Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SEKUNDÁRNÍ ŠEDÝ ZÁKAL OPERACE

OBSAH

Jak se šedý zákal diagnostikuje?

Odborný lékař diagnostikuje šedý zákal jednoduchým vyšetřením zraku (rozšiřování zornice, posouzení objektivu a dalších částí oka). Nezapomeňte si s sebou vzít brýle nebo čočky, pokud je nosíte.

Zdroj: Šedý zákal

Diskuze

V diskuzi ŠEDY ZÁKAL KAPKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Tejnorová.

Prý existují kapky na šedý zákal, respektive co kapat při jeho začátku název nemohu zjistit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Zapletalová.

Prosím máte-li bylinky na léčení šedého zákalu nebo jinou bezoperační metodu na jeho léčbu, kapky napište prosím brzy šedý zákal u mne byl zjištěn před 4 měsíci,léčila jsem ostropeřcem čajem od pana otce Pleskače brala jsem semena ostropeřce 1 měsíc a půl zatím bez většího výsledku máte-li jiný vśledek lepší napište chci se vyhnout operaci.Co nejdřiv.
Pokud máte zkušenosti s operací a bifokálními čočkami napište.
Marie

Zdroj: diskuze Šedy zákal kapky

Jak může být zabráněno šedému zákalu?

Přesná příčina vzniku šedého zákalu není známa. Šedý zákal i další oční onemocnění jako glaukom jsou většinou běžné u starších lidí, proto je důležité, aby byly oči pravidelně kontrolovány lékařem. Pokud patříte do rizikové skupiny (rodinná anamnéza, cukrovka, ...), navštěvujte odborného lékaře každé 2 roky a po 50 letech věku každoročně.

Zdroj: Šedý zákal

Diskuze

V diskuzi OČNÍ OPERACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína K..

V březnu minulého roku, jsem podstoupila laserovou operaci obou očí na oční klinice v Horních Počernicích. Kdyby předemnou byla ještě jednou tato volba, tak bych neváhala. Je to super být bez brýlí a čoček.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Mě na oční klinice v Počernicích operovali šedý zákal, za ten jsem nic neplatila, hradí ho totiž pojišťovna, za co jsem si připlácela byla operace korekce dioptrií. Teď vidím zase dobře jako před lety, jsem bez brýlí a potíží s očima.

Zdroj: diskuze Oční operace

Jaká je léčba šedého zákalu?

Pokud k zlepšení vašeho zraku nepomohou brýle či kontaktní čočky a vidění se zapříčiněním šedého zákalu neustále zhoršuje, nemusíte se smířit s tím, že se tato nemoc stane součástí vašeho každodenního života. Existuje naštěstí možnost operace, což znamená chirurgické odstranění zakalené čočky a její nahrazení čočkou umělou. Operace šedého zákalu je velmi často úspěšná. Navštivte tedy svého očního lékaře a poraďte se s ním, jaký druh léčby je pro vás ideální.

Zdroj: Šedý zákal

Diskuze

V diskuzi OČNÍ KLINIKA HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloš.

Ja jsem byl na této operaci minulý rok v dubnu, měl jsem -5 a -6, na klinice v Horních Počernicích, a jsem spokojený, i přes ty kritické tři dny po operaci by jsme neváhal na to jít znovu, kdybych se měl rozhodnout. Měl jsem na jednom oku poměrně vysoký astigmatismus a tak jsem měl ještě pár týdnů trochu problém se zaostřováním na to oko, hlavně při práci na PC, ale i to se upravilo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bohuslav N..

Měl jsem šedý zákal mnoho let a jejich přístup při řešení mého problému mi jednak pomohl psychicky a ve finále mne velmi pomohli.

Zdroj: diskuze Oční klinika horní počernice

Co způsobuje šedý zákal?

Oko funguje stejně jako fotoaparát. Světelné paprsky procházejí do oka rohovkou, komorovou vodou, což je transparentní tekutina v přední části oka, dále zornicí, až se dostanou do čočky. Čočka láme světelné paprsky a koncentruje je na určité místo na sítnici v zadní části oka. Ze zadní části oka obraz prochází sítnicovými buňkami do zrakového nervu a následně do zadní části mozku, která danou informaci zpracuje.

Pokud však postupným nahromaděním bílkovin dojde v čočce k zákalu, světlo nemůže pronikat dále do oka a nastává ztráta vidění. Nové buňky čočky se tvoří na vnější straně objektivu oka a stlačují starší buňky do středu čočky, což pak vede k rozvoji šedého zákalu.

Vznik šedého zákalu

  • Souvisí s věkem, je důsledkem stárnutí buněk.
  • Vrozený šedý zákal – může vzniknout během těhotenství nebo v průběhu vývinu dítěte, je způsoben infekcí, zraněním nebo špatným vývojem – miminko se již narodí se šedým zákalem.
  • Sekundární šedý zákal se vyvíjí v důsledku jiných onemocnění, jako je například cukrovka. Také může být způsoben toxickými látkami, některými léky (kortikosteroidy nebo diuretika), dále ultrafialovým nebo slunečním zářením.
  • Traumatický šedý zákal se vytvoří po poranění oka.

Mezi další faktory, které mohou zvýšit riziko vzniku šedého zákalu, patří kouř z cigaret, znečištění ovzduší a otrava alkoholem.

Zdroj: Šedý zákal

Diskuze

V diskuzi DOPLŇKY STRAVY NA ŠEDÝ ZÁKAL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aneta.

Gelactiv.cz je nejlepší ze všech co tam máš Míšo. Taky ti to tak připadá?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Doplňky stravy na šedý zákal

Jaké jsou příznaky šedého zákalu?

Šedý zákal se tvoří obvykle pomalu a projevuje se často těmito symptomy:

  • Vidění je zatažené, rozmazané, mlhavé.
  • Progresivní krátkozrakostí – starší lidé najednou nepotřebují brýle na čtení.
  • Změna způsobu vidění barev, protože objektiv filtruje barvy.
  • Problémy s řízením v noci, dochází k oslnění světly protijedoucích vozidel.
  • Problémy s oslněním během dne.
  • Dvojité vidění, překrývající se obraz.
  • Náhlé změny dioptrií.

Zdroj: Šedý zákal

Diskuze

V diskuzi OČNÍ KLINIKA HORNÍ POČERNICE - ZKUŠENOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Zdravím, mám hodně dlouho brýle a opravdu hodně řeším co do budoucna, protože zrak se mi zhoršuje mílovými kroky. Momentálně jsem se dostal do fáze, kdy jsem na 100% přesvědčen, že operace očí je nezbytná, abych se brýlí zbavil definitivně. Kontaktoval jsem Oční kliniku Horní Počernice, zatím čistě ze zvědavosti, ale vše co mi řekli a nabídli se mi zatím moc líbí, kdyby náhodou s klinikou touto nebo jinou měl někdo zkušenosti na laserovou operaci, budu rád. Hezký den.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika D..

Moje maminka měla šedý zákal už dlouho až jsem se naštvala a odvezla jí sem na všelijaké vyšetření a nakonec jsme se na klinice HP dohodli na operaci očí. Všechno dopadlo dobře a mamka je do dnes ráda, že jsem jí k tomu přiměla. Jinak prostředí na klinice je hezký a s námi jednali mile. 

Zdroj: diskuze Oční klinika Horní Počernice - zkušenosti

Zapadlé oči po operaci šedého zákalu

Šedý zákal, katarakta, je zkalení oční čočky. Vyskytuje se především ve vyšším věku, výjimečně u mladých lidí nebo i dětí. Jedinou možnou léčbou je operace, při níž je zakalená čočka nahrazena novou umělou nitrooční čočkou. Existují dva způsoby provedení operace. Standardní ultrazvuková a modernější laserová. Ultrazvukovou operaci s implantací standardní čočky hradí zdravotní pojišťovny, je tedy zdarma. Laserová operace je bezpečnější, přesnější, šetrnější, ale provádí se za příplatek. Pacient si také může vybrat z různých typů nitroočních čoček, které se liší optickými vlastnostmi. Po operaci šedého zákalu se dočasně může vyskytnout pocit zapadlých očí.

Zdroj: Zapadlé oči

Diskuze

V diskuzi OPERACE OČÍ NA KLINICE HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela.

Dobrý den, mám velkou prosbu, kdyby měl někdo s touto klinikou zkušenosti, tak sem s nimi. Nutně potřebuji operaci obou očí a zatím mám na kliniku zálusk, ale neznám nikoho kdo by u nich operaci podstoupil a mám z celkové procedury celkem velký strach, proto budu ráda, za jakékoliv názory, zkušenosti..:)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Soňa.

Naší babi tady lečí šedý zákal  a zatím s klidnými výsledky. 

Zdroj: diskuze Operace očí na klinice Horní Počernice

Seznam doplňků stravy, které účinkují na šedý zákal

  • Kyselina alfa-lipoová,
  • Borůvka,
  • Cystein,
  • Quercetin,
  • Vitamin A (retinol),
  • Vitamin B1 (thiamin),
  • Vitamin B12 (kobalamin),
  • Vitamin B2 (riboflavin),
  • Vitamin B3 (Niacin),
  • Vitamin C (kyselina askorbová),
  • Vitamin E.

Zdroj: Bylinky proti šedému zákalu

Prognóza

Nejdůležitějším faktorem při předpovědi, zda se díra v důsledku operace uzavře, je doba, po kterou byla díra přítomna. Pokud máte díru méně než 6 měsíců, je asi 90% šance, že vaše operace bude úspěšná – 9 z 10 operací díru úspěšně uzavře. Pokud je díra přítomna rok nebo déle, bude úspěšnost nižší.

Většina lidí má určité zlepšení vidění poté, co se zotavili z operace. Přinejmenším operace obvykle zabrání zhoršení zraku. Váš lékař s vámi podrobněji promluví o tom, jaké výsledky můžete od operace očekávat.

I když operace úspěšně nenapraví vaše centrální vidění, makulární díra nikdy neovlivní vaše periferní vidění, takže z tohoto stavu nikdy úplně neoslepnete.

Je nepravděpodobné, že utrpíte nějaké škodlivé nežádoucí účinky operace makulární díry, ale měli byste si však být vědomi následujících možných komplikací:

  • Díra se nemusí zavřít, ale to obvykle nezhorší vaše vidění a obvykle je možné operaci zopakovat.
  • Téměř jistě po operaci dostanete šedý zákal, obvykle do jednoho roku, pokud jste ještě neprodělali operaci šedého zákalu. To znamená, že se přirozená čočka ve vašem oku zakalila. Pokud již šedý zákal máte, může být odstraněn současně s opravou otvoru.
  • Odchlípení sítnice nastává, když se sítnice oddělí od zadní části oka. Stává se to asi u 6 % lidí, kteří podstoupili operaci makulární díry. To může potenciálně způsobit slepotu, ale obvykle je to opravitelné při další operaci.
  • Ke krvácení dochází velmi vzácně, ale závažné krvácení do oka může vést ke slepotě.
  • Infekce je také velmi vzácná, vyskytuje se odhadem u 1 z 1 000 pacientů. Infekce vyžaduje další léčbu a mohla by vést ke slepotě.
  • Zvýšení tlaku v oku je zcela běžné ve dnech po operaci makulární díry, obvykle kvůli expandující plynové bublině. Ve většině případů je to krátkodobé a kontrolované dalšími očními kapkami nebo tabletami, které snižují tlak a chrání oko před poškozením. Pokud je vysoký tlak extrémní nebo dlouhodobý, může dojít k poškození zrakového nervu.

Zdroj: Makulární díra, operace a prognóza

Diskuze

V diskuzi ŠEDY ZÁKAL KAPKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Zapletalová.

Prosím máte-li bylinky na léčení šedého zákalu nebo jinou bezoperační metodu na jeho léčbu, kapky napište prosím brzy šedý zákal u mne byl zjištěn před 4 měsíci,léčila jsem ostropeřcem čajem od pana otce Pleskače brala jsem semena ostropeřce 1 měsíc a půl zatím bez většího výsledku máte-li jiný vśledek lepší napište chci se vyhnout operaci.Co nejdřiv.
Pokud máte zkušenosti s operací a bifokálními čočkami napište.
Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Kapu si asi tak 5 kapek odvaru z kopřivy do očí a lépe vidím. Chci zkusit i obklad z švédských kapek na víčka. Ale zatím mám vyzkoušenou tu kopřivu.

Zdroj: diskuze Šedy zákal kapky

Další tipy na šedý zákal

  • Multivitaminy a další antioxidanty, jako je koenzym Q10 a omega-3 mastné kyseliny, pomáhají snižovat projevy šedého zákalu.
  • Úprava dietních návyků také může významně změnit vývoj šedého zákalu, proto se zeptejte svého lékaře, zda je vaše stravování dobré, protože správná výživa může pomoci ke zdravím očím.

Zdroj: Bylinky proti šedému zákalu

Diskuze

V diskuzi OČNÍ VODA S KYSELINOU BORITOU JAK SE UŽÍVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lubomír.

Dědovi je 85 let, přijel z nemocnice a neoperované oko mu kyše, druhé oko je v pořádku, operaci na šedý zákal měl před 10 lety. jak mu mám podávat oční vodu s kyselinou boritou?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oční voda s kyselinou boritou jak se užíva

Co je operace rakoviny prostaty?

Při operaci rakoviny prostaty chirurg odstraní celou žlázu prostaty. Název této operace je radikální prostatektomie. Tato operace se provádí v případě, když si lékař myslí, že rakovina prostaty se nerozšířila do dalších částí těla.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi NEMOCI STARÝCH PSŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Agata Polcarová.

Pejsek Jessika trpí cukrovkou, ráno a večer ji pícháme inzulín, teď najednou přestala vidět,paní doktorka řekla ,že má šedý zákal, jak jí můžem pomoci. Polcarová Agata

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemoci starých psů

Zelený čaj

Nápoj zvaný zelený čaj je ten správný pravý čaj, který při svém zpracování prošel jen minimální oxidací. Zelený čaj nemá lístky černé, ale zašle zelené. Léčivé účinky se projevují při pití zeleného čaje nebo při užívání doplňků ze zeleného čaje, také známé jako Camellia sinensis. Zelený čaj pomáhá chránit proti oxidačnímu stresu u čoček, u kterých již započal šedý zákal nebo je v anamnéze. Zelený čaj má také silné antioxidační vlastnosti. Univerzita Maryland Medical Center doporučuje užívat standardizovaný extrakt ze zeleného čaje (EGCG) v množství 250 až 500 mg denně, nebo pití zeleného čaje dvakrát až čtyřikrát denně. Pozor, extrakt ze zeleného čaje (EGCG) může mít nepříznivý vliv na plod v těhotenství.

Zdroj: Bylinky proti šedému zákalu

Operace

Pokud je fibroadenom malý, může se odstranit v lokální anestezii. U větších fibroadenomů se provádí operace v celkové anestezii a tento stav vyžaduje hospitalizaci.

Zdroj: Co je fibroadenom

Operace štítné žlázy v Motole

Více o této problematice se dozvíte zde.

Zdroj: Operace štítné žlázy

Dysmenorea

Dysmenorea je menstruační onemocnění charakterizované těžkými a častými menstruačními křečemi a bolestmi spojenými s menstruací. Dysmenorea může být klasifikována jako primární nebo sekundární.

Primární dysmenorea: Jsou od začátku a obvykle celoživotně závažné a časté menstruační křeče způsobené těžkými a abnormálními děložními kontrakcemi.

Sekundární dysmenorea: Vzniká na základě určité fyzické příčiny. Jedná se o bolestivé menstruace způsobené jiným onemocněním (například zánětlivá onemocnění pánve, endometrióza).

Zdroj: Amenorea

Co znamená zákal v moči

Mikroskopická analýza může odhalit zákal moči vznikající například na základě výskytu krevních buněk, které se normálně v moči neobjevují. Nanejvýš jedna nebo dvě krevní buňky mohou být nalezeny v jednom poli. Zranění a nemoci ledvin nebo močových cest mohou způsobit nadměrné krvácení. Pokud se v moči objeví velké množství krvinek, dochází k jejímu zbarvení dočervena. Další možností zákalu je písek a kameny. Někdy jsou v moči ve větší míře pozorovatelné krystaly, což jsou amorfní látky v moči obvykle přítomné v určitém množství. U zdravého jedince je obvykle při mikroskopickém vyšetření moči detekováno několik takových krystalů. Při vyšetření moči se někdy ukáže přítomnost dlaždicových buněk. Ty bývají přítomny v důsledku kontaminace, například při výtoku z pochvy. Plovoucí částice v moči lze někdy pozorovat i pouhým okem, když naberete moč do čisté láhve. Jsou-li přítomny bakterie a paraziti, může být moč zakalená.

Zdroj: Co znamená zákal v moči

Laser a rizika operace

Rizika laserových operací jsou třeba v tom, že se operované místo nehojí nebo pacient může mít po zákroku bolesti. Pacienti by měli počítat s tím, že zákrok nemusí vyřešit všechny jejich problémy s viděním. 
 

Zdroj: Laserové operace očí


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP