Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLEST JATER PO ALKOHOLU

OBSAH

Bolest jater po jídle

Příznaky poškození jater jsou většinou velmi nespecifické, což znamená, že se vyskytují u více nemocí. Jedním z takových prvních příznaků poškození jater je dlouhotrvající únava. K té se také často připojuje nechutenství a nesnášenlivost tučných a těžko stravitelných jídel. Tato jídla játra zatěžují, a tak je tělo samo odmítá, aby poškozeným játrům ulevilo.

Zdroj: Bolest jater

Poradna

V naší poradně s názvem JATERNÍ TESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý den
kdo mi poradí mám vyšší GGT 1.31
je to vážné dám si 2 skleničky vína za 14dní
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšené GGT vypovídá o snížené funkci jater. To může způsobit některý z užívaných léků, ale i dlouhodobé pravidelné konzumování alkoholu. V současnosti musíte játra co nejvíce šetřit a ukončit jakékoliv popíjení alkoholu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaterní testy

Bolest jater a ledvin

Je velmi těžké určit, co přesně bolest jater a zad vyvolá. Může se sem promítnout poškození celé řady orgánů jak z dutiny břišní, tak z dutiny hrudní. Do oblasti pravého bohu se mohou promítnout nejrůznější stavy, které vedou k rozepnutí pouzdra jater. Ať už se jedná o zánět, nádor či krvácení. S tímto příznakem se můžeme setkat i u onemocnění ledvin. Může to být známka ledvinných kamenů či zánětu ledvin. V tomto případě jsou přítomné potíže při močením.

Zdroj: Bolest jater

Poradna

V naší poradně s názvem VLIV ALKOHOLU NA TĚLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, co může znamenat opakovaná silná bolest nohy, spíš lýtko a kotník, velmi často po požití velkého množství alkoholu? Mohou to být ledviny? Jedná se o 45 letého muže, který má s alkoholem problém....
S pozdravem a díky Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kdyby to bylo od ledvin, tak bude bolest lýtka doprovázena ještě otoky DK. Pokud otoky nejsou, tak to může být cévní onemocnění, například varixy. Doporučuji omezit pití alkoholu a na bolest nohou zkusit lék Mobivenal micro nebo Diohes a masáže koňskou mastí. Určitě by bylo vhodné provést celkové vyšetření na magnetické rezonanci popřípadě CT, aby se rychle našla příčina bolesti a mohla se včas léčit. Takže neodkládat návštěvu lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vliv alkoholu na tělo

Bolest jater po antibiotikách

Na toxickém postižení jater se podílejí také léky, zvláště některá antibiotika či hojně užívaný paracetamol – Paralen. Proto tento lék, i když je volně dostupný, nelze užívat bez dodržení veškerých instrukcí stran dávkování. Dalšími léky mohou být perorální antikoncepce, anabolika, antikonvulziva (léky k terapii epilepsie), cytostatika, anabolika, některá psychofarmaka a jiné. Tyto látky zatěžují játra a mohou vyvolat obtíže v oblasti jater.

Zdroj: Bolest jater

Alkohol

Cirhózu jater u mužů způsobí pravidelný příjem 80 g alkoholu denně po dobu 20 let, což odpovídá 3–4 skleničkám (0,2 dcl) vína, (0,5 l) piva či „panákových skleniček" (0,05 l) destilátu. Pro ženy je škodlivá dávka až o 2/3 nižší. Pokud se k pravidelnému popíjení připojí i infekce virem hepatitidy B a C, podvýživa nebo dědičné faktory (přítomnost jaterní cirhózy u blízkého rodinného příslušníka), nebezpečí je již při poloviční dávce. U nadměrného pití může dojít ke vzniku cirhózy jater již během 18 měsíců.

Zdroj: Cirhóza jater

Diskuze

V diskuzi ZÁVISLOST NA ALKOHOLU DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamil.

nabízíme léčbu závislosti na alkoholu. více na www.zacitzit.cz
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Závislost na alkoholu diskuze

Jaterní dieta a kouření

Játra patří mezi nepostradatelné orgány. Podílejí se na metabolismu sacharidů, což je látková přeměna cukrů, účastní se látkové přeměny tuků a odbourávají z těla škodliviny. V mnoha případech končí onemocnění jater smrtí. Může tomu zabránit jaterní dieta. Nejhorší vliv na funkci jater má kouření (ať už aktivní, nebo pasivní) a pití alkoholu.

Zdroj: Jaterní dieta

Poradna

V naší poradně s názvem OČISTA JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindrřiška.

Může se tato očista jater provádět i při diabetu?pití ovocných šťáv obsahuje hodně cukru nebo pití vody s medem,určitě to nemůžou provádět všichni.Neuvádíte žádné kontraindikace .děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když máte diabetes, tak na očistu jater použijte ostropestřec mariánský.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Očista jater

Bolest jater po alkoholu

Játra jsou životně důležitým orgánem. Jsou místem, kde dochází k vylučování nebo k chemické přeměně řady odpadních látek. Závažné poškození jater může vést až k jejich selhání a k rozvoji takzvaného jaterního kómatu a smrti. Alkohol a léky jsou hlavními látkami, které člověk přijímá ze zevního prostředí a které jsou zpracovávány v játrech. K přeměně alkoholu je zapotřebí, aby játra měla dostatek chemických sloučenin, které jsou tuto přeměnu schopny provést. Říkáme jim enzymy a v případě alkoholu jde zejména o enzym zvaný alkoholdehydrogenáza. Řada národů disponuje geneticky odlišnou schopností jater zpracovat alkohol. To ve svém důsledku způsobuje, že i pro českého občana velmi nepatrné množství alkoholu vyvolá nepříjemné pocity. A některé národy nepijí alkohol téměř vůbec. Česká republika se řadí mezi země s velmi vysokou spotřebou alkoholu, což přináší řadu zdravotních a sociálních důsledků. Pokud dojde ke vzniku závislosti na alkoholu, je tato velmi silná a zcela srovnatelná se závislostí na ostatních drogách. Alkohol pravidelně konzumuje v České republice 90 % mužů a 77 % žen. Při pravidelném nadměrném příjmu alkoholu výrazně stoupá riziko vzniku zdravotních potíží, tomuto riziku se nejčastěji vystavují osoby ve věku od 45 do 54 let. Pravidelný a nadměrný příjem alkoholu výrazně poškozuje játra. Nebezpečí je v tom, že pacient často netuší, že trpí jaterním onemocněním. Není vzácností, že se pacient o své nemoci dozvídá až ve fázi jaterního selhávání. Proto je velmi důležité vyhýbat se nadměrnému příjmu alkoholu a mít na mysli, že játra jsou orgánem, bez kterého se nedá žít.

Odbourávání alkoholu se odehrává výhradně v játrech. Nepatrné množství alkoholu odchází z těla v nezměněné formě ledvinami, plícemi a také kůží. Při nadměrném příjmu alkoholu dojde nejdříve k takzvanému zbytnění jater. Zbytnění jater bývá nejčastěji bezpříznakovým onemocněním. Někdy se mohou objevit nespecifické příznaky jako nevolnost, bolest břicha a zvětšení jater. Pokud jsou játra vážněji narušena, může se zbytnění jater projevit i žloutenkou. Zbytnění jater se při abstinenci alkoholu často samo upraví. Když však pacient i nadále konzumuje alkohol, dojde po čase k přestavbě jater – cirhóze. Cirhóza jater je již nezvratné a velice závažné onemocnění, které končí selháním a potažmo i rakovinou jater. Cirhóza jater často nemá jasné příznaky. Může se projevit jako bolest břicha, nadýmání či nechutenství. Vzhledem k tomu, že se tyto příznaky vyskytují u celé škály jiných onemocnění, je velice těžké na ni přijít. V pozdějších stadiích se cirhóza jater projeví žloutenkou, portální hypertenzí a poškozením mozku. Jedinou léčbou cirhózy je pak transplantace jater, které se nemocný bohužel často již nedožije.

Zdroj: Bolest jater

Diskuze

V diskuzi BOLEST JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislava Mašková.

Dobrý den,
mám zvětšená játra a bolí mi při zmačknutí břicha, Mám divnou chuť v puse. Děkuji za radu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest jater

Bolest jater při sportu

Bolest v oblasti jater vzniká jako následek nárazu do inkriminovaného místa, po pádu či nekoordinovaném pohybu. Tato bolest bývá dobře lokalizovatelná a je citlivá na dotek. Zároveň jsme si dobře vědomi této situace, která bolest do určité míry vysvětluje. Obvykle bývají tyto bolesti rovněž spojeny s blokádou hrudní páteře či žebra. Ostrá bolest může vznikat útlakem nervu vystupujícího z míchy, k čemuž nejčastěji dochází při výhřezu meziobratlové ploténky. Způsobovat ji však může i útlak kostním výrůstkem či nádorem.

Píchání v boku vzniká při chůzi či běhu. Bolest bývá způsobena stahem obalu jater (bolest v levém boku) při potřebě většího množství krevních elementů vzhledem k aktuální spotřebě, které jsou v játrech skladovány. Píchání v boku může také způsobit nedostatečná fixace břišní dutiny, při níž dochází ke snížení funkční aktivity šikmých břišních svalů a příčného svalu břišního. Při této nedostatečnosti pak dochází k bolestivému natažení vazivových pruhů, které fixují játra.

Zdroj: Bolest jater

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marco.

Tak teď už z toho nejsem vůbec moudrý.Bolí mě palec levé nohy,ale největší bolest je na konci,tedy dá se říct až za kloubem ,respektive teprve v oblasti nehtového lůžka.
Beru 2x denně Milurit 100 A 1 x denně Uno.Bolest trvá týden prakticky beze změny.Dieta 100% bez masa a jakéhokoliv alkoholu.Už mi to nepřípadný jako dnový zachvat, ale nevím co to může být.Děkuji za radu,už to potřebuji řešit.Muž 48 let.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když dojde k bolestivému záchvatu dny, tak to znamená, že krystalky kyseliny močové již narušily kloub natolik, že vznikl zánět a ten jen tak nezmizí, i když budete užívat léky na snížení produkce kyseliny močové. Záchvat dny můžete léčit pomocí protizánětlivých a bolest tlumících léků. Ve své životosprávě se pak musíte dlouhodobě snažit snižovat tvorbu této kyseliny, právě léky a dietou, což vám pomůže, aby se bolesti neopakovaly. Vyplavení již vzniklých krystalků trvá dlouho a je k tomu zapotřebí pohyb kloubu a dostatečný přísun tekutin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc dna

Alkohol a tloustnutí

Takže ptáte-li se, zda-li spolu souvisí pití alkoholu a tlustnutí, tak odpověď je ano, po alkoholu se výrazně tloustne!

Zdroj: Tloustne se po alkoholu?

Diskuze

V diskuzi ONEMOCNENI JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Zdravim vsechny, novym preparatem na osetreni jater je Alavis Sammy

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Onemocneni jater

Jak bolí játra

Játra nebolí. Bolest jater nevychází přímo z jaterní tkáně. Bolest způsobuje napínání pouzdra jater nebo okolní hladké svaly žlučových cest. Jaterní tkáň totiž neobsahuje nervy, takže při bolesti cítíme nejbližší okolí v pravém podžebří. Mnohé jaterní choroby však mohou probíhat bezbolestně.

Příčiny bolesti v oblasti jater:

  • žlučníková kolika
  • zánět žlučníku
  • zánět žlučových cest
  • překrvení jater
  • zánět jater
  • metastáze v játrech
  • přenesená bolest

Bolest se nejčastěji objevuje v oblasti pravého podžebří v dutině břišní, kde se nachází játra a žlučník, proto většina bolestí v této oblasti vychází právě z nich. Pochopitelně nesmíte zapomenout ani na přenesenou bolest z dutiny hrudní. Přenesená bolest se může objevit například při zánětu plicní tkáně. Přestože projevy a příznaky nemoci mohou být u každého pacienta velmi nespecifické, tak mezi nejčastější příznaky patří bolest břicha v pravém podžebří. K tomu se přidává vysoká schvácenost nemocného, únava, teploty, zimnice, nechuť k jídlu a s tím související úbytek hmotnosti. Vyskytnout se může i žloutenka. Příznaky uzavírá pokles svalové hmoty a nález prokreslených cév v kůži.

Zdroj: Jak poznat nemocná játra

Diskuze

V diskuzi NEMOC JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radim.

Chtěl bych se optat byl jsem u lékaře ten mi vzal krev a zní zjistil že mám vysoké jaterní testy tak mě poslal na interní ambulanci . Pan doktor mi okamžitě nechal odebrat krev moč a tak dále a výsledky jsou špatná funkce jater zatím mi žádnou léčbu nenasadil chodím jenom po doktorech jako je fibroskopie a kolonoskopie jsem oběd nán ale čekací doby jsou dlouhé a mě je huř a huř proto to píšu .Mé problémy jsou ohromné such v ustech pocit na zvracení vlasně dost často zvracím jsem malátný dost jsem zhubnul zduvodu nechud k jídlu prujem už mám dost dlouho tak že už jsem se stim naučil žít že chodím tak deset krát za den . Předem děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucasice.

Co se týče podpory funkce jater, nemáte zkušenosti s užíváním ostropestřce? Našla jsem ostropestřec v tabletkách od Naturevia, máte někdo zkušenost?

Zdroj: diskuze Nemoc jater

Prognóza u rakoviny jater

Rakovina jater je závažné onemocnění, které je v současné době nevyléčitelné. Dnešní medicína však dokáže život s tímto onemocněním prodloužit. Pokud není rakovina jater léčena, je doba přežití v horizontu šesti až devíti měsíců. Jestliže byla rakovina jater zaléčena, musí pacient doživotně chodit na pravidelné kontroly na onkologii.

Zdroj: Rakovina jater

Diskuze

V diskuzi ALERGIE NA ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Ahoj, mám úplně stejné příznaky a jsem z toho nešťastná. Jak to řešíte? Byla jste u lékaře? Já nemám odvahu, nejsem alkoholik, ale skleničku vína si ráda dám

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel ZK.

Ahoj, léčím se již 25 let a nezbylo mi nic jiného než se alkoholu vzdát. Nicméně jednou za čas třeba při nějaké oslavě atd. si vezmu asi hodinu před požitím alkoholu Zyrtec.

Zdroj: diskuze Alergie na alkohol

Rakovina jater metastázy

Metastázy rakoviny jater se nejčastěji šíří do plic, mozku nebo slinivky břišní. Ovšem mohou se vyskytnout také jinde. Tyto metastázy výrazně snižují šanci na přežití.

Zdroj: Rakovina jater

Jaterní porucha a bolest lýtek

Jak se říká, všechno souvisí se vším. Již v dávných civilizacích byly lidem známy souvislosti mezi tělesnými systémy a určitými nemocemi, které moderní lékařská věda mnohdy neprávem opomíjí. Například podle čínské medicíny proudí energie v lidském těle po soustavě drah, které nazýváme meridiány. Jsou to jakési kanály, které probíhají uvnitř těla a tvoří logicky propojenou síť, v níž proudí energie od orgánu k orgánu. A právě onemocnění jater vyvolává bolesti kloubů v místech průběhu dráhy na žebrech, kyčlích, kolenou, kotníku a způsobuje nepohyblivost prsteníčku u nohy.

Zdroj: Bolest jater

Bolest jater po mononukleóze

Infekční mononukleóza je onemocnění projevující se především horečkou, angínou (bolest krku) a zvětšením lymfatických uzlin (hlavně krčních, ale někdy i v dalších lokalitách). Infekce také často postihuje játra a slezinu. U pacientů se správnou funkcí imunitního systému má dobrou prognózu, probíhá bez závažných komplikací a končí úplným uzdravením. Pacient je nakažlivý od prvních příznaků onemocnění až do vymizení horečky.

Onemocnění mononukleózou se mimo jiné projevuje bolestí břicha. V oblasti levého horního kvadrantu se může vyskytovat bolest v důsledku zvětšení sleziny, protože velké zvětšení sleziny může někdy vést k jejímu prasknutí. Je tedy třeba tomuto příznaku věnovat náležitou pozornost. Slezina se rychle zvětší během 1. týdne (někdy až 3. týdne) a trvá následujících 7–10 dní, dokud nezíská svoji původní velikost. Zvětšení jater bývá časté, s citlivostí na poklep, ale žloutenka se vyskytuje zřídka. Postižení jater bývá téměř pravidelné. Zvýšené hodnoty jaterních enzymů v séru se vyskytují u 95 % pacientů. Mezi příznaky postižení jater patří nechutenství, nadýmání a citlivost pod pravým žeberním obloukem. Zvýšené jaterní testy se obyčejně upraví do 3–4 týdnů.

Zdroj: Bolest jater

Kdy je dobré držet jaterní dietu

Jaterní dieta se dodržuje na lékařské doporučení, zpravidla po prodělání nemoci zatěžující játra. Střídmost v jídle a pití alkoholu či prevence proti žloutenkám a mononukleóze by měla pomoci játra udržet zdravá a vyhnout se přísné dietě. Onemocnění jater zapříčiňuje nadměrné užívání léků, pití alkoholu, ale také infekční nemoci, nejčastěji mononukleóza a žloutenky. Ty se obvykle šíří velmi rychle. Proti žloutenkám typu A a B se dá chránit očkováním, a to jednou kombinovanou vakcínou, která se aplikuje ve třech dávkách a poskytuje dlouhodobý účinek. Naproti tomu vůči mononukleóze zatím taková ochrana neexistuje, pouze se v rámci prevence doporučuje vyhýbat se kontaktu s nemocnými.

Zdroj: Jaterní dieta

Fyzické příznaky nerovnováhy jater a sleziny

Mezi nejčastější stížnosti pacientů s nerovnováhou jater a sleziny patří následující konstatování: „Nemůžu myslet nebo se soustředit.“ Vysvětlení je nasnadě, nerovnováha v oblasti jater a sleziny zhoršuje naši schopnost učení se, myšlení nebo soustředění. Taktéž se může objevit vyčerpání nebo příznaky chřipky či kožní vyrážky.

Zdroj: Rady na domácí léčbu jater a sleziny

Bolest jater v těhotenství

Cítíte-li bolest v oblasti jater v těhotenství, je to nejčastěji při napínání pouzdra, což je spojeno se zduřením či zvětšením jater. Bolest to bývá většinou neurčitá, tupá, s typickou lokalizací. Když cítíte játra, jedná se o bolest vyskytující se v pravém horním kvadrantu břicha, což znamená na pravé straně těsně pod úrovní žeberního oblouku. Bolesti ve zmíněné lokalizaci mohou být ale způsobeny i jinými onemocněními. Jedná se o poruchy spojené s orgány, které se nacházejí v těsné blízkosti jater, nebo se může jednat o záměnu se spíše celkovou bolestí břicha. Proto potíže s pravým horním kvadrantem břicha mohou způsobovat i další příčiny: žlučníkové kameny, gastritida (zánět žaludku), zápal plic lokalizovaný v dolní části pravé plíce, pankreatitida (zánět slinivky břišní), střevní poruchy, ascites (označení pro volnou tekutinu v dutině břišní).

Problémy s játry mohou být spojeny s dalšími příznaky, které nemusí být vždy na první pohled rozpoznány, ale mohou napovědět při určování diagnózy. Může se jednat o: zežloutnutí kůže a očního bělma, nadměrné pocení, ztrátu chuti k jídlu, ubývání tělesné hmotnosti, nadýmání, nevolnost a zvracení, tmavou barvu moči, zvýšenou tělesnou teplotu, bolest kloubů a další.

Je zřejmé, že bolest jater není nic jasného a jednoznačného. Proto je jistě namístě dle naléhavosti příznaků vyhledat lékaře, který je schopen díky různým laboratorním a zobrazovacím vyšetřením zjistit pravou příčinu a na tu pak následně zaměřit léčbu.

Zdroj: Bolest jater


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP