Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TUPA BOLEST V KRIZOVE OBLASTI

OBSAH

Ledviny

Rozeznat rozdíl mezi bolestí zad a bolestí ledvin není jednoduché. Ledviny bolí i v klidu, a to ve výšce malinko nad pasem. Když si bouchnete do zad, tak to zabolí. Bolest ledviny (latinsky nefralgie) je charakterizována jako tupá trvalá bolest vycházející z pouzdra ledviny. Bývá nejčastěji přítomna u zánětlivých onemocnění ledvin. Bolest je lokalizována v oblasti bederní páteře, kde na postižené straně můžeme nahmatat stažené svaly v oblasti nad ledvinou. Při poklepu na tuto oblast se bolest většinou zhoršuje. Někdy progreduje při námaze a pohybu.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Diskuze

V diskuzi BOLEST NA HRUDI NA PRAVÉ STRANĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Erika.

Dobrý den,mam bolest na pravé hrudi přesně jak to mate vyze uvedené ,cítím jak mi ta bolest přechází i do zad. Nevíte co to muže být? Ráno jsem skytala a pak se mi objevila tato bolest,předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela.

Bolí mě na hrudi převážně na pravé straně je to tupá bolest a když mě tam při pohybu zvláštně bodne bolest postoupí a bolí celá hruď

Zdroj: diskuze Bolest na hrudi na pravé straně

Tupá bolest na hrudi

Tupá bolest na hrudi je ve většině případů spojená s infarktem myokardu. Srdeční infarkt je odúmrť části srdečního svalu, vzniklý následkem prudkého snížení krevního průtoku věnčitými tepnami v určitém úseku srdce. Prvním příznakem srdečního infarktu bývá tupá nebo tlaková bolest za hrudní kostí, často vyzařující do zad, čelisti nebo levé paže.

Zdroj: Co může znamenat bolest na hrudi

Diskuze

V diskuzi CO ODTÉKÁ DRENEM PO OPERACI ŽLUČNÍKU A ODKUD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Danka.

dotaz:co odtéká a odkud drenem po těžké operaci žlučníku :Jak dlouho to asi trvá:Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hromek Petr.

Mám tři týdny po operaci žlučníku, vše se hojí, jen stále zůstává tupá bolest v pravém podžebří, hlavně při hlubokém nádechu. Nevím co stím. Moc to neustupuje.

Zdroj: diskuze Co odtéká drenem po operaci žlučníku a odkud

Alobal na bolest zad v křížové oblasti

Alobal dle zkušeností zmenšuje rovněž bolesti obratlů v oblasti krku a beder (plotýnky). Zcela nenahradí léky, ale kousek fólie, kterou najdete v každé domácnosti, rozhodně stojí za to vyzkoušet jako metodu alternativní medicíny.

Zdroj: Alobal na bolest

Diskuze

V diskuzi MUDR JAN ŠULA KONTAKT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.Volmutová.

Dobrý den hledám kontakt na Mudr. Jana Šulu (NE gynekolog ) Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iva Hlaváčová.

Dobrý den, jsem po úrazu kolene 4/2017 - distorze vpravo, Dg. M 2321,
RTG - snížení kloubní štěrbiny mediálně., punkce 30 ml čiré synovie,
po kontrole a MR
bylo zjištěno poničení menisku a křížového vazu a lékař mi doporučil operaci.
Stále nosím bandáž,tejpy zatěžuji do bolesti, ale tupá bolest se stupňuje, otok trvá.
Byla by možnost i jiné léčby, bezoperační ?
Děkuji. I.H.

Zdroj: diskuze Mudr jan šula kontakt

Co znamená bolest v kříži a podbřišku

Bolest v kříži a podbřišku může souviset s páteří, ale u žen je nutné nejdříve vyloučit infekce, močové a gynekologické problémy, například cysty nebo srůsty, které se mohou objevit. Gynekolog i urolog provedou potřebná vyšetření a objasní příčinu.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Diskuze

V diskuzi MRAVENČENÍ BEDER A NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Hamtáková.

dobrý den.Již 2měs.marodím se zády v oblasti beder.Bolest mi jde spíše do pánve.Ortoped mi dal léky meloxicam-tea15 .Trochu mě bolest povolila.Ale to mravenčení mi začalo před 3 týdny.Zdá se mi ,že se to zhoršuje.Děkuji za odpověd .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mravenčení beder a nohou

Bolest hlavy v zátylku

Tupá bolest v zátylku, ztuhlá šíje a bolesti hlavy – to mohou být příznaky problému s krční páteří. Současný životní styl si vybírá svou daň. Naši předci každý den vyráželi na lov a museli chodit vzpřímeně, aby měli dobrý rozhled po krajině. My se však skláníme nad monitory a strnule do nich zíráme.

Zdroj: Bolest hlavy

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZAD V NOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Busta.Miroslav.

Dobrý den.
Prosím o Váš názor.
Již přes dva měsíce mě trápí uporná bolest zad v oblasti ledvin.
I přes obstřiky se tato vrací a nyní pokračuje i do krční páteře,a to oboustranně.
Tyto bolesti gradují hlavně v noci. Bolí i při hlubokém nádechu.
Nasazeny infuze proti bolesti zad-neučinné.
Obecně-bolest je výrazná i v oblasti lopatek,více v levé.
Děkuji za odborné posouzení mého problému a předem děkuji za Vaši odpověd.
Bušta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste se podívat na tuto reportáž České Televize: www.ceskatelevize.cz…
Je zde představen mnohočetný myelom, který se projevuje právě bolestí zad. Zeptejte se svého praktického lékaře, jestli právě tohle nestojí za vašimi bolestmi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest zad v noci

Co může být příčinou

Ostrá bolest mezi lopatkami může, ale nemusí signalizovat ischemickou chorobu srdeční. Přibližně 30 % lidí, které postihne infarkt, necítí onen všeobecně známý a popisovaný tlak na prsou. Bolest mezi lopatkami se objevuje podobně jako ztížené dýchání, nevolnost či bolest čelisti. Jestliže se tyto příznaky u vás objeví (objeví se víc než jedna bolest), je dobré vyhledat pomoc co možná nejdříve. Svalová bolest bývá bolest tupá, naopak infarkt představuje spíše ostrý a překvapivý útok na tělo. V případě infarktu je důležité dostat se k lékaři včas, ideálně s doprovodem. Sami rozhodně neřiďte.

Zdroj: Bolest mezi lopatkami a nevolnost

Diskuze

V diskuzi VODA NA PLICÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Frantisek.

je mi 76 let dlouhodobe se lecim na vysoky tlak jiz druhym rokem se citim velmi unaven bolest stehennich a lytkovych svalu otoky nohou dusnost voda na plicich obcasna tupa bolest na hrudi zrejme nedostatecna srdecni cinnost hlavbe neustale sucho v ustech celkova unava celeho tela vyzaduje nekolikrat denne ulehnout shrnuti otoky slabost spatne dychani unava pri chuzi neustale sucho v usech o cem to svedci dekuji preji prijemny den

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Voda na plicích

Co znamená bolest bederní páteře vystřelující do nohy

Bolest bederní páteře vystřelující do nohy nejčastěji signalizuje lidově řečeno „housera“ nebo „hexenšus“ (náhle vzniklá bolest spojená s křečí zádových svalů – blokádou, například po zvednutí těžké věci, „nešťastném otočení“ při sportu a podobně) nebo „išias“ (bolesti spojené s drážděním sedacího nervu, která vystřeluje ze zad do nohy, je často způsobená vyhřezlou ploténkou). Podle intenzity bolesti a míst, kam se bolest rozšiřuje, lze poznat, co se vlastně stalo – zda jste si záda „jen“ zablokovali, nebo máte výhřez ploténky, a to v nebezpečnější nebo mírnější formě.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Diskuze

V diskuzi HEMANGIOM BEDERNÍ NA KŘÍŽOVÉ KOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Moc prosím o radu. Mám rozsáhlý hemangiom v křížové kosti.Budu moc ráda,když mi někdo poradí.Všem moc děkuji a přeji hodně zdraví.Dana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hemangiom bederní na křížové kosti

Příčiny

Bolesti zad patří mezi nejčastější civilizační onemocnění. Na světě jimi trpí zhruba 25 milionů lidí a až 80 procent lidí alespoň jednou ve svém životě pocítí problémy se zády. Ženy jsou k bolestem zad náchylnější než muži, především během těhotenství, u mužů se bolesti zad projevují závažnějšími příznaky. Níže uvádíme několik možných příčin bolestí zad.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Poradna

V naší poradně s názvem FOLIKULITIDA NA GENITÁLIÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikol.

Chtěla bych se zeptat,
je možné mít folikulitidu a cítit bolest okolo močové trubice a svědění v oblasti genitálií?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Folikulitidu způsobují bakterie, které můžou zároveň infikovat i močovou trubici. Takže příznaky folikulitidy a zánětu močových cest se mohou objevit společně. Doporučuji užívat extrakt z brusinek a kdyby se to zhoršovalo a řezalo vás to při čůrání, tak bych doporučil zajít s tím na gynekologii nebo urologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Folikulitida na genitáliích

Typy bolesti zad

Prosté bolesti zad mají mechanický původ (přetěžování, špatné držení těla). Až 90 % pacientů se uzdraví do 6 týdnů; nicméně bez trvalé úpravy pracovních návyků či správné volby odpočinku se problém velmi často opakuje.

Neuropatické bolesti zad jsou způsobeny postižením nervových kořenů, jako jsou například výhřezy plotének, zúžení páteřního kanálu nebo útlak nervu; bolest je ostrá a často vystřeluje do dolních končetin.

Bolesti vyvolané závažným onemocněním páteře, jako jsou například zánět, infekce, zlomeniny, ale i nádory. Bolest není závislá na pohybu, je nepřetržitá, pacient se cítí celkově špatně.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Poradna

V naší poradně s názvem JAK A CO.MAM DELAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava hornova.

Co.mam delat boli me predni zub vedle 2 kdyz kousu mam tam vlozku nebot me hodne ten zub bolel ale boli me i 2 zub co mam.uz delsi roky po resekci pan doktor rikal ze je to.malicky zoubek drzi nekyvese ale boli takova tupa cukava bolest s tlakem nevim co stim prosim radu podle rengenu tam nic neni zanet ani nic jen rikal ze zub je mali ta 2 ze by ho odstranil ale co tam pak budu mit zpivam a potrebuji nejak mit zuby dekuji m.h

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Existují zubní náhrady, které se upevňují v prostoru kořenu zubu, který byl vytržen. Nový zoubek je pak k nerozeznání od zbytku pravých zubů. Životnost této zubní náhrady je v desítkách let. Vytvoření zubní náhrady se platí a cena může být v tisících Kč. Aby byl nový zoubek opravdu pěkný, tak se nevyplatí šetřit. Domluvte se se svým stomatologem, popřípadě se poraďte ještě v jiné zubní ordinaci, abyste získala přehled o kvalitě a cenách.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak a co.mam delat

Rakovina

Bolest zad nemusí značit jen banální záležitost. Až u čtvrtiny nemocných se může jednat o příznak závažného onemocnění. Jedním z takových jsou i metastáze v kostech, nejčastěji v důsledku mnohočetného myelomu, karcinomu prsu, prostaty či karcinomu plic nebo ledvin. Bolest zad může být prvním signálem metastáz či pokročilého karcinomu prostaty, kdy se zhoršují vyhlídky na úplné vyléčení.

Až 75 % mužů, kteří rakovině prostaty podlehnou, umírá s postižením kostry. Kostní metastáze jsou způsobeny schopností nádoru uvolňovat nádorové buňky do krevního oběhu. Když se dostanou do bohatě prokrvené kostní tkáně, zrychlí se její odbourávání, přičemž narušení kostní tkáně často vede ke zlomeninám a velkým bolestem. Těmi trpí až 80 % pacientů. Nemocnému hrozí také zlomenina obratle, která je velmi bolestivá a má za následek výrazné omezení pohyblivosti.

Varováním a popudem k návštěvě lékaře může být například dlouhotrvající tupá nebo krátkodobá vystřelující bolest, zduření kosti či mírně zvýšená teplota. V některých případech kostní nádor vypadá jako bolestivý výrůstek na povrchu kosti. Nemocní s kostními metastázemi si také často stěžují, že se cítí být celkově nemocní a ztrácejí chuť k jídlu. Nezřídka také ztrácejí na váze, více se potí a potýkají se s celkovou slabostí.

Pokročilejší nádor může být objeven právě až kvůli problémům s kostními metastázemi. Ty se však mohou vyskytnout také po absolvované léčbě nemoci. Projevy toho, že se nádor již rozšířil i do kostí, jsou bohužel nejednoznačné a mohou indikovat i jiná onemocnění. Pokud nádor vytvoří metastáze do páteřních obratlů, může dojít ke stlačení míchy, které může v důsledku vést až k trvalému ochrnutí.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Diskuze

V diskuzi ZÁVRAŤ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den, Už 2 měsíce mám potíže: motání hlavy (ne že by se mnou něco točilo, ale spíš jako by mě něco unášelo, houpalo se se mnou, pocit opilosti), tupá bolest krční a hrudní páteře. Byla jsem na CT hlavy - nic, neurologii- nic, odběrech krve a testech na boreliozu- nic. Ležela jsem 14 dní na rehabilitaci, kde mi odblokovali krční páteř, cvičili se mnou, ale obtíže neustupují. Fyzioterapeutka mi říkala, ze mám nejenom zablokovanou páteř, ale i žebra, svaly zatuhlé, nejvíce v oblasti AO spojení. Po propuštění jsem byla odeslaná zpět na neurologii, kde mi objednali magnetickou rezonanci hlavy a krční páteře k vyloučení roztroušené sklerózy a jiných onemocnění. Ale výsledky se dozvím až 14.12.Mám hrozný strach, jestli to není něco jiného než páteř...Nyní jsem doma, potíže přetrvávají a některé se přidaly - když si jdu lehnout, tak mi škube ve svalech, lehce trhnu nohou, rukou, hlavou někdy. Dále se přidala bolest kříže, kostrče, kyčlí....Tyto dlouhé obtíže mi už negativně působí na psychiku, nic ne mi nechce, na nic nemám náladu, brečím někdy, nikam se mi nechce(protože se bojím, že se mi zamotá hlava). V zimě jsem teda měla drobnější autonehodu, při které jsem prudce trhla hlavou. U lékaře jsem nebyla, protože potíže jsem měla minimální. Mohla bych vás požádat o Váš názor? Už jsem vážně bezradná. Moc děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaromir.

Dobry den,
1-Zkusil bych zajit na orl,
2-cinsky lekar (paty element) v Praze ve vrsovicich,

Zdroj: diskuze Závrať

Kaudální opich bederní páteře

Pomáhá pacientům s bolestí zad v dolní bederní a křížové oblasti vzniklé spontánně nebo po neurochirurgickém výkonu.

Opich se provádí jehlou do otvoru v křížové kosti mezi hýžděmi.

V této oblasti již neprobíhá mícha, tudíž nehrozí její poškození. Opich je prováděn „naslepo“ a jeho úspěch není stoprocentně zaručen. Účinek je velmi individuální. Někomu pomáhá a vydrží půl až jeden rok, někomu jen několik týdnů, jinému nepomůže vůbec, ale nikdy nezhorší dosavadní potíže. Při dobrém výsledku jej lze opakovat nejdříve po půl roce. Opich neodstraní příčiny potíží, ale může výrazně ulevit od dosavadní bolesti.

Kaudální blok se provádí v poloze na břiše. Kyčle jsou podloženy válečkem, aby křížová kost byla co nejvýše, pro snadnější provedení punkce. Mezi hýždě sestra vloží gázu, aby dezinfekce nezatekla na konečník a nepopálila jej. Následně je dezinfikována oblast punkce. Lékař provede tenkou jehlou místní znecitlivění. Delší jehlou detekuje potřebný prostor. Aplikuje dávku slabého anestetika s kortikoidem. Obstřiky se provádějí v sérii, vždy 3 dny po sobě. Celý den se pak dodržuje klidový režim.

Komplikace u obstřiku jsou individuální a bývají minimální. Můžou se projevit jako slabé nohy, necitlivou oblast genitálu, výjimečně se stává, že pacientům samovolně odchází moč. Tyto nepříjemné stavy během několika hodin úplně vymizí. Dále se může vyskytnout bolest hlavy a pokles krevního tlaku.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Bolest ledvin při nádechu

Bolest ledvin při nádechu anebo bolest ledvin při pohybu mohou být způsobeny zánětem ledvin. S jistotou vám to ale řekne až váš lékař poté, co vás vyšetří a zkontroluje vám moč. Také tyto bolesti mohou být zaměněny za bolesti páteře, které mohou vystřelovat do oblasti ledvin.

Zdroj: Bolest ledvin

Bolest kyčle při sezení

Pokud se vyskytuje bolest kyčle při sezení, je nejdříve nutné ortopedické vyšetření, protože potíže mohou být i z oblasti bederní páteře, což bývá častější.

Zdroj: Bolavé kyčle

Bolest na hrudi vpravo

Bolest hrudi od hrudní páteře vpravo je nejčastější příčinou bolesti. Bodavá bolest vystřeluje z oblasti hrudní páteře do hrudníku. Tato bolest není nijak nebezpečná, ale je dosti nepříjemná pro pacienta, protože tento typ bolesti hrudi závisí na pohybech a poloze trupu. Bolest hrudi se při hlubokém dýchání může zhoršovat. Pacient dokáže ukázat přesné místo bolesti.

Zdroj: Co může znamenat bolest na hrudi

Co znamená bolest v kříži při předklonu

Bolest v kříži při předklonu může vzniknout po nepřiměřené námaze. Při některých pohybech může dojít ke vzniku lumbaga, což je svalový spasmus, křeč některých svalů, které se neuvolní, často je to ale jejich reakce na jiná poškození, jako jsou kloubní blokády v meziobratlových kloubech.

Bolestmi v kříži také začínají projevy poruch meziobratlových plotének, které se z osy páteře vyklenují a tlačí na vystupující nervy buď svými strukturami, nebo okolo existujícím otokem. Rozhodně je důležité vyšetření na ortopedii, rtg snímek beder, posouzení hybnosti páteře. Většinou postačí několikadenní klid, medikace nesteroidních antirevmatik typu Ibalginu, později zvolna rozcvičení páteře na rehabilitaci spolu s fyzikální léčbou. Preventivní relaxační cviční je namístě i v budoucnu.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Bolest jater v těhotenství

Cítíte-li bolestoblasti jater v těhotenství, je to nejčastěji při napínání pouzdra, což je spojeno se zduřením či zvětšením jater. Bolest to bývá většinou neurčitá, tupá, s typickou lokalizací. Když cítíte játra, jedná se o bolest vyskytující se v pravém horním kvadrantu břicha, což znamená na pravé straně těsně pod úrovní žeberního oblouku. Bolesti ve zmíněné lokalizaci mohou být ale způsobeny i jinými onemocněními. Jedná se o poruchy spojené s orgány, které se nacházejí v těsné blízkosti jater, nebo se může jednat o záměnu se spíše celkovou bolestí břicha. Proto potíže s pravým horním kvadrantem břicha mohou způsobovat i další příčiny: žlučníkové kameny, gastritida (zánět žaludku), zápal plic lokalizovaný v dolní části pravé plíce, pankreatitida (zánět slinivky břišní), střevní poruchy, ascites (označení pro volnou tekutinu v dutině břišní).

Problémy s játry mohou být spojeny s dalšími příznaky, které nemusí být vždy na první pohled rozpoznány, ale mohou napovědět při určování diagnózy. Může se jednat o: zežloutnutí kůže a očního bělma, nadměrné pocení, ztrátu chuti k jídlu, ubývání tělesné hmotnosti, nadýmání, nevolnost a zvracení, tmavou barvu moči, zvýšenou tělesnou teplotu, bolest kloubů a další.

Je zřejmé, že bolest jater není nic jasného a jednoznačného. Proto je jistě namístě dle naléhavosti příznaků vyhledat lékaře, který je schopen díky různým laboratorním a zobrazovacím vyšetřením zjistit pravou příčinu a na tu pak následně zaměřit léčbu.

Zdroj: Bolest jater


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP