Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BAREFOOTOVÁ OBUV

OBSAH

Jaké boty barefoot nabízí e-shop

Barefoot boty dámské.

Barefoot boty dětské.

Zdroj: Barefootová obuv

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÁ JE NEJLEPŠÍ OBUV? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

A jaká obuv je vlastně nejlepší? Sandály nebo botasky?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

V létě sandály a v zimě botasky. Vše dostatečně velké, aby nebyly prsty utlačovány.

Zdroj: diskuze Jaká je nejlepší obuv?

Recenze na barefoot boty

Obchody, které se na tento druh obuvi specializují, jsou například Naboso. Jde o obchod s největším výběrem i nejširším zastoupením „bosých“ světových značek u nás i na Slovensku. Dále Vivobarefoot, Feelmax, Sole Runner a Ahinsa. Z dětských prodejců se jedná o KidoFit, Zeazoo, Feelmax, holínky Vivobarefoot a i Sole Runner. Vivobarefoot.cz je první značka, která ovládla český trh s „bosou“ obuví.

Zdroj: Barefootová obuv

Barefoot boty Nike FS Lite Run

Jedná se o velmi pohodlný model, který těží ze své lehké konstrukce. Svršek je kombinací TPU a prodyšné síťoviny, která odvádí pot a vytváří dokonalé klima v botě i v letním teplém počasí. Mezipodešev je umístěna blíž k zemi, takže přináší nohám dokonalé pohodlí. Je vyrobena jen z minimálního množství pryže s ergonomickým designem. Bota simuluje běh naboso, tzv. barefoot, proto se hodí zejména pro ty, kteří to myslí s během vážně.

Specifikace:

  • svršek – kombinace prodyšné síťoviny a syntetiky
  • mezipodrážka – nízká a citlivá pro skvělý pocit pod nohama
  • podešev – minimum gumy a eronomický tvar udržují podrážku lehkou a flexibilní

Zdroj: Barefootová obuv

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ODSTRANIT PLISEN NA NEHTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobrý den přeji ve spolek, kožní lékařka mi léčí už 5 let s plíseň na nehtu, pořád si ho mám brousit.Už mě to unavuje, deprimuje neboť nemohu nosit vvlétě otevřenou obuv..stydím se.Jiný kožní lékař mě neveme.
Jak má postupovat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den Iveto, když je to takto dlouho a roste-li Vám dostatečně pevný nehet, který nyní brousíte, tak bych pak šel cestou, nechat nehet narůst na přirozenou délku a pod nehet, do míst, kde se nehtové lůžko odděluje od nehtu a vzniká zde mezírka, bych kapal Batrafen, jako prevenci proti plísňové recidívě. Tímto byste se měla zbavit nepříjemného vzhledu Vašeho nehtu a nekonečného obrušování a lakování.
Pokud se ovšem chcete zbavit plísně na nehtu zcela a cíleně, tak Vám doporučuji nechat si udělat z plísňového ložiska stěr, ten pak nechat v laborce vykultivovat a podle toho zjistit přesně o jakou plíseň jde a nasadit na ní známou a osvědčenou léčbu. Toto vyšetření Vám udělají v Praze ve Fakultní poliklinice VFN Karlovo náměstí 554/32, 12000 Praha 2 - Nové Město Tel 224 961 111 - oddělení dermatovenerologie. Poliklinika Karlovo náměstí 32 Praha má svou prezentaci zde: www.vfn.cz/pracovist… Neobjednává se zde a zatím berou každého. Nejdříve se ale nechte prohlédnout tamním kožařem, aby mohl zhodnotit Vaši situaci a případné laboratorní stěry pak předepsal, popřípadě vám nasadil vhodnou léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak odstranit plisen na nehtu

Barefoot boty pro děti

Dle výzkumů převážná většina dětských bot neodpovídá svým tvarem přirozenému tvaru dětského chodidla. Lidská noha se totiž přirozeně ve špičce rozšiřuje. Dle starých mýtů se vyrábí boty, které pro správný vývoj musí podepřít klenbu, pro správný vývoj je potřeba fixovat kotník, je potřeba vyvýšit patu a podobně. Každý jsme ale unikát, a tak je třeba naučit se rozpoznávat, co noha opravdu chce a co potřebuje.

Barefoot dětské boty jsou dostatečně ohebné, noha cítí terén, mají minimální rozdíl výšky podrážky mezi špičkou a patou a nabízí dostatečný prostor pro prsty. Barefoot boty pro děti musí splňovat normy zdravotní nezávadnosti.

V současné době je na našem trhu široká nabídka tohoto druhu obuvi. Stačí se podívat na internet a můžete po správném naměření objednávat.

Zdroj: Barefootová obuv

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

Dobrý den, po pročtení příspěvků doufám, že mě také uklidníte, jako tady spousty lidí přede mnou Už asi tak před 5 týdny jsem si všimla černých flíčků na palcích u nohou. Nehty si lakuji, tak je nesleduji, každý den, ale každopádně nemám pocit, že by to odrůstalo. Je mi divné, že je to totožné na obou nohách - nevhodná obuv? Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Odpověděla jste si sama správně. Příčinou je dlouhodobě nevhodná obuv. Dlouhou dobu používáte úzkou a krátkou obuv, což vám deformuje palec a čtvrtý a pátý prst na obou nohách. Oba palce jsou vbočené a tlačí na druhý prst tak silně, že se tvoří miniaturní krevní výrony. Malinkaté množství krve se vylilo do tkáně nehtového lůžka a protože je to v lůžku a ne v nehtu, tak se to nepohybuje. Postupem času se to ztratí, ale jen když zastavíte příčinu. V první řadě je třeba používat boty s dostatečným prostorem pro prsty, obvykle stačí o číslo větší boty. Pro narovnání prstů se ve vašem případě hodí pomůcka, kterou můžete vidět tady: www.zbozi.cz/vyrobek… Popřípadě můžete experimentovat a vyzkoušet další korektory na vbočený palec, které můžete vidět tady: www.zbozi.cz/hledej/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Malá nebo nevhodná obuv

Obuv musí mít dostatečně prostornou, kulatou špičku, která poskytuje dostatek místa pro prsty. Čím rovnější je vnitřní hrana obuvi, tím lépe, neboť palec je v přirozené poloze a není tlačen k ostatním prstům. Varujeme před špičatou obuví, která způsobuje deformity prstů (vbočený palec, vybočený malík, kladívkové prsty). Vybírejte si vždy obuv, která je vyrobená z přírodních materiálů (useň, textil), které jsou měkké, prodyšné a absorbují vlhkost. Nejdůležitější jejich vlastností je, že se přizpůsobí anatomickému tvaru nohy. Umělé materiály jsou neprodyšné, během nošení si stále zachovávají své původní rozměry a nepřizpůsobí se tvaru nohy uživatele. Vzniká tak nepříznivé klima uvnitř obuvi. Plísně a bakterie ohrožují uživatele a snižují životnost takové obuvi. V současné době se často setkáváme s obuví vyrobenou z umělých vláken typu Goretex a Sympatex s vynikajícími hygienickými vlastnostmi. Tuto obuv můžeme rovněž považovat za zdravotně nezávadnou.

Zdroj: Odlomený nehet na noze

Poradna

V naší poradně s názvem GANGLION NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Pazourkova.

Dobry den ,měla sem gangloin na ruce a nechtela sem podstoupit punkci po kratke dobe zmizel. Ted ho asi mam na noze na kloubu od palce a jelikoz nosim v praci pevnou obuv tak boli. Co krome punkce podniknout. Dekui

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejdříve byste měla navštívit lékaře ortopeda, abyste s jeho pomocí mohla zjistit co přesně způsobuje onen novotvar na vašem palci. Podle zjištění se pak určí další postup.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ganglion na noze

Kde se dá koupit barefoot obuv

Na internetu je široká nabídka této obuvi. Stačí si jen vybrat typ a značku. Ve velkých městech, jako je Praha, Brno, Ostrava, najdete tuto obuv i v kamenných obchodech.

Kamenné obchody v Praze s barefoot obuví naleznete například zde.

Kamenné obchody v Brně s barefoot obuví naleznete například zde.

Kamenné obchody v Ostravě s barefoot obuví naleznete například zde.

Internetové obchody s barefoot obuví naleznete například zde.

Bazar s barefoot obuví naleznete například zde.

Pokud vám zaleží na zdraví a chcete zažít nevšední způsob chůze, tak vyzkoušejte tento druh obuvi – tělo vám poděkuje.

A jaké jsou vaše zkušenosti s touto obuví? Podělte se o ně s námi.

Zdroj: Barefoot boty

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTIVÉ NARTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Již několik let se potýká s bolestí nártů není dne kdy by mi nebolely-v klidu v noci přes den kdykoliv,resim to léky od bolesti aulin,voltaren,nimesil které zaberou na tři Hodky -lecim se s artrozou na ortopedii,revmatologii ,užívám dva roky trexan 5mg jednou tydne-narty nemám oteklé,mam je vysoké,ale bolestivé,prosim o radu jak se zbavit bolesti

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Omezte chůzi a jezděte na kole. Do bot si pořiďte ortopedické vložky a domluvte si prohlídku u ortopéda. Nechoďte vůbec nikdy naboso, ale vždy použijte boty s vloženou ortopedickou vložkou a nebo noste vytvarovanou zdravotní obuv v případě domacího použití. Často si masírujte plosky nohou hřejivou emulzí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na neurologické bolesti zad

Jak se bránit zápachu

Kupujte si kvalitní a dobře prodyšnou obuv. Během dne se několikrát přezouvejte, a pokud se oteplí, volte boty s otevřenou špičkou. Pokud už se stane, že se vám noha zapotí, nechte své oblíbené „kecky“ pořádně vyschnout. Ideální je vytáhnout vložku, než do nich opět vklouznete.

Zdroj: Pohlcovač pachu do bot

Poradna

V naší poradně s názvem PŘENOS NEMOCI RŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Kročil.

Jak moc je nemoc nebezpečná pro nejbližší okolí.Jak se trochu obrnit doma ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Za určitých okolností je možné nakazit se od nemocného růží dotykem. Proto je vhodné v domácnosti s růží používat zásady osobní hygieny, zejména antibakteriální mýdlo, desinfekci na prádlo (místo aviváže) a vlastní ručníky a oblečení, i obuv. Člověk s celistvou pokožkou a normální imunitou by se pak růží nakazit neměl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Přenos nemoci růže

Prevence plísně nehtů

  • Proti plísni nehtů nenosit přiléhavou obuv – nemělo by docházet k tlakům na nohu.
  • Proti plísni je třeba dbát na péči o nehty s pravidelnou manikúrou.
  • Proti plísni je účinné co nejvíce zkrátit nehty.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Bolest paty v klidu

Bolest paty v klidu může být způsobena v souvislosti s nošením nevhodné obuvi, která postihuje především ženy nosící obuv na vysokých podpatcích. Další možnou příčinou je Haglundova exostóza, což je onemocnění způsobující otok na zadní straně paty. K léčbě se používá podpatěnka – ortopedická pomůcka zmírňující bolest paty.

Zdroj: Bolest paty

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den, asi v září jsem po odlakovani nehtů u nohou objevila toto. Myslela jsem, že je prst natažený. Bohužel nehet vypadá stejně:-(. Prosím o radu. Zda se nejedná o melanom. Dekuji Ivana K.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Melanom to není, takže můžete být v klidu. Ovšem problém to je, protože je to počátek oddělení nehtu od ploténky a možný následný vznik plísně pod nehtem. Příčinu hledejte ve své obuvi. Právě těsná obuv a nedostatek prostoru pro prsty vytváří tyto otlaky. Zkontrolujte své boty a vyřaďte všechny, které jsou těsné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Patogeneze

Patogenem je abnormální mechanické napětí na kůži, které má za následek tvorbu několika vrstev epitelu (hyperkeratózy). Abnormální mechanické namáhání může být způsobeno vnitřními faktory (deformita) a vnějšími faktory (těsná obuv, nesrovnalosti uvnitř boty). Z hlediska namáhání dochází na kůži ke zvýšení tlaku, a tak tělo chrání podrážděnou pokožku tím, že tvoří hyperkeratotické léze (kuří oko, mozol). Zvýšený tlak úměrně zvyšuje tvorbu kuřích ok.

Zdroj: Kuří oka

Poradna

V naší poradně s názvem 2-3 MM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pepa.

Zhruba před rokem měl muj tatínek diabetickou nohu , kdy se mu na patě udělala otevřená rána, noha mu hnisala a umřel letos v lednu. Pa k dubnu mně kámen rozedral kuži pod palcem, kdy vznikla 2 cm dírka, a chodil jsem na převaz 2x týdně po dobu 3 měsícu.. a ted si až moc hlídam nohy, a včera jsem zjistil, že se mně na obou nohách dělají pod každým palcem také malé ránky a kuže praská jen tak 2 - 3mm ránky ( jen jako by se kuže spíše přetrhla ) nebolí to, muže to být tím, že trávím až 4 hodiny v bazénu denně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Prasklinky kůže v ohbí prstů na nohou nebudou asi přímo kvůli pobytu v bazénu, ale mohou vznikat díky zapářce, která vznikne, když si na rozmočené nohy nasadíte obuv. Zkuste to mazat mastí Clotrimazol. Pozor, i tyto ranky můžou přejít v diabetickou nohu, pokud tedy jako Váš otec máte cukrovku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze 2-3 mm

Plíseň nehtů

Toto nepříjemné onemocnění lze rozdělit hned do několika kategorií. Může se jednat o problém infekční, neinfekční nebo vzniklý po úrazu. Velmi často se objevují i houbové infekce – onychomykóza. Onychomykóza je onemocnění, které se netýká jen nehtů u nohou, může se totiž objevit i na vašich pěstěných rukou. Na napadeném nehtu se objeví bílé skvrny a k tomu všemu vás začne i svědit kůže. Ale to není všechno – houba prorůstá nehtem, ten mění barvu, začne se drolit, lámat a nakonec z nehtového lůžka zmizí úplně. Pokud tedy máte podezření, že by vaše nehty mohly být tímto druhem napadeny, včas dojděte k lékaři, který vám předepíše tabletky nebo mastičky s antimykotickými látkami. Nepodceňujte to a chraňte se! I tady platí, že nejlepším pomocníkem je prevence. Stačí, když si nebudete půjčovat boty, dokud je teplo, noste vzdušnou obuv, nechoďte naboso do bazénu ani sauny, noste zásadně bavlněné ponožky. A čas od času také svou obuv vydezinfikujte!

Zdroj: Odlomený nehet na noze

Jak se používá

Síra se používá v mastném základu: pro dospělého pacienta je vhodná 10–20% sirná vazelína, u dětí se používá 2,5% mast. Tato mast se aplikuje 1krát za 24 hodin 3 po sobě následující dny. Aby byla léčba úspěšná, je nutné dodržovat následující zásady zevní léčby: preparát se má po koupeli stejnoměrně vtírat do důkladně osušené kůže celého těla; každý den je nutné měnit spodní a ložní prádlo, které se musí následně vyprat při teplotě minimálně 60 °C, vyžehlit a 3 dny nepoužívat; ostatní prádlo či obuv by se pak neměly používat alespoň 5 dní.

Zdroj: Sirná mast

Jak poznáte plochou nohu?

 

Stanovení diagnózy ploché nohy je jednoduché pomocí plantoskopu nebo plantografu. Mezi první příznaky ploché nohy patří únavnost nohou, hlavně po delší chůzi a stání, otoky, pocit těžkých nohou, někdy pálení až trnutí nohou, jindy pocit chladu. Často mívají tyto potíže prodavačky, kadeřnice, nebo číšnice. Později se přidávají bolesti nožní klenby od paty až do prstů, které mohou vystřelovat do nártu a ke kotníku. Přidávají se otlaky na plosce nohy a objevují se "kuří oka". U příčné ploché nohy se rozšiřuje přední část nohy, vzniká otlak a zduření na vnitřní straně kloubu palce, tedy vbočený palec. Následkem rozvoje ploché nohy vznikají i kladívkové prsty a jiné deformity prstců. Pro různé vady a potíže jsou vhodné různé typy ortopedických vložek, které může po odborném vyšetření předepsat lékař.

 

Pro ochranu a pohodlí nohou

 

Úplně nevhodné jsou měkké boty a obuv se zakřivenou konstrukcí. Nejvhodnější je obuv s tvrdší vnitřní částí podešve a prvky kontroly pohybu, tedy se správně zhotovenou stélkou, volnou prostornou špičkou a pevným opatkem. Materiál by měl být prodyšný, lehký a poddajný. Ideální je volit obuv, odvíjející se od anatomie, fyziologie a biomechaniky nohy.

 

Nabídka na trhu zahrnuje různé typy obuvi a značek od různých výrobců. Pestrou škálu doslova pro celou rodinu najdete např. v nabídce značky KEEN. Tato obuv splňuje všechny požadavky pro zdraví vašich nohou. To ale není na úkor designu, který odpovídá požadavkům moderního outfitu.

 

 

Zdroj: agentura HBA

PR prezentace

Zdroj: Vyzrajte na ploché nohy

Diabetická noha a vhodná obuv

Péče o pacienty trpící syndromem diabetické nohy by měla být směrována do specializovaných podiatrických ambulancí, které se věnují právě pacientům se syndromem diabetické nohy. Zde dochází k ošetření defektů (lokální terapie), odlehčení končetiny (speciální poloboty), léčbě infekce antibiotiky.

Nejčastější příčinou, kvůli které vznikají vředy, je nevhodná obuv. Proto by si měl každý diabetik v první řadě pořídit vhodnou obuv. Nohy diabetiků jsou v průměru o 1–2 cm širší v oblasti prstních kloubů než u stejně starých zdravých jedinců. Obuv pro diabetiky by měla vyhovovat tvarem i použitým materiálem. Musí být maximálně pohodlná a nesmí v žádném případě vyvolávat jakákoliv zranění. Tuhá podrážka je základ a uvnitř boty by měla být polopružná vložka. Nedoporučuje se nosit obuv s vysokým podpatkem a úzkou špičkou, ve které nemá noha dostatek prostoru. Diabetici by se měli vyvarovat také otevřeným botám, sandálům či takzvané masážní obuvi.

Tip: Svým nohám byste měli věnovat opravdu maximální péči, denně si je kontrolovat. Můžete poprosit o pomoc své blízké, popřípadě použít zrcátko. Svěřte svá chodidla minimálně jednou za měsíc speciálně vyškolené pedikérce nebo navštivte za tímto účelem podiatrickou ambulanci. Neváhejte nohy ošetřovat roztoky proti plísním, používejte pemzu a různé změkčující přípravky na ztvrdlou kůži na patách, denně si vyměňujte ponožky, které by měly být bavlněné, jejich gumička by neměla být příliš stahující a na špičce těchto ponožek by neměl být hrubý šev. Jestliže se vám špatně prokrvují končetiny, nestyďte se nosit teplé ponožky. Nohy si omývejte 1–2x denně vlažnou vodou a následně ošetřete hydratačním krémem, aby nedocházelo k vysychání a praskání pokožky. Vždy důkladně vysušujte pokožku ručníkem i mezi prsty a snažte se vyhýbat rozmáčení kůže při koupeli.

Zdroj: Cukrovková noha

Rady a recepty

  • Základ představuje kvalitní kožená obuv, která je prodyšná tak, aby se noha nemohla příliš zapotit.
  • Pokud víte, že máte problémy s pocením nohou, dejte před prvním nošením do bot vložky, které mají uvnitř bambusová vlákna. Ta působí antibakteriálně a jako lapač zápachu bot.
  • Používejte přes noc filtry do obuvi, které působí antibakteriálně a odstraňují nepříjemný zápach.
  • Kupte si správné ponožky. Noste pouze bavlněné, které mají schopnost sát pot, popřípadě ty, které mají speciální antibakteriální ošetření. Toto ošetření u ponožek, punčoch a punčocháčů představuje vlákna, která v sobě obsahují koloidní stříbro, respektive jeho nanočástice. Střídejte často ponožky a umývejte si nohy, aby byly v botách vždy čisté.
  • Vyvarujte se vzniku plísně na nohou a udržujte čisté a suché nohy. Plíseň na nohou způsobí nepříjemný zápach, který lze odstranit pouze díky používání speciálních mastí na lékařský předpis.
  • Po celý rok volte vhodnou obuv, kterou budete pravidelně a pečlivě udržovat čistou a suchou. V létě noste prodyšnou a otevřenou obuv, v zimních měsících nepromokavé boty s TEXovými membránami, ve kterých bota větrá, ale zároveň se dovnitř nedostane vlhkost. Pravidelně je střídejte.
  • Velmi účinné je využití kočičího steliva jako lapače pachu do bot. Jednou z jeho vlastností je pohlcování nežádoucích vůní, které provází kočičí vyměšování. U bot to využijeme tak, že stelivem naplníme ponožky, které na noc dáváme do bot. Efekt je lepší, když je necháme účinkovat několik dní, případně jednou či dvakrát obsah vyměníme. Také můžeme do obuvi vložit pár plátků citronu, kdysi se používal i libeček, vystříkat obuv octem a nechat řádně vyschnout. Metody lze různě kombinovat.

Zdroj: Pohlcovač pachu do bot

Chození naboso

Při chůzi naboso po nerovném terénu se procvičují svalové skupiny plosky nohy a předchází se plísni nohou a nehtů. To napomáhá podpoře podélné klenby a noha se cítí svěží. Při chůzi naboso po monotónním tvrdém povrchu, jako je například podlaha bytu, jsou stejnoměrným nášlapem zatěžovány pořád ty samé svalové skupiny. Nohu to unavuje, svaly jsou přetíženy a nedrží dobře podélnou klenbu, což následně vede k jejímu poklesu. Kvalitní obuv dokáže rovnoměrně rozložit váhu těla a odpružením zmírnit důsledky chůze na tvrdém povrchu.

Zdroj: Odlomený nehet na noze


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP