Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ASPIRIN PROTI INFARKTU

OBSAH

Co je aspirin?

Aspirin je lék určený k úlevě od bolesti a ke snížení horečky. Je součástí skupiny léků zvaných nesteroidní protizánětlivé. Aspirin se používá při léčbě řady obtíží, včetně horečky, bolesti, revmatické horečky a zánětlivých onemocnění, jako je revmatoidní artritida, perikarditida a Kawasakiho nemoc. Nižší dávky aspirinu jsou vhodnou prevencí proti srdečnímu infarktu nebo riziku cévní mozkové příhody. Také jsou možnou prevencí proti rakovině tlustého střeva. Aspirin je znám i pod názvem kyselina acetylsalicylová. Tato kyselina je nedílnou součástí lidského metabolismu. Aspirin má dále antiagregační účinek, inhibuje produkci tromboxanu, který se za normálních okolností váže na krevní molekuly.

Zdroj: Aspirin v dnešní medicíně

Diskuze

V diskuzi ASPIRIN PROTI LUPŮM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Láďa.

Já používám v boji proti lupům Aspirin. Dělám to tak, že rozpustím 3 Aspiriny ve svém oblíbeném šamponu a umyji si s ním své vlasy s lupy. Pomocí Acylpirinu se tak dá lupů zázračně zbavit, aniž bych si musel kupovat speciální drahé kúry proti lupům.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Aspirin proti lupům

Aspirin na léčbu srdce

Před zahájením léčby aspirinem je důležitá konzultace s lékařem. Riziko a přínos léčby se liší u každého člověka. Aspirin je vhodný na ředění krve, ale může způsobit řadu komplikací. Většina srdečních a mozkových příhod se vyskytuje, když dojde k zablokování dodávky krve do části srdečního svalu nebo mozku. To obvykle nastává s aterosklerózou, což je proces, při kterém dochází k ukládání tukových látek, cholesterolu, buněčného odpadu, vápníku a dalších látek na vnitřní stranu tepny. Tyto usazeniny se nazývají plak. Plak obvykle postihuje velké a střední tepny. A může být tak velký, že výrazně snižuje krevní průtok v tepnách. Ale největší rizika se objevují, až když dojde k prasknutí.

Aspirin napomáhá zabránit infarktu tím, že ředí krev, což znamená, že předchází tvorbě krevních sraženin. Zároveň napomáhá s předcházením infarktu a mrtvice. U pacientů, kteří prodělali infarkt, je obvykle podáván právě aspirin, jde tedy o takzvanou sekundární prevenci.

Využití aspirinu pro srdce

  • Snižuje bolest. Aspirin snižuje bolest a zánět spojený s onemocněním srdce tím, že blokuje působení enzymu cyklooxygenázy. Pokud je tento enzym blokován, tělo je méně schopné produkovat látku zvanou prostaglandin, což je chemická látka, která signalizuje zranění a aktivuje bolest.
  • Zabraňuje tvorbě krevních sraženin. Některé z prostaglandinů v krvi spouští sérii událostí, které způsobují shlukování krevních destiček a tvorbu krevní sraženiny. Krevní sraženiny jsou nebezpečné, protože mohou ucpat tepny zásobující srdeční sval a mozek, čímž se zvyšuje riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Aspirin snižuje toto riziko.
  • Snižuje riziko úmrtí. Výzkum ukázal, že pravidelné užívání aspirinu je spojeno se snížením úmrtnosti.

Zdroj: Aspirin v dnešní medicíně

Poradna

V naší poradně s názvem PROČ MÁM OBČAS MRAVENČENÍ V LEVÉM MALÍČKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Blahová.

Čas od času mně občas mravenčí malíček u levé ruky a částečně i prsteníček. Nemůže to být náznak něčeho vážnějšího? Třeba infarktu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Občasné mravenčení v malíčku a trochu v prsteníčku ukazuje spíše na problémy s krční a hrudní páteří nebo s ramenním pletencem levé ruky. Obvykle to spraví návštěva u ortopéda a pak následná rehabilitace a pravidelné cvičení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Proč mám občas mravenčení v levém malíčku

Tep při infarktu

Tepová frekvence u infarktu je rychlá či kolísavá v návaznosti na malátnost. Pokud se pacient dostává do šokového stavu, dochází ke zvýšení tepu a poklesu krevního tlaku. Ovšem i při infarktu může být tep nitkový, nepravidelný a těžko hmatatelný.

Zdroj: Jaký je tlak při infarktu

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ TABLETEK XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bečková Bohumila.

Dobrý den,prosím o radu co vyřadit s jídelníčku při užívání léku Xarelto
a co naopak do jídelníčku zařadit.Mnohokrát děkuji za odpověď s úctou
Bečková Bohumila.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Xarelto nevyžaduje žádnou speciální dietu během užívání. S lékem Xarelto se nesmí užívat aspirin ani přípravky, kde je obsažena kyselina acetylsalycilová.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání tabletek xarelto

Aspirin proti kocovině

Proti bolesti hlavy, která je hlavním příznakem kocoviny, pomáhá tabletka acylpyrinu nebo ibuprofenu.

Zdroj: Jak se neopít

Diskuze

V diskuzi PORADA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Ottová.

Mám stále zvýšené GMT nevím proč nepiji nekouřím a pravidelně užívám ostropeřtřec marijánský .Nevím zda to mohou dělat léky na srdce jsem po infarktu.hodnoty mám
1,29 poradíte? děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Porada

Acylpyrin ředí krev

Protisrážlivého účinku se využívá při ischemické chorobě ke snížení rizika vzniku infarktu myokardu. Používá se i při akutním infarktu myokardu.

Zdroj: K čemu je dobrý acylpyrin

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PODĚBRADY HRAZENÉ POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drahoslava Tomisova.

Hezký den chci se optat Po infarktu miokardu mám nárok na lázně na jak dlouho a kde se ubytovává děkuji Tomisiva Jihlava

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po infarktu myokardu jsou pacienti často posíláni na doléčení do lázní. Tuto následnou péči naordinuje přímo ošetřující lékař hospitalizačního zařízení. Trvá obvykle 3 týdny a je plně hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Pacient jede z nemocnice rovnou do lázní. Pokud ale máte na mysli klasické lázně, tak zde žádný nárok neexistuje a vše se odvíjí od schválení lázní vaší zdravotní pojišťovnou. Každá zdravotní pojišťovna má vlastní pravidla pro odsouhlasení financí na lázeňskou péči. Proces můžete podpořit tím, že si obstaráte doporučení od kardiologa, ze kterého bude patrné, že lázeňská péče povede ke zlepšení zdravotního stavu a tím ušetří pojišťovně další náklady na budoucí řešení jinak neuspokojivého zdravotního stavu.
Doba lázeňského pobytu a lázeňská lokalita jsou určeny zdravotní pojišťovnou. Po odsouhlasení lázní si zavoláte do určeného zařízení a dohodnete si úroveň kvality ubytování.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lázně Poděbrady hrazené pojišťovnou

Anopyrin a Aspirin na ředění krve

Léky na ředění krve bez předpisu jsou protidestičkové (antiagregační) léky. Do této skupiny patří sloučeniny, které tlumí schopnost krevních destiček se shlukovat (takzvaná agregace destiček). Patří sem zejména kyselina acetylsalicylová (ASA), která náleží do skupiny nesteroidních protizánětlivých léků. ASA užívaná v malé dávce 100 miligramů denně má uspokojivý efekt ve snížení krevní srážlivosti, aniž by se ve velké míře vyskytovaly nežádoucí účinky. Efekt léku přetrvává několik dnů, a proto se musí vysadit s předstihem před plánovanou operací. Nejpoužívanějšími léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou jsou Anopyrin, Aspirin a Godasal. Najdeme je v medikaci většiny pacientů léčících se se srdcem. K dispozici je ovšem i varianta injekční (Kardegic, Aspegic), která se obvykle jednorázově aplikuje v rámci odborné první pomoci při infarktu.

Zdroj: Nové léky na ředění krve

Diskuze

V diskuzi WARFARIN A BRUSINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Flídrová.flidrova marie @seznam.cz.

Dobrý den,slyšela jsem v radiu,že brusinky působí proti účinkum Warfarinu,který užívám na ředění krve.Můžete mi říci,zda podporují ředění krve a nebo působí proti.Předem děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav Vojčík.

Jsou vhodné tyto kombinace léků?
1/ Zodac, Godasal, Betaloc, Cinarizin, Emanera, Rosucard

2/ Euthyrox, Amprilan, Stacyl, Atorvastatin, Omeprazol

Lze případně užít Aspirin a Paralen?
Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Warfarin a brusinky

Léky na ředění krve bez předpisu

Aspirin: Kyselina acetylsalicylová v nižších dávkách brání tvorbě krevních sraženin, chrání před ucpáním tepen, které může být příčinou mnoha závažných onemocnění, například srdce, mozku a jiných orgánů.

Anopyrin: Tablety Anopyrin patří mezi antitrombotika ze skupiny inhibitorů agregace trombocytů, to znamená mezi léčiva, která tlumí shlukování krevních destiček (trombocytů) a tím předcházejí vzniku krevních sraženin v cévách (vzniku trombů).

Ve vyšších dávkách má ASA (Anopyrin, Aspirin) i účinky proti bolesti a zánětu. Antitrombotický efekt je způsoben inhibicí (útlumem) enzymu, který v krevních destičkách umožňuje tvorbu působku se schopností kontrahovat (stahovat) cévy a shlukovat trombocyty. Pro dlouhodobé užívání v prevenci srdečně-cévních chorob se podávají nízké dávky, 75–150 mg (nejčastěji 100 mg) Anopyrinu. Vyšší dávky jsou používány k tlumení bolesti, ale vzniku krevních sraženin už více nezabrání.

Mnoho lidí užívá Aspirin každodenně v malých dávkách (1 tableta neboli asi 100 miligramů kyseliny acetylsalicylové denně) v domnění, že je protisrážlivý účinek léku ochrání před chorobami spojenými se vznikem krevních sraženin (například ischemická choroba srdeční včetně infarktu, ischemická choroba dolních končetin, ischemická cévní mozková příhoda). A nedělají vůbec špatně, jistý efekt stomiligramová dávka má, a přitom nevede tak snadno ke vzniku nežádoucích účinků, které by u vysokých dávek Aspirinu nastaly. Zvážení takovéto samoléčby ve vyšším věku je nutné nechat na každém z nás, od 50 let věku se pravidelnému užívání malé dávky Aspirinu nevyhýbejte, pokud nemáte jiné zdravotní potíže.

Zdroj: Ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem VLIV NARKÓZY NA MOZEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leoš.

Dobrý den, mám dotaz - jaká rizika z narkozy se vyskytují u osoby 62 leté s diagnosou ROZTROUŠENÁ SKLEROZA MOZKOMÍŠNÍ - když: diagnosa je v trvání již cca 35 let, stav je však z větší míry stabilizovaný tzn. pacient je relativně vitální, pohyblivý - cca 15 let se léčí preventivně injekcemi Avonex -interferon 1x týdně, má trochu problém se sítnicí jednoho oka - nekroza ve zcela nejperifernější části sítnice.Na kontrolní magn. rezonanci se nedávno obejvil drobný nález na míše na C 2 a C 7. Subjektivně je apcient bez potíží. Nyní čeká pacienta operace malinké pupeční kýly o velikosti cca 15mm. Prosím, jaká rizika v tomto případě hrozí...? Děkuji za informace. Leoš.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Existuje kalkulačka na výpočet pravděpodobnosti, že vlivem narkózy dojde k srdeční zástavě nebo infarktu myokardu. Jde o tak zvané perioperační riziko. Zde je odkaz:
www.mdcalc.com/calc/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vliv narkózy na mozek

Rozbor názvu Aspirin

  • Písmeno „A“ představuje acetylskupinu – jedná se o odkaz na kyselinu acetylsalicylovou.
  • Slabika „spir“ je odvozena z latinského názvu Spiraea salicifolia – česky tavolník vrbolistý. Ten byl původním zdrojem salicinu k výrobě kyseliny acetylsalicylové.
  • Koncovka „in“ byla obvyklá přípona používána pro léky.

Název Acylpyrin vznikl později a trochu jinak.

Rozbor názvu Acylpyrin:

  • První část „Acyl“ opět zastupuje kyselinu acetylsalicylovou.
  • Druhá část již souvisí s užitím léku proti horečce, tedy s řeckým „pyr“ (oheň) nebo pyretos (horečka).
  • Následuje obvyklé zakončení „in“.

Těžko říct, zda je podobnost názvů obou léků náhodná, nebo byl Acylpyrin pojmenován záměrně tak, aby zvukově co nejvíc připomínal známý Aspirin.

Zdroj: K čemu je dobrý acylpyrin

Poradna

V naší poradně s názvem ANOPYRIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soukupová Jaroslav.

Dobrý den,ráda bych věděla ,proč mi v lékárně nechtějí prodat lék anopyrin bez předpisu?Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Anopyrin je bohužel jen na lékařský předpis. Anopyrin obsahuje 100 mg kyseliny acetylsalicylové. Existuje řešení v podobě jiného přípravku se stejným obsahem kys. acetylsalicylové ale bez předpisu. ASPIRIN PROTECT a STACYL jsou registrovaná léčiva a s ověřením obsahují také 100 mg kyseliny acetylsalicylové a jsou k dostání bez předpisu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Anopyrin

Srovnání

Aspirin byl registrován firmou Bayer jako ochranná známka v Berlíně od roku 1897 a rok nato byl patentován v USA. Na počátku se podával ve formě odváženého prášku v dávce 500 mg, rok na to firma Bayer přišla s lisovanou tabletou – jednalo se o první lék, který byl v této formě pacientům k dispozici. Aspirin je v Guinessově knize rekordů uvedený jako nejvíce prodávaný lék proti bolesti na světě.

Acylpyrin od firmy Herbacos je legální kopií Aspirinu, jedná se o takzvané generikum neboli generické léčivo. Tyto přípravky se tedy na první pohled, vzato racionálně, liší pouze skladbou pomocných látek použitých při výrobě. To teoreticky může mít dopad na účinek léků. Zdá se ale, že hlavní rozdíl v jejich účinnosti se odehrává v našich hlavách.

Zdroj: K čemu je dobrý acylpyrin

Poradna

V naší poradně s názvem LZE UZIVAT CHLORELLU TRVALE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květoslava Mazancová.

Dobrý den chtěla bych vědět zda mohu chlorellu užívat trvale děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U lidí ve věku do 40 let se Chlorella dá užívat trvale v dávkách stanovených výrobcem. U starších lidí je zde nebezpečí, že Chlorella může v rámci očisty organizmu uvolnit zvápenatělé či zkornatělé kousky z cév. Tím vznikne tak zvaný tromb a ten pak putuje krevním řečištěm a může někde ucpat úzkou cévku a zastavit v tom místě průtok krve. To pak vede k náhlé mozkové příhodě IKT (mrtvice) a nebo k infarktu myokardu. Proto u starších lidí je vhodné Chlorellu užívat v cyklech, při kterých je nutná zvýšená opatrnost a vnímavost na příznaky infarktu nebo mrtvice.

Zdraví Cempírek

Zdroj: diskuze Lze uzivat chlorellu trvale

Může být infarkt bez příznaků

U některých nemocných může naopak proběhnout infarkt zcela bez příznaků (zejména u diabetiků, kteří mívají obecně menší vnímání bolesti kvůli postižení periferních nervů), jindy jsou příznaky velmi mírné a rozpoznání infarktu je tak pro laika obtížné.

Zdroj: Jaký je tlak při infarktu

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NA KŮŽI NA ZÁDECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana.

Potřebuji poradit s plísní na zádech. Objevila se u u mého otce, který je nyní trvale na lůžku. Bojim se, aby se mu to nerozmokvalo a netrpěl.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U ležících pacientů se tyto problémy řeší omytím mýdlem, důkladným osušením a závěrečným natřením krémem Clotrimazol AL. Při této léčbě by měly tyto problémy do tří dnů začít mizet. Je to velmi častý a obvyklý problém například u lidí po infarktu na JIP.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plíseň na kůži na zádech

Léky proti bolesti s Xareltem

Při léčbě lékem Xarelto můžete na bolest užívat Paralen (acetaminofen), ale postupujte podle pokynů na krabičce, abyste se ujistili, že neužijete více než doporučené množství. Pokud vás bolí žaludek, neužívejte Pepto Bismol, protože může zvýšit pravděpodobnost krvácení, když užíváte Xarelto. Neužívejte Aspirin nebo Ibuprofen, když užíváte rivaroxaban, pokud lékař neřekl, že je to v pořádku. Zvyšují možnost krvácení.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Acylpyrin proti bolesti

Jedná se o přípravek s obsahem kyseliny acetylsalicylové. Tento lék tlumí bolest a snižuje horečku, ve vyšších dávkách má protizánětlivé účinky. Acylpyrin lze bez porady s lékařem užívat ke snížení horečky a k úlevě od bolesti při chřipce a nachlazení, k potlačení mírné až střední bolesti (hlavy, zubů, bolesti v zádech a při menstruaci). Přípravek mohou užívat bez doporučení lékaře dospělí a mladiství od 16 let.

Acylpyrin má tlumicí účinky. Zároveň jsou dnes k dostání účinnější léky, například paracetamol nebo brufen.

Zdroj: Aspirin v dnešní medicíně

Jak dlouho trvá infarkt

Tak to je otázka, na kterou není odpověď. Více než 40 % infarktů může u lidí proběhnout bez toho, aby si jich dotyční vůbec povšimli. Podle vědců si infarkt neuvědomí dokonce více než polovina žen a asi třetina mužů. Důvody toho, proč si tak vysoké procento lidí infarkt ani neuvědomí, spočívají v tom, že symptomy těchto infarktů bývají méně typické. Nemocný nemusí například pociťovat jinak obvyklé bolesti hrudníku. A proč infarkt neregistrují častěji ženy než muži? Ženy mohou cítit bolest ramen místo bolesti hrudníku. Někdy si také myslí, že měly silnou chřipku, jejíž rekonvalescence trvá dlouho.

Zdroj: Jaký je tlak při infarktu

Vedlejší účinky acylpyrinu

Podobně jako všechny léky, může mít i acylpyrin nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.

Přípravek je obvykle dobře snášen, mohou se však objevit poruchy zažívacího ústrojí (žaludeční nevolnost, zvracení, krvácení). Při dlouhodobém užívání je nebezpečí zvýšené krvácivosti, poruchy tvorby krve, poškození funkce jater a ledvin. U přecitlivělých osob může vyvolávat různé alergické projevy (astmatický záchvat, kožní vyrážky). U dětí a mladistvých do 16 let s virovým onemocněním existuje možnost vzniku takzvaného Reyova syndromu (poruchy vědomí, křeče, vysoké teploty).

Pokud se kterýkoli z nežádoucích účinků vyskytne v závažné míře, nebo pokud si všimnete jakýchkoli jiných nežádoucích účinků, sdělte to svému lékaři.

Další vedlejší účinky:

  • Kyselina dráždí trávicí trakt a může tak způsobit nebo zhoršit žaludeční vředy a krvácení do žaludku. Vzhledem ke svému vlivu na krevní destičky může zpomalit srážení krve nebo vyvolat silnější menstruační krvácení u žen. Při dlouhodobém užívání, často společně s jinými léky proti bolesti, může vést k chronické nefritidě a následnému selhání ledvin. Může vyvolat astmatický záchvat.
  • Při vyšších dávkách může způsobit závratě, zvonění v uších, poruchy sluchu nebo bolesti hlavy a pocení.
  • Při dlouhodobém užívání zvyšuje aktivitu jaterních enzymů.
  • U některých lidí vyvolává alergické reakce.

Indikace:

Kyselina acetylsalicylová se používá samostatně nebo v kombinacích jako analgetikum, antipyretikum a antiflogistikum, tedy při horečnatých stavech, zánětech, lehčích revmatických problémech, při bolestech hlavy, svalů, kloubů a podobně. Protisrážlivého účinku se využívá při ischemické chorobě ke snížení rizika vzniku infarktu myokardu. Vyšší dávky se používají i při akutním infarktu myokardu. Oddaluje u většiny seniorů nástup demence, výskyt zánětů a degenerativních změn v oblasti mozku a udržuje či zlepšuje mozkový výkon.

Zdroj: Aspirin v dnešní medicíně

Náhrada za lék Brilique

Alternativy k léku Brilique:

  • clopidogrel;
  • prasugrel;
  • dipyridamole;
  • dipyridamole/aspirin;
  • ticlopidine;
  • eptifibatide;
  • warfarin;
  • heparin.

Zdroj: Lék Brilique

Hodnoty krevního tlaku při infarktu

Vysoký krevní tlak (hypertenze) není sám o sobě onemocněním, ale závažným faktorem, který zvyšuje riziko onemocnění srdce a cév. Srdeční infarkt nastává tehdy, pokud se céva zcela a trvale uzavře nebo zúží. Pak dochází k velice silným a nepřestávajícím bolestem v hrudníku, s vyzařováním do levé ruky nebo do lopatky, k nimž se připojí i strach ze smrti. Může se však stát, že srdeční infarkt probíhá bez příznaků nebo jsou příznaky velmi mírné. Komplikací infarktu se smrtelnými následky je srdeční arytmie, respektive selhání srdce, kterému se však dá předejít včas začatou odbornou léčbou. V případě srdečního infarktu je tedy životně důležité, aby se postižený dostal okamžitě do nemocnice, kde mu bude odstraněno ucpání cévy. Následkem srdečního infarktu může dojít i k náhlé srdeční smrti. Zanedbaný vysoký krevní tlak poškozuje koronární cévy a urychluje proces kornatění cév. Většinou se vysoký krevní tlak ohlásí v pokročilejším věku, ale může být vyvolán i genetickou predispozicí, nadváhou a konzumací příliš slaných jídel. Pokud snížíme vysoký krevní tlak, uděláme významný krok k prevenci srdečního infarktu.

Zdroj: Jaký je tlak při infarktu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP