Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DETI NAPUCHLE VÍČKO ZANET

OBSAH

Zánět průdušek u dětí

Zánět průdušek u dětí je zánětlivé onemocnění sliznice průdušek. U dětí je nejčastější příčinou zánětu průdušek virus. Akutní zánět průdušek je obvykle mírné onemocnění. Avšak po akutním zánětu průdušek může následovat nachlazení nebo jiná virová infekce v horních cestách dýchacích. K tomu může dojít rovněž u dětí s chronickým zánětem vedlejších nosních dutin, alergií nebo zvětšenými krčními či nosními mandlemi.

Zdroj: Jak léčit průdušky

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ V UCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LUCIE.

dobry den,je to uz po seste za posledni tri mesice co mam zanet zvukovodu a take plisen v uchu.kdyz opomenu jak me brutalne to ucho lechta a jak se snazim si ho podrbat ale nepomaha to,a nebo to pomuze ale v zapeti ho mam tak napuchle ze se mi tam nevejde ani vatova ty\cinka.k tomu jsem na to ucho uplne hlucha a navic se mi mota hlava.je to opravdu hnus a chtela bych od toho pomoct.prosim kdo vite co mi pomuze,poradte doktor mi pise to samr porad dokola a vicemene semnou uz nic nedela.jsem z toho nestastna a proto v\s zadam o radu a predem dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vyzkoušejte na své svědivé ucho léčivý roztok přírodních olejů a dezinfekčních silic s názvem Otic Solution. Kdyby to nepomohlo, tak vyzkoušejte výplachy zvukovodu peroxidem vodíku a nebo ještě osvědčený višněvského balzám, kterým si ucho vytřete dvakrát denně. Všechny zde uvedené postupy působí protizánětlivě a jsou volně prodejné v lékárně. Zánět v uchu se normálně vyléčí do 7 dnů, tak k tomu přizpůsobte svá očekávání a nehodnoťte to hned po druhém dni léčby. Do ucha nevkládejte žádná sluchátka a chraňte si ho před natáčením vody, třeba při sprchování. Kdyby ani toto nezabíralo, tak změňte svého lékaře a navštivte jiné oddělení ORL. Držím vám palce, ať se toho co nejdříve zbavíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění v uchu

Ječné zrno

V případě ječného zrna jde o bakteriální infekci a zánět mazové žlázky na samém okraji horního či spodního víčka. Malý vřídek způsobuje otoky, které jsou obvykle bolestivé.

Léčba

Pomůže teplý obklad, na deset minut přiložte na víčko teplou žínku; opakujte 4krát denně. Anebo zkuste masáže, postiženou oblast jemně prsty masírujte. Infekci vyléčí oční kapky a antibiotické masti. Předepíše vám je oční lékař.

Zde můžete vidět, jak vypadá ječné zrno.

Zdroj: Oteklé horní víčko

Diskuze

V diskuzi PRICINY RAKOVINY MISTNICH UZLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Janoušková.

Dobrý den již dva dny mám hodně napuchle a zhnisale mandle,na levé straně je modrý flek,jako modřinka.V poslední době jsem nebyla vůbec nemocná, přišlo to úplně zničeno nic.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Priciny rakoviny mistnich uzlin

Zánět průdušnice

Zánět průdušnice se obvykle vyvine ze zánětu horních cest dýchacích a rozšiřuje se i na průdušky. K zánětům průdušnice a průdušek jsou velmi náchylné děti od dvou do sedmi let. Zánět průdušnice se někdy může rozšířit i na zánět hrtanu nebo vyvinout v zápal plic. Zánět průdušnice je častý u dětí.

Zdroj: Zánět průdušek

Poradna

V naší poradně s názvem PROBLÉMY S OČNÍMI VÍČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola.

Dobrý den,
prosila bych o radu.
Mám popraskaná oční víčka, loupe se mi kůžička a když nanáším maštičky tak buď se mi to zhorší a víčka jsou pak více napuchlé a začervenavé. Hrozně to svědí a pálí. Mám to přímo nad řasami a teď se mi to rozlézá i pod očima. Co si o tom myslíte, budu se těšit na Vaší odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zřejmě jste si při líčení očí infikovala řasy z řasenky. Budete muset na kožní, kde dostanete účinný lék. Také bude potřeba zbavit se všech tužek, řasenek a všeho, co přišlo do styku s řasami a očními víčky. Také bude potřeba přestat líčit oči a začít s novými nástroji až po vyléčení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Problémy s očními víčky

Zánět průdušek u dětí

Záněty průdušek jsou časté především u dětí a znovu přibývají s tím, jak stárneme. U některých jedinců se často opakují a mohou přecházet do chronického stavu.

Zdroj: Zánět průdušek

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMOVNÍK PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak staré děti mohou využívat sirup z rýmovníku? Všude uvádíte, že je pro děti vhodný, ale nedočetla jsem se od kolika let popř. měsíců.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rýmovník můžete podávat dětem starších 12 měsíců. Pro malé děti ve věku rok a více se rýmovník dává žvýkat jako celý list přímo do úst. Také se s úspěchem aplikuje jako čaj z rýmovníku, kdy se do vroucí vody o objemu 2 hrnků dají 4 lístky rýmovníku a vše se vaří do doby, než se vyvaří polovina vody. Pak se nechá trochu vychladnout, osladí se medem a nechá se dítěti popíjet.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýmovník pro děti

Zánět spojivek

Zánět spojivek je zánět spojivkového vaku způsobený alergeny, bakteriemi nebo viry. Projevuje se pálením očí, svěděním, slzením, ale i hnisavým výtokem, zarudlým bělmem i pocitem cizího předmětu v oku.

Léčba

Jestliže je příčinou zánětu alergie, měly by vám pomoci volně prodejné kapky, například Ophtalmo-Septonex, Allergodil, Ophtalmo-Evercil. Pokud vám do dvou dnů nezaberou, jde zřejmě o infekci, a tak je nutné navštívit lékaře, který vám předepíše antivirotika nebo antibiotika, spolu se zklidňujícími očními kapkami.

Zde můžete vidět, jak vypadá zánět spojivek.

Zdroj: Oteklé horní víčko

Diskuze

V diskuzi FORMIL PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milka.

Používáte někdo Formil pro malé děti. CHci mít jistotu, že s tím má někdo dobré zkušenosti, že se nevyskytuje alergie u dětí na tento prací prášek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Formil pro děti

Zánět spojivek ze slunce

Zánět spojivek ze slunce se vyskytuje ve všech ročních obdobích, proto před ním a nadměrným osvícením chraňte svůj zrak. Na všech místech s intenzivnějším slunečním svitem (zejména v blízkosti vodních ploch nebo v zimě na horách) používejte ochranné sluneční brýle. Samozřejmě chraňte i své děti.

Zdroj: Zánět spojivek

Diskuze

V diskuzi MOHOU RÝMOVNÍK UŽÍVAT DĚTI? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Dobrý den, našla jsem, že děti mohou pít čaj z rýmovníku. Tak snad jsem vám pomohla. ;)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hudec.

a mohl bych se zeptat od kolika let ho děti mohou pít

Zdroj: diskuze Mohou rýmovník užívat děti?

Léčba u dětí

Preventivní opatření se provádí u dětí, kdy se jim po porodu kapou do očí preventivně kapky, aby nedošlo k případnému komplikovanému zánětu spojivek, pokud by se později zjistilo, že matka byla při porodu již nakažena pohlavně přenosnou nemocí a nevěděla o tom. Zánět spojivek vzniklý po vaginálním porodu v důsledku pohlavně přenosné nemoci matky je u novorozenců velmi závažný. Bakterie Neisseria gonorrhoeae, které způsobují kapavku, a Neisseria meningitis, které způsobují zánět mozkových blan, mohou vyvolat kromě jiných onemocnění i slepotu.

Zdroj: Hnis v oku

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ HORNI VÍČKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, nějakou dobu mám vždy ráno oteklé jedno víčko neni to nějak zarudlé jen otok. Včera večer sem si všimla maleho pupínků který se mi na víčku udělal. Nevím proč oko otéká. Děkuji za odpověď J.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oteklé horni víčko

Zánět ledvin u dětí

Dítě s diagnózou zánětu ledvin je vždy hospitalizované. Dítě se přijímá na vyhřátý pokoj blízko WC. Důležité je dodržování klidu na lůžku, aby se namáhání ledvin omezilo na minimum. Strava je lehce stravitelná a nedráždivá, dbáme na dostatek tekutin, a to 2–3 litry denně, vhodný je urologický čaj, sůl se omezuje pouze při zvýšeném krevním tlaku a otocích, při snížené funkci ledvin se omezují bílkoviny. Děti se musí pobízet k močení, zadržovat moč není vhodné. Dítěti bychom také měli dopřát dostatek spánku a odpočinku, protože únava zhoršuje bolest, teplotu a vyprazdňování.

Zdroj: Zánět ledvin

Diskuze

V diskuzi DIETA PŘI LÉČBĚ MONONUKLEOZY U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Kameník.

Prosím, zda může někdo ze zkušených uživatelů doporučit knihu o dietě při léčbě mononukleozy u dětí. Budu velmi vděčen za pomoc.Zdravím a děkuji. Fr. Kameník

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dieta při léčbě mononukleozy u dětí

Kapky na zánět spojivek

Na bakteriální zánět spojivek se využívají antibiotikové kapky do oka. Ty vám může předepsat pouze váš oční lékař. U alergického zánětu spojivek je zase třeba používat protialergické přípravky. Na začátku se používá antihistaminikum. Na virový zánět se využívá oftalmologikum.

Zdroj: Zánět spojivek

Diskuze

V diskuzi MOHOU RÝMOVNÍK UŽÍVAT DĚTI? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra K.

Dobrý den,
je rýmovník, resp. sirup a čaj z rýmovníku vhodný pro děti? Pokud ano, od jakého věku a v jakém dávkování?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Babka kořenářka.

Není zakázán, ale nedoporučuje se u dětí mladších 3let. Miminku do 1roku absolutně ne. Může zpusobit problemy se srdcem, hlavně arytmii popř.dýcháním.

Zdroj: diskuze Mohou rýmovník užívat děti?

Příčiny

Pokud se objeví v oku hnis, může se jednat o zánět spojivek. Spojivky se nacházejí na spodní straně víček. Jestliže zde probíhá zánět, který je většinou bakteriálního původu, jsou spojivky zarudlé, citlivé, slzí a jejich povrch pokrývá žlutý hnis. Oko pak bývá po ránu slepené a řasy jsou plné zaschlého hnisu. Při pobytu na světle je oko citlivé, může se objevit i bolest hlavy.

Další příčinou hnisu v oku může být vřed na rohovce. Rohovka je na samém povrchu oka a je to dokonale průhledná membrána. Zánět je často způsoben nedokonalým čištěním nebo častým nošením očních čoček.

Zánět v oku projevující se tvorbou hnisu vzniká také při entropiu, což je stav, při němž je víčko přivráceno více k oku a řasy tak dráždí rohovku. Zde je nutné zároveň řešit příčinu, aby se záněty nemohly opakovat. S víčky souvisí také blefaritida, což je zánět okrajů očních víček. U některých typů zánětů je možné najít mezi řasami i olupující se šupinky.

Velmi časté záněty jsou ječné a vlčí zrno (chalazion). Oba tyto záněty jsou akutní. Ječné zrno postihuje vlasové váčky řas. Vlčí zrno pak postihuje mazovou žlázku, která se nachází nad tužší tkání víčka a jejímž úkolem je víčko promazávat pro snazší mrkání.

Při všech zánětech je častá citlivost oka na světlo, proto se doporučuje nosit sluneční brýle a oko zbytečně nedráždit. Zároveň je při hnisavém výtoku z oka důležité navštívit lékaře, protože je nutné začít zánět řešit. Navíc pacient může nakazit své okolí.

Zdroj: Hnis v oku

Zánět průdušnice

K zánětu průdušnice dochází při rozvinutém zánětu horních cest dýchacích. Toto onemocnění, tak typické pro děti mladšího věku, se velmi často vyskytuje na podzim a v zimě. Známým kritickým obdobím je počátek topné sezony, kdy se vzduch zejména v bytech s ústředním topením náhle vysuší, a tím rychle vysušuje sliznice dýchacího ústrojí. Ty jsou pak náchylnější k uchycení například virové infekce šířené kapénkovou cestou. Zánět průdušnice se může vyskytnout jako akutní virová nákaza, anebo jako chronický zánět průdušnice, který vzniká dlouhodobým působením vdechovaných škodlivých látek, příkladem je kouření.

Zdroj: Jak léčit průdušky

Otok jednoho oka

Ječné zrno, odborně hordeolum, je bakteriální hnisavý zánět očních žláz, často se vyskytující v místě úponu řasy. Projevuje se menším otokem, svěděním a později se vyklube ječné zrno, což je vlastně drobná dutinka vyplněná hnisem. Obvykle dojde během několika dní k samovolnému vyprázdnění hnisu a uzdravení.

Vlčí zrno, jinak také chalazion, je bakteriální zánět Meibomovy žlázy. Výraznější je bolestivost, otok a zarudnutí v místě zánětu. Pokud není léčeno, přechází vlčí zrno po 3–4 týdnech do chronického stadia a v jeho místě pak nahmatáme dobře ohraničenou tvrdou bulku.

Zánět odvodných slzných cest, latinsky kanalikulitida, často vypadá jako ječné zrno. Kromě toho dochází k výraznému slzení a zánětu spojivek.

Akutní zánět slzné žlázy vzniká obvykle v důsledku poranění a zanesení infekce. Typické je bolestivé zduření horního víčka v jeho zevní třetině, takže má víčko esovitý tvar.

Virový opar, takzvaný herpes simplex palpebrae, a pásový opar, tedy herpes zoster ophtalmicus, vedou ke zduření víčka následovanému výsevem typických puchýřků, které se pokrývají krustou. Vzhledem k lokalizaci je při větším výsevu vhodné navštívit lékaře.

Zarudlá oční víčka u dětí jsou nejčastěji způsobena zánětem spojivek.

Léčba

Léčba je vždy individuální a souvisí s příčinou onemocnění. Zrak je nejdůležitějším lidským smyslem, takže váhat s návštěvou odborníka není na místě.

Zdroj: Oční víčka oteklá a červená

Zánět ozubice

Periodontitis – zánět ozubice, ke kterému dochází, pokud zánětlivý proces postoupí z dřeňové dutiny dál a pronikne hrotem zubního kořene. Dostane se tak do peridonta (ozubice), což jsou vazivová vlákna mezi kořenem zubu a alveolární kosti. V ozubici je i bohaté cévní a nervové zásobení.

Akutní periodontitis – bolest je spontánní, nepřetržitá, bez intervalů klidu. Jedná se o silnou bolest na poklep, dobře lokalizovanou. Pokud je zánět hnisavý, pacient má pocit, že je zub „povystoupený“. Zub je již mrtvý.

Chronická periodontitis – ta nebolí, nebo je jen neurčitá bolest v oblasti kořene. Na poklep pacient udává divný pocit. Bolest se objevuje pouze při akutním vzplanutí zánětu, na rentgenovém snímku je patrný granulom, což je projasnění v oblasti hrotu kořene. Bývá to častý nález u dětí s neošetřeným dočasným chrupem. Zde hrozí nebezpečí postupu zánětu dále do kosti!

Zdroj: Zánět okostice zubu a zánět dásní

Zánět ledvin u kojence

První příznaky onemocnění ledvin a močových cest u kojenců nesmíme přehlédnout, protože tato onemocnění mohou mít trvalé následky a vést k trvalému postižení ledvin. Novorozenci a kojenci mají sníženou koncentrační schopnost, což znamená, že čím menší dítě je, tím je ztráta a nedostatek tekutin pro něj horší. Zánět ledvin v novorozeneckém věku postihuje více chlapce, v kojeneckém období postihuje obě pohlaví stejně. Do jednoho roku věku se infekce šíří většinou krevní cestou. Při léčbě zánětu ledvin u kojence se neuplatňují pouze léky. Dítě s horečkou se pouze otírá, jeho lůžko se udržuje suché a pečuje se o zpocenou kůži. Dítě bez teploty se nekoupe, pouze se sprchuje, aby se zamezilo ascendentní infekci. Vždy se ale dbá na to, aby děti neprochladly.

Zdroj: Zánět ledvin

Zánět spojivek u novorozence

Typický bakteriální zánět spojivek u kojenců a novorozenců začíná mezi 2.–14. dnem života. Projevuje se hustým hnisavým sekretem, otokem a zčervenáním očí, které mohou být navíc světloplaché. Léčba spočívá v asi 10 dní trvající aplikaci antibiotik ve formě kapek nebo mastí. Stejně jako u dospělých mohou i u malých dětí vyvolat nepříjemný zánět spojivek nejrůznější příčiny, takže průběh zánětu může být velmi rozdílný. V případě alergických spouštěčů je navíc nutné připravit se také na to, že se zánět pravděpodobně bude často opakovat. U alergií není při zánětu sekrece z očí velká, oči jsou podrážděné a červené, někdy lze pozorovat otok víček a spojivek. Optimální terapií je nalezení a odstranění alergenu, ale to se ne vždy podaří. Naštěstí jsou dnes k dostání nejrůznější oční kapky, masti, gely i spreje, které tlumí různorodé alergické projevy. Někdy je bohužel nutné podat dítěti lokální či celkové kortikoidy.

Zdroj: Zánět spojivek

Zánět okostice zubu – foto

Na těchto fotografiích je možné vidět zánět okostice zubu.

Zdroj: Zánět okostice


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP