Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLESTI PO OPERACI BEDERNÍ PÁTEŘE

OBSAH

Co znamená bolest bederní páteře vystřelující do nohy

Bolest bederní páteře vystřelující do nohy nejčastěji signalizuje lidově řečeno „housera“ nebo „hexenšus“ (náhle vzniklá bolest spojená s křečí zádových svalů – blokádou, například po zvednutí těžké věci, „nešťastném otočení“ při sportu a podobně) nebo „išias“ (bolesti spojené s drážděním sedacího nervu, která vystřeluje ze zad do nohy, je často způsobená vyhřezlou ploténkou). Podle intenzity bolesti a míst, kam se bolest rozšiřuje, lze poznat, co se vlastně stalo – zda jste si záda „jen“ zablokovali, nebo máte výhřez ploténky, a to v nebezpečnější nebo mírnější formě.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Diskuze

V diskuzi KDY SE JDE DOMŮ PO OPERACI BEDERNÍ PÁTEŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naděžda Holeyšovská.

Dobrý den ,kdy se chodí domů po operaci bederní páteře děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Fryš Jiří.

těžké degenerativní postižení 1S páteře,max.komprese L1/2,L2/3 méně i L4/5

Zdroj: diskuze Kdy se jde domů po operaci bederní páteře

Oblast bederní páteře

Páteř člověka je dvojnásobně esovitě prohnutá, což zajišťuje její pružnost. Páteří probíhá mícha. Je složena z řady obratlů (u člověka je jich 33–34), mezi kterými jsou měkké meziobratlové ploténky. Zakřivení krční a bederní páteře dopředu se označuje lordóza. Zakřivení hrudní páteře a kosti křížové dozadu se nazývá kyfóza. Páteř umožňuje člověku vzpřímenou chůzi a chrání míchu. Je rozdělena na jednotlivé úseky; bederní část je tvořena 5 bederními obratli (vertebrae lumbales), které se označují L1 – L5.

Hlavním úkolem bederní páteře je nést a rozkládat váhu těla přechodem do pánve. Protože tělo potřebuje, aby tato část páteře byla co nejstabilnější, je zde přirozený pohyb velmi omezený, ale i toto minimum pohybu je pro správné fungování páteře a těla nezbytné. Když je břišní stěna oslabená, zvýšeně prohýbáme bederní páteř směrem vpřed.

Zdroj: Vyhřezlá ploténka v bederní páteři

Diskuze

V diskuzi KDY SE JDE DOMŮ PO OPERACI BEDERNÍ PÁTEŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivanka Dušková.

Dobrý den, po mnoha letech bolestí bederní páteře jsem byla na MR - výsledek je zúžení páteřního kanálu a doporučení na operaci. Protože už je mi 75 let, zvažuji zda operace, nebo dále trpět bolesti. Chci vědět pravděpodobnou dobu hospitalizace, stav po operaci v domácím prostředí(je-li nutná pomoc druhé osoby)a průměrná doba rehabilitace, než se budu moci zapojit do normální domácí činnosti. Můžete mi, prosím dát k mým dotazům nějaké informace?
Předem děkuji I. Dušková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela.

Mám to samé domu se jde šestý den po operaci příšerně bolesti které trvali tři dny kapacky nezabrali ještě dva roky po operaci jsem z toho měla trauma

Zdroj: diskuze Kdy se jde domů po operaci bederní páteře

Zvětšená bederní lordóza

Při oslabení břišního svalstva se vytvoří záda prohnutá, zvýšená bederní lordóza. Zvětšená bederní lordóza patří mezi velmi časté onemocnění páteře.

Zdroj: Lordóza

Lázně po operaci páteře

Léčebný program po operaci páteře má za následek zmírnit bolesti intenzivní rehabilitací za použití měkkých a mobilizačních technik a s podporou přírodních léčivých zdrojů. Léčebné lázně Bohdaneč slouží k léčbě pohybového aparátu s orientací na zánětlivá revmatologická onemocnění, artrózu, vertebrogenní syndromy, Bechtěrevovu nemoc. Zajišťují léčbu dlouhodobých potíží, předoperačních i pooperačních stavů a poúrazovou rehabilitaci. Velmi dobrého jména dosáhly v oblasti rehabilitace po operaci páteře.

Zdroj: Lázně po operaci

Kde jsou bedra

Bederní oblast je nejvíce zatěžovaným úsekem páteře, protože nese váhu celého těla, a navíc zde dochází k přenosu pohybu z dolních končetin na trup. Podívejte se, kde se přesně nacházejí bedra.

Bolesti bederní páteře mohou mít mnoho příčin. U starších osob bývá velice častým zdrojem bolestí degenerace meziobratlových plotének. Ty se nacházejí mezi jednotlivými obratli naší páteře a jejich úkolem je především tlumit tlak a nárazy vznikající při pohybu ve vzpřímené poloze. Meziobratlové ploténky jsou tvořeny elastickou tkání, která má tendenci s věkem ubývat. Ploténky se následkem toho ztenčují a páteř se celkově „sesedá“ (jednotlivé obratle se přibližují stále více k sobě). Tím může dojít k útlaku některých citlivých struktur, především nervů a nervových pletení, což vyvolává bolest v bederní krajině.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ NA LÁZNĚ.... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Lukáčová.

Ráda bych věděla,zda mám nárok na lázně po roce po operaci dvoucípé a trojcípé chlopně. Loni v lednu 2015 sem byla na operaci a únor sem byla v lázních. Letos 2016 sem se ptala lékaře ke kterému chodím a on mi řekl,že letos nárok na lázně nemám.
Sem též po operaci štítné žlázy 5 let . Mám chronické bolesti bederní páteře a trpím zánětlivými otoky kloubů.
Prosím o radu a odpověď ... Děkuji s pozdravem Jiřina Lukáčová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Posouzení zdravotního stavu pacienta a rozhodnutí o doporučení, navržení a schválení lázeňské péče je vždy na lékařích. Rovněž záleží na odborném posouzení závažnosti onemocnění lékařem, zda bude lázeňská péče poskytnuta a zdravotní pojišťovnou uhrazena jako komplexní, nebo jako příspěvková. Pokud Váš praktický lékař nechce lázně předepsat, tak si obstarejte doporučení od odborných lékařů (kardiolog, endokrinolog, ortopéd), ve kterém oni stanoví lázeňskou péči, jako vhodný doplněk Vaší léčby. To pak přineste svému praktickému lékaři a požádejte ho o vypsání potřebných dokumentů pro přiznání lázní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz na lázně....

Ledviny

Rozeznat rozdíl mezi bolestí zad a bolestí ledvin není jednoduché. Ledviny bolí i v klidu, a to ve výšce malinko nad pasem. Když si bouchnete do zad, tak to zabolí. Bolest ledviny (latinsky nefralgie) je charakterizována jako tupá trvalá bolest vycházející z pouzdra ledviny. Bývá nejčastěji přítomna u zánětlivých onemocnění ledvin. Bolest je lokalizována v oblasti bederní páteře, kde na postižené straně můžeme nahmatat stažené svaly v oblasti nad ledvinou. Při poklepu na tuto oblast se bolest většinou zhoršuje. Někdy progreduje při námaze a pohybu.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Poradna

V naší poradně s názvem VZP PRAHA-NÁROK NA OPAKOVANÍ LÁZNÍ PO OPERACI PÁTEŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šebková Hana.

Moc Vás prosím o informaci.Byla jsem v lázních po operaci bederní páteře a paní doktorka mi po propuštění sdělila, že mám ještě nárok na jedny kompl.lázně do 2 let od operace.Chtěla jsem se zeptat, jestli jsou opakované lázně opravdu možné. Děkuji mnohokrát za zprávu,Šebková H.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jednoduše si nechte od paní doktorky napsat žádost i o druhé lázně a uvidíte jak se k tomu pojišťovna postaví. Hodně záleží na tom, co si od lázeňské péče slibuje ošetřující lékař, a když je přesvědčen, že je to ku prospěchu léčby, která pak ve výsledku bude levnější právě díky lázním, tak není důvod, aby vám to pojišťovna neumožnila.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vzp praha-nárok na opakovaní lázní po operaci páteře

Kyfóza a lordóza

Lordóza označuje prohnutí páteře směrem vpřed, zatímco kyfóza označuje prohnutí páteře směrem vzad. Správně by páteř měla být zakřivena jen ve směru předozadním. Při pohledu ze strany lze vidět, jak se esovitě střídají prohnutí dopředu (lordózy) v oblasti krční a bederní a prohnutí dozadu (kyfózy) v oblasti hrudní a na kosti křížové. Vybočení do strany (skolióza) už je problém, bohužel velmi rozšířený. U novorozence má páteř tvar jemného prohnutí připomínající duhu. Ale ve třetím čtvrtém měsíci života kojenec začíná držet hlavu a díky tomu se formuje krční lordóza. V desátém až dvanáctém měsíci, když dítě začíná chodit, se formuje bederní lordóza – přirozené prohnutí, zakřivení páteře dopředu – a nevelká kyfóza – opačné prohnutí hrudní páteře (dozadu). Formování páteře se dokončuje v sedmi letech. Kvalita postavy závisí na stavu svalového, šlachového a kostního aparátu a na funkci žláz s vnitřní sekrecí (hormonální žlázy).

Zdroj: Lordóza

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Dobrý den,chtěla bych vyzkoušet obklady z alobalu na bolesti bederní páteře a nohy,chtěla bych vědět,zda se může tento obklad používat při užívání Warfarinu.Domnívám se,že ano,ale raději se ptám.Děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obklady z alobalu nijak neovlivňují účinky Warfarinu a je možné je použít. Zároveň je možné potírat bolavá záda i nohy gelem Voltaren, který také Warfarinu nijak nevadí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a jiné léky

Příznaky nádoru krční páteře

Bolesti krční páteře jsou civilizační chorobou 21. století. Zná je takřka každý. Bolesti krční páteře mohou být banální, ale také mohou signalizovat závažnější onemocnění. Postižení krční páteře se kromě bolesti může projevovat i jinými příznaky. Jedná se například o ztuhlost, omezený pohyb hlavy do stran, bolest hlavy, bolest vystřelující do končetin, závratě, poruchy vidění či sluchu. Převážná většina syndromů v této oblasti vyplývá z poruchy funkce nebo z degenerativních změn meziobratlových kloubů. Pokud bolesti krční páteře přetrvávají v klidu a zejména v noci, je nutné vyloučit nádorové postižení páteře.

Zdroj: Rakovina páteře

Diskuze

V diskuzi NÁPLAST S ALOBALEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IRENA DOLEŽELOVÁ.

Měla jsem velké bolesti bederní páteře. Kamarádka mně nalepila na bolestivé místo kousky alobalu a dva dny jsem bez potíží - vůbec jsem nemusela užívat léky na bolest. Irena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Dobrý den. Mám velké bolesti v ramenou a krční páteři, a bolest již postupuje po zádech až do bederní páteře. Beru prášky na bolest ale už ani to nezabírá u lékaře taky nic nezjistili. Chci vyzkoušet zmiňovaný alobal.
Chci se tedy zeptat má se přikládat na holé tělo, nebo stačí třeba přes tílko. A má se dát ve více vrstvách nebo stačí? A pak mě hlavně zajímá když sis alobal vytvořím na ramena a krční páteř jakýsi krunýř mohu ho použít opakovaně že by ho vždycky ráno sundala a na noc zase nasadila? Moc děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Náplast s alobalem

Příčiny

Výhřez meziobratlové ploténky se nejčastěji vyskytuje v bederní oblasti. Je provázen velmi silnou bolestí, protože je utlačována mícha. Nastává porucha hybnosti i citlivosti, bolest často vystřeluje do nohy. Vyvolávajícím momentem je většinou prudký pohyb (například při tenise) nebo zvedání těžkých břemen na stavbách apod. Potíže mohou přijít náhle nebo se déle vyvíjet.

Pokud se jedná o vyhřeznutí ploténky v bederní oblasti, pak se vyskytují tyto příznaky:

  • bolest vystřelující do kostrče, nohou a chodidel; bolest zad může i nemusí být přítomna;
  • necitlivost nebo mravenčení v nohách nebo chodidlech;
  • oslabení svalů;
  • nemožnost močení.

Zdroj: Vyhřezlá ploténka v bederní páteři

Poradna

V naší poradně s názvem INFUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.

Mám napsané 6 infuzi 2 mám za sebou prozatím bolest nezabírá- Novalgin, Mesocain, Guajacuran, nevím obsah. Mám problém s bederní páteří po operaci 6 let pořád bolesti. Ted ještě levá ruka 2 prsty od malíčku- mravenčení , trnutí. Můžete poradit.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léčebný tělocvik a masáže by mohly pomoci. Pomůže vám to zhubnout a posílit svaly na břiše. Jak nižší váha, tak i aktivní břicho odstraní vaši bolest. Je důležité cvičit správně, proto alespoň ze začátku to dělejte pod vedením zkušeného fyzioterapeuta.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Infuze

Kolagenové injekce do kolene

Kolagenové injekce se používají nejen na kolena. Níže si můžete přečíst všechny indikace.

Klouby, svaly:

  • bolesti velkých i malých kloubů, artróza a další degenerativní změny;
  • zánětlivá onemocnění (například revmatoidní artritida a postižení drobných kloubů na rukou);
  • rhizartróza palce ruky, epikondylitidy (tenisový loket);
  • po opakovaných luxacích;
  • syndrom karpálního tunelu, syndrom rotátorové manžety, syndrom zamrzlého ramene;
  • postižení menisků kloubů, po traumatickém poranění zkřížených nebo kolaterálních vazů kolene;
  • bolesti plosek nohou, halluxy, bolesti SI (sakroiliakální syndrom).
Páteř:
  • bolesti páteře a zad při kostních výrůstcích na páteři (osteofyty);
  • bolesti krční, hrudní a bederní páteře z vadného držení;
  • postižení kloubů obratlů, onemocnění a degenerace plotének, kořenové bolesti;
  • kostosternální bolest (bolest žeber při jejich napojení na hrudní kost);
  • skolióza;
  • osteoporóza (řídnutí kostí).
Obličej:
  • neuralgie lícního nervu;
  • bolesti temporomandibulárního (čelistního) kloubu.
Obecně při onemocnění:
  • dermatomyozitida;
  • nespecifická difúzní bolest;
  • podpůrná léčba po chirurgických zákrocích na kloubech;
  • sekundární bolest při autoimunitním onemocnění, při nádorovém onemocnění;
  • po operaci výhřezu ploténky, po dlouhé imobilizaci;
  • zpomalení fyziologického stárnutí tkání.

Cena kolagenových injekcí

Kolagenové injekce nejsou hrazeny zdravotními pojišťovnami. Ideální je absolvovat kúru 10 kolagenových injekcí, nicméně záleží na typu problému a doporučení lékaře. Standardním protokolem je použití jedné až dvou ampulek 2−3x týdně po dobu prvních dvou týdnů podle závažnosti a klinického stavu a následně jedno ošetření týdně až do úlevy od bolesti. Úleva od bolesti se obvykle dostavuje po prvním až třetím ošetření.

Cena aplikace GUNA MD je cca 300 Kč.

Zdroj: Kolagenové injekce na bolest

Poradna

V naší poradně s názvem AMITRIPTYLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Děkuji moc za odpověď. Ale problémy s neschopností udržet stolici nemám. Na magnetickou rezonanci jsem se ptala, říkal mi, že by mi to jen ukázalo artrózu celého těla. Ale jak to může vědět. Spíš jde o peníze. Neurologů je málo i doktorů celkem, zkoušela jsem už dříve jinou paní doktorku-neuroložku, ale nepřibírá.Jiného neurologa-vzal mě jen jednorázově. Není to tak jednoduché. Kontrolu na neurologii mám až za půl roku.
Před operací jsme měla magnetickou rezonanci bederní páteře a kostrče z neurochirurgie. Po operaci žádné kontrolní vyšetření-ani rentgén ani MR, tak nevím.
Ještě mám jít na ortopedii, tak uvidím.
Spíš mi říkal, že mi dá léky od bolesti . Tak jedině, že by to myslel i od bolesti zmíněné antidepresivum amitriptylin.Pokud by selhala i tato léčba, mluvil o nějaké léčbě bolesti, což mi ale nepomůže, abych seděla.
Ještě jednou děkuji moc za odpověď a přeji Krásný den.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je dobře, že jste již absolvovala jednorázovou prohlídku u jiného neurologa. Co vám řekl?
Proč vlastně máte odoperovanou tu kostrč?
Absence RTG a MR po operaci je normální. Celá oblast se snímkuje těsně před uzavřením operačního pole, aby si chirurg ověřil správnost provedení zákroku. První RTG nebo MR můžete očekávat teď od toho ortopeda, ke kterému se chystáte.
Pokud u žádného lékaře neuspějete s žádankou na magnetickou rezonanci, tak můžete kontaktovat přímo některé pracoviště. Cena za vyšetření jednoho úseku páteře činí 8000 Kč. Další ceny jsou vidět zde: www.klinikajl.cz/mag…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Amitriptylin

Co znamená bolest bederní páteře a břicha

Bolest bederní páteře a břicha může vyvolávat dráždění sedacího nervu (n. ischiadicus) například po prudkém pohybu do otočení, při zvedání těžkých břemen, ale i při výhřezu ploténky. Nerv může být drážděn i probíhajícím zánětem. Tomuto onemocnění říkáme různými názvy jako ústřel, ischias či lumbago. Jedná se o prudkou bolest bederní krajiny spojenou s reflexním stažením svalů, znemožňující zpravidla jakýkoli další pohyb. Proto – přestože se časem tato bolest samovolně vytrácí – bývá lumbago velmi nepříjemnou a omezující záležitostí.

Pokud bolí bedra a břicho, může se jednat i o příznak onemocnění vnitřních orgánů. Bolesti beder nejčastěji souvisejí s nemocemi ledvin, případně u žen s gynekologickými infekcemi. Rozpoznat bolest beder způsobenou svalovým přetížením od té vyvolané ledvinami není jednoduché. Je však důležité i na tuto variantu myslet, protože se může jednat o zánět ledvin, který přejde-li do chronické fáze, může vést až k renální insuficienci a trvalému poškození ledvin. Bolest beder při onemocnění ledvin je lokalizována spíše mezi posledním žebrem a křížovou kostí, a navíc pokud v tomto místě na pár vteřin lehce přitlačíte, ucítíte prudkou tupou bolest vycházející „zevnitř“.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Bolesti po operaci žlučníku

Jsou shodné jako po jiné operaci a odezní. Mějte na paměti, že operovaná oblast není po měsíci ještě zcela úplně zhojena (rány jsou srostlé, ale úplná regenerace operované tkáně trvá minimálně 6 týdnů). Pokud by bolesti přetrvávaly, případně kdyby se přidružily další obtíže (teploty, průjem a podobně), informujte o tom lékaře. Obvykle je nález v normě a bolesti způsobuje něco jako přecitlivělost žlučových cest; zkrátka někdy se i po vynětí žlučníku bolesti nepřestávají objevovat, i když už nemají žádnou ovlivnitelnou příčinu, ale bolesti mohou být výjimečně způsobeny i zánětem nebo srůsty a podobně.

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

McKenzie metoda = mechanická diagnostika a terapie (MDT)

Tato fyzioterapeutická metoda je založená na aktivním zapojení pacienta do léčebného procesu. Fyzioterapeuti a lékaři ji celosvětově používají pro vyšetření (diagnostiku), léčbu, vzdělávání a povzbuzení pacientů s problémy v oblasti krční, hrudní a bederní páteře a pacientů s poruchami periferních kloubů.

Zdroj: Léčba vyhřezlé ploténky bez operace

Kde jsou ledviny v lidském těle

Ledvin se nacházejí po obou stranách páteře za břišní dutinou v prostoru zvaném retroperitoneum. Částečně jsou zasunuty pod spodní žebra. Levá ledvina bývá obvykle o trochu výše než pravá. Lidská ledvina je asi 10 cm dlouhá, 6 cm široká a váží asi 150 gramů.

Jak poznat bolest ledvin?

Bolest ledviny (nefralgie) je charakterizována jako tupá trvalá bolest vycházející z pouzdra ledviny. Bývá nejčastěji přítomna u zánětlivých onemocnění ledvin. Bolest je lokalizována v oblasti bederní páteře, kde lze na postižené straně nahmatat stažené svaly v oblasti nad ledvinou. Při poklepu na tuto oblast se bolest většinou zhoršuje. Někdy progreduje při námaze a pohybu jako bolest v kříži a podbřišku nebo jako bolest ledvin v noci, a to jako píchání v ledvině.

Příčiny bolesti ledvin

Nefralgie se může vyskytovat ve spojení s níže uvedenými nemocemi.

Zánět ledvin (pyelonefritis) – ve většině případů se jedná o bakteriální onemocnění ledvin, které se kromě bolesti projevuje horečkou, únavou a celkovou schváceností. Někdy se objevují i bolesti břicha a zad. Bakterie se do ledviny dostávají buď vzestupně přes močové cesty, anebo z filtrované krve. V případě, že pociťujete takovéto obtíže, vyhledejte lékaře.

Akutní rozšíření dutého systému ledviny:

  • ložiskové zánětlivé procesy – laicky řečeno nastydlé ledviny;
  • nádory, které se šíří přes pouzdro ledviny;
  • přetížení ledvin – bolest ledvin po alkoholu.

Většina pomalu postupujících postižení ledvin je nebolestivá, protože nedochází k náhlému poškození nebo napnutí ledvinného pouzdra, které způsobují tuto typickou bolest.

Ledvinná kolika – náhlá, prudká, postupně narůstající nebo kolísavá bolest v boku či zádech, která může vystřelovat do třísla, varlat nebo do velkých stydkých pysků. K bolesti se může přidružovat nevolnost, bledost, studený pot a zvracení. Nemocný se snaží najít úlevovou polohu. Bývá přítomna nejčastěji při akutní obstrukci horních močových cest z důsledku posunu ledvinných kamenů. Říká se, že ledvinná kolika je jednou z nejhorších bolestí, kterou může člověk zažít.

Příčiny ve skutečnosti ležící mimo ledviny – bolest v bederní krajině (lumbalgie) je místem lokalizace typická pro postižení ledvin, ale ne všechny bolesti náleží k vylučovacímu systému. Mezi faktory, které mohou způsobovat bolestibederní páteři dále patří:

  • bolest z důsledku postižení obratlů, meziobratlových disků a zádových svalů;
  • nádory břišní dutiny, páteře;
  • metastáze v oblasti bederní páteře;
  • pásový opar;
  • bolesti neurologického rázu vznikající z útlaku nervových kořenů vycházejících z páteře.

Zdroj: Jsou to ledviny a nebo jde o bolest zad

Výhřez meziobratlové ploténky L5–S1

Pokud dojde ke kořenovému dráždění v bederní páteři segmentu L5–S1, dostavuje se:

  • bolest a senzitivní deficit na zadní ploše hýždě, stehna, bérce a také na zevním okraji nohy spolu s malíkem;
  • vázne stoj na špičkách a zanožení v kyčelním kloubu;
  • reflex Achillovy šlachy je málo výbavný či vůbec.

Zde můžete vidět lokalizaci výhřezu ploténky v oblasti L5–S1.

Většina pacientů s onemocněním vyhřezlé ploténky je úspěšně léčená konzervativně, tedy bez nutnosti podstoupit operaci, přičemž dochází ke svému praktickému lékaři či neurologovi. Páteř je znehybněna, je nařízen klid a zákaz zvedání těžkých břemen. Pomáhá teplo, léky proti bolesti, léky proti svalovým křečím. Léčba trvá několik týdnů, je také nutná pomalá a šetrná rehabilitace (cvičení). Pokud se stav nelepší a bolesti přetrvávají, je třeba přistoupit k léčbě operační. V tomto případě je lékařem odstraněna vyhřezlá ploténka, která utlačuje nervy. Opět následuje rehabilitace.

Zdroj: Léčba vyhřezlé ploténky bez operace

GUNA kolagen

Kolagenové injekce GUNA, vyráběné v Itálii, účinně pomáhají při snížení bolesti a reparaci kolagenu v měkkých tkáních a v kloubech.

Vhodná je například léčba u artróz kolen, kyčlí, ramen, drobných kloubů na rukou a nohou. Velmi dobré jsou též výsledky u bolestí hlavy, krční páteře, hrudní i bederní páteře. Injekce dobře působí i při vyzařování bolesti například do rukou nebo nohou. Úspěšná je rovněž léčba tenisových a golfových loktů (epikondylitida). Možná je i léčba natržených svalových vláken, dále stavů po zlomeninách, kdy dochází k rychlejšímu hojení. Léčba kolagenovými injekcemi výrazně snižuje otok měkkých tkání, například po úrazech nebo při zánětu.

Fyziologická regulační medicína (FRM), jejíž součástí jsou kolagenové injekce, představuje nový terapeutický přístup založený na stavu poznání molekulární fyziologie a patofyziologie neuroendokrinoimunitního systému. Cílem fyziologické regulační medicíny je restituce pozměněných hladin látek, které se přirozeně vyskytují v organismu, na fyziologickou úroveň, jedná se například o kolagen, cytokiny, neuropeptidy. FRM zpomaluje proces stárnutí.

Přípravky GUNA jsou také určeny k léčbě bolesti, obsahují kolagen doplněný přírodními látkami rostlinného původu. Kolagen je extracelulární protein, je základní stavební jednotkou pojivových tkání. Zvýšeně je odbouráván například u osteoartrózy.

Zdroj: Kolagenové injekce na bolest


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP