Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BEZPEČNOST

OBSAH

Bezpečnost umělých sladidel

Výše jmenovaná umělá sladidla jsou dle mnoha výzkumů bezpečná. Lidé trpící fenylketonurií by se měli vyhnout užívání potravin a nápojů s obsahem aspartamu, protože aspartam obsahuje fenylalanin.

Zdroj: Porovnání umělých sladidel

Poradna

V naší poradně s názvem PES SNEDL ŠPENDLÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Raduza.

Dobrý den chtěla jsem se zeptat jak poznám že pes sezral spendlik bylo to tak měli jsem psa u babičky a ta nechala podnikovou chloupků venku na okně ale pes kus snedl spojovala ji spendikama a teď nevíme jestli to snědl i se spendikama nebo ne může je vyladit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rentgen břicha prokáže přítomnost kovového tělesa v břiše. Pro bezpečnost psa je nyní rentgen nejlepší a nejrychlejší řešení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pes snedl špendlíky

Brýlové čočky PNX

Poměrně vhodným řešením pro brýlové čočky je nový materiál na trhu, který zaručuje vysokou bezpečnost a pohodlí nošení. Čočky vyrobené z materiálu PNX jsou téměř nerozbitné a na rozdíl od skla i velmi lehké. Uživatelé brýlí si tedy již nemusí zvykat na nadbytečnou zátěž na svém nose. PNX brýlové čočky jsou skvělým řešením pro sportovce anebo pro naše ratolesti. Nespornou výhodou materiálu PNX je fakt, že nevykazuje žádné zkreslení a zaručuje dokonalý vizuální obraz bez barevných vad. Tento materiál stoprocentně chrání oči před škodlivým UV zářením, je odolný vůči chemikáliím a poškrábání a zaručuje dokonalé zobrazení a ostré vidění.  

Na našem trhu nejde o žádný nedostupný materiál a poměrně hodně optiků dává přednost vysoké kvalitě a všestrannému použití brýlí s čočkami PNX. 

Zdroj: Výběr správných brýlových čoček

Poradna

V naší poradně s názvem PŘECHOD U ŽEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina žižkova.

Dobry den rada bych se zeptala už mesic mam stale menstruaci jednou je to dost silne pak zase slabši je mi 43 let mohu to brat jako přechod nebo spiš řešit to s lekařem moc dekuji za odpoved Žižkova.J

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nejspíš půjde o počátek přechodu. Pro svou bezpečnost a klid je vhodné nechat se vyšetřit gynekologem. Lékař vám udělá odběr krve a zjistí úrovně vašich pohlavních hormonů. Při této péči si můžete být jistá, že klimakteriem projdete bezpečně bez dalších následků do budoucna.

Zdroj: diskuze Přechod u žen

Dávkování

Dávkování musí vždy určit veterinární lékař, ale při léčbě infekcí močového aparátu se podává v dávce 30 mg/kg/den u psů.

Vedlejší účinky a nebezpečí

V průběhu všech farmakologických a klinických studií, které byly prováděny, byla zároveň sledována bezpečnost cefalexinu. V žádném z provedených testů nenastal signifikantní problém.

Tolerance a bezpečnost byly dále sledovány při speciálních testech u psů i koček, kterým byl podáván pětinásobek doporučené denní dávky. I takto vysoké dávky byly zvířaty velmi dobře snášeny. Taktéž se prokázala bezpečnost cefalexinu při dlouhodobém podávání v případě hluboké pyodermie u psů.

Cefalexin byl objeven před více než třiceti lety, v humánní medicíně se používá již více než 25 let, ve veterinární asi 20 let. Epidemiologická šetření dokazují jeho neklesající účinnost, což činí z tohoto produktu antimikrobiální prostředek první volby ve veterinární medicíně.

Zdroj: Cefalexin v ČR

Poradna

V naší poradně s názvem IVERMEKTIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Hyšperská.

Poraďte mi,jak ho koupím,s počítačem to moc neumím.děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ivermectin nelze volně koupit. Výdej tohoto léčivého přípravku je vázán na lékařský předpis. Předpis může vystavit praktický lékař. Obraťte se proto na svého praktického lékaře, který zná váš zdravotní stav a může zhodnotit a ohlídat bezpečnost léčby Ivermectinem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ivermektin

Bezpečnost

  • Při kontaktu s očima – otevřené oko vyplachovat po dobu několika minut.
  • Po spolknutí – vypláchnout ústa a vypít dostatečné množství vody.
  • Po vdechnutí – zajistit přívod čerstvého vzduchu.
  • Při kontaktu s kůží – omýt vodou a mýdlem.

Neužívat vnitřně. Při práci s výrobkem se zakazuje jíst, pít a kouřit, a je nutné dodržovat základní hygienické požadavky a předpisy.

Zdroj: Extrakt z dubové kůry

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A KEDLUBNA. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

muze se na warfarin pit urologicky caj.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Urologický čaj obvykle obsahuje mnoho druhů různých ingrediencí a je zde velká pravděpodobnost, že bude ovlivňovat účinky Warfarinu. Pro bezpečnost léčby Warfarinem je vždy lepší bylinné čaje nepoužívat. Pokud je léčba urologickým čajem nezbytná, tak jedině po domluvě s lékařem, který zkontroluje srážlivost krve po prvních dnech užívání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Může se na warfarin kedlubna?

Kontraindikace a upozornění

Výrobci uvádějí, že tolperison by se neměl používat u pacientů s myasthenia gravis. Myasthenia gravis je dlouhodobé onemocnění neuromuskulárního spojení, které vede k různému stupni slabosti kosterního svalstva. Nejčastěji postiženými svaly jsou svaly očí, obličeje a polykání.

O bezpečnosti u dětí, mladistvých, během těhotenství a kojení jsou k dispozici pouze omezené údaje. Není známo, zda se tolperison vylučuje do mateřského mléka.

V roce 2012, po obavách o bezpečnost a účinnost, Evropská léková agentura doporučila omezit používání tolperisonu. Po přezkoumání a následném přezkoušení v roce 2012 agentura dospěla k závěru, že bezpečnost a rizika nežádoucích účinků tohoto léku převažují nad přínosy a že existuje slabá podpora pro jeho účinnost ve všech indikacích kromě jedné (svalová ztuhlost nebo spasticita po cévní mozkové příhodě). Jde o příznaky přecitlivělosti, jako je zrudnutí, vyrážka, silné svědění kůže (s vyvýšenými boulemi), sípání, potíže s dýcháním a polykáním, zrychlený srdeční tep a rychlý pokles krevního tlaku (v podstatě anafylaxe).

Zdroj: Za jak dlouho zabere Mydocalm

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN...UZIVÁNÍ DOPLŇKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vyskocil Josef.

Prosím muže se k warfarinu užívat sinupret?

děkuji J.V

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Už jsme to tady řešili. Sinupret obsahuje mnoho různých látek, u kterých nelze s jistotou říci, že ve Vašem případě nebudou ovlivňovat účinky Warfarinu. Jediná cesta, jak si ověřit bezpečnost použití Sinupretu při léčbě Warfarinem, je dohodnout se se svým lékařem na začátku této doplňkové léčby a zároveň naplánovat kontrolní vyšetření srážlivosti krve po prvních dnech společného užívání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin...uzivání doplňků

Vysavač horkého popela

Vysavač horkého popela DO232A slouží k čištění krbů, kamen nebo jiných zařízení na spalování tuhých paliv. Vysavač je vybaven velkým kovovým zásobníkem a nehořlavými díly pro vaši bezpečnost. Vysavač si poradí i s horkým popelem o teplotě až 60 °C. Výkon motoru je 1 200 W. Vysavač je vybaven kovovou nádobou na popel o objemu 20 l, sací hadicí s kovovou vložkou, filtrem z nehořlavých skleněných vláken a dvojitým filtračním systémem. Cena vysavače se pohybuje kolem 1 900 korun. Výhodou je snadná údržba filtru.

Zdroj: Jaký vysavač na popel si vybrat

Poradna

V naší poradně s názvem MUMIO ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mária.

Dobrý deň, užívam walfarin a chcela by som vedieť, či sa môže zároveň užívať mumio, ďakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mumio je černá pryskyřice pocházející z Asie. Obsahuje minerály a stopové prvky. Ty nijak neovlivňují účinky Warfarinu. To ale neznamená, že je jeho užívání během léčby Warfarinem bezpečné. Za bezpečné ho lze označit teprve po ověření, že neovlivňuje léčbu Warfarinem, a to testem srážlivosti krve po prvním týdnu užívání. Domluvte se se svým lékařem, že hodláte užívat mumio, aby dohlédl na bezpečnost této kombinace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mumio účinky

Bezpečnost a účinnost

Použití přípravku Aulin bylo zpochybňováno kvůli jeho údajným nepříznivým účinkům na játra. Mnoho odborníků se domnívá, že dlouhodobá léčba nimesulidem - hlavní účinné látky Aulinu, může způsobit vážné a potenciálně smrtelné poškození jater. Podobné účinky byly pozorovány u psů.

Nimesulid lze psům podávat, ale pouze ve snížených dávkách a po co nejkratší možnou dobu. Komunikujte se svým veterinářem a prodiskutujte dávkování a účinky léku, než si koupíte Aulin pro svého psa.

Celkově tedy může být použití přípravku Aulin pro psy prospěšné, ale pouze pod dohledem veterináře.

Zdroj: Aulin pro psa dávkování

Poradna

V naší poradně s názvem OMEGAMARINE FORTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Novotná.

Ráda bych se zeptala, zda je možné užívat OmegaMarine FORTE +
4 měsíce po expiraci.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Výrobce stanovuje minimální dobu použitelnosti s ohledem na bezpečnost a obsah léčivých látek. Po uplynutí této doby již nelze garantovat, že produkt bude bezpečný a ani to, že vašemu tělu dodá to, co mohl v průběhu této doby. Postupem času olej degraduje a mastné kyseliny v něm se mění. 4 měsíce ale není tak dlouho po uplynutí doby použitelnosti, aby to mělo vliv na účinnost. Rok je již znát.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Omega marine forte a Warfarin

Dávkování

Dorsiflex dávkování pro dospělé

Obvyklé dávkovací schéma pro dospělé je 200 mg až 400 mg (1-2 tablety) třikrát denně.

V závažných případech je možné denní dávku zvýšit až na 2000 mg (8-10 tablet), která se podává rozděleně ve 3 až 4 dílčích dávkách.

Dorsiflex dávkování pro děti

Dospívající starší 15 let

Obvyklá dávka pro dospívající ve věku 15-18 let je 200 mg (1 tableta) třikrát denně.

Děti a dospívající ve věku 8-15 let

Dětem a dospívajícím ve věku 8-15 let se obvykle podává 100-200 mg (1/2-1 tableta) třikrát denně.

Děti do 8 let

Bezpečnost a účinnost mefenoxalonu u dětí do 8 let nebyla dosud stanovena. Tento přípravek není určen pro děti do 8 let.

Starší pacienti

U starších pacientů je třeba při předepisování přípravku Dorsiflex dbát opatrnosti. U těchto pacientů je zvýšené riziko nežádoucích účinků.

Zdroj: Dorsiflex droga

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Rataj.

Dobrý den,
ještě jeden dotaz - mohu brát jakékoliv tbl s látkou MSM ke Xareltu 20,mg? Rád bych bral Proenzi 3 plus 180+45 tablet. Prý to kontraindikuje. Jenže co mají lidé s Xareltem brát za doplňky a léky ke kloubům, svalům, zádům atd?
Děkuji za info.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U pacientů užívajících methylsulfonylmethan, MSM, byly hlášeny zvýšené účinky souběžně podávaných antikoagulačních léků, jako je zvýšená tvorba modřin nebo krev ve stolici. Přestože tyto účinky nebyly potvrzeny v publikované lékařské literatuře ani během klinických studií, mělo by se vždy pečlivě zvážit použití methylsulfonylmethanu, MSM u pacientů, kteří užívají antikoagulancia, jako je Xarelto, dokud nebudou k dispozici údaje potvrzující bezpečnost MSM u pacientů užívajících tyto léky. Pacienti, kteří se rozhodnou konzumovat methylsulfonylmethan, MSM při užívání Xarelta, by měli být sledováni kvůli zvýšenému krvácení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Xarelto

Bezpečnost kortikoidů

Ještě malá odbočka ohledně té kortikoidní masti, protože zde panuje taková utkvělá představa, že kortikoidy jsou obecně škodlivé a měli bychom se jim vyhýbat. Každý lék se musí použit v pravou chvíli, zbytečně nebo nadbytečně je používat, je určitě špatné. V tomto případě, kdy je opravdu bodnutí hmyzem nepříjemné, je tam otok a zarudnutí a namažeme si to jenom párkrát za týden, tak jsou kortikoidy obsažené v masti naprosto neškodlivé. Pravidelné a dlouhodobé užívání kortikoidů je možné jen po poradě s lékařem, protože kortikoidy škodí jen při dlouhodobém a pravidelném užívání.

V lékárně je k dispozici volně prodejná mast s kortikoidy Hydrocortison. Tady se můžete podívat jak vypadá a kolik stojí: mast s kortikoidy bez receptu cena.

Zdroj: Na bodnutí hmyzem mast s kortikoidem

Diskuze

V diskuzi KOLAUDACE BYTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Míra.

Pokud budete budovat a vytvářet prostor k podnájmu, tak nejen že budete potřebovat kolaudaci nově vybudovaného bytu, ale neobejdete se ani bez ohlášení Stavebnímu úřadu a zpracování projektové dokumentace. Dle níže uvedených odstavců se můžete dozvědět, jakým způsobem máte úřad kontaktovat.

- stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu nevyžaduje rekonstrukce spočívající ve stavebních pracích, jimiž se nezasahuje do nosných konstrukcí stavby, nemění se vzhled stavby ani způsob užívání stavby, nevyžadují posouzení vlivů na životní prostředí (tzv. EIA) a jejichž provedení nemůže negativně ovlivnit požární bezpečnost stavby;

- ohlášení stavebnímu úřadu je potřeba, pokud provedení rekonstrukce povede ke změně způsobu užívání (byť části) stavby, aniž by zároveň došlo k zásahům do nosných konstrukcí stavby, změně vzhledu stavby nebo ke vzniku povinnosti zajistit posouzení vlivů na životní prostředí;

- žádost o stavební povolení je pak nevyhnutelná, pokud se rekonstrukcí zasahuje do nosných konstrukcí stavby, mění se vzhled stavby, vyžaduje se posouzení vlivů na životní prostředí nebo provedení rekonstrukce může negativně ovlivnit požární bezpečnost stavby.

U vás má rekonstrukce změnit způsob užívání (části) stavby, a proto si zřejmě vystačíte s ohlášením rekonstrukce příslušnému stavebnímu úřadu. Zákonná lhůta stavebního úřadu k povolení ohlášené rekonstrukce činí 40 dnů ode dne doručení ohlášení stavebnímu úřadu. Pokud se úřad v uvedené 40-ti denní lhůtě k ohlášené rekonstrukci nevyjádří, uplatní se fikce vydání souhlasu s provedením rekonstrukce uplynutím lhůty. Přitom je nutno počítat s výdaji na pořízení projektové dokumentace, která tvoří povinnou součást ohlášení.

Kdyby rozsah plánované rekonstrukce splnil první z uvedených podmínek, tak Stavební úřad nemusíte informovat vůbec a není potřeba ani kolaudace.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel David.

Moc diky pomohlo mi to

Zdroj: diskuze Kolaudace bytu

Koza na řezání dřeva dřevěná

Koza na řezání dřeva dřevěná je jeden z nejstarších vynálezů člověka. Může být sestavená z oloupaných silnějších větví či kmínků, umožňuje řezat na špalky kulatinu do průměru 25 cm v délce do dvou metrů, nebo krátit silnější větve na krbová polena. Stačí jen vložit dřevo do rozvidlené konstrukce. Postavit takovou kozu dokáže každý kutil, který ji jen okoukne u souseda. Rozchod nohou kolem 70 cm ji zabezpečí proti převržení do obou stran, rozvidlení zajistí, aby řezané dřevo leželo ve výšce kolem 75 až 85 cm, a umožní co nejbezpečnější a nejpohodlnější řezání. Dřevěná koza na řezání dřeva v obchodech je vyrobena ze stabilního bukového dřeva, je skladná a sklopná, dodává se nesmontovaná a se zárukou na bezpečnost při řezání dřeva.

Zdroj: Koza na řezání dřeva

Diskuze

V diskuzi SOOLANTRA KORONAVIRUS DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

ivermectin dokáže zneškodnit koronavirus (zpevňuje buněčné stěny a virus se tak nedokáže obalit buněčnou membránou, tzn, že se nedokáže množit). Jak je to s obsahem v této masti nevím, v každém případě jsem si ji objednal přes E-buy a už ji mám jako prevenci doma. Normálně se koupit nedá, je jen na předpis (stejně jako všechno, co nějak efektivně pomáhá).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomáš.

Ivermektin se v USA normálně používá i pro lidi a přípravek se jmenuje Stromectol. Stromectol je v USA k dostání v tabletách po 3 miligramech ivermectinu a jen na lékařský předpis. Dospělý 90 kilový člověk potřebuje 18 miligramů ivermectinu (6 tablet). Žena 60 kg potřebuje 12 miligramů ivermectinu (3 tablety). V Evropě je ivermektin dostupný jen pro zvířata jako veterinární léčivo s názvem Biomectin. K dostání je volně bez předpisu například v Anglii a dá se objednat přes internet tady například www.viovet.co.uk/Bim…
Jde o dávku pro koně s obsahem 100 miligramů ivermektinu, takže vystačí pro 5 až 6 lidí. Před použitím těchto veterinárních přípravků pro lidi varoval v posledních dnech Federální úřad pro kontrolu léčiv v USA a to ve smyslu, že bezpečnost těchto přípravků byla ověřena jen na zvířatech a u lidí není známa míra bezpečnosti.

Zdroj: diskuze Soolantra koronavirus diskuze

Přeprava mazlíčků

Do kempu, hotelu, penzionu, nebo na vlastní chalupu. Domácí mazlíčci mohou na dovolenou nejen v tuzemsku, ale i za hranice. Jak si poradit s jejich převozem, na co nezapomenout a na co si dát pozor v parných dnech? Poradí specialistka sítě PetCenter Patrika Březinová.

Při přepravě zvířat je důležité dbát na dodržování pravidel silničního provozu, ale také na jejich pohodlí. Rozhodně není ideální nechat zvíře v autě zcela na volno. Z hlediska bezpečnost a také co se týče případné pokuty. Jak tedy při převozu zvířat v autě neohrozit sebe ani čtyřnohé společníky? “Abychom dojeli všichni bezpečně máme pro mazlíčky k dispozici celou řadu produktů. Lze využít přepravku, klec, nebo také popruhy,” vyjmenovává odbornice PetCenter Patrika Březinová.

Zdroj: Odborník radí: Jak na dovolenou autem s domácím mazlíčkem?

Vysavač na popel od firmy Karcher

Kompaktní, praktický, všestranný vysavač AD 3000 na popel s 1 200wattovým motorem se vyznačuje vysokou a dlouhotrvající sací silou. Díky jedinečnému filtračnímu systému, který se skládá z plochého skládacího filtru a filtru na hrubé nečistoty, může být vysáto velké množství popele. Kovová nádoba a sací hadice z kovu nabízejí maximální bezpečnost při nasávání popele. Zkosená ruční trubka nabízí optimální pracovní komfort a přesvědčí zvláště v rozích a na těžko dostupných místech v krbu. Zůstatky popela se tak dají beze zbytku vysát. Do prostoru na uložení příslušenství lze rychle a úsporně schovat jak kabel, tak i všechno dodávané příslušenství. Výhodou je dlouhá sací hadice i napájecí kabel. Cena vysavače se pohybuje kolem 2 990 korun. Jedná se o velmi kvalitní vysavač.

Zdroj: Jaký vysavač na popel si vybrat

Bezpečnost antibiotik

Obecně platí, že jsou antibiotika bezpečná a měla by být užívána podle pokynů lékaře. Ale jako každý lék, tak i antibiotika mají své zápory.

  • Antibiotika mohou ovlivnit účinnost jiných léků a způsobit vedlejší účinky či alergické reakce.
  • Antibiotika inhibují většinu bakterií v těle, což zahrnuji i bakterie, které jsou pro tělo prospěšné. Dochází k nerovnovážnému zabíjení bakterií, což může způsobit žaludeční nevolnosti, průjem, vaginální infekce nebo jiné problémy.
  • Pokud berete antibiotika na vše, zahráváte si, protože přispíváte k rozvoji antibiotické rezistence. Což znamená, že pokud se objeví další bakteriální infekce, antibiotika již nejsou účinná, a tak dochází i k delší době léčby. U závažnějších infekcí může dojít k tomu, že pokud nejde infekci zastavit, bude muset být pacient hospitalizován. Jestliže jsou rezistentní bakterie stále naživu, stává se z člověka nosič těchto bakterií.

Zdroj: Jak správně užívat antibiotika

Očkování na  COVID u pacientů léčených Warfarinem

Podle Agentury pro zdravotní bezpečnost Spojeného království (UKHSA – dříve známé jako PHE) Immunization Against Infectious Disease [1] (dále jen "zelená kniha") lze vakcínu podat intramuskulárně jedincům užívajícím Warfarin na ředění krve, kteří mají aktuální naplánované testování INR a jejichž nejnovější INR je pod horní úrovní terapeutického rozmezí.

K vakcinaci je třeba použít jemnou jehlu (rovnou o velikosti 23 gauge - červená barva nebo jemnější kalibr, jako je 25 gauge - oranžová barva), po níž následuje silný tlak na místo vpichu bez tření po dobu alespoň dvou minut. Pacient by měl být poučen o riziku vzniku hematomu v okolí aplikace injekce.

V případě jakýchkoli pochybností o úrovni antikoagulační kontroly INR je třeba očkování konzultovat s lékařem odpovědným za předepisování léku a sledování antikoagulační léčby pacienta.

Zdroj: Léky na ředění krve a očkování na COVID

A navíc ...

Máte velmi citlivou pleť? Tato značka klade důraz na bezpečnost a respektuje potřeby každé pokožky, i té nejcitlivější. Bez obav ji můžete používat máte-li pleť alergenní či problematickou. Neobsahuje parabeny a své výrobky zásadně netestuje na zvířatech. „Najde se v ní každý, kdo miluje pocit neotřelosti, jistoty a fantazie. Se značkou Benefit můžete kouzlit nebo být konzervativní, umožní vám zkrátka vše. Mohou ji používat mladé slečny nebo zralé dámy a všichni si v ní najdou ´něco navíc´“, říká Romana Gašová, kosmetická poradkyně značky Benefit a dodává: „Smích je nejlepší kosmetikou, tak ho noste! Jenže máte pravdu, oproti jiným národům jsme tak trochu konvenční. Ani ta nejdražší kosmetika zkrátka nemusí sednout, nevykouzlí vám úsměv a nedodá pocit sebedůvěry. To se s Benefit nestane, protože jsme jednoduše jiní.“

TIP: Vyzkoušejte kosmetickou poradnu a líčení zdarma se značkou Benefitcosmetics v parfumeriích Sephora.

Zdroj foto: parfumerie Sephora

Zdroj: Luxusní dotek kosmetiky Benefit

Kontraindikace Dorsiflexu

  • Hypersenzitivita na léčivou látku nebo na kteroukoli pomocnou látku přípravku Dorsiflex.
  • Myastenia gravis;
  • Myastenický syndrom;
  • Těžší poruchy funkce jater;
  • Intoxikace alkoholem nebo léky tlumícími funkce CNS (benzodiazepiny, barbituráty aj.);
  • První trimestr těhotenství.

Zvláštní upozornění a opatření pro použití

Opatrnosti je třeba u pacientů se závažnou poruchou funkce ledvin nebo poruchou funkce jater a u pacientů léčených kumarinovými antikoagulancii (například Warfarin). U těchto pacientů je zvýšené riziko nežádoucích účinků.

Opatrnosti je třeba při předepisování přípravku Dorsiflex starším pacientům. U těchto pacientů je taktéž zvýšené riziko nežádoucích účinků.

Při současném podávání s látkami tlumícími centrální nervový systém (alkohol, sedativa, hypnotika, antidepresiva, antipsychotika, antihistaminika, některá analgetika a anestetika) může Dorsiflex ovlivňovat duševní a fyzické schopnosti pacienta.

Pacienty je třeba upozornit na negativní účinky současného užívání přípravku Dorsiflex s alkoholem nebo výše zmíněnými léky a varovat je před řízením motorových vozidel nebo ovládáním strojů.

Přípravek není určen pro děti mladší 8 let, vzhledem k nedostatku zkušeností s jeho podáváním v této věkové skupině.

Interakce s jinými léčivými přípravky a jiné formy interakce

Stejně jako jiné sedativní látky může mefenoxalon zesilovat účinek alkoholu, sedativ, hypnotik, antidepresiv, antipsychotik, antihistaminik a anestetik; proto se jejich současné užívání nedoporučuje.

Mefenoxalon také zesiluje účinek myorelaxancií a kumarinových antikoagulancií, například Warfarinu.

Současné podávání antihypertensiv může vést ke vzniku nebo prohloubení hypotenze, zároveň může dojít ke zvýraznění bradykardie při současném podávání beta-blokátorů.

Dorsiflex v těhotenství

Bezpečnost podávání mefenoxalonu během těhotenství nebyla stanovena. Mefenoxalon se proto nemá podávat během těhotenství, zejména v 1. trimestru. Pacientky je třeba upozornit, aby informovaly lékaře o svém plánovaném těhotenství nebo pokud otěhotní během léčby mefenoxalonem.

Dorsiflex při kojení

Bezpečnost podávání mefenoxalonu během kojení nebyla stanovena. Není známo, zda se mefenoxalon vylučuje do lidského mateřského mléka. Riziko pro kojené novorozence/děti nelze vyloučit.

Účinky na schopnost řídit a obsluhovat stroje

Dorsiflex může ovlivnit činnost vyžadující zvýšenou pozornost, koordinaci pohybů a rychlé rozhodování (řízení motorových vozidel, obsluha strojů, práce ve výškách apod.); tyto činnosti smí pacient vykonávat jen s výslovným souhlasem lékaře.

Pacienty je třeba informovat o negativním vlivu na pozornost, zejména ve vztahu k řízení motorových vozidel.

Zdroj: Dorsiflex droga


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP