

mám oteklý nárt a jsem 7 týdnů po výměně kolenního kloubu???Proč mi nárt otéká, děkuji za odpověď. .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při operaci kolene došlo k poškození (přerušení) lymfatických cest a lymfa se Vám nyní hromadí v okolí kotníku. Je potřeba provádět několikrát denně lymfatické masáže od chodidla přes kotník až ke stehnu a také je vhodné nějaký čas trvale nosit kompresní punčochy. Při tomto postupu se za čas vše znovu obnoví a ustanou i otoky. V každém případě zůstaňte pod dohledem svého ortopeda a konzultujte s ním svůj stav.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otok

Cviky

Cvičení kloubů musí být bez zátěže. Provádí se protahovací cviky ke zvětšení rozsahu pohybů a uvolnění a protažení zkrácených svalů a podobně. Cviky jsou podpořeny fyzikální léčbou na rehabilitačním oddělení (magnetoterapie, elektroterapie, ultrazvuk, laser) a ortopedickými pomůckami, jako jsou bandáže a ortézy, hole a berle.

V poslední době se stále více osvědčuje léčba rázovou vlnou, která má podle studií skutečně rychlý efekt.

Zdroj: Artróza kolenního kloubu

Poradna

V naší poradně s názvem OTOK KOLENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Jsem 3 týdny po operaci kolenního kloubu TEP a otok kolene neustupuje, poraďte co mám dělat???
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V první řadě byste měla zajít na ortopedii, kde jste dostala doporučení na operaci. Je potřeba vyšetřit váš stav a zjistit stav operované oblasti. Na odeznění otoku jsou dobré masáže, které se pravádějí od lýtka ke stehnu. Dále někdy pomůžou kompresní punčochy. Přesnější rady a postup dostanete na ortopedii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otok kolena

Jaký má dopad hmotnost a cvičení na artrózu?

Pohyb zabraňuje nadváze a pomáhá tak předcházet osteoartróze kolene, kyčle a páteře, také snižuje stres těchto nosných kloubů a snižuje bolest postižených kloubů.

Cvičení je důležité pro zlepšení pohyblivosti kloubů a posílení svalů, které obklopují klouby. „Jemné“ cvičení, plavání nebo chůze na rovném terénu, je pro vaše klouby menší zátěží. Vyhněte se činnostem, které zvyšují bolesti kloubů, jako je jogging nebo aerobik. Zejména pacienti s osteoartrózou kolenního kloubu by měli vyhledávat přiměřený pohyb, aby si posílili svalstvo kolem postiženého kloubu a snížili tak i jeho bolestivost.

Zdroj: Artróza

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka Julinová.

Otče prosím Vás o radu bolí mne koleno na pravé noze je tam artróza šlo by nějak pomoci od bolesti bez operace mám dost velké bolesti bez léků už nemůžu být a ty mi ubírají červené krvinky.Za pomoc moc děkuji Julinová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Z vašich řádků cítím, že se bojíte operace. Nebojte, je to nejlepší řešení, které vás znovu postaví na nohy a zbaví vás těch léků. V dnešní době je výměna kolenního kloubu bezproblémová operace, která vám zajistí plnou funkci kloubu, jak jste na ni byla zvyklá dříve. Domluvte se se svým ortopedem a naplánujte si toto řešení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec pleskač

Je bolest kyčelního kloubu při chůzi vždy artróza

Bolest kyčle při chůzi může být způsobena přetížením svalů dolní končetiny, obtížemi bederní páteře (příčina je tedy v oblasti od páteře), začínající artrózou.

Zdroj: Kde bolí artróza kyčle

Diskuze

V diskuzi POOPERAČNÍ LÁZNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta ČÍŽKOVSKÁ DAVLE.

Dobrý den
18,10,2017 jdu na2 operaci kýčelního kloubu
po poslední operaci jsem byla rehabilitonována na Slapech ale mají plný stav,tak schaním jiné rehabilitační ústav nebo lázně
Jak mam postupovat
děkuji za odpověd Čížkovská mob 736463295

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bureš Stanislav.

Dobrý den,
zajímalo by mně zda mám opětovně nárok na lázně po operaci kolenního kloubu a za jakou dobu.
Děkují za odpověď Bureš Stanislav

Zdroj: diskuze Pooperační lázně

Stupně artrózy

Ze začátku se nemusí artróza kolene projevovat vůbec nijak. Čas od času pacient registruje bolest kloubů, ale nevěnuje tomu žádnou pozornost. To je ale obrovská chyba. Pamatujte si, že pokud se bolesti vrací, je dobré navštívit lékaře. Postupem času dochází k výskytu bolesti kloubů často – až při každém pohybu. Snižuje se také pohyblivost kloubů, lidé mají pocit, jako by byl kloub vysušený, objevit se může zarudlá kůže nad kloubem či otok kloubů. Tyto příznaky se postupem času zhoršují, nakonec může dojít k tomu, že osoba není schopná pohybu.

Stadií vývoje artrózy je několik a záleží na tom, v jakém systému je hodnotíme. Nejčastější rozdělení je na základě radiologického vyšetření, kdy se artróza dělí na 4 stupně, přičemž 1. stupeň je nejmírnější, artróza kolene 3. stupně a 4. stupně je nejrozvinutější.

Stadium I: zúžení kloubní štěrbiny (v důsledku ztenčování chrupavky).

Stadium II: progrese zúžení kloubní štěrbiny, lehké nerovnosti kloubních ploch, subchondrální sklerotizace.

Stadium III: progrese zúžení kloubní štěrbiny, tvorba marginálních osteofytů, osteoporóza, pseudocysty, osteoskleróza.

Stadium IV: vymizení kloubní štěrbiny, deformace kloubních konců kostí, splývání pseudocyst, osteonekrotické změny, patologické postavení kloubní (takzvaná těžká artróza). Právě při tomto stupni onemocnění je již indikována kloubní náhrada (endoprotéza).

Zdroj: Artróza kolenního kloubu

Diskuze

V diskuzi POOPERAČNÍ LÁZNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta ČÍŽKOVSKÁ DAVLE.

Dobrý den
18,10,2017 jdu na2 operaci kýčelního kloubu
po poslední operaci jsem byla rehabilitonována na Slapech ale mají plný stav,tak schaním jiné rehabilitační ústav nebo lázně
Jak mam postupovat
děkuji za odpověd Čížkovská mob 736463295

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bureš Stanislav.

Dobrý den!
Zajímalo by mně zda mám opětovně nárok na lázně po operaci - vyměně kolenního kloubu.Byl jsem operován 4.11.2017 a v lázních v prosinci toho roku.
Díky za brzkou odpověď Bureš Stanislav

Zdroj: diskuze Pooperační lázně

Artróza prstů

Při neléčení artrózy hrozí postupné zhoršování bolestí a snížená pohyblivost. Stav nakonec může vést ke vzniku ankylózy (srůstu mezi kostmi kloubu) a k trvalé nepohyblivosti.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Diskuze

V diskuzi DEFORMACE OČÍ PO NARKOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Po miniliftingu krku mám povadlou kůži kolem očí, abnormálně spadlá víčka, unavená a unavený i výraz očí, takový leklý.....potřebuju poradit, co se s tím dá dělat, aby oči nabyly původní zdravý výraz, případně jaké vitamíny užívat. Děkuji za radu. Jsem už 4. týden po zákroku.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Dobrý den, jsem rok a půl po částečné náhradě pravého kolenního kloubu. Hned po operaci jsem byla v lázních. Dnes mi na magnetické rezonanci diagnostikovali bilaterální koxartrozu 2. stupně, výrazněji vlevo. Mohu si zažádat o lázně hrazené pojišťovnou? Děkuji za odpověď. Alena

Zdroj: diskuze Deformace očí po narkoze

Příznaky artrózy

Artróza postihuje nejen velké nosné klouby, ale i další menší klouby. Artróza prstů na ruce je diagnostikována častěji u žen. Příčiny primární artrózy, respektive osteoartrózy jsou neznámé. Za hlavní faktor se však považuje stáří vzhledem k všeobecně větší četnosti u vyšších věkových skupin. V generaci padesátníků je artrózou/osteoartrózou postiženo 80 % obyvatelstva. Sedmdesátníci a starší trpí osteoartrózou ve více než 90 %. První osteoartrotické změny lze však zjistit již kolem 20. roku věku. Dále hrají významnou úlohu vlivy genetické, endokrinní, mechanické, dále kvalita výživy a zánět. Rozlišují se tyto artrózy u klubů prstů:

  • nodální osteoartróza – osteoartróza kloubů prstů rukou,
  • Heberdenova artrózaartróza koncových kloubů rukou,
  • Bouchardova artrózaartróza středních kloubů prstů,
  • rizartróza – osteoartróza sedlovitého kloubu palce ruky.

Artróza, respektive osteoartróza je kloubní onemocnění, při němž dochází k poruše obnovy kloubní chrupavky a v návaznosti na ní, také ke změnám kosti a přilehlých měkkých tkání. Mezi příznaky artrózy patří citlivost na změnu tlaku a teploty, ztuhlost před rozhýbáním, oteklý kloub, výrůstky na kloubech ruky a další příznaky.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Pešková.

Začala jsem brát lék eliquis,mohu si dát někdy skleničku vína?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S lékem Eliquis to není jednoduché. Krátkodobá léčba po náhradě kyčelního nebo kolenního kloubu je pojišťovnou hrazena jen částečně a po omezenou dobu. Maximální celková doba podávání hrazená ze zdravotního pojištění po elektivní náhradě kolenního kloubu činí 14 dní a po elektivní náhradě kyčelního kloubu činí 28-35 dní. V těchto případech jsou aktuální doplatky následující:
ELIQUIS 2,5 20 tablet - doplatek pacienta 230 Kč.
ELIQUIS 2,5 60 tablet - doplatek pacienta 540 Kč.

Pro dlouhodobou léčbu je Eliquis používán u pacientů, kteří byli dříve na Warfarinu, ale ten u nich vyvolával závažné nežádoucí účinky a nedařila se udržet správná srážlivost krve. Eliquis se u těchto pacientů používá pro prevenci cévní mozkové příhody a systémové embolie nebo u dospělých pacientů s nevalvulární fibrilací indikovaných k antikoagulační léčbě. Pro tyto případy je k dispozici balení 160 tablet, na které pojišťovna přispívá jen částečně.
ELIQUIS 2,5 160 tablet - doplatek pacienta 3 442 Kč.
Dlouhodobá léčba může být předepsána pouze lékařem v těchto oborech: ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí, traumatologie, neurologie, dětská neurologie, kardiologie, dětská kardiologie, angiologie, vnitřní lékařství
hematologie a transfúzní lékařství, dětská onkologie a hematologie, chirurgie, dětská chirurgie, cévní chirurgie, hrudní chirurgie, kardiochirurgie, orální a maxilofaciální chirurgie, neurochirurgie, plastická chirurgie, traumatologie.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis a alkohol

Babské rady

Vyzkoušené i oblíbené obklady našich babiček jsou z čerstvého strouhaného křenu selského a roztlučeného čerstvého hořčičného semínka v poměru 1 : 1. Do gázy zabalte tenkou vrstvu připravené hmoty a dejte na postižené místo. K rozdrcenému hořčičnému semínku můžete přidat trochu teplé vody, aby se směs spojila. Nejdříve na pokožce udělejte zkoušku, jestli nevznikne alergická reakce. Před zábalem můžete kloub mírně promasírovat kartáčem a zábal nechte působit cca 20 minut.

Vhodné jsou bahenní zábaly, které jsou dnes k dostání ve speciálních prodejnách. Blahodárně působí například parafínové zábaly. Parafín dobře prohřívá a prokrvuje tkáň. Výborné jsou i termální lázně. Nebo do lahvičky francovky vložte 14 hřebíčků, nechte 2 dny stát a přeceďte. Touto francovkou potírejte bolavé klouby, nejlépe na noc.

Zdroj: Artróza kolenního kloubu

Diskuze

V diskuzi FRANTIŠKOVY LÁZNĚ HRAZENÉ POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julie Jindráková.

Prosím o sdělení pobytových možností v souvislosti s léčbou pohybového aparátu (artroza kloubů) a další související problémy. Ráda bych měla možnost využít jednolůžkový pokoj v době od konce září do poloviny října. Bylo by to možné ? Děkuji za odpověď.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Františkovy Lázně hrazené pojišťovnou

Jak poznat zánět kyčelního kloubu

K nejčastějším onemocněním kyčlí patří artróza a revmatoidní artritida. Artróza je degenerativní onemocnění, které napadá chrupavky, ničí je, což následně ztěžuje pacientům pohyb. Pro artrózu stejně jako pro revmatoidní artritidu je typická bolest, ztuhlost kloubů, popřípadě otoky. Další možností onemocnění kloubů je infekční zánět, který způsobují bakterie a viry.

Zánětlivá onemocnění kyčelního kloubu:

  • neinfekční: artróza a revmatoidní artritida
  • infekční: bakteriální záněty, virové infekce

Artróza: obvykle souvisí s věkem, ale není to vždy pravda, pokud i mladý člověk nepřiměřeně namáhá klouby, může se u něho rozvinout artróza i v brzkém věku. K dalším rizikovým faktorům u artrózy patří zvýšená nadváha (obezita).

Revmatoidní artritida: může se rozvinout v každém věku, stejně tak jako infekční záněty kyčelního kloubu. Artritida je autoimunitní onemocnění, kdy bílé krvinky napadají i zdravou tkáň, dochází tak k jejímu poškozování, což způsobuje problémy při pohybu a bolest.

Infekční zánět kyčelního kloubu: mohou jej způsobit bakterie, jako jsou například streptokoky. Někdy je kloubní tkáň napadena také viry (například herpes virus, virus hepatitidy B, arbovirus). Takové onemocnění se zpravidla objevuje po otevřeném zranění. Zánět se však do kloubu může dostat i po operativním zákroku.

Zdroj: Kde bolí artróza kyčle

Léčba artrózy

Artróza je obvykle léčena kombinací procedur: cvičení, hubnutí, léky, fyzikální terapie s cvičením na posílení svalů, horké a studené obklady na bolavé klouby, odstranění kloubní tekutiny, vstřikování léků do kloubu a používání podpůrných zařízení, jako jsou berle nebo hole. Pokud ostatní možnosti léčby nebyly účinné, může pomoci chirurgický zákrok, a to nejen k úlevě od bolesti.

Typ léčby je závislý na několika faktorech: věk, činnosti a povolání, celkový zdravotní stav, zdravotní anamnéza, umístění osteoartrózy a závažnost stavu.

Zdroj: Artróza

Příznaky osteoartrózy

Příznaky osteoartrózy se mohou postupně rozvíjet a zahrnují:

  • Bolesti a bolestivost spjatou zejména s pohybem.
  • Bolest po dlouhodobé námaze, nebo naopak po dlouhém období nečinnosti.
  • Ztuhlost po období odpočinku.
  • Kostnaté rozšíření v polovině a na konci prstních kloubů, které může být bolestivé.
  • Otoky kloubů.

Zdroj: Artróza

Možné příčiny bolesti kyčlí

Bolest kyčle nám ukazuje, že něco není v pořádku. Za bolestmi kyčelního kloubu může stát některá z níže uvedených příčin:

  • dlouhodobé přetěžování kloubů – velmi časté u těžce pracujících lidí a u sportovců
  • koxartróza – dochází až k omezení hybnosti; bolest často vystřeluje jakoby do třísel
  • dysplazie kyčlí
  • luxace kyčle
  • Perthesova choroba
  • artróza – dochází k úbytku chrupavčité tkáně v kloubu

Léčba se bude lišit podle toho, jaká je příčina těchto bolestí. V léčbě se využívá odlehčení kyčlím. Používají se také přípravky na podporu chrupavčité tkáně. Na začátku se často volí konzervativní léčba, ale v některých případech může být jediným řešením výměna kyčelního kloubu.

Další příčinou bolestí kyčelního kloubu je úraz, řídnutí kostí, nádor anebo zánět.

Zdroj: Bolavé kyčle

Risartróza

Risartróza je artróza karpometakarálního (CMC) kloubu palce ruky, která nejčastěji postihuje ženy v pátém decenniu a později. První příznaky se však objevují i u mladších pacientek, a to nestabilitou s občasnými bolestmi. Příčinou je přetěžování karpometakarálního kloubu v terénu nestability, ať už při hypermobilitě (vrozená zvýšená volnost kloubů) nebo u poúrazové nestability. Poúrazová nestabilita je stav po přetržení vazů, které jsou často přehlédnuté, a proto neléčené. Rozvoj artrózy také nastává po nedostatečně srovnaných zlomeninách v oblasti karpometakarálního kloubu. K artróze kloubu palce ruky dochází i u revmatických chorob, přičemž revmatické postižení působí na kloubní pouzdro a vazy, což vede k nestabilitě.

Příznaky: Bolestivost v oblasti karpometakarálního kloubu, která se v počínajících stadiích stupňuje po zátěži. V pozdních stadiích jsou bolesti i klidové. Kvůli bolestivosti je omezena síla stisku palce a omezen úchop. Pacientky si stěžují na bolesti při takových činnostech, jako je otevírání dveří klíčem, uvolnění ruční brzdy v autě či držení hrnečku. Klasickým projevem je, že v postižené ruce nelze nic udržet. V místě bolesti je patrný otok.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Bylinky na artrózu

Jak léčit artrózu pomocí nechemických látek? Zde je několik tipů:

  • Do jídelníčku zařaďte potraviny bohaté na draslík, jako jsou meruňky, slívy, broskve i sušené, bílé fazole, hrách, vlašské ořechy, telecí maso, melasa z cukrové třtiny.
  • V jídelníčku značně omezte nebo z něho úplně vylučte brambory a veškeré lilkovité rostliny (například rajská jablíčka), které nepříznivě působí na ledviny a jsou nevhodné při artróze.
  • Organismu dodávejte želatinu v různých podobách. Uvařte si například sulc z telecích kostí a kůže. Působí stejně jako želatinové přípravky.
  • Nezapomeňte rovněž zvýšit přísun vitamínu C, který zlepšuje funkční vlastnosti kolagenu. Získávejte ho například konzumací listové zeleniny, černého rybízu, rakytníku a přes zimu jezte kysané zelí a pijte šípkový čaj.
  • Důležité je snížení nadváhy a také pohyb – samozřejmě cvičení určené pro postiženou část těla.
  • Dále jsou velmi příznivé aromaterapeutické masáže pomocí rostlinných olejů, při nichž se masírují postižené tělesné části. Denně si masírujte klouby jemným kartáčem a dopřávejte si teplé koupele.

Zdroj: Artróza kolenního kloubu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP