Téma: 

bílkoviny

Potraviny s vysokým obsahem bílkovin

Dělení podle skupin

1. skupina – potraviny s vysokým obsahem bílkovin a malým množstvím tuku

  • Sójové maso – bílkoviny ve 100 g: 45 g, tuky ve 100 g: 2 g
  • Olomoucké tvarůžky – bílkoviny ve 100 g: 29,7 g, tuky ve 100 g: 0,8 g
  • Tvaroh na strouhání – bílkoviny ve 100 g: 28,6 g, tuky ve 100 g: 0,9 g
  • Čočka – bílkoviny: ve 100 g: 26,9 g, tuky ve 100 g: 1,2 g
  • Pšeničné klíčky – bílkoviny ve 100 g: 26,6 g, tuky ve 100 g: 9,2 g
  • Krůtí prsa– bílkoviny ve 100 g: 24,1 g, tuky ve 100 g: 1 g
  • Zvěřina průměr – bílkoviny: ve 100 g: 24 g, tuky ve 100 g: 1,5 g
  • Hrách – bílkoviny ve 100 g: 23,7 g, tuky ve 100 g: 1,4 g
  • Fazole – bílkoviny ve 100 g: 23,5 g, tuky ve 100 g: 1,6 g
  • Kuřecí prsa – bílkoviny ve 100 g: 23,3 g, tuky ve 100 g: 0,9 g
  • Drůbeží játra – bílkoviny ve 100 g: 22,9 g, tuky ve 100 g: 4,5 g
  • Tuňák – bílkoviny ve 100 g: 22,1 g, tuky ve 100 g: 7,8 g
  • Telecí kýta – bílkoviny ve 100 g: 20,8 g, tuky ve 100 g: 6 g
  • Hovězí svíčková – bílkoviny ve 100 g: 20 g, tuky ve 100 g: 7,4 g
  • Tvaroh bez tuku – bílkoviny ve 100 g: 18,8 g, tuky ve 100 g: 0,8 g
  • Amarant – bílkoviny ve 100 g: 18 g, tuky ve 100 g: 8 g
  • Tvaroh polotučný – bílkoviny ve 100 g: 17,5 g, tuky ve 100 g: 2,5 g
  • Tofu – bílkoviny ve 100 g: 15,5–16,5 g, tuky ve 100 g: 2,5–3,5 g
  • Krevety – bílkoviny ve 100 g: 16,5 g, tuky ve 100 g: 0,8 g
  • Filé z tresky – bílkoviny ve 100 g: 16,2 g, tuky ve 100 g: 0,6 g
  • Vaječný bílek – bílkoviny ve 100 g: 11,1 g, tuky ve 100 g: 0,2 g
  • Sýr Cottage – bílkoviny ve 100 g: 13 g, tuky ve 100 g: 5 g
  • Knäckebrot – bílkoviny ve 100 g: 9 1 g, tuky ve 100 g: 4 g
  • Hrášek – bílkoviny ve 100 g: 6,5 g, tuky ve 100 g: 0,5 g
  • Bílý jogurt – bílkoviny ve 100 g: 4,2-5,9 g, tuky ve 100 g: 3,5 g
  • Brokolice – bílkoviny ve 100 g: 4,4 g, tuky ve 100 g: 0,9 g

2. skupina – potraviny s vysokým obsahem bílkovin i tuků

  • Sója (luštěnina) – bílkoviny ve 100 g: 43,8 g, tuky ve 100 g: 23 g
  • Parmezán – bílkoviny ve 100 g: 35,6 g, tuky ve 100 g: 25,8 g
  • Eidam 30% tuku v suš. – bílkoviny ve 100 g: 30,3 g, tuky ve 100 g: 14 g
  • Ementál – bílkoviny ve 100 g: 28,2 g, tuky ve 100 g: 28,4 g
  • Arašídy – bílkoviny ve 100 g: 26,9 g, tuky ve 100 g: 44,2 g
  • Trvanlivý salám (typ Poličan) – bílkoviny ve 100 g: 26,9 g, tuky ve 100 g: 47 g
  • Slunečnicová semínka – bílkoviny ve 100 g: 26,5 g, tuky ve 100 g: 49 g
  • Big Mac – bílkoviny ve 100 g: 24,2 g, tuky ve 100 g: 22,5 g
  • Uzená makrela – bílkoviny ve 100 g: 23,3 g, tuky ve 100 g: 17,7 g
  • Jehněčí – bílkoviny ve 100 g: 20,9 g, tuky ve 100 g: 22,6 g
  • Mandle – bílkoviny ve 100 g: 17,5 g, tuky ve 100 g: 52,4 g

Zdroj: Potraviny s vysokým obsahem bílkovin
Zveřejněno dne: 31.3.2016

Diskuze: puriny a cvičení

Dobrý den . Mám dnu a chci začít cvičit mohu používat potravinové doplňky jako bílkoviny a aminokyseliny ? Děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Puriny a cvičení
Odesláno dne: 18.3.2016 uživatelem Tomas
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

Bílkovina v moči

Diagnostika bílkoviny v moči

Bílkovina v moči se dá zjistit jednoduše doma pomocí diagnostických proužků, které se buď přímo počůrají a nebo namočí do moči ve zkumavce. Pomocí barevné porovnávací stupnice se pak určí množství bílkoviny v moči. Cena diagnostických proužků na testování bilkoviny v moči je vidět tady: močové proužky cena.

Zdroj: Bílkovina v moči
Zveřejněno dne: 18.6.2014

Diskuze: Re: pangamin

Tablety pivních kvasnic pouze podporují chuť k jídlu. Takže po těchto tabletách nepřiberete. Přiberete po jídle, na které díky nim budete mít větší chuť. Dalším prostředkem na podporu chuti k jídlu je například sušený kořen pampelišky. Důležité pro nabírání je dostatečně bohatý jídelníček na bílkoviny a sacharidy. Bílkoviny je třeba jist i před spaním, protože tělo roste - nabírá, když spíme.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pangamin
Odesláno dne: 27.11.2013 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Strava při chronickém onemocnění ledvin

Správné druhy bílkovin

Jezte malé porce bílkovin. Protein se nachází v potravinách z rostlin a živočichů. Promluvte si se svým dietologem o tom, jakou správnou kombinaci bílkovin pro vás zvolit. Mezi živočišné bílkoviny patří: vejce, maso, ryby, mléko a mléčné výrobky. Mezi rostlinné bílkoviny patří: luštěniny, sója, oříšky a obiloviny.

Zdroj: Strava při chronickém onemocnění ledvin
Zveřejněno dne: 20.6.2016

Diskuze: Re: červená oční víčka

Zdravím, tak jsem konečně přišla jak to velice zmírnit, s každým jídlem jím oreganový a česnekový olej v kapslích a je to skoro perfektní. Vyzkoušejte. Pravděpodobně to způsobuje candida, proto to zhoršuje ovocný a normální cukr a také mléčné bílkoviny a částečně i hodně škrobu a lepku.

Zdroj: diskuze Červená oční víčka
Odesláno dne: 3.6.2015 uživatelem Dana
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Bílkovina v moči

Bílkovina v moči a ledviny

Přítomnost bílkoviny zvané albumin v moči v množství větším než norma – albuminurie může být známkou onemocnění ledvin.

Zdroj: Bílkovina v moči
Zveřejněno dne: 18.6.2014

Diskuze: červená oční víčka

už to mám rok a pomáhá mě když čistím střeva psylliem, podporuji játru ostropestřecem a nejím skoro vůbec mléčné bílkoviny a cukr i v ovoci, pouze snesu pomeranče a bílý grep a vůbec nic co má červenou barvu. Chce to vysledovat co vám nedělá dobře a vynechat to. Pak je to snesitelné a dá se s tím žít :).

Zdroj: diskuze Červená oční víčka
Odesláno dne: 22.6.2014 uživatelem Dáda
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Tofu

Nutriční hodnoty

Přírodní tofu obsahuje ve 100 gramech přibližně:

  • energetická hodnota: 471 kJ/112 kcal
  • bílkoviny: 15,5 g
  • tuky: 2,4 g
  • sacharidy: 6,9 g

Zdroj: Tofu
Zveřejněno dne: 26.8.2016

Diskuze: potraviny bohaté na bílkoviny

Článek o nových potravinách nás zaujal. Již jsme měli možnost některé druhy ochutnat a opravdu jsou velice chutné a dobře připravené. Štíhlé nudle jsou neskutečně dobré, připravili jsme si je ve studeném salátu. Celá řada těchto potravin se výzkumníkům skutečně povedla.
Děkujeme a posíláme pozdrav.

Zdroj: diskuze Potraviny bohaté na bílkoviny
Odesláno dne: 15.4.2011 uživatelem Strohalmovi
Počet odpovědí: 0

Bílkovina v moči

Co znamená bílkovina v moči

Nadbytek bílkoviny (proteinů) značí zdravotní problém nebo chybu, kterou děláme. Někdy to může ukazovat na nemoci, v některých případech stačí upravit stravu – zejména snížit obsah bílkovin v našem jídelníčku. Mezi bílkoviny se řadí mléčné výrobky, tuňák, tvaroh, proteinové nápoje, různá masa, vejce ad. Bílkovina v moči sama o sobě nebolí ani se nijak neprojevuje. Bývá proto objevena buď při vyšetření k docela jiným účelům, nebo její přítomnost potvrdí diagnózu nemoci, která u nemocného člověka měla i jiné příznaky. Bílkovinou v moči se projevuje mnoho chorob.

Zdroj: Bílkovina v moči
Zveřejněno dne: 18.6.2014

Diskuze: kolagen v potravinách

Já, jako zdroj kolagenu ráda používám vařené hovězí maso, konkrétně kližku. Hovězí kližka totiž obsahuje nejvíce kolagenu ve svalových přepážkách. Vařením kolagen řídne a pokrývá tak celé maso a díky svým choťovým vlastnostem jej činí také velmi chutným. Zároveň je kolagen obsažen pak i ve vývaru. Takže, kdo chce přírodní kolagen a hodnotné bílkoviny s minimem tuků, ten volí hovězí kližku - pečenou nebo vařenou.

Zdroj: diskuze Kolagen v potravinách
Odesláno dne: 3.3.2011 uživatelem Milada
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Bílkovina v moči

Bílkovina v moči hodnoty

Zdravý dospělý člověk vyloučí močí při běžné fyzické aktivitě obvykle asi 50–80 mg bílkovin, maximálně 96 mg/m2 (tj. asi 150 mg) za 24 hodin („fyziologická proteinurie“). Asi 40 % těchto bílkovin představují plazmatické bílkoviny a zbývajících 60 % připadá na bílkoviny z ledvin (Tamm-Horsfallův uromukoid) a z vývodných cest močových (sekreční IgA a blíže nedefinované glykoproteiny a glykopeptidy). Množství a složení bílkovin v moči závisí na jejich filtraci stěnou glomerulární membrány, na resorpci v tubulárních buňkách a na renální hemodynamice. Za normálních okolností zabraňuje glomerulární membrána exkreci látek s molekulovou hmotností Mr > 60 000.

Zdroj: Bílkovina v moči
Zveřejněno dne: 18.6.2014

Diskuze: Re: puriny a cvičení

Bodybuilding a dna moc dohromady nejdou, protože pro výstavbu svalů jsou potřeba živočišné bílkoviny a ty obsahují puriny, které zhoršují dnu. Při onemocnění dnou se významně zužuje škála vhodných potravin. Dobrou volbou můžou být vaječné bílky (Smacker) a nebo sušená mléčná syrovátka (Whey protein). Tím by se dala nahradit vynucená absence masa ve stravě. Aminokyseliny typu BCAA můžete používat taky. Vyhněte se Argininu. Informujte o této změně životního stylu svého lékaře, čímž si zajistíte častější pravidelné vyšetření hladiny kyseliny močové v krvi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Puriny a cvičení
Odesláno dne: 18.3.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

Sójové mléko

Složení a nutriční hodnoty

Jeden hrnek sójového mléka obsahuje asi 7 až 8 g bílkovin (tedy podobné množství jako kravské mléko), 3,5 až 4,5 g tuků a 4 až 5 g sacharidů. Bílkoviny sóji obsahují všechny esenciální aminokyseliny, jedná se tedy o takzvané kompletní bílkoviny. Tuky jsou tvořeny především nenasycenými mastnými kyselinami. Ze sacharidů sójové mléko obsahuje hlavně sacharóza, neobsahuje galaktózu. Sójové mléko neobsahuje rovněž laktózu a cholesterol, obsahuje vlákninu, včetně rozpustných prebiotických oligosacharidů (podporují růst probiotik). Sójové mléko je poměrně chudé na minerály a vitamíny, obsahuje velmi málo železa (navíc obtížně vstřebatelného kvůli obsahu fytátů), zinku, vápníku (vápník je v sójových bobech vázán v pro lidi nestravitelné slupce), vitamínu C a vitamínu B12. Z minerálů obsahuje ještě draslík, sodík, hořčík a fosfor.

Zdroj: Sójové mléko
Zveřejněno dne: 14.3.2016

Diskuze: Re: co obsahuje nejvic kalcia

Je to tak. Mák je skutečně bohatý na obsah vápníku. Přesné vyjádření průměrného obsahu vápníku na 100 gramů semen máku je 1438 mg. Dále uvádím kompletní přehled nutričních hodnot ve 100 gramech makových semen.
Kalorie (kcal) 524
Tuky 42 g
Nasycené mastné kyseliny 4,5 g
Polynenasycené mastné kyseliny 29 g
Mononenasycené mastné kyseliny 6 g
Trans-nenasycené mastné kyseliny 0 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 26 mg
Draslík 719 mg
Sacharidy 28 g
Vláknina 20 g
Cukr 3 g
Bílkoviny 18 g
Vitamín A 0 IU
Vitamín C 1 mg
Vápník 1 438 mg
Železo 9,8 mg
Vitamín D 0 IU
Vitamín B6 0,2 mg
Vitamín B12 0 µg
Hořčík 347 mg

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co obsahuje nejvic kalcia
Odesláno dne: 6.12.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Vodní řasa spirulina

Spirulina jako proteinový doplněk

Spirulina je tvořena z 62 % aminokyselinami. Tím, že je spirulina bohatým zdrojem bílkovin a dalších živin, tak byla spirulina použita jako doplněk dietní stravy. Ačkoliv je spirulina bohatá na bílkoviny, tak bílkovinný účinek by byl patrný až po požití velkého množství této řasy. Ostatní zdroje bílkovin, jako jsou ořechy, luštěniny, celozrnné výrobky a maso, poskytují také mnoho bílkovin, ale v přijatelnějším menším množství snědené stravy.

Zdroj: Vodní řasa spirulina
Zveřejněno dne: 17.10.2012

Diskuze: Re: hexa phan - proužky

Orientační výsledky pomocí diagnostických proužků Hexa Phan jsou uvedeny ve dvou jednotkách. U glukózy první číslo znamená množství glukózy v mili mollech na jeden litr moči a druhé číslo znamená miligramy glukózy v jednom deci litru moči. U bílkoviny je první číslo gram na litr moči a druhé číslo znamená miligramy na deci litr moči. Urobilinogen je udáván v mikro mollech na litr a v miligramech na deci litr. Samotné výsledky je třeba zaznamenat a při kontrole u svého lékaře pak vyhodnotit jejich vývoj. Váš lékař vám také vysvětlí, které hodnoty jsou u vás nebezpečné s ohledem na váš zdravotní stav.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hexa phan - proužky
Odesláno dne: 23.2.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Štíhlé nudle pomáhají zhubnout

Výhody proteinových nudlí ve zkratce:

Proteinové nudle
  • Téměř o polovinu nižší energetická hodnota (zhruba 60 %)
  • Až pětkrát nižší obsah polysacharidů Vyšší pocit sytivosti ve srovnání s klasickými těstovinami
  • Snadná příprava (nudle jsou již hotové, ohřejí se v mikrovlnce anebo propláchnou horkou vodou).
  • A ve finále přijme člověk pouze 28 % energie ve srovnání s běžnými těstovinami. Navíc tato energie pochází primárně z bílkoviny, která se neukládá do energetických zásob v organizmu.

Více informací a recepty na přípravu proteinových nudlí najdete kliknutím sem: Proteinové nudle.

Unikátním výzkumem se podařilo uvést nový druh potraviny obsahující živočišné bílkoviny, ale s minimálním množstvím tuku. Nutriční skladba nové potraviny zařazuje výrobek mezi nízkoenergetické potraviny. Potravina je navíc bez přídavku chemických konzervačních látek. Bílkovinné nudle jsou vhodnou přílohou k běžným pokrmům. Jejich zařazením na jídelníček získáte dalšího pomocníka v boji s obezitou.

Autor: JK, redakce

Zdroj: Štíhlé nudle pomáhají zhubnout
Zveřejněno dne: 21.4.2011

Diskuze: Re: zvýšená kyselina močová

Tofu patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů a proto je vhodné při zvýšené kyselině močové. Dejte pozor, abyste při přípravě tofu nepoužívali máslo nebo příliš mnoho oleje. Tofu raději grilujte nebo restujte. Vyvarujte se konzumaci tofu, které je obalované nebo obalené těstem a usmažené na pánvi. Tofu je výborný zdroj bílkovin a je možné s ním nahradit některé nebo všechny pokrmy z hovězího nebo vepřového masa, také z drůbeže, korýšů nebo ryb. Zároveň s ním můžete nahradit smažené hranolky, nudlové pokrmy a polévky. Celková denní spotřeba potravin bohatých na bílkoviny, jako je i tofu, by neměla přesáhnout ne více než 170 gramů. Při zvýšeném příjmu potravin s vysokým obsahem bílkovin je důležité zvýšit také množství vypité čisté vody.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvýšená kyselina močová
Odesláno dne: 19.11.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Uhlovodanová dieta

Co jsou uhlovodany

Uhlovodany (přesněji sacharidy) jsou organické sloučeniny patřící do skupiny polyhydroxyderivátů karbonylových sloučenin. Mnohé ze sacharidů jsou významné přírodní látky, řada dalších byla připravena synteticky. Uhlovodany jsou totiž nejdůležitějším zdrojem energie. Patří mezi ně cukry, škroby (chléb, těstoviny, brambory) a vláknina. Škroby tělu dodávají bílkoviny, minerály a vitamíny. Jejich nedostatek může zvyšovat riziko srdečního infarktu nebo cukrovky. Velkou výhodou škrobů je to, že se hodí při redukci váhy. Uhlovodany dodají tělu energii a proteiny zvětší nárůst svalové hmoty.

Zdroj: Uhlovodanová dieta
Zveřejněno dne: 24.6.2015

Bílkoviny pomáhají hubnout

Diety a redukce hmotnosti

Přebytečné kilogramy často řešíme nevhodně zvolenou dietou či některým z moderních způsobů hubnutí jako např. neinvazivní liposukce. Čteme o nich denně, v časopisech, na internetu, mluví se o nich v kruhu přátel nebo u kadeřníka. Velké množství populárních redukčních diet, které vedou k rychlému poklesu váhy, mají za následek opětovný nárůst váhy. Navíc mnoho z nich představuje riziko pro naše zdraví. Buď striktně omezují tuky a sacharidy v potravě anebo jich obsahují příliš velké množství.

Organizmus potřebuje pestrou stravu i v době redukce. Správná dieta by měla obsahovat všechny látky - tedy jak vlákninu, tuky, sacharidy i bílkoviny – ale ve vyváženém množství. Vhodnou a účinnou alternativou je dieta s nižším glykemickým indexem, která má pozitivní vliv na množství tělesného tuku a nepředstavuje pro organizmus takovou zátěž. Avšak samotnou regulací glykemického indexu bychom dosáhli menších výsledků. Pokud však přidáme k potravinám s nižším GI zároveň i vyšší podíl bílkovin ve stravě, efekt je mnohem lepší. Taková dieta má rozhodně větší šanci na úspěch a současně i váhový nárůst po skončení bývá nižší.

Zdroj: Bílkoviny pomáhají hubnout
Zveřejněno dne: 6.4.2011

Bílkovina v moči

Příčiny bílkoviny v moči

Infekce močových cest – zánětlivé procesy v močových cestách jsou obvykle spojeny s výskytem bílkoviny v moči. Dalším typickým příznakem je pálení a řezání při močení či nález krve v moči. K těmto infekcím je nutné zařadit i infekce tkáně ledvin, tj. pyelonefritidy. Ty však většinou probíhají pod obrazem horečnatých stavů s relativně snadným přechodem do sepse.

Zvýšená zátěž organismu – mnohdy najdeme bílkovinu v moči při stresové zátěži či při akutních infekčních stavech. Proteinurie bývá v tomto případě pouze dočasným nálezem. Vhodné je proto po odeznění zátěže vyšetření moči zopakovat.

Vysoký tlak – dlouhodobě zvýšený krevní tlak vede k postupnému poškozování ledvin, jedním z projevů může být objevení bílkoviny v moči. Jako léčba se používají léky na snížení krevního tlaku.

Cukrovka 1. a 2. typu – diabetici jsou zcela speciální podskupinou. Dlouhé roky trvající cukrovka vede k poškození ledvinných cév a filtračních schopností ledvin. Ledviny pak mohou začít do moči propouštět bílkoviny a současně dochází k postupnému zhoršování jejich funkcí. Z toho důvodu musí diabetici chodit na pravidelná vyšetření moči. Ztráta jen malého množství bílkoviny se nazývá mikroalbuminurie a je varovnou známkou toho, že se stav musí řešit – nutná je zejména pečlivá kompenzace cukrovky a udržování nižšího krevního tlaku (především antihypertenziva ze skupiny ACE-Inhibitorů mají ochranný vliv na ledviny).

Glomerulonefritidy – jedná se o zánětlivá neinfekční onemocnění ledvinných filtračních jednotek, glomerulů. Je jich velké množství, jejich klasifikace je složitá a nebudu se o nich detailně zmiňovat. Mají různou prognózu, některé jsou relativně nenápadné, jiné mohou zcela ustoupit, další však vedou k náhlému či postupnému selhání ledvin.

Nádorové procesy v močových cestách – jakýkoli nádor močových cest může být spojen s nálezem bílkoviny v moči. Důležitým příznakem je v tomto případě i nález krve v moči.

Mnohočetný myelom – toto je velmi vzácná příčina bílkoviny v moči, nemohu ji ovšem zcela opomenout. Jedná se o nádorové onemocnění vycházející z krevních buněk, které vytváří bílkovinné protilátky (B-lymfocyty). Nádorové buňky vytváří protilátky také, ale ty jsou defektní. Jejich malé části pronikají do moči. Odborně je nazýváme jako Bence-Jonesovu [Benc-Džounsovu] bílkovinu.

Preeklampsie – tento chorobný stav se týká druhé poloviny těhotenství a je spojen s nálezem vysokého tlaku. Svými komplikacemi může ohrozit na životě těhotnou ženu i plod.

Zdroj: Bílkovina v moči
Zveřejněno dne: 18.6.2014

Jogurt pro krásnou pleť

Jogurt s ovesnými vločkami k snídani

Základ snídaně by měla tvořit kvalitní bílkovina. Ta je obsažena například v mléčných výrobcích – jogurtech. Z nich je důležité vybírat takové, na které se váže málo tuku. V porci by mělo být okolo 30 g cereálií (vloček) a důležité je přidávat si k cereální snídani mléko, jogurt nebo netučný tvaroh, protože tím snížíte výsledný glykemický index pokrmu. Prakticky to znamená, že vám tak rychle nevyhládne, mléčné výrobky vám totiž pomohou k většímu a déletrvajícímu pocitu sytosti. Nehledě na to, že konzumací jogurtu a vloček dodáte svému tělu nejen živiny a vitamíny, jako například vápník, bílkoviny a vitamín B, ale podpoříte i vitalitu své pleti.

Zdroj: Jogurt pro krásnou pleť
Zveřejněno dne: 19.11.2014

Strava při chronickém onemocnění ledvin

Tipy krok po kroku

Ledvinná dieta je přizpůsobena na míru potřebám jednotlivých pacientů. Liší se strava určená pacientům na hemodialýze, na peritoneální dialýze, dieta u nedostatečnosti funkce ledvin bez nutnosti dialyzační léčby. Všechna dietní opatření musí být vždy pečlivě přizpůsobena konkrétnímu pacientovi v závislosti na ostatních přidružených chorobách a na stupni snížení ledvinných funkcí (terapie šitá na míru).

Krok 1

Vyberte si potraviny s nižším obsahem solí a sodíku. Vaše strava by měla obsahovat méně než 2 300 mg sodíku každý den.

Krok 2

Jezte správné množství a správné typy bílkovin. Bílkoviny pomáhají chránit ledviny.

Krok 3

Vyberte si potraviny, které jsou zdravé pro vaše srdce. Omezením tuku chráníte také ledviny a cévní systém.

Zdroj: Strava při chronickém onemocnění ledvin
Zveřejněno dne: 20.6.2016


SiteMAP