Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DOVOLENÉ LÉKY PROTI BOLESTEM PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU CZ

OBSAH

Co při bolesti

Při užívání Warfarinu byste neměli používat žádné jiné léky, které ovlivňují srážlivost krve. Léky ze skupiny takzvaných nesteroidních antirevmatik (ibuprofen, kyselina acetylsalicylová a další) mohou srážlivost ovlivnit, takže se jim vyhněte. Paracetamol bez obav můžete. Pokud by byly bolesti silné a paracetamol by nestačil, může lékař předepsat silnější analgetika ze skupiny opioidů.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN S JINÝMI LÉKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda při užívání warfarinu můžu užívat i progesteronovou mast?
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Progesteron nijak neovlivňuje účinky Warfarinu, takže je možné jej používat i když užíváte Warfarin. Důkaz k tomu můžete vidět v mezinárodní databázi interakcí léčiv, odkaz je zde: www.drugs.com/intera…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin s jinými léky

Warfarin a životní styl

Změny v každodenním životě mohou mít vliv na INR. Je tedy důležité vědět, co dělat a nedělat během užívání Warfarinu.

Co dělat:

  • sledovat známky a příznaky krvácení;
  • pokud onemocníte nebo se zraníte, informujte svého lékaře;
  • užívejte Warfarin podle předpisu;
  • před každým zákrokem nebo vyšetřením informujte daného lékaře, že užíváte Warfarin;
  • pravidelně choďte na krevní testy.

Co nedělat:

  • nikdy nezvyšujte dávku;
  • neužívejte nové léky, byliny nebo doplňky stravy bez konzultace s lékařem;
  • neprovádějte změny v dávkování Warfarinu bez souhlasu lékaře.

Zdroj: Warfarin

Diskuze

V diskuzi UZIVANI W ARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nechybova.

Dobrý den.skoro rok uzivam warfarin a přibrala jsem 7kilo.přitom se SPATNE redim ,při 4mg MAM KVIK 1.58 při zvýšení na 5mg 1.78 a s každým miligramem jdou kila opět nahoru.již rok přísně dodržují TE nekonzumuji nevhodné potraviny a mám zhoršením funkcí ledvin a problémy s kovovým měchýře.vážím UŽ 104 kg a trapim se.můj lékař o změně léků nechce ani slyšet.jak mohu sama napomoci řešení krve a tím snížit dávky w arfarinu?dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Volfová.

Dobrý den mám podobný problém po Warfarinu jsem přibrala 20 kg, nejím více nežli jsem jedla a pohyb mám také stejný. Nic jiného než užívání Warfarinu jsenm nezměnila,
když jsem přerušila užívání před trháním zubů tak jsem za týden měla o 3 kila méně.
Cítím oteklá, je možno užívat léky na odvodnění společně s warfarinem?

Zdroj: diskuze Warfarin+Pivovarské kvasnice

Upozornění

Účinek warfarinu významně zvyšuje horečka, průjem, náhlé snížení příjmu potravy (nechutenství, razantní redukční dieta). Pokud pacient prodělal akutní horečnaté onemocnění nebo měl-li průjem a zvracení, měl by se dostavit na kontrolu Quickova testu dříve, než lékař při dřívější kontrole určil.

Zdroj: Jídelníček při užívání Warfarinu

Diskuze

V diskuzi BOLEST PÁTEŘE U PSA,MÍCHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobrý den máme zlatého retrívra bude mu deset let, před týdnem nám začal pomalu chodit a při pohybu naříkat(knučet). pak nechtěl vstát vubec, potom zase jen na přední nohy pak zase jen na zadní a tak se to střídalo. mezi tím jsme navštívili veterináře udělal mu rtg páteře zadní části těla dal injekce a prášky na bolest. Stím že má artrosu. ted už nám leží 14 dní sem tam se občas snaží zvedat nohy, Za tu dobu jsme byli u lékaře opět a dělal mu rtg přední poloviny těla a řekl že to je od krční páteře , že mu tam dva obratle nějak tlačí na míchu a zřejmě došlo k otoku. Opět mu již třikrát dával injekce že to zmírní otok a že bi se měl celkově zlepšit. Doposud je stav stejný jednou muže hýbat předeníma nohama a pak zas jen zadníma. Hlavou hýbá normálně tělo také udrží v leže. Nevíme zda je takoví stav normální lékař nás ujištuje že to chce čas jediné co se změnilo je že už nknučí při pohybu ,. Nerozumím tomu . Jen nechceme a bi se náš pejsek trápil,,Je to stres pro něj i pro nás doma. Zkoušíme ho povzbuzovat k pohybu on bi psichycky chtěl ale fizicky mu to nejde. Tak nevíme zda je tento stav normálí a lékař volí správně, chtěl bich vás poprosit o váš názor. Za případou odpověd velice děkuji Sentivan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Dvořáčková.

Dobrý den,
mám 5-ti letou fenku kokršpaněla. V říjnu měla poprvé bolesti zad, prý vyhřezlou plotýnku. Dostala injekci a léky na bolesti. Stav se zlepšil,
Tynuška běhala, byl veselá. Toto se opakovalo minulý týden. Těžko chodí, má velké bolesti. Dostala léky proti bolestem, ale nikdo mi ji nezrentgenoval ani nijak blíže nevyšetřil (byla jsem u 3 lékařů). Co mám prosím dělat, když mi ji lékaři blíže nevyšetří?
Děkuji za odpověď
Dvořáčková

Zdroj: diskuze Bolest páteře u psa,mícha

Přírodní náhrada Warfarinu

Přírodní léky na ředění krve bývají účinné, některé jsou dokonce velmi silné. S jejich užíváním by měl za účelem ředění krve souhlasit lékař.

Mezi přírodní náhrady přípravku Warfarin patří zázvor, kari, skořice, kurkuma, máta peprná, oregano, paprika, kajenský pepř, lékořice, česnek.

Více se o přírodních náhradách za lék Warfarin dozvíte zde.

Zdroj: Alternativa Warfarinu

Diskuze

V diskuzi LÉČBA WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Stuchlík.

Jaké léky je možno použít místo warfarinu a proč lékaři neordinují tyto léky ?

J.S.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimír Buk.

Dnes jsem to řešil s panem doktorem. WFR užívám krátkou dobu a začínám mít žaludeční a zažívací problémy. Požádal jsem pana doktora o změnu přípravku. Dlouho přemýšlel a pak sdělil, že to bohužel nebude možné.Je to ve vysoké ceně jiných přípravků. Hledám cestu jak tu změnu zajistit.

Zdroj: diskuze Jídelníček při užívání warfarinu

Grepy

Grapefruity nejsou u warfarinové diety taktéž zakázány. Grep obsahuje látku naringenin, která umí spalovat tuky, na rozdíl od nobiletinu, účinné látky obsažené v mandarinkách, která má schopnost chránit cévy a působit tak proti ateroskleróze.

Zdroj: Mohu jíst banány a mandarinky při užívání warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Hanuš.

Dobrý den,prosim o dotaz.Mohu pri užívání Warfarinu švestky, švestkové knedliky a křížaly z jablek.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem můžete jíst prakticky všechno, až na pár výjimek, jako je kapusta a bílé zelí. Musíte však dodržet přiměřené množství, které se stanoví podle obsahu vitamínu K v jednotlivých potravinách. Vitamín K totiž ovlivňuje účinky Warfarinu. Hlídat musíte jen potraviny rostlinného původu, kde je vitamín K obsažen v hojné míře. Čím zelenější, tím více vitamínu K. Bez omezení můžete jíst například maso, knedlíky, rýži. Důležité je udržet stále stejnou hladinu vitamínu K každý den na úrovni 120 mikrogramů (pro muže). K tomu je potřeba mít neměnný jídelníček a ten dodržovat několik týdnů.
Švestky obsahují vitamín K a proto je potřeba sledovat jejich konzumaci. Jedna švestka obsahuje 4,5 mikrogramů vitamínu K i ta v knedlíku. Sníte-li jich 22. tak jste vyčerpal veškerý limit pro příjem vitamínu K v tom konkrétním dni a nesmíte pak již nic, co je rostlinného původu. Sušené švestky obsahují o něco více vitamínu K a sice 5,5 mikrogramů vitamínu K. Sníte-li nárazově několik švestek, musíte ten den omezit jinou potravinu s podobným obsahem vitamínu K, kterou máte zařazenou ve svém jídelníčku.
Křížaly, což jsou sušená jablka, taktéž obsahují vitamín K. Jedno kolečko usušeného jablka obsahuje 0,2 mikrogramů vitamínu K. Křížal si tedy můžete dopřát opravdu hodně. Ale stále platí, že musíte udržet příjem vitamínu K na stejné úrovni 120 mikrogramů za den, ne víc ani ne méně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání Warfarinu

Léčba

Léčba je symptomatická a spočívá v tlumení příznaků, přičemž všechny účinné léky jsou dostupné bez lékařského předpisu a dají se nakoupit online s doručením až domů.

  • Na snížení teploty, omezení zánětu a proti bolesti se používá Paracetamol (například v přípravku Paralen) v rovnoměrně rozdělené dávce max 4 gramy denně.
  • Na zprůchodnění nosu a omezení rýmy se používají kapky nebo sprej do nosu (například Olynth HA).
  • Proti kašli se používají antitusika (například kapky Stoptussin)

Zatím nemáme žádný lék, který by účinkoval přímo proti onemocnění CoVid-19 (stav k 6.3.2020). Doposud známá antivirotika jsou vůči onemocnění CoVid-19 neúčinná.

V případě, že vám není v souvislosti s koronavirem něco jasné, tak využijte naši diskuzi pod tímto článkem a zeptejte se na to.

Zdroj: Karanténa po dovolené

Diskuze

V diskuzi JÍDELNÍČEK PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Foukalová.

Dobrý den, mám problém s přípravou každodenního jídla pro manžela, který užívá warfarin. Kamkoliv se podívám, všude je co by neměl, ale já bych potřebo- vala konkrétní jídelníček z toho co může. Pokud je to možné, pošlete mi nějaké návrhy nebo mně na nějakou stránku odkažte. Děkuji Foukalová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Halouska vladislav.

prosím o sestavení týdenního jídelníčku při užívání warfarinu Q test má velké výkyvy

Zdroj: diskuze Jídelníček při užívání warfarinu

Náhrada místo Warfarinu

Pro některé pacienty není prý pro jejich zdravotní stav a onemocnění vhodná náhrada.

Stejně jako warfarin předepisují na srážlivost krve lékaři i také heparin, ten si ale musí pacient píchat injekcí do podkoží v předepsaných časových intervalech. Existují ale již i nové antikoagulační léky, které jsou pacientovi podávány perorálně. Řadí se sem léky označované zkratkou NOAC obsahující účinné látky rivaroxaban, apixaban a dabigatran (například radaxa, Xarelto, Eliquis, Lixiana). Jejich další výhodou je, že lékař může tyto léky předepsat pacientovi rovnou bez toho, aby musel kontrolovat hladinu léku (na rozdíl od warfarinu). Podle lékařů jsou navíc tyto léky i účinnější než warfarin a heparin a navíc mají menší vedlejší účinky. Jejich velkou nevýhodou je ale stále velmi vysoká cena (měsíčně zhruba 2 000 Kč).

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Walek.

Při uživání Warfarinu můžu jíst naložené okurky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání Warfarinu můžete jíst všechno, jen u některých potravin musíte hlídat množství, které sníte. Okurky patří mezi potraviny, které musíte hlídat. Okurky totiž, jako všechno zelené, obsahují vyšší množství vitamínu K, přičemž při léčbě Warfarinem musíte zajistit příjem 120 mikrogramů tohoto vitamínu každý den. Jedna malá okurka (4 cm) obsahuje 6 mikrogramů vitamínu K. Když tedy sníte těchto malých okurek 20, vyčerpáte tím veškerý limit a v tom dni již nesmíte jíst nic, co je zelené rostlinného původu. Velká okurka 10 cm obsahuje 23 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Přírodní náhrada Warfarinu

Přírodní náhrada Warfarinu ve formě bylinek bývá účinná, některé jsou dokonce velmi silné. Z tohoto důvodu by s jejich užíváním (za účelem ředění krve) měl souhlasit lékař, pod jehož dohledem by měl pacient při této léčbě být. Některé potraviny a bylinky mohou být kontraindikovány při současné léčbě antikoagulačními léky, neboť zde existuje riziko nežádoucích účinků.

O této problematice se více dozvíte zde.

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Elgerová.

Prosím, o sdělení, zda při užívání Warfarinu mohu užívat Ive inkontinstop. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ive InkontinStop pomáhá zpomalovat přirozené změny na močovém ústrojí ženy a je určen k užívání při nechtěném úniku moči.
Přípravek obsahuje speciálně upravované isoflavony z natě jetele lučního (Trifolium pratense L.) a sóji (Glycine max), lignanů ze semen lnu setého (Linum usitatissimum L.) a flavonolignanů ze semen ostropestřce mariánského (Silybum marianum Gaertn.). Každá z těchto složek může ovlivnit účinky Warfarinu. Neznamená to ovšem, že ho nemůžete užívat. Domluvte se se svým lékařem, že chcete užívat tento přípravek. Lékař naplánuje častější kontrolu srážlivosti a podle jejího vývoje vám sdělí, jestli je vhodné s touto léčbou dále pokračovat s ohledem na Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání Warfarinu

Mandarinky a Warfarin

Taktéž mandarinky nejsou u Warfarinu zakázané. Mandarinky obsahují látku s názvem nobiletin, která pomáhá předcházet nejen obezitě. Nabízejí také ochranu proti diabetu, a dokonce i ateroskleróze, základnímu onemocnění odpovídajícímu za většinu infarktů a mrtvice. Nobiletin zabraňuje hromadění tuku v játrech tím, že stimuluje expresi genů zapojených do spalování přebytečného tuku a brání tak genům, které jsou zodpovědné za „výrobu“ tuků.

Nobiletin je podle vědců desetkrát účinnější než chemická látka naringenin, obsažená v grapefruitu. Naringenin „umí“ jen spalovat tuky, na rozdíl od nobiletinu, který má schopnost chránit cévy a působit tak proti ateroskleróze.

Zdroj: Mohu jíst banány a mandarinky při užívání warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem KARANTÉNA PO DOVOLENÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zorka Ulehlová.

Dobrý den,

je nebezpečné pro 9mesíčního kojence přijít do blízkého kontaktu s člověkem, který strávil 3 týdny na dovolené v Asii - v Kambodži? Případně jak dlouho by měli počkat, než spolu můžou přijít bezpečně do kontaktu ? Předem moc děkuji za odpověď!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kambodža patří mezi nebezpečné destinace a cestovatelé si z ní můžou přivést různé nemoci. Většina z nich se projeví do několika dnů po nákaze. Když tento cestovatel navštíví devíti měsíčního kojence za 14 dní po návratu a nemá zjevné příznaky nějaké exotické nemoci, tak zde není prakticky žádné nebezpečí pro toto dítě. Když setkání proběhne dříve, tak je lepší když cestovatel použije roušku a před návštěvou si dobře umyje ruce, tím se výrazně sníží riziko jakékoliv nákazy kojence.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Karanténa po dovolené

Cereálie

Cereálie (chléb, jiné pečivo) jsou z hlediska obsahu vitaminu K bezpečnými potravinami, proto je možné užívat je bez problémů.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

Mohou se hjíst při užívání Warfarinu smažené lesní houby?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Smažené houby se mohou jíst i při léčbě Warfarinem, ale snažte se z nich co nejvice odsát tuk, který už tak bezproblémový není a ve větším množství by mohl ovlivnit účinky Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání Warfarinu

Jak se zbavit Warfarinu

Zbavit warfarinu se může pacient přechodem na jiný lék, nebo samotné zlepšení zdravotního stavu pacienta (pokud je vůbec možné), pomoci mohou i různé přírodní látky, které ovlivňují krevní srážlivost (například voda, vitamín C, zelený i černý čaj, česnek, cibule, hrozinky, brusinky, kopr, třešně aj.)

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Černý nebo zelený

I když čaj je uváděn jako prospěšná tekutina, ne vždy může být jeho působení příznivé, tato skutečnost se týká právě pacientů užívajících lék Warfarin.

Zelený čaj

Zelený čaj obsahuje vitamin K a katechiny, které mohou potenciálně působit proti účinkům některých léků na ředění krve, předpokládá se tedy, že pravidelná konzumace zeleného čaje by mohla ovlivnit působení léku Warfarin.

Černý čaj

Velké množství černého čaje může snížit účinnost léku Warfarin a zpomalit srážení krve. Může dojít k poklesu účinku Warfarinu, který snižuje srážení krve, a tím se může zvýšit riziko srážení. Není jasné, proč se tato interakce objevuje.

Zdroj: Jaký čaj se smí při užívání Warfarinu

Warfarin

Cílem léku Warfarin je zpomalení srážení krve. Užívání tohoto léku je individuální a vychází z doporučení lékaře, který lék předepsal. S ním je také třeba konzultovat všechny změny zdravotního stavu, jeho nežádoucí účinky, ale i užívání jiných léků, nebo nedodržení předepsané dávky léku.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Warfarin a lékové interakce

Warfarin má vliv na účinnost mnoha léků a mnoho léků pak ovlivňuje účinek Warfarinu. V obou případech se jedná jak o léky na předpis, tak o léky volně prodejné. Lékové interakce mohou hodnotu INR zvýšit (krev je pak příliš řídká a hrozí krvácení), nebo naopak snížit (krev je pak příliš hustá a hrozí vznik krevních sraženin).

Níže jsou uvedeny některé léky, které mohou ovlivnit účinnost přípravku Warfarin, což však neznamená, že daný lék užívat nesmíte. Znamená to, že na začátku užívání nového léku bude třeba kontrolovat hodnotu INR častěji. Zahájení, změnu či ukončení užívání jakéhokoliv léku (léku na předpis i léku volně prodejného) byste měli vždy konzultovat s lékařem.

Léky na předpis (podle třídy)

Běžné volně prodejné léky

Antibiotika

Aspirin (Anopyrin)

Analgetika

Nalgesin

Antikonvulziva

Antidepresiva

Ibalgin, Ibuprofen

Antiagregační léky (Trombex, Ticlid)

Cimetidin

Léky na cukrovku

Ranitidin (Zantac)

Gastrointestinální léky

Pepto Bismol

Léky na dnu

Vitamín C (více než 500 mg denně)

Léky snižující hladinu tuků

Vitamín E (více než 400 IU denně)

Steroidy

Multivitamíny obsahující vitamín K

Léky na štítnou žlázu

Glukosamin a Chondroitin

Antiarytmika

Koenzym Q10

Protiplísňové léky

Zdroj: Průvodce pacienta s Warfarinem

Vejce

Vitamin K je obsažen ve vaječném žloutku, proto záleží na tom, kolik ho sníme. Jeden žloutek váží cca 30 g, množství vitaminu K v 1 žloutku je přibližně 44 µg – a v takovém množství je tedy povolen.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu

Banány a Warfarin

Banány u warfarinové diety nejsou zakázány, jsou uvedeny i ve vzorových jídelníčcích.

Zdroj: Mohu jíst banány a mandarinky při užívání warfarinu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP