Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ASTMATICKÝ KAŠEL

OBSAH

Jak na suchý kašel při astma

Suchý dráždivý kašel, který se objevuje zejména po námaze anebo v noci, ruší spánek a omezuje fyzickou aktivitu. Astmatický kašel může být vyvolán i silnými emocemi, jako je smích nebo pláč, a také kontaktem s alergenem, například se zvířetem. Tento kašel se lepší po aplikaci bronchodilatancií. Při astmatickém záchvatu se objevuje dráždivý kašel a expektorace, což bývá známkou ústupu záchvatu.

Zdroj: Astmatický kašel

Poradna

V naší poradně s názvem ASTMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Nemáte prosím někdo radu jak alespoň trošku zmírnit astmatický záchvat?Je víkend a došel mi inhalátor.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste při záchvatu chvíli dýchat do většího papírového pytlíku na střídačku s čerstvým vzduchem z venku. Kdybyste to nemohla bez svých léků vydržet a dušnost se zhoršovala, tak mějte při sobě stále telefon s připraveným číslem 112 pro přivolání rychlé záchranné služby. Co nejdříve se stavte u svého pneumologa - plicního lékaře, aby vám předepsal další léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Astma

Jak zvládnout astmatický kašel u dětí

Kašel patří spolu s dušností, tíží na hrudníku a pískáním na hrudníku mezi základní příznaky astmatu. U dětí může být kašel dokonce jeho jediným příznakem. Po nasazení inhalační antiastmatické léčby, která je jednak preventivní (dlouhodobá) a jednak záchranná (úlevová), by měl kašel zcela ustoupit. Když se kašel znovu objeví, je potřeba častěji použít úlevový lék, a pokud kašel přetrvává, navštívit lékaře, který nám astma léčí. Dobře léčený astmatik by měl být bez příznaků astmatu a bez omezení životních aktivit včetně sportu.

Zdroj: Astmatický kašel

Diskuze

V diskuzi ASTMATICKÝ KAŠEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Janišová.

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat,začla jsem pracovat v jiném zaměstnání kde je klimatizace(s tou jsem nikdy moc do styku nepřišla),nyní jsem tam denně.Může toto být problémem astmatického kašle až dušnosti??Trvá to už skoro měsíc,nejdříve jsem si myslela,že je to chřipka,ale po všech lécích a kontroly u lékaře to stále přetrvává.Ještě jsem to nikdy neměla.Také jsem se přestěhovala do jiného města po 30 letech,ale jezdila jsem sem tři roky každý víkend,tak si myslím,že snad v tom to by neměl být problém,bydlím tu teď měsíc...Děkuji za odpověď...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Astmatický kašel

Astmatický záchvat

Astmatický záchvat je akutní zhoršení stavu nemocného, při kterém dochází ke stažení, zduření nebo vyplnění (hlenem) dýchacích cest. Běžné příznaky astmatického záchvatu jsou:

  • kašel (často v noci);
  • sípání;
  • dušnost nebo potíže s dýcháním;
  • bolest na hrudi nebo zvýšení krevního tlaku.

Všichni astmatici nemají stejné příznaky záchvatu. Nemusíte trpět každým z výše jmenovaných příznaků, ale můžete mít různé symptomy, v různém časovém rozmezí. Příznaky se mohou lišit také od jednoho astmatického záchvatu k dalšímu.

Zdroj: Co je astma?

Poradna

V naší poradně s názvem CELODENNÍ KAŠEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislava.

Dobrý den mám asi 4 dny silný kašel . Začne mi škrábat v krku a v zapětí začnu kašlat až se mi zvedá žaludek mám Duracef po 12 hodinach erdomed na kašel zatim žádný výsledek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bez vyšetření nejde takhle poznat proč vás kašel takto trápí. Zřejmě vám něco dráždí řasinky v dýchacích cestách, což může být hustý hlen, prach, alergie, ale i mnoho dalších vážnějších příčin. Proto i zkoušení různých přípravků by bylo nebezpečné. Doporučuji vám obrátit se na plicního lékaře, nechat si zrentgenovat plíce a podle výsledků určit další léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Celodenní kašel

Alergický kašel u miminka

Alergický kašel vzniká v dýchacích cestách. Imunitní buňky reagují na pyl, prach, zvířecí chlupy a další alergeny. Tyto látky pronikají do organismu při dýchání a způsobují alergickou reakci, která se nazývá astmatický záchvat.

Nejzávažnějším projevem bývá dušnost a ztížený dech, dráždivý chronický kašel, hvízdavé dýchání. Při záchvatu astmatu se zužují hladké svaly průdušek, dochází k otoku sliznic dýchacích cest a tvorbě hustého hlenu. Zhoršuje se dýchání.

Důvodem vzniku průduškového astmatu mohou být podle některých odborníků faktory moderního způsobu života, protože výskyt astmatu roste u dětí i dospělých především ve větších městech se znečistěným ovzduším.

Léčba je vždy specifická a individuální. Léky se dělí na:

  • úlevové – ty slouží k odstranění akutních alergických potíží (astmatický záchvat či akutní projevy alergické rýmy);
  • preventivní (protizánětlivé) – ty, jsou-li užívány pravidelně, výrazně oslabují klinické projevy alergie, či dokonce zabraňují jejich vzniku;
  • hyposenzibilní – jde o léčbu vakcínami po poradě s odborným lékařem.

Zdroj: Alergický kašel

Diskuze

V diskuzi PSÍ NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Náš pes /kříženec 11 let/ má dávivý kašel. Veterinář mu dal tři injekce antibiotik a tři druhy prášků. Kašel se moc nezlepšil a veterinář řekl, že má stařeckou záduchu. Dá se s tím ještě něco dělat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nevrlý ota.

mám podobný problém.pes má dávivý kašel ,hlavně večer a v noci.je jí 8let.dvakrát antibiotika a moc se to nezměnilo.děkuji za každou radu.

Zdroj: diskuze Psí nemoci

Astmatický kašel

Astmatický kašel může vyvolat jakýkoliv alergen, například trus roztočů či některého hmyzu, pyl, chlupy a šupiny domácích zvířat, některé léky (aspirin), některé potraviny (arašídy, sója, vejce, korýši), roztoči v potravinách (mouka, obilniny a jiné suché potraviny), plísňové spory, infekce dýchacích cest, tabákový kouř, výfukové plyny, výpary „osvěžovačů“ vzduchu, parfémy, čisticí prostředky, barvy, laky, spreje všeho druhu, klih, pesticidy a chemikálie v nových oděvech, sloučeniny dusíku ve spalovaných plynech různých spotřebičů, průmyslové chemikálie (prach z papíru, dřeva, mouky, izolačních materiálů, lepidel, kouř ze sváření), chladný vzduch a náhlé změny teploty, pohyb a cvičení, citové emoce.

Jakmile cítíte, že se blíží záchvat, vzdalte se pokud možno od všeho, co jej mohlo vyvolat, zůstaňte v teplé místnosti a přivolejte pomoc.

Rostlinná léčba:

  • echinacea, podběl, oman, lékořice, yzop nebo tymián – zklidňují dýchací cesty a uvolňují hlen
  • heřmánek a sporýš lékařský – bylinky účinné v období psychického napětí

Pijte denně 1 až 2 šálky těchto čajů.

Homeopatická léčba:

  • Arsenicum – když záchvaty přicházejí častěji v noci a vyvolávají neklid a strach
  • Ipecacuanha – cítíte-li, že vaše plíce jsou ucpané hlenem a kašel je provázen nevolností s návaly na zvracení
  • Natrium sulphuricum – vzniká-li záchvat ve vlhkém prostředí
  • Pulsatilla – cítíte-li se lépe na čerstvém vzduchu

Uvedené léky pouze zmírní lehčí astmatický záchvat.

Zdroj: Astmatický kašel

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Beru Furinol čtvrtý den, dle dr. Mám brát 5 dnů po osmi hod. A pak udržovací léčba denně jeden na noc... Od včera kašel, pocit dušnost při pohybu a nuceni na kašel při mluvení. V leze a v klidu je to dobry.Myslite,ze je to po tom léku? Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Astmatický záchvat

Astma je chronická nemoc plic, při níž dochází k zánětu dýchacích cest. Astmatický záchvat je zúžení proudu vzduchu a typické těžké oddechování je vyvoláno ztíženým průchodem vzduchu do plic, způsobeným křečovitým stahem průduškových svalů. Těžké astmatické záchvaty by měly být pod kontrolou odborníka, protože mohou vyžadovat hospitalizaci s napojením na kyslík a nitrožilní podávání léků.

Nejčastější příčiny = alergeny: roztoči v prašném prostředí, domácí zvířata, pyl, plísně, některé léky. Záchvat se může také dostavit při běžném kašli, nadměrné fyzické zátěži, stresu nebo chřipce.

Příznaky: narůstající dušnost, zapojení pomocných dýchacích svalů, strach, neklid, pocení, kašel.

První pomoc: Jsou-li přítomny příznaky dechové nedostatečnosti (postižený promodrává) a dochází u postiženého ke ztrátě vědomí, neprodleně volejte RZP! Vyhýbejte se místům, kde se nachází alergen, který záchvat pravděpodobně vyvolal.

Uložte postiženého do takzvané Fowlerovy polohy nebo do polohy vsedě s opřenými horními končetinami (pokrčené v loktech) o stůl, uvolněte mu oděv, vyvětrejte (kyslík) a vyzvěte postiženého ke klidnému dýchání. Pokud má u sebe postižený inhalační léky na astma (bronchodilatancia, například Ventolin, Bedotek, Berodual) předepsané od lékaře, které pravidelně užívá, podejte mu 2 dávky (vstříknutí), tím se příznaky záchvatu zmírní nebo úplně vymizí.

Zdroj: Astmatický kašel

Diskuze

V diskuzi CHLAMYDIA PNEUMONIE LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana šimonová.

Na infekční ambulanci v Brně mi mladičká doktorka po škole řekla: "To nic není,chlamydie mají všichni!". Léčbu nenabídla .Přece mají - li všichni,je to "normální ".
Pěkně děkuji za takovou léčbu.
Hana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Dobrý den,
prosím o pomoc, co dělat. Dlouhodobě mě trápí nepříjemný , silný a dráždivý kašel. Původní názor lékaře byl, že to způsobují léky na vysoký tlak -Hipres. Předepsal mi místo tohoto léku Trepace, což ale způsobilo, že kašel se několikanásobně zhoršil, mám ataky kašle, začíná to škrabáním v krku a pak následuje dávivý kašel. Už jsem absolvovala všechna možná vyšetření s negativním výsledkem. Obávám se, že mám plicní chlamydie.Prosím o radu, jak mám postupovat, abych se toho zbavila.
Mnohokrát děkuji.

Zdroj: diskuze Chlamydia pneumonie léčba

Astmatický versus alergický kašel

Astma je onemocnění neinfekční a jeho podstatou je zánět dýchacích cest, který je většinou důsledkem alergie. Například u alergické rýmy je riziko vzniku astmatu vyšší o 60 až 80 procent! Alergici, které trápí rýma, by si proto měli alespoň občas nechat od lékaře zkontrolovat i plicní funkce, protože jejich astma může zůstávat dlouho skryto a až postupně se objeví příznaky začínajícího astmatu.

Typickým projevem této choroby je astmatický záchvat spojený s náhlou, silnou dušností a zhoršeným vydechováním. Jiným projevem, především u dětí bez jakýchkoliv zjevných známek infekce, bývá záchvat dusivého, dráždivého kašle. Může se objevit kdykoliv, nemocné „přepadne“ klidně v noci nebo po námaze, může je rozkašlat prudká změna teploty vzduchu, stejně jako větší rozčilení, stres či fyzická zátěž. Průdušky astmatiků jsou totiž zvýšeně reaktivní na přítomnost alergenu v dýchacích cestách (pyly, prach, roztoči, plísně, zvířecí srst, virová infekce) a během astmatického záchvatu se rychle stáhnou, otečou a zaplní hlenem, který je pak jen obtížně vykašláván. Nemocní bývají dušní, typicky při výdechu, kdy se ze zúžených dýchacích cest mohou ozývat různé chrčivé či pískavé zvuky.

Zdroj: Alergický kašel

Poradna

V naší poradně s názvem SILNÝ DRÁŽDIVÝ SUCHÝ KAŠEL SE ŠIŠKOU V KRKU. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Už měsíc jsem marodila se suchým dráždivým kašlem,prý virové onemocnění..Pak jsem nastoupila na týden do práce a kašel začal opět a s bolestivým polykáním a pocitem šišky v krku jsem jela na pohotovost.Plíce mám v pořádku,co by to mohlo být?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takto se může projevovat laryngitida, která začíná bolestí v krku, postupně přechází ve zduření mandlí, což má za následek změnu hlasu, a pak zasáhne i hrtan a hlasivky, kde se zduří sliznice včetně hlasových vazů a hrtanové příklopky a to vyvolává pocit oné šišky v krku. Samotnou léčbu nejlépe určí lékař na ORL (ušní, nosní, krční). Podle výsledků vyšetření se určí příčina laryngitidy, zda-li je virová nebo baktreriální a k tomu se nasadí účinná léčba. Zároveň se s úspěchem uplatní léky jako je Erdomed na odkašlávání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Silný dráždivý suchý kašel se šiškou v krku.

Jak poznat příčinu kašle?

Počínající zánětlivé akutní onemocnění dýchacích cest se vyznačuje zejména suchým dráždivým kašlem, který se vyskytuje hlavně v noci a ráno. Astmatický kašel je suchý a objevuje se v noci, ráno a především po fyzické námaze. Ataka silného záchvatovitého kašle vzniká na podkladě přítomnosti cizího tělesa v dýchacích cestách. Vlhký (produktivní) kašel může být příznakem chronické formy onemocnění dýchacích cest, ale také rakovinného postižení plic či srdečního selhání. Léčba odpovídá stanovené příčině a typu kašle. Produktivní (vlhký) kašel by se neměl v žádném případě potlačovat, neboť odstraňuje škodliviny z plicní tkáně. Zde se aplikují expektorancia, která slouží ke snadnějšímu vykašlávání, nebo mukolytika na zředění hlenu. V případě bakteriální nákazy je nutno zahájit léčbu antibiotiky. Kašel způsobený akutní překážkou v dýchacích cestách je nutno urgentně řešit a zamezit tak udušení nemocného. Kašel by se neměl za žádných okolností podceňovat. Každý, kdo začne kašlat, by se měl nadále pozorovat a sledovat další průběh kašle, jeho vývoj a podobu. Včasným podchycením akutní formy se může nejen předejít dalším možným komplikacím, zamezit přechodu od akutního stadia choroby do její chronické formy, ale i včas zasáhnout proti rakovinnému bujení. Kašel mnohdy bývá prvním varovným signálem upozorňujícím na jakýsi boj s patologickou látkou v organismu.

Zdroj: Kašel

Dávivý kašel v těhotenství

Dávivý kašel v těhotenství je nepříjemnou záležitostí a příčin vzniku může být mnoho. Vždy je vhodné vyhledat lékaře.

Zdroj: Dávivý kašel

Diskuze

V diskuzi PASTILKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Tak na suchý dráždivý kašel celé rodině pomáhají pastilky Herbalmed medical (teď jsou v reklamě), které nám vždycky uleví... je jich více druhů - podle toho se odvíjí i byliny, které obsahují.. Na kašel právě obsahují navíc mateřídoušku a jitrocel.. takže super. Slyším na ně jen samé pozitiva..;) Navíc je to pro mě pohodlnější než myslet na to, že si vemu "jen" pastilku :-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pastilky

Alergický kašel u dětí

Alergie u dětí způsobují chronický kašel, podráždění dýchacích cest vyvolává u dítěte suchý kašel v noci, který je obtížně utišitelný. U dětí, které kašlou především v noci, může jít o neustálý kašel bez teploty, kdy příčinou suchého, dlouhodobého kašle může být také astma nebo gastroezofageální reflux.

Zdroj: Alergický kašel

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Dobrý den bojím se abych neměl rakovinu jazyka. Posílám vám zde i foto.Poslední dobou mám strašný kašel.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle vaší fotografie se nezdá, že by byl váš jazyk postižen rakovinou. Kašel může souviset s předchozí virózou, kterých je v současnosti všude mnoho. Jestli chcete mít jistotu, že v hrdle ani na jazyku nemáte rakovinu, tak požádejte lékaře na oddělení ORL, aby vám krk prohlédl. Zároveň s ním prodiskutujte i svůj kašel. Případně se s těmito problémy můžete obrátit na zubního a plicního lékaře. Zubař vyšetří jazyk a plicař zase příčiny kašle.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Černý kašel u dospělých

Černý kašel postihuje dospělé jedince výjimečně. Mezi jeho hlavní příznaky patří nevolnost, nechuť k jídlu, zahlenění, rýma, samozřejmě kašel a slzení očí. Dále se může objevit dušnost, potíže s dýcháním, nadměrná tvorba slin, zvracení a horečka.

Zdroj: Černý kašel

Dávivý kašel po jídle

Dávivý kašel po jídle může být vyvolán podrážděním trávicí soustavy, alergickou reakcí, nebo jen zaskočením sousta.

Zdroj: Dávivý kašel

Dávivý kašel bez teploty

Dráždivý kašel bez teplot může být spojen s alergií čí astmatem. Člověk pocítí silný nedostatek dechu, který může způsobovat dušení spojené se sípáním, hvízdáním a chrčením při dýchání, objeví se rýma, zánět spojivek a svědění kůže a záchvatovitý kašel bez teploty.

Zdroj: Dávivý kašel

Suchý kašel v noci

Příčin suchého kašle v noci může být více, od astmatu, refluxu až po černý kašel. Pokud trpíte dlouhodobě těmito obtížemi, vyhledejte svého ošetřujícího lékaře. Léčba je vždy individuální dle stanovení diagnózy.

Zdroj: Suchý kašel

Prášky pro přípravu horkých nápojů

Pomáhají nejen na kašel, ale pomohou vám zároveň i s teplotou nebo bolestí hlavy. Ve variantě pro suchý kašel lze doporučit například Paralen Grip.

Zdroj: Babské rady na suchý dráždivý kašel

Alergický kašel při astmatu

Alergický kašel při astmatu je jedním z mnoha příznaků astmatu. Buď se jedná o dráždivý chronický kašel, nebo se může jednat o záchvaty kašle při emocích (pláč či smích), kašel vyvolaný kontaktem se zvířetem, při pobytu ve starém, prašném a vlhkém domě nebo kašel vyskytující se v určitém ročním období.

Léky kontrolující astma a kašel se užívají pravidelně a dlouhodobě každý den i v době, kdy astmatik nemá obtíže. Chrání dýchací cesty, hojí zánět a brání vzniku a opakování dušností a dalších záchvatů. Pravidelné inhalace prospějí malým i velkým astmatikům. Léky určené k léčbě astmatu se podávají především inhalačně (vdechnutím). U kojenců a malých dětí jsou častěji využívány také některé léky ve formě sirupové, inhalační forma je však nejvýhodnější i v této věkové skupině. K inhalování se používají buďto ruční sprejové dávkovače, nebo přístrojové inhalátory. Podle závažnosti astmatu a podle hodnocení úrovně kontroly nad astmatem je možno měnit dávky léků a je možno je i kombinovat. Existují kombinace úlevového léku s preventivním kortikoidem v jednom inhalátoru. U dětí a v určitých případech dospělých astmatiků je možno podávat dlouhodobě i nekortikoidní lék. Na preventivní léky nevzniká návyk a závislost ani po mnoha letech jejich užívání. Preventivní léky s dlouhodobým účinkem snižují v dýchacích cestách otok sliznic a hojí zánět. Mějte léky proti astmatu vždy v zásobě – obstarejte si nové dříve, než spotřebujete staré. Dbejte, aby se preventivní léčba nepřerušila. Vždy, když odcházíte z domova, vezměte si s sebou úlevový lék proti náhlým a neočekávaným příznakům astmatu. U dětí – po dohodě s učitelem – nechávejte léky pohotovostně ve škole. Pro léčbu je velmi prospěšná i fyzioterapie, zejména u astmatiků, kteří mnohdy neznají techniku správného dýchání. Vhodný bývá i pobyt v přímořských a vysokohorských oblastech, osvědčily se i jeskyně. Dobré výsledky s léčbou astmatu mají některé české lázně. Lázeňská léčba je většinou hrazena ze zdravotního pojištění.

Zdroj: Astmatický kašel


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP