Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BODNUTÍ SRŠNĚM

OBSAH

Komár

Ke komářímu bodnutí dochází nejčastěji.

Bodnutí komárem je charakteristické svědivými ránami, které se objevují po kusadlech tohoto hmyzu. Komáři propíchnou pokožku a krmí se krví. Většina bodnutí je neškodných, ale občas komáří bodnutí způsobuje otok, bolest a zarudnutí, což může vést k zánětu. Komářím bodnutím se mohou přenášet určité druhy virů nebo parazitů, které mohou způsobit vážné onemocnění.

Zde můžete vidět, jak vypadá bodnutí komárem.

Zdroj: Léčba bodnutí hmyzem

Diskuze

V diskuzi DÁ SE DITHIADEN APLIKOVAT NITROŽILNĚ PŘI BODNUTÍ VOSOU ČI VČELOU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zora.

Známá měl reakci na bodnutí vosy, sehnala si Dithiaden ampule. Jedeme na dovolenou a ptá se zda je možné nitrožilně podat Dithiaden v případě alergické reakce. Děkuji za odpověď. Zorka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den,
Dithiaden existuje i v injekční formě, ale ta se užívá mnohem méně často. Dithiaden má poměrně silné tlumivé účinky, způsobuje ospalost, únavu a celkový útlum. Někteří lidé po požití Dithiadenu pociťovali bolesti hlavy, sucho v ústech a motání hlavy. Po užití Dithiadenu by člověk neměl řídit motorová vozidla a vykonávat činnosti vyžadující zvýšenou pozornost. Je na rozhodnutí lékaře.

Zdroj: diskuze Dá se Dithiaden aplikovat nitrožilně při bodnutí vosou či včelou?

Bodnutí vosou do hlavy

Bodnutí vosou do hlavy a obličeje je nepříjemný problém. Pokud je jedinec zdravý, neohrozí žádné riziko, pouze vznikne nevzhledný otok. U alergiků je to ale horší. Postižené místo dezinfikujte a chlaďte. Ošetřete dle informací uvedených výše v článku. Ihned vyhledejte lékařskou pomoc, jestliže je bodnutí v obličeji nebo v ústech, popřípadě se objeví kopřivka, dýchací obtíže, nevolnost, zvracení či mdloby.

Zdroj: Bodnutí vosou

Diskuze

V diskuzi FOTO PO ŠTÍPNUTÍ HMYZEM NA BORELIOZU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Dostálová.

Dobrý den,poštípala mě nějaká potvora mám na noze červený flek a je to i tvrdé a hodně to svědí,můžete mi poslat prosím foto jak vypadá štípanec na kterém se poznají příznaky že by to mohla být borelioza?Děkuji za odpověď s přáním pěkného zbytku dne Marie Dostálová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava karchnakova.

Prosím co to může být Nedvědi to nepálí to jeto jen na rukou
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Foto po štípnutí hmyzem na boreliozu

Kdy navštívit lékaře?

Je třeba pozorovat místo kousnutí a reakci těla na kousnutí po kousnutí hmyzem. Silná reakce na bodnutí může ukazovat buď na alergii, nebo otravu krve – obojí by mělo být okamžitě lékařsky ošetřeno.

Naštěstí je otrava krve po bodnutí vosou nebo jiným hmyzem velmi vzácná – obvykle stačí bodnutí zchladit, dokud se příznaky jako bolest a svědění samy nezlepší.

Zdroj: Jak se pozná otrava krve po bodnutí hmyzem

Diskuze

V diskuzi FOTO PO ŠTÍPNUTÍ HMYZEM NA BORELIOZU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Dostálová.

Dobrý den,poštípala mě nějaká potvora mám na noze červený flek a je to i tvrdé a hodně to svědí,můžete mi poslat prosím foto jak vypadá štípanec na kterém se poznají příznaky že by to mohla být borelioza?Děkuji za odpověď s přáním pěkného zbytku dne Marie Dostálová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olga Vojtechova.

Dobrý den, synovi se na stehne objevil červený flek asi 7cm průměr. Má v tom horkost a tečku uprostřed, jak když ho něco kouzlo. Vytáhl si s toho chloupek. Přijde mi, že se to zvětšuje.

Zdroj: diskuze Foto po štípnutí hmyzem na boreliozu

Čmelák

Charakteristickým obranným mechanismem u čmeláka je kousnutí.

Kousnutí čmelákem ošetřete antialergickou mastí nebo přímo gelem na bodnutí hmyzem. Místo kousnutí v žádném případě neškrábejte!

Zde můžete vidět, jak vypadá kousnutí čmelákem.

Zdroj: Léčba bodnutí hmyzem

Diskuze

V diskuzi ČÍM OŠETŘIT BODNUTÍ VČELOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nina.

Dobrý den. Ještě bych chtěla doplnit. Nikdy nevyndávejte žihadlo rukou (prsty)
Zbytek jedu by se vypustil do tela. Vyndavejte pinzetou nebo necim ostrym cim to vyskrabnete viz. vcelimor.cz/prvni-po…
Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Čím ošetřit bodnutí včelou

Včelí versus vosí bodnutí

Složení jedu včely, vosy a sršně se liší, k reakci na bodnutí však dochází pokaždé. Horší je to v případě přecitlivělosti na některé látky v jedu obsažené. Pak může vzniknout nepřiměřená odezva imunitního systému, tedy alergická reakce. Po bodnutí včelou, vosou nebo sršněm mohou nastat zcela totožné reakce organismu, jediným rozdílem bývá to, že při vosím bodnutí či bodnutí sršněm nezůstává zpravidla žihadlo v místě bodnutí. Po vosím či včelím bodnutí se dostává do těla hmyzí jed. U alergiků na hmyzí jed se začne uvolňovat histamin a podobné látky, které způsobí alergickou reakci.

Alergické reakce se dělí podle stupně závažnosti:

  • zarudnutí a otok v místě vpichu = normální reakce těla
  • zásadní zarudnutí a otok se mohou rozšířit po celé postižené části těla a následně dosáhnout maxima typicky první den po bodnutí, dané příznaky ustoupí během několika dnů až 2. týdnů
  • vyrážka vzdálená od místa bodnutí, otoky obličeje, svědění, lehká nevolnost
  • někdy se přidává nevolnost, zvracení, dušnost, oběhový kolaps, zimnice čili anafylaktická reakce do několika sekund až minut po bodnutí = život ohrožující stav

Zvýšené riziko rozvoje prudké anafylaktické reakce při alergii na hmyzí bodnutí je u osob s chronickými srdečními obtížemi a u astmatiků. Lidé, kteří po pobodání hmyzem zaznamenali příznaky celkové alergické reakce, by měli vyhledat alergologa a podrobit se adekvátnímu vyšetření a léčbě.

Nejlepším lékem je prevence, proto si dávejte pozor na místa výskytu vos, tedy zvláště tam, kde je například spadané ovoce či odpadky, a také dávejte pozor při chození naboso v trávě, i když je to zdravé.

Možnosti ošetření:

  • Při bodnutí vosou neutralizujte místo kyselinou: ocet, cibule, citron.
  • Při bodnutí včelou neutralizujte zásadou: mýdlový roztok, jedlá soda. Jedná se o nejnebezpečnější bodnutí. Žihadlo opatrně odstraňte pinzetou, poraněné místo omyjte a přikládejte studený obklad.
  • Když vás kousne čmelák, ošetřete místo antialergickou mastí nebo přímo gelem na bodnutí hmyzem. Místo v žádném případě neškrábejte.
  • Bodne-li vás sršeň, vytáhněte zapíchnuté žihadlo, místo vpichu zchlaďte kostkou ledu vloženou do kapesníku. Většinou nejde o nic vážného, spíše vás vyleká intenzita bolesti.
  • Štípnutí komárem nebo ovádem člověka zpravidla neohrožuje na životě, na poštípaná místa přiložte ledový obklad a neškrábejte je. Pozor na voňavou kosmetiku (tělové mléko, deodorant), ta ovády přitahuje.

Zdroj: Bodnutí vosou

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ PROBLÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Onderka.

Na těle se mi objevují tyto boláky. Za 24hod následuje otok. Dost to svědí a bolí.Objevují se vždy ve dvojici !! postupně různě po tělě, na bérci, nakrku, na paži, na předloktí. Nejedná se o bodnutí hmyzem!Byl jsem na spoustě vyšetření, kožním , infekčním atp. ,nikdo z lékařů to nikdy neviděl. Nemáte s tím někdo zkušenost?
Dík za odpověď
Milan

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Takhle může vypadat kousnutí od roztoče, který se mohl přemnožit ve vaší posteli. Obvykle bývá nalezlý mezi vrstvami matrace a s pomocí lupy ho můžete případně najít. Může být i v křesle na polstrované židli a podobně. Pro odstranění je nejlepší využít pomoci deratizační firmy. Podobně může vypadat i kousnutí od pavouka nebo od škvora či od štěnice. Určitě doporučuji zkonzultovat tyto projevy s kožním lékařem ve větším městě, který bude mít více zkušeností.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní problém

Ovád

Ovádí bodnutí je podobné jako komáří. Objeví se svědivý začervenalý flek.

Ovád létá především za hezkého slunného počasí, počasí má tedy na jeho výskyt velký vliv. Podobně jako u komárů krev sají pouze samice, samci se živí nektarem. Ovádi mohou také přenášet některá veterinární onemocnění.

Zde můžete vidět, jak vypadá bodnutí ovádem.

Zdroj: Léčba bodnutí hmyzem

Včela

Klasickým obranným mechanismem včely je její bodnutí.

Včelí žihadlo z pokožky odstraňte, jak nejrychleji je to možné. Můžete použít špičku nože nebo růžek kreditní karty, nehet nebo něco podobného. Čím rychleji žihadlo odstraníte, tím lépe. Proto se snažte použít k vyndání žihadla předmět, kterým bude snadno a rychle vytaženo. Nezkoušejte žihadlo z rány vytrhnout, nešetrnou manipulací se do kůže dostane ještě mnohem více jedu. Nejlepším řešením je žihadlo vyškrábnout.

Zde můžete vidět, jak vypadá bodnutí včelou.

Vosa a sršeň po bodnutí v ráně nenechávají žádné žihadlo.

Zdroj: Léčba bodnutí hmyzem

Poradna

V naší poradně s názvem TO JE VÁŽNĚ... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucinka.

To je vážně hnus, co se tady řeší. Lidi, jaký červy? Nechcete mi říct, že to vážně někdo může mít v sobě? Je 21.století.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U nákazy parazitem nehraje vývoj společnosti žádnou roli. Parazit se do těla dostane obvykle orální cestou, zřídka pak prostřednictvím bodnutí od hmyzu nebo z kontaminovaného prostředí kůží a tělními otvory. Každé snědené syrové maso je potencionálním rizikem pro vstup parazita do lidského těla. Syrové maso se dnes běžně konzumuje, obsahuje ho například suši, stejk, karpačo, tatarský biftek, sušené maso, atd. Parazit se v těle uhnízdí bez větších příznaků a nositel tak ani neví, že ho v sobě má.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze To je vážně...

Obecné zásady při bodnutí vosou nebo sršněm

Pokud se objeví lokální alergická reakce (otok kolem místa bodnutí), proveďte následující kroky:

  • Co nejrychleji si vezměte tabletu antihistaminik. Můžete je koupit v lékárně nebo vám je předepíše praktický lékař. Antihistaminika blokují účinek histaminu, což je látka, která je uvolňována některými buňkami těla během alergické reakce.
  • Použijte studené obklady, abyste zmírnili bolest a zmenšili otok. Můžete použít například kus látky nebo pytlík s ledem.
  • Analgetika jako paracetamol nebo ibuprofen mohou pomoci zmírnit bolest.
  • S léčbou antihistaminiky pokračujte, dokud bude kůže oteklá. To může trvat několik dní. Pokud se otok zhoršuje, navštivte svého lékaře. Praktický lékař vám může předepsat krátkodobou léčbu steroidními léky pro zvládnutí zánětu.

Pokud se žádná alergická reakce neobjeví (tak je tomu ve většině případů):

  • Použijte studený obklad pro zmenšení bolesti a zmírnění otoku, například použijte kus látky nebo pytlík s ledem. I když vás může místo bodnutí nebo kousnutí svědit, léčba není nutná, protože svědění brzy samo ustoupí. Nicméně v některých případech přetrvává hodiny až dny. Svědění sice ustoupí samo i bez léčby, ale následující rady vám mohou pomoci jej lépe zvládat. Mast Fenistil nebo Psilo-Balsam (lehce je seženete v lékárnách) s protisvědivými účinky po vmasírování do kůže zmírní nepříjemné pocity v místě léze.
  • V zahraničí v lékárně požádejte o mast s názvem Crotamiton. Pomoci může také krém s obsahem steroidů, například s obsahem hydrokortizonu, který můžete rovněž sehnat v lékárnách, nebo vám může být předepsán vaším praktickým lékařem. Pokud je svědění intenzivnější, lékař může předepsat silnější preparát.
  • Při velkém množství kousnutí či bodnutí hmyzem mohou pomoci antihistaminika v tabletách.
  • Pokud je svědění nepříjemné a narušuje noční spánek, je vhodné použít na noc sedativní antihistaminika. V lékárně vám farmaceut poradí, která antihistaminika jsou sedativní a mohou vám tedy pomoci zlepšit kvalitu spánku.

V České republice je převážná většina alergických reakcí způsobena bodnutím vosou. Po prvním žihadle, které od hmyzu dostanete, se alergická reakce nevyvine. Aby došlo k rozvoji alergické reakce, musí dojít k více bodnutím, čímž se aktivuje váš imunitní systém.

Zde můžete vidět, jak vypadá bodnutí vosou.

Zde můžete vidět, jak vypadá bodnutí sršněm.

Zdroj: Léčba bodnutí hmyzem

Diskuze

V diskuzi KOCKA-STRUP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobry den mam 10-i mesicni kocku ktere se z niceho nic behem odpoledne udelala na zadech lysina cca 2x1 cm (vypadalo to jako by ji nekdo v tom miste oholil ziletkou). Pak ji to zacalo mokvat a udelal se strup. Obvazali jsme ji to aby si to nemohla skrabat. Co to muze byt? Kocka se mnou chodi na zahradu ale je na voditku a do styku s jinymi zviraty neprijde. Dekuji za vasi odpoved. Hana
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michaela Hrachová.

Dobrý den,
podle akutního průběhu a obrázku soudím na tzv. Hot-spot neboli pyotraumatickou dermatitidu, přesnou diagnózu je ale možné potvrdit pouze naživo.
Primární příčinou Hot-spotů je např. škrábnutí, bodnutí hmyzem, přisáté klíště, atd., kočička či pes si ale následně místo lížou či škrábou, čímž vznikne mokvavé, velmi bolestivé ložisko bez chlupů.
Terapie zahrnuje vystříhat chlupy v okolí postiženého místa, důkladně jej vydezinfikovat - vhodná je např. betadina a následně kombinovat lokálně antibiotika proti infekci s kortikoidy, které sníží svědění a bolestivost. Pokud je ložisko větší, bývají nutná i celková antibiotika.Samozřejmostí je zamezit dalšímu škrábání a olizování např. ochranným límcem.
Postižené místo je pro kočičku opravdu velmi bolestivé a může se rychle šířit, proto bude včasná návštěva ordinace nutná.
Hezký večer,
MVDr. Hrachová

Zdroj: diskuze Kocka-strup

Umírá se na alergii po bodnutí hmyzem?

Alergie na píchnutí hmyzem jsou bohužel časté. Říkáme tomu alergie na blanokřídlý hmyz. Alergie z bodnutí hmyzem mohou mít i velmi závažný průběh. Podobně jako u alergie na léky (léková alergie), a zároveň také i alergie na potraviny (potravinová alergie), tak i alergie na bodnutí hmyzem, dovedou přivodit člověku až anafylaktický šok, což znamená, že může jít v postatě o život. Takových případů je asi 3 000 lidí na 10 miliónů obyvatel, což je poměrně dost. Že by přímo pacient zemřel, to se nestává až tak často, protože léčba je už velmi dobrá, jak pohotovostní tak preventivní. U nás, v České republice, nemáme přesné statistické číslo, nicméně ve Francii se udává 35 osob a ve Švýcarsku 4 osoby za rok, které zemřou na tuto komplikaci.
 

Zdroj: Alergie po bodnutí hmyzem

Poradna

V naší poradně s názvem VODOVE PUPINKY A JINE VYRAZKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

tak jsme dnes prisli od doktorky a minule nam pro syna na vodove pupinky naordinovala toto-vodove puchyrky propichnout a vodicku z nich otirat,hypermangan na koupel rukou a kortikoidovou masticku,vse mu zmyzelo, do dvou dnu se mu udelala verazka v oblasti kycli vypadalo to jak male nitkovite popraskane zilky jedna vedle druhe,dnes jsme ukazali i tuto vyrazku ktera pomalu ustupuje a z vrchu jde videt sucha kuze,pani doktorka nam rekla ze bude alergik dostali jsme koupel do vody a jakmile se neco objevi tak se ozvat. vysledky z krve budou za tyden ceka se na rozbor,jestli neni alergicky na nake potraviny a jsme v lednu objednany na alergologii,zatim vim jen ze po koupeli musime cele telicko promazavat mastnym kremem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lenko, než půjdete na alergologii, tak svého syna opatrně, ale doře, připravte na kožní testy, aby se nebál píchání injekcemi a očekával ho. Testy se provádí na pažích horních končetin, kam se velmi tenkou a krátkou jehličkou pod kůži vpravuje roztok s testovanými alergeny. Vpichů může být i více než deset, ale díky té tenké jehličce není bolestivost tak velká a dá se přirovnat k bodnutí komárem. V podkoží pak alergeny reagují s imunitním systémem a zbarvují kůži kolem vpichu do červena a to může hlavně při aplikaci bolet, respektive pálit. Dobrý doktor většinou na agrsivní alergeny pacienta upozorní před vpichem, že tohle bude nepříjmené píchnutí. Podle reakcí kolem vpichů, se pak určí, na co je váš syn citlivý neboli alergický. Pro nejlepší výsledky je třeba, aby váš syn byl při aplikaci testu co nejvíce v klidu a nebyl stresován zejména samotným vyšetřením. Když váš syn bude očekávat několikerá jemná píchnutí, tak to určitě bude ku prospěchu celého alergologického vyšetření.
Podle výsledků alergologického testu se pak určí další léčba. Léčba alergie by se dala rozdělit do dvou skupin. Za prvé na postup, kdy se imunitní systém spíše uklidňuje od přehnané reakce na běžné podněty. Ten se provádí pravidelným a dlouhodobým podáváním antihistaminik, kde jako denní je nejoblíbenější Claritin, který má nejslabší sedativní a hypnotické účinky, ale přesto dokáže dobře uklidnit imunitní systém. Tento postup neléčí alergii jako takovou, ale jen lépe či hůře odstraňuje alergické projevy. Za druhé pak na postup, kdy se tělo jako by vytrénuje správně reagovat na alergen, na ketrý testy prokázali alergii. Do těla se po dobu několika měsíců vpravuje daný alergen ve stanoveném časovém harmonogramu. Nejdříve se začíná na malých koncentracích alergenu. Vždy se nechá tělu dostatek času, aby se se stykem s alergenem samo vyrovnalo a naučilo se ho normálně přijímat, bez nechtěných alergických reakcí. Tímto lze v mnoha případech a po několika měsících pravidelné kůry dosáhnout trvalého vyléčení alergie bez další budoucí podpůrné lečby. Některé vakcíny jsou pro domácí použití ve formě kapek, které se polykají a jiné se zas musí aplikovat injkcemi. U injekčních podání je zpravidla lepší výsledek, protože je zde dohled lékaře nad pravidelností a také nad průběhem celé vakcínové kůry, neboť tělo je během ní vystavováno látce, na kterou je abnormálně citlivé a mohou se tedy během vakcinace projevit intenzivněji alergické projevy, proti kterým se vakcínami bojuje.
Obecně je léčba alerigií velký biznis, proto je zde velký tlak na producenty jedtlivých léčiv, aby přinášeli trhu stále lepší preparáty a zajistili si tak kvalitativní konkurenční výhodu. Bohužel již ne cenovou a v mnoha případech je nutné si za skutečně účinnou vakcínu připlatit. Obvykle vakcíny přizpůsobené k domácímu užití (v kapkové formě) mají spoluúčast pacienta nejvyšší. Pokroky v alergologii jsou však díky těmto tržním podmínkám výtečné a dokážeme nyní zcela vyléčit mnoho druhů přehnaných alergických reakcí. Chce to hlavně přesnou pravidelnost při aplikaci předepsané léčby a výsledky vás pak mile překvapí. V některých případech mohou alergie odeznít zcela spontánně během puberty, ale je lepší na to nečekat a zahájit léčbu alergie co nejdříve v dětském věku.

Zdraví Cempírek

Zdroj: diskuze Vodove pupinky a jine vyrazky

Čmelák

Čmelák je často považován za nejdobromyslnější bodavý hmyz. Své žihadlo používá opravdu jen v ohrožení. Pokud nás čmelák několikrát oblétne, neznamená to, že se chystá zaútočit. Obvykle pak hned odletí.

Nebezpečí jeho bodnutí

Neměli bychom zapomínat, že i čmelák je bodavý hmyz, přestože je vesměs vnímán kladně.

Jeho žihadlo stejně jako u vosy a sršně nezůstává v ráně. Jed čmeláka údajně není tak silný, čmelák ale k obraně nevyužívá jen žihadlo, ale i kusadla. Stejně jako u vosy má žihadlo jen samička.

Průběh a léčba

Pokud bychom přeci jen čmeláka ohrozili a on nás bodnul, léčba je stejná jako u předcházejícího hmyzu. Stejně tak i následky bodnutí mohou mít podobný průběh.

Fotografie bodnutí

Zde jsou fotografie, na kterých je vidět bodnutí od čmeláka.

Zdroj: Bodnutí od hmyzu

Jak zmírnit otok

Nejprve místo, kde máte vosí bodnutí, zchlaďte (zmírníte tak svědění a otok). Poté můžete z přírodních prostředků použít například šťávu z listů jitrocele nebo řebříčku či okvětních lístků měsíčku lékařského. Velmi dobré účinky na postižené místo má i gel z aloe vera. Vyzkoušet můžete také octový obklad nebo nakrájenou cibuli.

Na bodnutí hmyzem působí velmi dobře i homeopatická medicína (o jejím použití se poraďte v lékárně). Lze aplikovat rovněž lokální antihistaminika v gelové formě.

Zdroj: Bodnutí vosou

Hrozí při bodnutí vosou infekce

Při bodnutí vosou může vzniknout i infekce. Za dob našich babiček se za nejlepší první pomoc považovalo postižené místo si pomočit. Moč obsahuje chemické látky, které působí jako dezinfekce, ničí možné bakterie a rána se tak lépe zahojí.

Proti infekci pomůže:

  • Tea tree olej – má protizánětlivé účinky a dezinfikuje postižené místo; místo bodnutí stačí jemně potřít.
  • Alkoholový zábal – nakapejte trochu na kapesník a přikládejte půl hodiny na otok; alkohol z tkáně vytahuje horkost.
  • Bylinky – hojivé a dezinfekční účinky mají i šťávy z listů jitrocele kopinatého, řebříčku obecného nebo z okvětních lístků měsíčku lékařského.

Zdroj: Bodnutí vosou

Domácí léčba štípanců od hmyzu

K této léčebné domácí metodě při bodnutí hmyzem budeme potřebovat čerstvé listy hlávkového zelí, kterých je v létě všude dost. Listy zelí vložíme mezi dva kousky sterilního plátna a naklepeme je na prkýnku paličkou. Pak je přežehlíme teplou žehličkou, aby pěkně změkly. Ještě teplé je hned přiložíme na místo po bodnutí hmyzem, překryjeme je igelitem a necháme působit přes noc. Takto připravený obklad ze zelí dezinfikuje a pomáhá při léčbě bodnutí hmyzem. Také tyto obklady ze zelí odstraňují bolesti při revmatizmu, scelují tkáň po různých odřeninách a také po hlubokých popáleninách, také léčí vředy (bércové vředy) a rány na kůži.
Osvědčeným lékem na štípance od včely je čpavková voda, která je silně zásaditá, dobře proniká pokožkou a neutralizuje kyselý včelí jed. Když není po ruce čpavková voda, tak je na bodnutí od včely pomůže i cibule, ta působí podobně.

Zdroj: Alergie po bodnutí hmyzem

Jak dlouho trvá otok po bodnutí vosou

Při místním postižení dochází k reakci na látky jednak přímo z hmyzu, jednak na látky, které má hmyz na sobě (bakterie, viry, chemické látky). Ty způsobují místní reakci, jako je otok, zarudnutí, bolest a pocity pálení nebo svědění. Po bodnutí vosou je nejvážnější celková alergická reakce, může dojít k infekci v místě hmyzího vpichu až k rozvoji kožního defektu. Návštěva lékaře je vhodná i při zhoršování obtíží v místě vpichu, při celkových projevech infekce (teplota, zimnice, třesavka) nebo při trvání zarudnutí a otoku, případně dalších projevech zánětu, které trvají déle než 2 dny.

Zdroj: Bodnutí vosou

Co funguje na úlevu po kousnutí hmyzem?

Chlad pomáhá otupit bolest po bodnutí hmyzem a snižuje otoky. Nejlepší jsou chladivé balíčky z ledu zabaleného v ručníku. Pokud led není vhodný pro chlazení, jednoduše navlhčete tenkou žínku studenou vodou a položte na postižené místo na 10-15 minut.

Co pomáhá při zánětech po bodnutí hmyzem?

Většinu kousnutí hmyzem lze léčit podobným způsobem: Nejprve je nutné neutralizovat nebo odstranit jed a poté snížit otok nebo v nejlepším případě se mu vyhnout. Nejjednodušší způsob, jak toho dosáhnout, je obvykle kombinací tepla a chladu. Ochladit bodnutí hmyzem mohou pomoci takzvané spreje proti svědění. Díky tomu, že se stříká na kůži, je tím zabráněno přímému kontaktu s pokožkou, aby se do místa vpichu nedostaly žádné bakterie, viry a jiné choroboplodné zárodky. Ingredience jako mentol a etanol rychle ochlazují postiženou oblast pokožky a také zklidňují podrážděnou pokožku.

Léčba kortizonovou mastí

Obecně platí, že pokud dojde pouze k lokální reakci, můžete většinu bodnutí hmyzem léčit tak, že se  zaměříte na příznaky. Krémy s obsahem kortizonu (např. mast hydrokortison acetát 0,5 %, volně prodejná v lékárně) lze aplikovat na místo vpichu, aby působila proti zánětlivé reakci a otoku.

Léčba tabletami

Pokud dojde k bouřlivé lokální reakci se silným otokem, měl by kousnutí hmyzem ošetřit lékař. Lékař může předepsat tablety s glukokortikoidy (např. prednisolon), které by měly být užívány po dobu tří až pěti dnů.

Léčba pomocí antialergických léků

Pokud se v důsledku bodnutí hmyzem objeví příznaky alergické reakce, mohou pomoci k potlačení příznaků antialergická léčiva (antihistaminika).

Pro alergiky na hmyzí jed je vhodné mát sebou vždy nouzovou sadu. Pokud víte, že máte alergii na hmyzí jed, měli byste zavolat sanitku, jakmile vás znovu kousne. Je také dobré mít s sebou vždy pohotovostní sadu. Ta by měla obsahovat rychle působící lék proti alergii (antihistaminikum) a tablety glukokortikoidu. V některých případech jsou také užitečné předplněné injekční stříkačky s adrenalinem, které lze vstříknout do svalu.

Jak dlouho trvá, než se bodnutí hmyzem zahojí?

Ve střední Evropě je většina bodnutí hmyzem neškodná. Pokud nejste alergičtí na hmyzí jed, včelí bodnutí, vosí bodnutí, bodnutí sršněm nebo čmelákem, komáří bodnutí atd. se zahojí po několika dnech bez následků. Zřídka se objeví závažnější reakce, které vyžadují trochu více času na zotavení.

Zdroj: Vodové puchýře po štípnutí hmyzem

Sršeň obecná

Přestože sršeň, který žije u nás, je méně agresivní než vosy, vzbuzuje díky své velikosti u lidí větší strach. I sršeň může dosti nepříjemně bodnout, ale pokud ho nebudeme (stejně jako vosy) dráždit rychlými pohyby a dostane šanci v klidu odletět, nemělo by k útoku dojít.

Nebezpečí jeho bodnutí

Sršeň s vosou mají mnoho společného. I u sršně jsou jedovaté pouze samičky a i sršeň může bodnout několikrát. Stejné toxikologické složení má i jeho jed.

Průběh a léčba

Průběh a léčba v podstatě odpovídá tomu, jaké následky má vosí bodnutí a jak se dá léčit. Opět se doporučují ledové obklady, gel Fenistil, ocet, cibule a další. Hlavní je všímat si dalších příznaků, pokud se bude zdravotní stav zhoršovat, je potřeba okamžitě kontaktovat lékaře.

Fotografie bodnutí

Tady jsou fotografie s bodnutím od sršně.

Zdroj: Bodnutí od hmyzu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP