Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLESTI ŠLACH NA RUKOU A NOHOU

OBSAH

Léčba bolesti nohou u karcinomu prostaty

Léčba bolesti nohou, bude záviset na její příčině. Pokud je bolest nohou signálem začínající rakoviny prostaty, tak léčením rakoviny by měly bolesti nohou ustat. Na druhou stranu, pokud je bolest nohou způsobena metastázami rakoviny prostaty, tak může být pouze tlumena léky proti bolesti, nejčastěji opiáty.
 

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Diskuze

V diskuzi DETRALEX 60 TABLET CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katarína Knichalova.

léky mě předepsali na syndrom neklidných nohou...každy večer mam bolesti nohou a neustále mam potřebu s něma hýbat....zaspávám únavou a vyčerpáním. Bolesti mam v lytkovej oblasti....tak doufám že to zabere

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Detralex 60 tablet cena

Pálení nohou od ledvin

Pacienti s dlouhotrvající insuficiencí, zejména pacienti s dialýzou, často trpí na uremickou nebo i nefrogenní polyneuropatii. Nejčastějšími symptomy jsou noční křeče v lýtkách, symetrické poruchy senzibility nohou i motorický neklid nohou a pálení. Příčinou zde bývá poškození způsobené usazováním látek podobných moči.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Poradna

V naší poradně s názvem POLYNEUROPATIE DOLNÍ KONČETINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel VĚRA POSPÍŠILOVÁ.

nerozumím slovu POLY-NEUROPATIE, t.zn. že se týká rukou i nohou?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pojem polyneuropatie vychází z pojmenování dvou druhů periferní neuropatie.
Když periferní neuropatie postihne více nervů, hovoříme o polyneuropatii. Když periferní neuropatie zasahuje pouze jednu nervovou skupinu, hovoříme o mononeuropatii. Většina lidí trpí právě polyneuropatií, což je společný termín pro poškození zahrnující mnoho nervů současně. Polyneuropatie se může týkat rukou i nohou současně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Polyneuropatie dolní končetiny

Upozornění při bolesti nohou u mužů:

Bolesti nohou bez zjevné příčiny by neměly být u mužů ignorovány. Pokud se objeví bolest nohou bez zjevné příčiny anebo se taková bolest opakuje, tak by měl být tento stav vždy zcela vážně konzultován s lékařem a minimálně by mělo být provedeno preventivní vyšetření prostaty a krve.

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem CVIKY PO ZÁNĚT ŠLACH NA NÁRT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka p.

Po zánětu šlach na nártu mám stále bolesti. Může mi někdo poradit nějaké cviky? Trpím již měsíc.Děkuji Zdenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rekonvalescence po tomto onemocnění je na dlouhou dobu. Nejlepší způsob, jak se zbavit bolestí je postupné cvičení, protahování a speciální masáž. Sama to zvládnete jen s pevnou vůlí. Je lepší tyto procedury absolvovat se zkušeným fyzioterapeutem a nebo v rehabilitačním zařízení. Poraďte se se svým ortopedem, určitě vám doporučí nejlepší způsob rehabilitace. Pro představu přikládám odkaz na video, kde jsou znázorněny rehabilitační techniky: youtu.be/eaJXJa3ZR4A
Video je v anglickém jazyce, ale je z něho dobře patrné, jak provádět jednotlivé rehabilitační úkony.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cviky po zánět šlach na nárt

Komplikace

Pro většinu lidí s dyshidrózou jsou vodnaté puchýřky jen svědivá nepříjemnost. U jiných může bolest a svědění omezovat používání rukou nebo nohou. Intenzivní škrábání může zvýšit riziko rozvoje bakteriální infekce v postižené kůži.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem MALÉ NEHTY NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Jánský.

Dobrý večer můj syn 15 let má malé hehty jak na rukou i nohou co je to za příčinu a jak srovnat jeho vývinu děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když má někdo od narození malé nehty, tak je to nadosmrti. Je potřeba si na to zvyknout. Některé věci půjdou s těmito prsty vykonat hůře. Rovněž je u těchto prstů zvýšená zranitelnost, protože nehet nechrání konce prstů. U dětí s malými nehty je důležité zamezit okusování nehtů. Lidé s malými nebo krátkými nehty mívají analytické schopnosti a bývají perfekcionisté. Tito lidé mívají schopnost vizualizovat, artikulovat, vnímat nebo vyřešit složité i nekomplikované problémy s tím, že jejich rozhodnutí jsou rozumná s ohledem na dostupné informace. Mezi dovednosti lidí s malými nehty často patří schopnost uplatnit logické myšlení při řešení složitých problémů. Perfekcionisté neodolatelně a neustále prahnou po nedosažitelných cílech a míra jejich sebevědomí závisí na produktivitě a úspěchu. Tlačí sami sebe k dosažení nereálného cíle, což nevyhnutelně vede ke zklamání. Perfekcionisté bývají velmi sebekritičtí, když se jim nepodaří splnit své standardy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Malé nehty nemoc

Ne každá bolest nohou znamená rakovinu porstaty

Bolest nohou může být způsobena mnoha různými příčinami, například namožením svalstva dolních končetin anebo žilními problémy, typicky křečovými žílami. Obvykle o souvislosti karcinomu prostaty a bolesti nohou lidé nevědí. Průzkum ale prokázal, že až 40% nemocných mužů s karcinomem prostaty má bolest v noze.

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Diskuze

V diskuzi VNITŘNÍ PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanča.

S politováním musím konstatovat, že vnitřní pásový opar, který mě postihl, nepoznal nikdo na pohotovosti, kterou jsem navštívila v bolestech tři dny po sobě. Ačkoliv jsem si "stěžovala" na velké bolesti od oblasti levého bedra směrem do pupku, citlivost kůže v celé šířce s pocitem pálivé až řezavé bolesti....prostě na kůži není nic viditelného! Až potřech dnech diagnostikoval obvodní lékař pásový opar vnitřní. Na kůži se mi vytvořil po třech dnech pouze flíček velikosti koruny, červený, ale za to velmi bolestivý a z něho bolest vyzařovala po celé délce výše popsané oblasti.Lékař nasadil Herpesin tbl a hlavně léky proti urputné bolesti Novalgin, Panadol extra a Milgama injekce. Nemoc trvá téměř měsíc a stále přetrvávají bolesti / již při analgetické léčbě/ jsou únosnější. Kbyby nemoc byla objevena včasněji, možná bych tolik netrpěla.Hlavně jsem byla vyšetřena na úplně něco jiného a odlišného.
Jak asi tato zrádná nemoc s bolestmi bude trvat dlouho?Lze již nyní chodit do sauny, vířivky nebo bazénu?Nebo je nutné více odpočívat?
Hanča

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hanča.

Když více s tou rukou pracuji tak večer mám větší bolesti,asi to chce klid.

Zdroj: diskuze Vnitřní pásový opar

Příčiny a diferenciální diagnóza

Je známo okolo 200 různých příčin nebo spouštěčů polyneuropatie, avšak téměř u jedné třetiny nemocných se důvody polyneuropatie nedají s naprostou jistotou objasnit nikdy.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Poradna

V naší poradně s názvem MUCHNIČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Glosová.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak se pozná že mám s tímto druhem hmyzu problémy ve svém těle?. Po těle mám asi 6 strupů ale mám fotografii a jasně vidím nožičky a tělo. Po nocích mi otečou prsty na nohou, prsty na rukou mám kompletně červené. Po blížím zkoumání jsem zjistila že po nohou mám jakési puchýřky ve stejném tvaru a když je po stranách zmáčknu tak tak se mi zdá že vidím nějakého brouka. Ještě jedna věc již párkrát se mi stalo že jsem cítila jak na mně něco leze, ale nelezlo. Předchází tomu silné brnění rukou a nohou. Může toto způsobit muchnička?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Muchnička je malá muška, která létá v létě. Teď v zimě se volně nevyskytuje. Vaše problémy můžou způsobovat blechy nebo štěnice. Pro přesné určení je třeba hmyz lépe prozkoumat lupou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Muchnička

Obrázky

Zde můžete vidět důsledky diabetické neuropatie.

Zdroj: Cukrovka a bolesti nohou

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKANI ŽILEK NEBO CÉV NA RUKOU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Od určite doby mi praskaji asi žilky na rukou. Krev se mi rozlije pod kůží. Trvá dobu než to zmizí. Je mi 62, beru antidepresiva, obcas leky od bolesti a Metypred 1/2 mg ob den na artritidu. Krev mam vyšetřenou. Dekuji za laskavou odpověď, co na to užívat. Jiřina
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste volně prodejný Ascorutin. Ten zesiluje žilní stěnu a omezuje prosakování krve z vlásečnic. Rovněž i pravidelný intenzívní pohyb, při kterém se spotíte a zadýcháte, posílí vaše cévy a ty pak nebudou tolik propouštět krev do podkoží.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Modre skvrny na tele

Zánět šlach na noze

Při zánětu šlach na spodní části chodidla je bolestivý vějíř šlach, který odstupuje od patní kosti a upíná se na spodní stranu prstů. Příznaky nemoci jsou různorodé. Mohou začínat bolestí připomínající potíže s Achillovou šlachou až po bolestivost klenby, již cítíte při každém došlapu. Tento druh onemocnění velmi často postihuje běžce i ostatní sportovce. Běžný je také u amatérských sportovců, kteří mají špatnou techniku a nevhodně zatěžují chodidlo. Zánět šlach se často objevuje po promrznutí chodidla nebo při delším užívání nevhodné obuvi. Nemusí postihnout pouze chodidlo, ale také kotníky, lýtko, koleno, kyčle nebo pohybový aparát horních končetin. Zásadním předpokladem pro úspěšnou léčbu je včasná a přesná diagnostika.

Zdroj: Zánět šlach

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI NOHOU A YERSINIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala.

Dobrý den byla mi před časem zjištěna recivida yerinie a niní mám velké bolesti nohou a které jsou jako by stuhlé až to i jekoby pálí běžné analgetika nezabírají zkoušela jsem již i nimesil a revmatolog jen doporučil probiotika ale bolesti se stále zhoršují neměl by pro mě někdo nějakou radu co s tím v případě nějaký kontakt. Děkuji Michala

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Doporučuji zajít na neurologii a nechat si tam nohy vyšetřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolesti nohou a yersinie

Prevence

Protože příčina dyshidrózy je obecně neznámá, neexistuje žádný osvědčený způsob, jak tomuto stavu zabránit. Můžete pomoci předejít vzniku vodnatých puchýřků tím, že budete zvládat stres a vyvarujete se vystavení kovovým solím, jako je kobalt a nikl.

Zde jsou uvedeny některé správné postupy péče o pokožku, které mohou také pomoci chránit pokožku:

  • Používejte jemné čisticí prostředky a vlažnou vodu k mytí rukou a osušení rukou;
  • Pravidelně pokožku zvlhčujte;
  • Používejte ochranné rukavice.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na nohou

Diskuze

V diskuzi BOLESTI ZAD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivetka.

dobry den mam vlekle potize ze zadi pocinajici osteofytu lehke snizeni plotenek byla jsem odeslana k neurologovi a ten mi odblokoval zebra take mam paleni v oblasti zad neustale me boli v oblasti levehozebra vyloucili plc embol i infarkt brneni rukou a nohou prosim o radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Staňa.

Již 10 let mám úporné bolesti zad a kloubů. Až doteď. Na radu ortopeda jsem začal užívat kmenové buňky. Od 2. měsíce se cítím jako znovuzrozený a dokonce jsem začal sportovat. Kmenové buńky jsem objednal na webu www.zdravi-energie.cz a změnily mou kvalitu života. Doufám, že to pomůže. Staňa

Zdroj: diskuze Bolesti zad

Další příčiny pálení rukou a nohou

Jen vzácně se objevují polyneuropatie po lécích (chemoterapeutika, cytostatika) nebo po otravách (thalium v jedu proti potkanům, olovo, arsen), nebo také při nedostatku vitamínu B, nebo v rámci nádorových onemocnění.

Dědičné polyneuropatie, to znamená vrozená onemocnění, jsou vzácné a budou proto vyjmenovány jen krátce.

Familiární amyloidová neuropatie se dědí autozomálně dominantní dědičností a dochází při ní k usazení amyloidu do nejrozličnějších tkání. Vedle ledvin, plic a srdce mohou být postiženy i nervy. Symptomy jsou: syndrom karpálního tunelu, poruchy senzibility a ochrnutí svalstva. Terapie onemocnění dosud neexistuje.

V dědičné motoricko-senzibilní neuropatii se rozlišuje sedm typů.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Diskuze

V diskuzi BOLESTI RUKOU A ZÁPĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den,
já sem také trpěla bolestí v pravém zápěstí, že jsem nakonec neudržela ani hrnek..a nakonec jsem to měla od krční páteře..

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolesti rukou a zápěstí

Mravenčení nohou z cukrovky

Získané polyneuropatie jsou častější než vrozené. Nejdůležitějšími příčinami jsou přitom diabetické, alkoholově-toxické i uremické polyneuropatie. Při diabetické polyneuropatii dochází k poškození nervů – pravděpodobně následkem chorobných změn malých cév, které je zásobují (čili následkem takzvané mikroangiopatie), – jakož i k poruše látkové výměny sorbitolu. Objevuje se zejména v nohou a chodidlech, projevuje se poruchami senzibility, mravenčením nebo pocitem „dřevěných“ nohou, pálením, křečemi v lýtkách a slabostí svalů. Autonomní polyneuropatie (spoluúčast vegetativního nervového systému) se projevuje poruchami srdečního rytmu, poruchami regulace krevního tlaku spojenými se závratěmi a nevolností, poruchami vyprazdňování žaludku, poškozením střevní peristaltiky průjmem nebo zácpou, poruchami vyprazdňování měchýře a impotencí.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Příčiny mravenčení a necitlivosti rukou

  • Přesezení – tlak na nerv
  • Dlouhý spánek – přeležení
  • Chlad
  • Krční spondylóza (deformace krční páteře) – postiženy pouze horní končetiny, další možné příznaky: ztuhlost krku, závratě, pocit na omdlení u starších lidí při otočení hlavy nebo pohledu vzhůru
  • Syndrom karpálního tunelu – postiženy pouze ruce, symptomy jsou horší v noci, další možné příznaky: bolesti vystřelující ze zápěstí nahoru do paže, slabost v rukou a prstech
  • Mozková mrtvice – příznaky: trvalé znecitlivění nebo brnění v některé části těla, zastřené vidění, zmatenost, potíže při mluvení, neschopnost pohnout pažemi či nohami, mdloby, závratě
  • Přechodný záchvat ischemické choroby (místního nedokrvení tkáně)spojený se zúžením krční tepny, kdy se dočasně omezí přísun krve do mozku. Příznaky: přechodné znecitlivění nebo brnění v některé části těla, zastřené vidění, zmatenost, potíže při mluvení, neschopnost pohnout pažemi či nohami, mdloby, závratě
  • Příznaky Raynaudova syndromu: znecitlivělé nebo zmodralé prsty na rukou a na nohou, když se obnoví citlivost, zčervenají a začnou bolet

Zdroj: Mravenčení a necitlivost rukou

Bolest nohou a alkohol

Toxická polyneuropatie u alkoholiků vede chybnou výživou a nedostatkem vitamínů k poškození takzvaného předního rohu míchy a následně k symetrickému modelu zachvácení. Symptomy jsou: výpadek reflexů, atrofie svalů nebo úbytek svalů, především svalstva lýtek, jakož i snížení vnímání a tlaková bolest lýtek. Diagnóza je potvrzena důkazem o alkoholismu i jinými orgánovými poškozeními. V pokročilém stadiu může být zredukována rychlost nervové vodivosti. V EMG (elektromyografie) lze rozeznat patologické změny.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Zánět šlach na zápěstí

Příčina těchto potíží nebývá ve šlachách samotných, ale ve svalovém bříšku příslušných svalů, které obsahují trigger body (spoušťové body). Tyto body jsou pak zdrojem tzv. přenesených bolestí, vedou k výraznému zkrácení svalových vláken procházejících bodem a tím pak vzniká silný tah na úponech svalu (šlaše). Bohužel z tohoto pohledu se k terapii přistupuje málokde a je tendence stav řešit obstřiky kortikoidy do místa bolesti, ke šlachám atd. nebo provádět operační korekce. Rázová vlna je moderní fenomén, efektivita jak u koho. Zánět šlach je příliš obecný problém. Může jít i o lokálně postiženou šlachu, úraz úderem, větší fyzickou námahu, dále o přenesený problém, kde je přetíženo svalstvo předloktí (těch je tam mnoho) – zde většinou třeba i menší námahou, ale opakovaně, tedy dlouhodobější zátěž jen některé svalové skupiny.

Zdroj: Zánět šlach

Zánět šlach na nártu

Zánět šlach na nártu se projevuje velkou bolestivostí při nášlapu a otokem. Vyžaduje 2–3 týdny v klidu a chůzi pouze o berlích bez nášlapu. Výbornou terapií je i použití infralampy na postižené místo a aplikaci Fastumgelu.

Zdroj: Zánět šlach

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie je nezánětlivé poškození funkce a struktury periferních nervů vlivem dlouhodobě zvýšené glykémie (hyperglykémie) při diabetu. Mohou být poškozeny jak nervy motorické, senzitivní, tak i vegetativní. Jde o nejčastější chronickou komplikaci diabetu, projevující se dle typu postižených nervů bolestí, sníženou citlivostí (nejčastěji dolních končetin) až problémy s trávicím a močovým ústrojím, cévami a srdcem, dolních končetin.

Zdroj: Cukrovka a bolesti nohou


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP