Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLESTI UCHA BABSKÉ RADY

OBSAH

Příčiny bolesti uší

  • Infekce vnějšího zvukovodu
  • Barotrauma
  • Blokáda ušním mazem
  • Zánět středního ucha
  • Nachlazení

Zdroj: Babské rady na bolest uší

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI UCHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý večer, syna začalo bolet ouško a tak jsme na nic nečekali a vyrazili jsme v 8 večer na pohotovost. Doktor nám řekl, že nemá zánět středního ucha, ale že mu tam prosakuje rýma, proto to ouško bolí. Dle zprávy: růžový, kontur setřelých, bez refl. a vyklenutí, hltan klidný - otitis media catarrhalis 1. dx
Dostali jsme domů kapičky otobacid, které dle slov sestry máme uchovávat v lednici a kapat 3x denně plus paralen, i když ouško bolet nebude a teplotu také mít nebude a vydržet alespoň 3 dny. Nabrat více, neuvedla kolik kapiček, že prý stejně hodně vyteče. Učinila jsem tak dvakrát než jsem ráno si vezvedla v lékárně nové kapičky, kde jsem se dozvěděla, že do ucha studené přijít nesmí, že může vyvolat zvracení. A pouze 3 kapky. Proto bych se chtěla zeptat, zda jsem studený a velkým množstvím mohla synovi 2,5 roku ublížit? A máme zajít na nějaké ušní vyšetření, když ho už druhý den ouško nebolelo. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Asi to bylo pro vašeho syna trochu nepříjemné, ale neublížilo mu to. Kapejte jen tři kapičky a dále postupujte, jak vám určil lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolesti ucha

Zánět středního ucha

Zánět středního ucha neboli otitida je jednou z nejčastějších dětských nemocí. Projevuje se bolestí ucha, teplotou až horečkou a obvykle vede k návštěvě pohotovosti (neboť propuká nejčastěji v noci a jeho průběh je velmi rychlý). Pro pochopení vzniku zánětu středního ucha a důvodu, proč je jeho výskyt výrazně vyšší u dětí než u dospělých, je vhodné seznámit se zevrubně se stavbou ucha.

Zdroj: Babské rady na bolest uší

Poradna

V naší poradně s názvem SILNĚ BOLESTI V JEMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Ahoj bolí mě v krku už asi tejden možná že díl SOU to silně bolesti při polikani vistreluje bolest do ucha a cítím v rku knedlík bojím se aby to nebyla rakovina. Jaký bolesti v rku má rakovina teploty nemám a ani nechraptim

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Máte normální zánět nosohltanu. Rakovina to není. Buďto s tím zajděte na oddělení ORL a nebo zkuste aplikovat sprej nebo kloktadlo Jox. Do dvou dnů by měl zánět začít ustupovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Silně bolesti v jemu

Babské rady na zánět středního ucha

Při zánětu středního ucha použijte šťávu z netřesku. Postup je následující: utrhne se šťavnatý lísteček netřesku a šťáva se přímo vymačká do ucha. Výborný je i octan hlinitý. Na zánět středního ucha babské rady dále doporučují třeba stroužek česneku (tedy všestranný přírodní zázrak s antibiotickými účinky), který velmi dobře dezinfikuje.

Zdroj: Zánět středního ucha

Poradna

V naší poradně s názvem ZALEHLÉ UCHO SLAÉ SLYŠENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naďa Vaněčková.

Prosím o radu - večer jsem měla zalehlé pravé ucho,z ničeho nic, rýmu nemám a nic podobného.V noci jsem se vzbudila a na ucho jsem neslyšla. Mám se plašit a jet na pohotovost-bohužel je sobota- aby neřekli,že s každou drobností/říká se to jinak/ tam lidi lezou. Nebo mám počkat,že to odezní samo? Děkuji N.V.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Možná u vás došlo ke zduření nosní mandle, která blokuje eustachovu trubici, čímž může docházet k pocitu zalehlého ucha. Toto může samo odeznít, ale také nemusí. Na pohotovost s tím nemusíte, pokud pocit zalehlého ucha není navíc spojen s bolestí. Bude stačit, když se příští týden zastavíte v ordinaci ORL.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zalehlé ucho slaé slyšení

Jak si sám vyléčit zánět středního ucha?

Při bolesti ucha může ke zmírnění zánětu pomoci přikládání studených obkladů za ucho, odtékání sekretu ze středouší Eustachovou trubicí vypomůžeme zvýšenou polohou hlavy při spaní. Babský recept – vkládání stroužku česneku do ucha – není odborníky příliš doporučován (účinky česneku nejspíš neproniknou za bubínek, hrozí komplikace s vyndáváním stroužku, případně poleptání zvukovodu).

Zdroj: Babské rady na bolest uší

Diskuze

V diskuzi CENA PEROXIDU DO UCHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarosloav.

Potřebuji znat cenu Peroxidu do ucha na čištění. A to včetně DPH. Popřípadě zaslaní i poštovné a balné. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav.

Potřebuji jednoduchou odpověd na jednoduchou odpověd a počítač po mě chce ůplné nesmysly,které nesouvisí s dotazem. a to mě už nebaví.

Zdroj: diskuze Cena peroxidu do ucha

Babské rady na bolest ucha

Na prudkou bolest v uchu použijte malý smotek vaty, který pokapete francovkou a vložíte do ucha. Přikryjte kouskem suché vaty a převažte šátkem. Na začínající zánět středního ucha můžete použít kousek čerstvé cibule zabalené do plátýnka a přiložené k uchu, nebo stroužek česneku vložený do ucha. Pozor ale na prasklý bubínek. Návštěva odborného lékaře je vždy lepší!

Zdroj: Co na bolest uší

Poradna

V naší poradně s názvem OČNÍ LÉK MAXITROL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivan Lettovský.

Byl jsem v nemocnici na ušním s bolestí ucha. Lékař mi napsal recept a poslal mi jej na mobil. V nem. lékárně mi vydali oční kapky Maxitrol. Je to správné ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Toto je běžná praxe, kdy se používají oční kapky i do ucha. Maxitrol je složené léčivo s rychlým účinkem proti zánětu díky dvěma složkám antibiotika a kortikoidy. Antibiotika léčí příčinu zánětu a kortikoidy tlumí průběh infekce. Postupujte podle návodu, který vám napsal lékárník na krabičku a užívejte si výhod tohoto skvělého léku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oční lék Maxitrol

Upozornění

Pokud se spolu s bolestí objeví i nevolnost, horečka a také začne z ucha vytékat hnis, pokusme se lékaře vyhledat co nejrychleji. V tomto případě domácí způsoby léčby mohou při troše neobratnosti později vyvolat další problémy. Zmírněním některých příznaků oddálíme léčbu skutečných příčin, které se stejně nejpravděpodobněji nevyhneme.

Zdroj: Babské rady na bolest uší

Diskuze

V diskuzi CEVNI VYDUT U UCHA NA LEVE STRANE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel NADA.

mam vydut asi 14 let nebolelo to zjistovali lekari ale na nic neprisli ale ted po letech me to boli pry to je pruchodne ale bolesti se dostavuji casteji nevim co stim dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cevni vydut u ucha na leve strane

Bolest ucha z větru

Na bolest ucha z větru pomůže teplý zábal, při delší bolesti je nutné navštívit ORL, protože to může být zánět středního ucha nebo zánět zvukovodu.

Zdroj: Bolest ucha

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT UCHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

Zánět ucha jsme u naší Verunky vyléčili cucáním Bactoralu. Poradila nám ho jedna maminka ve školce. Její malé Bactoral taky pomohl.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stázka.

Zbavit se zánětu ucha = cucat Bactoral. Je to jednoduchá rovnice.

Zdroj: diskuze Zánět ucha

Bolest uší

Bolest uší může být trvalá nebo s měnící se intenzitou. Je možné její zhoršování v určitých situacích, při konkrétních polohách hlavy, pohybech nebo při tahu za boltec. Bolest může být provázena svěděním či výtokem z ucha. Objevuje se též zalehnutí, snížení sluchu, v některých případech též horečka. Ušní výtok mívá různé podoby, z ucha může vytékat krvavá, hnisavá či čirá tekutina.

Zdroj: Babské rady na bolest uší

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT UCHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rita.

Dovoluji si všem doporučit Bactoral. Byla jsem mile překvapená, jak díky němu a bez antibiotik, naše malá zdolala zánět ucha. Kdybych to neviděla, asi neuvěřím.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět ucha

Vitamín E

Při bolestivé menstruaci je dobré užít vitamin E 200 IU dvakrát nebo 400 IU jednou denně. Začíná se 2 dny před menstruací a pokračuje se v prvních 3 dnech krvácení.

Zdroj: Babské rady na menstruační bolesti

Diskuze

V diskuzi ZÁNT UCHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ála.

Nevím, jestli by se dal tento balzám použít na zánět ucha u čtyřletého dítěte. Nám moc pomohl Bactoral. Koupili jsme ho na radu lékařky. Teď už malýho ucho nebolí.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánt ucha

Jak na bolest ucha u dospělých

Bolest ucha může mít mnoho příčin, tudíž se liší i léčba. Zánět se léčí nejčastěji antibiotiky. K tlumení případné bolesti lékaři doporučují i teplé obklady. Pokud je ucho poraněno, pomohou naopak obklady studené.

Zdroj: Bolest ucha

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT UCHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sisi.

Bolest ucha jsem vyléčila díky radě lékárnice bez antibiotik. Doporučila mi Bactoral a ten skvěle zabral. Zkuste a uvidíte sami.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět ucha

Zánět zevního zvukovodu

Při zánětu zevního zvukovodu je postižena pokožka této části ucha. Nejčastěji jde o následek útoku bakterií, ke kterému obvykle dochází v létě po koupání. U pacientů se objevuje svědění, bolest ucha, později výtok z ucha, někdy spojený se zhoršením sluchu. Pokud jde o léčbu, měla by se vždy řídit zejména pokyny lékaře. Pokud chcete zmírnit bolest, můžete vyzkoušet přiložení obkladu přes ucho. Při zánětu zvukovodu jsou vhodné teplé obklady, při středoušní infekci naopak vsaďte na účinky chladu, který brání rychlému postupu zánětu a tlumí bolest. Rozhodně nezkoušejte žádné čištění ucha či jeho proplachování. Samozřejmě existují i volně prodejné léky či přírodní prostředky, ale ty slouží spíše k podpoření již zahájené odborné péče.

Zdroj: Babské rady na bolest uší

Ledování

Led aplikujte přímo na bolavé místo po dobu 10–20 minut třikrát denně, čímž pomůžete snížit otok. Jako alternativu můžete použít zmrazený studený obklad nebo sáček mražené zeleniny (hrášek a podobně).

Zdroj: Bolesti kolene babské rady

Menstruační křeče

Menstruační křeče jsou ostré bolesti v podbřišku a v zádech, vystřelující někdy do nohou, mohou být provázené i nevolností, průjmem a únavou. Ve spojitosti s menstruačními křečemi se může vyskytovat velmi silné menstruační krvácení, vynechávání nebo nepravidelnost menstruace.

Zdroj: Babské rady na menstruační bolesti

Glukosamin a chondroitin sulfát

Na obnovu funkcí kloubů vystavených tření a k obnově tkání a kostí mohou pomoci vhodné vitamíny a přípravky jako Glukosamin, MSM a Chondroitin.

Zdroj: Bolesti kolene babské rady

Příznaky zánětu středního ucha

Akutní forma zánětu středního ucha

Akutní zánět středního ucha propuká obvykle v době onemocnění pacienta infekcí horních cest dýchacích (virového původu – rýma, chřipka), nejčastěji v noci (poloha vleže napomáhá přesunu infekce Eustachovou trubicí do středního ucha). Pro příznaky je typický rychlý a náhlý nástup (bolest ucha, výtok z ucha, horečka, zvracení, průjem). Zánět bývá obvykle oboustranný, avšak stupeň zánětu se může v jednotlivých uších lišit (nezřídka se stává, že jednu noc navštíví pacient pohotovost s jedním uchem a další noc s druhým). Pacienti popisují pocit zalehlého ucha, později pulsující bolest v uchu. Malé děti se projevují bolestným křikem a sahají si na ucho. Bolest roste. Někdy dojde ke spontánnímu prasknutí bubínku ještě před návštěvou lékaře, jindy bubínek propíchne lékař. Perforací bubínku nastane takřka okamžitá úleva od bolesti.

Chronická forma zánětu středního ucha

Chronická forma se od akutní liší nepřítomností horeček a teplot, nebývá bolestivá. Projevuje se pálením či svěděním v uchu, pacienti pociťují zalehlé ucho, praskání a tlak v uchu, šumění, zesílené vnímání vlastního hlasu. Dětští pacienti s chronickou formou zánětu středního ucha bývají často chybně označované jako nepozorné, neposlušné, což je však zapříčiněné jejich nedoslýchavostí, kterou chronický zánět způsobuje. Může se vyskytovat různý druh sekretu.

Zdroj: Babské rady na bolest uší

Slivovice na bolest ucha

Z babských rad můžete zkusit na bolest ucha použít smotek vaty namočený ve slivovici, který vložíte do ucha, převážete šátkem a pěkně to zaspíte. Dle zkušeností tato metoda vždy to pomůže.

Zdroj: Bolest ucha


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP