Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLEST V LEVÉM PODBŘIŠKU U MUŽŮ

OBSAH

Bolest varlat a podbřišku

Bolestpodbřišku u mužů může být vyvolána zvětšením prostaty. Vlivem zvětšené prostaty může docházet k hromadění moči, což vyvolá bolestpodbřišku a je rizikem pro vznik infekce, která bolest dále stupňuje. Další příčinou těchto bolestí může být nádor či zánět prostaty. U mladších mužů se setkáváme spíše se záněty prostaty – akutními či chronickými. U starších mužů jde výrazně častěji o nezhoubné a zhoubné nádory prostaty.

Zdroj: Bolest varlat

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST V LEVÉM PODBŘIŠKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marek.

chtel bych se vas zeptat na otazku.Uz dlouhou dobu me boli v levym podbrisku a nevim co to je.Take mam problemy se stolici vzdy kdyz jdu tak hodne krvacim asi pred 4 lety jsem byl v nemocnici na kontrole kde mi do konecniku dali kameru a rekli ze tam nenam nic.Ale ted mam velke bolesti na leve strane bricha mohli by ste mi nak pomoct nebo aspon poradir?Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

4 roky od poslední kolonoskopie je dlouhá doba a mohlo se mnoho věcí ve vašich střevech změnit. Abyste zjistil proč a co vás tam bolí a z čeho vám teče krev, tak budete muset podstoupit kolonoskopii znovu. Zajděte za svým praktickým lékařem a požádejte ho o žádanku na toto vyšetření. Po vyšetření pak bude jasné na čem jste a půjde podle toho stanovit rychlá a účinná léčba.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest v levém podbřišku

Bolestpodbřišku u mužů

Prudká bolest vystřelující do třísel či podbřišku může být způsobena torzí varlete. Torze varlete znamená otočení varlete v šourku kolem své osy. To způsobí zaškrcení cév přivádějících krev do varlat a nástup velmi silné, až šokující bolesti. Vlivem zvětšené prostaty může docházet k hromadění moči, což vyvolá bolestpodbřišku a je rizikem pro vznik infekce, která bolest dále stupňuje. Další příčinou těchto bolestí může být nádor či zánět prostaty. U mladších mužů se setkáváme spíše se záněty prostaty (akutními či chronickými). U starších mužů výrazně častěji nacházíme nezhoubné a zhoubné nádory prostaty.

Léčba je individuální, záleží na příčině onemocnění.

Zdroj: Bolest v podbřišku

Diskuze

V diskuzi BOLEST VNITŘNÍ STRANY STEHNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš.

Dobrý večer,
chtěl bych se s Vámi poradit. Koncem ledna jsem si poranil (stehno) a nevím co s tím mám dělat dále. Nevím přesně který to je.
musculus vastus medialis
dvojhlavý sval stehení

Chtěl bych se vrátit ke sportu, ale sval mi to nepovoluje.
Mohli by jste mi poradit jak bych to mohl léčit?
Měl jsem rehabilitace, ale nepomohlo. (elektřinu)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ingrid.

Dobrý den mám mírně výhře zlou plotynku záda již přestaly avšak mě píchá až mravenci ve levém stehne co na to existuje Děkuji

Zdroj: diskuze Bolest vnitřní strany stehna

Bolest podbřišku u mužů

Prudká bolest vystřelující do třísel či podbřišku může být způsobena torzí varlete. Torze varlete znamená otočení varlete v šourku kolem své osy. To způsobí zaškrcení cév přivádějících krev do varlat a nástup velmi silné, až šokující bolesti. Vlivem zvětšené prostaty může docházet k hromadění moči, což vyvolá bolestpodbřišku a je rizikem pro vznik infekce, která bolest dále stupňuje. Další příčinou těchto bolesti může být nádor či zánět prostaty. U mladších mužů se setkáváme spíše se záněty prostaty, ať už akutními, či chronickými. U starších mužů výrazně častěji nacházíme nezhoubné a zhoubné nádory prostaty.

Zdroj: Pocit pnutí v podbřišku

Diskuze

V diskuzi BOLEST V LEVEM BOKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri.

Byl jsem na rtg v pohode
raciodiagnosticke oddeleni v pohode
urologie byl odeslan do tunelum.objednan
bolest stale trva po 20metrech si musim chvily sednou priserna bolest
Lekarka mi predepsala brufen 600 nepomaha pri kazde navsteve lekare
dostanu inekci ktera mne zbavi na 1 den bolesti bylo mi receno kdyz bude bolest mam se
stavit pro dalsi to bych tam musel byt kazdy den
Prosim o radu na e-mail dekuji hlavne se zbavit bolesti dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest v levem boku

Bolest podbřišku na začátku těhotenství

Bolest břicha v místě podbřišku se u mnoha žen objevuje zvláště na začátku těhotenství. Většinou připomíná charakteristickou předmenstruační bolest, kterou může každá těhotná žena vnímat s jinou intenzitou. Někdy může mít charakter až píchavých nebo křečovitých bolestí po obou stranách podbřišku. Souvisí s růstem dělohy, jejím větším prokrvením a natahováním děložních vazů. Bolest sama po čase ustupuje a není potřeba žádné léčby.

Zdroj: Pocit pnutí v podbřišku

Poradna

V naší poradně s názvem PROČ MÁM OBČAS MRAVENČENÍ V LEVÉM MALÍČKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Občasné mravenčení v malíčku a trochu v prsteníčku ukazuje spíše na problémy s krční a hrudní páteří nebo s ramenním pletencem levé ruky. Obvykle to spraví návštěva u ortopéda a pak následná rehabilitace a pravidelné cvičení.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Blahová.

Děkuji za tak rychlou odpověď.

Zdroj: diskuze Proč mám občas mravenčení v levém malíčku

Co znamená bolest v kříži a podbřišku

Bolest v kříži a podbřišku může souviset s páteří, ale u žen je nutné nejdříve vyloučit infekce, močové a gynekologické problémy, například cysty nebo srůsty, které se mohou objevit. Gynekolog i urolog provedou potřebná vyšetření a objasní příčinu.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Poradna

V naší poradně s názvem ZVONĚNÍ V UCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivan.

Několikkrát za život mě bolel lalúček na levém uchu a po mnoha vyšetřeních mi lékaři řeli je to krční páteř,proto célý život cvičím. Dnes v 61.letech,mám ty samé problémy,ale nebolí mě lalůček na levém ucku,ale slyším tam jak mi byje srdce.
Děkuji za odpověď a přeji hezký den Ivan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když slyšíte vlastní tep, tak je to šelest v uchu. Obvykle za to může cévka ve vnitřním uchu, která není již tak pružná jako dříve a průtok krve v ní způsobuje takovéto zvukové pocity. Tyto problémy se léčí lékem piracetam. Před léčbou je ale potřeba zkontrolovat stav kardiovaskulárního systému. Proto doporučuji konzultovat svůj stav s lékařem na ORL, případně na kardiologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvonění v uchu

Bolest podbřišku při menstruaci

Bolestpodbřišku pociťují nejčastěji ženy těsně před, během nebo těsně po menstruaci. Je to ovlivněno také tím, jak u ženy probíhá menstruace. Některé ženy nemusí o průběhu menstruace ani vědět, jiné ovšem mohou mít velké bolesti či nepříjemné tlaky. Ony nepříjemné tlaky a bolesti se často objevují v podbřišku a mohou mít různou intenzitu. Na takovouto bolest existují prášky proti bolesti, případně mnohým ženám pomáhají teplé obklady.

Zdroj: Pocit pnutí v podbřišku

Diskuze

V diskuzi BOLAVÉ KYČLE-SOUVISLOST S BOLESÍ V PODBŘIŠKU VPRAVO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JanaF.

Dobrý den, jsem důchodkyně a bolí mi již kolena i kyčel, ale znepokojuje mne již 12 let bolest v podbřišku.Údajně může být od kyčle, protože jsem byla vyšetřena v průběhu 12ti let opakovaně na gynekologii, tam jen malé cysty, 3x ultrazvukem a dokonce jsem postoupila i kolonoskopii. Zatím nebylo nic závažného zjištěno, Pomáh mi ledování, což by svědčilo o zánětu?Na internetu jsem se dočetla, že taé někomu pomáhá ledování.Co by to mohlo být? Děkuji za info JanaF

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolavé kyčle-souvislost s bolesí v podbřišku vpravo

Bolestpodbřišku v těhotenství

Již od počátku těhotenství pociťuje těhotná ženy tlaky a pobolívání v podbřišku. Bolest bývá podobná bolestem menstruačním. Může být tupá, ale i křečovitá. Pokud tyto bolesti nedoprovází krvácení, pak by se nemělo jednat o nic vážného. Další bolest se může objevit na stranách podbřišku či v oblasti třísel. Bolest je silná při prudkém pohybu, například při rychlém vstávání a mizí vleže. Jedná se o bolest oblého děložního svalu, který fixuje po stranách dělohu v břišní dutině. Protože bolesti a tlak v podbřišku během těhotenství mohou znamenat i ohrožení vyvíjejícího se miminka, je zapotřebí všechny bolesti a tlaky oznámit lékaři.

Bolesti v podbřišku v první polovině těhotenství může vyvolat odlučování plodového vejce, přičemž nedošlo k úmrtí plodu. Hrozící potrat doprovází špinění až slabší krvácení. Návštěva lékaře a následný klidový režim je nezbytný. Bolesti v podbřišku mohou být způsobeny i kontrakcemi vedoucími k porodu (nebo předčasnému porodu) – pak se bolestpodbřišku projevuje jako křečovité stahy opakující se v přesných intervalech. Po 36. týdnu těhotenství se však spíše jedná o takzvané poslíčky, nepravé kontrakce, které mohou bolestpodbřišku také způsobit.

Zdroj: Bolest v podbřišku

Poradna

V naší poradně s názvem PROČ MÁM OBČAS MRAVENČENÍ V LEVÉM MALÍČKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Blahová.

Čas od času mně občas mravenčí malíček u levé ruky a částečně i prsteníček. Nemůže to být náznak něčeho vážnějšího? Třeba infarktu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Občasné mravenčení v malíčku a trochu v prsteníčku ukazuje spíše na problémy s krční a hrudní páteří nebo s ramenním pletencem levé ruky. Obvykle to spraví návštěva u ortopéda a pak následná rehabilitace a pravidelné cvičení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Proč mám občas mravenčení v levém malíčku

Co znamená nadýmání a bolestpodbřišku

Bolestpodbřišku je častým příznakem nadýmání. Jde o nepříjemné pocity plnosti břicha, zvenčí se projevující nafouknutím. Někdy se mohou dostavit i kruté křeče, zvláště když plyny neodcházejí přirozenou cestou ven. Někdy se bolesti břicha prolínají a lze jen těžko rozpoznat, o jakou bolest vlastně jde. Pro určení nemoci je však důležitý co nepodrobnější popis bolesti. Pokud se dlouho zadržují střevní plyny ve střevech, dochází k velmi nepříjemným bolestem v podbřišku, které mohou mít i kolikózní charakter a mohou vést až k hospitalizaci.

Zdroj: Nadýmání a plynatost

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST BŘICHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas.

Zdravím, prosím o názor či radu.

Již po 2. (po 2 letech) jsem měl problém s pícháním a bolestí v pravém podbřišku, náhle. Po 1. jsem navštívil lékaře a ten vyloučil akutní zánět slepého střeva, ale doporučil ledovat břicho, po 2 dnech bolesti ustoupili. Tentokrát jsem k lékaři nešel, bolest nebyla nějak silná a ledoval jsem břicho. Po 2 dnech bolest v podbřišku opět ustoupila, ale nemůžu se zbavit nepříjemného pocitu - bolesti břicha. Je to takový tlak pod pupkem, ale spíše uprostřed....ne jako předtím........asi jako když potřebujete na záchod a máte třeba zácpu, nebo když to třeba přeženete s posilováním břišních svalů.....Cítím to už 4 den. Nejde o zánět močových cest z ledování?? Problém s močením nemám. Díky za info

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ve vaěem případě, Tomáši, bude nejlepší provést sono břicha a vyšetření prostaty. Požádejte proto svého praktického lékaře o doporučení k těmto dvěma vyšetřením. Bez těchto vyšetření můžeme nad příčinami vaší bolesti pod pupkem jen spekulovat. Takto dlouhá bolest v břiše kolem pupku může souviset s močovým měchýřem a s prostatou, ale také může být zaviněna zažíváním popřípadě nadýmáním. Napište pak jak vám dopadla tato doporučená vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest břicha

Bolestpodbřišku při chůzi

Bolestmi v oblasti podbřišku častěji trpí ženy. Nejčastěji se jedná o bolest vnitřních orgánů, močového měchýře či tlustého střeva. Zánět slepého střeva se projevuje bolestí v pravém podbřišku. Z počátku mírná bolest může být doprovázena nevolností či zvracením. Bolesti se většinou stupňují při chůzi.

Jedná-li se o krátkodobou bolest, která brzy odezní (chyba v jídelníčku, stres nebo namožený sval), není nutno urgentně vyhledávat lékaře. Nezapomeňme také na plynatost a nadýmání. Ve všech těchto případech existuje na trhu opravdu široká škála přípravků, které vás těchto obtíží dokáží poměrně spolehlivě zbavit. Vždy je lepší nechat se vyšetřit a zjistit, že šlo o nějaký banální problém, než si v rámci hrdinství zahrávat s vlastním zdravím, v horším případě se životem. Při diagnostice možného problému bude provedena anamnéza, udělán krevní rozbor, možné je také gastroenterologické vyšetření, ultrazvuk, CT nebo RTG.

Zdroj: Bolest v podbřišku

Diskuze

V diskuzi PRŮJEM A ŽLUTÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Boly me pod zebrama na levém a mám prujem jak vodu a zluti

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Průjem a žlutá stolice

Bolest podbřišku při chůzi

V případě zánětu se projevuje trvalá bolest v krajině zaníceného orgánu v oblasti podbřišku, která se mírní v klidu a zhoršuje se při pohybu a otřesech, tedy při chůzi, při jízdě autem či tramvají, při kašli.

Když se vám po předepsaných medikamentech výrazně uleví, nikdy neodmítejte nebo zbytečně neodkládejte doporučená vyšetření. Řada preparátů totiž dokáže velice účinně, a dokonce i na delší dobu potlačit příznaky onemocnění, ovšem neléčí jeho příčinu. Kdo si při takové úlevě začne namlouvat, že mu vlastně nic nebylo, nebo dokonce učiní z tišících prostředků svou každodenní potřebu, může zanedbat vážné onemocnění. V době, kdy se potíže nenechají umlčet léky a přihlásí se důrazněji, může už být na léčení skutečně pozdě.

Zdroj: Pocit pnutí v podbřišku

Diskuze

V diskuzi BULKA V TŘÍSLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Danuse Entova.

Mám v levém třísle bulky a zasahují až na okraj přirození a nebolí jsou ale nepřijemne děkuji za radu co stím Entova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bulka v tříslech

Bolest podbřišku na pravé straně

V podbřišku leží samé důležité orgány: močové ústrojí, tlusté střevo i s obávaným slepým střevem a ženské pohlavní orgány. Proto je lepší se vždy poradit s lékařem, abychom něco nezanedbali. Nejvíc ženy trápí bolest v této oblasti v souvislosti s gynekologickými problémy. Jestli jde „jen“ o předmenstruační a menstruační bolesti, je to ještě relativně dobré. Horší jsou záněty vaječníků a dělohy nebo cysty na obou z těchto orgánů. Velkou bolest způsobuje stále ještě záhadná nemoc endometrióza, při níž se částečky děložní sliznice uloží kdekoliv v břišní dutině.

Bolest v pravém podbřišku je také typická pro zánět slepého střeva. Bývá doprovázená nevolností, zvracením a nespecifickým pocitem (například křeče) ve střední horní části břicha a kolem pupku. Později se přesune do oblasti pravého podbřišku. Podle typu onemocnění může být bolest lokalizována i vpravo v oblasti bederní páteře nebo vlevo v oblasti pánve. Pohyby, chůze a kašel bolest stupňují.

Bolest okolo pupku či v pravém podbřišku trápí i pacienty s Crohnovou nemocí a ulcerózní kolitidou (chronická onemocnění postihující nejčastěji konečný úsek tenkého střeva).

Pokud bolest začala prudce v nadbřišku a dolů teprve sestoupila, pak se může jednat o prasklý žaludeční či dvanáctníkový vřed. Píchání a tupá bolest v oblasti levého podžebří mohou být známkou dráždivého tračníku. U průjmovitého typu této poruchy pociťují pacienti křečovité bolesti v dolní polovině břicha.

Zdroj: Pocit pnutí v podbřišku

Bolestpodbřišku po ovulaci

Ovulace je uvolnění vajíčka z Graafova folikulu ve vaječníku do vejcovodu, v němž je vajíčko cca 24 hodin schopné oplodnění. Ovulace se u některých žen projevuje právě bolestí v podbřišku, slabostí, nevolností a „nafouklým“ břichem.

Ovulační obtíže se běžně objevují u některých naprosto zdravých žen. Někdy mizí po porodu, někdy se však po porodu naopak objeví. V některých případech překazí aktuální bolest příjemný sex, jindy ji odplaví třeba aromaterapeutická koupel. Tu připravíme tak, že v troše medu či smetany rozpustíme 4 kapky éterického oleje z geránie nebo šalvěje muškátové, popřípadě éterický olej Neroli. Lze si přichystat i masážní směs na bolavý podbřišek, kdy do 30 ml nosného rostlinného panenského oleje (mandlový, slunečnicový, jojobový a podobně) přidáme 5 kapek éterického oleje z levandule, 10 kapek máty peprné, 10 muškátového oříšku a 5 cypřiše. Taková masážní směs nám vydrží dlouho a lze ji používat i při bolestivé menstruaci. Při velkých bolestech je možné využít nabídky volně prodejných analgetik (například osvědčený Ibalgin). Ovulační bolesti se samozřejmě nedostavují tehdy, užíváte-li hormonální antikoncepci.

Zdroj: Bolest v podbřišku

3 dny po oplodnění

Tři dny po oplodnění se v ženském těle vše připravuje na vznik embrya, projevy těhotenství ale nejsou u žen snad téměř žádné. Výjimečně tento proces může provázet mírná bolestpodbřišku (jako při menstruaci), případně i zvýšená teplota.

Zdroj: První známky těhotenství po oplodnění

Bolest hlavy na spáncích

Bolest hlavy na spáncích je často spojená s tlakem v hlavě, který má tupý charakter. Objevuje se jak u dětí, tak dospělých, žen i mužů. Může být vyvolaná různými příčinami jako například migrénou, zraněním hlavy, sinusitidou, zánětem spánkové tepny, nádorem či chronickým stresem. Nikdy byste neměli vaše zdravotní problémy podceňovat.

Zdroj: Bolest hlavy

Bolest podbřišku po ovulaci

Ovulační obtíže se často objevují i u naprosto zdravých žen. Někdy zmizí po porodu, někdy se však po porodu naopak objeví. V některých případech dokáže překazit aktuální bolest příjemný sex, jindy ji odplaví třeba aromaterapeutická koupel. Tu připravíme tak, že v troše medu či smetany rozpustíme 4 kapky éterického oleje z geránie nebo šalvěje muškátové, popřípadě éterický olej Neroli. Lze si přichystat i masážní směs na bolavý podbřišek, kdy do 30 ml nosného rostlinného panenského oleje (mandlový, slunečnicový, jojobový a podobně) přidáme 5 kapek éterického oleje z levandule, 10 kapek máty peprné, 10 muškátového oříšku a 5 cypřiše. Taková masážní směs nám vydrží dlouho a lze ji používat i při bolestivé menstruaci. Při velkých bolestech je možné využít nabídky volně prodejných analgetik (například Ibalgin). Ovulační bolesti se samozřejmě nedostavují tehdy, užíváte-li hormonální antikoncepci.

Zdroj: Pocit pnutí v podbřišku

Mízní uzliny v tříslech

Mízní uzliny v třísle se dají běžně nahmatat. Pokud jsou uzliny více hmatatelné, je důležité je sledovat, zdali se nezvětšují, neobjevují se další nebo nejsou pohyblivé. Velikost uzlin by neměla ovlivnit erekci u mužů. Při jakékoliv změně i celkového stavu – únava, teploty, pocení, bolestpodbřišku, pálení při močení – je nutné kontaktovat lékaře. Důležité je totiž sledovat velikost uzlin v čase, například provést kontrolní sono s časovým odstupem. Dále sledovat konkrétní lék, který by ovlivnil velkost uzlin. Je dobré zkusit kúru betaglukany, které působí protizánětlivě, celkově posilují imunitu a mají i regenerační účinky.

Zdroj: Mízní uzliny


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP