Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BÍLÉ PUPÍNKY NA KŮŽI

OBSAH

Bílé pupínky na jazyku

Bílé pupínky na jazyku mohou být způsobeny kvasinkami. Kvasinková infekce je poměrně častá infekce vyvolaná kvasinkami rodu Candida. Za normálních okolností jsou kvasinky součástí obvyklé flóry v trávicím traktu a genitálu, ojediněle na kůži. V přítomnosti predispozičních faktorů se mohou výrazně pomnožit a vyvolat nejrůznější projevy. Kvasinková infekce způsobuje na jazyku bílé pupínky, které mohou být známkou plísňové infekce. Kvasinková infekce je rovněž známá jako afty nebo jako kandidóza, která je způsobena přímo plísní Candida albicans. Předtím než se objeví bílé pupínky na jazyku, dochází obvykle k jeho otoku a bolesti.

Léčba se řídí lokalizací infekce, jejím rozsahem a přidruženými rizikovými faktory. Základem úspěšné léčby je dodržování režimových opatření a cílené odstranění kvasinek antimykotiky. Antimykotika zabrání růstu a množení kvasinek. Při orální kandidóze se aplikují lokální prostředky ve formě sprejů a roztoků.

Zdroj: Puchýřky na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem NEJLEPŠÍ KRÉM NA ROZŠÍŘENÉ ŽILKY OBLIČEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IRČA.

Děkuji. Jsem typ 4 a používám krém bioderma +50, ale dělají se mi po něm na tváři bílé pupínky, takže nevím, kde je chyba.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tak zkuste jinou bázi opalováku. Některé nosiče ochranného faktoru můžou ucpávat póry a pak se dělají bílé pupínky. Zkuste místo krému třeba olejovou formu nebo jiný druh krému. Také je třeba rozlišit, jestli bílé pupínky nejsou třeba mílie. Mílie jsou takové bílé kuličky pod kůží a krémy nezpůsobují jejich tvorbu.

Zdroj: diskuze Nejlepší krém na rozšířené žilky obličej

Bílé skvrny na rtu

Bílé skvrny na rtech jsou znamením, že se v zažívacím traktu vytvářejí hlenové nebo tukové usazeniny.

Bílé skvrny na rtech mohou predikovat zažívací potíže. V tomto případě je dobré provést očistu těla, a to konzumací salátů, čerstvé zeleniny a pitím zeleného čaje.

Dále mohou bílé skvrny vznikat jako virové onemocnění nebo z nachlazení. Takové pupínky by se neměly mačkat. Zde by měla následovat léčba pomocí D-panthenolu. Je nutné zvolit zdravý životní styl, přehodnotit svůj jídelníček, odstranit z jídelníčku alergeny, solené a uzené potraviny.

Někdy se bílé skvrny objeví v důsledku chloazmatu během těhotenství či po narození dítěte a obvykle odezní samy od sebe. Objeví-li se jindy než v těchto obdobích, pak je třeba dávat pozor na stav jater, vaječníků a nadledvinek. A lékař by vás měl také otestovat na přítomnost červů.

Zdroj: Bílé skvrny na obličeji

Diskuze

V diskuzi BILE PUPÍNKY NA JAZYKU FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Juščákova.

Dobrý večer.Prosim o radu, udělali se mi po stranách na jazyku bílé vřídky,nebo pupínky.Neboli mě to,jen nevím co s tím.Dekuji Lenka Juščáková.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bile pupínky na jazyku foto

Pupínky na nohou

Pupínky na nohou mohou být způsobené svrabem. Svrab se projevuje na kůži obvykle začervenalými pupínky, které se vyskytují nejčastěji v blízkých dvojicích červených skvrnek. Tyto červené pupínky, jsou znakem zánětu v chodbičkách, kde dochází k reakci s trusem zákožky. Zanícená místa výrazně svědí a jejich rozškrábáním se infekce dále výrazně zhoršuje destrukcí horní vrstvy kůže a zanesením dalších infekcí – nejčastěji bakteriálního původu. Onemocnění svrabem je tedy velice nepříjemným zážitkem a je třeba ho co nejrychleji začít řešit.

Zdroj: Co znamenají pupínky

Pupínky v krku

Pokud se objeví pupínky na mandlích a měkkém patře, pak se jedná o onemocnění zvané herpangína. Je to onemocnění enterovirového původu. V případě, že se pupínky a drobné vřídky nacházejí i na jiných místech dutiny ústní, jedná se o herpetickou infekci.

Zdroj: Co znamenají pupínky

Diskuze

V diskuzi PÉČE O PLEŤ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den. Potřebovala bych poradit, jak se mám zbavit černých teček a zarudlých pupínků na obličeji. Pak mám ještě problém se zády, také tam jsou černé tečky, ale spíše převládají "bílé pupínky". Předem děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Péče o pleť

Pupínky na jazyku

Pupínky na jazyku mohou být způsobeny nedostatkem vitamínu B12, nedostatkem železa, infekcí sliznice ústní dutiny či jejího okolí, nedostatkem tekutin, zánětem dásní, z horších možností pak v úvahu připadá nádor jazyka. Každopádně navštivte lékaře, který určí přesnou diagnózu.

Zdroj: Co znamenají pupínky

Poradna

V naší poradně s názvem POD NECHTY MI NECO ROSTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava .

prosim prosim mam problem na rukou . Pod nechty mam neco kdyz ustrihnu nebo cistim takkrvacej a natykaj . Prijde mi ze se to rychle mnozi . Nechty mam nadzvihle a pod nimi bile vtobky pupinky nevim co to je prosim o radu ..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové problémy určitě nejsou normální a svědčí o nákaze nějakou mykózou. Můžete na to zkusit použít volně prodejnou mast Canesten. Ale lepší bude návštěva kožního lékaře, který to lépe vyšetří a určí účinný přípravek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pod nechty mi neco roste

Uhry na zadku

Pokud se vám objeví uhry na zadku, tak se nemusí jednat o akné. Tyto pupínky na hýždích však mohou být stále obtížnější a někdy i bolestivé. Uhry na zadku často zmizí samy od sebe, ale pokud tomu tak není, je zde léčba, která může pomoci. Obecně platí, že akné je definováno jako zanícené póry, pupínky, cysty, které jdou hlouběji pod kůži než obyčejné pupínky. Pokud máte zkušenost s výskytem uhrů na zadku, vždy dbejte na dostatečnou hygienu a pravidelnou výměnu spodního prádla. Také se vyvarujte nošení syntetických materiálů, které nedovolí pokožce dýchat.

Zdroj: Pupínky na hýždích

Poradna

V naší poradně s názvem PUPINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renáta.

Dobrý večer chci se zeptat můj malí má na jednom ramene maličké pupinky a pár má na noze nevíte co to může být?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

To bude nejspíše kopřivka. Zajděte s ním v pondělí na kožní, kde Vám řeknou co to je a jak to léčit.

Zdroj: diskuze Pupinky

Pupínky na zadku

Pupínky na zadku mohou být způsobeny kvasinkovou infekcí. Můžete vyzkoušet Imazol krém, pastu, která problémová místa vysuší. Pokud by to zabralo, pokračujte s Imazol krémem alespoň po dobu 3 týdnů. Jinak se doporučuje návštěva kožního lékaře, který vás důkladně prohlédne a určí diagnózu. Pokud jde o nehnisavé pupínky a ložiska, která hodně svědí, pak je třeba použít protizánětlivé krémy na předpis (například Belogent krém).

Zdroj: Co znamenají pupínky

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB U ČLOVĚKA INKUBAČNÍ DOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucka.

Dobrý den,moc děkuji za vaši odpověď.
Ještě bych chtěla vědět za jak dlouho se objeví na kůži viditelné pupínky po první kontaktu se svrabem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svědění a pupínky vznikají jako reakce pokožky na zbytky, které zůstanou po zákožce v jejích chodbičkách. Jde zejména o její trus. Tyto projevy se mohou vyskytnout v různém časovém intervalu, ale obvykle je to do několika dní od nákazy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab u člověka inkubační doba

Vodové pupínky

Vodové pupínky mohou být způsobeny dyshidrotickou dermatitidou. Je to typ ekzému, který se omezuje na prsty, dlaně a plosky nohou a projevuje se červenými skvrnami s puchýřky naplněnými čirou tekutinou. Puchýřky postupně praskají a kůže se olupuje. Toto onemocnění je považováno za druh atopického ekzému, ale může být projevem kontaktního alergického ekzému.

Zdroj: Co znamenají pupínky

Poradna

V naší poradně s názvem PUPINKY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý večir
Mám dotaz přítel má po nohou pupinky vypada to jako akne kdyz to zmačkne tak stoho viteče bila tekutina neboli ho to a ani to nesvedi Jen se delaji dalsi a dalsi pupinky....... S ceho se mohou takove pupinky delat?? Dekuji za odpovet pridala jsem I foto

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na obrázku je vidět folikulitida, kterou nejčastěji způsobují bakterie. Pro přesné zjištění bude potřeba provést odběr obsahu pupínku v ordinaci kožního lékaře. Tuto návštěvu je potřeba naplánovat na dobu, kdy bude možné vymáčknout bílou tekutinu. Z ní se pak v laboratoři zjistí o co jde, a která antibiotika budou nejúčinnější. Vyléčení od odběru obvykle trvá 3 týdny. Domácími prostředky to bohužel vyléčit nelze.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pupinky na nohou

Pityriáza – diagnostika

Ve většině případů lékař stanoví diagnózu na základě typického kožního nálezu. V případě pochybností lze provést mikroskopické vyšetření z odebraných šupinek na postižené kůži.

Zdroj: Bílé flíčky na kůži můžou být pityriáza

Diskuze

V diskuzi BÍLÉ RTY LYŽAŘŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel RadekL.

Dobrý den, zajímá mě, jak je možné, že někteří vášniví lyžaři mívají rty téměř bílé. A nejenom oni, ale také lidé, co jsou často vystavováni slunci.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bílé rty lyžařů

Foto bílých skvrn

Zdroj: Bílé flíčky na kůži

Diskuze

V diskuzi JAK VYPADAJÍ POTNIČKY U DOSPĚLÝCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zbynek 23.

prosim o radu pri sezeni se me delaji cervene pupinky ktere,svedi nezkdy pali nevim co stim muze me nekdo poradit predem dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Klara.

Mám na hrudi takové pupínky když je odskrabnu tak krvácí a za chvíli se mi objeví další.Nevite čím to může být a co to je může to být tím že se strašně potím?

Zdroj: diskuze Jak vypadají potničky u dospělých

Pupínky po holení třísel

Dispozice k tvorbě pupínků po holení jsou dané. Někdo se může holit bez použití přípravku na holení, tupou žiletkou a pupínky se mu neudělají, někdo dbá na všechny zásady správného holení a stejně se pupínky objeví. Obecně platí, že důležité je, aby žiletka byla ostrá. Nedoporučuje se chloupky odstraňovat ve vodě. Nezapomeňte při holení použít dámské gely nebo pěny na holení, které pokožku zjemní. Po holení musíte místo ošetřit speciálním balzámem nebo krémem, který pokožku zklidní, případně dezinfikuje.

Zdroj: Co znamenají pupínky

Proč mám červené pupínky na zadku

Červené pupínky na zadku se vytvářejí především při používání syntetického spodního prádla. Na potírání pupínků na zadku je dobrý éterický olej z australského čajovníku (Tea tree oil) nebo levandulový éterický olej. Také pomáhá celkové pročištění organismu, především tlustého střeva (pomocí juky nebo výplachů střev). A na sprchování a ke koupelím používejte pouze přírodní kosmetické přípravky – výborný je například levandulový sprchový olej.

Zdroj: Pupínky na hýždích

Bílé fleky na obličeji

Bílé fleky na obličeji mohou mít mnoho příčin, viz níže.

Příčiny

Příčinou vzniku bílých fleků v obličeji může být onemocnění štítné žlázy. Pokud se objevují tečky s vyblednutím o velikosti 1–2 mm a pokud se vyskytují na hrudníku a objevily se na opálené kůži, může jít o světlou variantu výsevu mykotické infekce.

Obrázky

Takto mohou vypadat bílé fleky na obličeji.

Zdroj: Ztráta pigmentu, bílé fleky

Bílé skvrny na kůži u dětí

Ojedinělé skvrny barvy bílé kávy, takzvané café-au-lait spots, má spousta dětí i dospělých.

Příčiny

Vyskytují-li se bílé skvrny v počtu více než 6 a pokud jsou větší než 0,5 mm (před pubertou) nebo větší než 1,5 cm (po pubertě), mohou být způsobeny neurofibromatózou 1. typu (Recklinghausenova choroba).

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadají skvrny café-au-lait spots u dětí.

Zdroj: Ztráta pigmentu, bílé fleky

Foto pityriáza

Pityriáza foto

Zdroj: Bílé flíčky na kůži můžou být pityriáza

Červené flíčky na kůži u dětí

Červené flíčky na kůži u dětí se projevují jako různě růžově až červeně zbarvené skvrny nebo pupínky na kůži, které se mohou objevit jen na některém místě těla, ale mohou také pokrývat celé tělo. Příčin je spousta – od alergií z nejrůznějších příčin až po projevy různých infekčních onemocnění. Pozor na svědivá kožní onemocnění (ekzémy, kopřivky, opruzeniny, svrab a podobně) a také na drobná poranění, protože nedostatečnou hygienou se narušená kůže může snadno infikovat stejnými bakteriemi. Léčení pak bývá mnohdy zdlouhavé.

Zdroj: Flíčky na kůži


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP