Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ASTIGMATISMUS

OBSAH

Co způsobuje astigmatismus?

Astigmatismus způsobuje rozmazané vidění, bolest hlavy, noční slepotu a závratě, tedy pokud není správně léčen.

Zdroj: Jak správně zvládnout astigmatismus

Diskuze

V diskuzi OČNÍ KLINIKA HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloš.

Ja jsem byl na této operaci minulý rok v dubnu, měl jsem -5 a -6, na klinice v Horních Počernicích, a jsem spokojený, i přes ty kritické tři dny po operaci by jsme neváhal na to jít znovu, kdybych se měl rozhodnout. Měl jsem na jednom oku poměrně vysoký astigmatismus a tak jsem měl ještě pár týdnů trochu problém se zaostřováním na to oko, hlavně při práci na PC, ale i to se upravilo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Já jsem byla na operaci laserem před osmi lety. Šla jsem do toho s tím, že se mi může zrak časem zhoršit a i se mi jedno oko zhoršilo na půl dioptrie. A určitě toho nelituju. Ten pocit, že nemusím nosit brýle mi stojí za to, protože já jsem ty brýle přímo nesnášela. Mám hodně citlivé oči, takže čočky u mě nikdy nepřicházeli v úvahu. Samotný zákrok moc příjemný nebyl, ale kdybych musela, jdu na něj znova. Byla jsem na oční klinice v horních počernicích.

Zdroj: diskuze Oční klinika horní počernice

Oční chirurgie a astigmatismus

Zjizvená tkáň vytvořená na oku po operaci vede často k astigmatickému stavu, který způsobuje vadu oka, která následně brání správnému lomu světla.

Zdroj: Jak správně zvládnout astigmatismus

Keratokonus a astigmatismus

S vývojem onemocnění se zeslabuje a vyklenuje rohovka, což způsobí nepravidelný astigmatismus. Ten již nelze korigovat brýlemi, proto se porucha zakřivení rohovky upravuje nasazením pro vzduch propustných kontaktních čoček.

Zdroj: Keratokonus

Jak vzniká astigmatismus?

To je velmi dobrá otázka, lékaři a výzkumy se zaobírali touto otázkou po celá desetiletí, ale přišli s jednoduchou odpovědí. Odborníci zjistili, že při narození má téměř polovina lidí nějakou oční vadu. Všichni známe slabozrakost a dalekozrakost, většina z nás však nikdy neslyšela o negativních účincích astigmatismu.

Zdroj: Jak správně zvládnout astigmatismus

Barevné kontaktní čočky druhy

  • Dioptrické barevné kontaktní čočky mohou opravit anebo zlepšit krátkozrakost, dalekozrakost nebo i astigmatismus a zároveň při tom ještě mohou zvýraznit nebo změnit barvu očí.
  • Nedioptrické barevné kontaktní čočky, někdy také nazývány bezdioptrické čočky, jsou navrženy pouze pro kosmetické účely, jen aby změnily barvu očí, a nemají žádné korekční vlastnosti klasické kontaktní čočky.


Zdroj: Barevné kontaktní čočky

Možnosti léčby

Možnosti léčby spojené s astigmatismem zahrnují používání korekčních čoček (pevné sklo), nebo určitý typ kontaktních čoček, možný chirurgický zákrok, v některých případech postačí jednoduchá oční cvičení. Vědci potvrzují, že pacienti, kteří cvičí své oči jednu nebo více hodin denně, hlásí dramatické změny: výrazné posílení okohybného svalstva a zlepšení vidění.

Doporučuje se, aby si každý nejprve vyzkoušel jednoduchou sadu cvičení, které nejen posiluje oční svaly, ale také zlepšuje vidění, a tím samozřejmě léčí astigmatismus, a to bez chirurgického zákroku nebo jiných opravných prostředků. Také je důležité dopřát svým očím dostatek odpočinku, neboť únava zhoršuje jejich stav. Vyhněte se čtení z obrazovky počítače při nízké hladině osvětlení. Dobrým cvičením pro vaše oči může být to, že střídáte zaměření pohledu na objekty, které jsou blízko, a pak na ty vzdálené, přispějete tak k posílení očních svalů a předcházíte astigmatismu.

Je důležité, abyste vždy požádali o radu lékaře, než učiníte jakékoli rozhodnutí, které může ovlivnit vaše zdraví nebo pohodu. S lékařem můžete prodiskutovat možnosti léčby, které jsou pro vás vhodné, vysvětlí vám i léčebný plán, který by měl být zároveň ideální pro váš celkový zdravotní stav.

Zdroj: Jak správně zvládnout astigmatismus

Co laser nejlépe léčí?

To, co před třiceti lety někteří lékaři považovali za sci-fi, se stalo celosvětovou realitou. V Česku takto řeší odstranění svých dioptrií čím dál více lidí. Nejčastěji to jsou pacienti mladších věkových kategorií, a nejčastější řešenou diagnózou je krátkozrakost, ale velmi často také astigmatismus
Každému laserovému zákroku předchází obsáhlé předoperační vyšetření a lékař při něm musí zkontrolovat celkový stav oka. Jednoduchá laserová operace je otázkou zhruba 15 minut. Po první kontrole pacient odchází domů a brýle již nepotřebuje. Jednotlivá centra se pyšní supervýkonnými lasery. Hlavním hitem je tak zvaná stosekundová technologie, kterou původně využívala americká armáda, její námořnictvo a NASA, tak teď léčí lidi.
 

Zdroj: Laserové operace očí

Bausch & Lomb - PureVision2 HD pro astigmatismus

Kontaktní čočky Bausch & Lomb - PureVision2 HD jsou navrženy pro lidi astigmatismem a poskytují jim ostrý zrak. V čočkách je stabilizační systém, který udržuje čočku stále na svém místě, aniž by se pohnula například při mrkání. Stabilizační systém těchto čoček zároveň omezuje jejich rotaci na oku, což je častá příčina rozmazaného vidění u lidí astigmatismem. Průměr čočky je velký 14,5 mm, čímž je docíleno zamezení otáčení a čočky jsou stále vystředěny na očích. Kontaktní čočky Bausch & Lomb - PureVision2 HD jsou tenké s nenápadnými hranami a zároveň jsou pohodlné, jsou velmi bohaté na kyslík a přirozenou vlhkost. Výrobce tvrdí, že kontaktní čočky Bausch & Lomb - PureVision2 HD snižují sférickou aberaci, která pomáhá snižovat oslnění za slabého osvětlení.

Zdroj: Kontaktní čočky

Jednodenní kontaktní čočky Acuvue Moist pro astigmatismus

Kontaktní čočky Acuvue Moist jsou určeny lidem, kteří trpí astigmatismem. Jsou to denní jednorázové čočky, které mají unikátní mrkací stabilizační design, který využívá přírodních tlaků mrkání k udržení čočky na správném místě a neustále ji zarovná, pokud se otáčí. Dokonalá čistota této čočky je udržena na celý jeden den. Tato čočka je vyrobena pomocí technologie Lacreon, díky které čočky udržují vlhkost po celý den a předcházejí tak pocitu suchého oka a nepohodlí. Jsou k dispozici ve 12 osách a 4 válcích, v rozsahu 4,00 – 9,00 dioptrií. Kontaktní čočky Acuvue Moist zároveň redukují nebezpečné ultrafialové záření, o 82% UV-A a o 97% UV-B záření. I přesto by při pobytu venku měly být použity ve spojení s blokátory UV záření, jako jsou sluneční brýle.

Zdroj: Kontaktní čočky

Tupozrakost

Amblyopie je často nazývána jako „líné oko“. Pokud je během dětství mozek zbaven kvalitního zobrazení skutečnosti, tak správně nezraje a ztrácí potenciál dobrého vidění. Každý problém oka, který významně snižuje kvalitu obrazu, vzniká na sítnici (vrozený katarakt) a může způsobit amblyopii. Strabismus (šilhavost) může být také příčinou tupozrakosti. Jestliže nejsou oči v souladu, mozek má potíže zkoordinovat různorodé obrazy z obou očí. Aby zabránil dvojímu vidění, může mozek ignorovat vstup z jednoho oka a odpovídající část zrakové kůry nebude vyvíjena správně. Extrémní, neopravné, refrakční chyby jako krátkozrakost, dalekozrakost nebo astigmatismus mohou být také příčinou amblyopie. Rovněž pacienti s různými refrakčními vadami očí mají velkou šanci na vývoj tupozrakosti jednoho oka.

Zdroj: Akupunktura na tupozrakost

Brýle nebo kontaktní čočky?

Je mnoho rozdílů mezi brýlemi a kontaktními čočkami, ale existují mezi nimi i podobnosti.

Obojí vyžaduje opatrné zacházení a čištění.

Brýle musíte nastříkat a čistit několikrát denně a kontaktní čočky zase potřebují speciální desinfekční péči v závislosti na jejich druhu.

Obojí může zlepšit korekci astigmatismu.

Astigmatizmus je nepravidelný tvar rohovky, která pak narušuje vidění. Astigmatismus je nejčastěji řešen nošením brýlí, ale moderní kontaktní čočky udělají tuto korekci astigmatismu mnohem lépe.

Obojí je cenově dostupné.

Při srovnání ceny brýlí a kontaktních čoček vycházejí kontaktní čočky o něco dráž, než neznačkové brýle, ale i tak, pokud si uvědomíte, že nošení brýlí a kontaktních čoček potřebujete den co den po celou dobu svého života, tak částka, kterou do nich investujete, je daleko menší, nežli do většiny jiných položek v šatníku, které jsou třeba jen na jednu sezónu.

Zdroj: Jsou kontaktní čočky lepší než brýle?

Refrakční vady očí

Refrakční oční vady jsou provázeny sníženým, nepřesným nebo zamlženým viděním. Mezi nejčastější patří dalekozrakost (hypermetropie), krátkozrakost (myopie) a astigmatismus. Specifickou refrakční vadou je presbyopie. Všechny však mají jedno společné – je možné je korigovat nošením dioptrických brýlí nebo kontaktních čoček.

Dalekozrakost

Do dálky vidíte bez větších problémů, ale potíže vám dělá zaostření na blíže umístěné předměty? Pak jste pravděpodobně dalekozraký. Světelné paprsky dopadající do oka se setkávají za sítnicí a obraz na ní není ostrý. Při dalekozrakosti je optická mohutnost rohovky a čočky nižší, než by odpovídalo délce oka. Na korekci dalekozrakosti se používají konvexní čočky – spojky, které světlo lomí a na sítnici ho zostřují.

Krátkozrakost

Jestli vidíte neostře předměty v dálce a pracně se snažíte obraz zaostřit a nedaří se vám to, jste pravděpodobně krátkozraký. Slovo myopie pochází z řeckého názvu pro zavřené oči. Při krátkozrakosti je optická mohutnost rohovky a čočky větší, než by odpovídalo délce oka. Paprsky světla se setkávají před sítnicí a obraz na ní je neostrý. Oční bulva je v tomto případě příliš dlouhá. Krátkozrakost je možné velmi jednoduše korigovat nošením správných očních pomůcek, které zajistí, že světelné paprsky budou dopadat přímo na sítnici, kde se utvoří ostrý obraz.

Astigmatismus

Mezi další časté refrakční vady patří astigmatismus, což je nepravidelné zakřivení rohovky, které způsobuje, že je část viditelného obrazu rozmazaná. Vytvářejí se dvě různá ohniska, která mohou být jak na sítnici, tak před nebo za ní. Kontaktní čočky nebo brýle dokážou tuto refrakční vadu dobře korigovat.

Stařecká vetchozrakost

Mezi refrakční vady můžeme zařadit taky presbyopii, i když to není typická refrakční vada, je podmíněná věkem. Presbyopie se projevuje tím, že oko v určitém věku ztrácí schopnost zaostřit na bližší objekty. Častým příznakem je únava očí, bolest hlavy při práci na blízko, například u počítače, šití nebo při dlouhodobém čtení knížek. Čím jsme starší, tím jsou tkáně v oku méně elastické. Ztráta elasticity je postupná. Dlouho před tím, než si uvědomíme, že nám děla problém zaostřit na blízké předměty, už čočka začala ztrácet schopnost rozšiřovat se a zplošťovat.

Presbyopie je zvětšování objemu čočky, čím dochází k uvolnění svalů, které čočku přidržují. Tím je znemožněná její funkce měnit tvar čočky. Postižení se nejčastěji projevuje kolem 40. roku života. Presbyopie postihuje každého a není známa žádná prevence. Obyčejně se presbyopie koriguje nošením brýlí nebo kontaktních čoček.

Foto refrakční vady očí

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět refrakční vady očí.

Zdroj: Nemoci očí

Poskytované zákroky

Laserové operace očí: Principem všech laserových metod na odstranění dioptrií je změna zakřivení oční rohovky. Tímto typem operace je možné odstranit krátkozrakost, dalekozrakost a astigmatismus (cylindry).

Nitrooční operace dioptrických vad: Některé z dioptrických vad není možné úspěšně korigovat laserovou operací. V těchto případech se většinou jedná o pacienty s vyššími dioptrickými vadami, nebo o pacienty starší 45 let. Může se to týkat i varianty, kdy nastal souběh více očních vad. Pro tyto případy je vhodnou metodou implantace nitrooční čočky, pomocí které se dosáhne optimálních výsledků.

Operace šedého zákalu: Jako první v ČR zavedla oční klinika DuoVize operaci šedého zákalu femtosekundovým laserem LenSx. K operaci není potřeba doporučení od lékaře. Na klinice se zákroky provádějí bez čekání a všechny probíhají v krátkých termínech.

Léčba presbyopie (rozmazané vidění) – PRELEX a Raindrop: Jde o zákrok, při jehož výkonu není potřeba laseru. Spočívá ve výměně původní lidské čočky za umělou, tzv. multifokální nitrooční čočku.

Léčba onemocnění keratokonus: Keratokonus je onemocnění rohovky, při kterém se rohovka pomalu ztenčuje a vyklenuje. Hlavním cílem léčby je toto onemocnění pozastavit, a oddálit tak transplantaci rohovky. Pro léčbu se používají nejmodernější osvědčené metody: Collagen Cross Linking (CXL, CCL, C3-R) a Intrastromální prstence Keraring.

Léčba onemocnění sítnice a sklivce: Řadu chorob sítnice a sklivce lze řešit chirurgickým zákrokem. Všechny operace probíhají ambulantně. Při diagnostikované makulární degeneraci se s úspěchem využívá biologické léčby bevacizumabem. Při léčbě onemocnění sítnice se také používají sítnicové lasery.

Dětská oční péče: Specializovaná vyšetření jsou u dětí prováděna přístrojem PlusOptix S09, a to špičkovým ortoptistou – včetně vyhodnocení výsledku.

Zdroj: Oční klinika DuoVize

Řešení pro oční vady

 

Dioptrické vady

V případě, kdy je třeba řešit velké rozdíly v dioptriích nebo astigmatismus, je vhodná laserová operace femtosekundovým laserem. Touto metodou se odstraní i drobné nepravidelnosti optického systému a má nejvyšší potenciál pro dosažení dokonalého vidění. "U nás tuto metodu volí 96 % pacientů, a to zejména ti, pro které je prioritou nejvyšší kvalita zraku," dodává MUDr. Hycl. Výhodou zákroku je bezbolestnost, bezpečnost a rychlá rehabilitace zraku. Výsledkem operace není jen výborné vidění a možnost sledování 3D filmů, ale také zlepšení koordinace oko-ruka. U řady lidí se tak zlepší schopnost hrát míčové hry náročné na prostorovou orientaci jako je tenis a ping-pong. Existuje však i další možnost operace femtosekundovým laserem VisuMax, u které je proveden celý zákrok, narozdíl od předchozích metod, v jednom kroku. "Umožňuje například i úpravu zakřivení oční rohovky v jednom kroku bez nutnosti aplikovat na oko ultrafialové pulsy excimerového laseru," popisuje MUDr. Hycl., průkopník této metody v ČR. Zákrokem lze provádět operace na obou očích najednou od -1 do cca -10 dioptrií včetně astigmatismu.

 

Šilhání a mikrošilhání

Zjevné šilhání má asi každý stý dospělý. Tyto vady řada z nás vnímá jen jako kosmetickou vadu (nerovnoběžné postavení očí). Avšak jedná se o složitější problém, kdy dochází také k poruše prostorového vidění. U mikrošilhání, což je drobná, často neviditelná odchylka od správného postavení očí, si navíc ani narušenou rovnováhu postavení očí nemusíte uvědomovat. S potížemi se pak můžete setkat třeba u míčových her náročných na prostorovou lokalizaci. Zjevné šilhání i mikrošilhání lze úspěšně řešit, a to pomocí ojedinělého zákroku – tzv. metody nastavitelných stehů. "Jedinečnost zákroku spočívá v tom, že po ukončení operace můžeme postavení očí doladit jemným dotažením nebo povolením stehů, a tak upravit pozici okohybných svalů nejen pro dokonalý kosmetický ale také funkční efekt. Metoda je vhodná i pro pacienty v minulosti neúspěšně operované" říká MUDr. Hycl.

 

Tupozrakost

Tupozrakost může být způsobena nejen šilháním, ale i jednostrannou dioptrickou vadou oka, vrozeném šedém zákalu a dalších očních chorobách. Vzniká v prvních osmi letech života (v době kdy se vyvíjí mozková zraková centra) a pouze v tomto období je šance na její úplnou nápravu. Vlastní tupozrakost v dospělosti úplně vyléčit nelze. To ale neznamená, že lékaři nad dospělými tupozrakými lámou hůl. Většina tupozrakých očí má totiž přidruženou vysokou dioptrickou vadu, kterou umíme léčit a jsme tak schopni zlepšit vidění tupozrakého oka až o 6 řádků vyšetřovacích optotypů.

 

 

Zdroj: MUDr. Hycl, foto: www.duovize.cz

Zdroj: Oční vady znemožňují sledování 3D obrazu


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP