Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VYSTELKA V DELOZE NA ZACATKU TEHOTENSTVI

OBSAH

Poloha plodu

Poloha plodu je dána vztahem dlouhé osy plodu k dlouhé ose dělohy. Nejčastější je poloha podélná (99,5 %). Přitom bývá nad pánevním vchodem hlavička (pak se jedná o polohu podélnou hlavičkou (asi v 96 %), nebo pánevní konec plodu (asi 4 %) – poloha podélná pánevním koncem. Výjimečně se stává, že miminko leží v děloze napříč nebo šikmo (poloha příčná nebo šikmá).

Zdroj: 33. týden těhotenství

Poradna

V naší poradně s názvem MOTÁNÍ HLAVY NA ZAČÁTKU TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobry den mela bych jednu otazku.Uz asi 3 dny se mi strasne mota hlava a je mi na odpadnuti a vubec nemam chut k jidlu a ani mi nechutnaji cigarety a mam nafoukly bricho myslite ze to muze byt tehotenstvi? Predem diky za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To může být i chřipka. Pro případ určení zda-li jste těhotná, si kupte v lékárně za pár korun těhotenský test a ihned tak zjistíte, jestli je to těhotenství nebo ne.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Motání hlavy na začátku těhotenství

Zvýšená teplota na začátku těhotenství

Zvýšená teplota je v těhotenství normální. Ráno naměřená teplota by měla být kolem 37 °C nebo lehce nad nimi, to je téměř spolehlivý příznak těhotenství pár dní před prvním pozitivním těhotenským testem.

Zdroj: Zvýšená teplota

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marki.

Dobře napsaný článek. Osobní zkušenost a příznaky těhotenství si můžete přečíst na této stránce zdravotniradce.cz/pr…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karolína.

Zdravím, já měla problémy spíše po porodu. Hlavně co se týče intimních partií. Moc jsem nevěděla co s tím, ale pak jsem narazila na kliniku: www.labioplastika-pr… kam jsem teda nakonec i zašla a byla jsem šťastná jak blecha, když jsem viděla výsledky po pár týdnech od plastiky. Opravdu je nejlepší něco s tím dělat, když nejste spokojené s tím, jak to tam dole vypadá, nebo vás to trápí i zdravotně.

Zdroj: diskuze Příznaky těhotenství

Špinění v těhotenství po námaze

Zvýšenou námahou v těhotenství praskají cévky, neboť je děloha více prokrvená. V těhotenství se nedoporučuje nosit břemena těžší než 5 kg.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství

Diskuze

V diskuzi RYMOVNIK V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Lze užívat Rýmovník i v těhotenství? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindřiška.

Nesmíte,jenom inhalovat!!

Zdroj: diskuze Rymovnik v těhotenství

Hlen po oplodnění

Hlen po oplodnění má lepkavou konzistenci a nevypadá jako bílek. Ženy, které si vyhodnocují podobu hlenu delší dobu, dokážou rozeznat normální hlen od těhotenského, ale obecně se změna hlenu nebere jako jeden z příznaků těhotenství. Mezi ně patří citlivá prsa, nevolnost, zvýšená potřeba močení a špinění sedmý až desátý den po oplodnění, kdy se zárodek uhnizďuje v děloze. Dalším důkazem těhotenství je, když období vyšších teplot přesáhne 17 dní.

Zdroj: Děložní čípek po oplodnění

Co znamená špinění a bolest v podbřišku na začátku těhotenství

Bolest v podbřišku a špinění na začátku těhotenství mohou mít banální příčinu a také nemusí. Může se jednat o hrozící potrat. Doprovodným příznakem jsou především křečovité bolesti v podbřišku a špinění. Také se může jednat o mimoděložní těhotenství, které vyvolává silné krvácení doprovázené velkou bolestí v malé pánvi, nejčastěji jen na jedné straně. Ovšem toto jsou katastrofické příčiny. Vždy, když zpozorujete jakékoliv změny, konzultujte je nejprve s lékařem.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství

Poradna

V naší poradně s názvem TĚHOTENSTVÍ A BLEŠÍ KOUNUTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohmova.

Jak může být kousnutí blechou nebezpečné v polovině těhotenství.?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kousnutí od blechy během těhotenství může znamenat riziko vzniku alergické reakce. V oblastech s výskytem malárie může blecha těhotnou ženu nakazit malárií.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Těhotenství a bleší kounuti

Co vypovídá barva špinění na začátku těhotenství

Špinění je mírné krvácení z pochvy, které je podobné počínající menstruaci, je ale mnohem slabší. Špinění má nahnědlou barvu, tedy barvu starší, tmavé krve, není to krvácení jasnou, červenou, čerstvou krví. I když není špinění či lehké krvácení během těhotenství úplně normální, bývá bohužel během prvních tří měsíců těhotenství poměrně časté.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství

Diskuze

V diskuzi INJEKCE PROTI POČETÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Šandorová.

Děkuji za odpověď,jen bych se ještě chtěla zeptat co to znamená,co nejdříve ultrazvuk?Za jak dlouho bude vidět,jestli je březí,pokud došlo k pokrytí dnes.Děkuji za odpověď,Šandorová,Olomouc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan.

Ultrazvuk dokáže zobrazit plody v děloze feny po uplynutí třetího týdne od nakrytí.

Zdroj: diskuze Injekce proti početí

Příznaky těhotenství hned po oplodnění

Příznaky oplodnění vajíčka nejsou v podstatě žádné, i přesto, že řada žen tvrdí, že o těhotenství věděla již od prvního dne. Ve skutečnosti se ale oplodnění na zdravotním stavu ženy nijak neprojevuje. Všechny projevy těhotenství se objevují až v pozdějším období, ne na úplném začátku.

Zdroj: První známky těhotenství po oplodnění

Diskuze

V diskuzi OMEGAMARINE FORTE + V TĚHOTENSTVÍ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den, v článku jsou uvedeny informace o prospěšnosti pro lidské tělo, ale nikde jsem se nedočetla jak je to s užíváním v těhotenství. Zdali se má dávkování snížit, zvýšit, či po dobu těhotenství neužívat.

Děkuji za odpověď.
Lenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Tak teď koukám, že v diskuzi již informace na toto téma jsou. :)

Zdroj: diskuze OmegaMarine Forte + v těhotenství?

Jak se mění děložní čípek na začátku těhotenství?

Děložní čípek prochází v průběhu menstruačního cyklu a na počátku těhotenství různými změnami, o kterých pojednáváme v následujících částech.

Zdroj: Jak se mění děložní čípek v raném těhotenství?

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍT OMEGA MARINE FORTE V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat zda smím v těhotenství užívat omega forte?
Jsem ve 21tt
děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V těhotenství můžete omega marine užívat bez obav. Podle výrobce obsahuje jen rybí tuk a ten je prospěšný během těhotenství i po něm.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užít omega marine forte v těhotenství

hCG a těhotenství

Výsledky těhotenského testu mohou být ale dosti neprůkazné. Ať už má žena pochyby, nebo ne, obvykle se nakonec vypraví ke svému gynekologovi, který provede gynekologickou prohlídku, aby určil, jestli se opravdu jedná o těhotenství. Pokud je ale žena na úplném počátku své gravidity, nemusí gynekologická prohlídka přinést jistotu. Tu obvykle gynekolog nakonec získává z výsledku krevního testu (stejně tak se dá otestovat ale i moč), na který ženu pošle do laboratoře. Krevní test zjišťuje hladinu hormonu HCG v krvi, a právě množství tohoto hormonu v krvi může potvrdit nebo vyvrátit těhotenství. Z množství tohoto hormonu v moči vychází právě i těhotenské testy. Jejich nepřesnost spočívá často v tom, že u každé ženy je různá doba zahnízdění vajíčka v děloze, které zpravidla probíhá někdy v době začátku očekávané menstruace, i proto nemá smysl si dělat těhotenský test před datem očekávané menstruace. Navíc tyto těhotenské testy jsou obvykle schopné zachytit hladinu hCG nad 20 mIU/ml (ty nejcitlivější testy jsou schopny to zvládnout u hladiny 10 mIU/ml)

Zdroj: Co znamená hCG

Poradna

V naší poradně s názvem KOPRIVKA V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den muzu použít kalciovou mast i na koprivku během těhotenství a je účinná děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Kalciovou mast je možné použít na kopřivku i během těhotenství.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Koprivka v těhotenství

Špinění v 7. týdnu těhotenství

Pokud krvácení v 7. týdnu těhotenství nemá intenzitu menstruace, tak pohotovost navštěvovat nemusíte. V prvním trimestru bohužel nejsou lékaři schopni těhotenství nikterak zachránit, i kdyby se jednalo o hrozící potrat, platí zde pravidlo vše, anebo nic. Špinění v 7. týdnu těhotenství však nemusí nutně znamenat potrat. Špinění v prvním trimestru je poměrně časté.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství

Jak vypadá špinění na začátku těhotenství

Jedná se o drobné krvácení či špinění způsobené uhnízďováním oplodněného vajíčka v silně prokrvené děložní sliznici zhruba týden až 10 dní po oplodnění. Za 6 až 7 dnů po oplození vajíčka (tedy asi 21. den cyklu) získává blastocysta schopnost zanořit se do děložní sliznice neboli implantovat se (= nidace).

Příznaky: Děložní sliznice je v této době poměrně vysoká, prosáklá, slizniční žlázky jsou naplněné hlenovitým obsahem.

Nidace je děj, během něhož se vajíčko uhnízďuje v děloze. Vše začíná oplozením vajíčka ve vejcovodu, následně oplozené vajíčko putuje vejcovodem do dělohy a začíná se dělit. Jakmile dosáhne počtu dvaceti buněk, hovoří se o blastocystě. Tento shluk buněk se noří hlouběji do děložní sliznice, což je označováno termínem nidace neboli uhnízdění. Lidská bytost, která se začíná v děloze zabydlovat, dosahuje velikosti asi 1 mm. Od okamžiku, kdy se v děloze matky uhnízdí, čerpá výživu z krevního oběhu matky a děložní sliznice. Začíná spojení, které oddělí až porod.

Děložní sliznice je v tomto období nasáklá krví a je poměrně vysoká, a proto může dojít k menšímu krvácení způsobenému uhnízďováním vajíčka. Krvácení bývá velmi slabé, ale nic netušící maminka ho může snadno zaměnit s menstruací. Jakmile se vajíčko uhnízdí, začne v těle matky produkce hormonů – progesteronu a estrogenu. Čím více hormonů se tvoří, tím příznivější je sliznice pro vývoj embrya. Díky produkci hormonů dojde následně k vynechání menstruace.

Zdroj: Jak špinění signalizuje uhnízdění vajíčka

Trimestry

  • První trimestr začíná oplozením a končí 13. týdnem těhotenství. Během tohoto období se plod rychle vyvíjí a je obzvláště citlivý na působení různých škodlivin. Matčino tělo se přizpůsobuje tak zvanému jinému stavu. Objevují se první příznaky těhotenství, mezi které patří nevolnost, zvracení, zvýšené slinění, pálení žáhy, změněné chutě, výkyvy nálad, únava, časté nucení na močení, mdloby a závratě. Kromě zvětšených prsů se tělo těhotné ženy v prvním trimestru výrazně nemění. Každá žena své těhotenství vnímá jinak. Existují i ženy, které žádné příznaky těhotenství kromě vynechání menstruace nepoznají. Na konci prvního trimestru se provádí první genetické vyšetření. Jde o vyšetření krve v 11.–12. týdnu a ultrazvukové změření šíjového projasnění (za určitých okolností může být známkou abnormality plodu).
  • Druhý trimestr začíná 14. týdnem a končí 27. týdnem těhotenství. Většinou platí, že je nejklidnějším obdobím těhotenství, a žena si ho nejvíce užívá, protože se opět cítí dobře. Plod pokračuje ve vývoji a růstu. Zlomovým okamžikem pro ženu je vnímání prvních pohybů plodu. Prvorodičky obvykle cítí první pohyby plodu okolo 20. týdne těhotenství, vícerodičky okolo 18. týdne těhotenství. Na začátku druhého trimestru pokračuje genetické vyšetřování plodu. Jde o vyšetření krve v 15.–16. týdnu a ultrazvukové vyšetření plodu ve 20. týdnu.
  • Třetí trimestr začíná 28. týdnem těhotenství a končí porodem. Plod je vyvinutý, životaschopný, pokračuje ve svém růstu, slyší a reaguje na zevní podněty. Zhruba od 36. týdne se již v děloze miminko neotáčí a zaujme definitivní polohu.

Zdroj: Vývoj plodu týden po týdnu

Co znamená bílý hlen na začátku těhotenství

Hustý bílý výtok je v těhotenství naprosto normální. Může se projevovat jako bílý hlen místo menstruace. Během těhotenství je výskyt hlenu naprosto normální, ovšem pokud zapáchá nebo je zbarvený od krve, tak je nutné vyhledat lékaře. Na konci těhotenství se uvolní zátka, která chrání čípek. Vypadá jako rosolovitá hmota.

Zdroj: Jak vypadá hlen po oplodnění

Nidační krvácení

Nidace je kritickou fází vývoje oplozeného vajíčka. Uvádí se, že 30 až 60 % oplozených vajíček zaniká pro poruchu dalšího vývoje blastocysty anebo pro poruchu implantace a je následně v termínu očekávané menstruace (nebo menstruace o něco opožděné) odplaveno s menstruační krví = nidační krvácení. Proto podle některých autorů těhotenství začíná vlastně teprve po zdárném dokončení implantace, tedy uhnízdění vajíčka.

U uhnízdění vajíčka se může objevit výtok, jehož barva může mít různou intenzitu. Také se objevuje takzvané implantační krvácení. Implantační krvácení může být známkou raného těhotenství. Setká se s ním asi třetina všech těhotných žen. Oplodněné vajíčko prochází vejcovody do dělohy, kde se přichytí k děložní stěně. Když se to stane, tkáň okolo vajíčka může poškodit cévy v děloze, takže dojde k malému výtoku krve z děložního čípku do vaginy.

Zdroj: Jak špinění signalizuje uhnízdění vajíčka

Špinění v 5. týdnu těhotenství

Špinění až krvácení provází téměř 20 % těhotenství, aniž tato těhotenství nakonec špatně dopadnou. Příčinu v daném těhotenství prakticky někdy není možné konkrétně zjistit. Úkolem lékaře je ale vyloučit přednádorové změny čípku (dysplazie) či nádor a vyloučit zánět nebo infekci v porodních cestách. Toto vše se dá vysvětlit a případně ovlivnit. Jiné příčiny se ovlivnit nedají. Většinou se v tomto období jedná o implantační krvácení (uhnizďování oplodněného vajíčka) – oplodněné vajíčko cestuje vejcovodem do dutiny děložní, kde se v děložní výstelce takzvaně zahnízdí. A tento děj může provázet špinění.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství

Těhotenství po IVF bez příznaků

Těhotenství po IVF bez příznaků je normální. Příznaky jsou stejné jako u běžného těhotenství. Je důležité, aby se žena v tomto období příliš nepozorovala. Není to vhodné pro její psychiku.

Zdroj: Příznaky těhotenství po KET


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP