Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ČERNÝ NEHET NA PALCI A BOLÍ

OBSAH

Odlupování nehtu po otlaku

Nehet může být otlačený buď částečně, nebo celý. Náhlá bolest způsobuje nepohodlí a někdy krvácení pod nehtem. Nejběžněji se to stává při dlouhém běhu či nošení příliš úzkých bot. Nehet na palci se také snadno otlačí při sportu, kdy chodidlo prudce naráží v obuvi (například tenis, kopaná, squash nebo basketbal). Když chodidlo doráží v obuvi, tlačí na palec a způsobuje trauma – otlak. Zčernání nehtu je pak důsledkem nahromadění krve pod nehtem.

Léčba

Jakmile se pohmožděná pokožka pod nehtem začne léčit, může se stát, že se nehet začne odlupovat. Nový nehet se obnoví zhruba za 5 měsíců. Neodstraňujte nehet násilím, naopak jej přilepte k prstu náplastí. Použít můžete například chránič palce Dr. Grepl art. 142-1, který slouží k ochraně a snížení bolesti při léčbě. Jestliže nehet trpí častým zraněním, zastřihněte ho, zapilujte a navlékněte chránič před každou sportovní aktivitou.

Pozor! Zčernání palce může být v některých případech znakem gangrény. Jestliže zpozorujete černání a nevíte o žádné příčině, kontaktujte neprodleně svého lékaře. Jestliže trpíte diabetem vyššího stupně, tak jakýkoliv vznik otlaku na nehtech by měl být posouzen a konzultován s odborným lékařem. Také v případě, že se vaše problémy nelepší, vyhledejte pomoc odborného lékaře.

Zdroj: Odlupování nehtů od lůžka

Diskuze

V diskuzi ČERNÝ NEHET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hančí.

Mám už asi rok černý nehet na palci u nohy a nemohu se toho zbavit.Ví někdo, co by to mohlo být a jak s tím zatočit? Díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel PODHÁJČAN.

nojo, ja to chytim vzdy na Podhájskej termál, voda vyzerie nechty a potom sa tam usadi kadejaka plesen - ucinne, lacne na znicenie po par tyzdnoch PITRALON prip. zelená voda 378

Zdroj: diskuze Černý nehet

Funkce nehtové ploténky

Nehet řadíme mezi kožní orgány, stejně jako vlasy a kožní žlázy. Lékaři nemají jednotný názor na tvorbu lidského nehtu. Vzniká pravděpodobně vchlípením pokožky, která pokrývá část článků prstů. Nehet lze popsat jako průhlednou destičku, která je tvořená zrohovatělými buňkami pokožky. Leží na hřbetní straně koncových článků prstů ruky a nohy. Tloušťka nehtu se pohybuje v rozmezí 0,5 až 1 mm, na nohou jsou silnější. Nehet má kořen, tělo a volný okraj. Viditelná část zdravého nehtu je mírně klenutá a má růžovou barvu, která je dána prosvítajícími cévami nehtového lůžka. Nehtová ploténka je oddělena od ostatní kůže nehtu vzadu kožní řasou a po stranách kožními valy. Zrohovatělá pokožka, která se přesouvá zezadu a ze stran na nehtovou ploténku, se nazývá nadnehetní blanka a bělavá srpkovitá část nehtu se nazývá lunula neboli měsíček. Pod nehtovou ploténkou je nehtové lůžko. V části pod kořenem a lunulou je toto lůžko silnější a z této oblasti nehtová ploténka dorůstá. Denní přírůstek nehtu je 0,1 až 0,12 mm. Nehty na nohou rostou pomaleji, nejdéle roste nehet na palci u nohou. Nehty nejvíce přibývají ve dne a v létě, a také v těhotenství. Pomaleji rostou na nohou, v zimě a ve stáří. Funkce nehtu je ochranná. Nehet působí rovněž jako prostředník v přenosu tlaku na prsty, zvyšuje tak možnost přesnějšího rozlišení předmětů, kterých se dotýkáme. Bez nehtu se kůže v okolí může deformovat a může být zabráněno přenosu dotykových informací.

Zdroj: Rady proti zarůstání nehtů

Diskuze

V diskuzi NEHET NA PALCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Před asi rokem mi strhavali nehet na palci u nohy. Nehet dorostl,ale je asi 2x širší než ostatní nehty a není tak placatý jak o ostatní nehty, jakoby stlacuje palec a při doteku - což je třeba i botou pořád bolí. Copak s tím?? Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nehet na palci

Prevence

Jak zabránit vytržení nebo oddělení nehtu?

  • Nošení dobře padnoucích a prostorných bot může snížit poškození nehtů.
  • Omezení času chození naboso a vyhýbání se narážení nebo zakopávání o nábytek.
  • Udržování krátkých nehtů.
  • Buďte opatrní, abyste se vyhnuli nebezpečným situacím, dokud se nehet zcela nezhojí.

Zdroj: Stržený nehet

Poradna

V naší poradně s názvem STRŽENÝ NEHET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarča.

Dobrý den,před rokem se mi zatrhl nehet na palci ruky.Asi po měsíci se mi na tomto místě udělal zánět a nehet začal hnisat.Doktor mi nehet strhl.Nehet sice narostl,ale je z 1/3 volný.Nepřirostl úplně.Je to nepříjemné a i bolestivé.Je nějaká možnost,aby zase správně přirostl?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S největší pravděpodobností Vám nehet doroste do původního tvaru, ale chce to čas. Pokud je nehet v této fázi hojení odfouklý, tak je třeba věnovat zvýšenou péči o čištění těchto podnehtových prostor a preventivně aplikovat antimykotické kožní přípravky, které zabrání usazení plísně pod nehtem. Plíseň by mohla zkomplikovat hojení a nedovolila by nehtu správně přilnout. Vhnodný antimykotický prostředek proti začínající plísni je například Clotrimazol spray, který se dá volně koupit v lékárně. Nehet by se měl při této péči úplně zacelit do jednoho roku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stržený nehet

Foto zarostlého nehtu

Zarostlý nehet foto

Zdroj: Zarostlý nehet

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCNÝ NEHET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Mám už skoro ulomený nehet na palci u nohy,zalepila jsem ho náplastí a nevím co dál,v létě jsem si nehet otlačila na tůře,zmodral a bolel,je ulomený až u lůžka.Poradte

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V tomto případě je vhodné nehet zcela opilovat až k místu, kde pevně drží na ploténce. Obnažená ploténka je už zacelená a snese otěr bez nehtu. Také se vám bude okolí dorůstajícího nehtu lépe udržovat, než když tam je teď odfouklý nehet. Preventivně, než nehet znovu překryje celou ploténku, doporučuji občas zastříknout sprejem proti plísni s názvem Clotrimazol, který je volně prodejný v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemocný nehet

Co dělat, když už k zárůstu a zánětu došlo?

V tom případě je nejvhodnější navštívit lékaře. Veškeré domácí postupy léčení většinou vedou ke zhoršení stavu a následně k prodloužení léčby. Nedoporučuji v tomto případě navštěvovat pedikúru. Ze všeho nejdůležitější je nesnažit se zastřihnout roh nehtové ploténky a tím ulevit bolesti. Nehet poroste dále do nehtového valu ze svého kořene a výsledkem bude zhoršení nálezu.

Zdroj: Zarostlý nehet

Diskuze

V diskuzi MELANOM POD NEHTEM FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka.

Mohli byste mi prosím poradit, kam se v Praze obrátit na konzultaci s podobným problémem? Obávám se, že na nehtu palce u nohy něco podobného mám.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Dobrý den, prosím o radu. Na palci pravé ruky se mi objevila tato čárka. Mám pocit, že zatím neodrustá, prodlužuje se. Nehet občas lehce bolí. Zatím sleduji cca 14 dní.Neuhodila jsem se. V září jsem prodělala covid. Děkuji za radu, Petra
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Podélné linky na nehtech

Příčinou podélných linek na několika nehtech může být špatná činnost zažívacího systému. Linky na palci jsou časté u kuřáků. Vlnité příčné linky vznikají následkem vyššího obsahu zplodin v organismu.

Zde se můžete podívat, jak vypadají podélné linky na nehtech.

Zdroj: Deformace a kazy na nehtech

Diskuze

V diskuzi PODÉLNĚ VROUBKATÉ NEHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Schmiedová.

Dobrý den chtěla jsem se zeptat,jak léčit podélně vroubkaté nehty,vroubky jsou od nehtového lůžka až po konec nehtu jemně hmatatelné a tako i viditelné.Můžete mi prosím poradit.Třeb mi chybí jen nějaký vitamín Děkuji Schmiedová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eliška.

Dobrý den. Už dlouho me trápí prasklý nehet na palci levé ruky. Vypadá to jako prasklina, ale žádné hrbolky nebo něco takoveho nemám. Vždy se začne pulit tak 0,5mm před tím, než ma odrustat.
Děkuji za radu

Zdroj: diskuze Podélně vroubkaté nehty

Rady na stržený nehet

Existují nějaké rady na natržený nebo oddělený nehet?

Většina poškozených nehtů nevyžaduje návštěvu lékaře nebo pohotovosti. Pokud nejsou žádné známky trhlin nebo tržných ran na matrici nebo nehtovém lůžku, pak stačí jednoduše odstranit všechny nepřichycené zbytky nehtu pomocí nůžek na nehty a vyčistit nehtové lůžko mýdlovou žínkou a vodou, aby se odstranil cizí materiál a krev.

Jakékoli zbývající ostré konce by měly být hladce vypilovány, aby se nezachytily o oblečení nebo ponožky. Odkryté nehtové lůžko lze překrýt vazelínou nebo neomycinovou mastí a převázat čistým obvazem.

Zdroj: Stržený nehet

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den,na palci u nohy se mi nehet loupe jakoby po vrstvách vůbec mě to nebolí,když nehet odlupuji. Jen se bojím zda to neni nějaká plíseň.Prosím o radu.
Děkuji Michaela

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Michaelo, problém, který zmiňujete, nebude zcela jistě způsoben plísní nehtu, ale zřejmě špatnou výživou a nebo působením nějaké chemikálie na nehet, například Savo, Opilka a nebo i bazénová voda. Nejprve si zkraťte své nehty, aby byly po střihu pevné. Pak zkuste chránit své ruce gumovými rukavicemi. Naordinujte si multivitamínový doplněk stravy (například Calibrum) a kupte si v drogérii krém na ruce a nehty (Kamil, Garnier). Po šesti měsících takovéto péče o své ruce by se to mělo spravit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plíseň nehtů

Příčina zarůstajícího nehtu

Zarůstající nehty se nevyskytují u lidí, kteří nenosí boty, takže je možno říci, že ke vzniku onemocnění je vždy nutný zevní tlak někdy až příliš těsné obuvi. Často se udává jako příčina nesprávné zastřihávání nehtu. Ten je nutno zastřihávat nikoli do oblouku, ale do roviny. Přesto se i u pacientů, kteří si nehet zastřihávají správně, může onemocnění objevit. Zevní tlak na nehet způsobuje jeho zatlačení do nehtového valu, který se tímto po čase poraní natolik, že umožní vniknutí infekce a vznik zánětu, se kterým pacienti pak vyhledají lékaře. Dalším důvodem je příliš široká nehtová ploténka, ze které nehet vyrůstá. Pokud není při chirurgickém zákroku ošetřena, onemocnění recidivuje.

Zdroj: Zarostlý nehet

Diskuze

V diskuzi UŽ MNE PALCE U NOHOU NEBOLÍ... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka.

Rád bych se dozvěděl kde a jak přesně zarůstající nehet na palci u nohy pilovat.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bumbes.

Stručně řečeno, nehet nekopíruje konec lůžka, ale je zastřižen rovně - tedy, uprostřed je zastřižen těsně u kraje lůžka a směrem k bokům nehtu je zastřižen tak, aby byl kraj (růžek) nehtu zároveň s kůží. Ostré hrany pak lehce obrousím.

Zdroj: diskuze Už mne palce u nohou nebolí...

Prognóza

Jaká je prognóza natrženého nebo odděleného nehtu?

Dokud nedojde k trvalému poškození nehtové matrice nebo nehtového lůžka, měl by nehet zcela dorůst a vypadat zcela normálně.

Jak dlouho trvá, než natržený nebo oddělený nehet znovu doroste?

Nehty rostou rychlostí 3,3 milimetru za měsíc. Nehty na nohou rostou pomaleji, obvykle se blíží polovině rychlosti nehtů na rukou. Nehty mohou zcela dorůst za 3 až 6 měsíců. Prsty na rukou nebo na nohou, které utrpěly zranění, která ovlivňují nehtové lůžko a matrici, rostou pomaleji než nehty nepostižené po dobu asi 3 měsíců.

Zdroj: Stržený nehet

Poradna

V naší poradně s názvem ONYCHOMYKÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rambousková Květuše.

tuto nemoc mám již 3 měsíce na třech nehtech ruky a předtím jsem ji měla na palci nohy asi 3 roky. Léčím se na kožním odd. lakem Loceryl ale stále se to rozšiřuje. Mám použít chytrou houbu? Dále mám na palci druhé nohy zarostlý nehet se zánětem. Již 3x řezáno na chirurgii a nelustupuje to a stále se tvoří granulace. Prosím o radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Léčba plísně nehtů je zdlouhavá. Dlouho trvá, než se plísně zbavíte a pak se musí čekat až vyroste zdravý a silný nehet, který roste pomalu. Celé je to tak na rok až dva. Loceryl je velmi účinný lak na nehty proti plísni, doporučuji vytrvat a nenahrazovat ho. Nejistotu v léčbě a případné neúspěchy s ní konzultujte se svým lékařem, protože on zná nejlépe váš zdravotní stav a může podle toho měnit formu a intenzitu léčby. Když by se ukázalo, že Loceryl u vás nestačí, tak ještě existují pilulky na plíseň, které se potýkají a ničí plíseň zevnitř.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Onychomykóza

Jak dlouho roste nehet po stržení nehtu

  • Nehty na rukou a nohou, stejně jako vlasy, se skládají z bílkovin a tuku a nejsou živou tkání.
  • Nehty narostou každý měsíc o 3 až 4 milimetry a pro svou kompletní obnovu vyžadují 3 až 6 měsíců. Nehty na nohou rostou poloviční rychlostí než nehty na rukou a vyžadují dvojnásobek času pro kompletní obnovu, tedy jeden rok v případě palce u nohy. Rychleji rostou nehty v létě a u mladých lidí.
  • Nehty jsou produkovány buňkami nehtové matrice, které jsou umístěny v bělavé oblasti ve tvaru měsíce (lunula) u kořene nehtu.
  • Pokud není matrice nehtu poškozena, nehet je obvykle schopen opětovného růstu.
  • Nehet je ochranou pro nehtové lůžko - velmi citlivou kůži na horní části prstu nebo palce nohy.
  • Vyvážená strava a dobrý celkový zdravotní stav pomáhají vytvářet silné nehty.

Zdroj: Stržený nehet

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klára.

Dobry den, mohu take poprosit o radu? Uz asi tyden sleduji, ze mi u obou palcu na noze cerna roh luzka, dnes jsem to nevydrzela a kuzi trochu odchlipla abych se tam podivala. Cele je to plne cehosi cerneho. Neni to pod nehtem ale v luzku a dira v nehtu, je mozne to castecne vyskrabnout. Vypada to ze mi sleze vely nehet. Na druhe noze bude totez. Nejdriv jsem doufala, ze to bude jen nejaka srazenina, boruvka, ale tohle je zvlastni. Poradite mi prosim jestli se nejedna o neco vazneho? Dekuji za odoved.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nebojte se, není to nic nebezpečného. Ani vám nesleze nehet. Před třemy a čtyřmi měsíci u vás došlo k poranění místa, kde vzniká nehet a vylilo se tam trochu krve, která se srazila a zčernala. Nyní místo odrůstá a postupně bude vytlačeno přirozeným růstem nehtu. Nehet na palci u nohy roste pomalu a bude to trvat měsíce, než stopy po úrazu zmizí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Domácí léčba

Dioctan hlinitý, který se používá v lékařství, především jako Burowův roztok a je vhodný právě k obkladům při léčbě kůže. Má adstringenční a antibakteriální účinky. Cena octanu hlinitého

Zdroj: Zarostlý nehet

Plísně na nohách fotky

Zdroj: Plíseň na nohou, nedílná součást každého léta

Domácí léčba, když sleze nehet

Domácí léčba pomůže zmírnit bolest, podporuje hojení a předchází infekci. V rámci domácí léčby můžete odstranit nehet, udržovat oblast suchou, aby se zabránilo infekci, a čekat na růst nového nehtu. Při domácí léčbě také bude nutné léčit infekci nebo stav kůže, který způsobil oddělený nehet.

  • Ostré hrany nehtu uhlaďte pilníčkem nebo zastřihněte. To pomůže zabránit zachycení nehtu a jeho dalšímu odtrhávání.
  • Odstřihněte odtrženou část nehtu a nebo nechte nehet na pokoji.
  • Zakryjte nehet náplastí nebo lepícím obvazem, dokud nehet dostatečně nevyroste, aby chránil prst.
  • Pokud odstřihnete uvolněný nehet, budete mít méně starostí s tím, aby se nehet nezachytil a znovu neutrhl.
  • Pokud necháte uvolněný nehet na místě, nakonec sám odpadne, když ho nový nehet podroste.
  • Pokud je nehet částečně přirostlý, tak pomocí nůžek odstraňte uvolněnou část nehtu.
  • Po zastřižení nehtu namočte prst nebo prst do studené vody na 20 minut.
  • Naneste tenkou vrstvu lékařské vazelíny a oblast překryjte nepřilnavým obvazem.

Aby se zabránilo infekci:

  • Namočte si nohu nebo ruku do roztoku 1 lžičky (5 g) kuchyňské soli rozpuštěné v 1 litru teplé vody po dobu 20 minut, 2 nebo 3krát denně v následujících 3 dnech po zranění. Osušte a znovu naneste vazelínu a přikryjte čerstvým lepicím obvazem nebo náplastí.
  • Udržujte nehtové lůžko suché, čisté a pokryté vazelínou a lepícím obvazem, dokud nehtové lůžko není pevné nebo nehet nedoroste. Kdykoli obvaz zvlhne, použijte nový lepicí obvaz.
  • Sledujte příznaky infekce, jako je zvyšující se teplo, zarudnutí, bolest, citlivost, otok nebo hnis.
  • Pokud máte umělé nehty, tak odstraňte umělý nehet, pokud se nehet pod ním odděluje od nehtového lůžka. Pokud jej necháte na místě, dlouhý umělý nehet může roztrhnout nehtové lůžko.

Zdroj: Když sleze nehet

Má tvar nehtů vliv na zarůstání?

Rozhodně ano. Zejména se jedná o takzvané „trapezoidní“ nebo „ovoidní“ tvar nehtu. Tyto odchylky tvaru mají značnou tendenci k zarůstání. Mají rodinný výskyt, forma dědičnosti není přesně známa. Ovoidní nehet se vyskytuje u pacientů s poruchami růstu, například akromegalie (porucha sekrece růstového hormonu). Jedinou spolehlivou léčbou této formy zarůstání nehtu je radikální excize obou nehtových valů s parciální matrixectomií a plastikou valu.

Zdroj: Zarostlý nehet

Stržený nehet léčba

Jaká je léčba strženého nebo odděleného nehtu?

Pokud je celý nehet oddělen od prstu, nelze jej opravit, znovu připojit nebo vyměnit.

Pokud dojde k jakémukoli poškození přilehlých tkání, nehtového lůžka, nehtové matrice nebo proximálního záhybu nehtu, které by mohlo způsobit zjizvení, měl by to posoudit lékař a případně opravit.

Pokud část nehtu stále přilne k nehtovému lůžku, může být ponechána nedotčená. Nepřilnavá část nehtu by měla být odstraněna. Měla by být přijata obvyklá místní opatření k prevenci infekce.

Rána by měla být kryta takzvaným mastným tylem, nebo alespoň čtvercem gázy, který se celý pokryje vrstvou mastného krému (například Framykoin). Takto se gáza nepřilepí a hojení není narušeno. Nehtové lůžko naštěstí brzy znecitliví a bolest nebude tak výrazná jako po samotném stržení.

Pokud nehtové lůžko a nehtová matrice nejsou poškozeny, nehet by měl normálně dorůst.

Zdroj: Stržený nehet

Jízda na kole

Jízda na kole je opravdu vhodnou rehabilitační technikou při léčbě artrózy.

Zdroj: Kde bolí artróza kyčle


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP