Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLEST V JÁTRECH

OBSAH

Hemangiom na játrech foto

Tady je několik fotek, na kterých jsou vidět projevy hemangiomu na játrech a jejich diagnóza na snímcích, hemangiom na játrech foto.

Zdroj: Jaterní hemangiom

Poradna

V naší poradně s názvem MAM NEMOCNA JATRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Při ztukovatění jater (steatoza) jste určitě v péči nějakého hepatologa. S ním byste měl probrat svůj jídelníček. Obecně se v těchto případech používá žlučníková dieta, která je popsána tady: www.ceskenemoci.cz/p…
Někdy ovšem bývá problém se zadržováním vody a je nutné výrazně omezit pití a solení. Pro správné stanovení diety je potřeba vyšetření. Jen správně stanovená dieta může v těchto případech prodloužit život. Proto doporučuji obrátit se na svého hepatologa.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bledá Tvář.

No, stačí vynechat fruktózu, která se metabolizuje v játrech na tuk. Zhruba ze 120 gramů fruktózy se v játrech vytvoří cca 40 gramů tuku !!!! A to přesto, že EU doporučuje fruktózu jako zdravou potravinu, tělo vám tento EU-nesmysl vyvrátí !!!

Zdroj: diskuze Mam nemocna jatra

Bolest břicha vlevo

Bolest v levém nadbřišku může signalizovat akutní zánět slinivky břišní, popřípadě jiné její komplikace, nebo onemocnění žaludečním vředem. Jsou-li bolesti náhlé a velmi silné, je opět zapotřebí volat záchrannou službu. Jedná se totiž o stav ohrožující život.

Důvody bolestí v levém podbřišku mohou být skryty ve žlučníkových kamenech, zánětu žlučníku, dvanácterníkovém vředu či játrech. Dále tato bolest může být spojena se střevy, u žen se může jednat o zánět vaječníků nebo i močových cest. Bolesti bývají zpravidla intenzivní, někdy nárazovité. I při občasných bolestech v těchto místech je vhodné navštívit lékaře. Léčba je individuální dle příčin bolesti.

Zdroj: Bolest břicha

Diskuze

V diskuzi ŠPATNÉ JATERNÍ TESTY PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana svobodova.

Co může znamenat ? když ultrazvuk ukáže skvrny, na játrech Předcházelo zvracení, děkuji za odpověď. svobodova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Špatné jaterní testy příznaky

Příznaky jaterního hemangiomu

Hemangiomy jsou většinou malé a měří pouze 6 milimetrů, ale můžou být i velké, které pak měří až několik centimetrů. Většina hemangiomů v játrech nezpůsobuje žádné příznaky ani zdravotní problémy a proto jsou také objeveny jen náhodně, když jsou testovány nesouvisející zdravotní problémy. Jaterní hemangiom se nejčastěji najde při ultrazvuku nebo při CT břicha. Velké hemangiomy už mohou mít příznaky, zejména pokud jsou umístěny v blízkosti jiných orgánů, mohou způsobovat bolesti, nevolnost nebo zvětšení jater. Vzácně může dojít k prasknutí hemangiomu, což způsobuje silnou bolest a krvácení do břicha, které může být závažně nebo i život ohrožující.

Zdroj: Hemangiom na játrech

Diskuze

V diskuzi HEMANGIOM V JÁTRECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobrý den, na utz břicha mě byl diagnostikován hemangiom velikosti 15,5 mm, chci se zeptat jak je tento stav nebezpečný a zda s ním může souviset i hraniční hodnota krevních destiček. Moc děkuji Monika

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hemangiom v játrech

Jaterní hemangiom foto

Tady je několik fotografií, na kterých je vidět jaterní hemangiom, hemangiom na játrech foto.
 

Zdroj: Hemangiom na játrech

Poradna

V naší poradně s názvem POUŽITÍ JEDLÉ SODY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anoli.

Děkuji za odpověd, můj pejsek má na játrech dva nádory, zkouším mu dávat javorový sirup + soda. Jen nevím jestli je dostačující dávkování 2 - 3x denně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

3 krát denně úplně stačí, protože soda působí mimo svých příznivých účinků také nepříznivě. Díky obsahu sodíku má jedlá soda nežádoucí účinky podobné jako sůl, takže zadržuje vodu a zvyšuje krevní tlak. Tím zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárního onemocnění.

Zdroj: diskuze Použití jedlé sody

Bolest jater při sportu

Bolest v oblasti jater vzniká jako následek nárazu do inkriminovaného místa, po pádu či nekoordinovaném pohybu. Tato bolest bývá dobře lokalizovatelná a je citlivá na dotek. Zároveň jsme si dobře vědomi této situace, která bolest do určité míry vysvětluje. Obvykle bývají tyto bolesti rovněž spojeny s blokádou hrudní páteře či žebra. Ostrá bolest může vznikat útlakem nervu vystupujícího z míchy, k čemuž nejčastěji dochází při výhřezu meziobratlové ploténky. Způsobovat ji však může i útlak kostním výrůstkem či nádorem.

Píchání v boku vzniká při chůzi či běhu. Bolest bývá způsobena stahem obalu jater (bolest v levém boku) při potřebě většího množství krevních elementů vzhledem k aktuální spotřebě, které jsou v játrech skladovány. Píchání v boku může také způsobit nedostatečná fixace břišní dutiny, při níž dochází ke snížení funkční aktivity šikmých břišních svalů a příčného svalu břišního. Při této nedostatečnosti pak dochází k bolestivému natažení vazivových pruhů, které fixují játra.

Zdroj: Bolest jater

Poradna

V naší poradně s názvem OMEZENÍ PŘI HEMANGIOMU JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie Hlaváčová.

Dobrý den, mám dotaz ohledně hemangiomu na játrech. Je nějaké sportovní omezení, pokud je na játrech hemangiom o velikosti cca 6 cm? Žádné bolesti nejsou pociťovány. Co se týče sportu, je nutné úplně přestat sportovat? Závody typu Spartan race, predator race (extémní překážkový závod kombinovaný s během). Pokud pacient ví, že má hemangiom, a omezí možné riziko úrazu a praštění do hrudi, je opravdu nutné přestat závodit?
děkuji za rychlou odpověď na mail rick007@post.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hemangiom na játrech příliš neovlivňuje jejich činnost, ale hrozí zde jeho odtržení a následné krvácení, což může skutečně rychle způsobit smrt. Sport, je-li vykonáván zdravě, tak je prospěšný a byla by škoda ho přestat vykonávat. Pochopitelně kontaktní sporty, jako je rugby, fotbal, hokej, souboje, atd. jsou nevhodné. Sporty, při kterých můžete spadnout z výšky a nebo při vyšší rychlosti, tak rovněž nejsou vhodné, protože jinak banální pád zde může zapříčinit vážné ohrožení života. Z vašeho dotazu je cítit, že jste hodně aktivní a preventivní omezení sportovní činnosti by u vás vedlo ke snížení kvality života, takže zřejmě přijmete vyšší riziko vážného zranění jater za cenu krásnějších sportovních zážitků. Pro tento případ si na zadní stranu Občanského průkazu napište, že máte hemangiom na játrech 6 cm. Až se vám něco stane, tak záchranářům to dá možnost zasáhnout efektivněji a pomůže vám to zachránit život.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Omezení při hemangiomu jater

Léčba jaterního hemangiomu

Většina jaterních hemangiomů nevyžaduje žádnou léčbu. Jen pokud se jedná o velký hemangiom, který již způsobuje zdravotní problémy, tak je důležité jeho chirurgické odstranění.

Zdroj: Hemangiom na játrech

Poradna

V naší poradně s názvem HEPATOSIL 100 DOPLNĚK KRMIVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona.

Dobrý den .Chtěla jsem se zeptat kolik stojí hepatosil . A kde ho můžu objednat ,mám psa který má nádor na játrech .děkuji Ilona

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Hepatosil je k dispozici jen na jednom "českém" e-shopu, proto bych si dávala pozor, jestli má cenu do toho jít a kupovat to. Aktuální ceny můžete vidět zde: www.miscota.cz/searc…

Zdroj: diskuze Hepatosil 100 doplněk krmiva

Bolest hlavy vzadu

Bolest hlavy vzadu je tenzní bolest (propagace obtíží z krční páteře): bolest na vrcholu hlavy, ztuhlá šíje a zkrácené trapézové svaly, pocit tlaku v hlavě, někdy nevolnost a zvýšená citlivost na světlo.

Zdroj: Bolest hlavy

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ LÉK NA METASTÁZE JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar.

Před rokem mi diagnostikovali rakovinu prsu, metastáze na játrech. Nasazena na půl roku chemoterapie a bioléčba,která trvá. Operace žádná nebyla - prý by nic neřešila, dne 9.9. bylo děláno PET vyšetření - vše v pořádku. Za měsíc mi začaly růst markry - metastázové a to na 9 a na 24, dne 25.10. proběhlo CT jater a bohužel se na jiném místě jater opět objevily metastáze 3 cm a 2x po 1 cm. Uplně mi to vyrazilo dech, vše jsem dodržovala, byla šˇˇtastná, že vše dopadlo dobře, dokonce jsem nastoupila do zaměstnání, něco jsem zanedbala, proč se to na těch játrech znovu objevilo. Ke své lékařce jdu až 4.11. do té doby se zblázním, můžete mi prosím, prosím poradit, proč se to znovu objevilo, co by se s tím dalo dělat, zda mohu nějak pomoci sama, obávám se opětovné chemoterapie, kterou se obávám bych již nezvládla. Prosím moc a moc o radu a odpověd, děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí lék na metastáze jater

Rakovina jater příznaky

Rakovina jater má známé rizikové faktory. Mezi ně patří například ztvrdnutí jater. Dalším z významných rizikových faktorů je nákaza virem žloutenky typu B a C. Dlouhodobé zvýšení aflatoxinu rovněž zvyšuje riziko vzniku rakoviny jater. Aflatoxiny jsou látky produkované plísní. Tyto látky jsou silně toxické, metabolizují v játrech na silné karcinogeny. Aflatoxiny často najdeme v obilninách, ořeších, olejninách a v koření. Taktéž mnoho dalších chemických výrobků, jako jsou pesticidy, insekticidy, nitráty, zvyšují rizika vzniku rakoviny. Hepatocelulární karcinom je primárním karcinomem jater. Vzniká přímo v játrech.

Zdroj: Rakovina jater

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST NA HRUDI NA PRAVÉ STRANĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Erika.

Dobrý den,mam bolest na pravé hrudi přesně jak to mate vyze uvedené ,cítím jak mi ta bolest přechází i do zad. Nevíte co to muže být? Ráno jsem skytala a pak se mi objevila tato bolest,předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše bolest na hrudníku může souviset s tím škytáním, obzvláště jestli trvalo dlouho. Během škytání dochází ke kontrakci bránice a ta, pokud není trénovaná, tak pak bolí jako namožený sval. Pro ujištění, že je vše v pořádku se můžete zastavit u svého praktického lékaře, aby vás poslechl a případně udělal EKG, z čehož by se zjistilo více.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest na hrudi na pravé straně

Slivovice na bolest ucha

Z babských rad můžete zkusit na bolest ucha použít smotek vaty namočený ve slivovici, který vložíte do ucha, převážete šátkem a pěkně to zaspíte. Dle zkušeností tato metoda vždy to pomůže.

Zdroj: Bolest ucha

Poradna

V naší poradně s názvem PRUDKÁ BOLEST JÍCNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Jiříčková.

Probudila mě v noci prudká bolest asi jícnu. Je to bolest jednoho místa na hrudní kosti, brkání, bolest v ústech a suché horní patro. Užívám dle potřeby Omeprazol.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Omeprazol by měl pomoci. Je to dobrý lék na tyto komplikace. Možná bude problém v tom dávkování podle potřeby. Omeprazol totiž není lék s rychlým nástupem účinku. Účinky přichází až za několik hodin. Určitě byste se měla sejít s lékařem gastroenterologem, abyste vyhodnotili dosavadní léčbu Omeprazolem. Nepodceňujte to, protože jícen máte jen jeden a když si ho necháte proděravět kyselinou ze žaludku, tak nebudete moct normálně jíst.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prudká bolest jícnu

Bolest ucha z větru

Na bolest ucha z větru pomůže teplý zábal, při delší bolesti je nutné navštívit ORL, protože to může být zánět středního ucha nebo zánět zvukovodu.

Zdroj: Bolest ucha

Diskuze

V diskuzi TEZKE ONEMOCNENI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anaj.

Dobry den potrebovala bych poradit recepty, muj otec ma velky nador na jatrech, pri operaci mu tumor chteli odstranit,ale bohuzel je uz tak velky,ze ho museli jen zavrit. Rada bych mu varila jen co muze a take si na tom mohl i pochutnat, tak vas prosim o radu, jinak ma bohuzel jeste cukrovku 2.stupne. Mockrat dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Světlana.

Dobrý den,
Jaterní dieta spočívá v tom, že byste měli ze stravy vynechat tučné potraviny (tuky jak rostlinné, tak živočišné). Měli byste se vyhnout převážně tučné stravě a nejedná se jen o sádlo a plnotučné sýry. Do této skupiny bohužel patří více potravin, jako například: Ořechy (semínka, mandle, mák), zelenina (česnek, cibule, sterilizovaná zelenina, okurka, květák), koření (masox, ostré koření, bujony), ryby (makrela, losos). Dále: čerstvé pečivo (kynuté a listové těsto), sladkosti (čokoláda, zákusky, oplatky), vejce, tučné mléčné výrobky, masa (prorostlé hovězí, vepřové, vnitřnosti, uzeniny), alkohol atd.
Játra potřebují potraviny s nízkým obsahem tuku, konzumujte jen tuky „zdravé“ (olivový olej, řepkový olej, slunečnicový olej, lněný olej s tvarohem). Můžete i nízkotučný jogurt, tvaroh a sýr, libové maso (kuřecí, králičí, hovězí, kapr, filé), libovou šunkou pouze nejvyšší jakosti, jídlo dochucujte pouze neostrým kořením jako je: bazalka, tymián, oregano, petržel, majoránka či bobkový list. Jíst můžete také všechny druhy ovoce kromě kompotů, marmelád či kokosu a zeleninu převážně kořenovou (mrkev, celer, petržel, patison, červenou řepu), dále rajčata či brokolici. Pečivo pouze včerejší (chléb, netučné koláče, pečivo z tvarohového či bramborového těsta)
Nesmažte, negrilujte, naopak, jídlo vařte a duste. Pokrmy připravujte v tlakových a parních hrncích a na teflonové pánvi – nejlépe bez oleje. Pečte jen v zapékací míse či v alobalu. V jídle se nemusíte zase tak omezovat, ale spíše dbejte na správnou přípravu. Jaterní dieta není tak hrozná jak vypadá, jen je zapotřebí změnit některé stravovací návyky. Držím Vám palce.

Zdroj: diskuze Tezke onemocneni

Kapky na bolest ucha

Přípravky na bolest ucha dostupné v kamenných či internetových lékárnách můžete vidět zde.

Zdroj: Bolest ucha

Bolest na hrudi vpravo

Bolest hrudi od hrudní páteře vpravo je nejčastější příčinou bolesti. Bodavá bolest vystřeluje z oblasti hrudní páteře do hrudníku. Tato bolest není nijak nebezpečná, ale je dosti nepříjemná pro pacienta, protože tento typ bolesti hrudi závisí na pohybech a poloze trupu. Bolest hrudi se při hlubokém dýchání může zhoršovat. Pacient dokáže ukázat přesné místo bolesti.

Zdroj: Co může znamenat bolest na hrudi

Bolest ledvin při nádechu

Bolest ledvin při nádechu anebo bolest ledvin při pohybu mohou být způsobeny zánětem ledvin. S jistotou vám to ale řekne až váš lékař poté, co vás vyšetří a zkontroluje vám moč. Také tyto bolesti mohou být zaměněny za bolesti páteře, které mohou vystřelovat do oblasti ledvin.

Zdroj: Bolest ledvin

Hemangiom na kůži

Hemangiomy se nemusí vyskytovat jen na játrech, ale můžou se objevit kdekoliv na těle. Například hemangiomy na kůži se objevují nejčastěji u miminek a vypadají jako červená malina na kůži. O tom jak tyto kožní hemangiomy léčit například betablokátory se píše v tomto článku: Hemangiom na kůži.

Zdroj: Jaterní hemangiom

Jak na bolest ucha u dospělých

Bolest ucha může mít mnoho příčin, tudíž se liší i léčba. Zánět se léčí nejčastěji antibiotiky. K tlumení případné bolesti lékaři doporučují i teplé obklady. Pokud je ucho poraněno, pomohou naopak obklady studené.

Zdroj: Bolest ucha

Bolest paty v klidu

Bolest paty v klidu může být způsobena v souvislosti s nošením nevhodné obuvi, která postihuje především ženy nosící obuv na vysokých podpatcích. Další možnou příčinou je Haglundova exostóza, což je onemocnění způsobující otok na zadní straně paty. K léčbě se používá podpatěnka – ortopedická pomůcka zmírňující bolest paty.

Zdroj: Bolest paty


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP