Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

AUTORKA

OBSAH

Autorka

Hanka Synková,

poradkyně zdravého životního stylu,

autorka knížek o vlivu jídla a pití na zdraví

(Koření proti choření, Všechno je dobré, Nebuďme kyselí, buďme zdraví aj.)

tel. 608067862 

Zdroj: Říká se jim béčka, ale...

Diskuze

V diskuzi RECEPTY NA KNEDLÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luděk.

Nevím, jaké má autorka zkušenosti s vařením bramborových knedlíků. Ale vzhledem k tomu, že se do těsta přidává krupice, krupička nebo i mouka,je mnohem vhodnější použít moučné brambory, tj. varný typ C,případně B, nikoliv varný typ A, což jsou salátové brambory.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Recepty na knedlíky

Autorka

Mgr. Antónia Mačingová žije na Slovensku, vystudovala UPJŠ, obor andragogika, a již několik let se zabývá účinkem stravy na lidský organismus, jejím ozdravujícím a očistným efektem. Ve svých knihách se snaží jednoduchou formou přiblížit způsob, který odbourává mýtus o tom, že se lze podkožního tuku zbavit pouze snižováním množství přijaté stravy.

Zdroj: Zhubněte jednou provždy 2

Diskuze

V diskuzi ŠALVĚJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anetka.

Já znám šalvěj červenokořenou. Dnes je toho spoustu druhů, bylinek a další zdravé výživy www.zdravi-nemoc.cz/…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mája.

Autorka nám ale neřekla jednu zásadní věc. Pokud šalvěj používáte ke kloktání, obklady apod. pak se zaleje vroucí vodou a nechá louhovat. Ale pozor, pokud ji pijete, tak právě kvůli jedovatému thujonu, se musí šalvěj vařit a to nejméně 5 minut, aby tato látka neškodila zažívání. Vím to od rakouské lékařky, která studovala několik let přírodní medicínu ve Vídni.

Zdroj: diskuze Šalvěj

Léčivé účinky

Účinky jsou pozitivní. Křen obsahuje fytoncidní látky, které ničí bakterie. Také povzbuzuje žaludeční a střevní činnost a rozpouští hleny. Křen pomáhá také při únavě a v rekonvalescenci, neboť obsahuje hodně vitaminu C. Křen je dobrý pomocník, ale i u něj platí - všeho s mírou!

Hanka Synková, poradkyně zdravého životního stylu

autorka 5 knih o výživě, např. „Všechno je dobré“.

Zdroj: Květina nejen do vázy

Ptačinec versus drchnička

Pozor, nespleťme si ptačinec s drchničkou! Plevel drchnička kvete červenými kvítky, kdežto ptačinec bílými. I drchnička obsahuje cenné látky - glykosidy, saponiny, třísloviny. Bylináři ji doporučují při lehčích poruchách jater a ledvin, zevně na hnisavé a nehojící se rány nebo na bércové vředy. Ve formě sedací koupele se osvědčuje na hemoroidy. Podává se ve formě odvaru vařeného jen asi dvě minuty a denně se jej pije maximálně decilitr. Ovšem pozor: její působení bývá dosti razantní, neboť je řazena mezi drogy mírně jedovaté. Je třeba se vyvarovat předávkování a neužívat ji dlouho!!!

Zde je vidět, jak vypadá drchnička: drchnička foto.

Hanka Synková, poradkyně zdravého životního stylu
autorka 5 knih o výživě, např. „Všechno je dobré“

Zdroj: Ptačinec žabinec jako léčivá rostlina

Zhubněte jednou provždy 2

Autorka Antónia Mačingová v této knize vysvětluje jednoduchý princip přechodu od běžného stravování ke stravování, které je správné a prospěšné. Běžné stravování a nevhodný způsob smýšlení o sobě mají za následek, že jsme lehkou kořistí farmaceutického průmyslu a drahých, často neúčinných výživových doplňků.

Najdete zde i mnoho receptů pro ty, kdo nekonzumují maso. Rovněž nechybí ukázka netradičního vánočního menu a zajímavý příběh Simonky, žačky Antónie Mačingové. Simonka je jedna z vás. Uvidíte proměnu jejího fyzického těla a také to, jak se změnila v kreativní mladou ženu tím, že se zbavila zděděných i získaných návyků. Pochopila, že jedinou překážkou, která nám brání být spokojenými a šťastnými lidmi, jsme my sami. Jo-jo efekt se neprojeví, pokud se nevrátíte k původním stravovacím a myšlenkovým návykům.

Zdroj: Jak se projíst do štíhlosti podle Mačingové

Nejen květ, ale i plod je jedlý

Lípa poskytuje nejen květ. Zkuste rozkousat lipovou kuličku. Když spěje do stádia plodu, chutná jako oříšek. A když je to ještě poupě, je to takový „čaj v kostce“, tedy vlastně v kuličce. Když ji pořádně rozkoušeme, ucítíme tu skvělou vůni a taky výbornou chuť – hladivou a tak trochu po medu. Pochutnáme si a ještě uděláme něco pro prevenci nachlazení, protože v té kuličce jsou enzymy a vitaminy a silice a taky slizové látky, které chrání sliznice.

Lípa

Mělo by to být z našich lip, ne z těch velkolistých, které k nám připutovaly z Ameriky a které se vysazují v parcích. Jejich květy údajně nejsou pro konzumaci vhodné.

Hanka Synková, poradkyně zdravého životního stylu
autorka 5 knih o výživě, např. „Všechno je dobré“

Zdroj: Lípa pro chuť i pro zdraví

Filozofie stravování

Autorka vypracovala čtyřtýdenní stravovací program, který lidem pomáhá získat ztracenou energii, vypadat dobře a hlavně – vyléčit se. Spolu se zlepšením krevního obrazu se zvyšuje aktivita vnitřních orgánů, zvyšuje se bazální metabolismus, a navíc ubývají kila. Její filozofií je nesoustředit se na hubnutí. Pozornost věnujte výběru potravin s vysokou hodnotou živin a vaše tělo se vám odmění zlepšením zdraví a snížením podílu tuku. Jen zdravý organismus může bojovat s následky předchozích prohřešků. Vždyť svoboda a nezávislost mají základ ve znalostech, které dokážeme využít k vlastnímu vývoji. Osvoboďte se od médií a reklam, přestaňte být závislí na produktech, které vám slibují rychlý účinek, vždy je v tom nějaký háček. Jak uvádí Mačingová: „Jasno v hlavě rovná se pořádek na talíři.“

Zdroj: Zhubněte jednou provždy 2

Recept proti křečovým žilám

Ráno po probuzení a večer před usnutím zvedneme nohy do výšky tak, že naše tělo tvoří pravý úhel. Pokud nám to činí potíže, můžeme nohy přidržovat rukama. V kotnících děláme malé kroužky. (Můžeme měnit směr, jak potřebujeme.) Je to docela jednoduché, jde jen o to udělat jich opravdu čtyřicet. Zpočátku to může být náročné, ale je třeba vytrvat. Když pak nohy položíme zpět na podložku, máme pocit, jako by se žíly propláchly teplou vodou. Cítíme příjemné teplo. Když to budeme dělat opravdu pravidelně, asi tak po měsíci ucítíme rapidní rozdíl.

A když ještě k tomu upravíme jídelníček, ušetříme si spoustu komplikací, jako jsou třeba bércové vředy. O tom zas někdy příště.

Hanka Synková, poradkyně zdravého životního stylu

autorka 5 knih o výživě, např. „Všechno je dobré“.

Zdroj: Prevence proti křečovým žilám

Jak trhat kopřivy?

Říká se - hodného nepálí. Kdo je hodný? Ten, kdo k nim přistupuje s pokorou a ví, jak na ně. Jak je tedy trhat? Jednoduše. Tak, jako bychom hladili kočku. Tedy - po srsti. Moje babička trhala kopřivy holýma rukama a já se divila, že ji to nepálí. Už po létech byla zvyklá, ale také věděla, že na kopřivách jsou malé výrůstky trichomy, něco jako trny. Když o ně zavadíme, vyleje se z nich cosi jako kyselina. A to nás pálí. Musíme trhat tak, abychom ty „trny“ nezlomili. Podívejte se na kopřivu zblízka a zkuste to - jako byste kopřivu zlehka pohladili po stonku odspodu. Samozřejmě je lepší zůstat na povrchu trsu a nestrkat ruku do metrových kopřiv. A nechtějte si kopřivu v sáčku upěchovat. Pro všechny případy si můžete vzít i gumovou rukavici, ale vězte, že kopřivu holýma rukama trhají už i moji vnoučci.

Hanka Synková, poradkyně zdravého životního stylu

autorka 5 knih o výživě, např. „Všechno je dobré“

Zdroj: Kopřiva pro zdraví a jak na ni

Schůdková metoda

Schůdková metoda je delší proces odbourávání podkožního tuku, ale jeho účinky se projevují nejen stoupající se estetikou Vašeho vzhledu, ale především zlepšením kvality Vašeho života a zdraví. Schůdková metoda je následující: začnete 28denní detoxikací. Čím více z dané doporučené stravy přijmete, tím bude Vaše tělo častěji nuceno zpracovávat přijatou vlákninu, a na její zpracování bude odčerpávat energii z podkožního tuku. Po detoxikaci se tři měsíce stravujete podle knihy Mačingové, a poté si opět dáte 28denní detoxikaci. Takto pokračujete, dokud se svým tělem nebudete spokojeni. Jakmile dosáhnete uspokojivého výsledku, zvolíte si vlastní způsob udržování hmotnosti. Může to být fyzická aktivita (ideálně), ale najít se dají i jiné postupy. Mačingová zvolila vlastní způsob, při němž nevzniká žádný tlak na psychiku, že něco nemůžeme do konce života konzumovat: Pět dní v týdnu se autorka stravuje tak, jak je popsáno v knize. V sobotu a v neděli si dá cokoli, na co má chuť, a i v takovém množství, jaké zvládne.

Zdroj: Jak zhubnout podle Mačingové

Poslání knihy

Svůj smysl bude kniha mít i pro ty, kdo na přírodní praktiky nevěří. Úžasný je například autorčin olejíček na bříško nebo zubní olej na bolesti při růstu zoubků. Novorozenecký pupík se krásně hojí s růžovo-čajovníkovým hydrolátem. A co více, autorka zde popisuje nejvoňavější ze všech voňavých olejů proti striím.

Kniha je také kompletním pojetím péče o novorozence se vším všudy, takže po přečtení je člověk teoreticky vzdělán téměř jako profesionál. Výborná je i inspirace, co se týče aromatických olejů. Je to kniha, která nedělá z těhotenství byznys, jak to vidíme dnes všude, ale vládne v ní úplně jednoduchý a přirozený přístup k mateřství.

V knize nenajdeme jen informace o účincích vůní a homeopatik, o čajích, o ricinovém koktejlu, ale také o sexu s partnerem během těhotenství (zajímavé například je, že sperma obsahuje stejné látky, jako jsou ve vyvolávacích tabletách při porodu). Pokud chcete zjistit více o všem výše uvedeném, kupte si knihu „Zdravé těhotenství, přirozený porod“. Věřte, že tuto investici oceníte.

Zde můžete knihu koupit.

Zdroj: Přirozený porod

Omeleta z kopřiv

Použijte mladé vršky kopřiv, nejlépe jen dva vrchní lístečky. Kopřivy by měly pocházet z čisté oblasti, tedy ne od kraje cesty, kam se chodí venčit psi, ale také ne zpod svahu pole, z nějž by mohlo stékat hnojivo.

Nasbíráme sáček těchto lístečků asi tak o velikosti 20 x 30. Rozprostřeme je v sítu nebo v děrované nádobě na balkón či na okenní parapet, aby se případní obyvatelé z říše hmyzu mohli vzdálit. Pak teprve kopřivy opereme. Vložíme do kvalitního mixéru, přidáme 3 vajíčka, trochu bylinkové soli, lžičku sušeného česneku nebo stroužek česneku čerstvého. Rozmixujeme a vlijeme na rozpálenou pánvičku se lžičkou omastku, aby vznikla silná omeleta. Necháme na mírném ohni ztuhnout. Pak dřevěnou špachtlí rozdělíme jako dort na jednotlivé trojúhelníčky, ty pak obrátíme a necháme dojít. Omeleta je temně zelená, takže ji můžeme ozdobit třeba čerstvým sýrem a proužky kapie nebo zakysanou smetano a chřestem.

Hanka Synková, poradkyně zdravého životního stylu

autorka 5 knih o výživě, např. „Všechno je dobré“

Zdroj: Rychlá, zdravá, laciná večeře

Nová kniha od Mačingové

Kniha se skládá z úvodu a deseti kapitol.

Úvod knihy se zabývá základními principy stravování podle Mačingové, vyvrací kritiky na základě přesvědčivých argumentů dle principů a filozofie stravování.

Příběh Simončiny přeměny: Zde autorka popisuje příběh Simony, její náhlou změnu. Jedná se o teenagerku, která neustále bojovala s chutí na sladké, měla nepravidelný jídelníček s hladověním a neustálé výčitky ohledně dietních chyb. K novému stravování se přidali i rodiče Simony. U nich byl přechod na stravování podle Antónie Mačingové postupný. Po absolvování první detoxikace se rodičům upravil cholesterol a váhové úbytky u otce byly 12 kg a u matky 7 kg. Nejde však o kilogramy, ale především o úbytky v centimetrech.

Něco pro vegetariány: Tato kapitola se věnuje konkrétním receptům, které jsou doplněny fotografiemi zhotovených pokrmů. Je zde 21 receptů s fotografiemi.

Sváteční menu: Jde o univerzální skladbu menu, které je vytvořeno jak pro „masožravce“, tak pro vegetariány. Jsou zde zajímavě skloubené jednotlivé chody a při pohledu na fotografie se vám začnou doslova sbíhat sliny. V této kapitole je 9 receptů s fotografiemi pokrmů.

Sladké recepty z mouky: Tato pasáž je určena mlsounům, kteří nedokážou odolat sladkému pokušení. Autorka do svých pokrmů používá žitnou mouku, sójové mléko, jáhlovou mouku a další zdravé ingredience. Když se například podíváte na recept „Šišky s ořechy“, řeknete si, že jde o zcela běžné jídlo, ale když se podíváte na fotografii pokrmu, tak neodoláte a začne ve vás hlodat červíček, co to zkusit? Tato pasáž obsahuje 11 sladkých receptů, mezi nimiž nechybí tolik populární muffiny anebo klasické koláče se švestkami či maková buchta.

Slané moučné recepty: Tuto kapitolu využijí zastánci pizzy a slaných moučníků. Je zde 12 receptů od pizzy, tortill, chleba, rohlíčků až po slané koláče. Úžasně vypadají šneky z listového těsta, které se výborně hodí na slavnostní příležitosti. Ani zde se nemusíte bát, že byste si nevybrali své oblíbené jídlo.

Těstoviny: Zde autorka využívá veškerých možností přípravy celozrnných těstovin od lasagní po klasické špagety. Je zde 5 receptů s různými ingrediencemi, které jsou velmi zajímavé.

Recepty bez masa: Tato pasáž potěší vegetariány. Najdou tady velmi lákavé špízy, zapečené rolky, brambory, květák, lívance, čočku, fazole a další. Tato část knihy se skládá z 12 receptů a nechybí zde ani klasické vegetariánské knedlo-zelo a... to je překvapení.

Recepty s masem: Skvělá kapitola pro milovníky masa. Je zde 12 receptů s jehněčím, hovězím, králičím, krůtím a kuřecím masem. Nechybí ani recept na domácí paštiku a velmi zajímavý salát s tuňákem. Obzvlášť pikantně vypadají kuřecí kapsy a hovězí steak na kajenském pepři. Opravdu se vám při pohledu na fotografie začnou sbíhat sliny.

Ovoce: V této části jsou pouze 2 recepty, a to z toho důvodu, že autorka upřednostňuje konzumaci ovoce v dopoledních hodinách převážně v neupravené podobě. Tip na zajímavou pochoutku: nakrájejte si plátky jablka a pouze posypejte skořicí a zakápněte citronovou šťávou a medem.

Dresinky: Co by to bylo za jídlo, kdybychom jej nedoplnili dresinky. Autorka zde uvádí 3 recepty na dresinky, které se hodí k masům nebo salátům.

Všechny recepty obsažené v této knize jsou doplněné informací, pro jakou krevní skupinu jsou vhodné, a jinými doporučeními autorky.

Zdroj: Jak se projíst do štíhlosti podle Mačingové

Ingeborg Stadelmann – autorka knihy

Ingeborg Stadelmann (* 1956), porodní asistentka a matka tří dětí, je spoluzakladatelkou ordinace porodních asistentek „Erdenlicht“ (Pozemské světlo) v Kemptenu a po mnoho let se věnovala domácím porodům. Jejím hlavním zájmem přitom byla celková péče o těhotné a matky, v níž úspěšně uplatňovala vedle klasické homeopatie a bylinkářství především aromaterapii. V současnosti se již několik let zaměřuje výhradně na profesní vzdělávání porodních asistentek a ošetřovatelek (a ošetřovatelů) a také na vzdělávání dospělých. V celé německy mluvící oblasti pořádá přednášky a semináře k tématům přirozené porodnictví, fytoterapie, homeopatie a aromaterapie. Ingeborg Stadelmann byla za své zásluhy v roce 2004 vyznamenána bavorským svazem porodních asistentek diamantovou čestnou broží. Již v roce 1999 dostala za své zásluhy jako porodní asistentka a iniciátorka porodního domu „Erdenlicht“ Zlaté jablko od kemptenského spolku žen. K jejím nejnovějším projektům patří zahrada bylinek a vůní na hradním valu v Kemptenu (AIIgau), kterou iniciovala spolu s lékárníkem Dietmarem Wolzem a která byla otevřena v červenci 2005.

Ingeborg Stadelmann je zkušená německá porodní asistentka, zastánkyně přirozeného porodnictví a komplexní péče o ženy v těhotenství, během porodu i po něm. Vedle bylinkářství a homeopatie se věnuje především aromaterapii a tento svůj „koníček“ dotáhla až k uzavření spolupráce s jednou z lékáren v Kemptenu, pro kterou zajišťuje výrobu nejrůznějších voňavých a léčivých olejíčků. Tato specifická zaměření autorky se do obsahu knihy značně promítají a lidé naklonění některému z uvedených přístupů mohou uvedené informace o vhodných bylinkách, vůních či homeopatických lécích vnímat jako významnou přidanou hodnotu.

Autorka začínala na klinice, v roce 1984 odešla a založila si vlastní praxi, začala se věnovat i domácím porodům. Není to tak dávno, kdy bylo běžné i v našich krajích rodit v domácnostech se svojí porodní asistentkou. Nyní jsme z těhotenství udělali chorobu, porodníky jsou převážně muži. Kniha nabízející alternativní pohled je na našem trhu ojedinělá. Od svého vzniku v roce 1994 se dočkala už mnoha vydání.

Zdroj: Přirozený porod

Chlebová polévka

Rychlá polévka, při níž využijeme cenné suroviny, je současně i zdravá.

Nestává se to často, ale i sebechutnější chléb může občas zbýt. Protože domácí chléb peču z kvalitních surovin, jako je špaldová mouka, určitě využiji i zbylý chléb.

V předstihu (nejlépe večer) kousky chleba namočím asi do dvou litrů vody. Na lžíci olivového oleje nebo másla dám zpěnit na kostičky nakrájenou cibulku. Nastrouhám kousek mrkve, celeru, petržele. Zeleninu s cibulkou lehce orestuji, až voní. Přidám chléb i s vodou, v níž se namáčel. Osolím bylinkovou solí. Rozvařím. Rozmixuji ponorným mixérem. Přiliju ve studené vodě rozmíchaný biobujón (1-2 lžičky). Krátce povařím. Ochutím čerstvě mletým pepřem. Na talíř dám nasekanou petrželku a přeliji polévkou. Každý si může polévku ochutit dle svého citrónem nebo umeoctem.

Vylepšená chlebová polévka

  1. Do polévky můžeme přidat zakysanou smetanu nebo jogurt.
  2. Usmažíme vajíčka a dáme je do talíře, kam budeme polévku servírovat.
  3. Do polévky dáme podušené houby.
  4. Při vaření použijeme též sušený zázvor - polévka bude pikantnější.
  5. Při vaření použijeme čerstvý libeček. Polévka bude „masovější“.

Hanka Synková, poradkyně zdravého životního stylu
autorka 5 knih o výživě, např. „Všechno je dobré“

Zdroj: Domácí chleba z kvásku

Zdravé těhotenství, přirozený porod – kniha

Kniha není plná zbytečných obrázků, zato se věnuje každému tématu či problému, s nimiž se těhotná žena během těhotenství, porodu i šestinedělí může setkat. Kniha je napsaná profesionální porodní asistentkou, která věcně popisuje jednotlivá témata, jakož i na příkladu z praxe ukazuje reakce a přístup maminek. Kniha Zdravé těhotenství, přirozený porod je citlivým průvodcem těhotenstvím, porodem a šestinedělím, který nabízí ověřené praktické návody, jak v těchto obdobích využít bylinek, homeopatických přípravků a éterických olejů. Kniha by se tedy dala zařadit spíše do kategorie univerzálních příruček, které lze doporučit k prostudování každé rodině, která prožívá šťastné chvíle očekávání nového člena domácnosti. Nejedná se o knihu, ve které by vás někdo nutil rodit doma.

Kniha je objemná a na první pohled poměrně drahá. Na zhruba 476 stranách vás autorka postupně obeznámí se specifiky jednotlivých trimestrů těhotenství a zvláště s posledními týdny před porodem, od popisu tělesných změn, vývoje miminka přes různé obtíže, varianty místa porodu až po přípravu na pobyt v porodnici atd. Další část vás provede porodem, jeho fázemi, narozením dítěte i případnými méně šťastnými okamžiky, když nás děťátko předčasně opustí. Na následujících zhruba 200 stranách autorka rozebírá specifika raného a pozdního šestinedělí, péče o novorozence a kojení. To vše podrobným, přitom srozumitelným a čtivým způsobem, společně s ucelenými informacemi o doporučované přírodní léčbě a homeopatii. Kniha má kvalitní rejstřík, který usnadňuje vyhledávání při jednotlivých obtížích.

Kniha je v podstatě obsáhlou a univerzální příručkou, kdy hlavní myšlenkou je pravdivé: „Bude to jinak.“ Jinak, než očekáváte, jinak než minule, prostě jinak. Protože nikdy nevíme, co nám situace nakonec přinese. A i kdybyste z celé knihy měli přijmout jen tuto myšlenku, tak to stojí za to. V situaci, v jaké se nachází v současné době české porodnictví, je kniha jedinečnou možností pro laickou i odbornou veřejnost, jak se komplexně seznámit s jiným, pro mnohé z nás trochu nezvyklým pohledem na těhotenství, porod a šestinedělí, na způsob péče a volbu osoby nebo osob poskytujících péči v tomto období. Pro budoucí rodiče je kniha základním zdrojem informací k tomu, aby mohli projít obdobím těhotenství, porodu a šestinedělí vědoucí, posílení a sebevědomí. Také je nepostradatelným vodítkem pro mladé porodní asistentky.

Autorka ukazuje prvorodičkám s panickou hrůzou z porodu, že to může být i jinak, než popisují hororové příběhy rodiny či známých. Díky této knize zjistíte, že existuje řada možností a že plynule přejdete od neinformované „těhulky“ do pozice odhodlané rodičky, která hledá řešení pro příjemný porod.

Zdroj: Přirozený porod


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Hanka Synková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP