Téma: 

bílkovina

Funkční jaterní testy

Vyšetření jaterních funkcí: Albumin

Játra také vytvářejí Albumin, což je základní bílkovina, která obíhá v krvi. Hodnoty albuminu jsou nízké u lidí s těžkým chronickým onemocněním jater, protože játra nevytvářejí normální množství albuminu. Nicméně, může albumin poklesnout i při různých jiných onemocněních. Nízké množství albuminu je často dočasné, tak to proto není spolehlivý způsob, jak diagnostikovat onemocnění jater.

Zdroj: Funkční jaterní testy
Zveřejněno dne: 18.11.2012

Diskuze: hexa phan - proužky

koupil jsem si proužky na orientační zkoušku moči.
Jednotlivé hodnoty jsou uvedeny barvou, počínaje údajem negativní - tj. asi OK, v normě.
Ale další barvy jsou doplněny číselným údajem, který je pro laika tajemno.
Dotazuji se co znamená změna v prvním sloupci?
např. bílkovina 0,3/30, nebo glukoza 2,8/50, urobilinogen 17/1, krev ca 5-10, hemoglobin ca 10

U glukozy jako diabetika mám z odběru krve hodnotu 4,3. Čemu odpovídá tato hodnota na proužku?

Děkuji
O.Krejčí

Zdroj: diskuze Hexa phan - proužky
Odesláno dne: 23.2.2016 uživatelem oldrich krejci
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Mílie

Co jsou to mílie

Mílie (latinsky milium) jsou žlutavé pupínky obsahující zrohovatělou část kůže, tzv. keratin. Keratin je vláknitá bílkovina lidského těla zejména v kůži, nehtech a vlasech. Jeho množství se v buňkách pokožky zvyšuje při jejich zrohovatění, což je přirozený proces probíhající v lidské kůži. Mílie se tvoří na obličeji, zejména kolem očí. Lze je odstranit prostým vyprázdněním po opatrném a sterilním otevření.

Zdroj: Mílie
Zveřejněno dne: 13.6.2014

Zákalky ve sklivci

Co je to zákal ve sklivci

Sklivcové zákalky jsou obvykle tvořeny malými zrníčky kolagenu, což je bílkovina, která se nachází v lidském těle snad všude. Zákalky jsou uloženy ve sklivci, rosolovité hmotě vyplňující zadní část oční koule. S přibývajícím věkem se kolagenová vlákna ve sklivci srážejí, trhají a jejich útržky pak mění množství světla dopadající na sítnici, což se v zorném poli projevuje právě jako drobné tečky nebo vlákna.

Zdroj: Zákalky ve sklivci
Zveřejněno dne: 2.1.2015

Kolagen, lék proti stárnutí

Obsah kolagenu v potravinách

Kolagen je bílkovina, protein, který se v největší míře vyskytuje v tělech savců, konkrétně v jejich pojivových tkáních. Nejbohatší přírodní zdroj kolagenu v potravinách je tedy maso a kůže savců.

Jaké potraviny obsahují kolagen

  • Maso bohaté na kolagen je především hovězí kližka, skopové maso, kozí maso.
  • Dalším významným zdrojem je zvířecí kůže.
  • Jako další zdroj kolagenu může být označena pravá živočišná želatina.
  • Hodnotným zdrojem kolagenu a dalších podpůrných amynokyselin je hydrolyzovaný syrovátkový protein.
     

Zdroj: Kolagen, lék proti stárnutí
Zveřejněno dne: 20.6.2012

Jakobova nemoc

Creutzfeldt-Jakobova nemoc

Jakobova nemoc je velice vzácné onemocnění řadící se mezi takzvané prionové choroby. Priony jsou podivné a teprve nedávno objevené infekční částice. Nejsou to ani bakterie, ani viry, jsou to pouhé bílkoviny. Tyto bílkoviny jsou však schopné se v našem organismu nekontrolovaně rozmnožovat, což je činí podobné klasickým infekčním nemocem. Tato nemoc se vyskytne asi u 1 člověka z milionu.

Prionová bílkovina se u Creutzfeldt-Jakobovy nemoci dostane do buněk mozku a v nich se zachová jako virus. Ten přinutí buňky, aby místo svých bílkovin začaly vyrábět kopie prionové bílkoviny. Tyto kopie se šíří do dalších buněk a proces se rozšiřuje. Postižené buňky jsou nakonec tak zaplněné prionovými bílkovinami, že prasknou a odumřou. Nemoc se začne projevovat rychle postupujícím rozpadem osobnosti a demencí. Proces by se dal připodobnit k rychle a velmi těžce probíhající Alzheimerově chorobě, která je navíc spojená s vážným narušením pohyblivosti (často se objevují nepravidelné nekontrolované pohyby známé jako chorea) a s třesem. Od objevení prvních příznaků člověk umírá do několika měsíců.

Příčinou je vznik patologické bílkoviny v mozku některých lidí. Jak je možné, že se pouhá neživá bílkovina začne množit podobně jako virus, je nejasné. Jistou roli hraje zřejmě genetický předpoklad. Tato nemoc vzniká samovolně velmi vzácně. Od nakaženého člověka již k přenosu dochází častěji, rizikový je kontakt s jeho tkání. K tomuto dochází u různých transplantací a u neurochirurgických operací, protože priony mohou zůstat přítomné na chirurgických nástrojích.

Zdroj: Jakobova nemoc
Zveřejněno dne: 26.9.2015

Dětské pupínky

Milia u novorozenců

Milium je malá cysta, bílý pupínek, který se typicky objevuje na nose a tvářích novorozenců.

Příznaky

Jedná o malé pupínky s bílou či žlutou hlavičkou. Drsný ručník či oblečení může způsobit jejich zčervenání. Tyto cysty se často objevují ve skupinkách. Vznikají tak, že keratin uvízne pod povrchem kůže (keratin je silná bílkovina, která se tradičně nachází v pleťové tkáni, vlasech a buňkách nehtů). Milia většinou vznikají na tvářích, očních víčkách nebo po celém obličeji. Příčiny vzniku milií u novorozenců jsou nejasné.

Co s tím dělat

U dětských milií není léčba nutná, protože obvykle během několika týdnů zmizí samy. V případech starších dětí a dospělých je možné tyto cysty eliminovat, představují-li pro jedince diskomfort. Léčba může zahrnovat jejich vymáčknutí za použití sterilní jehly, topickou aplikaci retinolu, chemický peeling, laserovou terapii, kyretáž nebo kryoterapii.

Obrázky

Takto vypadají milia u dětí.

Zdroj: Dětské pupínky
Zveřejněno dne: 20.6.2017

Probiotika

Probiotika pro děti

V současné době se doporučuje podávat probiotika kojencům až od ukončeného 3. měsíce (pokud lékař neurčí jinak), když nejsou kojeni a nedostávají mateřské mléko obohacené o probiotika. Vybraná probiotika s prokázanou klinickou účinností je možné podávat na doporučení lékaře v případě léčby akutních infekčních průjmů nebo jako prevence postantibiotických průjmů. Přípravky by se neměly podávat dětem se závažnými poruchami imunity nebo léčenými imunomodulační léčbou. Pro nekojená miminka jsou vhodná probiotika ve formě kapek, prášku, vysypávacích tobolek či sáčků nebo podávat umělé mléko, které je obsahuje. Kojeným dětem jsou probiotické bakterie i prebiotika předávána od matky, v případě problémů by tedy probiotika měla užívat ona. Střeva miminka by se měla lépe osídlit během několika dnů až dvou týdnů, základem ale zůstává strava podporující zdraví střev, v případě kojení braní probiotik maminkou a její vhodná strava – dostatek tekutin, dostatek vlákniny, nepříliš sacharidů, smažených jídel a průmyslově upravených potravin (jako jsou ztužené tuky, modifikované škroby, nefermentovaná sójová bílkovina, konzervované potraviny), málo lepku a bílkoviny kravského mléka. Preventivní podávání probiotik významně snižuje riziko nekrotizující enterokolitidy a mortality u nedonošených dětí anebo dětí po císařském řezu. Nejčastěji byla použita kombinace Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterium sp.

Zdroj: Probiotika
Zveřejněno dne: 2.4.2015

PFAPA

Syndrom PFAPA

Periodická horečka je charakterizována opakovanými záchvaty horečky, které jsou doprovázeny aftózní stomatitidou (tedy zánětem v ústech s aftami), faryngitidou (tedy zánětem hltanu; anglicky a latinsky pharyngitis) a adenitidou (zánětem či zvětšením krčních uzlin). Onemocnění má protrahovaný průběh, ale má tendenci se časem zlepšovat. Toto onemocnění bylo poprvé rozpoznáno v roce 1987 a označeno jako Marshallův syndrom. Nemoc se objevuje mezi 2. a 5. rokem dítěte a projevuje se opakujícími se horečkami, malátností, záněty krčních mandlí s povlaky a negativními kultivačními nálezy výtěrů krku, zvětšením krčních uzlin, aftózními vřídky v ústech a méně často bolestí hlavy, břicha či kloubů. Epizody trvají 4–6 dní a nereagují na antipyretika (léky proti horečce) ani antibiotika. Frekvence epizod bývá 8–12x za rok. Při lékařském vyšetření může být zjištěno mírné zvětšení jater anebo sleziny. V laboratorních nálezech bývají zvýšené zánětlivé markery, ke kterým patří sedimentace červených krvinek, bílé krvinky v krevním obraze a C-reaktivní protein (bílkovina v krvi, která se běžně označuje jako CRP). Frekvence a intenzita epizod se postupně snižují.

Přesná příčina není známa. V obdobích horečky je aktivován imunitní systém, což vede k zánětlivé reakci, při níž se kromě horečky objeví zánět nosohltanu a afty v ústech se zvětšením krčních uzlin. Tento stav má časově omezený průběh se spontánním odezněním. V různě dlouhém období mezi atakami je dítě zdravé. Infekční vyvolavatel není prokázán. Tuto nemoc nelze přenést z osoby na osobu, není tedy nakažlivá.

Zdroj: PFAPA
Zveřejněno dne: 16.7.2016

Zhubněte jednou provždy 2

Kniha Zhubněte jednou provždy 2

Kniha Zhubněte jednou provždy 2 je volným pokračováním knihy Zhubněte jednou provždy 1, která je prvním krokem k trvalé změně toho, jak vypadat a jak se momentálně cítit. Tato kniha je věnována ženám, které se staly oběťmi společenského diktátu krásy a dokonalosti, místo toho, aby byly zdravé, originální a krásné svým vlastním způsobem. V této knize je nabízena kombinace hodnotné a vhodné stravy volené podle krevní skupiny, která pomůže lidem zhubnout. Recepty jsou volené tak, že nebudete hladovět, právě naopak, někdy vznikne pocit přejídání.

Všechny procesy v našem těle řídí mozek, který je nastavený tak, že v dietním režimu nejprve odbourává svalovou hmotu. Takže původní tuková hmota, které se hladovějící chtěl zbavit, zůstává. A tak se po ukončení diety, kdy se jedinec vrátí ke svým původním stravovacím návykům, obvykle zvětší jen tuková hmota, protože svalová hmota byla zlikvidována.

Jak autorka uvádí, kritika na její stravování je neopodstatněná. Strava uvedená v jejích knihách je plnohodnotná. Poznamenává, že bílkovina jako základní stavební jednotka je ve větší či menší míře přítomná v každé potravině. V rostlinné i živočišné. V jejích receptech nenaleznete žádné potravinové nebo proteinové doplňky stravy. Jde vždy o vyváženou stravu.

V současné době se z hubnutí stává byznys. Rádoby výživoví poradci vám vypracují drahou dietu a doporučí ještě dražší výživové doplňky stravy, které údajně podpoří proces hubnutí. Ovšem zapomenou dodat, že pokud nezměníte získané stravovací návyky trvale, shozená kila se vám časem vrátí. Způsob stravování podle Mačingové je levný, dostupný a účinný. Sama A. Mačingová je důkazem toho, že její strava funguje, i její vnitřní orgány jsou ve stavu, jako by jí bylo osmnáct let.

Zdroj: Zhubněte jednou provždy 2
Zveřejněno dne: 22.4.2016

Superpotravina, po které se netloustne

Zásadní chyby v jídelníčku

Příliš mnoho tuků a sacharidů v potravě a téměř žádná zelenina či ovoce společně se sníženou pohybovou aktivitou mají za následek zvyšující se počet lidí s nadváhou a obezitou. Česká republika se v počtu obézních propracovala na přední evropské pozice. Zhruba 25,6% žen a 22,6% mužů (zdroj: obesitas.cz) spadá do kategorie obézních, avšak nadváhou trpí více než polovina dospělé populace. Je důležité si uvědomit, že při redukčních dietách nepomůže žádná zázračná pilulka. Ideálním a současně jediným řešením je propojení zdravého životního stylu se zdravou stravou a pohybem.

PhDr. Iva Málková, zakladatelka společnosti STOB, doporučuje: "Při redukci váhy je třeba nejen sledovat množství přijímané energie, ale i skladbu jídelníčku. Je důležité, aby hubnoucí přijímali dostatečné množství bílkovin. Avšak hlavně živočišné bílkoviny jsou často provázené tuky, které je potřeba omezovat. Tento problém pomáhá řešit potravina pro zdravou výživu - Smacker - jehož základem je bílkovina z vaječných bílků podobná kuřecímu masu. Sto gramů této potraviny obsahuje pouze 282kJ".  Jako součást jídelníčku nabízí Smacker hned několik předností. Díky své nízké energetické hodnotě i glykemickému indexu představuje tento výrobek ideální volbu pro lidi, kteří se chtějí zbavit přebytečného tuku, ale zachovat si svalovou hmotu.

Výhodou konzumace bílkovin je, že zajišťují delší pocit sytosti a na jejich zpracování potřebuje organismus mnohem více energie. Navíc se bílkoviny neproměňují v tuky a organismus po nich sáhne jako po zdroji energie pouze v extrémních podmínách. Podle posledních informací se však vyspělá populace se potýká nikoli s nedostatkem bílkovin, ale se zdroji, které nejsou provázené tuky. Proto je bílkovinný plátek Smacker z vaječných bílků se svými 0% tuku tak hodnotnou potravinou. 

Vaječné bílky jako základ

SmackerBílkovinný plátek najdeme na našem trhu pod názvem Smacker. Tato velmi hodnotná a nízkokalorická potravina je získávána z vaječných bílků. Unikátní patentovaná technologie vyvinutá v ČR umožňuje zpracování bílků do takové formy, aby chuťově i vůní připomínala maso, přičemž si stále uchovává veškeré kvalitativní přednosti. Nelze opomenout fakt, že při výrobě Smacker plátku nejsou použity umělé konzervační látky či stabilizátory. Smacker je potravina prakticky bez tuků, sacharidů, cholesterolu, a je tedy ideální volbou pro všechny, kteří drží redukční diety. Vyhledává ho stále více lidí z řad sportovců, obézní lidé, ale i osoby s rizikem kardiovaskulárních onemocnění, diabetici (vyjma těch, kteří trpí problémy s ledvinami) či odborná veřejnost.

Nutriční hodnoty ve 100g: energetická hodnota 282 kJ (66 kcal), 14 g bílkovin, 0,2 g tuků, 2,6 g sacharidů (0 g cukrů)

Zakoupíte ho v prodejnách zdravé výživy. Pro více informací doporučujeme navštívit  www.smacker.cz .

TIP:

Součástí každého zakoupeného balení je i 22 receptů, podle kterých si Smacker snadno připravíte. Další inspiraci najdete na portálech o vaření, kde čtenáři přidávají vlastní neopakovatelné recepty, např. Smacker v tvarohovém těstíčku, Smacker brokolicové placičky, Smacker se zázvorovou omáčkou a další.

Zdroj: Superpotravina, po které se netloustne
Zveřejněno dne: 2.9.2010

Dieta na vysoký krevní tlak

Dieta proti vysokému krevnímu tlaku - recept

Tato dieta je určena lidem, kteří již mají problémy s krevním tlakem a nebo je u nich hypertenze v anamnéze. U této diety jsou co nejvíce vyloučeny rafinované cukry. Omezením těchto cukrů se dietou omezuje přísun rychlých energetických sacharidů. Dieta proti vysokému tlaku dává přednost bílkovinám a dobrým tukům, čímž si zachová zdravou výživovou energetickou bilanci. Při této dietě platí pravidlo, že jídlo ranní a polední by mělo být bohaté na pomalé sacharidy. Jídlo odpolední a především večerní by mělo být naopak chudé na sacharidy a bohaté na bílkoviny. Tuky se v této dietě spotřebovávají rovnoměrně během celého dne. Tato dieta na vysoký tlak neuvádí taxativně konkrétní potraviny, ale přináší obecný návod na sestavení jídelníčku s možností volit si vhodné potraviny, jak je komu libo. Ovšem jisté chuťové omezení zde je, a to nízká slanost pokrmů, protože nezbytnou součástí této diety je omezení solení.

Hlavním zdrojem sacharidů v této dietě jsou cereálie bez tuku, cukru a soli (zejména sůl na povrchu pečiva). Tyto cereálie slouží jako zdroj pomalých sacharidů – škrobů, které pak tělo může lépe a pomaleji vstřebat. Mezi cereálie patří vše, co je vyrobeno z neoloupaného obilného zrna. Toto neoloupané zrní může být buď jen rozdrcené, jako obilné vločky, anebo rozemleté jako celozrnná mouka. Hmotnostní podíl těchto cereálií v celodenní stravě činí 11%.

Dalším významným prvkem diety je zelenina všeho druhu. Zelenina by měla být v této dietě hlavním plnidlem žaludku. Díky jejímu obsahu vlákniny toho lze dobře dosáhnout. Ze zeleniny je třeba zmínit kupříkladu brambory, které patří mezi druhy zeleniny s vyšším obsahem bílkovin rostlinného původu. Brambory mimo to obsahují škroby, přibližně 17% z váhy syrového bramboru jsou škroby. Tyto bramborové škroby se v lidském těle přemění v pomalé cukry – sacharidy. Zbylých 83% brambory představuje voda, stopové prvky a zdravá vláknina. Brambora se díky svému nízkému obsahu sacharidů hodí jako večerní příloha v množství do 200 g. Brambora může být buď vařená anebo syrová, kde je navíc i výborným zdrojem vitamínu C, který se vařením zničí. Hmotnostní podíl zeleniny na celodenním příjmu je 26%.

Nedílnou součástí diety proti vysokému krevnímu tlaku je ovoce. Ovoce je v dietě proti vysokému krevnímu tlaku hlavní náhradou za omezené rafinované cukry, takže cukromilní lidé při této dietě chuťově neutrpí. Ovoce obsahuje důležité bio-flavonoidy, které podporují obranyschopnost a regeneraci organizmu. Z dietologického hlediska ovoce obsahuje rychlé cukry – glukózu, která se prakticky okamžitě po snědení dostává do krevního řečiště. Ovoce je proto nutné dobře naplánovat do jídelního rytmu. Velmi sladké ovoce, jako jsou například jahody, meloun, mango, mandarinky, pomeranče, je nutno konzumovat jen v době od probuzení až do 3 aktivní doby dne a to v rovnoměrných porcích (ne najednou!!!). Obvykle platí, že poslední ovoce by se mělo sníst nejpozději 4 hodiny před spánkem a mělo by být méně sladké, kupříkladu černý rybíz, ostružiny, jablko. Hmotnostní podíl ovoce na celodenním příjmu by měl být 15%, což je dost velká porce sladkostí.

Libové maso, drůbež a ryby z chladných vod jsou nezbytnou součástí dobré stravy. Tyto potraviny totiž obsahují základní kameny našich těl – bílkoviny. Bez bílkovin nemůže tělo existovat. Maso patří mezi potraviny bohaté na kvalitní bílkoviny. Libové maso v této dietě nesmí být z přežvýkavců! U přežvýkavců, při jejich složitém trávení vznikají transmastné kyseliny, které jsou pak vylučovány s mlékem a část jich zůstane právě i v mase přežvýkavců. Ve smyslu boje proti vysokému krevnímu tlaku je nebezpečné maso hovězí, kozí, ovčí (skopové), ale také maso z jelena, ze srny anebo z antilopy, či z muflona. Bližší informace o tom, jak je hovězí maso škodlivé, jsou zde. Těla mořských ryb z chladných oblastí obsahují rybí tuk, který sebou nese důležité „dobré tuky“, což jsou omega 3 mastné kyseliny. Tyto tuky se významně podílí na snižování cholesterolu a předcházejí tak vzniku nebo rozvoji vysokého krevního tlaku. Hmotnostní podíl těchto potravin bohatých na bílkoviny na celodenním příjmu je 11%.

Dalším cenným zdrojem bílkovin v této dietě je prášek ze syrovátkové bílkoviny. Hydrolyzovaná syrovátková bílkovina má velké přednosti, jednak že se velmi dobře vstřebává a pak také dokáže v těle odstartovat proces, který blokuje tvorbu angiotenzinu ACE, který se účastní především kontroly krevního tlaku. Přesněji: angiotenzin v těle způsobuje vazokonstrikci a vazodilataci. Na základě těchto prokázaných poznatků je možné říci, že hydrolyzovaná syrovátková bílkovina snižuje krevní tlak. Hydrolyzovaná syrovátková bílkovina se prodává jako suchý prášek, který se přelije nízkotučným mlékem, nebo lépe studenou vodou. Pak se proteinový koktejl nechá 5 odstát a teprve pak se pomalu pije. Některé proteinové nápoje obsahují také cukr a ty jsou pro tuto dietu nevhodné. Vhodné jsou výrobky s 80% podílem hydrolyzované syrovátkové bílkoviny. Proteinový koktejl je nejvíce vhodný těsně před spaním a také jako odpolední svačina. Hmotnostní objem této bílkoviny na celkovém denním příjmu je 10%.

Vařené fazole, čočka, hrách a cizrna obohacují dietní stravu tím, že obsahují důležité bílkoviny rostlinného původu, středně rychlé cukry a důležitou vlákninu. Luštěniny se nehodí jako večerní jídlo, ani jako příloha k večeři, protože tehdy by tělo dostalo velkou dávku energie před spaním a dorána by obteklo tukem, ztloustlo by přes noc. Hmotnostní podíl na celkovém denním příjmu je 4%.

Semínka a ořechy konzumované v přírodním stavu, v jakém se nacházejí po vyloupání, tedy bez soli a bez pražení! Semínka a ořechy v sobě obsahují důležité stopové prvky, například zinek, který pomáhá lépe hospodařit s přijatými cukry. Dále semena a ořechy obsahují vzácné tuky, které jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Omega-3 mastné kyseliny jsou tak zvané dobré tuky, které příznivě působí proti vzniku a rozvoji aterosklerózy a jiných kardiovaskulárních chorob. Pro Čechy jsou nejvýznamnější vlašské ořechy, které jsou přírodně dostupné každý podzim v ČR. Hmotnostní podíl semen a ořechů na celkovém denním příjmu je 1%.

Nízkotučné mléčné produkty jsou v této dietě důležitým zdrojem bílkovin a vápníku. Naprosto ideální by byly mléčné výrobky bez tuků, protože se ukázalo, že tuky z kravského mléka přímo ovlivňují vznik a rozvoj aterosklerózy a s tím spojeného vysokého krevního tlaku. Proto je třeba důsledně upřednostnit nízkotučné mléčné výrobky. Bezva je nízkotučný tvaroh, tvrdý nebo i měkký. Dále pak jsou vhodné nízkotučné tvrdé sýry a nízkotučné jogurty. Hmotnostní objem mléčných výrobků na celkovém příjmu je 7%.

Tuky a oleje jsou nedílnou součástí této diety, protože tělo tuky nezbytně potřebuje ke své činnosti, zejména mozek. Hlavní důraz je třeba klást na výběr správných tuků, kde by naprosto významně měly být omezeny živočišné tuky z těl přežvýkavců. To se týká jak tuků přijatých z masa, tak i tuků přijatých prostřednictvím jejich mléka, kde se vyskytují transmastné kyseliny nejvíce. Maso je třeba volit libové a máslo či sádlo nahradit rostlinnými tuky. Transmastné kyseliny by měly být vyloučeny ze stravy úplně! Transmastné kyseliny byly pomalým zabijákem poválečné doby, kdy se vyráběla náhražka másla ve formě ztuženého tuku. Bohužel se s těmito tuky setkáváme i dnes, kdy jsou používány v cukrářství, kde se stále ještě používají při pečení sladkého pečiva nebo zákusků ztužené tuky. Naopak upřednostněny by měly být tuky s obsahem polynasycených a monoNEnasycených tuků. Hmotnostní poměr dobrých tuků z celodenního příjmu je 15%.

Červené víno, které obsahuje flavonoid resveratrol příznivě působí na snižování hladiny cholesterolu a omezuje vznik a rozvoj vysokého krevního tlaku. Červené víno se při této dietě pije více odpoledne a nejvíce večer. Množství pravého červeného vína vyrobeného z nezelených hroznů révy vinné je v této dietě 300 ml denně.

Zdroj: Dieta na vysoký krevní tlak
Zveřejněno dne: 28.6.2012

Kolagen, lék proti stárnutí

Kolagen a jeho účinky


Dalo by se říci, že hydrolyzovaný kolagen je bílkovina krásy, protože tělu v tomto směru poskytuje velké výhody. Obvzláště při společném působení kolagenu, elastinu, keratinu a vitamínu C, poskytuje základní výživu vlasům, řasám, nehtům a kůži. Kolagen je významným pomocníkem v anti-agingu, tedy v oboru zabývajícím se oddálením stáří.
 

Hlavní účinky kolagenu

Kolagen vrátí mládí. 

Jedním z hlavních pilířů mládí a mladého vzhledu je právě kolagen. Ten ovšem postupem času prohrává boj s věkem a naše atraktivita je tatam. Tělo ztrácí sílu, krásu, jas i tón. Do několika měsíců při pravidelném a dlouhodobém doplňování nového kolagenu tyto příznaky zmizí.

Hydrolyzovaný syrovátkový protein je hlavní živinou pro pěknou kůži!

Pokud bychom omezili zcela nebo z části příjem kolagenu ve stravě, tak by se časem naše pokožka úplně rozpadla. Kolagen je bílkovina, která pokožce zajišťuje hladkost a pevnost. Kolagen na sebe také váže vodu, čímž se pokožka hydratuje a pleť pak vypadá hladká a sametová. Kolagen v pokožce pomáhá obnovovat buňky a regenerovat tkáň. Kolagen tak rozjasňuje pleť a zajišťuje jí novou nezbytnou výživu.

Kolagen zpomaluje stárnutí tím, že omezuje vrásky.

První příznakem nedostatku kolagenu v kůži jsou vrásky. Nejdříve se vrásky objeví kolem očí, pak na krku a také na dekoltu. Vrásky jsou způsobeny fyzikálně-chemickými změnami spojenými se stárnutím kůže. Tím jak plyne čas, pokožka postupně přichází o tři důležité stavební prvky:

  • Kolagen je vlákno z bílkoviny, které dává kůži pevnost.
  • Elastin je zodpovědný za pružnost pokožky.
  • Glykosaminoglykan, který v pokožce zadržuje vodu a udržuje ji vláčnou. 

Tyto ztráty v pokožce významně podpoří přímé slunce, kouř a znečištěné ovzduší, ale také i šňupací tabák může tento proces urychlit. Hydrolyzovaný kolagen dává pokožce možnost vybudovat si s jeho pomocí novou pletivovou strukturu a tím pomáhá kůži, aby byla odolnější, čímž mizí tyto otravné vrásky. 
 

Kolagen dokáže odstranit kožní skvrny!

Pigmentové skvrny, jako jsou pihy, melasma, stařecké skvrny a hnědé skvrny po slunění, jsou častými kožními problémy, které jsou podpořeny intenzivní expozicí UV záření. Melanin pod slunečním zářením výrazně hnědne. Hnědý melanin je nerovnoměrně rozložen v buňkách epidermis, což má za následek vznik nepravidelných tmavých skvrn, kterým říkáme obecně pigmentové skvrny. Kolagen společně s vitamínem C se doporučuje díky jeho schopnosti stimulovat aktivitu melanocytů. To znamená, že takto kolagen pomůže melaninu se v kůži lépe a vyváženě rozprostřít, čímž se sníží rozvoj nových pigmentových skvrn. Doplnění kolagenu má v tomto případě přínos v čerstvějším vzhledu pleti a dokonce ovlivní i její celistvý barevný tón více do hněda.
 

Kolagen ovládá jas pokožky!

Kolagen propůjčuje pokožce atraktivnější barevný tón a jas. Mimo řízení pigmentace kůže kolagen také udržuje v pokožce adekvátní průtok krve a ta pak odráží přírodní světlo, což propůjčuje pleti zářivý a hladký zdravý vzhled podobný slupce, kterou má broskev. Hladká a hydratovaná pokožka také odráží více světla, než hrubá a suchá kůže.

Kolagen omezuje problémy s akné!

Ve většině případů akné obvykle postihuje obličej a krk anebo se také objevuje na zádech, což vede k nepohodlí a k dalším typickým příznakům a následkům tohoto onemocnění kůže, jako jsou například červené pupínky, či jizvy po akné. Kolagen omezuje tvorbu akné tím, že omezuje vznik samotné mazové obstrukce. Když pokožkou nemůže dobře odtékat kožní maz, tak se hromadí v pórech a stává se semeništěm bakterií. Při dostatku kolagenu v pokožce jsou póry dobře strukturovány a jsou průchozí, nejsou v nich žádné růstové vady a kožní maz tak přes ně volně proudí ven. K tomu ještě dostatek kolagenu také podporuje regeneraci tkání, čímž po akné nevznikají tolik výrazné jizvy.  

Kolagen je prospěšný při léčbě popálenin!

Při vážných popáleninách bývá zasažena část kůže, která obsahuje receptory bolesti a hmatu. Kolagen v tomto případě pomáhá svými vlastnostmi při regeneraci takto poničené kůže a umožňuje rychlejší navrácení správné činnosti smyslových receptorů. Kolagen také pomáhá zlepšit vzhled hojící se popálené kůže.

Kolagen pomáhá odstranit nebo omezit strie!

Strie jsou jizvy, které se tvoří, když se kůže dlouhodobě příliš natáhne, čímž se potrhá její pružná síť (membrána v dermis), která je odpovědná za pružnost pokožky. Strie jsou červené nebo bílé linky, které se objevují na kůži, a jsou důsledkem nadměrného roztahování. Strie ale také můžou mít i opačnou příčinu, kdy je kůže moc, což způsobí zlom v tkáních a tím pak vznikají strie na prsou, hýždích, stehnech a na břiše. Mezi hlavní příčiny vzniku strií patří náhlé změny v hmotnosti a také hormonální změny, které se mohou objevit v průběhu puberty, těhotenství anebo přechodu (menopausa). Strie vznikají také v těhotenství v druhém a třetím trimestru. Kolagen se zde uplatňuje při opravě natržených struktur kůže a zabraňuje odbourávání kolagenních vláken, čímž nevznikají tak patrné linie kožních poruch.

Kolagen napravuje ochablost těla!

Povadlá kůže je následkem degradace vláken, které tvoří kůži, tedy kolagen a elastin. To se projeví zejména na místech, kde je pokožka hladká a vystlaná podkožním tukem. Zde se pak při hubnutí nebo spalování těchto tuků a při nedostatku kolagenu může objevit všem známá celulitida, aneb pomerančová kůže. Kolagen zde může jako lepidlo držet kožní buňky pohromadě a může tak navrátit zpět kůži její pevnou strukturu.
 

Kolagen pomáhá zmírnit projevy lupénky a jiných dermatitid!

Lupénka je chronické zánětlivé onemocnění kůže, které není nakažlivé, ale způsobuje nepěkné léze, které jsou šupinaté, oteklé a často zanícené. Psoriáza kůže je specifická svojí tmavě červenou barvou. Dermatitida je lékařský termín, který může odkazovat na různé kožní problémy, například ekzém nebo vyrážka, otok nebo zarudnutí kůže. Hydratační krémy pomáhají zmírnit dopady sucha a podráždění při psoriáze a kolagen v těchto případech zase pomáhá hydratovat (zvlhčovat) pokožku zevnitř.
 

Kolagen, jako prevence proti bradavicím!

Bradavice je onemocnění způsobené virovou infekcí kůže. Bradavice vznikají snadněji, když je kůže poraněná, protože vir se tak lépe může napojit na oběhový systém. Léčba bradavic probíhá zpravidla rozleptáním infikované kůže žíravinou, nejčastěji je to kyselina mléčná. Nebo se také jako léčba s oblibou používá vypalování bradavic tekutým dusíkem. Ve všech případech se bradavice dá zbavit jen odstraněním infikované kůže, a to její destrukcí nebo vyříznutím, což může být velice nepříjemné a vznikají po tom na kůži malé jizvy. Kolagen v těchto případech aktivuje imunitní systém pokožky a pomáhá pokožce chránit se a zaútočit na infekci. Kolagen pomáhá přirozeně se vyhnout drastické léčbě bradavic.  

Kolagen urychluje hojení ran!

Regenerace tkání začíná zevnitř a postupuje na povrch těla až do úplného uzdravení. Kolagen zde pomáhá zacelit strukturu kůže. V procesu hojení kolagen aktivuje regeneraci pleti a pomáhá ji lépe a rychleji hojit a tím pomáhá zlepšit vzhled vznikajících jizev. Kolagen obnovuje svěžest zraněné hojící se kůže a také pomáhá odstraňovat bakterie nacházející se na spodku rány.
 

Kolagen omezuje vznik metličkových žilek a křečových žil!

Telangiectasias nebo také angioectasias jsou malé rozšířené krevní cévy v blízkosti povrchu kůže nebo sliznice v průměru mezi 0,02 až 1 milimetrem v průměru. Mohou se vyvinout kdekoliv na těle, ale nejčastěji jsou běžně k vidění jako metličkové žilky na tváři kolem nosu, kolem tváře a brady. Dále se také mohou vyvinout na nohou, konkrétně jako varixy na horní části stehna, pod kolenním kloubem, a kolem kotníků. Tyto metličkové cévky jsou nejčastěji fialové. Příčinou vzniku metličkových žilek je tenká kůže, citlivá na změny teplot. Díky nedostatku kolagenu se v těchto místech mohou objevovat malé poškozené prasklé cévy, které změní svoji barvu a opticky vystoupí na povrch kůže. Kolagen vytváří odolnější cévy, posiluje jejich tkáně a brání tak praskání žilek a také v cévách zlepšuje krevní oběh. 
 

Kolagen revitalizuje a prodlužuje řasy 

Dlouhé řasy jsou atraktivnější, ale hlavní význam dlouhých řas je zásadní, protože mimo estetické funkce také dlouhé řasy chrání oči tím, že redukují množství světla a částic, které k oku prostoupí. Velké, silné a dlouhé řasy byly vždy symbolem ženské krásy. Špatná výživa, používání masek a kroucení řas, vede k jejich oslabení, ztrátě hustoty a některé řasy také mohou úplně vypadat. Než řasy dorostou, tak to trvá asi dva měsíce, takže je důležité se o ně starat. Kolagen chrání sílu řas a podporuje růst řas. To umožňuje pak lépe snášet účinky masek nebo jiných nástrojů, protože kolagenem vyživené řasy je mnohem lépe snášejí.
 

Kolagen vyživuje nehty!

Nehty se vyvíjejí v hlubokých kožních záhybech prstů a rukou. Epidermální buňky pod nehtem zajišťují pohyb nehtu nahoru směrem k povrchu kůže. Buňky, které jsou nejblíže ke kořenu nehtu, jsou více vyrovnané a hustě naskládané na sebe. Každá buňka je jako tenká deska, která se hromadí jedna na druhou a tím se pohybuje celý nehet dopředu na okraj prstu. Nehet roste rychlostí 1 milimetr za týden, přičemž na prstech ruky rostou nehty rychleji než na nohou. Také s přibývajícím věkem rostou nehty pomaleji. Kolagen pomáhá nehtům být silnějšími, takže jejich růst je snazší, což vede ke zkvalitnění nehtů. Při dostatku kolagenu se nehet netřepí a neoddělují se jednotlivé buňky. Při dostatku kolagenu se slabý nehet změní na silný, který se jen tak rychle neulomí.

Kolagen zlepšuje vzhled, kvalitu i délku vlasů!

Tím, jak se vlasové buňky množí a vytvářejí keratin, posilují svou strukturu a jsou tlačeny přes povrch pokožky, kde jsou pak patrné jako vlasy nebo řasy či chlupy. Obecně všechna tato vlákna rostou tím, že se v oblasti kořínku stále tvoří nové buňky, které vytlačují buňky předchozí. Aktuální množství kolagenu ovlivňuje strukturu a tloušťku vznikajícího vlákna. Kolagen a keratin se v tomto případě ukázaly jako dvě hlavní látky, které mají přímý vliv na kvalitu a vzhled vlasů, protože vlasům propůjčují lesk, hladkost a odolnost, což jsou charakteristické znaky pro zdravé a krásné vlasy. Kolagen také podporuje rychlejší růst vlasů až o 6%.
 

Zdroj: Kolagen, lék proti stárnutí
Zveřejněno dne: 20.6.2012


SiteMAP