Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BÍLÉ FLEKY NA JAZYKU

OBSAH

Fleky na jazyku v těhotenství

V těhotenství se může objevit takzvaný mapovitý jazyk. U mapovitého jazyku bývá zjištěna infekční příčina, například kvasinky či streptokok, dále může jít o změny hormonálně podmíněné. Jedná se obvykle o nezávažný problém. Pokud se vyloučí infekční příčina, pak se doporučuje omezit konzumaci dráždivého ovoce (citrusy, ananas), možné je zkusit výplachy dutiny ústní šalvějí či heřmánkem.

Zdroj: Bílé skvrny na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem PO LÉTĚ BILE FLEKY NA ZÁDECH. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bures Josef.

Dobrý den.Po létě se mi udělali bile fleky na zádech. Občas jsou mírne zarudle a svědí. Co to muže být. Díky za odpoved
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše jste se nakazil kvasinkovým onemocněním s názvem pityriasis versicolor. Toto onemocnění se přenáší zejména ve veřejných akvaparcích a plovárnách. Přenos proběhne kontaktem s nemocným a nebo s povrchem, kterého se nemocný dotýkal (lehátko, ručník, křesílko, atd). Léčba není náročná, ale vyžaduje pravidelné nanášení léčivého krému Pevaryl na všechna ložiska dvakrát denně po dobu asi jednoho měsíce - do vymizení příznaků. Vyléčení je pak trvalé, dokud se znovu nenakazíte. Pevaryl krém je běžně k dostání v každé lékárně, ale jen na lékařský předpis. Předpis vám může vystavit praktický nebo kožní lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Po létě bile fleky na zádech.

Bílé tečky na jazyku

Bílé tečky na jazyku mohou být známkou plísňové infekce. Kvasinková infekce je známá jako afty nebo kandidóza a je způsobena plísní Candida albicans. Předtím než se objeví bílé léze na jazyku, dochází k jeho otoku a bolesti.

Takto vypadají bílé tečky na jazyku.

Bílé tečky na jazyku se vyskytují v rozmezí jednoho týdne a pak samy od sebe zmizí. Z tohoto důvodu není zapotřebí žádná léčba. Ale v některých případech je dobré navštívit lékaře, zejména pokud se puchýřky objevují příliš často nebo dochází k jejich extrémnímu zvětšení. Lékař zjistí příčinu a léčí ji odpovídajícím způsobem.

Zdroj: Bílé skvrny na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA JAZYKA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela Fléglová.

Prosím o radu.Bojím se jestli nemám rakovinu jazyku.Na jazyce se mi udělaly bílé skvrny.Nejdřív jsem tam měla menší skvrnu teď jich mám hodně.Může te mě k tomu něco napsat.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bílé flíčky na jazyku mohou ale také nemusí být nutně příznakem rakoviny. Bílé skvrny se na jazyku vytváří mimo jiné při onemocnění leukoplakie nebo lichen planus. U rakoviny jazyka se bílé skvrny vyskytují nejen na jazyku, ale i na dásních nebo v krku. Nejlépe uděláte, když si jazyk necháte prohlédnout zubařem při zubní prohlídce. Tak se nejrychleji dozvíte, co to je a jak to případně léčit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Bílé fleky na obličeji

Bílé fleky na obličeji mohou mít mnoho příčin, viz níže.

Příčiny

Příčinou vzniku bílých fleků v obličeji může být onemocnění štítné žlázy. Pokud se objevují tečky s vyblednutím o velikosti 1–2 mm a pokud se vyskytují na hrudníku a objevily se na opálené kůži, může jít o světlou variantu výsevu mykotické infekce.

Obrázky

Takto mohou vypadat bílé fleky na obličeji.

Zdroj: Ztráta pigmentu, bílé fleky

Diskuze

V diskuzi BILE PUPÍNKY NA JAZYKU FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Juščákova.

Dobrý večer.Prosim o radu, udělali se mi po stranách na jazyku bílé vřídky,nebo pupínky.Neboli mě to,jen nevím co s tím.Dekuji Lenka Juščáková.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bile pupínky na jazyku foto

Bradavice na jazyku

Bradavice na jazyku jsou ojedinělým případem. Pokud se již na jazyku vytvoří, tak se odstraňují excizí, tedy vyříznutím.

Zdroj: Zvětšené papily na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem ZTRÁTA PIGMENTU BÍLÉ FLEKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Jak na bílé flíčky, které nejspíš vznikly z důvodu dřívějšího poranění?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bílé flíčky po předchozích zranění jsou vlastně jizvy. Tyto jizvy vznikly z náhradního vaziva, které bohužel nemá stejné vlastnosti, jako původní kůže. S trochou štěstí se dají mírně vyrovnat jejich povrchové nerovnosti pomocí lejzru nebo dermabráze. Ale barva moc upravit nejde. Pouze dočasně se dají tyto barevné odchylky překrýt pomocí make-up krémy.
Pokud by bylo příčinou bílých flíčků něco jiného, například pityriáza, tak se dají léčit a můžete se jich zbavit natrvalo. Nezbytné by bylo vyšetření pravého původu flíčků u kožního lékaře, který pak určí další postup léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ztráta pigmentu bílé fleky

Příznaky

Jak poznat rakovinu jazyka?

Mezi příznaky rakoviny jazyka patří:

  • červené nebo bílé fleky na jazyku, které nemizí;
  • bolest v krku, která nemizí;
  • bolest vzadu na jazyku, která nemizí;
  • bolest na stranách kořene jazyka, která nemizí;
  • bolavé místo (vřed) nebo bulka na jazyku, která nemizí;
  • bolest při polykání;
  • necitlivost v ústech, která nemizí;
  • bolest nebo pocit pálení jazyka;
  • problémy s pohybem jazyka nebo mluvením;
  • knedlík v krku;
  • nevysvětlitelné krvácení z jazyka (které není způsobeno kousnutím do jazyka nebo jiným zraněním);
  • bolest v uchu (vzácné).

Je důležité si uvědomit, že tyto příznaky mohou být způsobeny méně závažným zdravotním stavem. Ale pro jistotu je nejlepší zkontrolovat příznaky u svého praktického lékaře.

Níže uvedené fotografie vám poskytnou představu o tom, jak může rakovina jazyka vypadat, ale pamatujte, že mohou vypadat jinak. Pokud zaznamenáte něco neobvyklého, kontaktujte svého praktického lékaře nebo zubaře. Rakovina jazyka foto.

Zdroj: Varovné příznaky rakoviny jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÉ FLEKY NA PENISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarda.

Vytvorili jse mi na spicce penisu a a predkozce takove bile fleky. Neboli ro ale pri moceni ro obcas pali. Nevite co to je? Diky
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na fotografii je vidět mužská kandidóza - kvasinková infekce u mužů.
Mužská kandidóza, běžně známá jako moučnivka penisu, je způsobena kvasinkou Candida. Tato houba nejlépe prospívá ve vlhkých podmínkách a penis poskytuje dobré prostředí, zejména pod předkožkou, pro jejich přežití.

Příznaky mužské kvasinkové infekce jsou:

Svědivá vyrážka, která může být bílá což vede k tvorbě bílých skvrn na penisu. Případný otok žaludu způsobuje záněty penisu - onemocnění známé jako balanitis. Svědivé pupínky se můžou zanítit a způsobit červené boláky na penisu. Rovněž můžete cítit bolest při pohlavním styku a v pokročilém stádiu může být pozorován bolestivý pocit na špičce penisu při močení. Rovněž může být přítomen konstantní neobvyklý bílý výtok pod předkožkou.

Léčba

Ve většině případů se kvasinková infekce léčí použitím jednoduch antimykotik, která jsou předepsána lékařem potom, co schválil, že je to určitě kvasinková infekce, která způsobuje tyto bílé svědivé skvrny na vašem penisu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bílé fleky na penisu

Bílé skvrny na kůži u dětí

Ojedinělé skvrny barvy bílé kávy, takzvané café-au-lait spots, má spousta dětí i dospělých.

Příčiny

Vyskytují-li se bílé skvrny v počtu více než 6 a pokud jsou větší než 0,5 mm (před pubertou) nebo větší než 1,5 cm (po pubertě), mohou být způsobeny neurofibromatózou 1. typu (Recklinghausenova choroba).

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadají skvrny café-au-lait spots u dětí.

Zdroj: Ztráta pigmentu, bílé fleky

Poradna

V naší poradně s názvem POSTŘIK NA LIBEČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stolař.

na libečku pestovanem v kvečinači na balkoně se na listech tvoři bile fleky
pak uschnou. děkuji za odpověd. stolař.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Zřejmě jde o bílou rez. Zkuste použít postřik s některým z uvedených přípravků.
Ortiva
Mastana SC
Horizon 250 EW

Zdroj: diskuze Postřik na libeček

Fotografie vředů na jazyku

Zde můžete vidět, jak vypadají vředy na jazyku.

Zdroj: Vředy na jazyku

Diskuze

V diskuzi BOLÁK/VRED V USTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ann.

Dobrý den,
Již delší dobu mě trápí na pravé straně jazyků bolestiva boule..je trochu bílé zbarevna a občas mám bílý povlak na jazyku.. neřešila jsem to, ale poslední dobou se do toho občas kousnu..je mi 21 let, tak jsem nepředpokládala nic vážného.. Nevíte co by to mohlo být? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ann.

Zde ještě posílám foto..
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Bolák/vred v ustech

Bílé pupínky na jazyku

Bílé pupínky na jazyku mohou být způsobeny kvasinkami. Kvasinková infekce je poměrně častá infekce vyvolaná kvasinkami rodu Candida. Za normálních okolností jsou kvasinky součástí obvyklé flóry v trávicím traktu a genitálu, ojediněle na kůži. V přítomnosti predispozičních faktorů se mohou výrazně pomnožit a vyvolat nejrůznější projevy. Kvasinková infekce způsobuje na jazyku bílé pupínky, které mohou být známkou plísňové infekce. Kvasinková infekce je rovněž známá jako afty nebo jako kandidóza, která je způsobena přímo plísní Candida albicans. Předtím než se objeví bílé pupínky na jazyku, dochází obvykle k jeho otoku a bolesti.

Léčba se řídí lokalizací infekce, jejím rozsahem a přidruženými rizikovými faktory. Základem úspěšné léčby je dodržování režimových opatření a cílené odstranění kvasinek antimykotiky. Antimykotika zabrání růstu a množení kvasinek. Při orální kandidóze se aplikují lokální prostředky ve formě sprejů a roztoků.

Zdroj: Puchýřky na jazyku

Diskuze

V diskuzi ČERVENÝ A CITLIVÝ JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Kryštofová.

Mám na špičce jazyku po obvodě prasklny a v nich hnisavé bílé flíčky. Velmi bolestivé ! Co tento stav signalizuje ? Díky za odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červený a citlivý jazyk

Puchýřky vzadu na jazyku

Pupínky na jazyku jsou většinou malé velikosti. Mohou se objevovat téměř po celém jazyku, často zasahují špičku jazyka nebo kořen jazyka, jsou buď bílé, nebo červené, mezi nimi může být povlak. V některých případech může mít postižený i teplotu. Pupínky mohou být bolestivé nebo naopak nebolestivé.

Příčiny:

  • afty;
  • podráždění papily jazyka – například příliš kořeněným jídlem;
  • rakovina jazyka – objevuje se však spíše u lidí nad 50 let;
  • únava a vyčerpání.

Ve většině případů zmizí pupínky na jazyku do 5 dní samy od sebe. Pokud nezmizí asi po 14 dnech, tak byste měli navštívit lékaře. Lékař najde příčinu pupínků a zároveň stanoví správnou léčbu.

Zdroj: Zvětšené papily na jazyku

Diskuze

V diskuzi BÍLÉ SKRVNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den Martino, no přemýšlela jsem také jestli ty bílé fleky není jen nedostatek nějakého vitamínu. Ale jak zjistit kterého? Já je mám na obličeji a to si fakt dobře také nepřipadám.
Mne se to oběvilo prvně, tak se mi nezdá že by to bylo po opalování. protože se opaluji ráda již ix let.
Poradte nám někdo, prosím...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Me se objevily prvne po porodu a ted je mam po vcelem te rozsiruji se dal, mam jiz 10tym rokem, oblicej mam jiz bily celyna, jmenuje se to vitiligo, lze se s tim jen smirit, leky neexistuji, vse je podvod jak z vas vytriskat penize. Je to autoimunitni porucha, vice na internetu. Petra

Zdroj: diskuze Bílé skrvny

Vředy na jazyku

Vřídky na jazyku se vyskytují u onemocnění syfilis, a to v prvním stadiu onemocnění. V místě, kde pronikne bakterie do těla, se utvoří nebolestivý tvrdý vřed. Když se na jazyku objeví měkké bílé vředy, jedná se pravděpodobně o jiné infekční onemocnění. Na rozdíl od syfilidy jsou tyto vřídky křehké, neztvrdlé a bolestivé. Typicky se také objevuje zduření uzlin u místa infekce. Původcem je obvykle bakterie Heamophilus ducreyi. Pokud objevíte kdekoliv na těle vřed, který se dlouho nehojí, bolí, případně krvácí, obraťte se na svého lékaře.

Zdroj: Zvětšené papily na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÉ FLEKY NA PENISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Na fotografii je vidět mužská kandidóza - kvasinková infekce u mužů.
Mužská kandidóza, běžně známá jako moučnivka penisu, je způsobena kvasinkou Candida. Tato houba nejlépe prospívá ve vlhkých podmínkách a penis poskytuje dobré prostředí, zejména pod předkožkou, pro jejich přežití.

Příznaky mužské kvasinkové infekce jsou:

Svědivá vyrážka, která může být bílá což vede k tvorbě bílých skvrn na penisu. Případný otok žaludu způsobuje záněty penisu - onemocnění známé jako balanitis. Svědivé pupínky se můžou zanítit a způsobit červené boláky na penisu. Rovněž můžete cítit bolest při pohlavním styku a v pokročilém stádiu může být pozorován bolestivý pocit na špičce penisu při močení. Rovněž může být přítomen konstantní neobvyklý bílý výtok pod předkožkou.

Léčba

Ve většině případů se kvasinková infekce léčí použitím jednoduch antimykotik, která jsou předepsána lékařem potom, co schválil, že je to určitě kvasinková infekce, která způsobuje tyto bílé svědivé skvrny na vašem penisu.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav.

Uzasne. Moc dekuji za odpoved a preji hodne zdravi. Hezky vecer

Zdroj: diskuze Bílé fleky na penisu

Kdy se může udělat puchýř na jazyku

Existují různé formy puchýřů a každá z nich se objeví z jiného důvodu. Patří sem: puchýřky na jazyku při horečce; opary; afty; slintavka, která se projevuje puchýři na jazyku; kvasinková infekce; avitaminóza; alergie; nedostatek vitamínu B, poranění jazyka, kousnutí se do jazyka.

Zdroj: Puchýře na jazyku

Červený pupínek versus vředy na jazyku

Červený pupínek na jazyku se může proměnit na vřed na jazyku, který může mít souvislost s HPV virem. Pokud se defekt nehojí, je důležité vyhledat lékařskou pomoc na rozdíl od červeného pupínku, který ve většině případů během několika dní sám vymizí.

Zdroj: Červené pupínky na jazyku

Domácí recepty na bílé fleky na kůži

Ředkvička

Jedním z nejlepších známých domácích léků na bílé skvrny jsou semena ředkvičky. Semena se musejí rozemlít, aby z nich vznikl bílý prášek. K těmto rozemletým semenům se přidají 2 čajové lžičky octa a důkladně se vše promíchá. Posléze se směs aplikuje na bílé fleky a následně opláchne vlažnou vodou.

Kurkuma

Kurkuma je další položka, která může být použita při léčbě bílých skvrn. Nejideálnější je směs kurkumy a hořčičného oleje. Tato směs se nanáší na postiženou oblast. Výroba je jednoduchá, postačí pouze pět lžiček prášku kurkumy a 250 ml hořčičného oleje. Tato směs se aplikuje 2x denně na pokožku (bílé fleky).

Zelí

Šťáva ze zelí je dalším účinným lékem na léčbu bílých skvrn.

Jablečný ocet

Kyselost jablečného octa inhibuje plísně a bakterie způsobující bílé skvrny na kůži. Směs se vyrábí z jablečného octa a vody. Tato směs se aplikuje na kůži, protože dokáže kůži udržet čistou a bez bakterií a plísní.

Zázvor

Zázvor je dalším přírodním prostředkem na bílé fleky. Z čerstvého zázvoru vymačkejte šťávu. Zázvorovou šťávu smíchejte s citronovou šťávou a vodou. Tato tekutina by se měla konzumovat dvakrát denně. Zároveň se dá použít zázvor jako lék, kterým potíráte bílé skvrny.

Med

Med je používán na různé typy kožních onemocnění. Má protiplísňové vlastnosti, proto je velmi účinný i na léčbu bílých skvrn.

Zdroj: Bílé flíčky na kůži

Co s tím dělat

Výskyt puchýřů na jazyku trvá zhruba jeden týden a pak zmizí. Není zapotřebí žádné léčby. Pokud puchýře do týdne nezmizí anebo se výskyt puchýřů na jazyku opakuje, je nutné navštívit lékaře, který zjistí příčinu a zajistí případnou léčbu.

Fotografie puchýřů na jazyku.

Zdroj: Puchýře na jazyku

Červené skvrny na jazyku

Červené fleky na jazyku mohou signalizovat slintavku. Onemocnění lidí označované lidově jako „slintavka“ nemá se skutečnou slintavkou a kulhavkou zvířat nic společného. Jde o virové onemocnění, které většinou postihuje děti ve věku do deseti let a vyvolává je kmen viru Coxsakie. Tato choroba se snadno šíří především v dětských kolektivech (školkách a školách). Tato nemoc je charakterizována bolestivými červenými puchýři na jazyku a v jiných částech úst, projevuje se také kožní vyrážkou na dlaních, chodidlech, nohou a prstech. Puchýřky se změní na vřed po několika dnech. Nemoc se přenáší slinami, kýcháním, kašlem a infikovanou stolicí. Časté mytí rukou, důkladné čištění špinavých ploch, dětských hraček a zašpiněného prádla je nejlepší obranou proti tomuto viru. Léčba zahrnuje odpočinek, hydrataci a užívání léků na úlevu od bolesti. Proti nemoci není specifický lék, ale nemocní jej ani nepotřebují, protože choroba obvykle po týdnu sama odezní.

Zdroj: Puchýřky na jazyku

Bílé skvrny na kůži v těhotenství

Těhotenství s sebou přináší hormonální změny i v podobě změny pigmentace. Některé skvrny po porodu zase samy vymizí, s některými se budete muset smířit.

Příčiny

Depigmentace v těhotenství vzniká v důsledku hormonálních změn během těhotenství. Příčinou depigmentace může být například poranění (jizvy), zánětlivá onemocnění kůže nebo aplikace léků a chemikálií na kůži.

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadá depigmentace v těhotenství v podobě bílých skvrn.

Zdroj: Ztráta pigmentu, bílé fleky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP