Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZINNAT A PITÍ ALKOHOLU

OBSAH

Alkohol a tloustnutí

Takže ptáte-li se, zda-li spolu souvisí pití alkoholu a tlustnutí, tak odpověď je ano, po alkoholu se výrazně tloustne!

Zdroj: Tloustne se po alkoholu?

Poradna

V naší poradně s názvem ZINNAT A SLUNCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aneta.

Dobrý den,mohu na slunce s antibiotiky zinnat?A co citrusove plody ci mleko aj..?..dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte antibiotika Zinnat, tak normálně můžete na sluníčko. Nebyly hlášeny žádné nebezpečné reakce na slunce. Z citrusových plodů nesmíte jíst grepy. Grapefruitový džus zpomaluje dobu, za kterou je tělo schopno odbourat účinnou látku a to by mohlo způsobit, že hladina antibiotika v krvi stoupne nebezpečně vysoko. Mléko v tomto případě můžete.
Antibiotika Zinnat rovněž zvyšují riziko vzniku opruzenin, dále mohou způsobit nevolnost, zvracení a průjem, problémy s ledvinami, kvasinkové infekce a alergická reakce. Tato antibiotika snižují účinky hormonální antikoncepce a během léčby tak může dojít k otěhotnění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zinnat a slunce

Co nejíst při užívání Zinnatu

Problémy způsobují některé citrusy a mléko. Během užívání antibiotik Zinnat se vyhněte konzumaci grapefruitu a pití grapefruitové šťávy. Nežádoucí je také strava obsahující mléčné výrobky, protože snižuje hladiny cefuroximu - hlavní účinné látky antibiotika Zinnat.

Zdroj: Zinnat a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem ALKOHOL A DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana kmotorkova.

Dobry den manzel ma dnu berie milurit 300a kazdy den je pod vplyvom alkoholu .poprosila by som k comu to vedie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Milurit a alkohol se nijak neovlivňují. Při užívání Miluritu se tedy může alkohol pít.
Pití alkoholu však mění způsob, jakým tělo vylučuje kyselinu močovou a to může vyvolat budoucí záchvaty dny nebo zhoršit ty současné.
Nejlepší je držet se doporučení nepít více než 14 jednotek alkoholu týdně. Standardní sklenka vína (175 ml) jsou 2 jednotky. Půllitr ležáku nebo piva je obvykle 2 až 3 jednotky alkoholu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alkohol a dna

Vyhněte se alkoholu při užívání antibiotik

Pití alkoholu při užívání antibiotik může být rizikové. Nejen, že alkohol může špatně interagovat s některými léky a způsobit vážné vedlejší účinky, může také potenciálně přerušit přirozený proces hojení. Alkoholu byste se měli vyhýbat, dokud nebude ukončena léčba antibiotiky a vaše tělo nedostane dostatečný odpočinek a výživu. Nicméně, pokud jste někdo, kdo trpí alkoholismem, může se to snadněji říct, než udělat. Pokud si myslíte, že byste mohli být závislí na alkoholu, kontaktujte svého lékaře, abyste mohli začít cestu k uzdravení ještě dnes.

Zdroj: Zinnat a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka Králíková.

Opravdu je tak Eliquis nebezpečný s alkoholem? Je i jedno pivo alkohol? Nebo se nesmí ani hlt?
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Alkohol je při užívání Eliquisu nebezpečný, když se pije naráz a mnoho.
Během užívání Eliquisu můžete pít alkohol, ale ne více než 14 jednotek alkoholu týdně - dvě jednotky denně. Standardní sklenka vína (175 ml) jsou 2 jednotky. Půllitr ležáku nebo piva je obvykle 2 až 3 jednotky alkoholu. Při užívání Eliquisu je nebezpečné nadměrné pití, zejména nadměrné pití velkého množství alkoholu najednou. S Eliquisem se nesmíte nikdy opít.
Alkohol působí jako ředidlo krve, podobně jako Eliquis. Alkohol tak může zhoršit nežádoucí vedlejší účinky Eliquisu, jako je krvácení. Zvýšené riziko krvácení je přímo úměrné množství vypitého alkoholu. Při velkých množstvích alkoholu se může objevit krvácení, které vás může ohrozit na životě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis a alkohol

Alkohol a antibiotika

Při užívání antibiotik je třeba se vyvarovat alkoholu kvůli škodlivým interakcím, které mohou nastat, a také kvůli negativním účinkům alkoholu na imunitní systém.

Navzdory tomu, že na většině balení antibiotik jsou uvedena varování před konzumací alkoholu, je běžnou mylnou představou, že pití při těchto lécích je relativně bezpečnou praxí. Je to jedna z nejčastějších otázek, které lékaři dostávají ohledně antibiotik na předpis, „je bezpečné je pít?“ Krátká odpověď zní ne – alkohol přímo inhibuje účinnost antibiotik a může navíc způsobit celou řadu negativních vedlejších účinků.

Když tělo odbourává alkohol, produkuje acetaldehyd, který může způsobit nevolnost. Mnoho lidí užívajících antibiotika již pociťuje žaludeční nebo zažívací problémy vzniklé díky antibiotikům jako jejich vedlejší účinky a pití alkoholu během užívání těchto léků může zvýšit pocity nevolnosti. Kromě gastrointestinálních problémů mohou alkohol i antibiotika bránit kognitivním funkcím, koncentraci a koordinaci. Další věcí, kterou je třeba u alkoholu a antibiotik zvážit, je skutečnost, že pití narušuje základní procesy těla, jako je spánek a hydratace, a to jsou kritické součásti zotavení z bakteriálního onemocnění. Kvůli těmto faktorům je nejlepší se po dobu léčby antibiotiky vyhýbat alkoholu.

Zdroj: Zinnat a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem NEALKOHOLICKÉ PIVO A DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leo.

Tak můžu při dně nealko pivo nebo nemůžu !!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bohužel ani pivo bez alkoholu není při dně dobré. Při pití nealkoholického piva dochází v lidském těle k podpoře vzniku kyseliny močové, která souvisí s dnou. U alkoholického piva je tento efekt umocněn alkoholem a to do té míry, že řadí alkoholické pivo jako hlavní příčinu vzniku dny. Takže nealkoholické pivo jen svátečně a při pití mějte na paměti, že vám to neprospěje.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nealkoholické pivo a dna

Zinnat a alkohol

Antibiotika se nesmí kombinovat s alkoholem! 24 hodin po dobrání Zinnatu už popíjet s mírou můžete.

Zdroj: Antibiotika Zinnat

Cena

Zinnat 125MG POR GRA SUS 50ML

  • Orientační prodejní cena je 142,34 Kč.
  • Orientační doplatek činí 99,71 Kč.

Zinnat 250MG TBL FLM 10

  • Orientační prodejní cena je 105,85 Kč.
  • Orientační doplatek činí 20,58 Kč.

Zinnat 500MG TBL FLM 10

  • Orientační prodejní cena je 182,65 Kč.
  • Orientační doplatek je 12,13 Kč.

Zdroj: Antibiotika Zinnat

Poradna

V naší poradně s názvem TEBOKAN A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František.

Dobrý den,
užívám 2 pilulky denně Tebokan 40 mg. Mohu zapíjet jídlo pivem? Mohu dát třetinku něčeho ostřejšího (do 45%)?

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tebokan obsahuje hlavně extrakt z jinanu dvoulaločnatého (Ginkgo biloba), který se užívá k léčbě příznaků poruchy paměti, poruchy pozornosti, snížené schopnosti soustředění a emoční lability. Ačkoliv není známa žádná interakce mezi Ginkgem a alkoholem, tak přesto pití alkoholu v tomto případě nelze doporučit, neboť alkohol zhoršuje všechny zde vyjmenované příznaky. Jedno pivo denně neuškodí, ale vyšší dávky alkoholu s denní pravidelností je již problém.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tebokan a alkohol

Podmínky ukládání

Zinnat by měl být skladován na tmavém místě při teplotě do 30 °C. Uchovávejte jej mimo dosah dětí! Doba použitelnosti tablet je 3 roky, u granulí 2 roky. Připravená suspenze by měla být skladována v chladničce (při teplotě 2–8 °C) a může být používána po dobu 10 dnů.

Zdroj: Antibiotika Zinnat

Poradna

V naší poradně s názvem VLIV ALKOHOLU NA TĚLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, co může znamenat opakovaná silná bolest nohy, spíš lýtko a kotník, velmi často po požití velkého množství alkoholu? Mohou to být ledviny? Jedná se o 45 letého muže, který má s alkoholem problém....
S pozdravem a díky Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kdyby to bylo od ledvin, tak bude bolest lýtka doprovázena ještě otoky DK. Pokud otoky nejsou, tak to může být cévní onemocnění, například varixy. Doporučuji omezit pití alkoholu a na bolest nohou zkusit lék Mobivenal micro nebo Diohes a masáže koňskou mastí. Určitě by bylo vhodné provést celkové vyšetření na magnetické rezonanci popřípadě CT, aby se rychle našla příčina bolesti a mohla se včas léčit. Takže neodkládat návštěvu lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vliv alkoholu na tělo

Zinnat – recenze

Dávka Zinnatu 2x 500 mg denně je zcela obvyklá. Naopak dávka 2x 250 mg denně postačuje jen u dětí a jedinců s podprůměrnou hmotností. Nemusíte se proto bát žádného poškození zdraví. Zinnat je celkově velmi dobře snášen a užívá se již od nejútlejšího věku. Po užívání antibiotik je vhodné užívat probiotika (mléčné výrobky, laktobacily, Hylak forte) k normalizaci střevní flóry. K ochraně jater je vhodné omezit alkohol, těžká jídla, můžete užívat hepatoprotektiva (silymarin, Essenziale, Lipovitan). Riziko předávkování není žádné, Zinnat je prakticky netoxický.

Zdroj: Antibiotika Zinnat

Diskuze

V diskuzi POLYNEUROPATIE DOLNÍCH KONČETIN. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Prosím odpoví mě nějaká dobrá duše proč mám polyneuropatii dolních končetin? Nemám cukrovku,nikdy jsem nekouřila ani nepila alkohol.Ten alkohol jen na malý přípitek např.narozeniny.Mám srážení krve laidenskou mutaci.Moc díků za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimir zeman.

Dobrý den, chci se zeptat, zda pravidelné pití alkoholu může způsobovat pocit neovladatelných nohou /jako po obrně/, byť sem vypil 4dc vína. Je to doprovázeno bolestmi lýtka /pomáhá hořčík/. Děkuji za informaci a zdravím.

Zdroj: diskuze Polyneuropatie dolních končetin.

GGT a pití alkoholu

GGT se může zvýšit v důsledku zvýšené syntézy nebo zrychleného uvolňování z poškozených nebo mrtvých jaterních buněk. Zdá se, že primárně ukazuje na nepřetržité pití alkoholu, než pouze epizodické pití. Nadměrné pití alkoholu není jedinou příčinou zvýšených hladin GGT; mohou také narůst v důsledku většiny hepatobiliárních poruch, obezity, diabetu, hypertenze a hypertriglyceridémie. Existuje také velké množství falešně negativních výsledků pro GGT ve vztahu se zneužíváním alkoholu. Například Brenner a jeho kolegové v roce 1997 pozorovali, že pouze 22,5 procenta stavebních dělníků, kteří pili alkohol v průměru 50–99 g/den, mělo zvýšené hodnoty GMT, a dokonce i mezi těmi, kteří konzumovali více než 100 g/den, pouze 36,5 procenta mělo vysoké hladiny GMT.

Zdroj: Hodnoty GGT u alkoholiků

Poradna

V naší poradně s názvem CELKOVÁ NARKOZA A ALKOHOLISMUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Haasová .

Prosím o poznatky, lékař mi řekl, ze se mohu tzv.zbláznit. Jdu na výměnu kyčelního kloubu. Dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Celkovou anestezii, neboli narkózu, je možné provést jen u střízlivého člověka. Pokud nemáte pod kontrolou pití alkoholu, tak před operací se budete muset přemoci a několik dní před zákrokem abstinovat. Jakmile by anesteziolog poznal, že jste pod vlivem alkoholu, tak operaci zruší a Vy budete muset uhradit škodu, která tím nemocnici vznikla (operační tým, rezervace sálu, příprava implantátů, atd) - řadově tisíce až desetitisíce. Takže rozum do hrsti a pevnou vůli!

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Celková narkoza a alkoholismus

Zinnat a slunce

Každý člověk bude reagovat při tomto antibiotiku na slunce jinak. Jinak se bude chovat pokožka člověka se světlým fototypem a jinak lidí s tmavší pletí. Obecně platí, že při užívání antibiotika Zinnat může vystavení se slunečnímu záření, a to i na krátkou dobu, způsobit vážné spálení, kožní vyrážku, zarudnutí, svědění nebo změnu barvy. Když začnete tento lék používat: Vyhýbejte se přímému slunečnímu záření, zejména mezi 10:00 a 15:00, pokud je to možné. Noste ochranný oděv, včetně klobouku a slunečních brýlí.

Zdroj: Zinnat a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Dobrý den
Od včerejška užívám lék Pradaxa 2x denně,ráno a večer.Chtěl bych se zeptat jestli si mohu během dne dopřát nějaký alkohol,např. jedno pivo.Případně jaká jsou rizika ?
Za odpověď předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mezi alkoholem a Pradaxou nejsou známá interakce. To znamená, že alkohol nijak neovlivňuje účinnost léku Pradaxa. Obecně, vzhledem ke srážlivosti krve, je bezpečné pití alkoholu v množství 1 litr piva nebo 400 ml vína denně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa a alkohol

Dostatek čisté vody po pití

Voda, voda, voda, tak ta vám skutečně může pomoct. Nejvíce vám prospějí nasycené minerálky, protože ty nejúčinněji snižují koncentraci alkoholu v krvi.

Zdroj: Jak se neopít

Kontraindikace

Přípravek Zinnat je kontraindikován při přecitlivělosti na cefuroxim na jakýkoliv přípravek cefalosporinové skupiny nebo na jakoukoli pomocnou složku.

Co se týče použití přípravku Zinnat v pediatrii, tedy jako suspenze, lék není předepisován novorozencům do 3 měsíců, v tabletách pak až do 3 let.

Navíc je ve formě suspenze léčivo kontraindikováno s fenylketonurií.

Tablety nesmí být rozbité a přerušené, takže v této dávkové formě není přípravek Zinnat předepisován pacientům, kteří mají potíže s polykáním, včetně malých dětí, které nemohou spolknout celou tabletu.

Zvláštní pozorování během léčby antibiotiky je nezbytné pro:

  • těhotné ženy;
  • jedince s onemocněními zažívacího traktu;
  • pacienty s poruchou funkce ledvin;
  • kojící ženy;
  • lidi s anamnézou na podezření vzniku alergické reakce na beta-laktamová antibiotika.

Zdroj: Antibiotika Zinnat

Fraxiparine a pití alkoholu

Účinek tohoto léku trvá průměrně 16-18 hodin od podání. Je bezpečné pít alkohol při užívání tohoto léku? Interakce Fraxiparinu s alkoholem není známa a před konzumací většího množství alkoholu je vhodné poradit se s lékařem.

Obecně platí, že pro antikoagulační léčbu je třeba přijmout zvláštní opatření týkající se konzumace alkoholu. Jeden drink (nebo sklenka vína) denně není problém a nemá to vliv na srážlivost krve. Nadměrné pití alkoholu však může nepříznivě ovlivnit srážlivost krve. Kvůli operaci se může v tepnách vytvořit nežádoucí krevní sraženina. Tomu se říká trombóza. Trombóza může úplně uzavřít krevní cévu, takže orgány za zablokovanou krevní cévou nedostanou žádnou nebo nedostatečnou krev. Aby se zabránilo trombóze, lékař předepisuje léky proti srážení krve. Fraxiparine je jedním z takových léků. Mírná konzumace alkoholu není problém, ale nadměrná konzumace alkoholu se důrazně nedoporučuje.

Zdroj: Fraxiparine a alkohol

Zinnat a alkohol

Antibiotika se nesmí kombinovat s alkoholem!

Mějte na paměti, že antibiotika jsou léky na předpis. Recept na antibiotika je platný 3 dny, včetně dne vystavení vaším lékařem!

Zdroj: Antibiotika na tři dny

Zbytkový alkohol

Rychlost odbourávání alkoholu z krve závisí především na pohlaví, ale i na tom, zda jste najedení, vyspaní, zda nejste nemocní a neberete léky. To všechno totiž prodlužuje dobu odbourávání. Naopak rychleji odbourávají lidé, kteří jsou na alkohol zvyklí a pijí častěji. A obecně lépe mizí alkohol z krve mužům. Deset věcí, které zpomalují vylučování alkoholu z těla:

  • pohlaví ženské
  • nemoc
  • nevyspání
  • únava
  • stres
  • pití nalačno
  • některé léky
  • hmotnost člověka
  • málo zkušeností těla s pitím alkoholu
  • etnikum

Zdroj: Alkohol za volantem


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP