Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLEST HLAVY A ROZMAZANÉ VIDĚNÍ

OBSAH

Co způsobuje astigmatismus?

Astigmatismus způsobuje rozmazané vidění, bolest hlavy, noční slepotu a závratě, tedy pokud není správně léčen.

Zdroj: Jak správně zvládnout astigmatismus

Poradna

V naší poradně s názvem ROZTROUŠENÁ SKLEROZA A VĚK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda roztroušenou sklerozu může mít 12-ti letý syn. Roztroušenou sklerozu má sestra a syn má podobné příznaky: rozmazané vidění, bolesti hlavy, bolest hlavy za očima, bolesti nohou. Děkuji za odpověď. S pozdravem Lenka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ačkoliv je roztroušená skleróza onemocnění spíše dospělých lidí, není vyloučen její výskyt ani u dětí. V předpubertálním věku se ale velmi těžko diagnostikuje, neboť příznaky mohou souviset s růstem nebo jinými onemocněními. Pokud máte v rodině již výskyt tohoto onemocnění, tak by bylo vhodné provést preventivní vyšetření u dětského neurologa, aby se předešlo zanedbání a případnému rozvoji onemocnění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Roztroušená skleroza a věk

Snížené periferní vidění

Konzumace alkoholu snižuje schopnost periferního vidění. To může vést k pocitům nebo přímo efektu tunelového vidění.

Zdroj: Vliv alkoholu na oči

Diskuze

V diskuzi CIPRALEX MOTÁNÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

V únoru jsem začla brát Cipralex 10 mg, pak jsem v červnu dostala 20 mg. Mám pocit, že moje úzkost celkově ustoupila, ale chvíle, kdy ji mám, jsou naprosto hrozné a závratě jsou v podstatě konstantní od doby, kdy jsem začala Cipralex užívat. Všimla jsem si, že to na pár měsíců trochu kleslo, ale v poslední době se mi to vrací docela extrémně. Nevyrovnaná, unavená, letargická, závrať, která vyvolává pocit děsu. Mám pocit, jako bych neustále měla omdlít, což mou úzkost ještě více pohání a vyvolává ve mně pocit, že mám každou chvíli zemřít. Za pár dní mám schůzku s doktorem, tak uvidím, co mi řekne.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Moc děkuji za odpověď, mám úplně stejné pocity já jdu k lékaři až 22.8 .když jsem mu posledně sdělila své problémy
Předepsal mi pregabalin a jeho vedlejším účinkem je točení hlavy, ale prý snižuje úzkost.Nemám odvahu si tobolku vzít už takhle se.mi hlava točí a mám rozmazané vidění
Budu ráda pokud zůstaneme v kontaktu
Je dobré pokud si můžete promluvit s člověkem, který má stejné problémy.

Zdroj: diskuze Cipralex motání hlavy

Proč mám mžitky před očima a rozmazané vidění

Mžitky před očima a rozmazané vidění mohou souviset s počátečními projevy migrény. Migréna je nepříjemné onemocnění, které se projevuje nejen prudkými záchvaty bolesti hlavy, nevolností a zvracením, ale mohou se při ní objevovat také mžitky před očima a rozmazané vidění. V takovém případě není nutné propadat panice, protože mžitky před očima jsou důsledkem právě probíhající migrény.

Zdroj: Mžitky před očima

Diskuze

V diskuzi KLINIKA HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anetta G..

Už uplynulo hodně vody, od doby co jsem zde podstoupila operaci očí a jsem stále spokojená s mým rozhodnutím… Za sebe bych doporučila neotálet, ale jinak jsou zde opravdu profi a mě se to rozhodně vyplatilo. 

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.

Jsem po operaci obou očí 6 roků.Mám voperovány multifokální čočky.Po třech letech jsem byl na reoperaci ohledně rozmazanému vidění.Jsem muzikant a hraji na trumpetu. Můj problém je vtom,že mám rozmazané vidění a z 80cm mám noty rozmazané.Rovněž také z 5m obrazovka televize je rozmazaná.Denně si kapu oční kapky 5krát. Mám unavené oči a je to pro mně deprimující.Z 30cm čtu vše normálně.

Zdroj: diskuze Oční klinika horní počernice

Bolest hlavy vzadu

Bolest hlavy vzadu je tenzní bolest (propagace obtíží z krční páteře): bolest na vrcholu hlavy, ztuhlá šíje a zkrácené trapézové svaly, pocit tlaku v hlavě, někdy nevolnost a zvýšená citlivost na světlo.

Zdroj: Bolest hlavy

Diskuze

V diskuzi NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY CIPRALEXU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Olivová.

Neždoucí účinky,zkušenosti s cipralexem
Beru cipralex 10 mg. jeden denně. Mám nadměrnou plynatost,nadměrné nadýmání,zácpu,bolest břicha, bolest nohou, rozmazané vidění Nevim si rady co bych měla dělat,aby bolesti se zmenšily.K lékaři jsem objednána 12. října.

Děkuji, s pozdravem
Zdenka Olivová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nežádoucí účinky Cipralexu

Bolest hlavy v zátylku

Tupá bolest v zátylku, ztuhlá šíje a bolesti hlavy – to mohou být příznaky problému s krční páteří. Současný životní styl si vybírá svou daň. Naši předci každý den vyráželi na lov a museli chodit vzpřímeně, aby měli dobrý rozhled po krajině. My se však skláníme nad monitory a strnule do nich zíráme.

Zdroj: Bolest hlavy

Poradna

V naší poradně s názvem TROZARA A ARTROZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ORLICKÝ.

DOBRÝ DEN, MÁM ZNÁMOU MĚLA RAKOVINU PRSU, KTERÉ JE ODOPEROVÁNO. BYLO JI ŘEČENO, ŽE MUSÍ UŽÍVAT LÉK TROZARA, KTERÝ JI PŮSOBÍ OSLABOVÁNÍ ZRAKU A NEJVYŠŠÍ STUPEN ARTROZY. RÁDA BY ŠETRNĚJŠÍ LÉČBU. JEDNÁ SE O 60 LETOU ŽENU. PROSÍM O RADU.

DĚKUJI ORLICKÝ

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Trozara může skutečně výrazně zhoršovat vidění, které se stává rozmazané a také může ovlivnit bolestivost kostí a kloubů, které se nazývá atralgie. V obou případech je nutná okamžitá konzultace s lékařem, který lék předepsal. Je třeba aby objektivně zhodnotil stav pacientky a zvážil další léčbu. Poraďte své známé, aby navštívila svého lékaře a popsala mu své problémy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trozara a artroza

Bolest hlavy na spáncích

Bolest hlavy na spáncích je často spojená s tlakem v hlavě, který má tupý charakter. Objevuje se jak u dětí, tak dospělých, žen i mužů. Může být vyvolaná různými příčinami jako například migrénou, zraněním hlavy, sinusitidou, zánětem spánkové tepny, nádorem či chronickým stresem. Nikdy byste neměli vaše zdravotní problémy podceňovat.

Zdroj: Bolest hlavy

Diskuze

V diskuzi OČNÍ KLINIKA HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloš.

Ja jsem byl na této operaci minulý rok v dubnu, měl jsem -5 a -6, na klinice v Horních Počernicích, a jsem spokojený, i přes ty kritické tři dny po operaci by jsme neváhal na to jít znovu, kdybych se měl rozhodnout. Měl jsem na jednom oku poměrně vysoký astigmatismus a tak jsem měl ještě pár týdnů trochu problém se zaostřováním na to oko, hlavně při práci na PC, ale i to se upravilo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Honza.

Měl jsem na dálku cca 7 dioptrií s mírným rozdílem jednotlivých očí, které mi srovnali na 0. Odpoledne jsem přijel na kliniku, udělali mi sérii vstupních vyšetření, po kterých mě navečer oči znecitlivěli a odoperovali. Samotný zákrok na obou očích byl bezbolestný a trval asi 15 min. Poté jsem zaplatil a s mým doprovodem jsem odjel domů. Bezprostředně po operaci jsem měl vidění mírně rozmazané, ale běžně se pohybovat nebyl žádný problém. Jak se u zákroku uvádí, asi týden jsem měl chvílemi mírně rozostřené vidění na blízko spíše při koukání do obrazovky, u tištěného textu téměř nebyl rozdíl. Pak se vše srovnalo do normálu. Asi měsíc po zákroku je doporučen klidnější režim bez extrémního namáhání se zvýšenou opatrností, aby do oka něco nespadlo, jinak ale s běžnými pracemi nebyl problém.

Zdroj: diskuze Oční klinika horní počernice

Náhlá a nevysvělitelná bolest hlavy, to může být aneurizma.

V případě náhlé a silné bolesti hlavy je třeba provést vyšetření CT hlavy, aby se vyloučilo aneurizma - krevní výduť v mozku. Pokud je bolest hlavy způsobena aneurizma, tak na to nezabírá žádný z léků proti bolesti a žádný z léků tuto nemoc hlavy nevyléčí. Jediné řešení, jak léčit aneurizma, je zavedení ketetru přes nějakou tepnu v těle, nejčastěji v noze. Krevním řečištěm se pak zavede do postiženého místa v mozku buď svorka nebo cívka, kterou se prasklina zaškrtí. Teprve pak bolest hlavy zmizí a aneurizma je vyléčeno.

Zdroj: Bolesti hlavy a účinná léčba

Poradna

V naší poradně s názvem KAŽDODENNÍ RANNÍ BOLEST HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mací.

Každé ráno cca v 5-6 hod. mne vzbudí bolest hlavy vzadu na temeni. Chodím pravidelně k fyzioterapeutovi na masáže, rázovou vlnu a také mne naučil několik cviků, které pravidelně cvičím. Trvá to už několik let, ale nikam to nevede. Ani neurolog ani ortoped mi nedokázali pomoci a já se už obávám chodit večer spát, protože mne ráno zase vzbudí bolest hlavy. Na CT krční páteře mi nic nenašli, prý je to svalový problém. Nevím co dál.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Váš problém může vznikat právě při tom obávaném spánku. Nejčastěji to způsobí ležení stále v jedné pozici - každou noc, několik let. Taktéž to může způsobovat nevhodná matrace nebo špatný polštář. Zamyslete se nad těmito třemi faktory a zkuste experimentovat s jejich změnami. Ideální poloha při spánku je na zádech na tužší matraci s podloženými dolními končetinami. Do matrace byste se neměla zbořit a pod hlavou by měl být polštář z pomalé pěny.
Rovněž by vám mohli pomoci ve spánkové laboratoři, kterou najdete v každém velkém městě. Výsledky z této laboratoře, zejména videozáznam, byste pak konzultovala se svým ortopedem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Každodenní ranní bolest hlavy

Co je to cephalea?

Bolest hlavy (cephalea) je rozšířený jev. O jejích příčinách, průběhu, léčbě i prevenci panuje mnoho rozšířených polopravd či naprosto neopodstatněných mýtů. Avšak není bolest jako bolest. Každý s ní má své zkušenosti, které nemusí platit pro druhé. Samotný mozek nebolí. Nepříjemné vjemy, jež cítíme jako bolest, jsou nejčastěji vyvolány drážděním nervů, které provázejí cévy uvnitř lebky, zhusta jsou však původu extrakraniálního. To znamená, že jako bolest hlavy se projeví postižení nervově cévních svazků třeba v obličejové části hlavy, v oblasti paranasálních dutin nebo krční páteře.

Zdroj: Bolest hlavy

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel HANA.

Dobrý den, dvě tabletky furolinu a probudila mě šílená bolest hlavy jako migréna. Hledala jsem příbalový leták a žádné upozornění jsem nenašla, až tady v diskusi jsem zjistila, že nejsem sama. Teď jen čekat, jestli to pomine a hlavně, jestli to vyléčí zánět.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Noční vidění levně

Na specializovaných bazarech se dají najít k prodeji i přístroje na noční vidění. Přístroje je třeba si ale vyzkoušet. U některých typů se nedoporučují přístroje první generace, ty nejsou již příliš kvalitní a neplní očekávání uživatelů.

Zdroj: Noční vidění

Diskuze

V diskuzi FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel RENATA VLASÁKOVÁ.

BOHUŽEL PŘIPOJUJI SVŮJ KOMENTÁŘ PO ŠESTÉ TABLETĚ NEZADRŽITELNÉ ZVRACENÍ A ŠÍLENÁ BOLEST HLAVY ,JDU NA PROBIOTIKA A BRUSINKY

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Je to hnus ,, Mám autoimunitní onemocnění. Loni v říjnu jsem chytla tu hnusnou chřipku a 7 dní v horečkách. Po té zánět močových cest, dostala jsem Furolin. Téměř po týdnu skoro hladovění mě po třech dnech užívání bylo tak špatně, že už jsem jen ležela a zvracela, ani sedět jsem nemohla jak ten žaludek bolel. Říkala jsem si, že mám nějakou střevní chřipku. Dobrovolně jsem se objednala na gastroskopii a doslova jsem tam běžela jak mě bylo špatně... nic zásadního nenašli dostali mě z toho kefíry a dieta. Ted po roce opět zánět močáku a Furolin a začalo mě být stejně špatně, okamžitě jsem to vysadila a polilo mě horko z toho, že jsem to už loni měla z toho léku. Je mě zle z toho jaké pokusy jsou schopny na nás dělat v 21 století. Lék prošel co já vím již třetí změnou (Nitrofurainton, Furainton). Ale tenhle to je síla!!

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Zhoršená kvalita vidění

Alkohol může změnit vaše vidění, protože při nadměrné konzumaci poškozuje funkce mozku. Velmi často dochází k rozmazanému nebo dvojitému vidění kvůli oslabení koordinace očních svalů. Může se objevit i zpožděná reakce při řízení.

Zdroj: Vliv alkoholu na oči

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST HLAVY V ZÁTYLKU RÁNO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Každé ráno kolem třetí hodiny plus-minus 1 hod. mě vzbudí úporná bolest hlavy vzadu v týle. Trvá to již 2 měsíce a ještě se nestalo, že by jedno ráno bolest nepřišla. Musím si vzít Indometacinový čípek a potom to přejde. Zase vydržím celý den. Už se bojím večer chodit spát a nevím si rady, ani lékaři ne. Co s tím mám dělat. Poradí mi někdo ?

Marta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zajděte za ortopedem a požádejte ho o analýzu polohy, ve které spíte. Zřejmě na začátku prázdnin u vás došlo k namožení krční nebo hrudní oblasti, které se nadále stimuluje způsobem vašeho ležení ve spánku. Obvykle stačí přes tak zvané trigger pointy uvolnit trapézové svaly a přitahovače lopatek a problémy ustoupí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest hlavy v zátylku ráno

Videa k fungování noční optiky

Ukázky fungování přístrojů na noční vidění lze vidět ve videích na youtube.cz: https://www.youtube.com/results?q=hunting%20night%20view

Zdroj: Noční vidění

Vyzkoušejte pravidla prevence

Při bolestech hlavy bychom se měli nejdříve zaměřit na příčiny a dodržovat pár „otřepaných“ avšak účinných pravidel. Dostatek spánku, méně stresu, sport a pohyb, omezení alkoholu, kouření a vhodná strava – to všechno vám může pomoci. Akutní bolest můžete zkusit utišit studeným obkladem a odpočinkem, často pomáhá i spánek. Většina z nás „léčí“ bolesti hlavy nějakým práškem tlumícím bolest, avšak ve skutečnosti jde pouze o potlačení projevů různých příčin. Na trhu je několik preparátů, které lze zakoupit bez lékařského předpisu.

Zdroj: Bolesti hlavy a účinná léčba

Infračervená svítilna

Jedná se o svítilnu, která vyzařuje světlo v pro člověka neviditelném spektru. Obecně se pro noční vidění doporučují přísvity o vlnové délce 850 nm. Přestože toto světlo člověk nevidí, zvěř na něj může reagovat. Světlo z této svítilny může pocházet z laserové diody, nebo z LED. Přísvit musí lovci používatu digitálního očního vidění, na rozdíl od některých noktovizorů, které mají velké zesílení zbytkového světla.

Zdroj: Noční vidění

Tenzní bolest hlavy

Jde o tupou či svíravou bolest s maximem ve spáncích, na čele a temeni hlavy. Pacienta nevyřazuje z normálního života, je nepříjemná, ale snesitelná. Trvá desítky minut až dny. Na jejím vzniku má značný podíl psychika – vnitřní napětí, únava, úzkost, které vedou ke zvýšené tenzi šíjového svalstva. Léčí se mírnými analgetiky, konkrétně kyselinou acetylosalicylovou (acylpyrin) nebo paracetamolem (paralen). Při recidivujících bolestech tohoto typu je vhodné pokusit se o prevenci – řešení krizových situací, psychoterapie, autogenní trénink, nácvik relaxačních technik. Mnohdy prospěje úprava životosprávy zahrnující více odpočinku, umírněný sport, méně nikotinu, kofeinu a alkoholu.

Zdroj: Bolest hlavy

Mžitky v periferním vidění

Mžitky v periferním vidění mohou souviset s nízkým tlakem, který na rozdíl od toho vysokého není životu nebezpečný a přináší s sebou pouze mírnější zdravotní komplikace. K dalším příznakům nízkého krevního tlaku patří únava, ospalost, zimomřivost nebo závratě.

Zdroj: Mžitky před očima

Akupresura na bolest hlavy

Při bolesti hlavy automaticky přikládáme ruce na určité body na hlavě. Při bolestech hlavy masírujeme oblast spánků. Aniž bychom si to uvědomovali, využíváme tradiční čínskou medicínu, která vychází z akupresury. Vyhledejte body na zevních koncích obočí. Účinná je i masáž míst za ušima v prohloubenině pod kostním výběžkem, je to velmi citlivé místo, které intuitivně poznáte. V případě, že to nepomůže, vyzkoušejte masírování šíje a oblasti okolo páteře. Pokud jsou bolesti hlavy závislé na počasí, mačkejte bod mezi lopatkami.

Zdroj: Akupresura


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP