Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLESTIVÉ BOLÁKY NA JAZYKU

OBSAH

Kdy se může udělat puchýř na jazyku

Existují různé formy puchýřů a každá z nich se objeví z jiného důvodu. Patří sem: puchýřky na jazyku při horečce; opary; afty; slintavka, která se projevuje puchýři na jazyku; kvasinková infekce; avitaminóza; alergie; nedostatek vitamínu B, poranění jazyka, kousnutí se do jazyka.

Zdroj: Puchýře na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTIVÉ BOLÁKY NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Dobry den, jsem 7.den po operaci - odstraneni obou krcnich mandli. Od druheho dne od operace jazyk zacal natekat a zacly se objevovat afty. Dostavala jsem pravidelne v nemocnoci kapacky od bolesti,ted jiz jen talvosilen.
Jazyk urputne boli, je bily a afty jsou hlavne vepredu. Uzivam bekomplex,tantum verde, borax, i homeopatika,piju salvejovy a hermankovy caj. Mista po mandlich uz ani neboli, zato ten jazyk velmi. Bolest vystreluje do usi. Jist se temer neda. Uz zacinam byt zoufala.
Existuje neco co by mi ucinne pomohlo nebo musim jen vytrvat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kontaktujte svého ošetřujícího lékaře, který dozoroval extrakci mandlí. Může jít o pouhou avitaminózu, ale i o nastupující infekci. Správné určení vyžaduje vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolestivé boláky na jazyku

Co s tím dělat

Výskyt puchýřů na jazyku trvá zhruba jeden týden a pak zmizí. Není zapotřebí žádné léčby. Pokud puchýře do týdne nezmizí anebo se výskyt puchýřů na jazyku opakuje, je nutné navštívit lékaře, který zjistí příčinu a zajistí případnou léčbu.

Fotografie puchýřů na jazyku.

Zdroj: Puchýře na jazyku

Diskuze

V diskuzi RÝHY NA JAZYKU, BOLÁKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý den,
synovi se opakovaně tvoří na jazyku různé boláky, eroze a vředy.
Byl i na chirurgickém zákroku, ale nějak nic nepomáhá. Tak nejí a
jen vyplachuje, cumlá léčivé bonbony a různé spreje a masti používá,
ovšem bez výsledku...

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jura.

Dobrý den.vyzkoušej arnikovou tinkturu já ji použil na opary afty a už se neobjevily. Namočit pouze vatu a přiložit ono to sice štípe, ale má to svůj účinek. Ještě jedna připomínka arnikovou tinkturu vyzkoušet někde jinde třeba na ruce jestli na ni není alergie.

Zdroj: diskuze Rýhy na jazyku, boláky

Boláky na jazyku

Boláky na jazyku mohou být projevem stomatitidy. Stomatitida je zánět sliznice dutiny ústní. Může se projevovat zarudnutím a zduřením sliznice, bolestivostí, tvorbou puchýřků, aft, vředů a boláků. Příčinou stomatitid jsou nejčastěji infekce virového původu, případně bakterie, popálení, mechanické poškození sliznice. U lidí je nejčastějším typem takzvaná herpetická aftózní stomatitida neboli herpetická gingivostomatitida, způsobená lidským herpesvirem HSV-1. Projevuje se tvorbou bolestivých aft o velikosti do 0,5 cm na dásních, jazyku a lícních částech sliznice ústní dutiny. U nemocných jedinců se může objevit horečka, nechutenství, nadměrné slinění.

Zdroj: Zvětšené papily na jazyku

Diskuze

V diskuzi ČERVENÝ A CITLIVÝ JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Kryštofová.

Mám na špičce jazyku po obvodě prasklny a v nich hnisavé bílé flíčky. Velmi bolestivé ! Co tento stav signalizuje ? Díky za odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červený a citlivý jazyk

Hnisavé boláky ve vlasech

Příčiny

Hnisavými boláky ve vlasech mohou být nežity (furunkly), ty jsou bakteriálního původu. Opět se jedná o různé bulky různé velikosti a hnisavé boláky jak ve vlasech, tak i jinde na těle.

Léčba

Léčba probíhá jednoduše odstraněním hnisu, poté následuje dezinfikování a překrytí sterilními obvazy.

Zdroj: Boláky ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÉ SKVRNY NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta páleníková.

Dobrý den.Prosím dcera 30let ma čas od času bolestivé skvrny na jazyku,bílý povlak.Nyní je gravidní.
Nevíme co s tím.Zda nechat udělat stěr,odebrat krev a na co?
Prosím o radu.
Děkuji
páleníková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je-li vaše dcera gravidní, tak nejlepší řešení bude požádat o pomoc gynekologa v rámci těhotenských prohlídek. Nejspíše se bude jednat o candidu albicans, která se léčí speciálním ústním roztokem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bílé skvrny na jazyku

Lupus a vřed v nose

Vředy v ústech a nose jsou jedním z nejčastějších příznaků lupusu (autoimunitní onemocnění). Bolestivé vředy jsou často jedinečným a charakteristickým příznakem lupusu. Tyto léze se často rozvíjejí na stranách a uvnitř nosu.

Zdroj: Boláky v nose

Bradavice na jazyku

Bradavice na jazyku jsou ojedinělým případem. Pokud se již na jazyku vytvoří, tak se odstraňují excizí, tedy vyříznutím.

Zdroj: Zvětšené papily na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem VAROVNÉ PŘÍZNAKY RAKOVINY JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala.

zdravim,prosim o radu,mam na jazyku puchyrky a bolaky uplne vsude i pod jazykem,nemuzu mluvit ani moc jist a pit,nic mi nezabira stale to boli, muze to byt rakovina?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rakovina ze začátku nazasahuje celý jazyk. Určitě to bude jen nějaká infekce a nebo alergická reakce. Blíže se k tomu může vyjádřit zubní lékař do jehož působnosti patří nemoci jazyka. Dohodněte si prohlídku na zubním.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosim o radu

Mokvavé boláky ve vlasech

Příčiny

Mokvavé boláky mohou signalizovat podezření na ateromy. Tyto útvary mohou mít hned několik centimetrů, dokonce na postiženém místě mohou vypadnout i vlasy (po zhojení dorostou). Tyto hnisavé mokvavé boláky ve vlasech jsou vlastně kožními cystami, které vznikají v důsledku ucpání mazových žláz.

Léčba

Léčba je radikálnější. Aterom se nemusí odstranit chirurgicky.

Zdroj: Boláky ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem OPARY NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aneta.

Zdravím, mám takovéhle opary na jazyku až 5 dní a každým dnem je to horší a horší... Nemůžu jíst, mluvít ani pít, šla jsem do nemocnice a doktorka mi předepsala prášky, ale osobně myslím, že mají opačný účinek... Prosím co s tím mám dělat??? Opravdu nejsem schopna jíst a pít už jen trošičku.A k tomu se mi dneska objevili takové bouličky v dásni.... nebo né bouličky, prostě se mi nafoukla dáseň úplně vzadu a příšerně mě to bolí. Pomoc prosím!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Aneto, zřejmě máš na jazyku aftózní vředy, které jsou velmi bolestivé. Je potřeba jíst řídkou stravu zejména vývary a kaše. Někdy to způsobí například rajčata nebo exotické ovoce, takže to teď vyřadit. Zahojení bývá max do 10 dnů. Pomůže natírání vředů roztokem Herbadent a klokaní stopanginu. Proti bolesti a otoku pomůže kostka ledu přiložená na bolavé místo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Opary na jazyku

Boláky v nose – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět vřídky v nose, herpes v nose, folikulitu v nose, vředy v nose, strupy v nose, polypy v nose.

Zdroj: Boláky v nose

Diskuze

V diskuzi CHOROBY PODLE JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena .

Dobrý den, prosím Vás, poslední dobou (asi pře 1 měsíc) mám neustálé problémy na špičce svého jazyku - často se mi dělají bolestivé hluboké prasklinky nebo malinkaté bílé tvrdé krupičky. Co proti tomu mám dělat, čeho se mám vyvarovat nebo kde může být problémem?

děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Choroby podle jazyka

Fotografie vředů na jazyku

Zde můžete vidět, jak vypadají vředy na jazyku.

Zdroj: Vředy na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem BOLÁKY V NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislac.

Mužu nahradit místo framykoinu mastičku Fucicort? na boláky v nose?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotickou mast Framykoin lze nahradit mastí Bactroban nebo Fucidin. Mast Fucicort obsahuje krom antibiotik také kortikosteroid a ten může mít výrazné nežádoucí účinky. Fucicort by něměl být bez předchozí porady s lékařem vůbec používán.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Puchýřky vzadu na jazyku

Pupínky na jazyku jsou většinou malé velikosti. Mohou se objevovat téměř po celém jazyku, často zasahují špičku jazyka nebo kořen jazyka, jsou buď bílé, nebo červené, mezi nimi může být povlak. V některých případech může mít postižený i teplotu. Pupínky mohou být bolestivé nebo naopak nebolestivé.

Příčiny:

  • afty;
  • podráždění papily jazyka – například příliš kořeněným jídlem;
  • rakovina jazyka – objevuje se však spíše u lidí nad 50 let;
  • únava a vyčerpání.

Ve většině případů zmizí pupínky na jazyku do 5 dní samy od sebe. Pokud nezmizí asi po 14 dnech, tak byste měli navštívit lékaře. Lékař najde příčinu pupínků a zároveň stanoví správnou léčbu.

Zdroj: Zvětšené papily na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem KÍČENÍ DLE JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka kadlecová.

Dobrý den,
mám následující problém. Již od rána mám povrch jazyka
bílý a uprostřed v dolní části je jazyk červený.
Prosím o radu, na koho se mám obrátit.
Díky za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

S bílým povlakem na jazyku si zajděte na oddělení ORL (ušní, nosní, krční).

Zdroj: diskuze Kíčení dle jazyku

Vředy na jazyku

Vřídky na jazyku se vyskytují u onemocnění syfilis, a to v prvním stadiu onemocnění. V místě, kde pronikne bakterie do těla, se utvoří nebolestivý tvrdý vřed. Když se na jazyku objeví měkké bílé vředy, jedná se pravděpodobně o jiné infekční onemocnění. Na rozdíl od syfilidy jsou tyto vřídky křehké, neztvrdlé a bolestivé. Typicky se také objevuje zduření uzlin u místa infekce. Původcem je obvykle bakterie Heamophilus ducreyi. Pokud objevíte kdekoliv na těle vřed, který se dlouho nehojí, bolí, případně krvácí, obraťte se na svého lékaře.

Zdroj: Zvětšené papily na jazyku

Vřídky vzadu na jazyku

Vřídek na jazyku může vzniknout po požití určité potraviny.

Příčiny

Pokud máte vypozorováno, že u vás bolestivé eroze v dutině ústní souvisejí s požitím určité potraviny, měli byste se nechat vyšetřit na alergologii a imunologii, s vysokou pravděpodobností by se totiž mohlo jednat o potravinovou alergii. Samozřejmě je důležité omezit kontakt s daným alergenem, to znamená vynechávat rizikovou potravinu.

Léčba

Léčba je individuální. Každopádně je závislá na vynechání dané potraviny z jídelníčku.

Rizika

Pokud se vyskytují vřídky na jazyku, mohou vypadat jako rakovina jazyka. Rizikem u potravinové alergie je otok jazyka a následné ucpání dýchacích cest.

Zdroj: Vředy na jazyku

Červený pupínek versus vředy na jazyku

Červený pupínek na jazyku se může proměnit na vřed na jazyku, který může mít souvislost s HPV virem. Pokud se defekt nehojí, je důležité vyhledat lékařskou pomoc na rozdíl od červeného pupínku, který ve většině případů během několika dní sám vymizí.

Zdroj: Červené pupínky na jazyku

Puchýř na jazyku

Pokud se vám objevily na jazyku malé bolestivé puchýřky, jde pravděpodobně o afty. Afty na jazyku často souvisí s oslabenou imunitou, pacient by měl dbát na doplnění vhodných vitamínů, které slouží především jako prevence. Jde zejména o vitamín B12, který najdeme v mléce, vejcích, masu a vnitřnostech, a také o kyselinu listovou, která obsahuje vitamín B9 a je přítomna v zelenině. Důležitý je rovněž vitamín C, který podporuje naši obranyschopnost. Najdete ho v různých druzích ovoce i zeleniny. Vitamíny můžete přijímat také prostřednictvím kapslí nebo doplňků stravy, které zakoupíte v lékárně.

Ačkoli afty samy o sobě nejsou nijak závažným onemocněním, jde o dost nepříjemný a bolestivý problém. Bolest aft na jazyku pomáhá zmírňovat cucání kostky ledu, čímž si ostatně také vhodně doplňujete tekutiny. Doporučuje se kloktání odvaru ze šalvěje lékařské, která má antiseptické a léčivé účinky. Dbejte také na pravidelnou ústní hygienu: čištění zubů a výplachy.

Zdroj: Puchýřky na jazyku

Co značí černé tečky na jazyku

Černé tečky na jazyku mohou být způsobeny konzumací tekutin nebo potravinami, které zbarví chuťové pohárky. Také tento projev, pokud je dlouhodobý, může signalizovat závažnější onemocnění.

Zdroj: Červené pupínky na jazyku

Lingvální papilitida

Lingvální papilitida je označení pro zánět papily na jazyku.

Zvětšené papily na jazyku

Papily na jazyku jsou fyziologické, někdy však může dojít k jejich zvětšení na základě podráždění potravou či alergickou reakcí.

Puchýřky vzadu na jazyku

Pupínky u kořene jazyka (kořen jazyka pupínky) mohou signalizovat banální, ale i závažná onemocnění, která byla popsána výše v článku. Pokud si nejste jistí příčinou svých zdravotních potíží, je dobré vyhledat lékaře.

Zdroj: Bílý výrůstek na jazyku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP