Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZVEDÁNÍ BŘEMEN PŘI PLOTYNCE

OBSAH

Únik moči při kýchnutí

Stresová inkontinence je únik malého množství moči například při kýchnutí, smíchu, zakašlání či při těžké fyzické námaze, jako je zvedání břemen nebo cvičení. Tento typ je také nejlépe léčitelný, přičemž je důležité problém včas konzultovat s lékařem.

Zdroj: Únik moči

Poradna

V naší poradně s názvem OMEZENÍ PO OPERACI BRÁNIČNÍ KÝLY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Dobrý den,
Jaká jsou omezení po operaci brániční kýly co se týče fyzické zátěže, zvedání břemen atd.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po operaci brániční kýly (hiátová hernie) jsou tato omezení:
- několik dní po operaci, má být strava pouze tekutá, později pak polotuhá;
- vyloučit se má namáhavá fyzická aktivita po dobu 6 týdnů;
- operační rány se musí udržovat čisté a suché;
- musí se dokončit předepsaný průběh pooperační léčby;
- pokud to lékař nedoporučí, tak je třeba se vyhnout lékům proti bolesti;
- vyhnout se jakékoliv možnosti zácpy a k tomu účelu užívat léky podle doporučení lékaře;
- je třeba změnit způsob stravování v dlouhodobém horizontu;
- důležité je žvýkat jídlo důkladně a jíst pomaleji, aby potrava měla dostatek času dojít jícnem až do žaludku;
- vyhnout se syceným nápojům, protože způsobují nadýmání a pacienti nemohou po operaci krkat;
- v době rekonvalescence se nesmí jíst vleže;

Fyzickou námahu je možno zařazovat až sedmý týden po úspěšně zhojené operaci. Návrat do plné síly potrvá dva měsíce, přičemž zátěž se přidává postupně - od malé vytrvalostní a později pak silovou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Omezení po operaci brániční kýly

Únik moči u žen

Výskyt inkontinence se zvyšuje s přibývajícím věkem ženy, kdy klesá hladina ženského hormonu estrogenu a současně povolují svaly pánevního dna, a to zvláště po menopauze. Důvodem může být i prodělání těžkého porodu nebo dlouhodobá nadměrná fyzická zátěž při zvedání břemen. Samovolný únik moči může také nastat z důvodu jiné nemoci, jako je například diabetes mellitus (cukrovka) nebo neurotické onemocnění. Jednou z možných příčin je také infekce dolních cest močových (při akutní inkontinenci). Větší riziko je také při obezitě nebo chronickém kašli, kdy je močový měchýř vystavován větší zátěži.

Zdroj: Únik moči

Diskuze

V diskuzi REKONVALESCENCE PO OPERACI ŠEDÉHO ZÁKALU,SILOVÁ ZÁTĚŽ NA ORGANISMUS V DOBĚ POOPERAČNÍM,JAK DLOUHO? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Macková.

Prosím o radu jak dlouho je potřeba šetřit organismus po operaci šedého zákalu,aby nebyl narušen pooperační stav,rekonvalescence.Jak dlouho se vyvarovat zvedání těžších břemen,zohýbání,tlačení atd.Prosím o odpověď z vlastních zkušeností.Děkuji!!!!!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Srovnalová.

prosím,jak dlouho se šetít po operaci šedého zákalu.Děkuji Ssrovnalová marie

Zdroj: diskuze Rekonvalescence po operaci šedého zákalu,silová zátěž na organismus v době pooperačním,jak dlouho?

První příznaky těhotenství po ET

Příznaky těhotenství jsou stejné jako u každého přirozeného těhotenství.

3. den po ET

Třetí den po ET se doporučuje klidový režim, bez zvedání těžkých břemen, sexuální abstinence a psychická pohoda bez stresů. Pokud se vyskytne krvácení nebo bolesti podbřišku, je nutné kontaktovat centrum, kde došlo k přenosu.

4. den po ET

Čtvrtý den po ET se doporučuje stejný postup jako u 3. dne.

7. den po ET

Sedmý den po ET si pacientka může provést těhotenský test. Ten může být pozitivní, či negativní, což nemusí znamenat, že se nejedná o těhotenství. Rozhodující je 14. den po ET, což je popsáno výše v článku.

Zdroj: Příznaky těhotenství po KET

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI PO ZDVIŽENÍ TĚŽKÉHO BŘEMENE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luk.

již třetí týden po zvednutí s přenesením litinového radiátoru v mírném předklonu..mě bolí při poloze do sedu a hlavně při zvedání břemene ze sedu levý kyčel v oblasti kloubu...bolest silná..rengen kloubu negativní...vnímám to jako by byla poškozená chrupavka okolo kloubu...? mohlo dojít k nějakému natržení či podobně..děkuji za odpověd ...57 let, bývalý sportovec, zvyklý na zátěž,postava středně svalnatá, strava zaměřená na ochranu kloubů..obvodák řekl natržený sval a ortopéd bolesti od páteře...chůze ,běh, zvedání břemen ve stoje bez bolesti..trvalé bolesti přišli až druhý den po zátěži

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kdy jste naposledy cvičil mrtvý tah? Je to už dávno? Zvednutím těžkého radiátoru jste si nejspíše namohl svaly - vzpřimovače a ty teď bolí. Musíte zůstat v kontaktu s ortopedem a dodržovat klidový režim. Ve stravě posilněte aminokyseliny a vápník, abyste dodal tělu potřebné stavební prvky k obnově poškozené tkáně. Zkuste se dohodnout s ortopedem na rehabilitaci. V rámci rehabilitace byste dostal podpůrnou léčbu a návody, které by vás vrátily rychleji zpět.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolesti po zdvižení těžkého břemene

Příčiny

Výhřez meziobratlové ploténky se nejčastěji vyskytuje v bederní oblasti. Je provázen velmi silnou bolestí, protože je utlačována mícha. Nastává porucha hybnosti i citlivosti, bolest často vystřeluje do nohy. Vyvolávajícím momentem je většinou prudký pohyb (například při tenise) nebo zvedání těžkých břemen na stavbách apod. Potíže mohou přijít náhle nebo se déle vyvíjet.

Pokud se jedná o vyhřeznutí ploténky v bederní oblasti, pak se vyskytují tyto příznaky:

  • bolest vystřelující do kostrče, nohou a chodidel; bolest zad může i nemusí být přítomna;
  • necitlivost nebo mravenčení v nohách nebo chodidlech;
  • oslabení svalů;
  • nemožnost močení.

Zdroj: Vyhřezlá ploténka v bederní páteři

Poradna

V naší poradně s názvem SEKVESTRACE MEZIOBRATLOVÉHO DISKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Šlejtrová.

Při vyšetření pomocí magnetické rezonance mi byl diagnostikován paramediální levostranný výhřez meziobratlového disku L5/S1, ploténka snížená, snížená intenzita signálu, sekvestrace meziobratlového disku, sekvestr zaklíněn ve foraminu S1 s tlakem na kořen S1 vpravo. Nějak z toho nejsem moudrá. Jsem sice objednaná na kontrolu k neurologovi, ale ráda bych dopředu věděla, na čem jsem.
Martina Šlejtrová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle výsledků vyšetření na magnetické rezonanci u vás došlo k úplnému oddělení disku mezi obratli v bederní oblasti. To se projevuje jako bolest dolní končetiny v oblasti kotníku a čtvrtého a pátého prstu na noze. Tyto problémy se dají odstranit pouze operativně s následnou podporou ve formě cvičení a protahování. Taktéž se zavedou i režimová opatření: spánek s pokrčenými končetinami; omezení zvedání těžkých břemen, a když už, tak jen z podřepu; udržování páteře co nejvíce ve vzpřímené poloze; při sedu používat opěradlo a opěrku hlavy; Další informace vám sdělí neurolog při vaší ohlášené návštěvě. Nebraňte se operaci, která vás může zbavit nepříjemných bolestí a vrátit vás do dob, kdy vám bylo dobře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sekvestrace meziobratlového disku

Zvedání nehtu

Zvedání nehtu může být způsobeno onemocněním označovaným jako onycholýza, což znamená oddělení, uvolnění nehtové ploténky od nehtového lůžka.

Příčiny

Jedná se o patologický proces vyvolaný různými příčinami. Může být způsoben traumaticky, různými kožními chorobami, jako je psoriáza, onychomykóza, či některými celkovými nemocemi, například tyreotoxikózou. Zvláštním případem je fotoonycholýza.

Příznaky

Pokud máte onycholýzu, začnou se vám nehty „odlupovat“ nahoru od nehtové podložky a pravděpodobně uvidíte bílé zabarvení. Proces naštěstí není bolestivý.

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadá zmiňované zvedání nehtu.

Zdroj: Nemoci nehtů na nohou

Diskuze

V diskuzi NESNÁŠENLIVOST ČÁSTEČNÉ ZUBNÍ PROTÉZY HORNÍ ČELISTI. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Šacherová.

Vážený, mám druhou částečnou horní protézu, ukotvenou na vlastních trojkách. První byla zhotovena z DEFLEXU, po kterém mě pálilo v ústech, jazyku a rtech a po třičtvrtě roce trápení jsem si dala zhotovit protézu z klasické pryskyřice. Týden jsem byla bez potíží a pak se vrátilly potíže,nejdřív mírné, ale postupem času zesilovaly a po půl roce jsou potíže už někdy nesnesitelné. Mám neustále bolavý jazyk , dolní ret a patro, silný pocit spálených ůst a rtů. Jím jen tekutou,studenou stravu, vše ostatní mě zraňuje.Týden jsem protézu nenosila a užívala ZODAC tabl, stav se trochu upravil, ale po týdnu vysazení a nošení protézy je vše stejné. Chtěla bych se zeptat, zda je možná alergie na pryskyřici a deflex a jak mám postupovat dále. Moje zubní lékařka kroutí rameny. Děkuji za odpověď Šacherová Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina Straková.

Dobrý den, měla bych dotaz zda existuje zubní náhrada,která nedráždí jazyk a rty. Mám pálení jazyka a zvedání žaludku. Náhradu mám na spodním patře, spodní nesnesu vůbec. Prosím o radu děkuji Straková Jiřina

Zdroj: diskuze Nesnášenlivost částečné zubní protézy horní čelisti.

Výhody dobrého zdraví střev

Snadné vyprázdnění střev je důležitou součástí dobrého zdraví střev a může pomoci udržet svaly, které ovládají střeva, aktivní a silné.

Měli byste se zaměřit na:

  • chodit na toaletu 3krát týdně až 3krát denně
  • vytvářejte dobře tvarované hladké lejna, která snadno projdou
  • vyhněte se namáhání (tlačení) na záchodě.

Většina lidí se v mládí naučí dobrým střevním návykům (kdy a jak chodit na toaletu) a během rané dospělosti si vybuduje silné svaly pánevního dna (svaly, které řídí pohyb střev).

Někteří lidé mohou mít s věkem problémy. Chronická zácpa, chronický kašel, zvedání těžkých břemen, porod a menopauza mohou oslabit pánevní svaly a vést k:

  • namáhání a tlačení na záchodě
  • špatné kontrole konečníku (inkontinence).

Zdroj: Jak vyvolat vyprázdnění

Poradna

V naší poradně s názvem VYHRIZLE PLOTENKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš.

Dobrý den mám 25 let a do teď jsem delal těžkou fyzickou práci.Nyni jsem zaměstnam jako skladník ale je to taky celkem fyzicky náročna práce.Před necelými 2 lety mě chytly záda že jsem se nemohl ani hýbat a chodil jsem na opichy zad.po opichách bolest ustala na cca měsíc a záda začaly znova bolet ale ne moc.ale postupem času záda začaly bolet vic a vic a na konec před měsicem jsem nemohl ani chodit a skončil jsem na neschopence a na praškach,bohužel léky nepomáhaly tak jsem byl na rengenu a nebyl žadný nalez tak jsem dostal znova opichy 10x injekce to zabíralo ale ne uplně.tak jsem pak ukončil neschopnost a vratil jsem se do práce.V práci jsem necelý 3 týdny a záda boli opět hodně.bolí v bederní části a vystřeli do kostrče a občas necítím pravou nohu a časté mravenčení v končetině.Záda bolí když stojím,sedim,ležim no furt mam problém si oblect ponožky nebo spodní pradlo bolí záda ještě víc.a o zvedáni břemen nemužu ani pomyslet ale musím vykonávat v práci a hodně v předklonu.Ale dnes jsem volal svému doktorovy ohledně vysledků CT a prý mam vyhřizlé 2 ploténky o 3mm.Prosím poraďte jak dal postupovat v práci a s lékaři.Hodně se bojím abych si v práci neublížil více.Mockrat vám děkuji za ochotu a pomoc s pozdravem Valsa Lukáš

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vyhřezlé ploténky jdou operovat. Nejlépe to dělají na neurochirurgii v Hradci Králové. Za dva týdny po operaci jste bez obtíží a zcela fit. Také je prospěšné cílené cvičení - rehabilitace pod dohledem zkušeného fyzioterapeuta. Někdy stačí k vyléčení jen tato rehabilitace a na operaci se pak nemusí. Fyzioterapeut bývá dnes na volné noze a dokáže se časově přizpůsobit vašim možnostem. Cena za hodinu s fyzioterapeutem může stát kolem 600 Kč.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vyhrizle plotenky

Osteopenie krčku femuru

Osteopenie se vyznačuje trvající bolestí kyčle či pánve bez předcházejícího traumatu.

Důležitou součástí léčby je i přiměřený pohyb – pacientkám se doporučuje nepřerušovat obvyklé fyzické aktivity, jako je plavání, cyklistika, lyžování, jóga, procházky. Je důležité je upozornit na ochranu proti úrazům a nedoporučuje se zvedání břemen nad 10 kg. Pohyb stimuluje přestavbu kostních trámečků do směru nejvyššího zatížení. Opakovaně se pacientkám zdůrazňuje, že jejich kosti se i v jejich věku stále staví a bourají. A tím, že se podpoří jejich stavba, přibrzdí se bourání kosti, a tak se osteoporóza může vyléčit. Dále léčba osteopenie krčku vyžaduje jak změnu diety – zvýšit příjem vitamínu D a vápníku hlavně ve formě mléčných výrobků, tak i změnu životního stylu – nekouřit, omezit příjem kofeinu, zvýšit pohyb. Navíc výsledky léčby nejsou vidět hned a léčba trvá obvykle několik let.

Zdroj: Osteopenie

Poradna

V naší poradně s názvem GILENYA DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Brzáková.

Dobrý den, užívám tabletu Gilenya 5 týdnů a začaly mi otékat nohy, hlavně kolem kotníků. Dá se s tím něco dělat ? Nikdy jsem na to netrpěla.
Irena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék gilenya je nový lék na roztroušenou sklerózu a nežádoucí účinky se teprve shromažďují. V každém případě je nezbytné, abyste o otoku kotníků informovala lékaře, který vám gilenyi předepsal. Gilenya je velice účinný přípravek, ale bohužel s vážnými vedlejšími účinky zvláště na srdce. Proto to nepodceňujte a jděte s tím k doktorovi. Místo gilenye je možné případně použít lék interferon beta.
Na omezení otoků je vhodné nosit kompresní punčochy, střídavě ochlazovat dolní končetiny a také zvedání nohou vzhůru v leže s oporou o stěnu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Gilenya diskuse

Účinky

Alobal zmírňuje bolesti kloubů, zad i pooperačních jizev. Jelikož se tato metoda používá k regulaci přirozené energie těla, může být použita i pro znecitlivění při revmatoidní artritidě, ischiasu, bolestech svalů či při vyhřezlé plotýnce. Někteří lékaři v USA naznačují i jisté možnosti léčení dny. Aby bylo možné léčit dnu, je prý třeba zabalit alobal kolem obou palců a nechat působit po dobu 12 hodin. Tento postup by měl být opakován po dobu 12 dnů.

Vzhledem k tomu, že hliníková fólie působí jako protizánětlivý prostředek, můžete být využita i pro zmírnění otoků.

Zdroj: Alobal na bolest

Poradna

V naší poradně s názvem CHŮZE,JÍZDA NA KOLE,PLAVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Swobodová.

Dobrý den,mám ještě jeden dotaz:na neprůchodnost cév v levé noze 3.st. a v pravé noze 1.st.užívám ráno 2 ks Detralex a nosím kompresní punčochy.Mám doporučení také na chůzi,jízdu na kole a plavání.Prozatím mohu jezdit doma na rotopedu a chodit,ale nevím,jak dlouho denně,poradíte mi?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Posílení svalů lýtkové pumpy je prospěšné a proto byste tyto aktivity měla dělat co nejčastěji, podle toho jak vám to dovolí váš zdravotní stav. Vhodné je také zařádit cviky na posílení lýtkových svalů pomocí výponů na špičkách třeba na hraně schodu. Vhodné je také několikeré vyhřátí spodní části dolních končetin horkou vodou a pak jejich schlazení (taková minisauna na nohy). Při odpočinku je dobrý krátkodobý sed v kleče a zvedání nohou vzhůru, například vleže zvednout nohy a opřít je o stěnu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chůze,jízda na kole,plavání

Zavařování okurek po jedné sklenici

Pokud se vám urodilo málo okurek, anebo si jen chcete vyzkoušet, jak se vlastně okurky zavařují, tak zde máte návod, jak na to:

Ingredience

  • 6 kuliček pepře,
  • 4 kuličky nového koření,
  • 1 kávová lžička soli,
  • 1–2 polévkové lžíce cukru,
  • 1 dl octa,
  • kopr,
  • cibule,
  • mrkev,
  • hořčičné semínko,
  • okurky.

Postup

Do sklenice vložíme kousek kopru, pár koleček mrkve a cibule, možno i česnek nebo feferonku (dle chuti), omyté nakladačky, dáme pepř, nové koření, hořčičné semínko, lžičku soli, 1–2 lžíce cukru (dle chuti), 1 dcl octa a dolejeme vodu, aby byly okurky ponořené. Zavíčkujeme a sterilujeme asi 20 minut. Je to rozpis na sklenice 600–700 g. Do menších dáme poloviční dávku. Zavařujeme buď v mikrovlnné troubě, nebo na plotýnce v hrnci, který je do 2/3 naplněný vodou, a to cca 20 minut. Okurky budou opravdu chutné a nikde vám nezbyde nálev.

Zdroj: Zavařování okurek v troubě

Diskuze

V diskuzi NEMOCI STARÝCH PSŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Müller.

Můj Francouzský buldoček se léčí na sníženou funkci štítné žlázy a na epilepsii.Léčba má vedlejší účinky.Pes nemá dobrou stabilitu,hodně jí a pije i močí.S tím jsem počítal.Ale když usíná,co 20 vteřin zvedne hlavu,jakoby ho v krku něco tlačilo.Léčbu štítné žlázy má teprve týden,tak se domnívám,že léčba nějak zřejmě ovlivňuje štítnou žlázu v krku.Jakoby ho tam tlačila.Dech má občas i sípavý a chrápe víc než kdysi.Díky.Chystám se opět k veterináři.Máte nějaký názor na to zvedání hlavy při usínání ?Může to být od slabě fungující štítné žlázy ?Díky za názory.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemoci starých psů

Co na vnitřní hemoroidy

Vnitřní hemoroidy jsou uloženy uvnitř konečníku, zpočátku se projevují nepříjemným pocitem tlaku v konečníku. V dalších stadiích onemocnění je nejčastějším příznakem jasně červená krev ve stolici, na toaletním papíru. Při vyšších stupních hemoroidů může dojít k vyhřeznutí konečníku, což bývá spojeno s větším odchodem hlenu. Pokud jsou hemoroidy dlouhodobě zanedbávané a staly se již chronickými, je nutné tyto potíže řešit operativně. Neustálé váhání a odkládání návštěvy lékaře je nebezpečné. Vnitřní hemoroidy bývají často podceňovány. Samoléčba běžně dostupnými léčivými přípravky přináší pouze dočasnou úlevu a časem může dojít k závažnějším zdravotním potížím. Vnitřní hemoroidy neustále dorůstají a bez operativního zákroku nemizí.

Při léčbě nebo po zákroku se doporučuje:

  • dodržovat pitný režim: 2–3 litry tekutin denně
  • omezit kořeněná a kyselá jídla
  • doplnit běžnou zdravou a netučnou stravu o dostatek vlákniny, nejlépe sníst každý den alespoň 200–300 g ovoce nebo vařené zeleniny
  • dodržovat pravidelně hygienické návyky
  • neodkládat vyprazdňování na později
  • nekonzumovat alkoholické nápoje
  • nekouřit
  • neprovozovat sporty, při kterých dochází ke zvyšování tlaku v podbřišku (zvedání těžkých břemen, intenzivní cvičení v posilovně)
  • nejezdit na kole, na koni nebo motorce (otřesy)

Zdroj: Hemeroidy a jejich domácí léčba

Poradna

V naší poradně s názvem UCPANÉ KARPÁLNÍ TUNELY NA RUCE PŘÍZNAKY A PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Pocit necitlivých rukou v noci bývá často u lidí, kteří spí na boku s rukama pod hlavou. Pomůže na to změna polohy, když se naučíte spát na zádech s rukama podél těla. Také je prospěšné přes den relaxovat strečingem hrudní a krční páteř. S tím Vám pomůže zkušený fyzioterapeut.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Barbora.

Dobrý den,taky mám již dlouhou dobu problém s brněním rukou.Pracuji jako kuchařka, takže zvedání a nošení těžkých věcí je na denním pořádku.Přes den to ještě jde,ale jakmile si večer sednu k televizi nebo v noci jak spím tak je to horší.Je pravda že ráda spím s rukama pod hlavou,ale i když ležím a ruce mám podél těla položené tak mě dost bolí.Bolest je tak urputná že nespím.Prsty na rukou mi mravenčí a mám je studené,dlaně mám tak bolavé že mi až hoří.Bolest vystřeluje až do loktu,tím jak mám dlaně v jednom ohni tak mě tak bolí že se nemůžu ani ničeho dotknout.Když ležím tak je jedno zda mám ruce natažené nebo ohnuté v lokti bolí to tak že mám problém pohnout rukou,dokonce mi i natékají.Jednu dobu mi pomáhalo magnezium s vitamíny B6,ale bohužel už ani to nezabírá. Prosím poraďte jak dál. Děkuji

Zdroj: diskuze Ucpané karpální tunely na ruce příznaky a příčiny

Jak se pozná podrážděná slinivka

Nejčastějšími příznaky, které vedou k podezření na onemocnění slinivky břišní, jsou bolest břicha v oblasti pupku, průjmy, hubnutí, nechutenství a žloutenka (zežloutnutí kůže a očního bělma na podkladě blokády odtoku žluči – žlučovod prochází skrze část slinivky břišní a některá její onemocnění mohou způsobit neprůchodnost žlučovodu, což vede k výše uvedenému zežloutnutí).

Zánět slinivky břišní (pankreatitida) je nemoc zahrnující dvě základní skupiny onemocnění: tryptickou pankreatitidu (zánět, který je pro pankreas charakteristický, způsobený předčasným aktivováním trypsinu a spadající mezi akutní onemocnění) a skupinu pojmenovanou jako „ostatní“ záněty (podobné zánětům v jiných orgánech). V obou skupinách můžeme najít akutní, chronické a recidivující (navracející se) formy.

Akutní zánět slinivky břišní (akutní pankreatitida): Je způsoben hlavně infekcemi, obstrukcemi (ucpáním) vývodů, ischemií (nedostatečným přívodem krve a kyslíku ke tkáni), toxickými faktory a poraněními. Je častější u mužů mezi 30. a 50. rokem věku, ale přibývají případy i mezi mladšími. Příčinou je v 50 % dlouhodobá konzumace tvrdého alkoholu, ve 30 % onemocnění žlučových cest a ve 20 % jde o nekrotizují zánět slinivky.

Tryptický zánět slinivky (tryptická pankreatitida): Je velmi častý, patří do skupiny akutních onemocnění. Vzniká většinou u obézních lidí středního nebo vyššího věku, častěji u žen, mnohdy po excesu v jídle (velmi tučné) a pití (koncentrovaném alkoholu) nebo po tupém úderu do břicha, jindy po zvedání těžkých břemen. Základem onemocnění je předčasná aktivace trávicí šťávy (předčasnou aktivací trypsinu – enzym štěpící bílkoviny), která pak natravuje vlastní tkáň slinivky a tím ji poškozuje.

K poškození slinivky a následnému zánětu vede nadměrný příjem tučného jídla nebo koncentrovaného alkoholu (který aktivuje nadměrnou sekreci trávicích enzymů, které se pak ještě ve slinivce aktivují); natrávení tkáně slinivky vlastními enzymy po předchozím poškození orgánu, například tupým úderem do břicha; onemocnění žlučových cest, například žlučové kameny (cholelitiáza) a méně často kaménky ve slinivce samé, které blokují odtok pankreatické trávicí šťávy (pankreatolitiáza).

S poškozením slinivky a následným zánětem se můžeme setkat i u některých jiných onemocnění (tuberkulóza, spála, syfilis).

U zánětu slinivky hraje významnou roli rovněž genetika. Mezi rizikové faktory proto patří zhoubný nádor slinivky (karcinom pankreatu) u jiného člena rodiny (častěji se vyskytuje u mužů). Dalším z faktorů je nádor některého jiného orgánu dutiny břišní (žaludek, střevo, děloha), který vede k prorůstání nádoru i do slinivky, tomuto stavu se říká druhotný nádor slinivky (pankreatu).

Významný podíl na rozvoji některých druhů zánětů slinivky mají i alkohol, obezita a špatné stravovací návyky (tučná strava). Rizikovým faktorem jsou stavy po tupém úderu do břicha (například při kolektivních a bojových sportech) nebo po zvedání těžkých břemen. Riziko zánětu slinivky stoupá také při cholelitiáze, což je vlastně kamínek ve žlučníku, ten může ze žlučníku vycestovat a ucpat žlučové cesty. Riziko se snižuje při prevenci žlučových kamenů (hlídání příjmu cholesterolu v potravě).

Zdroj: Umístění slinivky břišní

Prevence

Vzhledem ke skutečnosti, že u vyhřezlé ploténky hraje důležitou roli věk a přirozené opotřebení páteře, nelze stanovit jednoznačně účinné způsoby prevence. Lze však dodržovat určité zásady, díky nimž si můžete svou páteř lépe chránit:

  • buďte opatrní při zvedání těžkých předmětů ze země – neohýbejte se v pase, ale spíše podřepněte a po uchopení předmětu si znovu stoupněte a narovnejte se;
  • nezapomínejte na správné držení těla při chůzi, stání i sezení;
  • věnujte se pravidelně pohybovým aktivitám, ale vyhněte se nevhodnému a nadměrnému sportování;
  • udržujte si ideální váhu – nadváha vyvolává nadbytečnou zátěž pro páteř;
  • zvolte si kvalitní postel a židli, ze kterých vás nebolí záda.

Zdroj: Vyhřezlá ploténka v bederní páteři

Význam kloubní výživy

První příznaky snížené schopnosti regenerace kloubní chrupavky se začínají projevovat již okolo třicátého roku. Kloub postupně ztrácí na pohyblivosti, začínají se objevovat ztuhlosti kloubů a přicházejí bolesti. Mezi těmito degenerativními onemocněními kloubů se nejčastěji objevuje artróza. K příčinám jejího vzniku řadíme nadměrnou zátěž a přetěžování kloubů (běhání na zpevněných cestách, zvedání těžkých předmětů) a také nadváhu. Významným faktorem při vzniku artrózy je i nedostatečný pohyb (kloub není pravidelně promazáván) a nevhodně zvolená strava. V mnoha případech za vznikem artrózy stojí i genetické předpoklady, vrozené špatné postavení kloubů a úrazy kloubů. Vhodně zvolená výživa však našemu tělu přináší látky potřebné pro zachování přirozeného prostředí v kloubu.

Zdroj: Proenzi

Příčiny

Za normálních okolností je sliznice jícnu proti takovým situacím chráněna hned několika způsoby. Jednak správnou funkcí dolního jícnového svěrače, anatomickými strukturami, kterými jícen prochází a které upravují jeho správnou polohu, samočisticí schopností jícnu na podkladě peristaltických pohybů, neutralizačními vlastnostmi slin a určitou přirozenou obranyschopností (rezistencí) jícnové sliznice. Selhání souhry těchto obranných činitelů, respektive některého z nich, vede ke zpětnému toku (refluxu) žaludečního obsahu.

Nejčastější příčinou takového poškození je refluxní choroba jícnu (gastroezofageální choroba jícnu nebo též refluxní nemoc), při níž dochází ke zpětnému toku žaludečního obsahu (včetně dráždící kyseliny chlorovodíkové neboli solné) do jícnu.

Jistý vliv mají také některé potraviny (káva, česnek, čokoláda, čerstvé pečivo, cola) a léky (zejména proti bolesti – nesteroidní antiflogistika, jako je Ibalgin, Paralen a podobně, opiáty, léky na srdce a mnoho dalších), které buď zvyšují žaludeční kyselost (tedy zvyšují produkci kyseliny chlorovodíkové v žaludku), snižují obranyschopnost sliznice, nebo zpomalují vyprazdňování žaludku, či omezují peristaltické pohyby jícnu.

Dojde-li k refluxu, rozhoduje o jeho důsledcích délka trvání, složení a množství refluxovaného žaludečního obsahu (míra kyselosti a též obsahu žluči, která se sem může dostat z dvanácterníku), odolnost sliznice jícnu, samočisticí schopnost jícnu a rychlost vyprázdnění žaludku.

Onemocnění vzniká na podkladě nerovnováhy obranných a agresivních faktorů, které působí na sliznici jícnu. Nejčastěji k závažnému poškození dochází právě v noci, kdy se žaludeční obsah dostává do jícnu snáze (mimo jiné chybí faktor gravitace, jak je tomu během dne ve vzpřímené poloze).

Mezi rizikové faktory patří nevhodný životní styl spojený s kouřením (nikotin snižuje napětí dolního jícnového svěrače) a obezitou, dále nepravidelné stravování, nevhodné složení potravy – tučná jídla včetně čokolády, sladké kynuté pečivo nebo dráždivá jídla jako česnek, cibule, máta, mák, cola, káva, alkohol a džusy.

Zvedání těžkých břemen a práce v předklonu a těhotenství vedou ke zvýšení nitrobřišního tlaku, a tak rovněž přispívají k refluxu.

Zdroj: Podrážděný jícen

Příznaky

Lumbago může například způsobit zvedání těžkých věcí či prudká rotace trupu, při kterých dochází k uskřinutí měkkých tkání a podráždění nervových kořenů. Větší problém představuje vyhřezlá meziobratlová ploténka a další změny na páteři, kdy dochází k utlačení a poškození nervové struktury, a výsledkem může být až poškození funkce. Objevují se bolesti vystřelující do končetiny a celková pohyblivost je omezena. Řešení spočívá v některých případech v chirurgickém zákroku. Bolestí v bederní oblasti se mohou projevovat i další choroby, jako například ledvinová či gynekologická onemocnění.

Význam slova lumbalgie je bolest v bederní části páteře a v kříži bez vystřelování do končetin. Jedná se o výraz pocházející z latinského názvosloví: lumbago, ischialgie lumbo-; -algie. Lumbalgii známe pod více pojmy: lumbago, ústřel, ischias anebo houser. Tento zdravotní problém je druhým nejčastějším důvodem návštěvy lékaře člověka do 45 let a nejčastější příčinou vystavení nemocenského lístku v podobě pracovní neschopnosti. V České republice je stav natolik vážný, že s lumbalgií mají problém 4 z 5 a ve věku nad 60 let již polovinu lidí trápí chronická lumbalgie.

Zdroj: Lumbalgie

Ischias

Zánět sedacího nervu (ischias) způsobují anatomické změny – například vyhřezlá meziobratlová ploténka, která tlačí na nerv, vadné rozložení meziobratlového skloubení nebo degenerace vazivového systému. Stačí potom jeden nešťastný pohyb – a na bolest je „zaděláno“. Páteřní svaly se snaží ochránit rozbolavělé místo před přetěžováním či dalším pohybem, a tak se stáhnou. Zároveň meziobratlové klouby ztuhnou v nesprávném postavení, zablokují se a námi vnímaná bolest se ještě zvýší. Bolest se začne šířit, „vystřelovat“, a my ji pak pociťujeme nikoli jako bolest v zádech, ale na úplně jiných místech. Bolet nás může například celá dolní končetina – bolest vyzařuje podél celého sedacího nervu, což jsou pro ischias typické příznaky. Příznaky jsou nepřehlédnutelné – prudká bolest ve spodní části zad se objeví nejčastěji při zvedání těžkého břemene v předklonu, při prudkém pohybu zad nebo po ofouknutí studeným průvanem, když máme rozehřáté svaly a zpocenou kůži zad. Při ataku ischiasu se člověk nemůže narovnat, prudká bolest vystřelující do nohy mu brání v jakémkoliv pohybu. Léčba je nezbytná, jednak tlumí příznaky, tedy bolest, ale rovněž pomáhá odstranit příčiny, protože ischias se opakovaně vrací.

Zdroj: Vyhřezlá ploténka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP