Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLENÍ BŘICHA PO JÍDLE

OBSAH

Jak si poradit s bolestí břicha u dětí

Úlevu dítěti může přinést uložení do polohy na bok s pokrčenými nožkami. V případě, že se dítko přejedlo, může pomoci teplý obklad na bříško nebo teplá koupel. V některých případech může být vhodná masáž bříška. Je také dobré zůstat dítěti na blízku, snažit se jej zklidnit, třeba čtením pohádky. Ale záleží především na příčině bolesti.

Nejčastější příčiny bolení bříška u dětí:

  • Běžné nemoci – bolení bříška může být spojeno s virózou či angínou.
  • Psychické problémy – jako je stres, strach, únava nebo starosti. Děti také řeší své problémy, které by neměly být rodiči a dospělými podceňovány.
  • Zavádění nových potravin – při zavádění nových potravin do jídelníčku dítěte je třeba určité opatrnosti. Potraviny by měly být zaváděny postupně, aby bylo možné sledovat případné reakce dítěte. Pozor je třeba dávat také na dietní chyby.
  • Zažívací obtíže – zde se jedná především o zácpu, průjem nebo o zánět sliznice trávicího traktu.
  • Potravinové alergie či histaminová intolerance – je vhodné mít přehled o jídelníčku dítěte a mít tak možnost sledovat jeho reakce na určité potraviny.
  • Střevní paraziti – u dětí jde zejména o roupa dětského.
  • Nemoci močového ústrojí – jako je zánět močového měchýře a zánět ledvin.
  • Úrazy bříška – úrazy bříška se nemusí projevit hned, proto je vhodné dítko sledovat, popřípadě s ním navštívit lékaře.

Zdroj: Bolest břicha

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel ***.

Dobrý den,
mám naprosto stejnou zkušenost: příšerná bolest hlavy, pocity na zvracení, teplota. Toto se dělo postupně, první den jsem mírně bolesti břicha po užití furolinu, druhý den horší bolení břicha a mírná bolest hlavy a třetí den jsem už furolin musela vysadit, projevy jako migréna. Již je to 10 hodin po posledním prášku a stále je mi strašně zle.

***

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Bolest břicha po jídle

Pokud souvisí vaše bolesti s jídlem, je nutné shromažďovat informace o jídle, ale i charakteru a místě bolestí. Jedině tak může lékař dojít k přesnějšímu závěru a navrhnout vhodnou léčbu. Vředy lze rozpoznat podle bolesti vznikající při jídle nebo krátce po něm a vyskytující se pod dolním okrajem hrudní kosti. Vznik vředů souvisí také se stresem, alkoholismem, kouřením, častým přísunem kofeinu, nepravidelnou a nevyváženou stravou, někdy za jejich vznik může i genetika. Při kyselém, kořeněném nebo smaženém jídle se bolesti stupňují, zatímco po konzumaci mléčných a zásaditých přípravků proti žaludečnímu překyselení mohou ustupovat. Obdobným projevem lze charakterizovat i žlučníková či slinivková onemocnění. Kolika žlučníku se objevuje po konzumaci tučných pokrmů, a to až v řádu několika hodin. V zažívacím traktu se totiž při dodání tuku vyplaví hormony, které podněcují žlučník k výdeji žluči. Ta je při trávení tuků nezbytná, avšak objeví-li se v cestě překážka (například v podobě kamene), zareaguje žlučník dalšími a dalšími stahy, které způsobují pacientovi silné bolesti a záchvat. Produkty slinivky břišní se na trávení podílejí prostřednictvím enzymů, činnost slinivky pak vyvolá přítomnost potraviny v žaludku a dvanáctníku. Pokud je však pankreas zasažen nádorem či zánětem, vzniká bolest po každém jídle, objevit se může i průjem. Pacienti popisují bolest jako ránu dýkou a krátkou úlevu přináší jen poloha na všech čtyřech.

Pokud máte bolesti břicha po jídle delší dobu, vyhledejte co nejdříve svého praktického doktora. Ten vás pak pravděpodobně pošle na oddělení chirurgie či gastroenterologie. Včasná diagnóza je nutná především u slinivkových chorob, kvůli bolestem však většinou pacienti návštěvu lékaře příliš neodkládají.

Zdroj: Bolest břicha

Diskuze

V diskuzi UMÍSTĚNÍ SLINIVKY BŘIŠNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

T
bolest pod levým žebrem hlavě po jídle a pití,stolice, bolest zad kolem plotýnek, nepravidelná,ale tuhá bez bolesti břicha. Je to slinivka nebo jiný orgán?? děkuji za odpoved,

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Umístění slinivky břišní

Pálení v krku po jídle

Občasné pálení v krku po jídle může být způsobeno dietní chybou, alkoholem, kouřením, některými léky, překyseleností žaludku, zvýšenou aktivitou po jídle (předklony, cvičení a podobně), ulehnutím po jídle. Zvláštní příčiny má pálení v krku po jídle v těhotenství, kdy se vyskytuje nejčastěji – vyšší hladina hormonů způsobuje ochabnutí svěrače jícnu, a navíc rostoucí plod tlačí žaludek vzhůru. Po porodu se vše upraví většinou samo. Pálení v krku po jídle může být také projevem alergie.

Zdroj: Pálení v krku

Poradna

V naší poradně s názvem BOLENÍ MOČOVÉHO MĚCHÝŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Bolest močového měchýře může mít více příčin, přičemž některé se dají léčit jen léky na předpis, na jiné zas účinkují brusinky a lichořeřišnice. U bolesti močového měchýře se nevyplatí něco jen tak zkoušet. Zde je potřeba provést biochemické vyšetření moči a podle výsledků učinit potřebné kroky. Jasná rada tedy zní: musíte k lékaři na vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

DOBRÝ DEN MOC DĚKUJU ZKOUŠÍM INTIM GEL KDYŽ SE SPRCHUJU A PAK SI NAMAŽU NA INTIMNÍ PARTIE CANESTEN NO

Zdroj: diskuze SVĚDĚNÍ VAGÍNĚ I V MOČOVÉM MĚCHÝŘE CO TEĎ ?

Nadýmání po jídle

Nadýmání občas potká každého, hlavně po nevhodných jídlech. Problém nastává až ve chvíli, kdy se časté nadýmání objevuje téměř po každém jídle. To se pak může jednat o nějaký závažnější zdravotní problém a je nutné tento stav řešit s lékařem. Při častém nadýmání odcházejí ze střev plyny, které se tam nahromadily. Je to velmi nepříjemný problém, který má i své sociální aspekty.

Zdroj: Nadýmání a plynatost

Diskuze

V diskuzi CO POMAHA NA BOLENI UCHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristýna.

Dobrý den neví někdo co pomáhá když me boly v uchu a jako by me v něm šumý.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co pomaha na boleni ucha

Normální a diabetická hladina cukru v krvi

U většiny zdravých jedinců jsou normální hladiny cukru v krvi následující:

  • Mezi 4,0 až 5,4 mmol/l nalačno;
  • Až 7,8 mmol/l 2 hodiny po jídle.

Pro lidi s cukrovkou jsou cílové hladiny cukru v krvi následující:

  • Před jídlem: 4 až 7 mmol/l pro osoby s diabetem 1. nebo 2. typu;
  • Po jídle: méně než 9 mmol/l pro osoby s diabetem 1. typu a méně než 8,5 mmol/l pro osoby s diabetem 2. typu.

Zdroj: Glykémie 1h po jídle

Diskuze

V diskuzi BABSKÉ RADY NA NADÝMÁNÍ A PLYNATOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

Já no toto trpím dlouho. Velmi mi pomáhají masáže břicha. Jednou jsem byla s babičkou ve 14 ti letech na procházce v lese a dostala jsem silné bolení břicha. Šla jsem si tedy sednout do křoví takzvaně na "bobek", Po delším tlačení jsem vypustila jeden větší prd. Na chvíli se mi ulevilo tak jsem se oblékla a vstala. Ale než jsem došla na cestu, břicho bolelo snad ještě víc než předtím. Šli jsme dále, babička si toho všimla, řekla mi, že se potřebuje vyčůrat, tak jestli si také ještě nezkusím ulevit. Přidřepli jsme obě vedle sebe, ukázala mi přitom jak si promačkat celé břicho, za chvíli se větry začaly opravdu uvolňovat. Já si tentokrát pořádně prdla snad devětkrát, jak řekla babička. Všechna bolest rázem zmizela. Ještě jsme si dělali legraci, jak je dobře, že nikdo neslyšel jak se v lese střílelo.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Babské rady na nadýmání a plynatost

Bolest v uchu při kousání

Bolest v uchu při kousání může být způsobená růstem zubů, záněty zubů a dásní, stavy po vytržení zubu, při zlomeninách čelisti, vykloubení dolní čelisti a podobně. Pokud bolest ucha vzniká kvůli bolesti zubů, je jen velmi málo způsobů, jak si podomácku ulevit. Zjednodušeně řečeno, je tady jediným lékem návštěva zubaře, který zlikviduje příčinu. Samozřejmě je možné utlumovat bolení zubů, ale jde vždy o řešení krátkodobé. Důležité je, abyste před tím, než půjdete k zubaři, co nejméně leželi. Vleže je vyvíjen větší tlak na nervy a tím pádem se bolest jen zesiluje.

Léčba je vždy individuální dle příčiny bolesti.

Zdroj: Bolest v uchu

Diskuze

V diskuzi BRNĚNÍ RUKY A PRSTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcel neumann.

dobry den mohu si zakoupit nějakou mastičku na bolení v zápěstí,ležím na jedné straně v posteli a ruce dávam pod polštař.děkuji za nabidku

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Brnění ruky a prstů

Hodnoty cukru po jídle

Někdy je potřeba zhodnotit i vzestup krevního cukru během dne po určitém jídle a doplnit měření o takzvanou postprandiální glykémii (glykémii po jídle), která se obvykle stanovuje 1–2 hodiny po požitém jídle. Postprandiální glykémie je tedy hladina cukru v krvi po jídle. Normální hodnota postprandiální glykémie je do 7,8 mmol/l.

Postprandiální glykémie by měla být měřena vždy, když je nalezen rozpor mezi hodnotami glykémie nalačno a hodnotami glykohemoglobinu, z téhož důvodu je vhodné zjistit, jaké jsou hodnoty posptrandiální glykémie vždy, když dojde ke zhoršení kompenzace (zvýšení hodnoty glykohemoglobinu). Je nutné zjistit hodnoty postprandiální glykémie také tehdy, když se objevují, případně rychle progredují, mikrovaskulární komplikace. S výhodou je možné využít měření glykémie před hlavními a jídly a po hlavních jídlech v domácím prostředí pomocí glukometru.

Zdroj: Cukrovka - naměřené hodnoty

Diskuze

V diskuzi BOLENI A KRVÁCENÍ ZADKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jolana.

Dobry den mam menší problem je to delší doba co mě to velmi trápí mam bolení zadku kdyz jdu va velkou netrpím zácpou a ani prujmem , Jen me to boli a svedi uz sem měla i ve stolici krev ale jen dvakrát a trapi me to uz asi dva měsíce nekdy se to objeví nekdy pak zas ne chci se zeptat jestli to jsou hemeroidy nebo ne , nebo jestli je to neco ze strevama děkuji za odpo

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel LussyB.

Co vyzkoušet nějaké intimní mycí gely? Já po porodu používala mycí gel s dubovou kůrou, protože bez ní bych byla ztracená.

Zdroj: diskuze Boleni a krvácení zadku

Doporučené hladiny glukózy v krvi

Následující rozsahy jsou pouze orientační a cílové rozmezí každého jednotlivce by mělo být schváleno jeho lékařem nebo diabetologem.

Doporučené cílové hladiny glukózy v krvi jsou uvedeny pro dospělé s diabetem 1. typu, diabetem 2. typu a děti s diabetem 1. typu. Kromě toho jsou uvedeny cílové rozsahy pro osoby bez diabetu.

Tyto informace poskytují pouze obecný návod. Individuální cíl stanovený vaším zdravotnickým týmem je ten, na který byste se měli zaměřit.

Doporučené cílové rozsahy hladiny glukózy v krvi

Cílové úrovně pro zdravé lidi bez diabetu:

  • před jídlem 4,0 až 5,9 mmol/l;
  • 90 minut po jídle pod 7,8 mmol/l.

Cílové úrovně pro lidi s cukrovkou 1. typu:

  • po probuzení 5 až 7 mmol/l;
  • před jídlem 4 až 7 mmol/l;
  • 90 minut po jídle 5 až 9 mmol/l.

Cílové úrovně pro lidi s cukrovkou 2. typu:

  • před jídlem 4 až 7 mmol/l;
  • 90 minut po jídle pod 8,5 mmol/l.

Cílové úrovně pro děti s diabetem 1. typu:

  • po probuzení 4 až 7 mmol/l;
  • před jídlem 4 až 7 mmol/l;
  • 90minut po jídle 5 až 9 mmol/l.

Zdroj: Glykémie 1h po jídle

Bolest břicha po sexu

Bolestí břicha po sexu se u žen může projevovat zánět dělohy, děložního čípku, zánět močového měchýře nebo močových cest. U nemocí, které souvisejí s trávicím traktem, se mohou bolesti stěhovat a vyskytovat se v různých částech břicha. V takovém případě jde povětšinou o nahromadění střevních plynů a toxinů. Tento stav nevyžaduje žádnou léčbu. Doporučuje se pohyb, aby došlo k odchodu nahromaděných plynů. Přidají-li se jiné příznaky, je důležitá návštěva lékaře.

Zdroj: Bolest břicha

Diskuze

V diskuzi BOLENI PATY ZESPODU PO RANU PRI CHUZI A PO DELSIM SEZENI A CHUZI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Wagnerova.

Dobry den, muzete mi poradit s problemem boleni paty po ranu pri zacinajici chuzi se temer nemohu postavit na pravou nohu a to same pri delsim sezeni a pak chuzi. Po chvili pajdave chuze se to zlepsi, ale boli to stale. Dekuji za radu a zdravim Ivana Wagnerova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdena.

Dobrý den.
Myslím si ,že máte tzv. ostruhu.

Někomu pomáhá od bolesti ořechové listí . Na gázu dát ze 3 listy ořechové,poklepat a přiložit na patu.Převázat,nejlépe na noc.

Nejlepší řešení ale je navštívit lékaře,rtg paty a léčba. Nejvíc účinné je ozáření paty
3x.

Zdroj: diskuze Boleni paty zespodu po ranu pri chuzi a po delsim sezeni a chuzi

Glykemie po jídle

Postprandiální glykemii lze jednoduše přeložit jako hladinu krevního cukru po jídle (kromě ní se rozlišuje ještě glykemie nalačno). Ukazuje se, že hodnota postprandiální glykemie má na osud pacienta s diabetem možná větší vliv než glykemie nalačno. Navíc díky tomu, že jíme minimálně třikrát denně, trávíme v postprandiálním stavu hodně času.

Zvýšená postprandiální glykemie zvyšuje u pacientů riziko vzniku srdečního infarktu a celkově zhoršuje jejich životní prognózu. Cílem je hladiny glykemie co nejdříve srovnat na zdravé hodnoty a tam je udržet. Postprandiální glykemie je důležitá i v momentě diagnostikování diabetu. Existuje asi 20 procent osob, které mají glykemii nalačno normální, ale glykemii po jídle zvýšenou. Pokud tito pacienti lékařům uniknou, mohou žít řadu let bez příznaků diabetu, ale nakonec skončí se závažnými komplikacemi.

Zdroj: Hodnoty glykémie

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Košutová.

Většinou do 10-20minut po jídle -průjmová stolice (většinou voda) žluté barvy. Někdy tato stolice je i v klidu.(mimo stavu po jídle)
Žlučník mám od 40 let ex. Zůstal mi chronický zánět slinivky.
Je mi 79let.
užívám tyto léky: Betahistin, tezeo, Tenaxum, Digoxin, Betalog, Siofor 2tabl 500ml)Apo Allopurinol, Warfarin, Tootvacard, Verospiron

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste užívat jeden měsíc probiotika. Vyzkoušené jsou Biopron s trávicími enzymy. Do několika dnů by se to mělo zlepšit, ale léčbu po zlepšení neukončujte, ale pokračujte v ní, až do využívání celého balení. Tady můžete vidět jak probiotika vypadají a kolik stojí: www.zbozi.cz/vyrobek…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlutá stolice

Arytmie po jídle

Kolem jícnu a žaludku vede tzv. bloudivý nerv (nervus vagus). U citlivých jedinců může při podráždění tohoto nervu (například při snědení velkého množství jídla, při nadýmání, ale i po relativně normálním množství jídla) dojít k srdečním arytmiím. Pokud trpíte arytmií po jídle a pokud jsou všechna běžná laboratorní vyšetření v pořádku, doporučuje se takzvaný holterovský (24hodinový) monitoring tlaku krve k upřesnění příčin jeho případného kolísání, poté je stanovena léčba. Tyto arytmie se mohou projevovat jakoby vynecháním tepu. Je to velice nepříjemné, tento stav může doprovázet dušnost a kašel.

Zdroj: Arytmie

Menstruační bolesti

Bolestivá menstruace neboli dysmenorea některé ženy téměř vyřazuje z běžného života, podléhají nervozitě, jsou bez nálady. Není divu, silné bolesti břicha při menstruaci jsou někdy opravdu velmi nepříjemné a útěcha, že to za pár dní přejde, nepomáhá.

Bolesti břicha, zad, nohou, prsou nebo hlavy se při menstruaci střídají a bolestivé křeče přicházejí ve vlnách a bez varování. Někdy je bolest břicha doprovázena i zvracením. Bolestivou menstruací trpí kolem 75 % žen převážně ve věku do 25 let. Mnoho žen se menstruačních bolestí zbaví porodem, ale některé ženy trpí bolestmi každý cyklus až do klimakteria (přechodu).

Zdroj: Babské rady na bolest břicha při menstruaci

Jak léčit bolest břicha a průjem

Bolest břicha způsobenou průjmem lze léčit přípravkem proti průjmu Imodium (loperamidi hydrochloridum) nebo Reasec (diphenoxylati hydrochloridum). Trvá-li průjem více než 24 hodin nebo trpíte-li bolestmi a křečemi, navštivte svého lékaře. Průjem můžete zmírnit změnou stravy. Pijte dostatečné množství tekutin s obsahem minerálů, aby nedocházelo k dehydrataci. Vhodné jsou například nápoje bohaté na draslík, jako ovocné šťávy či nápoje pro sportovce.

Zdroj: Bolest břicha

Bolest břicha pod pupkem

Bolest v oblasti pupku může charakterizovat střevní problémy, namožené břicho, ale i břišní kýlu. V případě, že bolest přetrvává a pohmatem je možné cítit nějaký výstupek, je nezbytná návštěva lékaře. Pokud nejde o výše uvedenou kýlu, lze provést jemnou břišní kruhovou masáž nebo použít k uvolnění mast určenou k problémům s nadýmáním.

Zdroj: Bolest břicha

Zánět pobřišnice

Zánět pobřišnice je nejčastěji způsoben proniknutím látek ze zažívacího či vylučovacího systému mezi přítomné orgány. Jednoduše řečeno může dojít například k prasknutí slepého střeva, takže se natrávená potrava dostane do okolí orgánů a odtud klidně až do cév. Hlavním příznakem je bolest břicha, břicho je na pohmat tvrdé a bolestivé. Bolest se zhoršuje při pohybu, úlevu poskytuje pokrčení nohou. Následuje pocit na zvracení až zvracení, nechutenství, pocit plnosti, zvýšená teplota. Zánět pobřišnice se řadí mezi onemocnění akutní medicíny, jejichž zjištění vyžaduje neodkladnou lékařskou pomoc, chirurgické vyčištění břicha, hospitalizaci v nemocnici.

Zdroj: Bolest břicha


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP