Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NEHORMONÁLNÍ KROUZKY

OBSAH

Druhy nehormonální antikoncepce

Mezi druhy nehormonální antikoncepce patří:

Bariérová antikoncepce pro ženy: Výhodou je možnost jejího opakovaného použití a zdravotní nezávadnost. Naopak nevýhodou obtížné zavádění, manipulace před stykem, zručnost nácviku. Může způsobit infekci močových cest a nechrání před pohlavními chorobami.

Patří sem:

  • poševní pesar
  • vaginální diafragma
  • spermicidní čípky, krémy a pěny – chemická metoda antikoncepce

Tyto metody znehybňují nebo zabíjejí spermie. Aplikují se do pochvy před každým stykem. Účinnost je 2–10 hodin. K dostání bez lékařského předpisu. Nevýhodou jsou alergické reakce, malá účinnost a nechránění před pohlavními nemocemi.

Nitroděložní tělísko: Tato metoda je založena na zavádění tělísek do dělohy. Nenechte se ale hned odradit. Zavádění není příliš bolestivé, i když hodně nepříjemné. Po zavedení tělísko naruší pohyb spermií a vajíčka. Sníží tak oplodnění na minimum a svým tvarem kopíruje tvar dělohy.

Máme tělíska nehormonální (Dana). Hormonální tělísko uvolňuje gestagen, a tak způsobuje zahuštění hlenu v děloze, zamezuje průnik spermiím, brzdí růst sliznice dělohy a zabraňuje usazení vajíčka. Výhodami jsou jednoduchost používání (jednou za čas zkontrolovat, zda jsou šňůrky správně) a dlouhá doba použitelnosti (3–5 let). A také některé ženy přestanou menstruovat.

Nevýhodou je určitá pravděpodobnost posunutí nebo vypadnutí tělíska, riziko mimoděložního těhotenství a časté lékařské prohlídky.

Zdroj: Druhy antikoncepce

Diskuze

V diskuzi ZARODEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Nasla jsem na podlaze tak 15 zarodky neceho neidentifikovaneho...vypada jako mysi bobek i barvou ale z blizska...ma na sobe takove krouzky..jako obratle nevim jak to popsat...po zmacknuti praskne...a vytece joko hnys...
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zarodek

Levná antikoncepce

Druhů antikoncepce je v České republice na výběr celá škála, přičemž některé jsou účinnější, jiné méně. Stejně tak platí, že použití některých může být dražší.

Srovnání jednotlivých forem na trhu:

  • injekce – průměrná cena za měsíc: 65–100 Kč
  • tablety – průměrná cena za měsíc: 83–270 Kč
  • implantát – průměrná cena za měsíc: 140 Kč
  • náplast – průměrná cena za měsíc: 300–400 Kč
  • nitroděložní tělísko hormonální – průměrná cena za měsíc: 85–100 Kč
  • nitroděložní tělísko nehormonální – průměrná cena za měsíc: 60 Kč
  • spermicidní přípravky– průměrná cena za měsíc: 250–300 Kč
  • kondom – průměrná cena za měsíc: 150–250 Kč (dle sexuální frekvence)
  • přerušovaná soulož – zdarma
  • metoda plodných a neplodných dnů – zdarma

Zdroj: Druhy antikoncepce

Diskuze

V diskuzi SILIKONOVÉ KROUŽKY PRO ODSTRANĚNÍ PŘEDKOŽKY PENISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Kde v ČR je možné vykonať plastickú operáciu fimozy bez odstránenia predložky? Ďakujem

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Silikonové kroužky pro odstranění předkožky penisu

2. Nitroděložní tělíska

Gynekolog může do dělohy zavést nitroděložní tělísko, aby pomohl zabránit otěhotnění. Používají se dva hlavní typy nitroděložních tělísek, hormonální a nehormonální, přičemž oba dva mohou způsobit abnormální krvácení nebo prodloužené špinění.

Silná a nepravidelná menstruace je obzvláště běžná, když žena dostane poprvé nitroděložní tělísko. Ve většině případů by však silné nebo prodloužené krvácení mělo zmizet po 3 až 6 měsících.

Zdroj: Dlouhé špinění po menstruaci

Poradna

V naší poradně s názvem KETOZA JSMÍ SE JÍST CIBULE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

zajímalo by mne za se při ketonové dietě smí jíst cibule .
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Keto dieta je založena na omezení příjmu sacharidů. Cibule patří mezi potraviny s nízkým obsahem sacharidů a je tedy vhodná při ketóze. Tady je recept na cibulové kroužky (2 porce):
Ingredience
- velká žlutá cibule nakrájená na kolečka
- kokosová mouka 30 g
- 40 g parmazán, strouhaný
- špetka soli podle chuti
- jeden malý stroužek česneku
- špetka mletého černého pepře
- 1 vejce
- 125 ml kokosového oleje, rafinovaný, pokud nemilujete kokosovou chuť

Postup
Pokyny jsou pro 2 porce. Upravte podle potřeby.

Kokosový olej zahřejte na velké pánvi, na nízkou teplotu.
Zatímco se olej zahřívá, rozšlehejte vejce spolu s trochou kokosové mouky a špetkou soli. Rozšlehejte, dokud se ingredience nespojí. Potom nasypte zbytek všech suchých ingrediencí do středně velké mísy.
Pomocí vidličky každý cibulový kroužek důkladně navlhčete rozšlehaným vejcem, potom cibulový kroužek zvedněte a upusťte do moučné směsi. Lžičkou nahrňte mouku na celé kolečko a poté jemně přendejte kroužky na talíř.
Do pánve přidejte několik prstenů a mezi jednotlivými prsteny ponechte mezeru. Smažte asi 3–4 minuty na každou stranu, dokud není zlatohnědá, a poté vyjměte na talíř vystlaný papírovými ubrousky, aby vychladla. Pokračujte v tomto procesu, dokud není hotovo, a poté posypte solí podle chuti.

Tipy
Použití vidličky, kleští nebo špachtle usnadní jemný způsob, jak otočit cibulový kroužek bez narušení obalu.

Pokud nemáte rádi kokosový olej, můžete smažit na sádle nebo jiném tuku odolným proti vysokým teplotám.

Uvedený obal může být docela tlustý a tuhý, zjemnit ho můžete smetanou nebo vodou, a smícháním všech ingrediencí dohromady a vyrvořením konzistence jako těsto na palačinky. Poté do toho ponořte cibulové kroužky a jemně vložte do mírně zahřátého oleje.

Zdroj: diskuze Ketoza jsmí se jíst cibule

Bulharské lečo na zimu bez cibule

Ingredience

  • 3 kg rajčat;
  • 2 kg paprik;
  • 150 g moučkového cukru;
  • 2 lžičky soli.

Postup zavaření leča

Rajčata spařte a oloupejte. Nakrájejte na velké kroužky. Papriku očistěte a nakrájejte na velké kroužky. Přidejte k nim práškový cukr a sůl a promíchejte, vařte 20-25 minut.

Horké přelijte do horkých sterilizovaných sklenic a zavřete horkým sterilním víčkem. Dále pak už lečo nezavařujeme, ale kdo chce, může lečo ještě zavařit. Zavařování trvá 5 minut ve vroucí vodě nebo v rozpálené troubě.

Zdroj: Jak zavařit lečo na zimu bez cibule

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁKOŽKA SVRABOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas.

Dobry den,
na rukou, loktech kotnicich brise a bocich se mi objevili male puchyrky, ktere po zmacknuti vylucuji tekutinu. Jedna kozni lekarka me lecila na precitlivelost, druha zacala se svrabem. nikdo v mem okoli ho nema. . . Prosim o radu, pri jake teplote umira zakozka. jedna se mi hlavne o nejnizsi teplotu, obleci snaze necham vymrazit nez vyvarim. pri jakem mrazu zakozka umira? predem diky za info.
od diagnostiky svrabu jsem asi paranoidni, vse mi svedi 3x vic. osobne si ale myslim, ze se o svrab nejedna.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tomáši, kdyby se při tak masivním výskytu, který popisujete, jednalo o svrab, tak byste pociťoval přímo útrpné svědění. Navíc příznaky, které popisujete spíše nasvědčují na atopický ekzém. Ten se může objevit jako důsledek předchozího stresu nebo jako reakce na některý alergen z potravy. Ve hře je i vnější zyvinění, například reakce na mýdlo nebo i špatně vymáchané prádlo, kde zbytky pracího prostředku mohou vyvolat takovéto projevy.

Atopický ekzém a jak se ho zbavit?
Léčbě ekzému by měla předcházet návštěva dermatologa, který bude ochoten k odběru malého vzorku kůže, který odešle k histologickému vyšetření. Důležitá je také následná návštěva alergologa, který zjistí pomocí testů vzdušné a potravinové alergeny. Hlavní a základní léčba atopického ekzému je zevní. Léčiva, která může předepsat jen lékař jsou kortikoidy. Není vhodné je nadměrně užívat, jelikož mají velké množství nežádoucích účinků, ale na ekzém jsou výborně učinné. Jsou to hormonální prostředky ve formě mastí, krémů, roztoků popřípadě mlék. Mají silné protizánětlivé účinky a v akutních fázích ekzému jsou pro léčbu nepostradatelné. Je důležité řídit se u nich předepsanými zásadami a užívat je dle doporučení lékaře. Přípravky (masti) se používají pouze bodovitě, nejsou určeny k promazávání celého těla, pouze na postižené partie! Silnější vrstva léku neznamená větší účinnost, naopak je větší zátěží pro kůži. Nepoužívají se dlouhodobě. Doporučuje se intervalová léčba. K doléčení a celkovému zahojení akutního projevu se předepisují přípravky nehormonální a slabší, jako je například zinková pasta. Existují však další možnosti léčby, kterými můžete příznaky ekzému mírnit. V první řadě je velmi důležité dodržovat správnou životosprávu, omezit kontakt s alergeny a naučit se s tímto onemocněním žít. Jelikož kůže bývá suchá, je potřeba ji stále promašťovat. V lékarně je spousta přípravků, každý nemocný by si měl vyzkoušet, který mu nejlépe vyhovuje. Osvědčené jsou například masti a mléka Excipial, Ung, Linola, Lipobase a jiné. Pro extrémně vysušenou pokožku je vhodná i vazelína. V lidovém léčitelství se doporučovalo vepřové sádlo, ovšem bez konzervantů. U někoho zase postačí dobrý olivový olej lisovaný za studena. Za pokus jistě stojí i některé dopňky stravy, které pomáhají posilovat imunitu a schopnost organismu vyrovnávat se s alergeny. Postižený člověk atopickým ekzémem by měl spíše upřednostňovat sprchu před koupáním. Když už koupele, tak se doporučují promašťovací oleje, například Salus. Je nutné vyvarovat se pěnám a agresivním sprchovým gelům. Doporučuji sprchování vlažnou vodou a po koupeli pokožku namazat. Často se ke zklidnění zánětu používají vlažné obklady s Jarischovým roztokem. V některých případech, pokud pravidelná a správná léčba nezabírá, může lékař poslat pacienta na světloléčbu - fototerapii. Je u ní nezbytná pravidelnost, obvykle se provádí po dobu tří měsíců 1 - 3 krát týdně. Ekzém příznivě ovlivňuje i pobyt u moře, přiměřené slunění může zlepšit stav kůže na několik týdnů až měsíců. Některé pojišťovny dokonce přispívají na ozdravné pobyty alergikům a atopikům.
Takže Tomáši, nejdříve změnte kožního, navštivte alergologa, omezte konzumaci hlavních alergenů (kravské mléko, vejce, čokoláda, vlašské ořechy, citrusové plody nebo lepek), snažte se nestresovat a proti svědění si nechte napsat lék Claritine.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zákožka svrabová

Dostupnost vaginálního kroužku?

Vaginální kroužek NuvaRing je pouze na předpis. Gynekolog posoudí vaši anamnézu a zkontroluje krevní tlak. Informujte svého gynekologa, pokud užíváte nějaké léky, včetně nepředepsaných léků a rostlinných produktů. Gynekolog na základě menstruačního cyklu a používání předchozí antikoncepce rozhodne, kdy je vhodné NuvaRing zavést. Je pravděpodobné, že před použitím vaginálního kroužku NuvaRing podstoupíte těhotenský test a budete muset po dobu jednoho týdne používat nehormonální antikoncepci. Záložní antikoncepční metoda nemusí být nutná, pokud jste dříve používala antikoncepční pilulky nebo podkožní implantát. Vaginální kroužek NuvaRing se vkládá v kterýkoli den až do dne, kdy jste měla začít užívat nové balení antikoncepčních pilulek nebo používat nový podkožní implantát.

Zdroj: Vaginální kroužek NuvaRing

Jak se provádí posunování odrostů

Přibližně po 3 měsících (doba závisí na rychlosti růstu vašich vlasů) je potřeba posunout kroužky zpět blíže k pokožce hlavy.

Zdroj: Nanotechnologie při prodlužování vlasů

Co je špinění

Špinění je hnědý výtok, který se vyskytuje většinou po menstruaci. Každá dívka a žena nemusí mít špinění. Na špinění je dobré používat takzvané intimky nebo tampony. Ty pohltí tekutinu, a proto se dívka a žena cítí dobře a jistě. Špinění trvá obvykle několik dní po menstruaci. Počátek menstruace může být u některých dívek zezačátku hnědý, měnící se na krev, nebo může být sama menstruace jenom jako špinění.

Příčiny špinění nebo krvácení mimo menstruační cyklus:

  • intermenstruační – způsobené střevními potížemi, průjmy nebo zvracením během užívání antikoncepce;
  • postmenopauzální – nejčastěji v období menopauzy, musí být histologicky ověřeno, aby se vyloučily nádory dělohy, a to jak zhoubné, tak i nezhoubné;
  • po pohlavním styku – při narušení děložní sliznice nebo čípku;
  • v časném těhotenství – signalizace hrozícího nebo probíhajícího potratu.

Nejčastější příčinou špinění mimo menstruační cyklus bývá užívání hormonální antikoncepce (HA), nebo vynechání pilulky HA. Během prvních měsíců užívání HA může docházet k nepravidelnému vaginálnímu krvácení mezi periodami. Tyto nepravidelnosti obvykle vymizí, jakmile si tělo na pilulku zvykne (obvykle po 3 cyklech užívání). Pokud tyto obtíže přetrvávají, krvácení je silnější nebo se znovu objeví po období pravidelného krvácení, přestaňte HA užívat, použijte nehormonální antikoncepční metodu a poraďte se s lékařem!

Zdroj: Špinění po menstruaci

Příčiny vzniku vrásek

Někdy se objevují vrásky předčasně v důsledku špatné péče o pleť, nadměrného vystavování ultrafialovému záření, špatné stravy a špatného životního stylu (kouření, změna váhy). Vrásky v oblasti krku na první pohled připomínají vodorovné čáry, které se nazývají Venušiny kroužky. Tyto kroužky jsou patrné po určité době. Dalším typem vrásek jsou svislé čáry objevující se na krku často v důsledku poškození kůže. S rostoucím věkem dochází ke snížení estrogenu, což má mimo jiné za následek i tvorbu vrásek.

Nejčastější příčinou tvorby vrásek na krku je nadváha a spánek. Při spánku se totiž velmi často zachumláme na bok a přitáhneme bradu k hrudníku. Tím se zvarhanatí kůže na krku a vzniknou kruhy - vrásky na krku. Stejným způsobem dochází při ležení na boku k tvorbě vrásek kolem úst. Pokud nechcete mít vrásky na krku a kolem úst, tak zhubněte a naučte se spát na zádech s hlavou narovnanou směřující ke stropu.

Zdroj: Domácí triky na vrásky na krku

Jak zastavit silné menstruační krvácení

U některých žen jsou tyto potíže natolik výrazné, že potřebují lékařskou pomoc. Zde se začíná nabízet otázka „Hormony ano, či ne?“. Rozhodnutí je na ženě samotné. Spolu s lékařem by měla prodiskutovat potíže a na základě závažnosti a s ohledem na zdravotní stav lékař doporučí vhodnou hormonální léčbu. U většiny žen dochází do 2–3 měsíců k návratu do plnohodnotného života a také se může snížit krvácení při menstruaci. Pokud je krvácení silné, provádí se kyretáž.

Důležité je také dodržovat zásady životního stylu – to znamená:

  • udržovat ideální hmotnost
  • nekouřit
  • omezit konzumaci alkoholu, kávy i kuchyňské soli
  • snažit se vyvarovat stresových situací
  • dopřát si pravidelný pohyb
  • preferovat zdravou stravu s nízkým obsahem tuků a zejména cholesterolu
  • zajistit adekvátní přísun vápníku a vitamínu D
  • kontrolovat si TK, případně léčit jeho zvýšení
Nesmí se zapomenout na velmi důležité podmínky léčby, a to:
  • preventivní prohlídky spojené s vyšetřením KOLPO, CYTO (u žen s dělohou), kontrola TK
  • krevní testy – hladina cholesterolu a triacylglycerolu (TG)
  • pravidelné kontroly mamografie – v rámci prevence je toto vyšetření hrazeno pojišťovnou 1x za dva roky u žen od 45 let do 69 let
  • sono

Léčba klimakterických potíží (akutního klimakterického syndromu) pod vedením lékaře nabízí několik možností, a to hormonální terapii, kombinovanou hormonální antikoncepci, lokální estrogenní léčbu nebo nehormonální farmakoterapii.

Hormonální terapie je nejúčinnější léčba akutního klimakterického syndromu, při časném podání brání rozvoji aterosklerózy a osteoporózy.

Kombinovaná hormonální antikoncepce také účinně ovlivňuje potíže akutního klimakterického syndromu, brání nadměrnému odbourávání kostní hmoty, snižuje riziko zhoubného nádoru vaječníku a sliznice děložní.

Lokální estrogenní léčba je bezpečná i pro ženy, které nemohou užívat systémovou hormonální léčbu, působí výhradně lokálně a může zcela vyléčit z atrofie pochvy a pomoci léčit potíže s udržením moči.

Nehormonální farmakoterapie využívá k odbourání akutních potíží léky, které jsou primárně určeny k léčbě jiných nemocnění. Léčbu je nutné nasazovat vždy individuálně po zhodnocení všech pro (výhod) a proti (kontraindikací). Indikace a výběr léčby patří jednoznačně do rukou lékaře.

V současné době je možné ženám nabídnout léčbu ve formě:

  • tablet
  • náplastí nebo gelů
  • injekce
  • čípků
  • tělíska
  • spreje
  • implantátu

Výběr je široký, a proto i žena sama může s lékařem vybrat to, co jí nejlépe vyhovuje.

Zdroj: Velmi silné menstruační krvácení v přechodu

Maďarské lečo na zimu bez cibule

Ingredience

  • 4 kg zelených paprik;
  • 2 kg zralých rajčat;
  • sůl.

Postup zavařování leča

Zeleninu dobře omyjte. Papriky zbavte semínek a nakrájejte je na kroužky nebo i dlouhé plátky. Rajčata vložte na 1-2 minuty do horké vody a poté je oloupejte. Rajčata nakrájejte nebo rozemelte na kousky. Do hrnce dejte nejprve rajčata, poté, co se začnou vařit, přidejte papriku. Dochuťte solí.

Když se rozvaří spolu s paprikou, odstavte z ohně a dále už nevařte. Ještě horké dejte do připravených sterilních sklenic a hned zavíčkujte. Nechte stát do druhého dne v suchu.

Zdroj: Jak zavařit lečo na zimu bez cibule

Vodová ondulace – postup

Techniky vodové ondulace

  • natočení na natáčku
  • kroužkování
  • kladená vlna
  • foukaná vlna
  • foukaná do varu účesu
  • splétání do copánků

Vodová ondulace je tvarování vlasu za mokra. Vlasu dáme požadovaný tvar – natočíme jej na natáčku, usušíme a vlas si ponechá tento tvar jen do dalšího mytí vlasů. Vlas se ale nezničí.

Při ručně pokládané vlně se mokré vlasy učešou do požadovaného tvaru vln. Než se položí první vlna, tak se vlasy trochu uvolní, aby bylo možné zjistit přirozený spád vlasů. První vlna musí být orientována doleva, nebo doprava v souladu se směrem růstu vlasů. Pokud se vlny pokládají po celé hlavě, tak se vlna klade vždy z jedné strany na druhou. Teprve poté se začne s další vlnou do opačného směru. Vlny v požadovaném tvaru se upevňují pinetami nebo hřebínky na upevňování vodové vlny.

Vytváření foukaného účesu vysoušecím hřebenem se provádí podobným způsobem jako ručně pokládaná vodová vlna. Pro foukanou vlnu je důležitým předpokladem ovládání techniky pokladené vodové vlny. U foukané vlny se dosahuje většího objemu než u ručně pokládané vlny a hrany vln nejsou tak ostré. Vlny pak působí přirozeněji a měkčeji.

Kroužkování

Kroužkování vlasů je nejstarší a osvědčený způsob práce, kterým vznikají po usušení přirozené kadeře, lokýnky nebo vlny. Kroužky jsou lokny, které se tvarují prsty. Rozlišujeme dvě základní techniky kroužkování: od pokožky a od konečků vlasů.

Kroužkování od konečků vlasů

Výsledkem tohoto postupu jsou plošně přilehající časti účesů. Pokud jsou uspořádány v řadách ve střídavém směru, tak vznikají vlnité části účesu nebo celé vlnité účesy. Pro velmi dlouhé a kudrnaté vlasy není tato technika vhodná. Průměr kroužků určuje pramen vlasů, který se odděluje, pružnost vlasů a šířku vlny.

Kroužkování od pokožky

Vytvářejí se jím objemné, husté účesy. Čím větší objem požadujeme u kořínku vlasů, tím větší musí být úhel mezi partií vlasů a hlavou. Průměr kroužků určuje velikost pramenů. Ta je rozhodující pro objem účesu a pružnost vlasů.

Vedle výše uvedených technik existují ještě další varianty kroužkovaní, které se odvozují buď od kroužkování od pokožky, nebo od konečků, například kroužkování u kořínků vlasů, kroužky na konečcích vlasů, harlekýnské kroužky.

Všechny kroužky se zásadně připevňují pinetami. Aby nebylo na lokně vytlačené místo, nesmí se pineta dávat přes celý kroužek. Při kroužkování je používaní pinet klasickou upevňovací technikou. Kroužky lze ale vytvářet i běžnými nebo speciálními natáčkami. Obě dvě tyto možnosti se hodí pro dlouhé, ztrvalené nebo přirozeně kudrnaté vlasy. Kroužkování patří ke klasickým technikám práce při změně tvaru vlasů, ale ani zde nejsou kreativitě kadeřníka kladeny žádné meze.

Průměr natáček je také zde rozhodující pro pružnost a šířku vln, popřípadě velikosti loken. Výběr průměru natáček a uspořádaní natáček se řídí podle požadovaného účesu.

Natáčení vlasů na natáčky

Natáčky jsou nejběžnější pomůcky pro vytváření objemnějších částí účesu. Průměr natáčky určuje pružnost loken a vln:

  • malý průměr – velká pružnost;
  • velký průměr – menší pružnost.

Natáčení na natáčky se provádí s ohledem na potřebný úhel mezí partií vlasů a vlasovou pokožkou, správnou šířkou a tloušťkou partií vlasů.

Zdroj: Ondulace vlasů

Špinění v menopauze

Gynekologická poradna je plná dotazů ohledně špinění v menopauze. Je to opravdu žhavé téma, které trápí mnoho žen. Přechod je fází, kdy dochází k poruchám menstruačního cyklu, který začíná být nepravidelný či různě intenzivní. Postupně se menstruace zcela zastaví a nastává menopauza. Typickým příznakem je mimo jiné špinění. Hladiny hormonů kolísají, což vyvolává nestabilitu krvácení, které bylo pravidelné. Pohlavní hormon estrogen je hlavní příčinou všech potíží, které k přechodu u žen náleží. Postupné poruchy menstruačního cyklu, prodlužování doby mezi menstruacemi, až do úplného vymizení, to jsou společné příznaky u každé ženy. Mezi menopauzou a ztrátou menstruace, hledejte vždy přímou úměru.

Syndromy přechodu mohou trvat různě dlouhou dobu. Od několika měsíců po řadu let. Odhadnout délku přechodu nedokáže ani moderní medicína. Obecně se uvádí, že trvá přibližně 3–5 let. Tento údaj berte pouze jako orientační. I zde totiž platí, že jde o záležitost zcela individuální. Pokud základní projevy, které vám ztěžovaly život, odezněly, potom můžete usuzovat, že přechod je definitivně za vámi.

Menopauza se začíná objevovat kolem 40. roku života ženy. Ne však nijak náhle. Její nástup je velmi postupný:

  • Premenopauza – normální průběh menstruace, postupné snižování hladiny hormonů. Okolo 45. roku slábne menstruační krvácení a většinou po 50. roku zcela mizí.
  • Perimenopauza– jde o období zhruba rok před samotným vymizením menstruace.
  • Samotná menopauza – nastává v momentu poslední menstruace a pokračuje do jejího úplného ukončení.
  • Postmenopauza – stav zhruba rok od úplného ukončení menstruace, který je charakteristický snížením a nakonec ukončením reprodukčního období vaječníků. Nejčastěji je definován pro věkovou kategorii žen do 60. roku věku, kdy je období přechodu považováno za ukončené.

Obecně platí, že čím je člověk nemocnější, tím má větší potíže. A některé ženy si myslí, že klimakterium je taky nemoc. To je ale veliký omyl. Je to naprosto fyziologický jev, který potká každou ženu, která se ho dožije. Jenomže každá na něj reaguje jinak. A dodnes se přesně neví proč. Asi jedna třetina žen pomalu ani neví, že přechod nastal, a poznají to jen tím, že přestanou menstruovat. U další třetiny se vyskytují určité příznaky, které se dají vydržet i bez lékařské pomoci, ale u poslední třetiny jsou potíže tak intenzivní, že jsou tyto ženy více méně odkázané na pomoc lékařů a většinou berou nějaké léky, a to jak hormonální, tak i nehormonální.

Zdroj: Špinění místo menstruace v přechodu

Marinované steaky z vepřové krkovice

Ingredience na 6 porcí

  • 1½ kg vepřové krkovice, v jednom kuse, bez kostí;
  • 200 ml řepkového oleje;
  • 3 stroužky drceného česneku;
  • 1 cibule nakrájená na kroužky;
  • 1 polévková lžíce hrubé mořské soli;
  • 2 čajové lžičky tymiánu;
  • 2 polévkové lžíce směsi grilovací koření;
  • 1 lžička rozmarýnu;
  • 1 polévková lžíce sladké papriky;
  • 2 lžíce rajčatového protlaku;
  • 10 střiků worcestrové omáčky;
  • 2 střiky Tabasca;
  • lžička citronové šťávy;
  • ¼ litru vody;
  • pepř, mletý, množství podle chuti.

Postup

Maso nejprve omyjte, osušte a nakrájejte na plátky silné asi 2 cm. Všechny ingredience smíchejte dohromady a steaky nechte v lednici minimálně 24, nejlépe 48 hodin.

Grilujte asi 7 minut z každé strany.

Podávejte se salátem, rýží a fazolemi.

Zdroj: Marináda na krkovici

Postup

Připravte si zeleninu. Oloupejte rajčata a nakrájejte je spolu s oběma druhy paprik na větší kusy. Cibuli nakrájíme nadrobno a podusíme na oleji nebo rozpuštěném sádle dosklovata. Když je měkká, stáhněte ji z ohně a smíchejte s červenou paprikou. Přidejte všechnu papriku i rajčata a přidejte i pálivou feferonku podle chuti, dochuťte solí a pepřem a vraťte na oheň.

Začněte vařit na nízké teplotě. Rajčata rychle pustí šťávu, takže se nepřipálí. V polovině vaření přidejte oloupanou uzenou klobásu nakrájenou na kroužky. Vaření trvá asi hodinu. Nakonec přidejte vejce a promíchejte. Jakmile vajíčko trochu ztuhne, je to hotové.

Toto výtečné vaječné lečo podávejte s čerstvým pečivem.

Zdroj: Lečo s klobásou podle Pohlreicha

Recept proti křečovým žilám

Ráno po probuzení a večer před usnutím zvedneme nohy do výšky tak, že naše tělo tvoří pravý úhel. Pokud nám to činí potíže, můžeme nohy přidržovat rukama. V kotnících děláme malé kroužky. (Můžeme měnit směr, jak potřebujeme.) Je to docela jednoduché, jde jen o to udělat jich opravdu čtyřicet. Zpočátku to může být náročné, ale je třeba vytrvat. Když pak nohy položíme zpět na podložku, máme pocit, jako by se žíly propláchly teplou vodou. Cítíme příjemné teplo. Když to budeme dělat opravdu pravidelně, asi tak po měsíci ucítíme rapidní rozdíl.

A když ještě k tomu upravíme jídelníček, ušetříme si spoustu komplikací, jako jsou třeba bércové vředy. O tom zas někdy příště.

Hanka Synková, poradkyně zdravého životního stylu

autorka 5 knih o výživě, např. „Všechno je dobré“.

Zdroj: Prevence proti křečovým žilám

Ingredience a vybavení potřebné pro zavařování kuřete

Než začnete, ukliďte si kuchyň a připravte si do prostoru potřebné vybavení a přísady. Toto je věc č. 1, kterou vždy dělám a která pomáhá snižovat stres během procesu zavařování.

Než začnete, připravte si následující položky:

  • Tlaková nádoba.
  • Zavařovací sklenice, víčka a kroužky (zavařujte do čtvrtlitrových nebo půllitrových sklenic).
  • Nádobí na konzervování (tato sada nástrojů pro zavařování Kilner má vše, co potřebujete).
  • Sůl (volitelná: pouze pro chuť, ale mám rád tuto: jemná mořská sůl, můžete ale použít i sůl bylinkovou, česnekový prášek, pepř).
  • Kuře (vykostěné nebo s kostí, určité části nebo celé kuře nasekané na kousky).

Na zavařování kuřecího masa můžete použít buď půllitry, nebo litry. Půllitrové sklenice jsou obvykle ideálním množství pro použití v jednom jídle. Osobně mi nevadí používat i litrové sklenice a mít kuře připravené k dalšímu jídlu později v ten samý týden.

Zdroj: Jak na zavařování kuřecího masa


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Hanka Synková

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP